2024-08-23 511 views
未試過乳豬全體要自己用鉸剪剪,搵距切要加$100🙄。舉極手都無人理(距望我但唔理我);叫咗三次都唔拎蛋糕過黎(當時唔係好多檯人)最奇怪係我翻轉頭check有無漏嘢,個職員自己係度清理蛋糕用嘅碟同叉,然後知道我係度嘅情況係距自言自語咁講:「下次唔拎叉過黎,又要洗一大輪」🫨有俾切餅費唔係就係代表提供碟同叉食外來食物咩?呢個生日飯食到R曬頭🫤,8個人距又俾張超細檯,一隻乳豬已經無咗4分3嘅位置讚嘅地方只有一個,就係都算平嘅,叫一圍檯嘅套餐$2088。
未試過乳豬全體要自己用鉸剪剪,搵距切要加$100🙄。

讚嘅地方只有一個,就係都算平嘅,叫一圍檯嘅套餐$2088。
2024-06-14 1285 views
端午節晚上即興到龍寶酒家食晚餐,位於觀塘開源道68號觀塘廣場15樓。 店內裝修港式酒樓風格, 節日晚上未坐滿人, 四人點了孖寶$468( 上湯焗澳洲龍蝦伊麵 + 豉汁蒸白鱔) 、 原隻燒乳鴿$41.6、 椒絲腐乳炒通菜$75。 ▪️上湯焗澳洲龍蝦伊麵 ~ 龍蝦鮮甜肉厚,伊麵份量好多。 ▪️豉汁蒸白鱔 ~ 豆豉汁惹味, 白鱔肉質爽口。 ▪️原隻燒乳鴿 ~ 20蚊一隻燒乳鴿好抵食,見到差不多每台客人都點了,乳鴿原隻上,熱辣辣的。 ▪️椒絲腐乳炒通菜 ~ 腐乳汁味唔算濃。整體價錢合理, 菜式種類多。 🏷️溫馨提示~ 整個用餐體驗均屬個人分享意見, 只作參考😊。

▪️上湯焗澳洲龍蝦伊麵 ~ 龍蝦鮮甜肉厚,伊麵份量好多。
上湯焗澳洲龍蝦伊麵

▪️豉汁蒸白鱔 ~ 豆豉汁惹味, 白鱔肉質爽口。

豉汁蒸白鱔

原隻燒乳鴿$41.6

原隻燒乳鴿$41.6

▪️椒絲腐乳炒通菜 ~ 腐乳汁味唔算濃。
椒絲腐乳炒通菜

整體價錢合理, 菜式種類多。

2024-06-10
Dinner
上湯焗澳洲龍蝦伊麵
豉汁蒸白鱔
  • 孖寶$468(上湯焗澳洲龍蝦伊麵+豉汁蒸白鱔)、原隻燒乳鴿$41.6、椒絲腐乳炒通菜$75
2024-02-09 1977 views
團年飯,乳豬餐,肥到咁,點食?經理話,特價野,係咁架!邊有豬唔肥架!無得換!$1888乳豬套餐,有幾平先?唔係好明囉!未剪隻豬邊知道只豬肥唔起。仲話我哋剪開咗冇得換喎!好奇怪囉!第一次食到咁唔LIKE KEY!
團年飯,乳豬餐,肥到咁,點食?

經理話,特價野,係咁架!邊有豬唔肥架!無得換!

好奇怪囉!

第一次食到咁唔LIKE KEY!

2024-02-09
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
Celebration
New Year's Eve
2024-01-10 1850 views
晚上想試一下推廣,食花膠雞煲和燒鵝,份量足,材料屬家庭品質,食物夠熱。唯追求五星級食材就無需考慮。晚市套餐相對經濟,因為8-10人餐是包茶介。雙拼都有10幾款。花膠當然不是特厚果種,似鱈魚花膠扒。燒鵝就味道不錯,比8.5分。早前見到負評也嚇一跳,侍應有禮貌,回應算快,只是客人多人手不足。
晚市套餐相對經濟,因為8-10人餐是包茶介。
雙拼都有10幾款。

花膠當然不是特厚果種,似鱈魚花膠扒。

燒鵝就味道不錯,比8.5分。

• 燒鵝
2023-12-21 1803 views
早幾日同屋企人、親戚去呢間酒樓做冬,本來已經冇任何期望,只係想一家人圍埋食餐飯。而家咩都貴,$2688一圍嘅價錢其實算係平,不過就好多嘢都要自助,包括切乳豬🤡 雖然佢有寫明,酒樓亦會提供鉸剪同手套,同埋可以加$100叫佢剪埋。我哋都係第一次體驗剪乳豬,不過個阿姐聽到啲親戚話下次唔嚟,就同我哋講話「大把人嚟」,但當時食飯時間係坐唔滿嘅👻其實有啲嘢係唔差,釀蟹鉗同隻芝麻雞係唔錯,壽包算係正常,啲橙都算幾靚,不過都好似冇其他了。平時用嚟煮糖水嘅桃膠配白菜、味精勁過碗仔翅嘅唔知咩翅、另外叫嘅又硬又唔熱嘅糯米飯⋯⋯總之就係唔好食啦😹

