2020-01-16 144 views
就黎開學啦,好掛住呢間嘅牛脷飯😍 lunch menu嘅其他飯麵都有試過下,都幾好味,不過都係最鍾意佢嘅牛脷飯😆牛脷煎得好香,勁重牛味🤤 而且食落軟腍,亦唔乾👍🏽 側邊嘅菇菇同西蘭花都幾多,我幾鍾意佢咁多蔬菜,出街食都健康啲😉 如果係學生,仲包一杯是日特飲或熱茶,我嗰日飲咗蘋果綠茶,唔會好甜,幾好飲😋食lunch嘅話最好早啲去啦,撞正lunch hour中學放lunch就要排隊架啦🙈▫️汁燒牛舌飯 $58

▫️汁燒牛舌飯 $58
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Lunch
  • 汁燒牛舌飯
已經唔係第一次寫DARE食評 鬼叫佢真係咁高質抵食好味道咩 每次試完新野都想讚一讚一張圖睇晒叫左:經典漢堡($58):包皮會烘得香香熱熱脆脆 個汁係佢地自己調的 burger juicy又好味 要趁熱食 配埋薯圈其實一個人都好夠飽 咁的價錢已配薯圈你話去邊到搵 炸杏飽菇($38):大大份 將杏飽菇炸得又香又脆 炸粉唔厚 配埋個類似沙律醬超好味(佢地話基本上除左茄汁之外 所有醬佢地都係自己調出來)汁燒牛舌飯($58):d飯係用珍珠米 牛舌都有好多塊 落埋伴隨的燒汁味道剛剛好 配菜都唔係白烚有草青味果種無影相:蘋果綠茶:(學生免費/+$5)老細免費送左我地野飲(多謝老細) 飲落好香茶味 應該係自己溝出來 唔係開水/現成 就算連小小的飲品我都必須要一讚!蒜香薯仔忌簾湯($15):好鐘意佢呢種濃稠的口感 而且蒜味同薯仔味都好香 飲完飽左一半唔係嗌左好多野食已經食到我同朋友勁飽 同埋用食物盒裝走 所以真係物超所值總結:超鐘意呢間舖頭 野食好味抵食夠大份 已經成為左男朋友的常餐 收工就落去食埋先番屋企老闆員工都好有人情味 自問不擅同人溝通的我好耐都無試過覺得咁warm 學生來食又送野飲平時約朋友食
一張圖睇晒
叫左:

無影相:

總結:
平時約朋友食西餐 食完每次都私心覺得dare係最好食 可想然之 真係要入來試一試 佢第日會成為你地的常餐haha

繼續為黃色經濟圈努力!!! 你我一個都不能少!
2019-12-11
  • 炸杏飽菇
  • 蘋果綠茶
  • 經典漢堡
  • 全部野食
2019-11-20 531 views
西環勁高質既#黃店 💛!汁燒牛舌飯($58)咁既價錢但有成7,8塊厚牛舌去邊到搵?量多之餘食落亦好高質,煎到表面微脆,但入面就非常軟嫩👍🏻仲伴咗好多菇同蔬菜,冬菇、雞髀菇、洋蔥、西蘭花。飯粒口感帶點軟糯煙韌🥰好好味呀!卡邦尼意粉($82)意粉同樣好出色👍🏻分量好多,男仔嚟都應該會嗌好飽🤰🏻食落好creamy同cheesy但唔會話好漏,而且食到底唔會見到成盤油🥰熱辣辣又香噴噴,上到枱即刻引嚟旁人羡慕既眼光,聽到隔離個阿姨話:「個意粉都好似好正喎🤤!」野飲係蜂蜜綠茶🍵淡淡清新既綠茶唔太甜,蜂蜜味唔會搶咗綠茶味。.重點係老闆們服務態度好到不得了😛客人問道又細心介紹野食俾佢地、俾錢走嗰陣又問啲野好唔好食呀啱唔啱食呀咁,淨係呢份熱誠同人情味都夠我返食十次。.黃色事跡💛: 學生有免費飲品、出加油post、101及11.12罷市.假如大家想喺亂世中搵間黃店牛脷食下,唔好唔記得仲有觀塘既峯日本料理呀 (@mine_kwuntong )!
西環勁高質既#黃店 💛!

