2016-08-22 627 views
朋友仔聚會,揀左呢間小小西餐廳,餐廳大約得20個位,但就係勝在座位少,所以唔會因為好多人而好嘈,可以同朋友靜靜地咁傾下計我覺得價錢係有少少貴,不過都係好食嘅紐西蘭羊架,一d都唔酥連唔太食羊嘅我都覺得好食!海膽飽魚帶子意大利麵海膽鮮甜,但始終都係覺得同熱食唔夾肉眼扒正常,冇特別驚喜
朋友仔聚會,揀左呢間小小西餐廳,
餐廳大約得20個位,
但就係勝在座位少,
所以唔會因為好多人而好嘈,
可以同朋友靜靜地咁傾下計
我覺得價錢係有少少貴,
不過都係好食嘅
紐西蘭羊架,一d都唔酥
連唔太食羊嘅我都覺得好食!
海膽飽魚帶子意大利麵
海膽鮮甜,但始終都係覺得同熱食唔夾
正常,冇特別驚喜
2016-08-21 1296 views
之前光顧百樂中心的炸雞店時已留意到這間同一大廈位於13樓的Donkey & Sheep, 光是店名就引來思考: 驢與羊有什麼關係呢?! 在我而言只得一字: 食!整幢大廈差不多每層都有餐廳, 而電梯有兩部, 星期五晚開飯時間, 碰巧有搬運工人搬貨, 令排隊等候電梯的人龍更長, 就這樣於街上等了二十五分鐘, 天氣炎熱真叫人難耐。食店小小, 入口及用餐區都用上綠色人造草牆身, 清新簡約, 情調與氣氛不錯, 叫剛才的怨氣也冷靜下來。 餐牌內的主菜全部都可以加$45, 升級有餐湯和餐飲。晚上八時半後入座更有85折優惠, 可恨自己是早食鳥呢! 要了一個set dinner餐湯:忌廉南瓜湯南瓜味淡淡的帶清甜, 湯creamy厚身, 每口都是幼滑的南瓜蓉, 灑上黑椒令味道提升。 美國安格斯牛肉眼配香草紅酒燒汁 $238牛扒要了medium rare程度, 表面煎至焦香了, 內裡仍是粉嫩, 肉質腍軟而且多汁, 牛香味不錯。 大大塊肉眼扒下埋藏了配料: 整個的新薯, 芝士蕃茄和煎香的翠肉瓜等。 當中以半溶芝士加上多汁蕃茄最為香口好味。 餐飲: 海鹽焦糖咖啡 (+$8)簡簡單單的拉花,

要了一個set dinner
餐湯:忌廉南瓜湯

忌廉南瓜湯
忌廉南瓜湯
美國安格斯牛肉眼配香草紅酒燒汁 $238

餐飲:
海鹽焦糖咖啡 (+$8)

簡簡單單的拉花, 咖啡味未至於非常濃郁, 輕輕的適合晚餐後來一杯。 海鹽味不算太突出, 反而焦糖的甜美來得強烈, 喜歡焦糖的會覺得這杯中物不錯。

海鹽焦糖咖啡
另外要了一碟澱粉質:
帶子芝士汁鴛鴦意粉 $178

用黑醋裝飾了碟邊, 簡單的令賣相可觀吸引。 一碟三粒帶子大小未算是巨型, 口感亦未至於很新鮮彈牙, 兩邊煎至金黃焦邊, 灑上黑白芝麻, 令外觀加分。

帶子芝士汁鴛鴦意粉
鴛鴦意粉即是用了兩種顏色的意粉混合而成, 令視覺上更豐富, 意粉入口頗為彈牙, 份量都頗多。 配料有香蒜, 菇菌和炒香了的洋蔥, 令整體味道更香濃, 不過芝士的踪影似乎不太過著跡。

