2019-10-27 2663 views
🐷🐷活龍蝦🦞湯麵(半隻)個碗大過我阿媽個頭嘅一個真龍蝦湯麵!都係既!唔係點裝得落咁大隻活龍蝦🦞!個湯夠濃!龍蝦肉夠鮮味!配菜有芽菜、蘿蔔絲、芝麻同小棠菜!食完個麵都已經飽晒lu!店員仲會貼心提供埋手套、鉗同濕紙巾比你剝龍蝦殼添!👍🏼🐷🐷花膠瑤柱羹失望之選。。。個羹有啲過鹹。。。而且入面冇咩花膠。。。主要係瑤柱、金菇同埋肉絲。龍蝦麵個湯反而仲好飲!下次黎試下小菜點心配個龍蝦麵會更好!
🐷🐷活龍蝦🦞湯麵(半隻)
活龍蝦🦞湯麵

🐷🐷花膠瑤柱羹
花膠瑤柱羹

Type of Meal
Last Night Supper
活龍蝦🦞湯麵
  • 龍蝦湯麵
2019-10-13 2154 views
潮流名館🥂香港中環往往予人五光十色、富溢華麗之像。所立食肆都會盡壁輝煌,吸引廣大食客。當天光顧潮流名店,單憑網上食評就被它的派頭裝潢吸引,試過後反感覺名過其實,為食的你實在應先考慮一個,反正都收費不菲。▪️▫️餐廳光線昏暗又播放重音樂,以濃厚的外國懷舊風配搭傳統中國裝潢,上映出另類酒吧風味。只是食物方面著重外表忽略美味,更適合外國旅客用餐以達到中環遊及體會中國菜的兩道好處。以下為一系列飲食體驗。🥢 龍蝦酥 | HKD79/1件默默置前散發迷人霸氣,當中又以五光十色的背景成就著千呼萬喚的出場氣勢,絕對吸睛驚豔。用蘿蔔蓉作口感背景,中間夾集清爽的龍蝦肉,口感與鮮明的龍蝦味並存,作為食店招牌名符其實。芋蓉般的口感、清爽的蝦肉、龍蝦肉與蘿蔔蓉的比例,每種都恰到好處,只嫌預早製作用微波爐翻熱乃唯一的美中不足。🥢 半蝦半蟹餃 | HKD65毫不吝嗇地散發出濃郁蟹香,跟蝦肉互相輝映,只是太肥膩濃味,手法太過舊式中菜,現今社會追求輕盈健康略顯違和,宜再行檢視。🥢 龍肉撈麵 | HKD259跟蟹餃一樣過份油膩,以致一人份量的撈麵足夠兩人享用,當天的中午用餐到晚上時間仍未完全消滯,非常失敗。🥢 土蠔脆腸粉 |
試過後反感覺名過其實,
為食的你實在應先考慮一個,
反正都收費不菲。
▪️
▫️
上映出另類酒吧風味。
只是食物方面著重外表忽略美味,
更適合外國旅客用餐以達到中環遊及體會中國菜的兩道好處。
以下為一系列飲食體驗。
龍蝦酥

🥢 龍蝦酥 | HKD79/1件
絕對吸睛驚豔。
用蘿蔔蓉作口感背景,中間夾集清爽的龍蝦肉,
口感與鮮明的龍蝦味並存,
作為食店招牌名符其實。
只嫌預早製作用微波爐翻熱乃唯一的美中不足。
半蝦半蟹餃

🥢 半蝦半蟹餃 | HKD65
毫不吝嗇地散發出濃郁蟹香,
跟蝦肉互相輝映,只是太肥膩濃味,手法太過舊式中菜,
現今社會追求輕盈健康略顯違和,
宜再行檢視。
龍肉撈麵

