2023-04-29 98 views
Set dinner for two $448 Starter - 拖羅牛油果薯筒管用薄脆卷包住拖羅, 牛油果同埋三文魚子 精緻 好味- 法式焗蟹肉配瑤柱多蟹肉 真材實料😋 Soup - 椰菜花湯 blend咗椰菜花碎 口感好好 咸味剛好 又唔會多cream 配麵包 想講個牛油花好靚 食落好輕盈 有驚喜 搽係暖嘅麵包上 再點湯食😋 Main course 可以揀pasta + pizza- 虎蝦龍蝦汁意粉 龍蝦汁唔會太咸亦唔滯 虎蝦大隻 煎得好香 意粉軟硬度岩岩好 味道唔錯+$120 有protein 😀招牌三黃雞配黑松露菌汁雞係超級嫩滑 連雞胸都係好滑好出色 同個汁好夾 仲有好多片黑松露 真材實料!! Dessert 當晚有brownie & tiramisu 味道正常 總括平時唔會係觀塘食西餐 但呢間我覺得係值得試 Set dinner 幾高質 可以試得多野豐富啲佢份量唔算大 但勝在味道好又精緻 欣賞廚師嘅用心 另外 侍應會睇住我地食完一個course 先上另一個course 👍🏼 環境都好寬敞 裝修幾靚 sofa 好franc franc😆
Set dinner for two $448
Starter
- 拖羅牛油果薯筒管
用薄脆卷包住拖羅, 牛油果同埋三文魚子 精緻 好味

- 法式焗蟹肉配瑤柱

但呢間我覺得係值得試
Set dinner 幾高質 可以試得多野豐富啲
佢份量唔算大 但勝在味道好又精緻 欣賞廚師嘅用心
  • 低溫慢煮燒原隻法國黃油春雞
復活節大家都周圍飛,返到黎緊係要約朋友見吓交換手信😚 大家返到黎都想傾下計catch up吓,所以專登搵啲坐得舒服又唔太嘈嘅餐廳~ 之前就去坐觀塘一間樓上西餐廳登堂 Downtown🤩🌃 環境 (4/5)登堂喺觀塘The Wave裏面,離觀塘站大概4-5分鐘路程,唔算太遠~ 餐廳佔咗二樓全層,地方好大好闊落🤩 餐廳設計簡約又時尚,以木色,金色同深藍色做主調,感覺摩登得黎又有質感💙由於餐廳夠大,座位空間都幾大,有好多梳化位,好適合三五知己坐喺度慢慢食飯傾計😗😋 食物 (3.8/5)🍟 芝士薯條配松露蛋黃醬 $88🍣 蘇格蘭三文魚柳 $258🍝 澳洲和牛面頰肉醬.溫泉蛋.手造闊帶麵 $168🥂 Proseco $52/gls登堂嘅menu都幾多元,無論小食,pizza,pasta定main course都有幾多選擇😆 口痕痕就嗌咗個芝士薯條配松露蛋黃醬🍟 薯條用個點心蒸籠裝住,份量好多又幾得意😆 餐廳用嘅係幼薯條,炸得夠熱夠香脆,面頭鋪上parmasan cheese碎,蘸埋松露蛋黃醬超邪惡😈蘇格蘭三文魚柳超有驚喜😍 三文魚柳用咗西日fusion嘅烹調方法🇯🇵 三文魚大大舊好厚肉,表皮烤得

🌃 環境 (4/5)

😋 食物 (3.8/5)
🍟 芝士薯條配松露蛋黃醬 $88
🍣 蘇格蘭三文魚柳 $258
🍝 澳洲和牛面頰肉醬.溫泉蛋.手造闊帶麵 $168
🥂 Proseco $52/gls

蘇格蘭三文魚柳超有驚喜😍 三文魚柳用咗西日fusion嘅烹調方法🇯🇵 三文魚大大舊好厚肉,表皮烤得脆卜卜,肉質唔會過老,加埋三文魚籽好精緻🍣 三文魚底下墊咗吸滿日式高湯嘅大根,好甜而且無根😛 最特別係用日式高湯熬製而成嘅忌廉汁🥰 味道偏甜但又唔會好怪,淋喺三文魚柳上面有畫龍點睛之效🤩