魚手指配法式炸薯條 $88

剛剛炸起熱騰騰! 魚手指炸得金黃香口, 炸漿不算太厚身, 只是魚肉較為鬆散。

魚手指配法式炸薯條
薯條是粗身那款, 香口糯軟。 一筒的份量都頗多, 滿足了食邪惡食物的口癮, 炸物沒有多餘的油分溢出, 倒要一讚。

Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$280 (Dinner)
2016-08-10 531 views
餐湯磨菇湯,濃厚的磨菇味,磨菇纖維也很多,用磨菇絞碎來煮的吧,調味適中,不錯。美國頂級牛柳配香煎帶子牛肉煎的不錯,外表煎封,內裡保持嫩滑多汁,沒吃到有筋,很好吃。旁邊澆了一點醬汁調味,我喜歡原味就沒多點了。帶子也是新鮮煎好的,沒有過老,上下兩邊一點焦脆引人入勝。薯仔兩個整顆上!!中間是熟透的,外皮似是烤過有點脆,這個真的要點些醬汁來吃。香草芝士焗波士頓龍蝦 血醒瑪利扁意粉有一點點辣的一道菜,香濃的芝士放在龍蝦上焗。龍蝦的火喉控制不錯,沒有過老。意粉內也有一些龍蝦肉,所以一份菜既可享受芝士焗和血醒瑪利味的龍蝦。
餐湯

美國頂級牛柳配香煎帶子

香草芝士焗波士頓龍蝦 血醒瑪利扁意粉
2016-02-20
$223 (Dinner)
2016-08-08 454 views
同朋友想搵間味道行先既西餐好好地嘆返餐,黎到呢間上樓西餐,雖然地方唔大,但環境乾淨,坐得舒適,靜靜地傾下計都幾好。 有晚餐套餐,亦有多款單點菜式,晚餐會比較化算一點,包餐湯飲品+甜品,但就想想吃單點菜式都可以加45元升級,45元包括飲品+湯/沙津,價格只差一點點。當日既餐湯係甜蕃薯湯,打成蓉後變成濃濃的清甜味,沒有加太多的咸味,反而喝我出甜薯的味道。 肉眼扒點了7成熟,有點太熟了,肉扒沒有帶根,肥瘦適中,牛肉味濃,但肉質稍老,下次要點5成熟就剛好了。以黑&白兩種意粉配搭而成,質感上吃不出有分別,勝在忌廉汁非常濃郁,配搭野菌非常香,黑白芝麻提升香口感,煎至金黃色的帶子亦很嫩滑。雞翼三重奏分別有3款不同口味,玫瑰蜜糖甜甜的清新花香味美,bbq醬汁味道較為咸香,岩晒重口味人士,雞翼外層淋上醬汁後依然香脆,水牛城醬汁香辣野味,辣度中等。
同朋友想搵間味道行先既西餐好好地嘆返餐,黎到呢間上樓西餐,

