2020-06-29 862 views
平時我夜晚上完lecture通常都會係水街、德輔道西、同皇后大道西搵野食,今日都唔例外。正當沿住條水街斜路慢慢行落去果陣,突然發現左呢間唔係咁顯眼既小店。行埋去睇下餐牌,見到口味都幾岩,就入左去試下。汁燒牛舌飯($58)牛舌飯係個超級大驚喜!廚師盡顯功架,每舊牛舌都燒得恰到好處。牛舌仲要勁大舊勁厚切,我特登影左幅特寫分享俾大家睇-我暫時未食過更好既牛舌飯,更加估唔到會係呢間小店品嚐到!蒜香煙三文魚意粉($58)意粉方面選用左扁意粉,口感同粗幼都調節得好好,做到每啖食落去都好滿足。呢碟意粉用左橄欖油去煮,加上三文魚既魚油,勁滑勁香口!蘋果紅茶(學生免費贈送)如果出示學生證,佢會送一杯蘋果紅茶,茶味好香濃,又唔會太甜,贈品泥講都幾好飲。值得一提既係,呢度由收銀員到侍應都係年青一族,每個都好有禮貌同好俾心機咁去serve人,好有親切感,服務方面一流;另一樣要讚既係呢度張梳化又大又舒服,好好坐。總括而言,我覺得呢間小店非常驚喜,值得各位多多支持!

汁燒牛舌飯($58)
汁燒牛舌飯

蒜香煙三文魚意粉($58)
蒜香煙三文魚意粉

蘋果紅茶(學生免費贈送)
蘋果紅茶

值得一提既係,呢度由收銀員侍應都係年青一族,每個都好有禮貌同好俾心機咁去serve人,好有親切感,服務方面一流;另一樣要讚既係呢度張梳化又大又舒服,好好坐。

總括而言,我覺得呢間小店非常驚喜,值得各位多多支持!
2020-06-09
2020-06-08 530 views
🇭🇰#香港捐窿捐罅記 #菠蘿王子經濟圈學生最愛性價比高小店💛人人必叫牛舌飯🤟🏻 又出發去食黃色小店💛今日去返我中學附近😂 我記得我畢業果時係未有😂餐廳大部分食物都係五十幾蚊😂學生仲會送野飲😛唔怪得學生中意食😂而且成餐飯最正係個豬頸肉😛比牛舌仲正😂一定要叫😂-🐷 #燒豬頸肉 🐷 ($38)全餐飯最正!係入口即化😂完全冇吹水🐷平時食果啲係彈牙😂佢真係又脆又化😱好吃到爆炸🤟🏻 多幾舊一定仲正😂贏晒其他香港泰式店😂 .👅 #汁燒牛舌飯 👅 ($58)我去食既原因😂好多人推薦🐷牛舌有成8片😛片片都有一定厚度😂全部都好有口感😛又淋又嫩🤟🏻個汁撈飯食一流😂佢地既性價比之王😂.🍝 #蒜香煙三文魚意粉 🍝 ($58)呢個大大大伏😂 好彩我淨係食咗一啖😂油到爆炸🤔食咗一細啖已經要飲水🤔意粉煮過咗少少😐食落少少粉😫要再改進下個意粉😂總結來說 又平又唔錯 go go go 🥱-🎈西環西營盤水街5號地下1號舖平均傷害:$60好味值:7/10...
🇭🇰#香港捐窿捐罅記 #菠蘿王子經濟圈
學生最愛性價比高小店💛人人必叫牛舌飯🤟🏻

