2024-05-10 36 views
沙田有越南嘢嘅地方我諗都唔係算太多,喺位於沙田圍站附近勵城花園😲😲😲,有間用越南菜做主題嘅,💗💗朋友上網見到跟住就話諗住同我去試下請我食🫶🫶🫶🫶去到嘅時候發現餐廳都唔係話特別細坐落都幾寬敞我哋叫咗越南蝦餅🥰🥰豬頸肉拼豬扒飯🐷🐷豬軟骨🐷🐷仲有叫咗個燒雞🐔🐔蝦餅食落去qq彈彈煙煙韌韌香口無比💗豬扒豬頸肉飯個泰國香米配上呢個椰漿飯口感非常好蜜糖豬軟骨甜甜蜜蜜,連甜品都唔使嗌🥰🥰火焰烤雞都不過不失💗

去到嘅時候發現餐廳都唔係話特別細坐落都幾寬敞

我哋叫咗越南蝦餅🥰🥰
豬頸肉拼豬扒飯🐷🐷
豬軟骨🐷🐷
仲有叫咗個燒雞🐔🐔
蝦餅食落去qq彈彈煙煙韌韌香口無比💗

豬扒豬頸肉飯個泰國香米配上呢個椰漿飯口感非常好

蜜糖豬軟骨甜甜蜜蜜,連甜品都唔使嗌🥰🥰
火焰烤雞都不過不失💗
2024-05-05 85 views
從外面見到呢間餐廳裝修幾有特色,好有越南風味,牆上貼咗好多特別海報同字貼,就決定入去一試,果然夠曬特別同正宗,每道菜份量都好足料👍🏻胡志明市牛豬蕃茄湯檬粉 $108入面有生牛肉+烤牛肉+豬頸肉+豬扒,啱曬中意食肉嘅我。烤牛肉同生牛肉最好食,牛味同口感💯蕃茄湯底用鮮蕃茄熬製,超濃郁,忍唔住飲曬啲湯😛手撕雞扎肉椰汁酸湯檬粉 $85酸湯味道鮮明,夠酸夠開胃,啱曬鍾意食酸湯嘅人,仲滲透咗淡淡椰香。手撕雞肉好嫩,口感好滑。檬粉好爽口,軟硬度啱啱好,好索湯汁😋小食拼盤A $149份量夠幾個女仔share食,拼盤有春卷、手撕雞檬紙卷,裡面係碎檬粉,外面個紙卷十分煙韌、烤豬頸肉,外皮超脆同香口、同埋黑糖鳳爪沙律,鳳爪好爽口,食起上嚟都好方便唔使掠骨~椰汁紅豆冰椰香味濃郁,紅豆粒粒分明,唔係好沙個種,唔會過甜,十分解渴😇#devietson #越男仔 #越南美食 #越男仔沙田店 #沙田美食

胡志明市牛豬蕃茄湯檬粉 $108

手撕雞扎肉椰汁酸湯檬粉 $85

小食拼盤A $149

椰汁紅豆冰

2024-05-04 35 views
Happy Friday 同老公去越男仔食餐好,老公點左火車頭河粉,居然有5款牛:牛丸、生牛肉、牛筋、牛栢葉、烤牛肉,岩曬鐘意食牛既人😍我地覺得烤牛肉最好食,烤得好香。平時食越南野食完都好口乾,但越男仔個河粉湯底偏清淡,無咩味精,食晒成碗都好舒服,如果鐘意重味d可以自己加青檸、辣椒等調味,餐廳有提供。我點左蝦餅拼豬頸肉撈檬粉,豬頸肉&蝦餅都煎香左邊位,岩岩好無燶,勁好食。魚露咸味適中,配菜生菜都好新鮮。小食點左三色檬紙卷,雞肉、三文魚、蟹肉卷,每樣有兩件,唔洗爭😂 雞肉&三文魚都用火槍燒過,入口超香,檬紙卷偏淡味,平衝返成道菜。蟹肉都超多,完全值回票價。蟹肉上的醬汁好辣,我唔太識食辣,如果落單前職員可以問一問要唔要辣汁就更好☺️