雖然地方唔大,但環境乾淨,坐得舒適,靜靜地傾下計都幾好。
有晚餐套餐,亦有多款單點菜式,晚餐會比較化算一點,

包餐湯飲品+甜品,但就想想吃單點菜式都可以加45元升級,

45元包括飲品+湯/沙津,價格只差一點點。
當日既餐湯係甜蕃薯湯,打成蓉後變成濃濃的清甜味,

沒有加太多的咸味,反而喝我出甜薯的味道。

肉眼扒點了7成熟,有點太熟了,肉扒沒有帶根,肥瘦適中,

牛肉味濃,但肉質稍老,下次要點5成熟就剛好了。
以黑&白兩種意粉配搭而成,質感上吃不出有分別,

勝在忌廉汁非常濃郁,配搭野菌非常香,

黑白芝麻提升香口感,煎至金黃色的帶子亦很嫩滑。
雞翼三重奏分別有3款不同口味,玫瑰蜜糖甜甜的清新花香味美,

bbq醬汁味道較為咸香,岩晒重口味人士,

雞翼外層淋上醬汁後依然香脆,水牛城醬汁香辣野味,辣度中等。

2016-07-02
$200 (Dinner)
2016-08-07 1992 views
餐廳名字“Donkey & Sheep,” 不禁令筆者猜想驢跟羊有什麼關連? 對筆者來言, 驢跟羊都是善良而且都是草食動物, 莫非這就是代表餐廳的意念?餐廳只有十多個座位, 比想像中細小。佈置簡約, 牆身用上仿草皮配合驢羊的清新的形象。午餐有7款選擇, 有湯/沙律及餐飲, 價格只不過$58~98。在銅鑼灣來説, 算得上經濟實惠。是日餐湯《薯仔忌廉湯》, 質感比較粉, 味道平平無奇。只有餐湯沒有餐包, 餐包微不足度, 但沒有了就有種失落之感。《美國安格斯牛肉漢堡配田園沙律及法式薯條 $79》 這份牛肉漢堡size 不太巨型, 1人份量剛剛好。旁邊有同份量的沙律及薯條, 就是天使與魔鬼的化身。不足3歳的小公主, 當然選擇極度邪惡的薯條。熱烘烘的薯條外形肥大, 極有咬感。拍照後麻煩店員幫助切開漢堡包, 但店員的回復竟然是「人手不足」而拒絕我們的要求, 第一次食檸檬。。。之後見店員不斷打電話揾廚師, 沒有廚師的餐廳真替它擔心。唯有老公自行切開, 材料不是非常豐富因此切開漢堡包都十分容易。從橫切面來説, 麵包差不多佔了一半, 漢堡扒厚度也不錯, 粉紅色的肉質賣相對辨。生菜份量不太多, 蕃茄更加是
美國安格斯牛肉漢堡配田園沙律及法式薯條
唯有老公自行切開, 材料不是非常豐富因此切開漢堡包都十分容易。從橫切面來説, 麵包差不多佔了一半, 漢堡扒厚度也不錯, 粉紅色的肉質賣相對辨。生菜份量不太多, 蕃茄更加是沒有的。芝士也拍不到正在溶化的誘人效果。咬下去, 肉汁不太多, 醬汁也不太明顯。整體味道中規中矩。
《招牌忌廉汁極上海鮮焗飯 $98》 這個焗飯味道超出預期, 比牛肉漢堡美味。
招牌忌廉汁極上海鮮焗飯
首先海鮮材料豐富, 有蝦、魚柳、靑口、墨魚...等。表面焗得金黃香口, 裡面濕潤多汁。飯是炒底, 顏色金黄質感夠乾身。醬汁creamy惹味, 略嫌汁不夠多。
2016-05-15
$100 (Lunch)
招牌忌廉汁極上海鮮焗飯
2016-07-26 1613 views
捉了整日小精靈,總不能廢寢忘餐晚餐還是要食的!這晚友人相約在這邊光是等電梯都等了十幾分鐘餐廳環境不錯,座得舒適餐牌部份有圖片參考,款式還蠻多也可以加$45元升級,配是日餐湯跟飲品帶子芝士汁鴛鴦意粉一黑一白意粉賣相很加分帶子煎得幾香忌廉芝士汁均勻,味道濃郁好食!美國牛柳配鵝肝鵝肝煎至外脆而內里綿滑脂香滿滿牛柳肉質彈牙 ,具豐富肉汁吃肉時亦不忘進食蔬菜伴菜的翠肉瓜燒得香口
捉了整日小精靈,總不能廢寢忘餐