而且成餐飯最正係個豬頸肉😛比牛舌仲正😂一定要叫😂

🐷 #燒豬頸肉 🐷 ($38)
全餐飯最正!係入口即化😂完全冇吹水🐷
平時食果啲係彈牙😂佢真係又脆又化😱
好吃到爆炸🤟🏻 多幾舊一定仲正😂
贏晒其他香港泰式店😂

👅 #汁燒牛舌飯 👅 ($58)
我去食既原因😂好多人推薦🐷
牛舌有成8片😛片片都有一定厚度😂
全部都好有口感😛又淋又嫩🤟🏻
個汁撈飯食一流😂佢地既性價比之王😂

🍝 #蒜香煙三文魚意粉 🍝 ($58)
呢個大大大伏😂 好彩我淨係食咗一啖😂

🎈西環西營盤水街5號地下1號舖
平均傷害:$60
好味值:7/10
2020-05-16 611 views
朋友想去華爾登朝聖,所以openrice search 附近有咩良心小店食個lunch先,揀咗三間比朋友睇吓佢想去邊間食飯,end up 就揀咗Dare,我哋大約12:00到,時間啱啱好,成為第一枱客店員為我哋量完體温,我哋就入坐本來我哋已經揀好Menu上食乜㗎啦!點先朋友發現牆上黑板又有A-G嘅餐,大家即時轉軚朋友揀咗黑松露雜菌意大利飯我就揀咗藍青口忌廉天使麵店員落咗食物後,問我哋飮咩?因為Menu冇飮品嗰part,店員馬上遞上飲品menu店員細心話幫您哋落咗嘢食先,您哋慢慢睇轉頭幫您哋落飮品我哋揀咗藍蝶豆花抽子蜜梳打同百香果綠茶朋友話佢個意大利飯好好味,我個天使麵就略嫌咸咗少少,整體嚟講唔錯,下次再嚟試單骨雞翼先

店員為我哋量完體温,我哋就入坐

本來我哋已經揀好Menu上食乜㗎啦!
點先朋友發現牆上黑板又有A-G嘅餐,大家即時轉軚

朋友揀咗黑松露雜菌意大利飯

我就揀咗藍青口忌廉天使麵

店員細心話幫您哋落咗嘢食先,您哋慢慢睇轉頭幫您哋落飮品

我哋揀咗藍蝶豆花抽子蜜梳打同百香果綠茶

朋友話佢個意大利飯好好味

2020-05-15
2020-05-12 462 views
Stay at home,而家個個最叻就係叫外送速遞,因為外送範圍廣,因為咁我哋先有機會試到離屋企較遠嘅Dare,今次已經第四次叫,最推介牛脷飯同漢堡,雖然外送需要時間,但嚟到仲熱辣辣,味道同價錢成正比。🍴BBQ醬燒豬仔骨 $148⭐️⭐️⭐️豬仔骨又多肉又入味又多汁,好味到要吃手手,配菜薯仔同菇煮得啱口感,好好味🍴白酒忌廉煮藍青口 $125⭐️⭐️⭐️青口size剛好,口感亦不錯,食到淡淡酒香,又超多忌廉汁,不過今次嚟到已經唔熱,上次食過熱辣辣好正架🍴經典漢堡 $71⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️每次都叫,賣點係塊厚大漢堡,手打咬落有口感夠juicy又重肉味,個包醬汁又夠多,同人分享食半個已經好滿足,個餐仲有超多炸薯圈跟,再加兩條蒜茸包,包你飽到嘔二人共消費:$304 (信用咭優惠後)