2K
2024-05-03 28 views
🇻🇳越食餐牌好精彩🇻🇳-陪朋友喺沙田城門河一帶散完步 已經到飯點 揀咗間平靚正越南街坊小店坐低-🍢串燒牛肉呢度有超多款越式小食 之前食過自家製蝦餅同芝心🧀蝦多士 今次order傳統串燒 牛肉充滿炭香 有厚度嚼勁夠 最正嘅 就係面頭勁多粒粒花生🥜沙嗲醬😋- 🐟越式䱽魚即焗原條䱽魚大概要等20分鐘 香焗呢種烹調方式雖然保留魚肉濕潤同温度 魚腥味亦唔輕 橙色醬汁顯得九唔搭八 配魚露豉油仲惹味-🥬石鍋啫啫生菜席前將唐生菜炒熟 吱吱聲熱度好夠 馬拉盞香噴噴 味道濃同埋幾辣吓-☕️龍眼蜜清甜滋潤 底部好多龍眼肉-🍹雙檸香茅薑蜜青檸加檸檬🍋 綜合酸澀味濃 香茅味反而好淡-📍越男仔沙田沙田圍路1-7號勵城花園地下1號舖#devietson #越男仔 #越南美食 #越男仔沙田店 #沙田美食
🇻🇳越食餐牌好精彩🇻🇳

🍹雙檸香茅薑蜜

青檸加檸檬🍋 綜合酸澀味濃 香茅味反而好淡
📍越男仔

2024-04-26 37 views
食來食去都係的西餐同中菜,今晚一家人想試下越南菜。係沙田都有好幾間越南菜餐廳,但呢間開咗7年既越男仔的裝修就比較特別,菜式亦比較多,於是又去試下。我地5個人叫左4個主食,3款小食同兩杯野飲,食到飽飽好滿足。招牌無骨海南雞:雞肉切成一塊塊,完全冇骨,鮮嫩多汁,雞皮金黃色,賣相一流。胡志明市紅蕃茄火車頭:有牛丸,牛筋,牛柏葉,烤牛肉。牛丸彈牙,牛筋有嚼感,牛柏葉好爽,烤牛肉好有牛肉味。軟殼蟹沙嗲粉絲大脆包:蒜香牛油雞翼:呢款小朋友最鍾意食,有脆又香口。秘製沙嗲串燒大拼盤:菠蘿雞豬牛各兩串,菠蘿燒得剛剛好,食落仲有好多菠蘿汁。串燒牛肉配埋沙嗲醬,好食到暈。法式芝士蝦多士:外表金黃鬆脆,蝦肉再加上芝士融合埋一齊,增添口感層次。龍眼梳打:龍眼有天然既甜味,再加上微酸味配搭一流。青檸梳打:清新解渴,令人有振奮嘅感覺。
招牌無骨海南雞:
雞肉切成一塊塊,完全冇骨,鮮嫩多汁,雞皮金黃色,賣相一流。

胡志明市紅蕃茄火車頭:

軟殼蟹沙嗲粉絲大脆包:

蒜香牛油雞翼:
呢款小朋友最鍾意食,有脆又香口。

秘製沙嗲串燒大拼盤:

法式芝士蝦多士:
外表金黃鬆脆,蝦肉再加上芝士融合埋一齊,增添口感層次。

龍眼梳打:龍眼有天然既甜味,再加上微酸味配搭一流。

青檸梳打:
清新解渴,令人有振奮嘅感覺。
2024-04-25 32 views
今日接老公放工食好嘢 今晚揀咗食越南菜式 好鍾意食呢一間越南新派fusion菜 晚上都幾多人應該好有質素生牛肉河牛肉好嫩 份量都好多 湯底好清甜好好味飲品點咗個呢度特別嘅冰凍水果茶裏面有薄荷 檸檬 菠蘿 感覺好健康越式生牛肉牛骨湯檬粉牛肉量超多湯底 好清小食點咗個法式芝士蝦多士真係必食呀分量又多芝士半溶狀態同埋啲蝦肉 好夾 好好味呢套嘢食質素高坐得好舒服 上菜速度快 嘅實質素又高真係可以成日encore#devietson #越男仔 #越南美食 #越男仔沙田店 #沙田美食