晚餐還是要食的!
這晚友人相約在這邊

光是等電梯都等了十幾分鐘

餐廳環境不錯,座得舒適

餐牌部份有圖片參考,款式還蠻多

也可以加$45元升級,配是日餐湯跟飲品

一黑一白意粉賣相很加分

帶子煎得幾香忌廉芝士汁均勻,味道濃郁

好食!
美國牛柳配鵝肝

鵝肝煎至外脆而內里綿滑

脂香滿滿
牛柳肉質彈牙 ,具豐富肉汁

吃肉時亦不忘進食蔬菜

伴菜的翠肉瓜燒得香口
Other Info. : 於8:30PM後入座全單更有85
2016-07-24
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
  • 帶子芝士汁鴛鴦意粉
2016-07-21 430 views
今晚同好奈無見既朋友聚一聚, 朋友就提議食西餐啦, 呢間8點半后有85折, 幾抵喎環境幾舒服, 最岩我地閒聊, 傾左2個鐘, 聊到10點幾先走叫左個帶子凱撒沙律, , 幾開胃, 凱撒沙律有爽脆的羅馬生菜,烤過的香蒜麵包粒,香濃芝士,配自調的沙律醬,清新美味!帶子煎得幾香, 咬口好Q彈自後叫左個白酒煮青口, 青口幾creamy, 雖然細隻, 但又嫩又鮮味,仲要一D臭青味都無,食完唔痴牙!MAIN係個燒豬肋骨, 賣相雖然比較黑左少少, 但咬口不錯, 肉質幾嫰, 都幾JUICY, 每口都有燒汁既香味, 齒頰留香, 而薯條金黃酥脆、鹹鹹又甜甜, 口感不錯

2016-07-18 352 views
這個係朋友點的海陸空小食拼盤, 海方面有魚手指, 炸蝦同魷魚圈做代表, 而陸空就又雞翼一夫當關魚手指的脆漿,較為薄身及香口, 魚既肉質好鮮甜, 夠滑溜炸蝦表面色澤金黃,外脆里軟,而且香鮮可口,香氣四溢魷魚圈, 脆脆的口感裡,外皮金黃酥脆魷魚彈牙的口感, 令人無法抗拒的雞剛上桌時還是辣哄哄的夠香口, 就算涼左味道都不錯, 美甜既蜜糖味道令人流晒口水炸物對我黎講一直都怕怕, 因為驚太油, 但這個海陸空小食拼盤令我完全改觀, 一啲都吾油, 真心讚紐西蘭 羊架, 羊肉味香而不羶、肉質腍滑,口感細膩, 羊架味道較香濃多汁, 保留羊架上的脂肪,烤起來便會更香更油潤,而且不會乾爭爭, 口感不錯

魚手指的脆漿,較為薄身及香口, 魚既肉質好鮮甜, 夠滑溜

炸蝦表面色澤金黃,外脆里軟,而且香鮮可口,香氣四溢

Dinner
那天約了咖喱先生到銅鑼灣利舞台附近逛街。逛街之前,首先需要醫肚。剛好碰上這間樓上餐廳, 地方不大,但環境舒適,感覺置身家中一樣。餐廳內的陳設整齊簡潔,沒有華麗嚴肅的壓迫感,讓人感覺放鬆自在。點餐前,店員還放下了一小瓶糖果,讓我們享用,感覺窩心親切。餐牌的選擇不算很多,但基本的選擇也有供應。除了套餐之外,加 HK$45 可以把主菜轉為套餐,包括是日餐湯或精選沙律及咖啡或茶。我們就選擇了今天的是日餐湯 ~ 薯蓉忌廉湯。第一次品嚐用薯仔來做的忌廉湯,原來比想像中清甜滑溜,屬於不錯的選擇呢。因為我是一隻需要吃大量蔬菜的豬,所以加點了一客蔬菜雜菜沙律 (Mixed Green Salad)。新鮮的蔬菜配合酸酸甜甜的黑醋,零舍醒胃提神。D&S 推介的冬陰公芝士焗美國薯仔 BB (Baked Ton Yam USA New Potato with Cheese),酸微微的,帶有冬陰公湯的香甜味,非常特別。這個吃法,比起原個焗薯仔更健康清新。啖啖肉,焗得外皮香香脆脆的烤原隻美國雞髀扒 (Pan-Seared American Boneless Chicken Drum Steak),不單止雞肉鮮嫩幼滑