最後仲嗌咗個pasta🍝 手造闊帶麵出面比較少見,有差唔多成隻手指咁闊,幾特別~ 闊帶麵質感偏薄,食落都有口感同幾飽肚🤣 澳洲和牛面頰肉醬真係食到牛肉粒,不過個人略嫌味道較但,如果再濃味啲就正🤪

最後當然唔少得酒啦🥂 就算過咗happy hour,佢哋嘅proseco/紅白酒都係$52蚊,超抵飲🤩🥂 我哋就嗌咗兩杯proseco chill吓,好清爽😚

💰 價錢 (4/5)
Average price $300/pp
登堂環境舒服,食物選擇多元而且味道都唔錯,連酒水加一每人都係大約$300,價錢合理👍🏻 推薦大家帶三五知己黎聚會😗
  • 香煎蘇格蘭三文魚柳
2023-04-21 142 views
講起登堂,今次係第二次嚟食dinner lu, 今次坐喺另一邊,發現原來有間小酒窖喺中間,感覺好正好有氣氛!✨鮮魷魚手造闊帶麵 - d麵真係幾闊下,幾吸引眼球!第一啖有d咸蛋黃味,之後就食到蟹籽嘅鮮味,麵質軟硬度適中,鮮魷有口感👍✨避風塘蘿蔔糕 - 呢個配搭好特別,仲用左籠仔裝住好過癮~ 蘿蔔糕切好晒一粒粒,好易入口,而且避風塘口味真係好惹味,食到停唔到口🤤✨黑毛豬火腿菠蘿批薩 - 啖啖都係芝士🤩餅底幾軟熟,黑毛豬火腿咸香味夠出,整體好match! ✨香蕉拖肥批白朱古力 - 唔好睇佢成杯白色咁,佢一d都唔惹小😂 香蕉味幾出,而家白朱古力味唔算太甜,我都係第一次飲熱嘅白朱古力😍✨荔枝烏龍寒天 - 鍾意佢清清地又有淡香荔枝味,唔會好甜,寒天有咬口幾得意,食完油膩野再飲一啖好解膩!✨西班牙油炸鬼 - churros食得出佢應該係自家製,外脆內軟, 配埋朱古力雪糕仲正!食完甜品好滿足😋

香蕉拖肥批白朱古力

荔枝烏龍寒天

西班牙油炸鬼

香蕉拖肥批白朱古力
荔枝烏龍寒天
西班牙油炸鬼
2023-04-17 94 views
🧆 法式焗田螺 $98田螺肉質彈牙而且粒粒都好飽滿☺️ 用香草醬焗得好香~ 下面d薯蓉有牛油香味🐔 黃金雞中翼 $68雞翼好細心地整成單骨方便進食👍 鹹蛋黃好足料,炸得脆扑扑好香口!雞翼大隻d 就更加好🥹 🐷 黑毛豬火腿菠蘿pizza $198廚師推薦之一!pizza 要熱辣辣先好食💁 芝士溶到拉到絲,黑毛豬火腿味道唔會死鹹,味道濃郁,雖然pizza 唔應該配菠蘿但個人覺得🍍中和到黑毛豬個鹹味,好match✌️🦑 鮮魷魚手造闊帶麵 $208lee 個中規中矩…魷魚好新鮮,而且足料!但意粉醬係蛋黃忌廉醬,可能個晚廚師重手左搞到個醬汁偏酸😭 闊帶麵都建議可以切得厚實d 食落有d口感…咁岩經過觀塘就平日夜晚黎試下…環境好寬敞,見隔離檯仲會叫支紅酒吹下水好chill🥂食物質素同價錢成正比☺️ 佢仲有semi buffet 岩曬咩都想食少少ge朋友仔🙈宜家openrice 訂座仲有折!
🧆 法式焗田螺 $98

🐔 黃金雞中翼 $68

🐷 黑毛豬火腿菠蘿pizza $198

🦑 鮮魷魚手造闊帶麵 $208

近排呢係觀塘有發覺咗一間超級無敵好食嘅西餐廳,佢係喺樓上舖頭咁樣嘅👐人流唔會話好多,同埋地方超級闊落,隱蔽性好高🌿🌟🔻黑毛豬火腿菠蘿pizza $198本身以為個批係勁薄嗰隻嘅,又唔係喎,中厚到 唔會食到成口粉😙黑毛豬同火腿菠蘿都好夾,我幾鍾意食佢嘅菠蘿,佢唔係嗰啲平時食開嘅罐頭菠蘿 (食落口唔會話好甜,有一種比較清新嘅感覺)連我平時係唔食菠蘿嘅人都幾鍾意食👍🔻法式焗田螺 $98每個田螺底部係有啲薯蓉嘅包住,幾特別🔥田螺方面都幾入味,而且每一隻都好大隻,有啖啖肉嘅感覺🔻香草白酒忌廉汁煮紐西蘭新鮮青口 $178呢一個係極鍾意食嘅其中一樣,佢哋青口大大隻不在話下,加埋佢嗰個香草白酒忌廉汁,簡直係perfect💕靜咁食咩其實都唔會話覺得好突出嘅,要加埋佢個汁先係精髓,我自己唔鍾意食得太重口嘅醬汁,呢個汁呢係有提鮮嘅效果,佢入口係有啲淡口嘅,但係夾埋青口一齊食嘅時候就會覺得佢令到個青口推進一個更加正嘅層次口感🌟💓🔻Edelweiss $72呢隻啤酒我覺得女士們都好啱飲,叫一杯大杯超級抵,同埋最主要係佢唔難入口 微甜,係澳洲製造嘅✨✨

🔻黑毛豬火腿菠蘿pizza $198

🔻法式焗田螺 $98

🔻香草白酒忌廉汁煮紐西蘭新鮮青口 $178

🔻Edelweiss $72

裝修優雅有格調,坐得舒服,大部份都係沙發位,多款西式食物選擇。❤️‍🔥每隻都分開咗兩邊,所以睇落好多,也方便食用,超多鹹蛋黃喺上邊,雞肉夠嫩口,外皮炸至脆身,淡淡鹹蛋黃超滿足。大大粒帶子,總共有三粒。入邊超多材料,有勝瓜雲耳半乾車厘茄,加上係用XO醬嘅醬汁去煮,超級香亦都唔會好辣。好creamy,闊帶面煮得剛剛好,不軟不硬。魷魚大大粒,夠曬爽口,仲有蟹籽喺上面,口感層次豐富。好香牛油同埋蒜味,螺肉肥美有鮮甜,咬落好爽口心太軟外皮夠脆,朱古力味濃。雖然入邊唔係流心,但依然好好食。配雲呢拿雪糕係Perfect match。

好香牛油同埋蒜味,螺肉肥美有鮮甜,咬落好爽口

觀塘低調奢華半自助西餐廳|登堂@downtown.hk 👩🏻‍💻觀塘打工仔系列二訪位於觀塘The Wave嘅登堂 Dowtown,第一次去係食brunch,今次終於可以試吓佢嘅dinner😋登堂入室,裝潢奢華,座位闊落,佢啲寶綠色沙發位打卡都好靚💕登堂有提供超抵食半自助晚餐,自助區食物選擇應有盡有👍🏻值得提係店員都好helpful,整個用餐體驗都係中上☺️晚市正價餐牌🍽人均:$200-300🕰時間:平日晚上(⭕️walk in)🥗煙鱔青蘋果BB菠菜沙律•蜜糖油醋汁•黑醋珍珠 $178好香❤️煙鱔滑而無骨,仲有啲大大粒嘅蟹子喺面,菠菜都好新鮮,配上我最愛嘅黑醋,健康感滿滿🥗🦪香草白酒忌廉汁煮紐西蘭新鮮青口 $178食西餐又點少得叫青口?白酒忌廉穩穩陣陣,配上牛油烘法包,一流,登堂特別在啲青口真係特別大‼️喺一般青口嘅1.5x❗️質感勁好😋🥧避風塘蘿蔔糕 $88 惹味避風塘配蘿蔔糕真係第一次試🤭口夾又飽肚。佢用點心蒸籠擺盤,別有一番風味💕🍫西班牙油炸鬼·朱古力雪糕 $78Churros有4條長,面上沾滿滿嘅cinnamon powder,cinnamon lover表示大滿足❤️個set本身係配朱古力
觀塘低調奢華半自助西餐廳|登堂
@downtown.hk

