2011-12-18 41 views
星期三晚約了兩個舊同學食飯,我地三人去到,細閱了餐牌一遍後,原來選擇都幾多樣化。最後決定是點了這三個餐, 越式公司飯: 有香茅豬扒,雞中翼,魚餅,煎蛋&配菜,單看買相已經很吸引,只是雞翼燶小小,但吃落香脆肉嫩,豬扒兩面煎香,肉質夠腍。鮑片香菇豆腐飯: 點這個餐的原因是因為……看到餐牌介紹個叫『有衣食』活動,逢星期三惠顧此餐時提出少飯可減一蚊!咖喱牛腩意粉+ 送即磨意大利咖啡: 咖喱牛腩跟飯是分開上的,牛腩和薯仔都很入味而且材料夠多,咖啡用鋼杯裝,份量十足,算是飲得過。
越式公司飯
鮑片香菇豆腐飯
咖喱牛腩 少意粉
2011-12-14
$48 (Dinner)
越式公司飯
鮑片香菇豆腐飯
咖喱牛腩 少意粉
唔經唔覺,燉奶佬開下開下,開到銅鑼灣都有^_^呢間裝修都算幾新,餐廳內環境舒適,菜式夠多元化,有充足的選擇....店員又好禮貌,上菜時有提客人”小心”,落單快速,亦有問客人是否吃完,才幫客人收起餐具等.海南雞飯份量夠,雞肉鮮嫩多汁,油飯味道啱啱好,餐湯味道亦很鮮甜,凍檸茶甜度亦適中.蛋白燉鮮奶,整晚最好吃就是它了:夠熱夠滑又濃奶味!...真材實料呀!!!食完一陣個口仲有d奶味!証明...正野!!!! 雖然我叫左個海南雞飯,但係見到隔枱個"巴基斯坦咖哩牛腩飯"......好香咖哩味,下次等我試下先!
唔經唔覺,燉奶佬開下開下,開到銅鑼灣都有^_^

2011-11-15
$64 (Dinner)
  • 蛋白燉鮮奶
2011-10-31 12 views
今日同朋友行街街, 行到攰攰地, 入咗去這間金裝燉奶佬, 坐低休息吓!黎燉奶佬, 當然叫燉奶啦~ (有凍有熱架), 我就叫咗熱的, 因為我諗會滑啲, 嘩~ 果然很滑, 而且味到清新, 唔會太甜. 正!!! 朋友叫了西米露, 清清甜甜, 好味~下次會再黎, 試試其他新野^^
西米露

燉奶
朋友叫了西米露, 清清甜甜, 好味~

下次會再黎, 試試其他新野^^
2011-10-29
燉奶
西米露
2011-10-25 11 views
好耐無行銅鑼灣, 今日同家姐shoping完, 行到攰攰地, 想找個地方休息吓, 突然見到有間新開店舖, 就入去試吓;p坐底先知, 這間原來係以前在旺角的燉奶佬轉型而成, 以前就只賣甜品, 現在有炒粉麵飯添, 見格離枱食tea好似好正, 所以我都叫咗個雞脾沙律. 好味~ (可惜太肚餓, 忘了影相)下次去銅鑼灣又多一個選擇!

坐底先知, 這間[金裝燉奶佬]原來係以前在旺角的燉奶佬轉型而成, 以前就只賣甜品, 現在有炒粉麵飯添, 見格離枱食tea好似好正,

下次去銅鑼灣又多一個選擇!
2011-10-08
  • 雞脾沙律
2011-10-09 15 views
九月二十八日 (星期三)今晚做完GYM,想吃茶餐廳想起了豆豆雖然是小店,但先前吃過味道不錯可是來到時才發現豆豆已結業經過街頭,文輝亦結業了真可惜,明顯地與租金扯上關係莫非不久將來只有集團經營的茶餐廳才能生存我們喜歡台灣是有原因的那裡滿街都是特色小店,充滿著本地文化唯有踏進另一家較新的連鎖店-金裝燉奶佬點了一個茶餐麵包欠鬆軟,而且有點涼火腿煎過,味道尚可整體感覺不是太好沙爹味道不濃牛肉沒有味道,沒有質感公仔麵煮過火了,太稔喇沙只帶點辣,沒有應有的椰香味而且湯底是極其的稀,完全是不合格的喇沙湯底豬軟骨變成了豬硬骨,差點咬到牙崩了肉質不用說,很鬆散....還記得其新開張時感覺不錯那麼的極速退步實在令人驚訝是集團經營帶來的惡果嗎?
九月二十八日 (星期三)

