由於去附近買聖誕禮物,也就經過這間 Cafe, 好美的店, 來自法囯的,還是 1692年成立的,Wow,1692年,仍是清康熙年間吧。懷着這個心情,也就進店試試,由於吃完東西不久,只試了輕食,点了龍蝦三文治及兩種出名的甜口,分別是 Dalloyau(焦糖榛子杏仁蛋白餅) 及 Opera(歌劇院蛋糕)。飲品要了 House white。龍蝦三文治很普通,純綷是一些龍蝦肉加三文治醬再塗在麵包上,麵包有点勒,可能是不夠新鮮的原故,哈哈,我覺得 Alfalfa/Delifrance的三文治更好吃。Opera 是朱古力味,有種 Mossue感,朱古力味很重,偏甜。Dalloyau 好吃,有大量榛子在上面,焗得很香,咬下去裡面是杏仁及蛋白,很軟很香,有丰富粒粒榛子口感的甜品。House white 正常, 不需寫了。总體感覺叫中上吧。千篇一律的面孔衆多,有趣的靈魂難求。
2020-12-14 1352 views
正呀!唔知發生咩好事 上司今朝見完客心情好好咁買咗盒馬卡龍返嚟公司話俾我哋食真係冇乜幾可🙊我分到黃綠色同紫色嗰粒黃綠色係柚子朱古力味好驚喜 因為柚子本身係清新嘅味道但係佢搭左好濃嘅朱古力唔會話比其中一樣野搶晒但係又突出到本身嘅味道紫色係雜莓 但唔知點解好似食到啲花香咁雜莓酸酸甜甜咁好開胃
正呀!

但係又突出到本身嘅味道

紫色係雜莓 但唔知點解好似食到啲花香咁
雜莓酸酸甜甜咁好開胃

2020-12-03 1430 views
難得悠閑一天 約埋朋友去afternoon tea其實早幾年已經聽過呢到嘅afternoon tea好食不過近年愈來愈多選擇就一直冇試過😂$260一人 有10樣野 份量適當先講咸點 火腿芝士迷你牛角包-個包仲酥脆 不過就偏咸鵝肝醬蛋糕-因為我本身唔食鵝肝 所以覺得麻麻蝦tart-正常清新味道煙三文魚餅乾-都係正常味道到甜點Scone-好香好鬆軟🤩芒果pnancake-好食 唔膩蘋果酥-酥脆豆腐puff-好香豆腐味 好好食玫瑰蛋糕-太甜Macaroon-竟然冇過甜 好食總括呢個tea set真係唔錯份量剛剛好 又唔會甜到想嘔😆
難得悠閑一天 約埋朋友去afternoon tea

Macaroon-竟然冇過甜 好食

總括呢個tea set真係唔錯
份量剛剛好 又唔會甜到想嘔😆
2020-12-01 944 views
這家店位於金鐘的金鐘廊,尤其是三樓的關係,格外寧靜。店子裝修高雅,是優雅的法式風情。或許本身是fine dining 的格局,所以座位也比較有空間感。除內裡的枱座,也有吧枱座等。整個空間都是彌漫著優閒而寧靜的氣氛,很舒適。今日就係坐下來試吓他們的咖啡。基本上大部分咖啡都是$75, 包括特式咖啡如榛果latte,玫瑰latte. Rose latte$75這玫瑰咖啡泡沫細密,入口creamy, 雖然咖啡味不太濃,味道比較溫和,有著香甜的玫瑰清香,淡雅柔滑的味道,不錯吧!Hot chocolate $80這杯朱古力味道十分濃!是超級濃的朱古力味,帶一點牛奶的奶滑,沒有黑朱古力的苦味,是牛奶可可風味,個人覺得味道比較甜。難得有寧靜的空間静靜的享用咖啡,店外也沒有排隊的人龍催促,慢活一會兒,就是寫意。