點餐前,店員還放下了一小瓶糖果,讓我們享用,感覺窩心親切。
啖啖肉,焗得外皮香香脆脆的烤原隻美國雞髀扒 (Pan-Seared American Boneless Chicken Drum Steak),不單止雞肉鮮嫩幼滑,配菜也非常鮮甜。
同樣是 D&S 推介的帶子芝士汁鴛鴦意粉 (Alfredo Scallops with Spag and Squid),新鮮兼且帶子啖啖肉,芝士味濃郁,一黑一白鴛鴦意粉也非常有特色。
即使是平凡的一杯凍檸檬茶,也大大杯絕不欺場。
晚餐每兩位客人,贈送一份甜品。咖喱先生就選擇了這件士多啤梨蛋糕。味道比較清淡,但相對地糖份就用得較少,也更健康。
後來才發現,晚上八時半後入座可以享有全單八五折優惠。下次來,就要記住這一點了。
非常可愛的盧仔與綿羊啊!
2016-06-27
$300 (Dinner)
  • 冬陰公芝士焗美國薯仔 BB (Baked Ton Yam USA New Potato with Cheese)
  • 帶子芝士汁鴛鴦意粉 (Alfredo Scallops with Spag and Squid)
2016-07-11 1128 views
這次是我第2次來到Donkey 享受晚餐,晚餐時間都坐滿滿,幸好有BOOK位,有幾位WALK IN客因沒有位置都失望離去,還有不少是來興祝生日的,環境算坐得舒適,是個不錯的選擇。 餐牌部份有圖片參考,款式還算多,還有晚市套餐選擇,比較優惠。如果單點的話,也可以+$45元升級,可配是日餐湯和飲品,餐湯每日不同,而當天是南瓜湯,由甘甜的南瓜打蓉而成。雞翼三重奏是我必點之一,分別有三款口味,水牛城辣味算是中小辣,夠香脆野味,蜜糖芥末甜甜的是我最愛,而BBQ醬味道最濃郁,較為偏咸,但味道不錯。帶子芝士鴛鴦意粉非常特別,由2種顏色的意粉組成,一黑一白夠特色,帶子煎成金黃色,肉質保持軟軟的,最值得一讚的是芝士汁包覆著每一條意粉,完全入味,而且芝味濃郁,再配野菌帶出香味。 美國牛柳拉鵝肝賣相不錯,鵝肝外脆內滑,入口即溶,絕對一吃愛上,而牛柳我點了5成熟,上桌時已沒有血汁,肉質夠嫩口,牛味重,薯菜是固定的,原隻小薯仔亦有烤過,加點海鹽更加美味,份量剛好,價錢中中等等。8:30PM入座所以全單有85折,味道與價錢的比例來說都算抵食。