今晚做完GYM,想吃茶餐廳
想起了豆豆
雖然是小店,但先前吃過味道不錯
可是來到時才發現豆豆已結業
經過街頭,文輝亦結業了

真可惜,明顯地與租金扯上關係
莫非不久將來只有集團經營的茶餐廳才能生存

我們喜歡台灣是有原因的
那裡滿街都是特色小店,充滿著本地文化
唯有踏進另一家較新的連鎖店-金裝燉奶佬

點了一個茶餐
火腿蕃茄餐包
麵包欠鬆軟,而且有點涼
火腿煎過,味道尚可
整體感覺不是太好
沙爹牛肉公仔麵
沙爹味道不濃
牛肉沒有味道,沒有質感
公仔麵煮過火了,太稔
豬軟骨喇沙米線
喇沙只帶點辣,沒有應有的椰香味
而且湯底是極其的稀,完全是不合格的喇沙湯底
豬軟骨變成了豬硬骨,差點咬到牙崩了
肉質不用說,很鬆散....

還記得其新開張時感覺不錯
那麼的極速退步實在令人驚訝
是集團經營帶來的惡果嗎?
2011-09-28
$40 (Dinner)
從不知何時開始,燉奶佬這個品牌在香港銷聲匿跡了好一陣子,但如今又再次捲土重來,靜悄悄的加入了茶餐廳的元素,看來非常光鮮,加上食物又是有足海南雞、粉麵及咖哩等,真的跟某大型連鎖集團相像呢,再看一看餐紙,原來此店喝大姆指及叻哥是同一個集團,看來都是一所集團式經營的茶餐廳。見此店也有奶油豬吃,跟剛好在隔壁的翠華打個正着,既然是人家的一大名物,又看看此店做得如何?此店的奶油豬,不是全然複製過來,究竟能否做得比人家好呢?這個奶油豬,用上了全件的豬仔包,看上去是較為大份一點,但回想起來其實也是一樣,不過此店只售七元,確是比人家便宜多了,但便宜歸便宜,都要好吃才行。豬仔包確是焗得鬆脆無比,是脆得包身水份奇低,沒有了吃麵包應有的鬆軟度,可說是走火入魔,而那牛油看似很厚身很美味呢,滿以為是鮮牛油嗎?原來是下得慷慨的植物油罷了,如果換作是有這個厚度的鮮牛油,一定會帶來豐香滋潤的感覺,不過一大堆的植物油,就予人非常之膩的感覺,加上植物油吃起來不太香,加上少得可憐的煉奶,與人家的比起來差天共地。單吃個奶油豬是沒可能當是一個午餐吧,點了個皇牌午餐中的黑椒茄子斑球天使麵,淋上的黑椒汁頗多,但個味不夠刺激,都是流於
銷聲匿跡了好一陣子的品牌
豬仔包確是焗得鬆脆無比,是脆得包身水份奇低
一大堆的植物油真嚇人
黑椒茄子斑球天使麵汁很多,斑球炸漿腍得濕漉漉
單吃個奶油豬是沒可能當是一個午餐吧,點了個皇牌午餐中的黑椒茄子斑球天使麵,淋上的黑椒汁頗多,但個味不夠刺激,都是流於一般茶記的貨色,在豉油茨汁中加點黑椒,不過總算味道調得適中,加上天使麵煮過後水份倒得夠淨,吃起來不會水汪汪,麵身軟腍順滑,粗幼度尚可。