這家店位於金鐘的金鐘廊,尤其是三樓的關係,格外寧靜。

整個空間都是彌漫著優閒而寧靜的氣氛,很舒適。

今日就係坐下來試吓他們的咖啡。

Rose latte$75

Hot chocolate $80

2020-11-30
Tea
2020-11-23 796 views
因為訂唔到商場其他餐廳同朋友聚會,見衣間有位就試吓。叫了一個high tea set加幾杯嘢飲。個scone可以,甜點太甜,反以一向較甜嘅馬卡龍唔太甜,可接受。鵝肝tart有甜味。咖啡偏濃。之後外賣嘅朱古力蛋糕好味D。因安排近門口梳化坐,傾計都唔錯。再去可能叫cake set好味D,價錢差不多。
咖啡
朱古力蛋糕
2020-09-22 1370 views
一年一度又中秋佳節🎑, 又係一家人團團圓圓一齊食月餅🥮賞月的日子啦😂初嘗Dalloyau月餅有感💁🏻‍♀️👉 迷你蛋黃奶皇月餅第一口咬落去就覺得餅皮有顆粒,唔算好滑🙊 整體味道偏甜, 但奶香味幾重, 仲有少少鹹蛋碎粒, 口感更加有層次👍🏻推薦俾鐘意食奶黃的您😎

👉 迷你蛋黃奶皇月餅
2020-07-16 2386 views
好搞笑呀 個名叫大羅友😂😂😂同朋友仔黎左試呢間位置係pp 但唔算顯眼 搵左一陣至見到間餐廳beef tartare 生牛肉他他見到個色就明有幾好食,係食試最正既牛油焗田螺都幾好食仲有埋香滑薯蓉 yummy 😍紅酒汁煮牛面頰肉好滑好入味呢個比較普通總結,同朋友黎食左happy friday night 都幾開心,每樣食物質素平均,但就未到非出色☺️
好搞笑呀 個名叫大羅友😂😂😂同朋友仔黎左試呢間
位置係pp 但唔算顯眼 搵左一陣至見到間餐廳

beef tartare 生牛肉他他
見到個色就明有幾好食,係食試最正既

牛油焗田螺都幾好食
仲有埋香滑薯蓉 yummy 😍

紅酒汁煮牛面頰肉
好滑好入味

呢個比較普通

• 生牛肉他他
  • 牛油焗田螺
  • 紅酒汁煮牛面頰肉
為期3個月的福岡限定Afternoon Tea Set 在香港其中三間 DALLOYAU 分店可以吃到!我們選了位於太古廣場的分店,朋友說這間店較大~所以就Book這間囉店內環境其實頗昏暗~照片都是特地調光,所以才那麼亮喇座位很舒服,和朋友們坐著閒聊吃茶~很快就渡過下午的時間福岡特色下午茶 ($268/位) 包咖啡或茶,也可以加錢點酒類飲品 我選了 - 有機毛蜂綠茶 ~ 久浸不會苦澀,而且味道清爽除了茶架的本體外,還有兩件甜點是分開上的福岡夏柑法式班戟 & 提子英式鬆餅配奶油、果醬前者甘香清甜,用上了金箔作裝飾~看起來很豪氣耶 (笑)後者鬆餅的尺寸不算很大一個,我覺得剛剛好。就算吃不到提子乾也不會是乾乾的麵粉味道,濕度適中喔茶架的下層是 - 迷你火腿芝士牛角包 & 鴨肝三文治鴨肝的味道有點濃,但也不算是腥到吃不下那種中層的是 煙三文魚、大蝦芒果番茄撻 & 林檎味噌蘋果酥三文魚幾肥美;大蝦都算彈牙,但好似沒吃到有“番茄”的味道!?蘋果酥幾酥脆,加了味噌讓整體味道是甜中帶鹹,很有趣的啲 最後頂層是甜點部份~較為特別有 - 豆腐抹茶泡芙 & 福岡士多啤梨馬卡龍那個泡芙看起來很像溫泉蛋啊!內餡
店內環境其實頗昏暗~照片都是特地調光,所以才那麼亮喇
座位很舒服,和朋友們坐著閒聊吃茶~很快就渡過下午的時間

我選了 - 有機毛蜂綠茶 ~ 久浸不會苦澀,而且味道清爽
福岡特色下午茶 (位)
有機毛蜂綠茶

除了茶架的本體外,還有兩件甜點是分開上的
福岡夏柑法式班戟 & 提子英式鬆餅配奶油、果醬
前者甘香清甜,用上了金箔作裝飾~看起來很豪氣耶 (笑)
後者鬆餅的尺寸不算很大一個,我覺得剛剛好。
就算吃不到提子乾也不會是乾乾的麵粉味道,濕度適中喔
福岡夏柑法式班戟
提子英式鬆餅配奶油、果醬

