工廈有不少台灣菜,今次我與友人來到哈豆,見網上都多人評價這間餐廳不錯,不過我們食完就覺得質素一般,並不是差,只是偏普通,且份量其實不算多。(可能是對比我之前食過的其他台灣菜)因為想點多些款式,所以我們只點了一份主食🥢牛肉鮮蕃茄湯麵 $66🥢,其他都是小食🥢清境和牛薯餅 $28🥢魚鬆肉燥時菜 $30🥢炸物拼盤 $58🥢,還有一份甜品🥢芋泥waffle $38🥢,這個窩夫在主餐牌不見有,在額外枱面上,我們估計是期間限定,所以特意點來試試。湯麵不算出色,麵條偏厚實,蕃茄湯味偏淡。炸物拼盤份量好少,台灣腸只有一小條… 相反肉燥時菜就大碟,而和牛薯餅炸得剛剛好,挺好食的。值得一讚的是🥢芋泥waffle🥢$38夠大件,亦夠香脆

芋泥waffle
2022-10-19
$150 (Dinner)
芋泥waffle
2022-12-22 240 views
#20221216 🤍📍 哈豆 @drbeans2012 觀塘成業街19號成業工業大廈2樓29室 🍽觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室————————————————————#鹹酥雞麻辣湯麵 $66💭有大中小辣揀,🐷第一次食唔知辣度準則就揀左小辣🌶對🐷尼講可以再辣啲,反而麻度就夠喇,不過佢係無得揀麻度,只有辣度揀😂麵質有啲咬口,唔淋👍🏼好少食伴菜用油麥菜,即刻加分;雞滑身🐥用薄粉漿炸,脆卜卜口感,好juicy,浸兩下湯索左少少麻辣湯仲好味😋.#套餐 #配 #飲品 🫧 #豆漿綠茶 #溫💭平時🐷都好少提跟餐既野飲,因為通常都係咖啡奶茶檸茶檸水果啲,呢度有啲特別,有樣野飲叫豆漿綠茶 (或者豆漿紅茶) ,而且唔使加錢😬飲落第一下係豆漿既味道,然後慢慢滲啲綠茶味,佢隻綠茶味有啲似道地蜂蜜綠茶隻味,幾好飲😋天寒地凍🐷揀左杯暖既暖下肚,感覺+$4加埋珍珠都幾夾,不過🐷驚飽得滯無加到😅.#觀塘美食 #🐷_食
#20221216 🤍
#鹹酥雞麻辣湯麵 $66

#套餐 #配 #飲品
🫧 #豆漿綠茶 #溫

#觀塘美食 #🐷_食
Bookmark左依間主打正宗台灣菜既小店好耐🇹🇼終於有機會下午來到觀塘試試啦😍餐廳牆上壁畫充滿台灣氛圍 仲有貓貓店長坐鎮好QQ🐈 平日午市有套餐配埋台式飲品 CP值高又多選擇 難怪會成為上班族食堂😆✨台灣五寶拼盤肉燥飯 套餐$66(香腸、雞翅、豆腐、貢丸、花枝丸)肉燥肥瘦適中 味道好濃郁惹味 送飯一流👍🏻台式香腸脆皮爆汁好好食😋仲有半隻滷水蛋✨椒鹽排骨芝麻醬乾拌麵 套餐$66椒鹽排骨外皮好酥脆肉質不韌👍🏻椒鹽味出亦吾會太鹹 麵質彈牙比較粗身🍜掛晒芝麻醬汁好惹味😬仲有滷水蛋🥚菜脯同椰菜伴碟幾豐富✨台灣滷水拼盤 $58(豆腐、滷蛋、牛肉、萬巒豬腳、雞翅)滷水汁帶甜味 全部都滷得好入味😍牛𦟌好厚切而且不韌🤤豬腳肉嫩Q彈🤍豆腐炸過的外皮實淨內裡滑嫩🥚滷蛋不會滷得過硬但味道較淡✨逢甲鹹酥雞 $48炸物都做得出色👍🏻調味剛剛好不會過鹹 炸粉薄雞肉又有肉汁✨跟餐:仙草豆漿 $6要了一杯無糖一杯正常的 正常糖都不會太甜 我喜歡無糖的豆味顯得更香濃🥰仙草好滑嫩