加上本人愛吃的茄子又煮得夠軟腍,份量又夠多,整體而言可說是不過不失吧,而全碟最為值錢的斑球,不知是否因為被黑椒汁浸軟了,炸漿腍得濕漉漉,入口不鬆脆,幸而魚肉入口沒雪味,以茶記貨色來說算是對版。
火腿蛋三文治鬆軟有包香,塗上牛油及火腿蛋,美味!
最後也點了份三文治及燉奶來吃,一於真的一次過吃光它的名物之外,又盡量試多一點不同款式的食物吧,要了簡單不過的火腿蛋三文治,這份三文治,予人一份很家常的感覺,飛了皮的麵包,鬆軟有包香,塗上了牛油,夾着的煎蛋厚度足,軟嫩有蛋香,雖然個人認為可以再甜一點,但其實已經很是不錯,加上慷慨的加入雙層的火腿,加上牛油,整體的味道更是濃烈了一點,但就是簡單的好吃。
燉奶入口幾滑,甜度偏高而奶味不算太強
底層的燉奶比較水汪汪
最後當燉奶為飯後甜品,入口幾滑,不過底層的燉奶比較水汪汪,而且甜度偏高之餘,奶味又不算太強,始乎如果店家真的想以它為一個名物來當賣點,那真的要好好改善一下其出品了。
熱奶茶的奶香及茶味都不夠
跟餐的飲品要了最常喝的熱奶茶,用上了保溫的金屬杯盛起來,都是先嗅一嗅,那茶香真的是要很用力,才能嗅到一丁點,可能是因為茶身不太夠熱吧!茶身入口勉強都算滑口,不過喝起來就一點也不挺身,奶香及茶味都不夠,然而茶味方面,是有點大家樂的影子,不過是要比人家的茶味更薄,誇張一點來形容,只是好過喝杯奶水,喝過後的下午仍是超睏,那就知道本人沒說錯了吧。

此茶記的出品比另一家星級的茶記真的尚有一點距離,如果真的是要以人家為目標,就該食物質素也要提升至人家的水平,或是改變一下策略,其實本人也看見店家自稱為茶記及甜品的專家,但究竟店家甜品的水準,又是否真的值得有如此稱號呢?請不要忘記現時賣燉奶的專門店,可說是有點飽和,究竟此店又能否在此突破呢?是店家要花點心思去想想的一個課題。

究竟大家看明不明白個標題何解呢?如不明白,本人就提提大家,大家知道多莉是一頭複製羊嗎?聯合上一段所說,此茶記真的要好好想一想其定位了。
2011-03-20
$38 (Lunch)
銷聲匿跡了好一陣子的品牌
火腿蛋三文治鬆軟有包香,塗上牛油及火腿蛋,美味!
  • 火腿蛋三文治
2011-08-01 5 views
呢幾日要係銅鑼灣世貿做嘢,所以近近地係呢度食早餐!環境尚算ok,待應嘅服務一般,等咗唔係好耐!叫咗個雞扒,公仔麵餐!估唔到都幾快!塊雞扒又夠熱,又香脆!好好味!杯凍奶茶又夠甜,唔會好似其他茶餐廳成杯都係冰!一朝早食咗個幾好的早餐,都幾好!呢排都會keep住去!
2011-07-27 5 views
去完海洋公園,,就落黎cwb食野,,是是但但就揀左呢間,,我嗌左西冷牛扒鐵板餐配黑椒汁+薯菜+羅宋湯($68,,凍檸茶加$3)幫我地落order ge 女侍應好勁,,三個餐都唔使寫低就記得..仲好少可茶餐廳會問幾成熟..鐵板黎ge時候,,擺[]係我前面,,我又驚污糟又驚熱,,個waiter見到,,都幫我擺近d,,唔錯..個牛扒都幾好食,,厚得黎唔韌,,不過肥膏有d多..椰菜加埋黑椒汁都幾好味..我個fd嗌雜扒跟飯ge..唔知點解佢都有薯菜,,仲要多過我,,超唔抵= =咁我咪蝕左lo..不過我都驚食唔晒,,所以算數,,大家千其唔好嗌薯菜..= =衛生方面真係麻麻,,冇抹台,,搞到我唔小心揩到..雖然果時都幾多人,,但點到執執佢會好d..
去完海洋公園,,
就落黎cwb食野,,
是是但但就揀左呢間,,
幫我地落order ge 女侍應好勁,,
三個餐都唔使寫低就記得..
仲好少可茶餐廳會問幾成熟..
鐵板黎ge時候,,
擺[]係我前面,,
我又驚污糟又驚熱,,
waiter見到,,
都幫我擺近d,,
唔錯..
個牛扒都幾好食,,
厚得黎唔韌,,
不過肥膏有d多..
椰菜加埋黑椒汁都幾好味..
我個fd嗌雜扒跟飯ge..
唔知點解佢都有薯菜,,
仲要多過我,,
超唔抵= =
咁我咪蝕左lo..
不過我都驚食唔晒,,
所以算數,,
大家千其唔好嗌薯菜..= =