茶架的下層是 - 迷你火腿芝士牛角包 & 鴨肝三文治
鴨肝的味道有點濃,但也不算是腥到吃不下那種
迷你火腿芝士牛角包 & 鴨肝三文治
迷你火腿芝士牛角包

中層的是 煙三文魚、大蝦芒果番茄撻 & 林檎味噌蘋果酥
蘋果酥幾酥脆,加了味噌讓整體味道是甜中帶鹹,很有趣的啲
煙三文魚、大蝦芒果番茄撻 & 林檎味噌蘋果酥
大蝦芒果番茄撻
林檎味噌蘋果酥

那個泡芙看起來很像溫泉蛋啊!內餡滿滿~吃著有濃郁的豆腐味
口感煙韌的馬卡龍則不會是死甜的那種,是會讓人想吃多粒的法式甜點嘛
此外還有 玫瑰歌劇院蛋糕 ~ 口感很豐富啲!
豆腐抹茶泡芙
福岡士多啤梨馬卡龍
Other Info. : 若是對茶架沒有太大興趣,其實這裡還有其他的下午茶精選提供
2020-06-27
$294.8 (Tea)
福岡特色下午茶 (位)
有機毛蜂綠茶
福岡夏柑法式班戟
提子英式鬆餅配奶油、果醬
林檎味噌蘋果酥
豆腐抹茶泡芙
福岡士多啤梨馬卡龍
2020-05-11 3779 views
#Merry豬覓食在港島  #Merry豬外賣記上個月是埋數月,merry豬上司係大家忙完過後請同事吃蛋糕作下午茶,買來法國室殿堂級品牌 Dalloyau的糕點慰勞大家~Dalloyau $58店鋪的招牌糕點,有焦糖榛子碎粒在外層,切開是鬆軟蛋糕和榛子杏仁果醬,而且外層碎粒依然脆口,不錯。但榛子杏仁果醬過甜。~Opera 歌劇院蛋糕 $58另一個招牌糕點,咖啡味道濃郁,中間夾著咖啡cream和朱古力,層次分明,咖啡味和朱古力味好平衡。看上去份量不多,但勝在蛋糕質地好結實,沒有空氣感,可是朱古力片太甜,食到最後感覺有一點膩,要飲杯水清清口腔。~法式檸檬撻$58賣相精緻,曲奇撻皮鬆脆,餡料是半流質的狀態,味道酸爽清新,夾有少量custard,整體調味不會太甜,是輕怡的甜點,令人吃完不會有太大的罪惡感。-DALLOYAU:金鐘金鐘道88號太古廣場3樓325B號舖
#Merry豬覓食在港島  #Merry豬外賣記

Dalloyau $58

Opera 歌劇院蛋糕 $58

法式檸檬撻$58

DALLOYAU:金鐘金鐘道88號太古廣場3樓325B號舖
$58 (Tea)
2020-05-10 2712 views
友人生日選擇此店、她本身經常tea lunch dinner...真心龍蝦🦞湯夠味有口而且也有蝦子(不用pepper )先可以飲原味感覺.田螺•意粉、餐前bread 麵包一流,蟹肉creamy n內有牛根粒!爽!但唯一order似中式鷄就麻麻地啦
2020-05-09
Dinner
Celebration
Birthday
2020-02-24 3088 views
Dalloyau杏仁脆條..萬歲度:賣相👅👅👅👅👅味道👅👅👅👅口感👅👅👅👅份量👅👅👅👅性價比👅👅👅👅.🐭一直未有機會親身到訪法國皇室殿堂級糕點品牌 Dalloyau,幸好佢有禮品盒裝甜點可以買回家吃。Dalloyau主打精緻工藝,品質果然同坊間一般杏仁脆條有所唔同。最上層杏仁脆片金黃香脆,杏仁好新鮮。下面由好多好多好多層嘅酥脆皮組成,香酥可口,充滿牛油香氣。整體甜而不膩!
Dalloyau杏仁脆條