✨台灣五寶拼盤肉燥飯 套餐$66
(香腸、雞翅、豆腐、貢丸、花枝丸)
台灣五寶拼盤肉燥飯套餐

✨椒鹽排骨芝麻醬乾拌麵 套餐$66
椒鹽排骨芝麻醬乾拌麵 套餐

✨台灣滷水拼盤 $58
(豆腐、滷蛋、牛肉、萬巒豬腳、雞翅)

✨逢甲鹹酥雞 $48

台灣五寶拼盤肉燥飯套餐
椒鹽排骨芝麻醬乾拌麵 套餐
逢甲鹹酥雞
仙草豆漿
哈豆台灣餐廳台式餐廳 觀塘打工仔搵食之選觀塘一向都有好多唔錯嘅餐廳~ 喺駱駝漆附近嘅成業工業大廈有一間台式餐廳!係唔同地方都有一定好評🥳▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️🔸走心牛肉蕃茄湯麵 ($78)牛肉味道同分量算唔錯🤪肉味相對濃郁, 另外都有唔同配料, 味道唔會太單一~ 另外最值得稱讚既係佢嘅麵條非常有咬口😋值得一試評分:7/10🔸雞絲芝麻辣麵 ($64)相當適合喺夏天食嘅菜式~🤓 麵條配上麻醬相當清涼, 雞絲稍嫌有啲鞋😣不過實屬正常評分:6/10🔸珍珠豆漿紅茶 ($28)豆漿味非常突出, 而紅茶亦都非常順口🧋唯一不足嘅係珍珠口感不夠, 整體質感太軟😣評分:6.5/10▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️📍地址:觀塘成業街19號成業工業大廈2樓29室
哈豆台灣餐廳

台式餐廳 觀塘打工仔搵食之選

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
🔸走心牛肉蕃茄湯麵 ($78)

評分:7/10

🔸雞絲芝麻辣麵 ($64)

評分:6/10

🔸珍珠豆漿紅茶 ($28)

評分:6.5/10
▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
📍地址:觀塘成業街19號成業工業大廈2樓29室
2022-11-03
2022-10-31 255 views
去觀塘工業大廈看沙發,就試下工業大廈的餐廳,今次食左台式牛肉麵,五寶乾伴麵同凍豆漿!牛肉麵的牛肉食落麻麻😅五寶乾伴麵雖然材料足夠,有墨魚丸,雞翼,台灣腸,貢丸同豆腐😂但味道一般

2022-10-25 279 views
返工㷫㷫地,不如Lunch去食台灣+冰冰點知去錯左😑成業店無刨冰.成業店無刨冰.成業店無刨冰,重要嘢講三次😑好白痴呀!呢邊裝修我覺得比較簡撲d,懷舊裝飾,重會不停播既台灣MTV,好家庭式既味道!重點冷氣好夠又坐得舒服,順返條氣😂雖然係工廠大廈入面但唔會坐得太迫👌 不過都係個句,成業無冰,唔好學我🙄🙄🙄@leetaitai_foodie鹽酥雞 醉雞卷※梅子綠茶山圓粉,不是芋圓唷※肉燥飯多料👍👍小香腸就留返台灣再食🙂小食拼&麻醬菜𝓹𝓼 有分店架,唔好約錯地方,重有得訂枱添
返工㷫㷫地,不如Lunch去食台灣+冰冰