生牛肉河

小食點咗個
法式芝士蝦多士
真係必食呀分量又多芝士半溶狀態同埋啲蝦肉 好夾 好好味

2024-04-22 55 views
落雨濕濕費時去得遠,就去好耐冇去附近既越男仔食晚飯。我地叫左胡志明市紅蕃茄火車頭$148有牛丸,生牛肉,牛筋,牛柏葉同烤牛肉,份量很足,仲有加$9就有粉絲,索晒蕃茄湯精華,超好味,講真2個人食完都飽飽地。秘制沙嗲串燒大拼盤$139菠蘿&雞&豬&牛各兩串,2個人呢個必叫,沙嗲醬好好味,可以一次過試晒4樣,燒菠蘿好甜,牛豬雞都肉質keep 到juicy.海南雞飯$79海南雞好滑,油飯粒粒都足滿薑黃青檸梳打$31非常解渴鮮菠蘿梳打冰$35唔太甜,我就覺得好好味講真越南菜黎講非常多選擇,一定有下次,服務亦好好。
落雨濕濕費時去得遠,就去好耐冇去附近既越男仔食晚飯。

我地叫左
胡志明市紅蕃茄火車頭$148

秘制沙嗲串燒大拼盤$139

海南雞飯$79
海南雞好滑,油飯粒粒都足滿薑黃

青檸梳打$31
非常解渴

鮮菠蘿梳打冰$35
唔太甜,我就覺得好好味

講真越南菜黎講非常多選擇,一定有下次,服務亦好好。
2024-04-18 61 views
朋友住沙田圍,說這家選擇多,必有合意,果然沒錯😲 (dont photo 是假的😂)🍴加一服務費:✔ ✿ 手撕雞扎肉椰汁酸湯檬粉 $85 每口都有手撕雞,足料湯底偏酸,開胃不膩,帶隱約的椰汁香氣 ✿ 涷番茄 $39 天氣熱,立即被這個清新的菜式吸引一試就超喜歡😍 番茄軟淋多汁,配上柚子蜜,想encore! ✿ 蒜蓉牛油芝士焗大頭蝦 $208 平常多是焗龍蝦,第一次見大頭蝦尺寸其實與龍蝦相若😲蝦膏位置拌上芝士,好吃! 肉質就一般調味超豐富,不過個人口味偏淡,只要芝士也足夠了😂 ✿ 檸檬水(熱) $22隱藏食法:拌進涷番茄餘下的柚子蜜🤤
朋友住沙田圍,說這家選擇多,必有合意,果然沒錯😲

(dont photo 是假的😂)

🍴加一服務費:✔

✿ 手撕雞扎肉椰汁酸湯檬粉 $85
手撕雞扎肉椰汁酸湯檬粉

每口都有手撕雞,足料
湯底偏酸,開胃不膩,帶隱約的椰汁香氣

✿ 涷番茄 $39
涷番茄

天氣熱,立即被這個清新的菜式吸引
一試就超喜歡😍
番茄軟淋多汁,配上柚子蜜,想encore!

✿ 蒜蓉牛油芝士焗大頭蝦 $208
蒜蓉牛油芝士焗大頭蝦

平常多是焗龍蝦,第一次見大頭蝦
尺寸其實與龍蝦相若😲
蝦膏位置拌上芝士,好吃!
蒜蓉牛油芝士焗大頭蝦

肉質就一般
調味超豐富,不過個人口味偏淡,只要芝士也足夠了😂

✿ 檸檬水(熱) $22

隱藏食法:拌進涷番茄餘下的柚子蜜🤤

2024-04-14 34 views
沙田美食多,去完附近唱K之後見到了越式菜,就進去了吃一吃!霸王雞 白飯 $85超級足料的蔥油霸王雞,雞肉亦很嫩滑!小食拼盤A $149小食拼盤餐有 永安春卷X2、龍川手撕雞檬紙卷 X4、高嶺秘制豬頸肉 X4和 邊和黑糖鳳爪沙律,拼盤超級豐富!蝦餅拼豬頸肉撈檬 $93蝦餅吃下去很有鮮味,豬頸肉亦很淋,不想吃撈檬的可以轉椰汁酸湯,不過提提各位要加$5,餐牌裏沒有寫的,職員也不會提及的。椰子沙冰 $39椰子沙冰超級解渴,而且不會太甜,在這炎炎的夏天很適合飲!📍地址:越男仔 (沙田)沙田沙田圍路1-7號勵城花園地下1號舖#devietson #越男仔 #越南美食 #越男仔沙田店 #沙田美食 #抵食之選 #沙田 #沙田越南菜 #抵食越南野 #香港 #香港必吃 #香港必食 #地道美食 #香港地道美食 #香港越南菜 #香港越南菜關注組
沙田美食多,去完附近唱K之後見到了越式菜,就進去了吃一吃!

霸王雞 白飯 $85
超級足料的蔥油霸王雞,雞肉亦很嫩滑!

