2024-02-04 39 views
六件米紙卷 $138 好求其味道好一般得塊煙三文魚, 炒米粉麵面超鹽….不會覆桌, 服務態度麻麻。六件米紙卷 $138 好求其味道好一般得塊煙三文魚, 炒米粉麵面超鹽….不會覆桌, 服務態度麻麻六件米紙卷 $138 好求其味道好一般得塊煙三文魚, 炒米粉麵面超鹽….不會覆桌, 服務態度麻麻
2024-01-09 137 views
朋友,不諗唔知,原來沙田都隱藏咗間正宗越南菜!今日嚟咗呢間餐廳,一於話你知啲嘢食跣唔跣腳。首先,牛他他海膽卷,嗱,嗰牛肉嘅鮮度真係出晒奇,海膽綿滑得黎香口,口感一流,👍多層次嘅爽脆青瓜同蘿蔔絲,再嚟個微辣小香蔥頂級!串燒牛肉,嚿沙嗲醬真係香噴噴,肉質又嫩,炭香味撲鼻,仲唔快啲試?🌶️越式火車頭河粉,話你知,你可以飲到啲湯牛骨味重,每口都滿足,牛肉腍滑,牛丸牛筋夠嚼勁💪。一啖熱辣辣嘅河粉,冷天滋暖心窩。嚟到甜品,高紅豆冰,咁滑嘅紅豆,甜而不膩,實係一個完美嘅ending!一句嘢,你撩個溜冰同啦篤撈丸食,真係越食越有驚喜,每次嚟都發現啲新滋味。🍜這家餐廳,我話俾你知,食過一次,記晒喺心入邊!

2023-12-18 126 views
呢間越南餐廳性價比好高🥰🥰佢哋嘅湯檬粉大大碗,我最鍾意嘅就係食佢嘅牛肉蕃茄湯檬粉,超級足料👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻牛肉仲好入味,配埋蕃茄湯底,酸酸甜甜,真係越食越開胃
今日午餐時間行開沙田圍,經過望入去見有位入去試吓啦,可惜少少失望啦😮‍💨,真心唔算好食,朋友吃的海南雞無雞味,我的蕃茄湯檬也麻麻,服務員落單也欠缺耐性,問多兩句都唔高興,相信冇下次
2023-11-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
2023-11-15 187 views
📍越男仔去親河畔做完gym都係食車仔麵或者茶記,食到厭厭哋想試下新餐廳,就決定咗食越南嘢🇻🇳椰汁酸湯浸滑雞拼大蝦粉絲煲🐔🦐 $148超大份!雞件夠晒滑,煲到入晒味。朋友以為得少少粉絲就諗住加錢要多啲,好彩姐姐阻止咗佢,食到底都仲有好多😂生牛雙蝦椰汁酸湯檬粉🦐🐮 $118勁香椰汁味,檬粉索晒啲汁超入味😋蝦頭經過油炸之後連個殼都食得,仲要勁多膏!法式芝士蝦多士🧀🦐 $69外層白芝麻炸到勁香,芝士仲識流心添,邪惡之選👅
📍越男仔

椰汁酸湯浸滑雞拼大蝦粉絲煲🐔🦐 $148

生牛雙蝦椰汁酸湯檬粉🦐🐮 $118

法式芝士蝦多士🧀🦐 $69
外層白芝麻炸到勁香,芝士仲識流心添,邪惡之選👅
:📍越南仔 沙田分店-當日同朋友去247做gym,見到附近有呢間一直book mark咗好耐嘅越南仔🇻🇳 就梗係try try佢🤩睇吓係咪真係咁好食先開到咁多分店🏬-🥥🐔椰汁酸湯浸滑雞扒拼大蝦粉絲煲 $148超級足料,粉絲同啲餸好似食極都食唔完咁,配埋椰汁酸湯😚酸酸甜甜好好味-🥩🦐生牛生蝦椰汁酸湯檬 $118食材好新鮮,生牛肉口感嫩滑,食完真係覺得好似去咗一轉越南咁樣✈️-🧀🍞芝心蝦多士 $69外脆內軟,唔油膩,流心芝士超級邪惡😈罪惡感之選

📍越南仔 沙田分店
🥥🐔椰汁酸湯浸滑雞扒拼大蝦粉絲煲 $148
🥩🦐生牛生蝦椰汁酸湯檬 $118
🧀🍞芝心蝦多士 $69
外脆內軟,唔油膩,流心芝士超級邪惡😈罪惡感之選
2023-10-30 165 views
試咗軟殼蟹好似比較少見 但隻蟹同埋個汁(似沙嗲汁)好鹹撈埋啲粉絲同包會好啲串燒 4款試哂 菠蘿食原材料 好食 多汁 唔夠食 但比較難切/咬 豬牛雞串燒各有2串 唔點汁都鹹 牛有啲硬 3款都唔太有肉汁有啲乾 食完喉嚨都乾釀啡菇堂食買一送一就試下揀咗生蠔同牛肉但生蠔好腥牛肉好鹹芝士少少漏感覺啡菇食佢原味就夠飲品試咗香茅薑 除咗貴啲之外(熱飲30 堂食第二杯半價) 都唔差冇試過其他 但可能都比較鹹幾個人食 有多啲款每樣食啲好似都可以但要加一 都唔平食完呢餐出示返張單下次有折扣或者會再試試其他
試咗軟殼蟹