@leetaitai_foodie

鹽酥雞
醉雞卷

※梅子綠茶山圓粉,不是芋圓唷
※肉燥飯多料👍👍小香腸就留返台灣再食🙂

鷄翼燥肉飯

小食拼&麻醬菜

𝓹𝓼 有分店架,唔好約錯地方,重有得訂枱添
鷄翼燥肉飯
  • 麻醬菜
  • 雞翼肉燥飯
2022-10-02 178 views
💛觀塘好多工業大廈都有好多良心店,今次呢間出𨋢就到,價錢合理之餘食物質素都真係幾好嗌左個排骨滷肉飯,麻辣豬腳麵,台灣腸另加左2杯豆漿紅,綠茶排骨新鮮炸起,唔太鹹亦夠juicy,滷肉唔太鹹唔太肥而且幾好味,仲有2片菜唔怕太齋😊唯獨可能批評就係d飯可以多dd😂麵既麻辣湯都幾香,唔會死用味精搶味,豬手亦煮得咁淋,加埋台灣麵就很台灣了台灣腸亦都上左粉炸,香口亦夠juicy飲品就估唔到豆漿加茶都幾夾!會再幫襯🤤

嗌左個排骨滷肉飯,麻辣豬腳麵,台灣腸另加左2杯豆漿紅,綠茶

台灣腸亦都上左粉炸,香口亦夠juicy
飲品就估唔到豆漿加茶都幾夾!會再幫襯🤤
TakeAway
  • 麻辣豬腳麵
  • 排骨滷肉飯
  • 豆漿紅茶
2022-08-19 285 views
間野係工廈連住兩個單位我到嘅時候廚房果邊個單位已經full左佢地得3個人做野我到時3個都喺廚房有客行左入鋪都唔知我前面仲有一對男女早過我入佢地行左去收銀果邊搵員工話兩位員工都隔左幾分鐘先出到黎帶曬我地去隔離單位我叫左個拌麵餐同一個甘梅番薯條個番薯條等左半個鐘先到個麵等左45分鐘先到仲要個麵係放錯左去隔離枱個女staff係就咁放低咗喺隔籬枱就行咗去隔籬枱嘅客人都呆左一秒再問我係咪我嘅然後隔離枱客人拎返過嚟俾我我明晚市會忙但唔夠人到咁就唔好開隔離鋪位根本就做唔切
間野係工廈連住兩個單位

但唔夠人到咁就唔好開隔離鋪位
根本就做唔切

2022-08-19
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
2022-08-18 269 views
疫情真係好耐啊,好想去台灣食嘢。有個朋友平時鍾意喺觀塘捐窿捐罅,佢十分大讚呢間餐廳係一定要食㗎!既然佢講到咁誇張,咁就去試吓啦。今次我哋食咗:1.小香腸肉燥乾拌麵台式香腸真係令人好懷念台灣,真係好有代表性。普通嘅台式香腸配上肉燥,原來味道係咁夾㗎!香腸咬落去有少少油脂濺左喺口腔裏面,加埋好有滷水味道嘅肉燥,真係令人回味無窮啊! 佢配菜仲有烚生菜,滷水蛋同香蔥! 成件事變到好豐富,個面真係好好食。2.台灣牛肉湯麵台灣牛肉湯麵都係極具代表性, 佢嘅牛肉湯麵亦都好正宗,師傅真係好有心機。牛肉好淋好有牛味,一咬就溶左係們口度咁而且肉唔會切得太薄同太細塊,咬落去超級油口感。個湯都好重牛肉味,幫我差啲飲晒成個湯,但真係好飽。3.萬巒豬腳麻辣湯米線冇諗過佢嘅豬腳可以炆到咁淋咁入味。基本上,你一擺入個口度,個豬腳會慢慢溶化係你個口裏面,炆左好耐嘅豬腳充滿着台式滷水汁嘅味道。嘩!真係好出色。至於佢嘅麻辣湯都好好,佢唔係超辣嘅嗰一種,相信比較少食辣嘅朋友都可以食到。都係值得一試嘅🫶🏻4.豆漿綠茶佢用咗豆漿代替左奶茶,飲起上嚟好特別,而且覺得比較健康,真係好有心思。5. 胚芽豆漿佢嘅豆漿味其實唔係真係話好重

今次我哋食咗:

1.小香腸肉燥乾拌麵
台式香腸真係令人好懷念台灣,真係好有代表性。
普通嘅台式香腸配上肉燥,原來味道係咁夾㗎!

