Restaurant: Dragon Delight (Shatin Galleria)
Info:

Info:

2024-09-11 178 views
喺沙田商業中心做嘢,如果打風落雨,唔想出去外面食飯,呢一間兩餸飯真係不二之選,今日四個同事叫咗以下兩餸飯,包括:1. 黃花魚 (黃花魚冇腥味,肉質新鮮嫩滑)2. 豬手 (豬手口感適中,唔過淋亦都唔過硬,有滿滿嘅骨膠原)3. 蕃茄蛋牛肉 (牛肉有好多片,蕃茄蛋酸味超級好,立即增加食慾)4. 椒鹽蝦 (椒鹽蝦超好味,同事話連殼食都可以)5. 魚香茄子肉碎 (重口味正常魚香茄子肉碎,因為本身超鍾意呢味餸,好味)6. 翠玉瓜炒肉片木耳 (因為好多肉點都要叫返啲菜中和下,多多翠玉瓜正)7. 豬扒 (呢個豬扒係唯一唔好食的🫣,好乾同埋好韌,不過只有佢一味餸唔好食其他都超好,所以都冇乜所謂)翻食指數:💛💛💛💛💛💛💛💛🤍🤍

1. 黃花魚 (黃花魚冇腥味,肉質新鮮嫩滑)

4. 椒鹽蝦 (椒鹽蝦超好味,同事話連殼食都可以)

翻食指數:💛💛💛💛💛💛💛💛🤍🤍

2023-09-03 1642 views
尋晚啱啱打完風,今日去試下飲茶,呢間餐廳之前都嚟過好多次,質素不錯。不過今次大失所望。首先,可能師傅換咗,餐牌少咗好多,小籠包都冇。我們點了賽螃蟹伊面,蒸鳳爪,牛肉腸粉,牛肉燒賣,馬拉糕,娃娃菜,灌湯餃,翠玉瓜釀鮑魚仔,水晶蝦餃,炸鮮奶。炸鮮奶明顯不是新鮮炸的,不脆不熱,而且裡面的奶都凝固了。水晶蝦餃還可以,蝦是新鮮的,但太小,而且一籠才兩個。最差是賽螃蟹伊面,伊面明顯受潮發霉,有一股很濃的霉味,根本無法下口,退了了事。其他味道尚可,但沒有令人驚豔之處,尚算正常。這家龍悅我一直很欣賞,但是疫情之後,質素突然變差,令人嘆息!

炸鮮奶明顯不是新鮮炸的,不脆不熱,而且裡面的奶都凝固了。
水晶蝦餃還可以,蝦是新鮮的,但太小,而且一籠才兩個。
其他味道尚可,但沒有令人驚豔之處,尚算正常。

脆皮炸鮮奶
2023-09-03
$150 (Lunch)
2023-08-10 999 views
平時星期六日黎飲下午茶覺得佢D野食都ok 第一次黎食晚飯 真係有D失望... 叫左隻片皮鴨... 好唉好硬... 雖則價錢一流 但完全唔好食 直頭唔想食起身走人食過第2間....
平時星期六日黎飲下午茶覺得佢D野食都ok
第一次黎食晚飯 真係有D失望...

叫左隻片皮鴨... 好唉好硬...
雖則價錢一流 但完全唔好食
直頭唔想食起身走人食過第2間....
2023-07-26
$100 (Dinner)
「意想不到咁好食」整個用餐體驗真係唔錯!最先係蝦餃,呢個經典嘅廣東點心以佢鮮美嘅蝦肉同埋嫩滑嘅皮薄馅大嘅特點而出名。呢間酒樓嘅蝦餃唔止皮薄馅大,而且蝦肉鮮嫩,口感好正。然後係燒腩仔,肉質鮮嫩、五香濃郁。呢間酒樓嘅燒腩仔烤得好入味,表皮烤得酥脆,內裡卻保持住鮮嫩多汁嘅口感。每一口都可以感受到肉質嘅豐富層次同埋烤制嘅精湛技藝。而叉燒亦係一口咬落去,彷彿可以感受到整個口內香氣四溢。呢個叉燒肉質鮮嫩、口感細膩、肥瘦相間,入口即化。佢嘅烤制技藝同埋調味嘅精髓,令呢道叉燒成為我試過其中最好嘅一個。總體黎講,呢間酒樓嘅菜品真係好滿意,每樣菜都體現咗酒樓嘅烹飪技藝同埋用心製作。除咗好味嘅菜品,酒樓嘅服務亦都好周到,服務員熱情、細心,令人感受到家嘅溫暖。如果你想試下正宗嘅廣東美食,呢間酒樓絕對係一個好選擇。我一定會再次光顧呢間酒樓,享受呢樣好味道。
「意想不到咁好食」
整個用餐體驗真係唔錯!