🍴BBQ醬燒豬仔骨 $148⭐️⭐️⭐️

🍴白酒忌廉煮藍青口 $125⭐️⭐️⭐️

🍴經典漢堡 $71⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

二人共消費:$304 (信用咭優惠後)
2020-04-29
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$152 (Dinner)
Dining Offer
Credit Card Offers
  • 經典漢堡
2020-05-03 388 views
琴日同朋友夜晚晚好肚餓⋯⋯就跟著佢去左西營盤覓食⋯本來見附近既鋪頭好多都閂左⋯⋯好彩哩間未閂門!我叫左個溫泉蛋豬扒丼飯配珍珠奶茶⋯⋯好耐都冇食過豬扒丼飯啦⋯⋯好食!溫泉蛋撈落個飯到撈埋一齊就好佢d飯既份量好多 我都差d食唔曬⋯⋯個飯都係60幾蚊 連野飲70幾蚊 免+一不過珍珠奶茶個味就淡左dd⋯⋯都可以接受啦!推薦!
琴日同朋友夜晚晚好肚餓⋯⋯就跟著佢去左西營盤覓食⋯
本來見附近既鋪頭好多都閂左⋯⋯好彩哩間未閂門!
我叫左個溫泉蛋豬扒丼飯配珍珠奶茶⋯⋯
好耐都冇食過豬扒丼飯啦⋯⋯好食!
溫泉蛋撈落個飯到撈埋一齊就好

佢d飯既份量好多 我都差d食唔曬⋯⋯
個飯都係60幾蚊 連野飲70幾蚊 免+一

不過珍珠奶茶個味就淡左dd⋯⋯都可以接受啦!
推薦!
2020-05-02
$80 (Dinner)
2020-05-01 518 views
黃店推介!38蚊10隻單骨雞翼仲可以試兩隻味真係抵到爛😍雞翼本身香口,芝士粉因為雞翼夠哂熱都食到好香芝士味,紫菜味既紫菜碎好多,都脆脆地,但調味上就爭少少,可以加少量鹽一齊調味👍🏻主食黑松露意大利飯,聞落松露味好香,食落就唔多覺,飯底就偏硬,食落就好creamy👍🏻都可接受煙三文魚意粉就真係一般般,其實最期待係個蒜香,但食落就唔多覺有蒜,有些少失望既最後跟主食配嘢飲有半價,珍珠奶綠11蚊1杯,以呢個價錢來講有茶香都幾加分🤤珍珠都幾彈牙但就冇乜甜味,都可以滿足下飲珍奶既慾望既🤤🤤
Shake  shake單骨雞翼

黑松露雜菇意大利飯

珍珠奶綠
黑松露雜菇意大利飯
2020-03-23 464 views
2020年3月22號晚上6 時多黎到西營盤水街"Dare"黃色小店 “Dare” 似係一間fusion 餐廳我地兩個人6 點半黎到已經有一枱客之後仲陸續不斷有外賣同堂食客但上菜都好快 店員好有禮貌同主動 面帶笑容仲有now新聞加持 夠哂黃野飲揀左:濃濃宇治抹茶味仲有啖啖紅豆 好有咬口 微甜漸變色藍蝶花梳打好多柚子肉係底 酸甜夾得岩岩好雞胸肉 木瓜絲好多配埋麻醬一d 都唔老紅蘿蔔絲就略嫌有d 硬 生得滯單骨雞翼今晚揀左和風紫菜避風塘上菜時非常熱 一擺落口真係熱親 有紫菜同避風塘炒蟹味但濃d 會更香口同更有香港風味仲有麻辣同美式芝士揀墨西哥醬就有蕃茄粒 洋蔥粒溝埋酸酸甜甜 好開胃燒春雞燒得好香口 皮好脆肉好滑連伴碟嘅三色椒同薯仔都煮得認真脆卜卜 椒本身都好甜意大飯相對煮得比較熟 迎合左香港人口味 我都幾鐘意青咖哩醬好入味 好似去左泰國食咁而且份量好多 仲有露荀點綴夠哂口感帶子再如果多幾粒就perfect啦西營盤真係有好多好西啊我都要繼續覓食 之後寫多d 食評
2020年3月22號晚上6 時多黎到西營盤水街"Dare"

黃色小店 “Dare”
似係一間fusion 餐廳
我地兩個人6 點半黎到已經有一枱客
之後仲陸續不斷有外賣同堂食客
但上菜都好快 店員好有禮貌同主動 面帶笑容
仲有now新聞加持 夠哂黃