2.台灣牛肉湯麵

3.萬巒豬腳麻辣湯米線

4.豆漿綠茶

5. 胚芽豆漿
佢嘅豆漿味其實唔係真係話好重,係喺粥舖飲到嘅豆漿味道,加咗胚牙,令到成杯野冇咁單調。

總括依然真係好好味呀,要繼續努力💪🏻我會繼續食。
✨芋泥鮮奶x 奶蓋刨冰✨♯隱身觀塘純台灣食店🇹🇼♯可能受餐廳濃厚台灣樸實氛圍影響,望住啲壁畫🏮,聽住杰倫嘅歌♪♬,當刻有關台灣嘅回憶湧晒出來🥹 加上佈置座位食物同好吻合台灣感覺,好容易令人connected 👉🏻👈🏻☺️ ❶ 🍜豐盛台灣牛肉湯麵 $78材料係真足夠,有牛肉、花枝丸、貢丸牛腱軟冧多汁,腱肉紋路清晰,咬落少少黏口😋 牛味唔算好重個種,丸夠爽夠彈牙多汁,特別係貢丸,麵身係扁條麵,質地正常,湯汁唔重味精,一并飲用唔錯❷ 🍖藥燉排骨套餐 $88(藥燉排骨湯,青瓜肉鬆滷肉飯,油菜)藥膳湯適合大眾口味,藥材味唔會非常濃烈,排骨肉質保持嫩口,味道清淡,可能唔係同藥膳湯一同熬製,建議湯肉一同食用😉滷肉飯頗有特色,以肉鬆為主,滷肉為伴,咸香脆脆嘅味道加上青瓜更顯清新開胃😌,大大減低滷肉飯肥膩感😝❸甘梅蕃薯條 $38性價比超高!十分推介👍🏻 蕃薯條非常粗身厚實,炸到金黃金黃💛,外脆內冧,灑上甘梅粉,外層酸甜開胃🤤,内𥚃甜蜜暖胃,食唔停😂❹ 🥛黑糖芋芋鮮奶 (30%甜)獨家台式飲料,好好飲😚鮮奶幼滑,因為有黑糖漿,飲落散發陣陣黑糖香🥰 綿滑芋泥夾雜住少許芋粒佔據下層,芋味好夠天然,同黑糖鮮奶勁m
✨芋泥鮮奶x 奶蓋刨冰✨♯隱身觀塘純台灣食店🇹🇼♯

❶ 🍜豐盛台灣牛肉湯麵 $78
材料係真足夠,有牛肉、花枝丸、貢丸

❷ 🍖藥燉排骨套餐 $88
(藥燉排骨湯,青瓜肉鬆滷肉飯,油菜)

❸甘梅蕃薯條 $38

❹ 🥛黑糖芋芋鮮奶 (30%甜)
獨家台式飲料,好好飲😚鮮奶幼滑,因為有黑糖漿,飲落散發陣陣黑糖香🥰 綿滑芋泥夾雜住少許芋粒佔據下層,芋味好夠天然,同黑糖鮮奶勁match😆😆