2023-04-25
Lunch
2022-10-02 1745 views
眼見火炭沙田商業中心龍悅嘅門口侍應(應該不是知客)對食客態度勁差。昨晚見到一個女食客到龍悅食晚飯,當然要掃安心,但食客搞咗一陣,掃唔到,女侍應叫食客把手機放係枱面試下,當時女食客講污糟,都表示唔係咁想放係枱面(可能疫情關係),但都放咗係枱面,重係掃唔到QR,當時女侍應拿起食客和酒樓嘅手機搞咗一輪,口就不停講,手機污糟就用搓手液抹番佢咪得囉,還蹬大眼同食客講而家都同你搞緊幫緊你(態度極差極不友善),女食客可能覺得侍應嘅態度有問題,我來食飯,需唔需要對客人咁惡呢,於是想找經理作出投訴,女侍應係門口重不停話電話污糟就用搓手液抹,蹬大眼就係惡咩,你食就食,唔食就算(女食客找緊經理聽唔到呢啲說話)。但又好奇怪,居然冇酒樓職員調停,值至有位穿黑西裝嘅男人(應該係經理)出現,而女侍應係度扮招呼其他客人行開咗門口,而經理聽完女客人講,就話你想點吖,客人當然要求侍應道歉,經理話冇可能監侍應向人道歉,但佢可以代表酒樓道歉,女客人當然不滿離開。我看到眼裏,覺得酒樓女侍應態度的確係過咗火,掃安心,係政府出嘅,食肆職員係有責任幫手處理。還有,以現時市況咁差,酒樓侍應係咪更要對啲客好啲呢。明明呢個客人入嚟食飯,但
眼見火炭沙田商業中心龍悅嘅門口侍應(應該不是知客)對食客態度勁差。昨晚見到一個女食客到龍悅食晚飯,當然要掃安心,但食客搞咗一陣,掃唔到,女侍應叫食客把手機放係枱面試下,當時女食客講污糟,都表示唔係咁想放係枱面(可能疫情關係),但都放咗係枱面,重係掃唔到QR,當時女侍應拿起食客和酒樓嘅手機搞咗一輪,口就不停講,手機污糟就用搓手液抹番佢咪得囉,還蹬大眼同食客講而家都同你搞緊幫緊你(態度極差極不友善),女食客可能覺得侍應嘅態度有問題,我來食飯,需唔需要對客人咁惡呢,於是想找經理作出投訴,女侍應係門口重不停話電話污糟就用搓手液抹,蹬大眼就係惡咩,你食就食,唔食就算(女食客找緊經理聽唔到呢啲說話)。但又好奇怪,居然冇酒樓職員調停,值至有位穿黑西裝嘅男人(應該係經理)出現,而女侍應係度扮招呼其他客人行開咗門口,而經理聽完女客人講,就話你想點吖,客人當然要求侍應道歉,經理話冇可能監侍應向人道歉,但佢可以代表酒樓道歉,女客人當然不滿離開。我看到眼裏,覺得酒樓侍應態度的確係過咗火,掃安心,係政府出嘅,食肆職員係有責任幫手處理。還有,以現時市況咁差,酒樓侍應係咪更要對啲客好啲呢。明明呢個客人入嚟食飯,但被女侍應嘅態度問題得失咗,咁就冇咗呢個客,不是這餐飯,而是以後他都唔會再嚟幫襯,甚至集團其他啲食肆,真替這間酒樓擔心,可惜可惜。
2021-11-03 2130 views
突然想飲茶,於是去了公司附近的「玻璃屋」—沙田商業中心商場2樓嘅龍悅酒家午膳。火炭工作一段時間,第一次來這間酒樓。中午時段唔算多人,侍應也不多,舉手很久才等到侍應來開茶,一壺鐵觀音,一壺香片。之後加茶都等了很久才有侍應來招呼。看來要加點人手才能應付。鐵觀音有點苦澀味,至於香片正常一點。兩個人食得唔多,叫了一款點心拼盤、香煎腸粉,點心正常,冇咩特別。紅油抄手辣椒醬香濃惹味;最後再加一個皮蛋瘦肉粥,有好多皮蛋,粥底軟綿綿,味道唔錯。
,一壺鐵觀音,一壺香片。之後加茶都等了很久才有侍應來招呼
。看來要加點人手才能應付。
鐵觀音有點苦澀味