• 汁燒牛舌飯
  • 卡邦尼意粉
2019-10-22 438 views
平日六點幾 不用排隊 即刻入座叫咗三個菜墨西哥辣汁燒春雞個雞本身有香料一齊燒 就咁食已經辣辣香香 加上番茄salsa更惹未 伴碟的side dish 有三色椒同薯仔 都做得好出色 飽肚之又健康 十分推介魚柳漢堡個麵包皮看得香香脆脆 加埋魚樓同埋清新的沙律醬 配搭好好煙三文魚多士煙三文魚配搭黑醋洋蔥粒 開胃好味因為去到最尾見到燒春雞做得咁出色忍唔住影相出食評 所以只有燒春雞同食左一大半的漢堡包覺得老闆係對食物好又要求 希望下次可以去試埋佢其他嘅菜式價錢一點也不貴 2人晚餐吃了$184
平日六點幾 不用排隊 即刻入座

叫咗三個菜

個麵包皮看得香香脆脆 加埋魚樓同埋清新的沙律醬 配搭好好

煙三文魚多士
煙三文魚配搭黑醋洋蔥粒 開胃好味

覺得老闆係對食物好又要求 希望下次可以去試埋佢其他嘅菜式
價錢一點也不貴 2人晚餐吃了$184
2019-10-22
$92 (Dinner)
魚柳漢堡
1️⃣「日式雞肉意粉🍝($48)」係fusion菜 佢未到出奇咁好地好😝 個醬汁好日式feel 甜甜地 超級開胃 仲有蒜香味 個雞肉超級嫩滑多汁 麵條保持煙靭度🐰小編表示唔夠喉😭💕The Japanese-style Spaghetti with Chicken🍝($48) is a fusion dish. Its taste is surprisingly good😝! The sauce is appetising, savoury and sweet with a garlic fragrance! The chicken thighs are tender and juicy! The spaghetti remains elastic! I definitely want more!😭💕-2️⃣「日式豚肉丼🍚($58)」亦都超級好味!🤤烤豚肉🐷好香 洋蔥煮到好淋好入味 篤爆流心蛋 蛋漿流晒出嚟 包裹着每粒珍珠米👅 真係食晒一大碗飯都冇難度!😳The Japanese Grilled Pork Donburi🍚($58) is delicious too!🤤The grilled p
2️⃣「日式豚肉丼🍚($58)」亦都超級好味!🤤烤豚肉🐷好香 洋蔥煮到好淋好入味 篤爆流心蛋 蛋漿流晒出嚟 包裹着每粒珍珠米👅 真係食晒一大碗飯都冇難度!😳The Japanese Grilled Pork Donburi🍚($58) is delicious too!🤤The grilled pork🐷is aromatic and the onions are juicy. It is always a perfect combo to serve pearl rice with an half-boiled egg.👅I can definitely finish the whole bowl of rice!😳
注意⚠️:學生有免費特飲 今次嘅蘋果綠茶🍎茶味超級香濃 有回甘味 唔會好甜 正🤙🏻
Reminder⚠️:free special drink for students. The apple green tea🍎is rich in tea fragrance and it is not too sweet🤙🏻Nice
價錢price:$45 - $60
地址address:香港西營盤水街5號地下1號舖 Shop no.1, G/F, Water St., Sai Ying Pun, HK
性價比CP value:🤤🤤🤤🤤🤤
飽肚fullness:🤤🤤🤤🤤⚪️
味道taste:🤤🤤🤤🤤🤤
環境environment:🤤🤤🤤🤤🤤(工業風)
服務service:🤤🤤🤤🤤🤤(上菜快、見佢洗碗超認真🤣)
Score:95/100🔖(bookmark)
2019-08-10 705 views
西營盤水街小店 -- DARE🍝今日同朋友返完學校🙈lunch就落咗水街搵野食💞見到Dare呢間小店幾有特色 menu都啱食就入左去食🙈介紹下先😆-------⭐溫泉蛋牛柳粒飯 ($65)呢個飯份量多 仲有隻溫泉蛋用黎撈飯 好正!!🙊小編同朋友都好中意佢嘅牛柳粒 肉質嫩滑仲煎得好香😍😍😍推薦!-------⭐蒜香三文魚意粉 ($58)呢個意粉食落有啲似pizza hut嗰個蒜香肉粒意粉😂三文魚份量都幾多 意粉夠彈牙🙈不過小編同朋友都覺得個意粉炒得好油 所以大家可能試其他款會好啲🙊 -------⭐柳橙綠茶今日嘅特飲係柳橙綠茶 我同朋友有學生證所以係免費!🙊熱辣辣飲啖冰茶真係好爽😂-------價錢:$58-$65-------評分(10分滿分)味道:7賣相:7性價比:7回頭率:7-------餐廳資料名稱:DARE地址:西環西營盤水街5號地下1號鋪前往方法:香港大學站B1出口
西營盤水街小店 -- DARE🍝
-------
⭐溫泉蛋牛柳粒飯 ($65)
-------
⭐蒜香三文魚意粉 ($58)
⭐柳橙綠茶
價錢:$58-$65
-------
評分(10分滿分)
味道:7
名稱:DARE
地址:西環西營盤水街5號地下1號鋪
前往方法:香港大學站B1出口
2019-08-09
因為夠曬方便🤣🤣喺西營盤嘅魚蛋媽媽,自從無左之後,有d失落, 因為本身都係一間好有心嘅小店,之後轉左手但都好似冇乜特別。而家有一間叫Dare嘅小餐廳開咗😎今次呢一間比之前嘅多好多選擇,而且估唔到仲有漢堡包🤤🤤聽講啲包唔錯,身為漢堡扒控嘅我,於是就趁今日下晝突如其來嘅假期試咗一下🥰🥰 佢哋嘅牛肉好厚,但係唔乾,好juicy🤤🤤 食落去仲有少少彈牙, 牛肉味亦都夠, 證明冇偷工減料,唔錯🙆‍♀️🙆‍♀️ 漢堡包都係用甜嘅漢堡麵包,我覺得幾好食🤩🤩 特別要一讚嘅係佢嘅薯條,雖然係配角,但炸得非常香脆,估唔到咁好食😚😚