衛生方面真係麻麻,,
冇抹台,,
搞到我唔小心揩到..
雖然果時都幾多人,,
但點到執執佢會好d..
2011-07-15
$71 (Last Night Supper)
2011-06-23 21 views
講幾句題外話先,因為工作關係,經常會去各區餐廳食飯,但又冇認真諗過要寫下食評咁...突然有日好無聊係咁睇OPENRICE,唔知受左D咩刺激,突然好想的定心肝寫下,同大家分享下,所以(講左咁耐都唔關事..呢個"所以"只係下台階,文字上冇實際轉折作用=,=),寫今次係我第一次寫食評,首先講句多多指教~好!入正題!今次食呢間金裝燉奶佬,其實都冇咩特別原因,純粹因為今日3號風球,落雨濕濕,想搵個坐得舒服D而又唔係好貴既地方食晚飯。7點幾入到去,冇咩人,光猛,乾淨。睇下餐牌,都幾多選擇,而且唔係D干炒牛河個D茶餐廳例牌野。價錢,40至60蚊左右,唔係平,但係銅鑼灣,差唔多啦。貪得意叫左個芝士豬扒天使麵配茄蓉,其實我都唔知佢個名係咪咁叫...因為個名好長......即係個豬扒裡面有芝士個種呢~佢一上,就見到D芝士係豬扒面流緊出黎,相當吸引。不過一切開個下,我忍唔住講左聲:「車...」裡面芝士唔多,雖然唔係可能因為切之前太大期望,所以有D失望。但老實講,都算係咁啦,比K-11某間有芝士豬扒既餐廳,都係差唔多。天使麵都OK。個汁呢,都冇"蓉"既,明明個名叫「茄蓉」架wor...唔係唔好食,只係令人希望

$48包野飲

不過一切開個下,我忍唔住講左聲:「車...」

天使麵都OK。個汁呢,都冇"蓉"既,明明個名叫「茄蓉」架wor...唔係唔好食,只係令人希望愈大,失望愈大者….因為我係蕃茄愛好者來的!!!

另外朋友食的明蝦球拼斑球飯,d汁個樣好開胃,賣相唔錯,味道ok,同咕嚕肉差唔多。不過份量略少,如果係男孩子既話,應該唔係好夠食。
華田火山,佢改到個名咁勁,唔係唔試下呀麻~不過跟飯都要加$6,唔…對我呢d窮苦學生黎講,有少少,少少貴啦。
好,咁個華田火山到底好唔好飲呢?都係個句,ok啦。只不過係有堆粉係面,有d口感咁,脆脆地, 但冇想像之中咁甜。有gimmick既的確。

題外話,我落order要華田火山既時候,個侍應妹妹話:「華田火山要加錢6蚊架wor。」我話ok,跟住佢又問我要凍定熱,我心諗,熱既話d粉一落水咪即刻溶?但我多口問多句:「咁凍係咪要再加錢?」佢傻下傻下咁話係,仲同我講凍既話要加9蚊。我又心諗,雖然你咁講到就要熱架啦,反正平d錢。轉個頭,阿妹妹返黎講唔好意思,原來華田火山只有凍的,所以亦冇加9蚊呢回事。