點心拼盤
煎腸粉
2021-10-28
$80 (Lunch)
2021-08-22 1491 views
本身星期日開開心心帶爸爸媽媽飲茶,叫一碗北菇滑雞飯比兩老食。點知佢黎錯左碟野食,阿爸好聲好氣講野食黎錯。點知換來一句譏諷,個啊姐係度大大聲講無曬飯無曬飯!其實無曬飯,咁同我講聲取消咪算,所以我自己出去講呢個情況。話無飯都唔好幫我自己轉作碟野食。點知個啊姐又話有飯可以換返,咁係咪蝦老人家欺善怕惡!我反映比個啊姐,個啊姐連一句道歉都無,Blacklist!其他啊姐個服務態度都唔好得去邊,好似欠佢哋咁。我作為消費者,我明白你地辛苦,但都唔係欺善怕惡,蝦我啊爸啊媽。唔知有幾多老人家因為呢間野態度受委屈!

2021-03-28 1823 views
星期日打算開開心心一家人飲茶,去了龍悅酒家。非常失望,坐底等了半個鐘以上還沒有食物,我地向部長查詢,但服務態度超差hea過. 等多一會兒,發現原本給我地既食物給了旁邊枱,與他們爭論後,心情已經非常失望令家人十分不高興。走時還叫我地食吾飽食麥記🤯真心差 不會左光顧
2020-12-21 1594 views
今日我明白。。係冬至會比較忙。。但係我萬估唔到。。其一5點來時。。服務員話食緊飯無開。。之後等左20分鐘左右。。經理來落單。。誰不知。。落完單後又等多半個小時。。其實你做飲食明知忙。。就分批食飯。。搞到個個係到等等等
2020-11-17 1199 views
今日去完梁安琪Band House 做野,又去了了Angel 飯堂龍悅開餐,見到龍悅推出大閘蟹餐就點了試試。個餐好多野食,乂閘蟹有兩只(4兩重),叉燒皇併脆腩仔,翠玉雜菌大蝦球,瑤柱金菇扒豆苗,頭水紫菜海皇羮,生炒臘味糯米飯,最後仲有個甜品,非常豐富,通常大閘蟹餐只有一只,這個餐有兩只,每位都只係$188 好抵。大閘蟹雖然不是好大只,不過都好多膏。叉燒皇好多汁,脆腩仔肥瘦適中。紫菜海皇羮,好多蝦,勁足料。瑤柱金菇扒豆苗,豆苗夠晒嫩。另一個菜有翠玉雜菌大蝦球,蝦球好彈牙,翠玉瓜好脆。生炒臘味糯米飯,超好食,濕濕地不會太乾。分量夠晒足,最後上糖水,很滿足的一餐。

