2020-01-25 247 views
日本嘢食來講 如果拉麵同烏冬二揀一..我會選擇食烏冬一想食烏冬就會諗起大門橫丁..因為有好多款唔同湯底選擇!今日我揀咗豬軟骨黑蒜油湯底烏冬湯底濃郁不在話下豬軟骨既數量仲多到食唔晒最鍾意係佢粒糖心蛋蛋黃十分之流心可以再做得好d既係烏冬既份量可以再多d因為以男仔食量一定唔夠食另外仲嗌左明太子玉子燒但係唔記得咗影相但真係好好食😋哈哈哈哈哈哈哈哈今日好好彩 平時黎食一定要排隊..職員服務態度還好 座位有d迫..
日本嘢食來講 如果拉麵同烏冬二揀一..
我會選擇食烏冬

一想食烏冬就會諗起大門橫丁..
因為有好多款唔同湯底選擇!

今日我揀咗豬軟骨黑蒜油湯底烏冬

另外仲嗌左明太子玉子燒

但係唔記得咗影相
但真係好好食😋哈哈哈哈哈哈哈哈

今日好好彩
平時黎食一定要排隊..
職員服務態度還好 座位有d迫..
2020-01-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
2020-01-24 247 views
食過呢間野無數次,最近呢2次真心差到完全食唔落,環境迫就泥食過既人都知最好食係d烏冬口感都唔洗講,烏冬係冇退步既。上一次食蕃茄湯底,個湯底酸到食唔落、食左冇一半仲要有條頭髮系入面今次食lunch,豬軟骨要豬骨湯,下圖係所謂既豬軟骨冇錯佢d骨係好淋既,得d骨淋囉D肉望到都知唔淋,硬+鞋到咩甘唔好話吞落肚,咬到廢是咬咬2啖知佢鞋過雞胸都係唔食算個湯底一樣係越泥越差個豬骨湯似係出前一丁豬骨湯底+味精勁咸仲有個+$5既乳酸梳打.... 勁甜............
最好食係d烏冬口感都唔洗講,烏冬係冇退步既。
今次食lunch,豬軟骨要豬骨湯,下圖係所謂既豬軟骨

冇錯佢d骨係好淋既,得d骨淋囉
D肉望到都知唔淋,硬+鞋到咩甘
唔好話吞落肚,咬到廢是咬
咬2啖知佢鞋過雞胸都係唔食算
個湯底一樣係越泥越差
個豬骨湯似係出前一丁豬骨湯底+味精
勁咸

大門橫丁是我家的飯堂,因兩個囡都鍾愛他的「叉燒烏冬」,因為烏冬又真係滑溜又彈牙,湯底有多種選擇,而她倆最愛傳統豬骨湯底。我自己最愛的是日式咖喱燒牛脷飯,大大碗一個大男人如我也很飽肚了!日式咖喱微甜帶少辣,米飯是用日本珍珠米,煙韌彈牙粒粒分明,牛脷是厚切的,可以講係超級厚切,是用燒不是炸,肉質仍Juicy有咬口但不韌,不是一般薄如紙,仲要炸到柴皮的行貨可比。這裡午市套餐比較優惠,平均每人$60收費,同一樣食物比萬事平三分之一,算好經濟了,平、靚,正!

2020-01-12
  • 咖喱燒牛脷飯
  • 豬骨湯叉燒烏冬
2020-01-09 159 views
這家店吃了無限次了,但不得不說水準一直保持著,哪天想吃烏冬就會去他家🤓我最喜歡他家的田野番茄什菜烏冬湯底不僅有番茄的清甜中帶點酸酸的味道再加上他們還加了指天小椒,瞬間把番茄底的濃度完全的帶出來,濃郁的番茄味帶點辣辣的味道真的好吃又開胃,里面還有鮮菜和菇類,份量還挺多的,但說到最吸引我去的還是他家的烏冬,口感真的好Q弾軟硬度剛剛好,配著湯底一口一口,不知不覺真的把湯和烏冬都到淨光🤣🤣平時還會再叫一下串燒,今次就叫了燒雞亦,火度很夠又不會太過,燒到個外皮很脆但里面的肉還是保持著嫩嫩的,好吃😋
這家店吃了無限次了,但不得不說
水準一直保持著,哪天想吃烏冬就會
去他家🤓

我最喜歡他家的田野番茄什菜烏冬
湯底不僅有番茄的清甜中帶點酸酸的味道

2019-12-25 244 views
平安夜出街搵野食隨時會俾人「燙」到一頸血,俾我地行行下搵到這間,好多人排隊,而且侍應風趣,當我們取等候票時,我們詢問需要等多久?他風趣的回應「等10多張,但唔好離開,因為運氣會隨時到,好快就會到你」我們首先叫了 「吉列豬扒芝士湯烏冬」香濃芝士味 相當吸引!再叫了我最喜愛的「雞泡魚乾」,燒得通透!食到我停唔到口 再叫了雞肉串這就麻麻了,唔夠味再叫了黑豚肉味道香口,而且佢有肉汁 再叫了新出我「蓮藕煙肉卷」配搭特別而且好味
平安夜出街搵野食隨時會俾人「燙」到一頸血

我們首先叫了 「吉列豬扒芝士湯烏冬」香濃芝士味
相當吸引!再叫了我最喜愛的「雞泡魚乾」
,燒得通透
!食到我停唔到口
再叫了雞肉串
這就麻麻了,唔夠味
再叫了黑豚肉味道香口,而且佢有肉汁
再叫了新出我「蓮藕煙肉卷」配搭特別
而且好味

吉列豬扒芝士烏冬
吉列豬扒芝士烏冬
2019-12-10 441 views
冬天來了由盛夏去到寒冬由食凍野去到要食番d熱野暖下個肚係旺角食野大把野揀尼到食烏冬經濟又實惠晚餐都係6、70蚊尼到緊係叫杯野飲同埋串燒啦!果日8點等左20分鍾左右,都唔算太耐但店員好忙,連派籌既時間都冇我叫左個全素蕃茄烏冬朋友叫左蟹肉烏冬我地叫左客餃子同埋護心肉串燒就咁睇蟹肉烏冬色水靚好多😂但我果個全素都好夠飽蟹肉烏冬有好蟹肉同埋粉絲吸哂d蕃茄湯個餃子煎得幾好食!護心肉就有少少over cook最後埋單每人$120唔係話特別平,但都係可以接受範圍
冬天來了
由盛夏去到寒冬
由食凍野去到要食番d熱野暖下個肚
係旺角食野大把野揀
尼到食烏冬經濟又實惠
晚餐都係6、70蚊
尼到緊係叫杯野飲同埋串燒啦!
果日8點等左20分鍾左右,都唔算太耐
但店員好忙,連派籌既時間都冇
我叫左個全素蕃茄烏冬

就咁睇蟹肉烏冬色水靚好多😂
但我果個全素都好夠飽
蟹肉烏冬有好蟹肉同埋粉絲
吸哂d蕃茄湯
個餃子煎得幾好食!
護心肉就有少少over cook
最後埋單每人$120
唔係話特別平,但都係可以接受範圍
2019-11-17 428 views
宵夜試點了燒鯖魚,燒大蜆、燒秋刀魚、茄瓜、燒豬頸肉、串燒帶子、燒雞泡魚乾、蕃茄牛肉河烏冬!可能是旺區的關係,入內以有不少客人,點了以上多款 味道僅可以,沒有特別驚喜!但燒大蜆算有失手!四隻中有一隻壞了!幸好跟店員説馬上換上一隻,惟來到仍是欠佳,但店家態度很好!馬上再換一隻!
燒鯖魚
2019-11-16 292 views
已經食過呢間餐廳幾次 每次諗唔到食咩就會食 貪佢水準夠穩定 亦都唔洗點等位菜式主打石鍋烏冬同串燒 一人嗌碗烏冬加幾串串燒大約百零蚊 價錢唔算太貴每次黎到都係嗌辣蕃茄湯烏冬 湯底多蕃茄 辣辣地幾惹味 但要小心食到辣椒籽 因為佢係加切粒既辣椒落去 而今次就嗌左炸蠔做配菜一如既往地配菜好多 粟米既份量超多 雖然比較港式 但同蕃茄湯其實都幾夾炸蠔一上枱係熱辣辣 隻蠔既size唔算細 咬開都幾多汁 都幾唔錯第二碗都係同樣湯底 豬軟骨煮得幾淋 唔會太散另外嗌左幾串串燒 牛舌同豬肋肉燒得幾香 但雞翼就燒得太熟
辣蕃茄湯烏冬  配炸蠔

辣蕃茄湯烏冬  配豬軟骨

第二碗都係同樣湯底 豬軟骨煮得幾淋 唔會太散
另外嗌左幾串串燒 牛舌同豬肋肉燒得幾香 但雞翼就燒得太熟
2019-10-26
$150 (Dinner)
辣蕃茄湯烏冬  配炸蠔
辣蕃茄湯烏冬  配豬軟骨
2019-11-02 252 views
已經唔記得咗嚟咗幾多次,有湯烏冬,撈烏冬,燒烤串燒,選擇嘅種類有好多好多。今晚我哋又來食啦!每人帶左一款烏冬,仲有幾串燒物,韓辣醬燒蒜芯及四季豆豬腩肉卷年糕外脆內軟,好好食。夠香口。而且年糕夠煙銀。兩個人食買單都唔使$300,算係好抵食,喺旺角區來講都唔錯。夜晚11點左右,都係好多人嚟食。仲有帶咗個蕃茄芝麻醬沙律,個沙律就一般啦,啲沙律菜唔凍唔好食感覺有啲怪,所以冇影到相。服務一般,有一個好貼心嘅點就係,每一個位置雖然好迫好狹窄,但係餐廳都會比一個小籃子你擺嘢!
已經唔記得咗嚟咗幾多次,
有湯烏冬,撈烏冬,燒烤串燒,選擇嘅種類有好多好多。
今晚我哋又來食啦!每人帶左一款烏冬,
沙嗲湯烏冬
韓風辣味豬腩肉撈烏冬
仲有幾串燒物,韓辣醬燒蒜芯及四季豆
豬腩肉卷年糕
沙嗲湯烏冬
韓風辣味豬腩肉撈烏冬
2019-10-24 229 views
次次去到明明成個場都好多位,但係就點都要逼我去搭枱,講真其實搭枱唔係問題,但係你個場都未滿,係唔係坐得舒服少少都唔得呢?你有人嚟咪放過嚟搭枱囉?你估真係下下都咁多四五個人嚟坐大枱咩?有時仲離譜,明明入邊有位,但係兩個人就唔放入去。死都留住張大枱,但係又冇四個人入。等左十幾分鐘都唔識放枱,完全唔明識唔識安排入座。其實你早啲放人入去,咪早啲食完。間餐廳唔知係唔係太忙,雖然嘢食係唔錯,但經常性漏單,上菜又慢,又冇將啲碗碟洗乾淨,次次杯水入邊都一層油。

2019-10-19 164 views
以前成日食佢嘅蕃茄湯烏冬,真係超耐冇食過,今日經過尖沙咀過嚟幫襯下。星期六估唔到有lunch set, 價錢仲幾抵食,一嚟到即刻叫個蕃茄雞柳手打烏冬,$52仲有嘢飲送。烏冬用鐵鍋上超級熱辣辣,最鍾意佢啲烏冬煙煙韌韌,但又唔會太韌,索晒蕃茄湯嘅味道,個湯飲飲下都清晒。蕃茄湯味道濃郁,除咗番茄仲有粟米同埋爽口嘅甜豆做配菜。雞柳份量都幾多,有成6,7 舊,不過烏冬就唔係好多。加$10 要左個溏心蛋,好凍下,放落湯浸番軟都唔錯。餐飲桂花蜜就太甜,要加多d 水先得。

2019-10-05 239 views
琴晚約左朋友係旺角 見呢間座無虛席, 就食下。 我叫左魚介雞柳烏冬。朋友叫左素食番茄湯烏冬。 烏冬有好多前湯底自己配搭。有辣有唔辣。再叫左蒜心串燒,燒年糕,雞脾菇。 個烏冬🍲要求耐心等候,但幾好食,材料新鮮,湯底入味。雞柳普通,有d柴。可以食其她烏冬。燒物🍢,蒜心還可以。 但菇就真係難食,苦既! 年糕太硬唔夠糯軟。 埋單239。 每人119。 唔會特別翻轉頭再食。 餐廳好逼,用盡每個位置擺枱凳。 食既速度同茶餐差唔多。
埋單239。 每人119。 唔會特別翻轉頭再食。
餐廳好逼,用盡每個位置擺枱凳。 食既速度同茶餐差唔多。

2019-09-17 247 views
午市套餐田園野菜手打烏冬$54(自家製蕃茄濃湯)+溏心蛋($10)配凍蜂蜜綠茶😍😍好中意咁多菜仲有蕃茄x烏冬是不敗的組合😎呢度嘅烏冬未話去到丸龜嗰種好彈牙 但我覺得係夠滑同彈牙之中取到一個幾唔錯嘅平衡👍🏻👍🏻同埋有個鍋保持熱辣辣咁食正🤤🤤
午市套餐
田園野菜手打烏冬$54
(自家製蕃茄濃湯)+溏心蛋($10)
配凍蜂蜜綠茶

😍😍好中意咁多菜
仲有蕃茄x烏冬是不敗的組合😎
同埋有個鍋保持熱辣辣咁食
正🤤🤤
2019-08-31 220 views
辛辣蕃茄湯叉燒手打烏冬🍅🍜 $76呢個烏冬嘅配料有薄叉燒、鳴門卷、溏心蛋、蜜豆、粟米、蕃茄 非常豐富👍🏻烏冬非常彈牙🤩叉燒雖然有啲薄 但勝在好嫩好好味😋辛辣蕃茄湯底夠曬濃蕃茄味 但就完全食唔到個辣味😂雖然菜單指佢有一條辣椒🌶️嘅辣度(而碗到的確有一條切左粒嘅辣椒🤭)但個人認為即使唔太食得辣嘅朋友都會接受到食曬成碗烏冬 亦飲左好多湯但唔會話覺得太咸或者口渴口乾相信佢都冇乜落味精 係真材實料🤤係相當值得一試嘅好味烏冬😆
辛辣蕃茄湯叉燒手打烏冬🍅🍜 $76
烏冬非常彈牙🤩
叉燒雖然有啲薄 但勝在好嫩好好味😋
辛辣蕃茄湯底夠曬濃蕃茄味 但就完全食唔到個辣味😂
雖然菜單指佢有一條辣椒🌶️嘅辣度
(而碗到的確有一條切左粒嘅辣椒🤭)
但個人認為即使唔太食得辣嘅朋友都會接受到
食曬成碗烏冬 亦飲左好多湯
但唔會話覺得太咸或者口渴口乾
相信佢都冇乜落味精 係真材實料🤤
係相當值得一試嘅好味烏冬😆
2019-08-19 302 views
每次係旺角唔知食咩好就會黎食大門橫丁🤣今日睇戲前又係唔知食咩好,就又黎食啦🤣呢度主打係烏冬同埋串燒,但亦都有沙律、炸物、小食🥢蟹子沙律睇相都見到好大兜好足料👍🏻沙律醬同蟹子一啲都唔會慳😆所以食落好正,有青瓜嘅爽脆,又有蟹子嘅咸鮮味👍🏻🥢芥末魷魚呢個有時黎都會點黎食因為個芥末醬好好食,配八爪魚食好惹味但其實佢底下仲有層沙茶醬所以食落其實有啲咸好同埋都好油😕🥢日式餃子無乜太特別,煎得唔錯🥢極止牛肉冷烏冬賣相真係唔錯個汁一開始食個陣覺得都ok,但愈食愈酸😅最怪係連啲牛肉都好凍😅下次都係食返熱烏冬😅
每次係旺角唔知食咩好就會黎食大門橫丁🤣
今日睇戲前又係唔知食咩好,就又黎食啦🤣
呢度主打係烏冬同埋串燒,但亦都有沙律、炸物、小食

🥢蟹子沙律
睇相都見到好大兜好足料👍🏻
沙律醬同蟹子一啲都唔會慳😆
所以食落好正,有青瓜嘅爽脆,又有蟹子嘅咸鮮味👍🏻

🥢芥末魷魚
呢個有時黎都會點黎食
因為個芥末醬好好食,配八爪魚食好惹味
但其實佢底下仲有層沙茶醬
所以食落其實有啲咸好同埋都好油😕

🥢日式餃子
無乜太特別,煎得唔錯

🥢極止牛肉冷烏冬
賣相真係唔錯
個汁一開始食個陣覺得都ok,但愈食愈酸😅
最怪係連啲牛肉都好凍😅
下次都係食返熱烏冬😅