還有不少是來興祝生日的,環境算坐得舒適,是個不錯的選擇。
如果單點的話,也可以+$45元升級,可配是日餐湯和飲品,

餐湯每日不同,而當天是南瓜湯,由甘甜的南瓜打蓉而成。
雞翼三重奏是我必點之一,分別有三款口味,

水牛城辣味算是中小辣,夠香脆野味,蜜糖芥末甜甜的是我最愛,

而BBQ醬味道最濃郁,較為偏咸,但味道不錯。
帶子芝士鴛鴦意粉非常特別,由2種顏色的意粉組成,

一黑一白夠特色,帶子煎成金黃色,肉質保持軟軟的,

最值得一讚的是芝士汁包覆著每一條意粉,

完全入味,而且芝味濃郁,再配野菌帶出香味。
美國牛柳拉鵝肝賣相不錯,鵝肝外脆內滑,入口即溶,

絕對一吃愛上,而牛柳我點了5成熟,上桌時已沒有血汁,

肉質夠嫩口,牛味重,薯菜是固定的,原隻小薯仔亦有烤過,

加點海鹽更加美味,份量剛好,價錢中中等等。
2016-07-02
2016-07-09 385 views
之前同友伴已經來過餐廳撐枱腳一次,今次再嘗仍然喜愛不過上次不知道2030後入座有85折優惠,幸而今次book 枱時問了一聲,可以享受這優惠太開心丫喜歡餐廳簡單清幽的環境及設計,空間感足面座位闊落。餐單亦係簡略設計,原過款式不算好多海陸空小食併盤-出奇地大份量,有炸蝦、魷魚圈、魚手指及雞翼。每種都煎得很香口。其中魚手指熊我的最愛,外貌與口感都似足春卷,一層層薄薄炸粉配上嫩滑魚肉,好食冬蔭功芝士焗美國薯仔bb-配搭很新鮮,冬蔭功汁偏酸,面頭有厚厚的芝士發淋上黑醋芝士份量足,薯仔非常爽口,不過略嫌不夠入味芝士汁帶子鴛鴦意粉-帶子新鮮,口感嫩實,配上淡忌廉芝士,非常鮮甜。不過因為汁底比較膩,食幾口都頗飽日本活性水飼養豬架配焦糖紅酒醋汁-再度唔嘗,焦糖紅酒醋汁,微甜配上酒醋的酸,再撒上香草,配汁味道一流。而且豬架肉質鮮嫩,肥瘦比例好,令人想一嘗再嘗
之前同友伴已經來過餐廳撐枱腳一次,今次再嘗仍然喜愛
太開心丫
芝士份量足,薯仔非常爽口,不過略嫌不夠入味
日本活性水飼養豬架配焦糖紅酒醋汁-
2016-07-09 734 views
一踏進Donkey & Sheep,可感受到一陣清新的感覺。餐廳的風格簡約,牆身鋪有綠油油的假草皮,置身其中用餐,舒適寫意。餐廳以法意料理為主,主打Fusion菜,餐牌有不少特式菜式,圖文並荗,方便點餐。玫瑰朱古力的泡沫綿滑,朱古力味濃,卻不會掩蓋清香的玫瑰花味。而水蜜桃紅茶的水蜜桃味清淡,不會很甜,頗透心涼。三重奏即是包括水牛城辣味、蜜糖芥末及BBQ醬。雞翼炸得脆卜卜,表皮均沾滿醬汁,賣相吸引。個人比較喜歡水牛城辣味,味道帶點酸辣,十分惹味!充滿蒜香味的田螺肉質軟腍,味道咸香。相比起田螺,個人更欣賞的是薯蓉。薯蓉綿滑中滲出牛油香,令人忍不住一啖接一啖。沙律的焦點落在大大粒的帶子上。帶子的底及面略為煎香,味道帶鮮甜。而沙律菜新鮮,吃落爽脆。朋友很喜歡吃三文魚,所以點了這款香煎挪威三文魚配檸檬牛油汁。煎三文魚的火喉控制得不錯,三文魚肉質厚實,算嫩滑。蘸上檸檬牛油汁,酸中帶牛油香,更見滋味。
玫瑰朱古力
水蜜桃紅茶
雞翼三重奏
法式蒜香牛油焗田螺
凱薩沙律配燒帶子
香煎挪威三文魚配檸檬牛油汁
2016-06-18
久違了既食評, 老公連返7日夜更前最後一次一齊食晚飯.最近食得太多台灣野, 想轉轉口味食西餐.原先想去近加路連山道附近既餐廳食, 但一入去被告知是晚已經Full Booking (註:當時只是6:15PM, 唯有下次訂位再試)記起之前有係開飯見過這間餐廳, 即管轉戰此地. 一踏進餐廳被問"有沒有訂位?"心想:"不妙...難道無位?!"幸好店員立即安排位置才不至於打道回府.Donkey & Sheep提供Set Dinner 亦有A la Carte, Set Dinner 由$168-$258左右, 包沙津或是日餐湯, main dishes及餐飲我地本來打算叫一份set dinner, 另一個選a la carte menu,但a la carte的價錢跟set dinner沒差, 可以說是一樣.所以最後選了兩份set dinner(極上海三寶意粉, 肉眼扒7成), 沙律及湯各一店員說今日餐湯係南瓜忌廉湯, 我也蠻喜歡南瓜, 二話不說選了此湯,但送上來時店員說轉了洋蔥忌廉湯  本人係有些失望.不過不至於不喜歡, 只係我老公不太喜歡吃洋蔥.那我自己飲好了.一放下, 我就覺得有些奇怪,
久違了既食評, 老公連返7日夜更前最後一次一齊食晚飯.
最近食得太多台灣野, 想轉轉口味食西餐.
(註:當時只是6:15PM, 唯有下次訂位再試)
心想:"不妙...難道無位?!"
幸好店員立即安排位置才不至於打道回府.