TakeAway
  • 漢堡包
2019-07-24 350 views
老闆用心經營,對客人嘅態度親切有禮,上次食過雞扒飯同埋溫泉牛柳粒飯,食物無論份量同味道都令人滿意!試過堂同食叫外賣,上菜時間速度快,外賣仲係熱辣辣,而且價錢合理,一定會再次幫襯!
TakeAway
  • 雞扒飯,溫泉蛋牛柳粒飯
最近臨近summer,附新近學生都少左,周圍搵餐廳試下,發現左呢間隱世小店位置真係幾偏遠,不過店內環境幾精緻、有格調,classic又vintage既感覺Menu既價位大概係$50幾至70幾,係呢一帶黎講係合理睇埋食物質素,呢個價錢算平啊蒜香煙三文魚意粉$58意粉煮得好爽口三文魚幾靚,而且仲好多日式溫泉蛋咖哩肥牛丼$62朋友話蛋汁同肥牛拌飯好juicy 不過lunch係單點,咩都唔包,飲品、餐湯都可以加配,是日特飲都係加$5整體用餐體驗都唔錯,不過略嫌份量唔算太多

Menu既價位大概係$50幾至70幾,係呢一帶黎講係合理

睇埋食物質素,呢個價錢算平啊

意粉煮得好爽口
三文魚幾靚,而且仲好多

朋友話蛋汁同肥牛拌飯好juicy
日式溫泉蛋咖哩肥牛丼

整體用餐體驗都唔錯,不過略嫌份量唔算太多

$65 (Lunch)
2019-03-23 520 views
第一次寫食評,一家三口去完動植物公園,行到攰攰地又想去西營盤食晚餐,就上op 搵下有咩好食,見呢間小店好似幾多就去試下,睇啱有咩食,就去櫃台order,因為好口渴,一去到就叫左杯招牌珠奶,好飲呀,好有台feel , 我先生叫左份肉眼7成熟,好有肉味,薯條係現炸,熱辣辣而我就叫左個晚餐C,黑松露什菌意粉,好香既黑松露同少少羅勒味加$15有餐湯(好似係,不過無影相)店員推薦呢個避風塘炸雞翼,少少辣好脆好香店員見我有小朋友,好細心咁問我要唔要餐具同要唔要切埋塊肉眼,真係又靚女又nice! 價錢唔貴,又有人情味,下次路過都會再試其他野!

加$15有餐湯(好似係,不過無影相)

店員推薦呢個避風塘炸雞翼,少少辣好脆好香

2019-01-05 599 views