❺ 🍧黑冰河畔温泉 $98
Super Size 刨冰,建議留肚食,因為真係好大份😂 層次豐富,上層有芋頭雪糕配黃豆粉花生奶蓋,咸咸地配刨冰更生色,中層有紅豆粒同芋圓,多種嚼頭,底層有低糖仙草汁刨冰
2022-08-11 236 views
2022-08-04同女朋友去咗觀塘🚶🏼‍♀️去成業工廈個間嘅台灣嘢哈豆😍想食甜品同刨冰🍧但原來成業依間哈豆,無刨冰食架🥲不過唔緊要,照食晚餐😉平日晚餐時段,都滿位了🤪店員安排我哋坐四人枱4️⃣餐廳就半自助式,寫完點餐紙先付款💵店員會送餐😉我哋點了,台灣牛肉麵,66蚊碗,送指定飲品,份量幾多,牛肉用上牛展同牛筋嘅部份,有埋蘿蔔,牛展好入味,蘿蔔好爽口,湯底唔會好濃牛肉味偏淡,味道正常🤓台灣五寶肉燥飯,66蚊碗,份量正常,每一款餸都有一舊,肉燥偏甜,仲有菜圃,撈埋肉燥飯食口感好正,味道幾好😍整體環境食得舒服,音樂聲比較大,可能坐得近部電視😅服務超好,店員一個人負責煮嘢食,收錢,帶位,仲要咁好禮貌,值得一讚👍🏻食物味道同份量都正常,會試埋哈豆另外一間分店😚😚#哈豆#台灣牛肉麵#台灣五寶肉燥飯
2022-08-04

同女朋友去咗觀塘🚶🏼‍♀️
去成業工廈個間嘅台灣嘢哈豆😍
想食甜品同刨冰🍧
但原來成業依間哈豆,無刨冰食架🥲
不過唔緊要,照食晚餐😉
平日晚餐時段,都滿位了🤪
店員安排我哋坐四人枱4️⃣
餐廳就半自助式,寫完點餐紙先付款💵
店員會送餐😉

整體環境食得舒服,音樂聲比較大,可能坐得近部電視😅
食物味道同份量都正常,會試埋哈豆另外一間分店😚😚

#哈豆
#台灣牛肉麵
#台灣五寶肉燥飯
2022-07-29 149 views
雖然呢一間係台灣餐廳🍴但係最吸引到我嘅係佢哋個阿華田豆漿😍最特別係 佢係將阿華田雪成雪條咁 然後放入豆漿度等佢慢慢融✨阿華田嘅味越飲越濃郁 原本覺得個味道會好唔夾 但又唔係喎🤎🤍
2022-07-22 170 views
#香港台灣美食 就在 觀塘工廈✔️蕃茄牛肉麵超美味✔️蕃茄的酸很醒胃✔️加上香氣撲鼻,一入口便令人充滿食慾✔️小食蝦仁卷是很少見的餐點,很特別,有新鮮感✔️最愛那印上 #teatime 的 豆漿紅茶,單是外表已令人非常relaxing✔️意想不到原來豆漿加紅茶是如此美味,比用奶精去造的台式奶茶更可口✔️店內電視有時播放著MV,喝著豆漿紅茶,欣賞著老闆的喜愛的歌曲MV,有 #mirrorhk 、 #黎明 、 #張敬軒 、 #許志安 、 #鄭伊健 ,都是我喜愛回味的✔️最最最愛的當然就是 準時就收工 呢個貼堂嘅揮春啦!
#香港台灣美食 就在 觀塘工廈
✔️蕃茄牛肉麵超美味
✔️蕃茄的酸很醒胃
✔️加上香氣撲鼻,一入口便令人充滿食慾
✔️小食蝦仁卷是很少見的餐點,很特別,有新鮮感
✔️最最最愛的當然就是 準時就收工 呢個貼堂嘅揮春啦!