👩🏻‍💻觀塘打工仔系列

晚市正價餐牌
🍽人均:$200-300
🕰時間:平日晚上(⭕️walk in)

🥗煙鱔青蘋果BB菠菜沙律•蜜糖油醋汁•黑醋珍珠 $178

🦪香草白酒忌廉汁煮紐西蘭新鮮青口 $178

🥧避風塘蘿蔔糕 $88

🍫西班牙油炸鬼·朱古力雪糕 $78
Churros有4條長,面上沾滿滿嘅cinnamon powder,cinnamon lover表示大滿足❤️個set本身係配朱古力雪糕,但店員出錯咗雲哩
呢嗱雪糕🍦我覺得都好夾🤭

🍎蘋果批·雲呢嗱雪糕 $98
蘋果批一上菜都仲係冒緊煙,熱辣辣,一切開蘋果流出,好正😋

🍹熱情果特調 $58
偏酸,如果想飲甜飲要三思☺️

🍹藍莓蘇衣草梳打 $62
唔錯,藍藍紫紫好IG-able📸

Bible rating: 8.5/10

📍地址:登堂 (觀塘)
觀塘興業街4號The Wave2樓

#香港美食 #香港好去處 #美食推薦 #美食日記 #foodbible #hkfoodie #hkfoodieblogger #foodiehk #foodiehkig #聚餐 #西餐 #朋友聚會 #香港餐廳 #餐廳推薦 #香港餐廳 #慶生 #生日 #觀塘餐廳 #觀塘 #登堂 # 登堂主義 #觀塘必食 #觀塘美食 #buffet #觀塘buffet #觀塘party #自助餐 #觀塘自助餐 #食好西 #外賣 #觀塘外賣 #downtownhk #kwuntong #觀塘登堂

煙鱔青蘋果BB菠菜沙律•蜜糖油醋汁•黑醋珍珠
香草白酒忌廉汁煮紐西蘭新鮮青口
熱情果特調
藍莓薰衣草梳打
蘋果批·雲呢嗱雪糕
$300 (Dinner)
煙鱔青蘋果BB菠菜沙律•蜜糖油醋汁•黑醋珍珠
香草白酒忌廉汁煮紐西蘭新鮮青口
藍莓薰衣草梳打
蘋果批·雲呢嗱雪糕
餐廳位於 The wave 2樓全層, 環境極之寬敞, 空間感十足, 仲有梳化位🛋️, 成個環境同氛圍幾chill, 好適合一班friends去聚餐! $48一隻生蠔🦪, 好抵食!🐟蘇格蘭三文魚柳外皮煎至香脆, 三文魚柳好厚身, 魚肉嫩滑, 食落有魚油香, 配搭帶鹹香嘅三文魚籽及日式高湯忌廉汁, 提升咗三文魚柳嘅鮮味, 別具風味呢ꕀ🍝北海道鮮帶子意粉意粉幾掛汁, 加上勝瓜、雲耳、半乾車厘茄做配料, 帶子大大粒, 有彈牙嘅口感, 意粉再混入XO醬, 味道更有層次!

$48一隻生蠔🦪, 好抵食!

🐟蘇格蘭三文魚柳

🍝北海道鮮帶子意粉
2023-04-12
$300 (Dinner)
2023-04-10 88 views
觀塘工廈區特色西餐廳餐廳超有心思,餐牌上都是有心思得餸菜,不論是擺盤,還是食材的質素,抑或烹製的方法,都是極具特色,打卡影相滿分,味道也高質美味!《蘇格蘭三文魚柳》$258首先,三文魚柳煎得剛好,魚肉嫩滑美味,最欣賞的是在下方的日式高湯忌廉汁,很creamy,墊在三文魚下的白蘿蔔,很腍和入味,配上三文魚子和紫蘇油,極具特色的菜式!《炭烤伊比利亞黑毛豬鞍》$378先說那千層薯,極具特色的配菜,製作得多麼的精緻!而且配搭那南瓜蓉和砵酒汁,讓炭烤伊比利亞黑毛豬鞍的鮮味大大提升。炭烤伊比利亞黑毛豬鞍的肉質也粉嫩,很軟腍!好味道!飲品方面,特飲也很精緻!《Grapefruit Limeade》$58西柚特調《White Peach Oolong Tea @Agar 》$52白桃烏龍寒天
觀塘工廈區特色西餐廳