野飲揀左:
濃濃宇治抹茶味
仲有啖啖紅豆 好有咬口 微甜
宇治金時(抹茶紅豆)

漸變色藍蝶花梳打

青咖哩帶子意大利飯

西營盤真係有好多好西啊
我都要繼續覓食 之後寫多d 食評
2020-03-22
$130 (Dinner)
宇治金時(抹茶紅豆)
麻醬青木瓜雞胸鴨絲沙律
墨西哥辣汁燒春雞
青咖哩帶子意大利飯
2020-03-20 432 views
大學時期經常係水街揾嘢食,畢業後好少去西環。今日經過,決定試下呢間小店。小店最多坐大約廿人,星期五晚市大約八成滿,生意算係唔錯。地方細細,環境舒服。食物選擇不算太多,主要係飯、意粉同小食。避風塘雞翼單骨。$38 有十枝單骨,十分香口,作為飯前小食十分開胃。汁燒牛舌飯。七大塊牛舌,牛舌仲多過飯。無論汁、牛舌、定係伴菜嘅茹都十分出色。黑松露雜菌意粉。好多黑松露,意粉炒得好香,面質彈牙。兩個人埋單都只係百六蚊。總括而言,又平又好味。難怪係肺炎疫情底下依然好好生意。

避風塘雞翼單骨

黑松露雜菌意粉

黑松露雜菌意粉。好多黑松露,意粉炒得好香,面質彈牙。

兩個人埋單都只係百六蚊。

總括而言,又平又好味。難怪係肺炎疫情底下依然好好生意。

2020-03-20
$84 (Dinner)
避風塘雞翼單骨
黑松露雜菌意粉
2020-03-05 396 views
在西營盤食無可食,便看附近還有什麼餐廳看起來舒服又未吃過,結果看見這間小店好像可以一試,結果和朋友發現了新大陸!餐廳價錢大概約$50至$80左右,我們叫了和風牛柳粒丼配溫泉蛋飯汁燒牛舌飯卡邦尼意粉薯圈,由於本人10分喜愛黑松露醬,所以另外加$12添了這個黑松露沙律醬,的確非常美味。單骨雞翼,可選2種味道。我們選了和風紫菜,和避風塘味。以這個價錢,在這個區域,這個份量和質素,此店的確可以被評為性價比極高。

卡邦尼意粉

單骨雞翼,可選2種味道。我們選了和風紫菜,和避風塘味。

2020-02-28 251 views
這間餐廳是我和朋友無意間經過的,餐廳外圍的裝修和旁邊的店舖很不同,因而吸引了我們進去。再加上餐廳晚市有學生優惠,奉送飲品,對於學生來就是性價比頗高的餐廳。汁燒牛舌飯 ($58):一送到,我見到牛舌很厚,有點怕會韌。可是,一吃入口非常冧;再加上本身已加了汁去燒,很入味,不用再特別加它額外的汁,值得一試。和風牛柳粒丼配溫泉蛋飯 ($65):牛柳粒肉質嫩滑,再加上溫泉蛋用來拌飯,很好。
2019-09-16
$60 (Dinner)
2020-02-14 282 views
今日走完市集就附近走走,看到它門面覺得有點外國的街頭特色就被吸引過去了~~店內有一特大畫作,但由於太多人,就沒去拍照了...而椅子都用上不同的顏色,令環境新鮮不少。這店的價格也算便宜都是55~70左右。和風香脆雞飯 $55雞扒非常的香口又嫩滑以及鬆脆,加上珍珠米,想食完它一點難度都沒有~~黑椒煙肉意粉 $48可能小弟胃口比較大,感覺份量少了一點XD中間的紅椒,令賣相美了不少~~少少的黑椒,不是辣的,而是令味道更突出。煙肉味很濃厚, 麵條有一定靭度。蘋果綠茶 (+$5)除了很香茶味,還有很濃蘋果味
這店的價格也算便宜都是55~70左右。