性價比👅👅👅👅
TakeAway
杏仁脆條
2019-11-02 4929 views
下午時分係金鐘太古廣場睇完戲後,我發哂爛渣咁話要high個tea,毫無頭緒的他竟然搵到呢間法國貴族品牌的甜品店食tea,真係好抵讚!見到餐牌,High Tea價錢$268/1位,真係唔算特別平,不過勝在可以一位咁叫,而且呢$268係絕對物有所值的!試問食過唔少hightea,但呢一間無論是食物、飲品同服務都是高水平的,十分值得一讚!一坐低,職員即刻為我倆送上兩杯熱水。Afternoon Tea Set for one叫左一份high tea,無論是咸點還是甜點都一樣出色,份量好適中,其實我一個人都食唔到咁多!跟的一份英式鬆餅真係不得不讚,鬆餅來來去去都是用提子乾做餡,但呢個是用橘子碎的小清新,新鮮焗起太好食了!另外order了一份檸檬撻配朱古力咖啡,咖啡有濃濃的朱古力味,加上杯子的藝術真係無得彈!最後真係不得不讚佢的玫塊花茶,好飲到一個點我想買返去飲!茶香不在話下,連玫瑰花味也很濃,而且茶味還紛香撲鼻的!呢間high tea真係物有所值,比較少的酒店或餐廳能做到此水準,喜歡食high tea的朋友不能錯過!

一坐低,職員即刻為我倆送上兩杯熱水。

Afternoon Tea Set for one

Afternoons  Tea  for  one

2019-11-01
Tea
Afternoons  Tea  for  one
2019-10-13 3497 views
成班同事一齊慶祝生日就真系好開心啊,專門揀左呢間店食下法國菜,裝修環境都系一流啊,表白一下呢度噶龍蝦湯,龍蝦味好香濃,而且湯噶口感好好,真系好鐘意啦,鴨腿都好唔錯,今次就真系好滿足!
喺外國生活慣左得閒就去Low Tea,返到香港就成日好想食下小食嘆下靚茶。睇睇下食評就搵到呢間餐廳,見到食評都幾多好評所以就諗着試下。環境唔差,都幾好坐,都適合同friend坐低傾謁嘆茶。我揀左DALLOYAU Darjeeling而我朋友就飲La Vie en Rose,啲茶就幾香同都幾好飲下💓其實個set入面好多法式咸點都唔差,但係佢有個大缺點——就係佢無好好咁控制溫度。真心佢啲咸點唔好話熱,根本一啲都唔暖。其實啲味道唔差,但係如果熱嘅話會更好味(尤其是經典烤芝士火腿三文治,佢啲芝士凍晒變左做固體,如果溶左嘅話會好好味)。我對於呢道嘅甜品興趣不大,除左朱古力味嘅甜品(經典歌劇院蛋糕同朱古力泡芙)之外,唔係太甜就係太酸⋯Scones冇乜牛油味,焗得唔夠香又唔熱。士多啤梨醬太酸同埋啲Clotted Cream啲奶味唔夠重。然後唔可以唔提嘅係店員精彩嘅服務態度👏🏻首先全部店員都好似唔想理你咁,飲完壺茶想添熱水等左10幾分鐘先有人理你(非繁忙時段,成間舖頭得兩枱客)。諗着埋單走嗰陣得返我地一枱客,我地比完錢之後未企起身啲店員就熄晒燈,好似趕客走咁🤷🏻‍♀️因為我地走嗰陣係下午5點幾,所以本身

環境唔差,都幾好坐,都適合同friend坐低傾謁嘆茶。

經典下午茶

然後唔可以唔提嘅係店員精彩嘅服務態度👏🏻首先全部店員都好似唔想理你咁,飲完壺茶想添熱水等左10幾分鐘先有人理你(非繁忙時段,成間舖頭得兩枱客)。諗着埋單走嗰陣得返我地一枱客,我地比完錢之後未企起身啲店員就熄晒燈,好似趕客走咁🤷🏻‍♀️因為我地走嗰陣係下午5點幾,所以本身諗緊佢地係咪有中場休息時間我地阻住佢地收工所以店員不爽趕客,然後睇一睇營業時間⋯9:30-22:30‼️OK Fine🤷🏻‍♀️

總括而言,如果想坐低嘆下靚茶同食下小食過口癮係ok嘅,但係要忍受啲店員嘅服務態度。
$268 (Tea)
經典下午茶
2019-08-28 2564 views
還以爲”大羅友”只有甜點和茶供應, 原來她和Epure一樣也有正餐的, 在Restaurant Week的Menu引誘下, 就品嚐了她的菜式, 結論是雖無大過, 但不上心. 像是以其名命的Salad以藜麥為主調, Dressing消失了, 味道也變寡了; 湯品的粟米味甜而濃滑, 但魚肚煮得太化, 口感比另一配菜椰子更虛; 主菜雞和牛面䫪肉不過不失, 但沒有令我心動的衝動. 還是甜品才是她的主角, Truffle Chocolate Opera的Truffle味道比很多餐廳的主菜更濃, 和朱古力產生了一個强烈的化學作用呢!