《蘇格蘭三文魚柳》$258

《炭烤伊比利亞黑毛豬鞍》$378

飲品方面,特飲也很精緻!
《Grapefruit Limeade》$58
西柚特調
白桃烏龍寒天
2023-04-07 99 views
觀塘工廈好多寶藏👑今日發掘到一間就興奢華路線嘅Semi buffet餐廳😍呢間喺觀塘中心點The Wave📍位置極方便🌟==============================𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌套餐都會跟Semi-Buffet🍽️ buffet種類多到不得了😍熱食甜品呢啲鐵膽一定有 刺身的都有唔少選擇🐟有甜蝦🦐青口🐚等等 兩個main course揀咗👇🏻🍝北海道鮮帶子意粉 意粉好有咬口😍仲有海參 半乾車厘茄🍅勝瓜🥒雲年 XO醬日式高湯 十足嘅材料簡單煮已經10分好食👍🏻🍣香煎蘇格蘭三文魚柳 配日式高湯忌廉汁令口感更加豐富 魚柳肉質柔嫩💯🍹金橘檸檬冰茶🍋餐飲選了呢個透心涼 清新嘅金橘檸檬作為飯後餐飲適合不過👍🏻==============================10分推介呢間奢華而有情調嘅餐廳🫶🏻一班朋友好 一對情侶好 都適合不過😊
𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌

2023-04-06 74 views
📍登堂 觀塘興業街4號The Wave 2樓。。「登堂」呢個名聽咗好耐!終於都有機會試到啦!係The Wave扶手電梯上2樓就到原來呢度地方都幾大! 感覺舒適!公司/活動包場搞活動都得!🔸香草白酒忌廉汁煮紐西蘭新鮮青口 $178藍青口真係特別好食!而且仲要大大隻!一碟大約有12隻左右,份量都唔少㗎!白酒忌廉汁同青口非常之夾! 配上兩件蒜蓉多士蘸醬汁真係好夾!🔸黑毛豬火腿菠蘿披薩 $198熱辣辣嘅Pizza加上芝士真係要趁熱食😋一向都知道黑毛豬會比較重口味一點,配上菠蘿可以中和返個味道!幾好👍🏻🔸魷魚手造闊帶麵 $208我個人嚟講最鍾意就係呢一個麵!魷魚爽口彈牙!咸蛋黃忌廉汁,再加埋飛魚子同菠菜!令到我食唔停口胃口大開😎🔸白桃烏龍寒天 $52依杯白桃烏龍茶非常解渴!配上寒天更加有咬感👍🏻又多一間可以encore嘅餐廳list了
📍登堂

觀塘興業街4號The Wave 2樓

「登堂」呢個名聽咗好耐!終於都有機會試到啦!
係The Wave扶手電梯上2樓就到
原來呢度地方都幾大! 感覺舒適!
公司/活動包場搞活動都得!

🔸香草白酒忌廉汁煮紐西蘭新鮮青口 $178
藍青口真係特別好食!而且仲要大大隻!
一碟大約有12隻左右,份量都唔少㗎!