平時有喺呢頭食開飯,記以前呢個位係一間有座位既小食店,點知有日行過見倒乜有飯食既?於是就同我女朋友走咗入去開餐喇。一入到去,有一位非常有禮貌既女職員帶位,仲問我地係唔係第一次黎食!聽完佢解釋先知道,原來呢間鋪頭係半自助形式既,咩意思呢?你需要自己喺門口落單,然後佢會有送餐服務。除此之外,就係解釋佢每日會有特飲可以跟餐配搭啦、啲餐係可以揀配飯或者薯菜,同埋最後一樣野:佢地除咗有個主餐牌大,亦有一個定期會轉既餐牌大,所以久不久黎都會有啲新鮮感!個人認為呢間鋪頭啲野食質素都幾好,對得住個價錢,睇得出有俾心機落去烹調,加上服務態度實在好喇,為咗支持吓呢啲本土小店特別留個食評啦,希望佢地可以繼續做倒落去!略嫌牛柳粒少咗啲,可能係成本問題啦,但係味道質素喺度既(個人認為啲飯略為濕咗少少,加上仲有溫泉蛋,不過女朋友話覺得無乜野,見仁見智啦)。雞扒Okay,薯條新鮮。呢個飯幾正,聽完佢講先知原來個汁係自己較既,唔怪得咁夾,不過啲雞肉雖然件數多,但係肉就略嫌少咗啲。

聽完佢解釋先知道,原來呢間鋪頭係半自助形式既,咩意思呢?

和風牛柳粒溫泉蛋飯

和風香脆雞排

雞扒Okay,薯條新鮮。

2019-01-04
$70 (Dinner)
和風牛柳粒溫泉蛋飯
和風香脆雞排
  • 和風牛柳粒配溫泉蛋
  • 和風香脆雞扒
2018-12-27 342 views
呢排聖誕好多人都開party平時叫開pizza 炸雞都食都厭啦今次試下呢間小店法式南瓜蝦肉湯 蒜蓉包薯蓉煙肉釀咖啡菇配蕃茄汁 平時其實我麻麻地食菇 不過加左芝士同茄汁 菇味就無甘重👍🏻蒜辣蜆肉扁意粉香煎芝士雞肉路筍卷手撕雞肉青瓜沙律6人份 $200 1位其實份量都好多 六個人都食淨好多🤤
呢排聖誕好多人都開party

手撕雞肉青瓜沙律
6人份 $200 1位

其實份量都好多 六個人都食淨好多🤤
2018-11-20 512 views
話說西環間魚蛋媽媽轉咗手,格局冇變只係變成平價西餐,大概主力做HKU啲大學生同街坊客,平均五六七十蚊就有個飯都幾抵食,畢竟年輕人主理夠魄力,店員服務好殷勤,印象唔錯✨成個menu除咗鰻魚飯其他都係鐵板料理,初時以為係鐵板上原來只係用鐵板煮😂 揀咗牛舌同泰式豬頸肉,牛舌夠腍而且煎香咗都幾好食,可惜得四塊份量唔多夠送飯,豬頸肉好食到不得了,香脆有彈性,泰式汁唔會話好辣反而好重蒜味我幾鐘意✨ 加多六蚊仲有埋隻溫泉蛋撈飯夠哂滿足,聽店員話遲啲會轉menu主力做意粉,要試好快😏小食選擇唔算多,得薯條同雞翼,單骨雞翼十支賣三十三絕對抵玩,味粉有七種但實際選擇唔算多,好想試印第安風係咩味😂 揀咗避風塘式即係炸蒜,個蒜味爆得唔算好香,但雞翼本身炸得幾靚,味粉呢家嘢當bonus都ok,期待將來會有更多小食呢😌