其實個妹妹都好有禮貌,不過前後仲出左幾次錯,如果遇著個惡d既就慘lu。

2011-06-22
2011-06-20 13 views
六月一日 (星期三)今晚做完gym,想不到去哪兒吃到了這家連鎖店吃個速食,就要番屋企看龜龜了見到poster有新出品 - 阿華田火山,當然要試試天使麵比較稔,配上粟米汁,比較淡味整個麵味道一般班球份量多,尚算新鮮,肉質鮮甜阿華田火山當然和北海道牧場的比較,這裡的分數會少很多Poster的賣相太誇張了,希望愈大,失望愈大明蝦球併斑球飯用上了甜酸汁,惹味非常明蝦球新鮮味美,蝦球頗大,而且很爽滑斑球肉質亦很鮮嫩,富魚味不錯的選擇~
六月一日 (星期三)

今晚做完gym,想不到去哪兒吃
到了這家連鎖店吃個速食,就要番屋企看龜龜了
見到poster有新出品 - 阿華田火山,當然要試試
元貝併斑球天使麵
天使麵比較稔,配上粟米汁,比較淡味
整個麵味道一般
班球份量多,尚算新鮮,肉質鮮甜
阿華田火山
阿華田火山
當然和北海道牧場的比較,這裡的分數會少很多
Poster的賣相太誇張了,希望愈大,失望愈大
明蝦球併斑球飯
用上了甜酸汁,惹味非常
明蝦球新鮮味美,蝦球頗大,而且很爽滑
斑球肉質亦很鮮嫩,富魚味
不錯的選擇~
2011-06-01
$41 (Dinner)
2011-06-10 27 views
Saw the promotion of the special drink on internet, I love ovltine . went there, ordered a pasta + french toast + Iced vovcano Pasta is medium, pretty taste but taste like can food ;( French with peanut butter inside . is was " raw" when first served . is not golden , is not deep fried , the inside bit is just pure white bread. have to ask them to re fried it for me. not that much better Iced Vovcano , very disappointed , not like the picture, not cool ...

2011-06-06
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$55 (Tea)
  • pasta
2011-05-09 3 views
系銅鑼灣有很多選擇 但一群有選擇困難唔知入邊間ge窮學生終於入左呢一間 乜都有得食 地方又好似ok乾淨好坐 又唔系太貴既茶餐廳我地一行六人 一入去就比人叫左去坐另一邊 (唔系對正門口個邊)坐到入去 張枱無一本本ge menu 只系slip系玻璃枱面成個枱面都系食物坐系邊邊ge我根本睇唔哂有咩食 so sad我叫左個公司飯 咩都有 正同學叫左個芝心豬扒 雖然d 芝士無相甘多甘澎湃甘湧出黎但都算幾好啦!! 都有少許澎湃甘湧食物都算唔錯 我地6個都叫唔同野 樣樣都幾好食仲送埋甜品又真系好唔錯啦好可惜腐竹糖水得熱無凍 得熱都算啦 但系個到d冷氣好似無開甘 我系男仔 比較熱 就食到流哂汗連我d女仔同學都食到系甘嗌熱熱糖水同熱冷氣 真系好好好好好熱 仲有 我地坐系偏廳 叫人落單 叫左一世都無人見到我地
系銅鑼灣有很多選擇 但一群有選擇困難唔知入邊間ge窮學生

連我d女仔同學都食到系甘嗌熱

糖水同熱冷氣 真系好好好好好熱

仲有 我地坐系偏廳 叫人落單 叫左一世都無人見到我地
2011-05-03
$43 (Lunch)
2011-05-09 2 views
現在一般巨知名度的麵店食物越賣就越賣; 越貴反而越細碗真有食水深之嫌 又因為一張Coupon 一個月內再光顧燉奶佬(但絕非本人所願) 之前試過飯食, 實在無信心再試於是進攻麵食, 點了云吞麵 待候的時間頗耐此終非主打食物, 所以是即做的 第一次見到咁大碗麵, 所以索價三十大洋也合理湯底鮮味十足, 好渴但味精不是十分重手, 可以接受吧中形size 長散尾云吞;錎以蝦為主, 只有輕量的豬肉蝦爽脆香口, 但欠甘香味, 肉味倒是有的 麵底份量亦唔小, 爽口也彈牙一洗以往對它們負面的食評 熱燉奶一如以往奶味一般, 但只能說滑而不香的
現在一般巨知名度的麵店
食物越賣就越賣; 越貴反而越細碗
真有食水深之嫌