🔸黑毛豬火腿菠蘿披薩 $198
熱辣辣嘅Pizza加上芝士真係要趁熱食😋

🔸魷魚手造闊帶麵 $208
我個人嚟講最鍾意就係呢一個麵!
魷魚爽口彈牙!
咸蛋黃忌廉汁,再加埋飛魚子同菠菜!令到我食唔停口胃口大開😎

🔸白桃烏龍寒天 $52
依杯白桃烏龍茶非常解渴!配上寒天更加有咬感👍🏻

又多一間可以encore嘅餐廳list了

2023-04-03 115 views
今晚約佐個朋友傾野專登搵佐呢間佢公司附近既餐廳OpenRice 見到好多人都推薦呢間鋪頭話環境超好 食物質素又唔錯😋今日我哋大概6點幾walk-in 可能比較早嘅關係 餐廳唔算多人環境真係冇得頂~餐廳中間有個好大嘅area放酒😋大部份位都係梳化位坐得超舒服👍🏻舖頭有a la carte同套餐提供但套餐主要係for 4人,6人 同8人今次我地單點佐幾樣食物:鮮魷魚手造闊帶粉 $208 😋平時通常食spaghetti 比較少食pappardelle 因為麵身比較闊嘅關係 所以非常掛汁醬汁都好香口黑毛豬火腿菠蘿pizza $198 黑毛豬火腿嘅份量非常多👍🏻👍🏻👍🏻爆多芝士 而且上碟嘅時候仲熱辣辣👍🏻👍🏻西班牙油炸鬼朱古力雪糕 $78 👍🏻👍🏻👍🏻呢個超值得推薦 第一次嘗試呢類嘅甜品炸到外脆內軟 唔會太甜熱食超好食😋熱情果特調$58酸酸甜甜幾好飲藍莓薰衣草梳打$62估唔到藍莓同薰衣草配搭出嚟嘅組合有少少清新嘅感覺非常之解渴另外 舖頭嗰位靚仔男經理都好warm🤣見我哋食野食到有啲痴牙即刻拎牙簽俾我哋🤣服務態度100分比較觀塘同類型嘅西餐 呢間嘅環境真係十分之好食物質素的確唔差如果要gather
今晚約佐個朋友傾野
專登搵佐呢間佢公司附近既餐廳
OpenRice 見到好多人都推薦呢間鋪頭
話環境超好 食物質素又唔錯😋

今日我哋大概6點幾walk-in
可能比較早嘅關係 餐廳唔算多人
環境真係冇得頂~
餐廳中間有個好大嘅area放酒😋

呢間嘅環境真係十分之好
食物質素的確唔差
如果要gathering傾生意等都可以考慮呢間👍🏻
2023-04-01 83 views
#ftf_觀塘Good Vibe Bar × 誠意扒房餐廳位於The wave 2樓全層,空間感十足,環境氣氛超好!一入到去見到個酒櫃,試問點可以唔飲返杯?對於選擇困難症嘅我,糾結緊飲手工啤定係Prosecco,於是我就問店員,佢哋都好耐心了解完我口味再作推薦,服務態度一流!炭烤伊比利亞黑毛豬鞍 $378⭐️⭐️⭐️⭐️黑毛豬七成熟,火候控制啱啱好,肉質軟腍又多汁。千層薯意外地出色,應該加咗少許醋帶微酸。南瓜蓉順滑,配上薄脆片,口感更多層次!黑毛豬火腿菠蘿披薩 $198⭐️⭐️⭐️⭐️本身糾結緊食homemade pappardelle 定handmade pizza~ 作為煙靭控,最關注就係口感,佢先見完推薦食pizza,雖然佢話係薄批,但脆得黎都煙靭,果然冇令我失望!雖然厚批我會更加開心,但邊邊位的確有咬口,手工Pizza見誠意,有麥香,整體味道配合得宜!Tokyo white $32⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️係店員推薦我飲嘅手工啤,夠晒清,好啱我口味!Chardonnay $38⭐️⭐️⭐️⭐️酒水會唔會太平?超抵飲!係我飲得到嘅白酒,佢唔會酸!🍴Downtown 登堂📍地址:觀塘興業街4號The Wave2樓回頭率🤡
#ftf_觀塘

Good Vibe Bar × 誠意扒房

炭烤伊比利亞黑毛豬鞍 $378

黑毛豬火腿菠蘿披薩 $198

Tokyo white $32
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
係店員推薦我飲嘅手工啤,夠晒清,好啱我口味!

Chardonnay $38
⭐️⭐️⭐️⭐️
酒水會唔會太平?超抵飲!係我飲得到嘅白酒,佢唔會酸!