🥢 龍肉撈麵 | HKD259
跟蟹餃一樣過份油膩,
以致一人份量的撈麵足夠兩人享用,
當天的中午用餐到晚上時間仍未完全消滯,
非常失敗。
土蠔脆腸粉

🥢 土蠔脆腸粉 | HKD59
普通的煎芝麻腸粉,粉皮厚薄適中,
只是無甚蠔味。
考慮到收費價格,性價比較低。
雪燕龍珠

🥢 雪燕龍珠 | HKD49
用糖漿跟海燕塑造出甜美而實在的口感體會。
質感輕浮,
跟圓圓的大菜糕成就出層層疊疊的軟硬口感,
整體結構尚算圓滿,
只不過細心的外表設計未能投放到美味體會上。
千葉豆腐花

🥢 千葉豆腐花 | HKD49
跟豆腐花味道相同,
用細膩的功夫把豆腐花切開構成散開的花瓣狀,外表異常吸引。
只不過傘狀形態破壞到豆腐花的軟嫩感,
口感體驗差,唯一敗北。
2019-09-26
$360 (Tea)
龍蝦酥
雪燕龍珠
千葉豆腐花
2019-10-12 1447 views
又係時候慶祝朋友嘅生日了,今次揀咗平時成日經過嘅龍麵館。每次經過門面都想試試,之前都有朋友試過話不錯,所以就提議試試呢間餐廳。入面裝修幾特別,咁岩見到片皮鴨做緊優惠,100蚊全隻,要45分鐘即刻烤,唔駛等即刻叫!龍蝦酥就冇乜特別,唔係好食到龍蝦味。口水雞卷不錯。雞絲粉皮黎錯左,不過算吧,味道就一般強烈推薦這個慢煮牛!不過等左幾耐。整體餐廳還可以,未至於會再次光臨。朋友聚會幾適合,環境安靜全場都係得幾台客。

龍蝦酥就冇乜特別,唔係好食到龍蝦味。
口水雞卷不錯。雞絲粉皮黎錯左,不過算吧,味道就一般
慢煮牛

強烈推薦這個慢煮牛!不過等左幾耐。

片皮鴨
慢煮牛
  • 京城即燒片皮鴨
2019-10-05 1363 views
如果你以為港式點心不能放在三層點心架上,那你就錯了!這下午茶真的是超級棒,我完全找不到可以投訴的地方。我喜歡這中西混合的點心,而我最喜歡的是他們家的半蝦半蟹餃!真的是超級特別!這跟平時的港式飲茶很不一樣,至少我從來沒有在傳統的點心店吃過這樣的。即使那些點心是傳統的,他們也做出了很新穎的點心款式。我一定會再來嘗嘗其他點心,而且重點是,這家的下午茶套餐價格很相宜,而且餐廳位於中環的核心地帶,價格還是很合理!
2019-07-14
$110 (Tea)
  • 半蝦半蟹餃
The resturant deco is very instagramable and so was the food so it’s a nice spot to take your friends there for good photos. But don’t expect too much from the taste. Everything was so-so. Only one dish stood out in taste and that was the Lobster Soup Rice.
  • 龍肉泡飯
2019-09-09 1343 views
打咭一流的🦞龍蝦酥,🤗現在可以單叫一隻啦! 仍然係$79 。之前,這個菜, 必須2隻起。其實係蘿蔔絲酥外層,內裡🦞龍蝦肉,配上橙白相倆色,真的🦞龍蝦頭🦞龍蝦尾,令賣相像真度好高🤣。味道都吾錯,肉質彈牙😋。😜再來一個這裡鎮店之選,活🦞龍蝦湯麵🍜(半隻) $168。面份量係算多,仲有d芽菜,小棠菜和生洋蔥。先飲湯,🦞龍蝦味比想像中淡和稀 (可能平時飲懂西式湯的濃郁度)。🤔雖然稀淡,飲後冇口乾,應該不是味精湯/🥫罐頭湯🤣,亦冇油冧冧。這裡用陽春麵,因為稀湯,不是濃汁,所以掛唔到喺啲麵上,👉👈覺得d麵冇乜味/吸吾到🦞龍蝦湯d味。 唔知係咪隻龍蝦開咗邊, 再煮/ 浸咗落碗麵度, 覺得啲肉冇味,但有頭,也許有期望,所以有點失望😵。一餐豈能冇菜,特意叫左個前菜,黑白木耳,$59,👌。食左個幾鐘, 得嗰四台客, 平日晚市超冷清🥶。 鋪頭裝飾, 走中國風, 燈光幽暗, 掛滿紅燈籠, 是日人氣唔夠,頓覺個埸空洞,死氣沈沈,寂寞feel.下單時, 服務員問我點茶或水,其實我見餐牌寫咗一d注釋,指出茗茶和水都係飲料,收每位$19。我話吾點得吾得?服務員姐姐只重複咗2次, 茶定水,茶有香片/普洱/鐵觀音, 完