2022-07-15 147 views
今日去到觀塘, openrice睇下有咩好食, 見到呢間嘢喺工業大廈上面, 都幾隱閉, 所以上去試下好唔好食~ 上到去都唔知揀咩好, 直接揀咗個佢餐廳推薦嘅五寶飯😆如圖所見~有雞翼、有丸、有肉燥、有香腸等等, 都啱我呢啲選擇困難症嘅人🤭食落去雞翼應該似煎過再加汁,啲丸應該係水煮,豆卜就平時的豆卜,香腸都OK😏不過鹵水汁有啲打芡嘅feel,自己唔太喜歡,我自己鍾意純鹵水汁冇咁傑撻撻嗰種感覺, 各人喜好不同🌝不過杯綠茶豆漿都幾特別, 綠茶再加豆漿,都算冇違和感😆#哈豆 #香港特色 #台灣 #台灣美食 #香腸 #丸 #雞翼 #滷肉 #觀塘美食 #觀塘 #hk90s #hkfood #hkfoodie #foodie #foodiehk #food #yum #yummy #食好d食平d #食好西 #食好d #食食食 #黃怪獸 #黃怪獸覓食

上到去都唔知揀咩好, 直接揀咗個佢餐廳推薦嘅五寶飯😆

不過杯綠茶豆漿都幾特別, 綠茶再加豆漿,都算冇違和感😆

2022-07-03 210 views
大家知道青蛙撞奶是什麼嗎?3.2.1.原來在台灣青蛙撞奶係指黑糖珍珠鮮奶! 這一家店是我第一次看到"青蛙撞奶"這個名稱因此增長了知識啊!今次為大家介紹觀塘嘅工廠大廈有一間台灣嘅隱世小店叫做“哈豆”我哋食嘅時間係下午時間,所以叫嘅都係小食為主。如煙醉雞卷$48其實就係花雕醉雞捲》》 一向我都鍾意食花雕醉雞嘅菜式。所以難得見到台灣嘢都, 梗係要試吓啦!外硬內軟, 除咗每粒杞子嘅點綴,亦食到好重嘅煙燻x花雕的味道.呢個係我覺得最特別味道嘅小食亦都係老闆極力推介因為想試晒咁多款小食所以就嗌咗以下兩個拼盤炸物拼盤 (香腸,鹽酥雞,丸子,蝦卷,番薯條) $58最令我印象深刻嘅就係番薯條.食落去勁唔油膩而且上面亦都有一種獨特嘅梅子粉做調味令到個口感同味道有所昇華.丸子和蝦卷 都是爽口彈牙台灣滷水拼盤( 豆腐,滷蛋,牛肉,萬豬腳,雞翅) $58咁多款入面我覺得豆腐同雞翅係最出色嘅, 因為滷水汁完全可以 滲透晒喺豆腐同埋雞翅入面嘅, 食落非常Juice =]朋友就食咗豬腳都覺得肉質很爽百香果綠茶QQ (珍珠加椰果) $24本人本身就好鍾意食有口感嘅嘢.所以飲品都叫咗綠茶QQ,入邊有加咗珍珠同椰果,不過我
大家知道青蛙撞奶是什麼嗎?
原來在台灣青蛙撞奶係指黑糖珍珠鮮奶!

我哋食嘅時間係下午時間,所以叫嘅都係小食為主。

如煙醉雞卷$48
其實就係花雕醉雞捲》》 一向我都鍾意食花雕醉雞嘅菜式。
所以難得見到台灣嘢都, 梗係要試吓啦!
呢個係我覺得最特別味道嘅小食亦都係老闆極力推介

因為想試晒咁多款小食所以就嗌咗以下兩個拼盤

炸物拼盤 (香腸,鹽酥雞,丸子,蝦卷,番薯條) $58
丸子和蝦卷 都是爽口彈牙

台灣滷水拼盤( 豆腐,滷蛋,牛肉,萬豬腳,雞翅) $58
朋友就食咗豬腳都覺得肉質很爽

百香果綠茶QQ (珍珠加椰果) $24
不過我覺得百香果的味道可以再重啲甜啲, 隻杯味道較淡和小偏酸

鮮榨檸檬多多$24
這是朋友叫的飲品, 佢覺得好好味而且仲飲得好快非常生津解渴, 亦都好開胃.

哈豆
地址: 觀塘駿業里富利工業大廈3樓A室