又因為一張Coupon 一個月內再光顧燉奶佬
(但絕非本人所願)
之前試過飯食, 實在無信心再試
於是進攻麵食, 點了云吞麵

待候的時間頗耐
此終非主打食物, 所以是即做的
第一次見到咁大碗麵, 所以索價三十大洋也合理
湯底鮮味十足, 好渴
但味精不是十分重手, 可以接受吧
中形size 長散尾云吞;
錎以蝦為主, 只有輕量的豬肉
蝦爽脆香口, 但欠甘香味, 肉味倒是有的
麵底份量亦唔小, 爽口也彈牙
一洗以往對它們負面的食評
熱燉奶一如以往
奶味一般, 但只能說滑而不香的

2011-05-02
Waiting Time
0 Minutes (Dine In)
$30 (Dinner)
2011-04-20 2 views
昨天用了團購的套餐券去食餐, 用$28食$51的鐵板餐, 首先要等約15分鐘都沒問題, 因為大多數客人都同我一樣是用團購券去食餐的, 但個個店員都好似同佢有仇咁, 木無表情, 十問九唔應, 叫落單要叫了四個不同的店員, 才肯同我落單, 重係黑起塊面, 接著所有的餐具及食物都好似飛埋黎咁, 真是食到一肚氣, 由背脊骨落, 食物質素一般, 唯一是個燉蛋是水準之作, 個團購套餐要用錢買架, 唔係免費架, 店主真的要好好反醒下, 如果賣出咁多團購劵, 但店員及食物質素又未能配合, 得失了這麼多客人, 不如唔好做啦, 這次經驗令我不會再去了!!
2011-04-19
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2011-03-05 8 views
今晚同愛人去銅鑼灣睇戲,睇完之後去左燉奶佬食野,行到去一望,門口排晒隊唯有攞張飛仔等下啦,好彩都唔係好耐,5-10分鐘到.入到去被安排坐在門口位,都無所謂啦,D位都幾舒服,睇左一陣,我叫左個漢堡排配魚柳跟意粉愛人就要左個滑蛋豬排飯,先講我果個,漢堡排煎得唔錯切開入面仲有汁的,魚柳就一般貨色,但整體來講夠大份我食到咁上下,見女友果份都未到,於是搵個侍應問下,第一個答我,等一等幫你追下,隔左一陣見仲未有,又搵左第二個侍應問,今次直頭連我張單都攞走埋,再隔左10分鐘到,我又再叫另一個幫我追,哈、1分鐘就到左,Lee個仲好有禮貌咁同我講sorry添.望一望佢個名牌,原來係經理,經理果然係有power,係唔同D.講返個豬排飯,一上枱賣相真係好吸引,愛人話豬排乾左小小,但係D蛋真係好滑有80分,食完飯,叫左佢地招牌燉奶,唔錯真係幾滑,不過我覺得奶味好似差小小,唔夠濃.小插曲: 食野中途,見到有位年紀大一點的經理,招呼一枱外國人,本人英文雖然唔係話十分好,但係都算係唔錯, 聽到果個經理同D外國人的對話,有部份我都聽唔明,但係個經理居然可以對答自如,仲有講有笑,
今晚同愛人去銅鑼灣睇戲,睇完之後去左燉奶佬食野,
行到去一望,門口排晒隊
唯有攞張飛仔等下啦,

漢堡排煎得唔錯
切開入面仲有汁的,魚柳就一般貨色,但整體來講夠大份

原來係經理,經理果然係有power,係唔同D.

所以話,經理果然係唔同D

食緊甜品果時,幫我追豬排飯果位經理行過尼問我D野食有無咩問題,如果有咩問題可以同佢講,咁我都覺得OK!
不過,我真係第一次,係茶餐廳都會有人問我D野得唔得,仲問我貴姓,服務真係唔錯,我再偷望多次佢個名牌,原來叫阿Roy,
仲係分店經理添,唔怪得咁好招呼啦

好好服務嘅經理+英文好好嘅經理,Lee間餐廳真係臥虎藏龍.

2011-03-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$45 (Last Night Supper)
  • 滑蛋豬排飯