和風香脆雞飯 $55

和風香脆雞飯

黑椒煙肉意粉 $48
可能小弟胃口比較大,感覺份量少了一點XD
中間的紅椒,令賣相美了不少~~
少少的黑椒,不是辣的,而是令味道更突出。
煙肉味很濃厚, 麵條有一定靭度。

黑椒煙肉意粉

蘋果綠茶 (+$5)
除了很香茶味,還有很濃蘋果味

蘋果綠茶
2020-01-18
$50 (Lunch)
和風香脆雞飯
黑椒煙肉意粉
蘋果綠茶
除了應該日日不同的是日晚餐,普通的餐牌款式也是很多,小食也很吸引。野菜雜菌白味噌湯飯 ♥♥♥♥ 一般說起湯飯以為會一碗過,正正就是分裝才知湯裡的餸非常足料,不是那麼多配料,我或許真的會再多叫一碗白飯繼續食。珍珠帶子明太子意粉 ♥♥♥♥♥ 聽這個名字已經夠吸引,誰知賣相更吸引,最重要醬料不太厚重,不用怕食膩。明太子的味道不太濃但很香,咸度適中。(芝士)單骨雞翼 ♥♥♥ 剛上菜見它熱辣辣冒著煙,不小心就被燙到,不過也很難抗拒,新鮮煮起太香噴噴了。唯一希望有改進的地方大概是希望更多芝士~
除了應該日日不同的是日晚餐,
普通的餐牌款式也是很多,小食也很吸引。
野菜雜菌白味噌湯飯
野菜雜菌白味噌湯飯 ♥♥♥♥
不是那麼多配料,我或許真的會再多叫一碗白飯繼續食。
珍珠帶子明太子意粉 ♥♥♥♥♥
聽這個名字已經夠吸引,誰知賣相更吸引,
最重要醬料不太厚重,不用怕食膩。
明太子的味道不太濃但很香,咸度適中。
(芝士)單骨雞翼
(芝士)單骨雞翼 ♥♥♥
剛上菜見它熱辣辣冒著煙,不小心就被燙到,
不過也很難抗拒,新鮮煮起太香噴噴了。
唯一希望有改進的地方大概是希望更多芝士~
Other Info. : 雖然看起來很高級,但沒有加一收費
2020-01-14
$178 (Dinner)
野菜雜菌白味噌湯飯
珍珠帶子明太子意粉
一間非常高質 野食好食 價錢公道的黃色小店 沒有不去的理由會再來 推介比朋友煙三文魚一口多士 $48 四件,每件約莫一個手掌大小呢個小食好開胃好有層次 煙三文魚上面係 浸過黑醋的洋蔥粒 酸酸地好爽口 煙三文魚下面係一片羅勒葉 最底係脆口的多士每樣野的味道都好sharp好清晰 一齊食非常之夾 羅勒葉陣味係更上一層樓 燒春雞墨西哥辣汁$78 半隻春雞 配蕃茄salsa 薯仔三色椒做side dish春雞本身好有味 有香草的味道 燒得好香好惹味 蕃茄salsa酸酸辣辣 極為開胃 用來沾雞味道一流 我地仲用來沾薯圈 都十分夾 side dish 唔係事旦烚果d 煎香左的薯仔三色椒香得來 仲保持到蔬菜的甜味 唔係hea做 BBQ醬燒豬仔肋排$98 有6件肋骨 薯仔作side dish肋排每件都好多肉 肉唔會鞋zapzap BBQ醬好香好yummyside dish 薯仔燒香左仲有香草曬面 好搶手好快比朋友食曬 薯圈 $18 份量十足 香脆好味(題外話:我將沽薯條的mustard同茄醬擠左落個大碟到,但奈何叫的食物太多,老細主動幫我地換個細碟來裝醬,好貼心)黑松露什菌意大利飯$70  應該男仔都夠
一間非常高質 野食好食 價錢公道的黃色小店 沒有不去的理由
會再來 推介比朋友