2018-10-22 453 views
同事係度食過午餐 話泰式豬頸肉飯好好食 讚到連配菜個雜菜都好好食咁話 午餐連野飲六十幾蚊。 好 咁我又試下。夜晚去到見到裡面一個客都無 有d擔心會唔會俾人跣係門口企左陣睇menu有d猶豫 有個姐姐好熱情咁出黎介紹,好啦咁就試下兩個人食 一份羊架 一份鰻魚飯,兩杯特飲擺碟睇得出廚師用心羊架黎到有三支骨 同區差不多價錢得兩支香草味同調味剛剛好 羊架有羊肉香但唔騷 配薯條 食得出係即炸唔係翻炸,配菜如同事所講好味食得出好新鮮(雞脾菇咬落爆汁)。原條蒲燒鰻魚飯黎到 真係原條上 蒲燒汁個種焦香味撲鼻而來,條鰻魚我諗十吋都有唔止7寸 個fd話好食 但我無試過。個fd話要食炸雪糕 叫左份朱古力味 點知黎左雲呢那 侍應姐姐話唔好意思呢份請我地食 再出過份朱古力俾我地。整體 呢餐 兩個人加埋280左右 物超所值 會再去

夜晚去到見到裡面一個客都無 有d擔心會唔會俾人跣

兩個人食 一份羊架 一份鰻魚飯,兩杯特飲

擺碟睇得出廚師用心
羊架黎到有三支骨 同區差不多價錢得兩支
香草味同調味剛剛好 羊架有羊肉香但唔騷

整體 呢餐 兩個人加埋280左右 物超所值 會再去
Dinner
  • 羊架
2018-10-20 421 views
上次來食過炸雞翼炸薯條這些comfort food做下午茶好難忘,今次要試西式晚餐🤤早一星期book位,比個budget就叫廚師發板,話佢知有咩唔食就OK!價錢好公道,適合一些怕麻煩的年輕人😄晩市的服務和上次下午茶一樣,熱情有禮,由點菜、傳菜、加水都主動盡責!因為香港有不少餐廳的侍應都是”時運高,睇唔到” 今次廚師為我們準備的:Soup: cream of fresh mushroom and truffle(評分:4/5)Starter: avacado salad, petite toast(評分:5/5) Main: 1) fresh clams cook with sake (5/5)2) Carbonara (4/5)3) Sun dry pan seal sea bass (4.5/5)總評:(4.5/5)味道和擺盤一樣咁正,食完之後唔會口渴,Starter的調味複雜,有多重口感和味道,對我和朋友來說剛剛好!花甲厚肉冇沙,索哂d酒味勁香。seabass皮脆肉嫰,薯蓉綿滑得來有粒粒囗感,海鮮全是新鮮的冇雪味!作為食客,感覺廚師很用心去準備和烹調食材,而且侍應的服務態度很好,我

今次廚師為我們準備的:

(評分:4/5)

(評分:5/5)

Main:

2) Carbonara (4/5)

總評:(4.5/5)

味道和擺盤一樣咁正,
食完之後唔會口渴,
Starter的調味複雜,
有多重口感和味道,
對我和朋友來說剛剛好!
花甲厚肉冇沙,
索哂d酒味勁香。
seabass皮脆肉嫰,
薯蓉綿滑得來有粒粒囗感,
海鮮全是新鮮的冇雪味!

作為食客,感覺廚師很用心去準備和烹調食材,而且侍應的服務態度很好,我會繼續用行動支持小店,亦希望貴店能繼續保持如此高水準。
2018-10-19
Dinner