一餐豈能冇菜,特意叫左個前菜,黑白木耳,$59,👌。

下單時, 服務員問我點茶或水,其實我見餐牌寫咗一d注釋,指出茗茶和水都係飲料,收每位$19。我話吾點得吾得?服務員姐姐只重複咗2次, 茶定水,茶有香片/普洱/鐵觀音, 完全唔理我嘅回答, 咁我就唯有點個鐵觀音啦! ☹ 但點解壺茶淡到好似水咁?! 另外,建議不如像茶樓名正言順,收每位茶錢, 簡單清楚。

感覺名過於實,若是打卡一族,應會加多點分,可惜個人以食物行先🤪,連加一,盛惠$358。 明明要畀加一服務費,點解仲要個客,自己行出去櫃檯埋單嘅🤔?!

有鍾意龍蝦既朋友嗎?🙌🏼 咁呢間主打龍蝦菜式既中菜館就啱晒你啦!_龍蝦酥 $79 🦞呢個龍蝦酥 淨係個樣都夠晒吸引啦!😻 外皮係類似蘿蔔酥既酥皮 食落鬆化 入面則係滿滿既龍蝦餡!😚 不過內餡調味比較淡 同埋略嫌酥皮厚身左啲 會覺得有啲乾~ 但整體都唔錯的🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️_活龍蝦湯麵 (半隻) 🍜然後店名叫得龍麵館 當然要叫龍蝦湯麵黎試啦!龍蝦湯清澈味鮮 屬於清甜type 而麵質幾滑身😚 可惜啲麵唔太掛湯 同湯底兩者未算配合得最好 感覺有點分離😣 但值得讚既係龍蝦肉真係好食的❗️半隻龍蝦 肉既份量都唔少!味道鮮甜 肉質實淨爽口😚_龍蝦撈麵 配龍蝦湯 (半隻) $159 🍝不過相比起黎 呢個龍蝦撈麵就更得小編心!隻龍蝦好食就不在話下 重點係另上既龍蝦湯比起湯麵嗰個味道濃郁惹味得多!💓 唯獨個蝦籽麵唔夠爽口彈牙 稔咗啲🙊_花拳秀腿 $129 🥬千葉豆腐花 $49 🌼除左龍蝦 其他菜式都好別緻 呢味花拳秀腿 同千葉豆腐花 完全係刀工既呈現!味道都不俗的~_整體來講 覺得呢度嘢食係唔錯 但未算好驚艷 以呢個價錢絕對有更好既選擇🙊 不過啲菜式既賣相的確精緻 店舖裝潢亦好大氣 而且服務周到 地段又方便
龍蝦酥 $79 🦞

活龍蝦湯麵 (半隻) 🍜

然後店名叫得龍麵館 當然要叫龍蝦湯麵黎試啦!
龍蝦撈麵 配龍蝦湯 (半隻) $159 🍝

花拳秀腿 $129 🥬
千葉豆腐花 $49 🌼

_
整體來講 覺得呢度嘢食係唔錯 但未算好驚艷 以呢個價錢絕對有更好既選擇🙊 不過啲菜式既賣相的確精緻 店舖裝潢亦好大氣 而且服務周到 地段又方便~ 黎聚會或打卡呃like 都唔錯既😆😆
2019-09-05 940 views
約了朋友到中環食晏,朋友提議這間"龍麵館"是米芝蓮推介餐館, 內裏裝潢都很中國化色彩,他們的點心都非常精緻特別,我們選擇幾個點心小食,初初以為只是吸引遊客, 但估不到味道和賣相都非常唔錯 ,不愧為米芝蓮推介。價錢在中環區尚可接受不算太高。
2019-09-05 650 views
今日公司有人生日 所以老闆就帶咗我哋去咗公司附近嘅龍麵館 位置就喺中環中心隔離嘅萬宜大廈裝修就用咗中國傳統風有好多舞龍舞獅嘢食一般般啦 食新派點心但係好貴 好彩係有人請 如果唔係真係唔會去
今日公司有人生日
如果唔係真係唔會去
蘿蔔酥
豆腐花
2018-08-04
$300 (Lunch)
Celebration
Birthday
  • 龍蝦蘿蔔酥
2019-08-05 1041 views
朋友帶咗我去食一間中環嘅龍麵館,門面同室內裝修得好漂亮,好有中國藝術氣氛,很氣派!避風塘龍蝦好有鑊氣,蒜蓉爆得好乾身好香,同避風塘炒蟹唔同嘅係龍蝦係啖啖肉而蟹係蟹鉗先多肉,同避風塘炒蟹相比CP值更高,值得一試啊!濃湯鮮竹卷呢個鮮竹卷係我食過咁多間最好味嘅鮮竹卷!好鮮甜嘅龍蝦湯,加上佢肉餡好爽口彈牙,上面仲有啲蟹籽襯托,味道口感一流!雲吞龍撈配龍蝦湯鮮蝦雲吞每顆飽滿圓滾滾,薄皮滑溜順滑不破,口感豐富。麵質粗幼適中屬圓麵條,質感偏煙韌彈牙有勁度,不過麵份量不多,只是剛好飽肚。龍蝦湯偏濃郁,湯汁稠密度適中,入口香滑而易入口。这里的菜式多样款式多,口感纯正喇。服務:服務態度好,店員臉上常有笑容。 環境ok,消費有比較親民

避風塘龍蝦

濃湯鮮竹卷

雲吞龍撈配龍蝦湯

2019-08-01
Waiting Time
12 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
Dining Offer
Voucher
2019-07-29 699 views
3人組定期飯局,食咗幾次日本菜,今次換吓囗味,食龍蝦!中環的龍麵館,我是第一次嚟,憑直覺行咗入萬宜大厦商場,原來門口向街,商場入唔到。。。星期五午飯,唔滿座,安排咗卡位,坐得舒服!點了:龍蝦酥(2隻)、瓜粒海鮮泡湯飯、雲吞龍撈、沙薑雞卷、陳皮牛肉球、普洱茶,加埋一,576.4元。我哋係金鐘返工旅嚟講,算非常可以的!因為金鍾呢個區,真係又貴又唔食又難揾食。。。。我喜歡湯飯同撈麵,龍蝦酥影相靚,但味道一般般!可以一吃的店!
3人組定期飯局,食咗幾次日本菜,今次換吓囗味,食龍蝦!

星期五午飯,唔滿座,安排咗卡位,坐得舒服!

我喜歡湯飯同撈麵,龍蝦酥影相靚,但味道一般般!

可以一吃的店!
2019-07-12
$193 (Lunch)
  • 龍肉撈麵
2019-07-19 807 views
今天和家人來了這間位於萬宜大廈的龍麵館吃午餐,雖然這間餐廳的主打菜式是龍蝦,其他點心小菜也不錯。我們今天點了紫薯包,鳳眼蝦餃,菠菜皮燒賣,叉燒腸粉,還有章魚雞粒炆飯等等,賣相挺特別,味道也不錯,只是我個人覺得鹹了一點點,但整體食物質素不錯的。
2019-07-14 831 views
同fd 子難得gathering選擇左龍麵館呢度d 裝潢 好chinese style🔶龍蝦湯麵 $159 per person 龍蝦麵 不過不失 都有ok大隻龍蝦 反而前菜有surprise🔶沙薑雞卷 $65 * 好好味❤️🔶木魚茄子 $59🔶茶燻素鵝 $59 上菜時出煙 但凍菜 食的時候有少少 煙薰味
同fd 子難得gathering

🔶木魚茄子 $59
🔶茶燻素鵝 $59
上菜時出煙 但凍菜 食的時候有少少 煙薰味
2019-07-06 748 views
裝潢好有氣派,充滿中國色彩,舞獅頭、金龍....大家細心留意,唔單食餐廳環境,係連上碟都好有心思好有趣~食物樣樣有特色,呢度主打龍蝦,除此外都仲有好多款式,以主菜為主,不過有d都幾特別,而且整體黎講,都幾有新意~我地一家4個人,但食左都幾多菜式,仲叫左唔少飲品,呢度有happy hour!讚~介紹下我比較欣賞的菜式:龍蝦酥,賣相無得頂,打卡必點。食落酥皮香脆,餡料好多,當然啖啖龍蝦肉,好滋味~龍肉炆伊,半隻龍蝦拆好左,食都好方便,伊麵彈牙都幾入味。椒鹽豆腐仔,外脆內滑的口感,呢度整得相當好味~珍寶龍蝦春卷,脆口而且啖啖肉,份量充足一啖絕對食唔曬,要分開慢慢食架!本來食左個個"即燒片皮鴨",影左片唔記得影相,有師父即場切片,仲會教埋你點食,鴨皮超脆,沾上黃糖入口即溶;肉另外可以包皮加埋哈密瓜、芹菜等,超正~喜歡飲酒的話可以試下呢度嘅cocktail,好特別~承傳及功夫,呢兩個真係打卡首選,而且入口唔會話酒味好濃,慢慢飲可以傾下計!甜品必揀雪燕龍珠,完全係視覺加味覺嘅享受,一上台係好似仙景咁,雪燕加上晶瑩剔透的玄餅,好靚真係,而且味道唔會好甜~
介紹下我比較欣賞的菜式:

龍肉炆伊,半隻龍蝦拆好左,食都好方便,伊麵彈牙都幾入味。
椒鹽豆腐仔,外脆內滑的口感,呢度整得相當好味~

2019-06-22
  • 龍蝦酥
  • 椒鹽豆腐仔
  • 珍寶龍蝦春卷
  • 雪燕龍珠
2019-07-05 602 views
龍肉撈麵 SET $219 (麵麵單叫$159)呢個撈麵既麵質無得輸,麵身唔知算唔算叫彈牙,但十分煙韌有嚼勁,加上完完全全吸入晒龍蝦湯既精華,超鮮超濃超好味。龍蝦肉就冇特別,不過不失。可能我餓底,覺得唔夠食,份量好細。點心拼盤$0 (跟餐先有)鳳眼海鮮蝦餃 – 同半蝦半蟹餃差唔多味,冇特別。牛肝菌粉果 – 超好味,牛肝菌好香。蜜汁叉燒包 – 好普通,是但一間普遍酒樓都食到既質素,餡料少。龍蝦酥$75一隻(最少叫2隻)基本上係桌桌必點的,睇得又食得。一上桌我笑左出來,真係可以假亂真!太像真!其實味道唔錯,滿滿既龍蝦餡料,混入左少少爽脆既馬蹄粒。好可惜,唔夠熱。半蝦半蟹餃$66普普通通,但d餡太爛太蓉,冇咩咬口,口感只係靠個餃子皮。不過不失咁。呢間食店裝潢有濃厚中國風情,格局唔錯。不過叫埋單叫左5次都冇人理,D員工掛住傾計,真係……唔知呢….可能我冇耐性?哈哈,我改下呀。
龍肉撈麵 SET $219 (麵麵單叫$159)
龍蝦肉就冇特別,不過不失。
可能我餓底,覺得唔夠食,份量好細。

點心拼盤$0 (跟餐先有)
鳳眼海鮮蝦餃 – 同半蝦半蟹餃差唔多味,冇特別。
牛肝菌粉果 – 超好味,牛肝菌好香。

龍蝦酥$75一隻(最少叫2隻)

半蝦半蟹餃$66