但送上來時店員說轉了洋蔥忌廉湯
 本人係有些失望.
不過不至於不喜歡, 只係我老公不太喜歡吃洋蔥.
那我自己飲好了.
一放下, 我就覺得有些奇怪, 一陣好奇怪的味道飄過, 想說是臭狐味...

但整間店當時只有我們這一枱客, 身邊亦沒有甚麼人經過.
當我拎起個湯既時候就恍然大悟, 洋蔥湯有強烈的孜然味.
我會食重慶燒, 從來亦唔覺得孜然味很難聞, 但當下一聞洋蔥湯很抗拒呢種味道.
但試飲了兩口湯, 孜然既味道沒有很重, 像普通既忌廉湯.
不過在想既然孜然的味道沒有影響湯本身的味道, 為何要落孜然呢?! 孜然配上西湯真的沒有有配合

沙律是普通的沙律菜,沒有很特別, 只是他們落黑醋落太多了, 吃到底會非常酸.

隨後兩份主菜都上場了.
老公的肉眼扒要meduim well, 看到碟上有少許血水, 肉不算很厚, 我想大概5mm左右吧.
切開沒有血水, 亦不會過韌, 可能因為厚度既關係, 肉眼扒的外邊煎得有點脆口, 但沒有過火

伴碟有半個紅茄, 兩粒半邊的美國細薯, 翠肉瓜及黃瓜.味道不錯的.
肉眼扒
至於我的極上海三寶意粉,, 碟很大看起來意粉份量沒有很多, 大家有看到圍碟的黑色醬嗎?我問老公:"應該不會是朱古力醬吧?", 我立刻用叉點了點比老公試一下

我也有試啦, 只是開杰了的黑醋.
海鮮意粉
海鮮包括了帶子, 石斑肉, 及3隻海中蝦, 我還以為會是一大隻虎蝦,
失望了一會, 嘗嘗意粉的味道, 帶點黑松露的味道的忌廉汁.
黑松露味道沒有很濃, 如果可以加多一點點就好了, 淡香的黑松露未能夠回味.
剛才說到意粉份量沒有很多, 但石斑的似偏大,總算把胃填滿.
海中蝦及帶子沒有令我有太多回憶,稍欠普通亦不算新鮮.

廳家提供的餐飲包括熱飲, 凍飲需要加$3, 他們亦提供特飲只需加$8而已.
包括多款花果茶及咖啡, 但由於用餐日子是平日, 我跟我老公怕飲完咖啡晚上會睡不著,
所以放棄了選擇咖啡
(很可惜)而選擇了普通的凍O茶.

後來店員說Order了兩份晚餐會送一客蛋糕 (當日提供選擇有3款)
沒有很特別之外不評論了.
不過此舉算是細心加分.