大閘蟹雖然不是好大只,不過都好多膏。

叉燒皇好多汁,脆腩仔肥瘦適中。

紫菜海皇羮

紫菜海皇羮,好多蝦,勁足料。

瑤柱金菇扒豆苗,豆苗夠晒嫩。

另一個菜有翠玉雜菌大蝦球,蝦球好彈牙,翠玉瓜好脆。
糯米飯

生炒臘味糯米飯,超好食,濕濕地不會太乾。

糖水

分量夠晒足,最後上糖水,很滿足的一餐。
2020-11-17
$200 (Dinner)
紫菜海皇羮
糯米飯
糖水
2020-06-07 1179 views
今晚我們一行8個人收左工後就去左火炭搵食,今次搖擺天使梁安琪 Rock Angel就帶左我地就去她推介的龍悅開餐。今次我們點了3個孖寶餐,分別有: 清蒸沙巴龍躉仔,脆皮燒雞, 果皮蒸大連鮑魚,燒鵝皇,蒜茸粉絲蒸元貝,燒味拼盤。另外點了兩個小菜: 椒絲腐乳通菜,及紅燒豆腐。果皮蒸大連鮑魚,識我既人都知我超喜歡吃鮑魚,特別是鮮鮑是我最愛,鮑魚有6只每只都大大只,用果皮蒸很香。燒鵝皇有整只燒鵝髀,味道一流,今餐其中一道最喜歡的菜色。清蒸沙巴龍躉仔,條魚蒸得剛剛好,大大條好抵食。蒜茸粉絲蒸元貝,也很不錯,不過就得4只,好像鮑魚有6只抵一點。椒絲腐乳通菜跟紅燒豆腐,很有鑊氣,通菜入晒味,豆腐有口感夠香口,超好吃。整體這間餐廳很不錯,每樣都很有水準,今晚燒鵝皇和鮑魚我最滿意。

清蒸大連鮑魚

燒鵝皇

燒鵝皇有整只燒鵝髀,味道一流,今餐其中一道最喜歡的菜色。

清蒸沙巴龍躉

清蒸沙巴龍躉仔,條魚蒸得剛剛好,大大條好抵食。
蒜茸粉絲蒸元貝

紅燒豆腐
燒雞
燒味拼盤
2020-01-30 1247 views
又到年尾,我地一大班同事去食團年飯,叫做應下節甘啦,響應一下傳統ma.因為人太多,我地都有預先book 位的。入座都叫順利的。等了大約5 至6分鐘就有位了。大既都係d 執枱的時間吧。入座就正正常常甘下單,去茶樓都係食個d ga la, 蝦餃呀,燒賣呀,雞咋呀甘,無咩特別,都係order 反d 正常點心。其實都無咩太大期望,始終都係叫做街坊食店,都不會太差的。甘最後d 食物都係不過不失的。係個service 就真係差左d.叫左加水四五次都無人理,同埋樓面入漏單囉。
2020-01-24
Lunch
2019-12-22 1143 views
我的好姊妹提議到龍悅酒樓做冬, 其實我好少到這區吃飯的, 大約八點鐘到達很容易有位, 酒樓光線充足, 環境舒適, 三個人點了五道菜,有白灼生海蝦$108, 蟶子皇四隻$152, 美國桶蠔$188, 鮑汁乾燒伊麵$88, 金銀蛋時蔬$85。蟶子皇四隻~ 蒜蓉味充足,可惜烹調的時間太長, 口感偏硬。白灼生海蝦~ 白灼蝦其實沒有難道, 最緊要夠新鮮, 就一定好食。美國桶蠔~ 價錢$188但只得四隻, 份量太少。金銀蛋時蔬~菠菜這樣煮超好吃的,因為我很喜歡吃鹹蛋。鮑汁乾燒伊麵~ 伊麵做得剛剛好, 調味適中, 五道菜入面最好食係伊麵。整體來說龍悅同一般酒家差不多, 平凡的中式小菜, 間中食下都幾滋味。
我的好姊妹提議到龍悅酒樓做冬, 其實我好少到這區吃飯的

蟶子皇四隻~ 蒜蓉味充足,可惜烹調的時間太長, 口感偏硬。
蟶子皇四隻

白灼生海蝦

美國桶蠔~ 價錢$188但只得四隻, 份量太少。
美國桶蠔

金銀蛋時蔬~菠菜這樣煮超好吃的,因為我很喜歡吃鹹蛋。
金銀蛋時蔬

鮑汁乾燒伊麵

2019-12-20
$241 (Dinner)
白灼生海蝦
美國桶蠔
金銀蛋時蔬
鮑汁乾燒伊麵
2019-10-06 1195 views
星期六,例牌同媽子去飲茶,我們一行五人打算飲下午茶,所以兩點才去到酒樓,可能工廠區,星期六唔使點等位就可以入座,真開心。媽咪發板點點心,我地就坐定定等食野。嘻嘻!!豉汁涼瓜排骨炒河,這碟河粉我們每次來到這裡都會叫,因為大碟夾抵食,又好食,涼瓜唔苦,排骨好多,河粉份量都好足,炒得又好味!京式紅油抄手,我地很少食呢個點心,因為成家都不吃得辣,唔知亞媽今日搞乜鬼會叫,叫左就要食啦,味道很辣,皮厚,饀又少,真係好失敗!蟹籽燒賣皇,呢個佢又做得唔錯喎,雖然唔係好似出面有些酒樓有隻蝦响上面,但味道好好食,好像食到以前細過食開的味道!山竹牛肉球,味道都唔錯,但我不喜歡佢將喼汁分開上,搞到我唔記得點喼汁食,失左色!時菜鯪魚球,我對這個點心不嬲都冇乜好感,但味道總算合格,不過不失!千層薑汁糕,好有薑汁味,又煙靱,每次來到都不會錯過!叉燒包,包皮好軟熟,叉燒饀都夠多,熱辣辣,味道都好好,正!咸水角,新鮮炸起,好熱,皮好脆,入面啲饀都好多好夠味!芝士蝦春卷,芝士味唔係太食到,但入面隻蝦都幾大隻,又係新鮮炸起,好脆,好好食!我們還叫了一客叉燒腸粉 ,腸粉都好滑,不過唔記得影相,下次影返!

豉汁涼瓜排骨河

京式紅油抄手

蟹籽燒賣皇

山牛牛肉

時菜鯪魚球

千層薑汁糕,好有薑汁味,又煙靱,每次來到都不會錯過!

千層薑汁糕

叉燒包,包皮好軟熟,叉燒饀都夠多,熱辣辣,味道都好好,正!
叉燒包

咸水角,新鮮炸起,好熱,皮好脆,入面啲饀都好多好夠味!

咸水角

叉燒包
咸水角
芝士蝦春卷
2019-08-17 858 views
今日亞媽生日,突然下午掛個八號風球,但生日宴都係如期舉行,只好早點開席,早點給客人回家。喜慶乳豬全體,皮好薄,塊皮燒得好脆,乳豬一點都唔肥,肉質都好軟熟,唔鞋,幾好!上湯焗波士頓龍蝦,入面有三隻龍蝦,蝦蝦底仲有伊麵,龍蝦鮮味彈牙,伊麵有上湯的味道,好正,可惜啲龍蝦只係一分為二,如果十二個人食就分唔夠均,應該切件會比較方便!雀巢帶子海中寶,入面有中蝦,蝦米,北寄貝,翠肉瓜,帶子,北寄貝好爽,帶子好鮮甜,個雀巢佢同平時其他酒樓做的雀巢有點唔同,唔係一啲脆口的雀巢,似用米粉炸成,相比下用米粉炸出黎的雀巢都幾別緻。百花釀蟹拑,入面的蟹肉豐富,炸得好香,蟹肉彈牙,點埋個醬汁就梗好食!清蒸沙巴龍躉,條魚蒸得好滑溜,好鮮味!正!龍悅一品燒雞,燒雞好大隻,皮都燒得好脆,雞好滑,好有雞味,雞又多肉,但唔會太肥。紅燒雞絲花膠翅,入面都算幾足料,花膠同魚翅份量都唔算少,食落仲感覺好多骨膠原响入面,真係想食多幾碗!原隻鮑魚扣花菇,原隻鮑魚每隻都算幾大隻多肉,花菇都好入味,生菜吸晒花菇的味道都好可口!瑤柱蛋白炒飯,個炒飯炒得好乾身,面頭的瑤柱都算多,炒飯炒得好夠味!萬壽蟠桃,一籠有十二件,皮厚薄啱啱好,入面係白

清蒸沙巴龍躉,條魚蒸得好滑溜,好鮮味!正!

萬壽蟠桃,一籠有十二件,皮厚薄啱啱好,入面係白蓮蓉,新鮮熱辣上枱,食落好軟熟,白蓮蓉好滑,好香甜。

最好係呢度出名的紅荳沙,紅荳沙入面有陳皮,好香,好夠味,紅荳起沙好好食。酒樓還送多一籠薑養顏紅棗糕,入面有薑汁,有少少辣,紅棗味濃,又好軟滑。好好食!

雖然今日係風號風球,但酒樓都仍然開,多謝晒親戚朋友風雨下都來到和我亞媽慶祝生日,真係難忘!
2019-07-31
Dinner