$48 四件,每件約莫一個手掌大小

$98 有6件肋骨 薯仔作side dish
$18 份量十足 香脆好味

$70  應該男仔都夠食
呢個意大利飯軟硬程度剛剛好 淡淡的黑松露和芝士味 食耐左都唔會覺得膩口 愈食愈想食
個飯的什菌好甜 好清爽 超級好味道

宇治金時(抹茶紅豆)&葡萄柚綠茶
宇治金時(抹茶紅豆)$16-食物加野飲半價 勁好飲 仲好飲過出面d飲品店
葡萄柚綠茶 $5-清清淡淡 好香綠茶味

香港人反抗 黃色經濟圈CP值比你想像中高
2020-01-23
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2020-01-23 2352 views
自從地鐵延伸到西環後,不止讓這熱鬧起來,還開了不少餐廳。當中也有一些是價格合理且味道不錯的喔像是這次想分享的這家位於水街的 $Dare 便是其中之一平日晚上7點來到不需要等位,但我們吃完出來後就見到門口有人在排隊囉!除了主餐牌外,也有廚師推介的Menu和小食之類。單骨雞翼 ($38/10支骨) - 有四款口味可選擇~我們選了美式芝士 吃用什麼方便,脆卜卜的外層曬上了芝士粉,雞肉也很嫩滑珍珠帶子明太子意粉 ($82) -汁的份量很足亦較為濃稠,不過吃落不會覺得膩倒是略嫌明太子的味不是很出。意粉的軟硬度也適中。帶子雖然是小粒那種,但吃落不會有雪藏的味道!野菜什菌白味噌湯飯 ($58) - 湯和飯是分開上。可能是野菜加上白味噌的關係,整個吃起來甜甜的。另外沒想到還有蜆肉和豆腐~ 男生覺得不夠可以多點個白飯來吃呢
自從地鐵延伸到西環後,不止讓這熱鬧起來,還開了不少餐廳。
當中也有一些是價格合理且味道不錯的喔
像是這次想分享的這家位於水街的 $Dare 便是其中之一
除了主餐牌外,也有廚師推介的Menu和小食之類。
單骨雞翼 ($38/10支骨)
有四款口味可選擇~我們選了美式芝士
吃用什麼方便,脆卜卜的外層曬上了芝士粉,雞肉也很嫩滑
單骨雞翼 (10支骨)
珍珠帶子明太子意粉 ($82) -
汁的份量很足亦較為濃稠,不過吃落不會覺得膩
倒是略嫌明太子的味不是很出。意粉的軟硬度也適中。
帶子雖然是小粒那種,但吃落不會有雪藏的味道!
珍珠帶子明太子意粉
野菜什菌白味噌湯飯 ($58) - 湯和飯是分開上。
可能是野菜加上白味噌的關係,整個吃起來甜甜的。
野菜什菌白味噌湯飯

2020-01-14
$59 (Dinner)
野菜什菌白味噌湯飯
2020-01-18 243 views
大份夾抵食 👍🏻嘅良心店,老闆對客人嘅態度仲超好。上次我想食番茄汁意粉,但menu無喎,老闆竟然肯幫我特別整一碟 😍和風牛柳粒丼配溫泉蛋飯 📍$65用溫泉蛋黎撈飯,食一啖充滿蛋香嘅飯,再咬一啖汁燒牛舌飯 📍$58咁多塊牛舌都可以用咁抵嘅價錢? 😱😱 質素都幾唔錯喎

和風牛柳粒丼配溫泉蛋飯 📍$65
用溫泉蛋黎撈飯,食一啖充滿蛋香嘅飯,再咬一啖

汁燒牛舌飯 📍$58
咁多塊牛舌都可以用咁抵嘅價錢? 😱😱 質素都幾唔錯喎