2016-07-05
2016-07-06 237 views
Donkey & Sheep這天放工後,便相約朋友到了銅鑼灣一起美甲,我非常喜歡欣賞美甲的過程,看着美甲師專注認真的神情,再看看自己的指甲慢慢變美,真的令人賞心悅目。幫指甲扮靚靚後,我們便到了位於百樂中心13樓的西餐廳Donkey & Sheep吃晚餐。進入餐廳後,發現餐廳的環境優雅舒適,燈光暗暗的製造浪漫氣氛,不過餐廳面積不算大,只有數張枱,相信要來吃晚餐的必要預約。看一看餐牌,發現食物選擇也不少,客人可以選擇晚市套餐或散叫,我和朋友都決定叫兩個萬事套餐,因為套餐的選擇都非常吸引。先來餐湯,這晚的餐湯是忌廉薯仔洋蔥湯,洋蔥味非常突出,但也沒有蓋過忌廉味,確是不錯。精選沙律接着,沙律有上枱了,這間餐廳的沙律非常特別,以海膽作主題,海膽份量也不少,色澤金黃十分誘人,味道尚算新鮮,底下的沙律調味挺出色。煎焗芝士波士頓龍蝦伴帶子 $228夜晚黎到銅鑼灣食晚餐,帶子外層煎至金黃色,肉汁豐盛,質感鮮嫩,不會煎至過乾,調味剛好。龍蝦好大隻,肉質彈牙可口,不過略嫌芝士味淡。美國安格斯牛肉眼朋友這晚想吃牛扒,剛好晚市套餐有肉眼扒選擇,正合朋友心意。牛扒上枱了,想不到這麼大塊,約有兩隻手板之大,我們叫m
精選沙律
煎焗芝士波士頓龍蝦伴帶子 $228
龍蝦好大隻,肉質彈牙可口,不過略嫌芝士味淡。
美國安格斯牛肉眼
朋友這晚想吃牛扒,剛好晚市套餐有肉眼扒選擇,正合朋友心意。
牛扒上枱了,想不到這麼大塊,約有兩隻手板之大,我們叫medium就真係medium,不會過硬過乾,成熟度剛好,裡面呈鮮嫩粉紅色,肉眼外層微脆,肉質亦嫩滑且多汁,牛味挺香呀。

總括來說,這間餐廳的食物質素不錯,服務態度很好,有機會會再來。🙂
Donkey & Sheep (銅鑼灣)
銅鑼灣耀華街1-3號百樂中心13樓1303室
2016-07-05
Dinner
C+搵食團||銅鑼灣「晚」食新選擇 - Donkey & Sheep --銅鑼灣係一個旺區就係人都知好野食都唔只係大街大巷--同友人係時代睇完戲係時代食飯又鬼咁多人又冇乜選擇所以兩條友想住行去附近耀華街睇下有咩野好食--行行下就見到位於百樂大廈既樓下見到Donkey & Sheep招牌寫住 8:30後入座全單85折望一望錶又差唔多夠鐘所以我地就揀左Donkey & Sheep作為今次C+搵食團|既開點餐點--以前去得耀華街多數都係食糖水為主不過今次ms.C就同友人就下銅鑼灣既上樓鋪 Donkey & Sheep上到去見到果好QQ既Logo--Donkey & Sheep店面唔太大大約30個位左右--睇一睇果Menu選擇唔會太多啱晒我呢d有選擇困難既人--Donkey & Sheep有Dinner SetAround $168 - $258不過入面既Course 我地唔係好啱所以我地選擇散叫--頭盤 || Appetizers他他牛配法式多士 + 溫泉蛋他他牛係將D生牛肉切粒粒再加Tabasco & 喼汁有少少酸辣辣咁好惹味--切開隻蛋爆晒蛋汁溫泉蛋汁 x 配上脆卜卜既多士正--主菜

銅鑼灣係一個旺區

ms.C愛上了鵝肝

所以多數見到餐廳有鵝肝都會點

我地叫左兩款主菜Share

都係Donkey & Sheep Menu推介

美國牛柳拼鵝肝 || USA Beef Tenderloin w./ Goose Liver $288

日本活性水飼養豬架配焦糖紅酒醋汁 || Okinawa Water Fed Pork Rack w./ Caramelized Red Wine Vinegar $258

ms.C叫左Medium既美國牛柳拼鵝肝
成寸厚既牛柳