小食拼盤A $149

蝦餅拼豬頸肉撈檬 $93

椰子沙冰 $39
椰子沙冰超級解渴,而且不會太甜,在這炎炎的夏天很適合飲!

📍地址:

越男仔 (沙田)

2024-04-12 31 views
沙田區想食越南野真係冇咩選擇,今日黎到河畔花園初嘗越男仔,舖內裝飾幾有風格😝招牌無骨海南雞 例牌 $88兩個人細食嘅分量就剛好,但如果胃口大啲嘅,就建議起碼叫半隻,仲抵啲添😎金菠蘿蕃茄海鮮焗黃薑飯 $115用金菠蘿盛住嘅焗飯🍍海鮮有兩隻蝦、兩個蝦頭、兩隻蠔、同埋魷魚圈,味道幾特別,應該就係越南野嘅特色🇻🇳焗飯需時,如果趕時間嘅朋友就可能下次先試啦安沛馬拉盞石窩啫啫生菜煲 $88上枱嘅時候嚇一跳,啲生菜好生猛😂原來店員會即炒,按照你嘅要求睇吓炒到幾熟🫶🏻我就鐘意嫩啲有咬口🥬好快就食晒🙂‍↔️椰子沙冰 $39好大杯,椰子味濃🥥,沙冰都打得幾軟綿鮮菠蘿梳打冰 $35singha梳打水最夠氣!仲有幾粒菠蘿食👅

招牌無骨海南雞 例牌 $88

金菠蘿蕃茄海鮮焗黃薑飯 $115

安沛馬拉盞石窩啫啫生菜煲 $88

椰子沙冰 $39
好大杯,椰子味濃🥥,沙冰都打得幾軟綿

鮮菠蘿梳打冰 $35
singha梳打水最夠氣!仲有幾粒菠蘿食👅
2024-04-09 42 views
週末睇完戲,行下行下就嚟到沙田圍。見倒呢間餐廳啲下午茶餐無咁悶就姑且入嚟試下。叫咗個河內蒸粉包+手撕雞檬紙卷套餐,配熱飲,我叫咗熱奶茶(如果叫咖啡,餐廳只提供滴漏咖啡,要加$10)。手撕雞似肉鬆多啲,好乾,得有啲攰。蒸粉包我覺得有些少想壞未壞之間嘅味道(有少少似燒味放到第二日先食嗰種味道),我無叫侍應換,因為我覺得亦有可能係調味問題。奶茶有啲嚡口,平時唔落糖嘅我要落一包先飲得落。整體普普通通,套餐連加一$58我就覺得唔係太值,畢竟茶餐廳好多下午茶餐都係50蚊有找。當日隔離枱個食客叫咗個侍應埋去,似係話佢碗麵有嘢(可能係昆蟲之類)。店家話換過另一碗/樣畀佢,但個客人就話唔使,咁餐廳亦無收佢錢。

$60 (Tea)
2024-04-08 48 views
位於沙田一個小店,越南菜,我都很久沒有吃!门面看似沒什什麼特別,店水不大,但 裝修幾有特色,食物幾好食🤤山羅蛋白黃咖哩配軟殼蟹香濃黃咖哩加上蛋白食落去特別軟滑有口感 送飯一流 加上酥脆軟殼蟹 口感非常豐富蔥爆霸王雞例牌雞味濃郁 肉質非常嫩滑 值得一點 同樣送飯都係一流鐵板烤牛雙蛋鐵板牛十分足料 牛肉有鐵板燒嘅香味 加上肉質彈牙 再配蛋汁口感好有層次感鐵板蒜蓉牛油煎蝦蝦身蝦頭都特別酥脆 一口咬落去脆卜卜 配上蒜蓉牛油味 簡直一流 非常推介
位於沙田一個小店,越南菜,我都很久沒有吃!

山羅蛋白黃咖哩配軟殼蟹

蔥爆霸王雞例牌
雞味濃郁 肉質非常嫩滑 值得一點 同樣送飯都係一流

鐵板烤牛雙蛋
鐵板牛十分足料 牛肉有鐵板燒嘅香味 加上肉質彈牙 再配蛋汁
口感好有層次感

鐵板蒜蓉牛油煎蝦
2024-04-06 34 views
咖啡控嘅我知道沙田有一間越南餐廳有滴滴☕️咖啡咁就即刻約朋友仔過嚟試吓😉除咗滴滴咖啡☕️見到poster佢哋有🔥🐣火焰燒雞即管叫一隻嚟試吓, 鍾意打卡嘅朋友不妨一試📸😆店員好細心❤️佢問我哋你想我哋幫你斬埋定自己撕開嚟食(有兩種選擇) 之後我哋仲叫咗三樣嘢💁🏻‍♀️🌟蜜汁鐵板豬軟骨🌟越式炸蝦餅🌟扎肉香茅豬扒黃薑飯滴滴咖啡我就覺得充滿儀式咁😆睇住佢一滴一滴咁樣滴落嚟好治療😂😂👍🏻👍🏻👍🏻

之後我哋仲叫咗三樣嘢💁🏻‍♀️
🌟蜜汁鐵板豬軟骨
🌟越式炸蝦餅
🌟扎肉香茅豬扒黃薑飯

2024-03-25 78 views
🫶🏻沙田圍有咩好嘢食呢?今日就帶大家嚟到越男仔 @devietson 試吓佢哋嘅特色越南菜。。三文魚沙律$108又想減肥,但係又想食越南野?咁大家就要嚟試吓呢度嘅越南風味沙律,同我哋之前正常食嘅沙律唔一樣㗎!呢度會加上特製嘅越南醬汁,配上啖啖肉嘅煙三文魚,簡直好似置身越南一樣!。至尊拼盤$228呢個至尊拼盤非常抵食,裏面包咗兩隻蒜蓉牛油雞翼,四件馳名芝士鮮蝦多士,四件鎮店之寶煙三文魚檬紙卷,仲有下龍灣蝦餅添!選擇困難症嘅朋友就可以一次過試晒咁多款特色越南小食!真係不得不提及佢嘅芝士鮮蝦多士,睇得出每一份都整得好用心,裏面仲有爆漿嘅芝士,最令我開心嘅係佢連麵包都有蒜蓉味!蒜蓉愛好者太感動呀!。椰香滴滴啡$35好似喺香港可以飲到新鮮嘅滴滴啡,呢度個底仲要有煉奶,感覺有啲似港式啡走,甜度可以自己控制椰奶都係自己加嘅!多奶少奶自己話事。飲落去都幾滑,椰子味都充足!。椰香拉茶$25呢個奶茶都非常抵讚,本身茶底好香,配上椰奶嘅絲滑,越飲越上癮!呢個奶茶本身都係越南特色,大家一定要嚟試吓!越男仔 (沙田)沙田沙田圍路1-7號勵城花園地下1號舖
🫶🏻

。三文魚沙律$108

。至尊拼盤$228

。椰香滴滴啡$35

。椰香拉茶$25

越男仔 (沙田)
2024-03-24 62 views
琴日同大大啲同學去咗沙田交通安全城玩,之後住響附近嘅同學家長,話去呢間店舖食嘢,我哋就去跟住一齊。呢間店舖裝修都幾特別,寶綠色的卡位梳化,坐得好舒服。仲有,呢度有啲好特別嘅口語路牌,例如:室內不可放屁,小朋友一邊認字,一邊食嘢,覺得好好玩。至尊拼盤B:至尊拼盤B包含了芝心蝦多士、三壘煙三文魚檬紙卷、下龍灣蝦餅和蒜香牛油雞翼。這個拼盤提供了多種口味和食材的組合,讓人可以品嚐到不同的美味。芝心蝦多士酥脆的多士和鮮嫩的蝦肉,口感豐富。三壘煙三文魚檬紙卷則結合了三文魚和檬紙的香氣,帶來清新的口感。下龍灣蝦餅則是以新鮮的蝦肉製成,外層炸得金黃酥脆,內裏鮮嫩多汁。蒜香牛油雞翼則以牛油和蒜頭調味,帶來濃郁的香氣和口感。招牌去骨海南雞配黃薑飯:海南雞肉質的嫩滑和鮮美的口感,配上黃薑飯,黃薑的香氣和雞肉的鮮味相互融合,帶來了獨特的風味。三檸七:三檸七是一種特別的飲品,結合了鹹檸、檸檬加和青檸加七喜的味道,帶來了酸甜清爽的口感,讓人享受到涼爽的感受。新鮮椰青:椰子好新鮮,內有清涼的椰汁和椰肉,味道濃郁而又清爽。

至尊拼盤B:

招牌去骨海南雞配黃薑飯:

三檸七:

新鮮椰青:
椰子好新鮮,內有清涼的椰汁和椰肉,味道濃郁而又清爽。