但要加一 都唔平

食完呢餐出示返張單下次有折扣
或者會再試試其他
串燒拼盤
釀大啡菇(生蠔)
釀大啡菇(牛)
最近去左「越男仔」,用餐體驗都好滿意呀!首先,他們的越南菜式充滿了創意和層次感,我特別推薦他們的「珍寶拼盤」,芝心蝦多士裡面包裹著厚厚的蝦滑,外層仲有脆脆芝麻,紙卷勁靚,牛油蒜香雞翼超入味。蒜香雙蝦扎肉金邊粉,隻蝦好爽口,搭配著酸甜的沾醬,非常開胃。招牌豬頸肉,外層脆卜卜,但中間仍然咁爽口,而且份量都好夠架。餐廳的裝潢都好有心思,營造出輕鬆愉悅的氛圍。特別音樂的選擇也很合適,讓人感到好似就係當地用餐放鬆且愉快。
最近去左「越男仔」,用餐體驗都好滿意呀!

Type of Meal
Dinner
  • 法式芝心蝦多士
  • 越南蒜香牛油雞翼
2023-10-09 141 views
🔸珍寶拼盤B $208🦐沙律之心蝦多士×4第一時間試蝦多士,面頭鋪滿芝麻,芝麻下面係一大舊蝦膠,非常彈牙,中間夾住半溶芝士🤤,底層係多士。其實食落唔發覺有多士,因為舊蝦膠仲厚過多士🤣,多士炸得香脆唔油膩,好味到連食兩舊😋。🐟三文魚手撕雞檬紙卷×4餐牌寫三文魚,但食落似吞拿魚😅。好特別,好食,同平時嘅檬紙卷好唔同,不過唔覺有手撕雞,檬紙比較煙韌。🦐蝦餅×2香脆彈牙,沾上枱面自家製蒜蓉辣醬惹味提升。🐓蒜蓉牛油雞翼×2香濃牛油味,不過脆漿較厚,有啲熱氣。🔸招牌豬頸肉 $79食落外皮好脆,好似腩仔咁脆🤣。應該係成塊炸完先切,因為入面一啲都唔油,好有驚喜,唔怪得係招牌,果然冇叫錯👍。🔸蒜蓉牛油雙蝦扎肉撈金邊粉 $108蝦頭炸過,唔使浪費大蝦頭嘅膏。生蝦開邊,但蝦殼係橙色,感覺外殼係熟,但蝦肉係生㗎,好特別😳,蝦肉鮮甜。🔸青檸香茅薑蜜 $38青檸香茅青新,薑蜜辛辣。🔸冰凍新鮮水果茶 $32第二杯半杯,正丫,好多菠蘿粒粒,唔太甜,普通紅茶底。比起一般越式餐廳係少貴,但食物特別,用料好足,係新派越式菜,值得嘗試。📍越男仔沙田沙田圍路1-7號勵城花園地下1號舖

蝦多士

檬紙卷

🔸珍寶拼盤B $208
🦐沙律之心蝦多士×4
🐟三文魚手撕雞檬紙卷×4
🦐蝦餅×2
香脆彈牙,沾上枱面自家製蒜蓉辣醬惹味提升。
🐓蒜蓉牛油雞翼×2
香濃牛油味,不過脆漿較厚,有啲熱氣。
招牌豬頸肉

🔸招牌豬頸肉 $79
蒜蓉牛油雙蝦扎肉撈金邊粉

🔸蒜蓉牛油雙蝦扎肉撈金邊粉 $108
青檸香茅薑蜜+冰凍新鮮水果茶

🔸青檸香茅薑蜜 $38
青檸香茅青新,薑蜜辛辣。
🔸冰凍新鮮水果茶 $32
第二杯半杯,正丫,好多菠蘿粒粒,唔太甜,普通紅茶底。

📍越男仔
  • 燒吞拿魚柚子檬紙卷
  • 蝦餅
  • 小食拼盤
2023-10-04 90 views
蝦餅拼豬頸肉河粉!呢間「越南仔」位於沙田。雖然味道並沒有帶給你超級驚喜,但我喜歡它能夠將蝦餅和豬頸肉兩種風味結合在一起,唔係每一間越南餐廳都有呢一個配搭嘅雙拼,可以讓你一次滿足了why not both慾望。這種結合不僅提供了多樣化的口味,還讓你在一道料理中享受到兩種不同的美味。有時候,品嚐一個能夠滿足多種口味喜好的菜餚是一種享受。這款蝦餅拼豬頸肉河粉似乎提供了這樣的體驗,讓你可以同時品嚐到蝦餅和豬頸肉的獨特風味。即使它的味道沒有帶來太大的驚喜,但這樣的組合給人一種新鮮感和滿足感。by the way,貪心的我仲叫咗個牛油雞翼