🍴Downtown 登堂
📍地址:觀塘興業街4號The Wave2樓

回頭率🤡🤡🤡🤡
性價比🤰🏻🤰🏻🤰🏻🤰🏻

#feedtiffood #吃吧孩子 #吃到懷孕
#登堂#登堂主義 #觀塘必食
#觀塘美食 #buffet#觀塘buffet#觀塘party自助餐 #觀塘自助餐#食好西#外賣 #觀塘外賣 #downtownhk
#kwuntong#觀塘登堂
🍪【#觀塘】 登堂💥擺盤精緻多國菜 惹味避風塘蘿白糕💥.🍪觀望咗好耐終於嚟食,兩個人食招牌威靈頓牛好似太多,一於試下其他菜式先啦!見半自助餐有海鮮、點心、沙律、甜品⋯幾多樣化,不過我地食唔到咁多,所以選擇咗散叫😉。~~~~~~~~~~~~~🌀避風塘蘿白糕 TYPHOON SHELTER STYLE TURNIP PUDDING $88 (5/5)以點心籠上菜幾精緻,蘿白糕即叫即炸,表面佈滿大量🧄蔥蒜,仲有🌶辣椒乾,外脆內軟,以避風塘方式炒,加入甜醬同辣醬,甜甜辣辣好惹味🤩!.🍕黑毛豬火腿菠蘿披薩 IBÉRICO HAM & PINEAPPLE PIZZA $198 (4/5)薄餅皮好脆口,咸香嘅黑毛豬火腿加🍍酸甜菠蘿同🍄蘑菇😆好味!份量比較大,啱幾個人分嚟食。.🍝鮮魷魚手造闊帶麵 FRESH CALAMARI HOME-MADE PAPPARDELLE $208 (5/5)自家製闊帶麵配🦑鮮魷魚、飛魚子同🌱嫩菠菜,魷魚新鮮爽口,菠菜又嫩滑,再加埋個醬油咸蛋黃忌廉汁,濃郁好creamy😍!.🍫朱古力心太軟•雲呢嗱雪糕 CHOCOLATE PUDDING WITH VANILLA ICE
🍪【#觀塘】 登堂
💥擺盤精緻多國菜 惹味避風塘蘿白糕💥

~~~~~~~~~~~~~

🍫朱古力心太軟•雲呢嗱雪糕 CHOCOLATE PUDDING WITH VANILLA ICE CREAM $98 (3.5/5)

即叫即焗,朱古力冇平時食開嘅咁甜,雲呢嗱雪糕中和返黑朱古力嘅苦澀味☺️!軟心啲就好喇~
~~~~~~~~~~~~~
味道 Taste:🍪🍪🍪🍪/5
環境 Ambience:🍪🍪🍪🍪/5
💸消費 Spending:$330 /人 Person
🔥推介度 Recommendation:4/5
📍 登堂
@downtown.hk
觀塘興業街4號The Wave 2樓
2/F, The Wave, 4 Hing Yip Street, Kwun Tong
🍪#hungrycookie_good
更多分類︰
🔺【地區 District】#hungrycookie_kwuntong
🔺【菜式 Cuisine】#hungrycookie_western
🔺【消費 Spending】#hungrycookie_人均300
去左一間係觀塘工商廈入面嘅餐廳 工廈走型格路線 但估唔到去到餐廳別有洞天 餐廳裝潢簡潔華麗⚜️ 可能因為係工廈地方好大好闊落 大部份都係sofa位 幾好坐 登堂主打多國菜酒扒房 餐廳當眼位仲有一個好大嘅酒櫃🍾 品酒人士可能岩當日叫左燒西班牙乳豬件作為主菜 外皮燒到非常香脆 切開見到脂肪同肉層次分明😋 非常肥美 油脂風盈 豬件本身無太多調味 主要食番豬本身嘅味道 單單乳豬燒過嘅香氣流出嘅豬油香氣已經好好食 搭配餐廳調制嘅燒豬肉汁令味道升華 但細細嚿食到最尾都好膩🫣西班牙油炸鬼朱古力雪糕🍨西班牙油炸鬼外脆內軟 有輕微蛋香 新鮮熱辣咁上枱 搭配冰凍又濃郁嘅朱古力味雪糕 🧊🔥火冰又脆又軟口感好豐富 亦唔會膩煙三文魚凱撒沙律🥗三文魚好厚身 唔算太咸個種 凱撒醬份量略為多左小小 生菜清爽 淡淡芝士味🧀 但唔會過濃 味道好清新

西班牙油炸鬼朱古力雪糕🍨

煙三文魚凱撒沙律🥗