乳豬
自家剪乳豬

百花釀蟹鉗

芝麻雞
糯米飯

壽包
2023-12-19
2023-12-20 1162 views
我今日去左觀塘,在開源道的龍寶酒家飲茶,我點了優惠點心拼盤$26.8及鮮蝦叉燒腸粉$18.8。鮮蝦叉燒腸粉:大大隻蝦及腸粉幼滑,好食。優惠點心拼盤有蝦餃、燒賣、菜苗餃、馬拉糕、粉果及叉燒包,好食又抵食。
我今日去左觀塘,在開源道的

鮮蝦叉燒腸粉:大大隻蝦及腸粉幼滑,好食。

2023-10-22 1396 views
又到飯聚時間,朋友介紹這酒樓,18/10/2023(星期三)齊腳,又嚟聚一聚,吹吓水。閒日這酒樓都有六七成客,侍應在七至八點尚算足夠,九點後埋單時,就要等,成場只有2個侍應。今日點了個$1688“友誼樂聚全包宴”鴻運乳豬全體,8位及12位用都係乳豬全體,要自己剪,便慢慢剪,都幾脆口,份量好似多咗D,食唔晒。上湯珍寶蝦球伊麵,蝦好大隻富貴帶子海中寶紅燒花膠雞絲生翅,今晚所有餸菜還可以,唯獨這菜真係十分難食,成碗都係漿粉水。清蒸游水大海石班瑶柱香妃雞,好滑蛋黃蓮蓉大蟠桃環球鮮時果是橙,都幾大個及多汁另見好多枱都食喱個花膠雞煲,下次可試下
今日點了個$1688“友誼樂聚全包宴”

上湯珍寶蝦球伊麵,蝦好大隻
上湯珍寶蝦球伊麵

瑶柱香妃雞,好滑
瑶柱香妃雞

蛋黃蓮蓉大蟠桃
蛋黃蓮蓉大蟠桃

環球鮮時果是橙,都幾大個及多汁

另見好多枱都食喱個花膠雞煲,下次可試下

2023-10-18
Dinner
2023-09-11 927 views
侍應態度極差,完全唔 helpful,一味只係用差態度指責食客,一副厭世嘅樣,唔想做咁,令食客感受奇差。環境經常都有好大陣煙味,而且非常污糟,地氈污糟、廁所更是恐怖
2023-09-11
Lunch
2023-07-18 2902 views
龍寶已非第一次黎,以前還好,今次反而比我印象麻麻地,一黎店員少,二黎壞冷氣都無出聲或改善方法首先叫啲前菜小食餸下酒:滷水豬仔腳有約八隻,浸得唔夠入味唔夠濃,不過好淋身好滑川味口水雞應該係例牌份量,比出面仲多一隻皮蛋伴碟,非常認真同豐富跟住係酥炸日本生蠔外層用上中式炸漿,真係非常酥脆,蠔肉即使全熟都冇渣,而且鮮甜蠔味濃上湯波士頓龍蝦伊麵 2 隻份量足,龍蝦實肉彈牙,不過龍蝦鉗冇幫手夾裂佢,要靠自己剪龍蝦鉗。薑蔥斑頭腩煲熱辣辣,香噴噴,斑頭腩上咗粉炸過,非常香口黏汁碧綠炒斑球例牌西蘭花斑片,西蘭花清爽好味,斑球大大片,睇得出魚皮好厚、好黏、好膠,相信一定係大條嘅斑,魚肉有實肉咬口,唔會鬆散奇味鮑魚雞煲鮑魚有四隻,唔細架!另外雞件都唔少,非常抵食,汁料香濃食物非常有質素保證,只係服務需要改善。一係人數不足但收加13%服務費;二係即使著恤衫嘅伙記都毫無表情無反應;三係壞冷氣都無改善辦法,好多枱客人都熱到自己搵方法取涼如果唔係食物搭救,相信我唔會再黎幫襯!