by the way,貪心的我仲叫咗個牛油雞翼
2023-09-29 87 views
去開沙田記得附近有間越南仔,好彩去嘅時候係早過食飯時間所以唔多人,叫咗個春捲檬,春捲都好正宗多菜好香脆,天氣熱配埋飲料一流,不過就嫌春捲只有一條比較少,食完唔夠喉 😅
喺沙田找朋友又唔知食乜好,突然間好想食越南野,諗起附近有間越男仔🍴就試試佢啦!😊😌😋豬扒拼雞翼撈檬$79份量超級多😳好多餸😳一個女仔食一碗真係超級飽🤪豬扒炸得得好香脆,好多舊,仲有兩隻炸雞翼!好抵食!!😋蒜蓉牛油雙蝦扎肉撈金邊粉$108蒜蓉牛油蝦超級香!!有兩大隻,連嗰蝦頭都炸得好香脆!!蝦肉新鮮彈牙幾爽口👍🏻配金邊粉,正丫!!😋凍越南咖啡$32 ☕️⌛️!必飲!☕️⌛️見第二杯有半價 ,所以叫咗兩杯嘢飲試吓,店員發現我雞手鴨腳咁搞越南咖啡,主動走過來耐心講解☕️✔️👍🏻👍🏻👍🏻跟住又主動問我使唔使加多啲煉奶😁😋跟住食食吓又問我使唔使再加冰🧊好細心!!😋凍咸檸柚子蜜$32味道酸酸甜甜咁,好解渴又好清新👍🏻😋🍱餐廳:越男仔 (沙田)🏫地址: 📌沙田沙田圍路1-7號勵城花園地下1號舖

😋豬扒拼雞翼撈檬$79

😋蒜蓉牛油雙蝦扎肉撈金邊粉$108

😋凍越南咖啡$32 ☕️⌛️!必飲!☕️⌛️

😋凍咸檸柚子蜜$32
味道酸酸甜甜咁,好解渴又好清新👍🏻😋

🍱餐廳:越男仔 (沙田)
🏫地址: 📌沙田沙田圍路1-7號勵城花園地下1號舖
食過旺角同荃灣既越男仔 ,今次咁啱黎開沙田,見到原來佢係呢度都有分店,撞正佢下午茶時段,有下午茶餐牌,都幾抵食~ #eateateatin荃灣 #eateateatin旺角1⃣️古法烤牛肉撈檬($50)(轉湯檬) 烤牛肉份量都幾多,大大塊起碼都有五至六塊,冇因為係下午茶餐就份量少左,牛肉味道帶啲香茅味同埋蒜香味,幾香😌另外可以免費將撈檬轉湯檬,仲可以揀湯底,我揀左牛骨湯底,湯底清甜唔會好鹹,仲有啲芽菜係 入面。另外店員好熱心咁攞左個味盤過黎,可以自己加辣椒粒、蒜蓉、檸檬、海鮮醬、酸辣醬。 2⃣️雙檸紅茶(跟餐+$6)
係檸檬+青檸既紅茶,味道唔算好特別。
1⃣️古法烤牛肉撈檬($50)(轉湯檬)
2⃣️雙檸紅茶(跟餐+$6)

係檸檬+青檸既紅茶,味道唔算好特別。
古法烤牛肉撈檬
古法烤牛肉撈檬
2023-09-04 91 views
今日經過第一城,朋友推介食越南仔,我和朋友兩個人叫了一個二人餐,非常豐富,每人有一個主菜,再加一個小食及各一杯飲品,湯河的配料十分豐富多樣,湯底亦很清甜,價錢亦算合理,包保你一定食得飽。

2023-08-12 146 views
😋沙田「越男仔」最近有幸品嚐了他們的幾道招牌菜,包括無骨鳳爪、手撕雞椰汁湯檬中和豬扒雞翼撈檬,讓我對越南美食有了全新的認識😜🐥手撕雞椰汁湯檬雞肉肉質鮮嫩多汁,搭配椰汁湯底少少酸味,給人一種清爽的感覺。湯裡還添加了豐富的蔬菜和香料,讓整道菜更加豐富多樣🐤無骨鳳爪沙律鳳爪不僅去骨,還保留了其獨特的口感和彈性配搭木瓜沙律,十分開胃🐽豬扒雞翼撈檬豬扒的肉質鮮嫩多汁,雞翅則烤得香脆可口,兩者的搭配非常完美。撈檬的醬汁則為整道菜增添了一層酸爽的風味,讓人吃得津津有味。#越南美食 #foodies #沙田美食 #檬粉 #美食 #香港美食
😋沙田「越男仔」

🐥手撕雞椰汁湯檬
雞肉肉質鮮嫩多汁,
搭配椰汁湯底少少酸味,
給人一種清爽的感覺。
湯裡還添加了豐富的蔬菜和香料,讓整道菜更加豐富多樣

🐤無骨鳳爪沙律
鳳爪不僅去骨,還保留了其獨特的口感和彈性
配搭木瓜沙律,十分開胃

🐽豬扒雞翼撈檬

2023-08-03
$150 (Dinner)