2024-05-04 163 views
呢間餐廳已經幫襯多年,一直都keep住食物水準,好多時都約親朋好友响呢度相聚,一來地方寬敞,二來食物水準好好👍🏻特別鍾意煎鴨肝伴士多啤梨,配搭非常合適;今晚食西冷牛扒配沙律菜薯角,五成熟,烹調得啱啱好,牛扒五成熟冇血腥味,新鮮沙律菜配黑醋醬,好味抵食。另外食埋豬頸肉&田螺焗薯蓉,超滿足😆餐湯都要一讚,廚師定時會令你有驚喜,南瓜湯嘅香味滑溜令你一滴都唔想嘥;羅宋湯味道很濃,一放在面前已經香味撲鼻😍;忌廉蘑菇湯都令人回味無窮😋差啲漏咗熱熱哋嘅一片蒜茸法包添另外再要讚一讚係佢哋嘅飲品,無論熱啡或凍啡都非常滿意,珍珠奶茶都好濃郁,特別嘅係餐飲有金桔檸檬,可揀熱或凍,都係一個好選擇。只可惜聽聞就快唔做了,因為市度太差,唯有食多幾次留低紀念❣️🥰

特別鍾意煎鴨肝伴士多啤梨,配搭非常合適

西冷牛扒配沙律菜及薯角
田螺焗薯蓉
豬頸肉
西冷牛扒配沙律菜及薯角
田螺焗薯蓉
豬頸肉
這間餐廳我由一開業到現在都是支持者,原因是餐廳食物質素不錯,價格合理,而且坐得舒服。剛剛開業的時候,服務友善,但我親眼目睹這幾年間服務每況愈下,同樣的人,但態度變得惡劣很多。今天午餐時段我再次光顧,幾年前非常友善的水吧叔叔,今日變得非常惡劣,心情欠佳,由於我坐在水吧旁邊,他看見我想點餐的時候,而又沒有其他服務員協助的時候,他就走過來大喝我一聲「要咩呀?!」,當時在附近的女侍應看見叔叔如此態度惡劣,便主動走過來對他說說「等我嚟啦」。由於我的枱是在水吧旁邊,一路聽到水吧叔叔扔東西的聲音。真的不知道當天是誰得罪了他,非常凶狠。另外,收銀的叔叔,由開業第一日已經喺度,以前非常友善,有講有笑,但而家亦變得非常冷漠和不願做的感覺,真的不知道這間餐廳背後發生了什麼事。唯獨是part-time的侍應態度比較友善。但他們好像每次都不同人。講返食物,一路保持水準,我點了我最喜愛的黑醋雞意粉,意粉軟硬度適中,黑醋酸甜度適中,午餐時他們會用雞胸,質地比較「鞋」一啲,下午茶時段他們會使用雞粒,比較滑一啲。朋友叫了他喜歡的咖喱雞扒飯,雞扒煎得皮香肉滑,咖喱汁夠香又唔會太辣。總體來講感覺到廚房是用心做食物的。希望樓

講返食物,一路保持水準,我點了我最喜愛的黑醋雞意粉,意粉軟硬度適中,黑醋酸甜度適中,午餐時他們會用雞胸,質地比較「鞋」一啲,下午茶時段他們會使用雞粒,比較滑一啲。朋友叫了他喜歡的咖喱雞扒飯,雞扒煎得皮香肉滑,咖喱汁夠香又唔會太辣。總體來講感覺到廚房是用心做食物的。希望樓面能夠做返好啲,如果唔係就浪費咗廚房嘅心機,趕走客人,又成為一間本來好好的香港餐廳變成因為服務質素惡劣而沒落的餐廳。
2024-02-19
$90 (Lunch)
2024-01-20 485 views
灣仔QRE樓上嘅一間懷舊西餐廳,閒日夜晚只有兩三台客人,本身餐廳裝修較暗,寧靜,都係一間坐得舒服,可以同人傾偈嘅餐廳.暫時喺one man band, 帶位侍應執枱都係同一個人,還好,當晚人唔太多,如果唔係應該要等好耐.食物嚟講, 自己比較欣賞個紅酒牛尾.可以一試.

食物嚟講, 自己比較欣賞個紅酒牛尾.可以一試.

紅酒牛尾飯
Carbonara
2024-01-08 1315 views
好少係QRE lunch, 因為感覺這裡的lunch都比較貴. 今日黎左呢間居然係$100樓下.香煎雞扒拼牛仔腸飯(秘製醬汁) $72個秘製醬汁係甜豉油. 不過本身的雞扒同埋牛仔腸已經好夠味. 所以都唔駛特別加醬汁. 就連配菜都已經調教好味道. 咸淡適中, 同埋煮到好夠林但又唔會林到爛. 重有少少咬口. 個配菜好味.  秘製西班牙黑毛豬腩肉叉燒飯拼溏心蛋 $90個醬都同上面個秘製醬汁一樣. 係甜甜地的豉油. 本身個黑毛豬肉叉燒雖然有少少厚切. 但一d都唔韌, 好夠lam. 味道同樣都好入味. 加埋成隻溏心蛋. 好夠飽.泰式豬頸肉拼泡菜拉麵 $72個泡菜居然係另上. 唔食得辣的朋友變相都可以叫. 只要唔落泡菜就可以. 同事話個豬頸肉都唔韌, 好味. 呢度叫完餐都需要少少時間等候. 但黎到的食品都唔差.  飲品方便, 冷熱都唔駛加錢. 個蜂蜜綠茶落足料. 甜得黎都重飲到個綠茶味金拮檸檬就不過不失. 夠味. 有點似汽水的感覺個珍珠奶茶就淡味左少少. 整體都係合格.雖然有人話佢似茶餐廳. 不過呢度環境唔差. 枱同枱之間都有少少距離. 無咩壓迫感. 比茶餐廳黎講舒服好多. 再加上價錢係可接受程度

香煎雞扒拼牛仔腸飯(秘製醬汁) $72
香煎雞扒拼牛仔腸飯(秘製醬汁)

秘製西班牙黑毛豬腩肉叉燒飯拼溏心蛋 $90
秘製西班牙黑毛豬腩肉叉燒飯拼溏心蛋

泰式豬頸肉拼泡菜拉麵 $72
泰式豬頸肉拼泡菜拉麵

呢度叫完餐都需要少少時間等候. 但黎到的食品都唔差.
蜂蜜綠茶
金拮檸檬就不過不失. 夠味. 有點似汽水的感覺
柑桔檸檬

個珍珠奶茶就淡味左少少. 整體都係合格.
珍珠奶茶

雖然有人話佢似茶餐廳. 不過呢度環境唔差. 枱同枱之間都有少少距離. 無咩壓迫感. 比茶餐廳黎講舒服好多. 再加上價錢係可接受程度. 絕對有下次.
2024-01-08
$85 (Lunch)
香煎雞扒拼牛仔腸飯(秘製醬汁)
秘製西班牙黑毛豬腩肉叉燒飯拼溏心蛋
2023-12-09 751 views
今日lunch朋友帶我嚟依到 我先知道原來QRE都有啲咁平價嘅餐廳全日套餐: 餐湯 + 麵包 + 主菜 + 飲品 都只係百幾蚊有啲lunch set 更加係$100都唔使 好抵食餐湯 + 麵包羅宋湯好有港式西餐廳嘅味道酸酸哋 幾開胃麵包烘得好香好脆 配埋湯都唔錯幾有surprise羊架拼大蝦配薯菜 $168 大大隻碟 但有啲空虛羊架煎得好香 肉味又濃郁隻大蝦都幾彈牙 overall 味道其實唔錯 只係唔飽🫣坐得舒服 唔會太逼 而且食物質素都唔錯會有下次

有啲lunch set 更加係$100都唔使 好抵食

會有下次

2023-11-22
Lunch
2023-09-26 1321 views
灣仔平價西餐配珍珠奶茶在灣仔工作完,想在附近食個快飯。天氣炎熱,太陽熱辣辣,作為一個珍珠奶茶愛好者,見到呢間餐廳餐飲有珍珠奶茶,覺得十分吸引,就決定去試下。香煎雞扒飯拼牛仔腸 $72雞扒大大塊,上菜嘅時候熱辣辣。伴菜是味道正正常常的牛仔腸同煎炒過的青瓜同紅蘿蔔,不是水煮蔬菜。雞扒切開可以見到有肉汁,肉質嫩滑,雞皮煎到十分香脆。雖然雞扒本身已經有輕微調味,加上青咖喱汁更加惹味開胃,青咖喱汁不會太稀身,有泰式香料風味,帶點辣,令到整體味道更美味。珍珠奶茶餐飲嘅選擇比一般茶餐廳特別,可以選擇珍珠奶茶。雖然只係跟餐飲品,但珍珠煙韌有咬口,奶茶有茶香,比想像中出色。餐廳環境舒服,以深色木系裝潢為主,食物味道亦不錯,價格親民。不過服務方面有待改善,男待應叫理不理,態度差,令到用餐體驗有點扣分。反而另一位女待應就態度好好,舉手即刻有反應。
灣仔平價西餐配珍珠奶茶

香煎雞扒飯拼牛仔腸 $72

珍珠奶茶

2023-09-22
$79 (Lunch)
2023-09-17 751 views
首先上的是餐湯餐包羅宋湯是雜菜湯, 沒有牛肉牛味南瓜湯口感綿密,有南瓜的清甜。餐包比較韌,建議點餐湯一併吃,但包面的醬料味道有點怪。半小時後才上主菜,澳洲救飼西冷配雜菜沙律及薯角$158+10%最欣賞牛扒旁的新鮮沙律,配上開胃的沙律菜,牛扒看上去焦香,雖然下單時店員有問要幾成熟,而我也要求了五成熟,但仍是偏熟,所以牛肉大部分都偏韌,不過牛味還是有的,且份量的確不少。在加上焦香的外層有補回一點分數。C4 香煎鮮三文魚拼大蝦配薯菜$148+10%大蝦 的肉質地有點爛,像不太新鮮。三文魚比較嚡,但有魚味。薯菜應該是入貨的雖是新鮮炸 起,但薯味則一般反而配的珍珠奶茶不錯,茶味夠出,奶應該用上新鮮牛奶, 有奶香,不太甜不是難吃, 但性價比低,不值再試。
首先上的是餐湯餐包
餐湯餐包

羅宋湯是雜菜湯, 沒有牛肉牛味
南瓜湯口感綿密,有南瓜的清甜。
餐包比較韌,建議點餐湯一併吃,
但包面的醬料味道有點怪。
半小時後才上主菜,
澳洲救飼西冷配雜菜沙律及薯角$158+10%
澳洲穀飼西冷配雜菜沙律及薯菜
最欣賞牛扒旁的新鮮沙律,
配上開胃的沙律菜,
牛扒看上去焦香,
澳洲穀飼西冷配雜菜沙律及薯菜
雖然下單時店員有問要幾成熟,
而我也要求了五成熟,
但仍是偏熟,所以牛肉大部分都偏韌,
不過牛味還是有的,且份量的確不少。
在加上焦香的外層有補回一點分數。

C4 香煎鮮三文魚拼大蝦配薯菜$148+10%
大蝦 的肉質地有點爛,像不太新鮮。
三文魚比較嚡,但有魚味。
薯菜應該是入貨的
雖是新鮮炸 起,
但薯味則一般

反而配的珍珠奶茶不錯,茶味夠出,
奶應該用上新鮮牛奶, 有奶香,不太甜
不是難吃, 但性價比低,不值再試。
2023-09-11
$170 (Lunch)
2023-07-25 1018 views
与同事们試新地方~樓上茶餐廳,裝修高檔,價錢合理~香煎雞扒牛仔腸,雞扒煎得非常好,表面香脆,雞肉嫩滑,配菜有青瓜,味道唔錯,牛仔腸細細條,感覺是一般雞肉腸,選了秘制醬汁,其實就是醬油,可以送飯~泰式青咖喱豬頸肉,圖片好大份,實質肉好少,不過豬頸肉的口感幾好~白汁長通粉,白汁的味道和通粉的口感都很好,不過煙肉好鹹好大一片,如果切碎點會更加理想~海鮮拉麵,有蝦有魚有帶子,煎得好熱辣辣,推薦~總體滿意,服務員一聽我們打算share食,自動波就拿幾個碗過黎,之後每份主菜都會配有公用餐具,這個必須點贊👍
香煎雞扒牛仔腸
泰式青咖喱豬頸肉
白汁通粉
海鮮拉麵
2023-07-25
$90 (Lunch)
香煎雞扒牛仔腸
白汁通粉
海鮮拉麵
2023-06-16 1097 views
因為百物騰貴,QRE已經冇咩邊間底食。好幾間都將貨就價。老爹以往食開西冷牛扒,最近都加左價幾多下。轉食雞扒,加配餐湯都只係$82再加一。份量和味道都很ok. 中午和同事簡單食個lunch和吹下水,十分之合適。
雞扒
2023-06-16
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
雞扒
2023-05-11 1124 views
呢個地段呢個價錢其實對得住,只係都要寫一下杯珍珠奶茶,一杯超級健康嘅廢水,啲珍珠唔知係煮過龍,定係未煮透,硬到。咬唔開,好似膠珠甘,而且珍珠係完全冇味。不過係餐飲送嘅就唔好同佢計較。其實整體食物質素ok. 尤其是卡邦尼意粉幾好食。對於要控制食量既我啱啱好。如果係男生食量比較大嘅就可能要考慮吓 ,睇吓個飯要唔要加底。隔籬枱個男生嗌咗黑毛豬腩肉叉燒煎蛋飯(黯然銷魂飯)。賣相望落去係幾靚,好Juicy甘。唔好意思問佢借黎影。所以無相。等下次有同事提議再去食嘅時候就試吓。另外,我唔係覺得大叔冇禮貌,只係講嘢大聲咗少少俾佢嚇親。少少驚佢,但係佢人幾好。俾我會再嚟食,只係可能隔多排先嚟食,可能個半月至兩個月一次。

唔記得咗叫咩嘅意粉
卡邦尼意粉
餐飲
2023-05-10
$100 (Lunch)
唔記得咗叫咩嘅意粉
卡邦尼意粉
2023-04-06 935 views
服務態度唔好,嘢食都麻麻地⋯食lunch有加錢叫餐湯,蘑菇湯好難飲⋯無要餐包,所以不予評論⋯拉麵,可能餐廳冷氣開得太低,d麵好快凍曬,食完超級唔舒服下次唔食啦唉😮‍💨
服務態度唔好,嘢食都麻麻地⋯
食lunch
有加錢叫餐湯,蘑菇湯好難飲⋯
無要餐包,所以不予評論⋯
拉麵,可能餐廳冷氣開得太低,d麵好快凍曬,食完超級唔舒服

下次唔食啦
唉😮‍💨
雞扒大塊 塊皮好脆 應該係落單後即煎既 而且個餐仲有得揀珍珠奶茶飲 平時餐廳好少見 包餐飲有珍珠奶茶可以揀呢餐廳環境唔錯 午市坐滿曬人價位亦算係西餐廳中既中等同同事或者朋友食 岩曬
雞扒大塊 塊皮好脆 應該係落單後即煎既

雞扒腸飯
Lunch
雞扒腸飯
2022-07-16 3091 views
📍老爹 - 灣仔今日同女朋友去結婚展,順便去佢介紹嘅老爹餐廳lunch,Set Lunch又幾經濟實惠👍🏻精選午餐 - 泰式紅咖哩燴牛肉飯 $78泰式青咖哩豬頸肉飯 $78餐包餐湯+$10/set紅咖哩燴牛肉飯份量適中,咖哩偏辣🌶但係越食越惹味!而且咖哩汁偏多👍🏻岩岩好淋滿成個飯😋牛肉片都幾高質👍🏻類似平時打邊爐嘅特級肉🥩肉質嫰滑有厚度!青咖哩帶香茅味,咖哩都係偏辣🌶但咖喱汁冇紅咖哩咁多!我覺得唔太夠淋滿個飯🤔豬頸肉偏細塊,冇乜炭烤香味~冇乜驚喜水準普通!羅宋湯/忌廉湯 + 餐包(蒜蓉包)羅宋湯好足料👍🏻勁多蔬菜同埋蕃茄味十足!用蒜蓉包點嚟食味道幾夾😉如果齋食蒜蓉包都唔錯👍🏻幾香蒜蓉味!忌廉湯係南瓜忌廉湯🎃南瓜蓉溶晒落個湯到都幾足料!加左忌廉令個湯滑咗😋T-able指數:3.8/5
📍老爹 - 灣仔

精選午餐 -
泰式紅咖哩燴牛肉飯 $78
泰式青咖哩豬頸肉飯 $78
餐包餐湯+$10/set

羅宋湯/忌廉湯 + 餐包(蒜蓉包)

T-able指數:3.8/5
2022-06-09 2401 views
難得呢度星期六日都有下午茶,仲中午兩點就開始,價錢抵食好多,不過都需要加一服務費煙三文魚有四大片,白汁夠creamy,下午茶分量都冇欺場,珍珠奶茶嘅珍珠夠煙韌,但係有啲偏甜黑果醋雞肉炒意粉幾特別,好濃黑果醋香味,仲有雞肉同雜菇配菜,帶醋酸味同水果甜味,食落好開胃泰式田螺意粉好有創意,醬汁係冬陰功底配椰漿,剛入口有少少辣但食落就唔覺,半熟洋蔥脆口,田螺份量幾多,食落質感唔錯,但醬汁較重味所以蓋過田螺味。呢個配搭好新鮮,味道有驚喜。咖啡係三合一即沖,不過呢個價錢,喺咁嘅裝修環境,食物份量足同水平又不錯,飲品就無謂多想了

2022-06-04
Tea
灣仔老爹分店在QRE Plaza 9/F,合和中心對面,近附近寫字樓,十分方便。餐廳裝修優雅,環境舒適,適合和朋友相聚,坐耐一點也可以。食物方面,味道很好,而且上菜時溫度夠熱。午餐和下午茶的價錢合理,在灣仔用這個價錢食到西餐算是十分抵食,午餐包餐湯及飲品,下午餐也包飲品的,而且飲品可選珍珠奶茶及其他特飲,相當超值。我和朋友點了下午茶的白汁煙雞胸燴長通粉及茄汁脆魚柳燴意粉,配珍珠奶茶。白汁煙雞胸燴長通粉的白汁味道剛剛好,雞肉入味,有洋蔥粒和蘑菇作配料。茄汁脆魚柳燴意粉茄汁味夠,魚脆的表面夠脆。珍珠奶茶是台式口味,不會太甜,珍珠Q彈,跟餐不用加錢,抵飲。總括而言,環境、食物、價錢都合理,值4.5分以上,值得再次光顧!