首先叫啲前菜小食餸下酒:滷水豬仔腳
有約八隻,浸得唔夠入味唔夠濃,不過好淋身好滑

川味口水雞
應該係例牌份量,比出面仲多一隻皮蛋伴碟,非常認真同豐富

跟住係酥炸日本生蠔

上湯波士頓龍蝦伊麵 2 隻

薑蔥斑頭腩煲
熱辣辣,香噴噴,斑頭腩上咗粉炸過,非常香口黏汁

碧綠炒斑球

奇味鮑魚雞煲
鮑魚有四隻,唔細架!另外雞件都唔少,非常抵食,汁料香濃
如果唔係食物搭救,相信我唔會再黎幫襯!
2023-07-10
Celebration
Birthday
2023-06-30 1634 views
6月28 日一行六人去觀塘龍寶,當晚坐無虛席,我哋叫咗個食「友誼萬歲全包宴」,八人分量售價$1388包加一及茶芥小吃,都算合理低食。第一度菜是乳豬全體,很熱、很脆、有份量,是酒樓賣點之-,其後上每度菜都頗大碟,但味道偏咸,帶子細粒較靭,班球不夠新鮮,所為生果只係每人-個橙,呢個套餐最𠵇呢就係只包二支啤酒或四罐汔水,八人套餐,難度每人半罐,為我地健康著想🤪🤪,既然做到$1388,為何不大方D,二支啤酒及四罐汽水呢?
2023-06-28
2023-04-27 2356 views
朋友路過相約吹水,冇準備,冇心水嘅情況下就近上咗嚟,皆因觀塘廣場就喺地鐵站口。十二點上到嚟都幾多人。公公婆婆居多,街坊酒樓格局。好彩有枱,唔洗等。人手明顯唔夠,我哋兩個人,"樣"咗手一輪先有人嚟開咭開茶。朋友要香片,不是茶包,傳統茶葉冲水。但好老實,D茶唔得。得浸苦味,唔香唔甘,差。中午有幾張特價紙,算多野揀,嗌咗個迷你福建炒飯,蘿蔔絲春捲,煎釀双寶,點心拼盤。傾計為主,食嘢反而次要。啲嘢出得好快,兩嘢就上曬嚟。食味就ok,不過不失啦!不過全單要加13%服務費,值唔值,就見仁見智啦!

2023-04-26
$73 (Lunch)
1)啊叔收餐將湯倒到周圍都係,連張凳都有湯渣,仲要唔道歉!冇禮貌又態度極差!!!2)野食係平但係細份量又難食服務費仲要收13%,完全冇服務可言,絕對冇下次!!!

2)野食係平但係細份量又難食
服務費仲要收13%,完全冇服務可言,絕對冇下次!!!

2023-03-19 1546 views
晚上同父母到官塘龍寶晚飯。服務態度勁差,錯漏百出,仲要夠膽收人13%服務費°1)叫2位翅泥1位2)叫2碗白飯仍然係泥1碗,追問修正並等候多時才來第二碗,但餸已吃完3)剛來第一碟餸,部長無端端拿來一碟橙,原來係要上隔離枱 但客人吾要 我地才剛開始吃 就攞嚟我哋枱'話係送嘅'但其中一個橙是巳經黑皮的4)飯後叫伙記攞個盒 當時酒樓伙記問要吾要袋 我回覆吾駛 等左好耐 都冇人攞泥 其間多次想搵人問都搵吾到 全部聾耳陳咁直行直過 '最後要自行到櫃枱追問 才把飯盒拿來 但强迫性地附帶膠袋一個'顯然已忘記我話吾要袋的5)出去埋單 收銀員態度奇差,客人check單又吾高興冷言冷語,當時係覺得奇怪點解服務費咁多錢'最後發現收13%服務費在咁差的服務質素下 竟然收服務費 13%!!!絕無下次!!!
晚上同父母到官塘龍寶晚飯。
服務態度勁差,錯漏百出,仲要夠膽收人13%服務費°
1)叫2位翅泥1位
4)飯後叫伙記攞個盒 當時酒樓伙記問要吾要袋 我回

在咁差的服務質素下 竟然收服務費 13%!!!
絕無下次!!!
2023-03-19
2023-02-20 1485 views
特價嘢只可揀一樣,咁我地兩個人,就揀5蚊半隻雞,正價乳鴿,仲有正價一煲翅,一個正價鮑魚煲。先黎煲翅,一打開,大大條頭髮🤮。再黎一碟雞,我地話,唔係半隻咩,阿姐話『一隻都係十蚊姐,照要啦』,咁我地照食。因為二人只可叫半隻,點知個經理行埋黎,好似我地食左佢副身家咁,『點解係一隻』,我地咪講佢知,你地黎錯,個阿姐叫我地照要。點知食食下,佢捧走我地碟雞,去隔離張吉枱到,倒走一半再俾返我地,我地都o晒咀,肉酸到呢。。。又唔係我地錯,係你地落錯單,你員工話咁平,照食,咁我地先食姐。如果你覺得蝕底,雞收正價,乳鴿特價,都得架,我哋又唔係貪你小便宜,只係想食雞姐,史無前例未見過,倒減個客一半雞走,真心勁肉酸,永遠丫,唔會再黎,大癲!carzy!

雖然我不是經常來,但偶爾都會上來。原因有三:1. 這裡的侍應姐姐都很積極、主動、盡責、親切和友善,特別對我與長者都好好,好細心。2. 這裡的選擇多得很,多到不知怎樣選擇,但點心的款式可算是觀塘區最多的其中一間。單點或孖寶,有平有貴,任君選擇。3. 不僅點心款式甚多,收費不貴,價錢大眾化,一個人來飲早茶的話,大概只需三十至四十元,加上鄰近觀塘地鐵站,又有升降機,坐得都頗輕鬆舒服自在,枱與枱之間都頗闊落。唯一要留意的是,出升降機後,要行上一層,大概二十級樓梯,行動不便的人要小心慢慢。
雖然我不是經常來,但偶爾都會上來。原因有三: