2023-09-25 653 views
今日專程落荃灣香車街街市去買餃子,因為Mr Sheldon 係餃子迷,天氣熱就乜都食唔到,只可以食餃子~點知買了多年的餃子店,竟然結束營業~在非常絕望失望之時,見到隔離店開了一間專食餃子的餃子店,Mr Sheldon 馬上入去一試~店舖裝修簡約,非常有家的感覺,冷氣充足,有別於一般平民餃子店~餃子種類非常多,亦有小食,套餐又抵食~於是,我哋點了兩個套餐~$58已經有餃子+麵,兩個小食,飲品,抵食👍我點了:孜然羊肉餃撈酸辣紅薯粉,小食係中華沙律配酸辣鳳爪,飲品係生椰奶茶Mr Sheldon 點了:豬肉白菜米線蕃茄湯底,小食係涼拌青瓜配蒜香雞翼,飲品係楊梅青檸飲~孜然羊肉餃撈酸辣紅薯粉:羊肉充滿鮮騷味,加埋孜然調味,非常惹味~店員話佢哋用新鮮羊肉,唔係冰鮮,所以味道非常香騷~我本身非常喜歡食羊肉,試過很多羊肉餃,次次都係失望而回~但今次配埋酸辣紅薯粉 ,令我好滿足~小食亦很夠味,鳳爪味道不太酸,微辣 就岩晒我~飲品---加左椰汁既奶茶好香好滑,好岩天氣熱既時候飲豬肉白菜米線蕃茄湯底---Mr Sheldon 覺得豬肉白菜餃係餃子中最好嘅配搭,所以要試下~結果冇令Mr Sheldon 失望,

$58已經有餃子+麵,兩個小食,飲品,抵食👍

小食亦很夠味,鳳爪味道不太酸,微辣 就岩晒我~
飲品---加左椰汁既奶茶好香好滑,好岩天氣熱既時候飲

豬肉白菜米線蕃茄湯底---Mr Sheldon 覺得豬肉白菜餃係餃子中最好嘅配搭,所以要試下~結果冇令Mr Sheldon 失望,肉菜比例完美,肉餃味道新鮮清新,冇冰鮮味~店員話佢哋用黑毛鮮豬肉,所以唔會有雪味~蕃茄湯底用料十足,有加粟米去煲,湯底鮮甜,Mr Sheldon 非常滿意👍

小食---涼拌青瓜絕對係天氣熱嘅必食,唔太辣又爽口~蒜香雞翼入味,仲要有兩隻,份量好夠~

自家製飲品,健康又特別

飲品---估唔到楊梅青檸飲嘅青檸味咁出,少少酸又清甜,Mr Sheldon 話飲完有消膩的感覺~

總結,難得搵到一間坐得舒服又有家的味道嘅餃子店,可以舒舒服服咁去享受美食,用真材實料整既餃子,確實用冰鮮餃子有天淵之別~另外,湯底亦非常足料,小食亦高質~飲品亦不簡單,原來係店員一早係店內親自煲起再入瓶,健康又新鮮~看得出「餃嘢」真係好用心去「搞野」!

Mr Sheldon話下次再試煎餃,期待下一次的驚喜~
店名:餃嘢
地址:荃灣曹公坊25號地下
今日去荃灣經過呢間餃子店,午飯時間快要滿座,剛好有位即入去,餃子口味有10多款,湯煮有關東煮、麻辣、三鮮蕃茄湯,還有芝麻醬或酸辣拌餃子,亦可選煎餃子。加麵也有5款麵類,有米線、公仔麵、烏冬、廣西伊麵、紅薯粉。全日餐 $58非常實惠,有10隻餃子 或 5隻餃子加麵,小食A一款,B一款,還有飲品。羊肉餃子加$10,羊肉好嫩腍,微微羊羶味,仲超多肉汁,鮮甜帶蔥香,加上孜然粉,令羊肉更香更惹味,皮薄餡多好好味。麻醬拌麵帶有濃郁芝麻醬香味,唔會太咸,拌麵好滑,亦掛滿醬汁,好正。酸辣鳳爪超級正,個酸辣汁開胃食唔停口,酸酸地微辣,而且夠入味,有2大隻。蔥油淋生菜,好爽脆乾淨。加$15有3隻蒜香雞翼,無咩蒜味,似蜜汁雞翼,甜甜地好香口。飲品揀左生椰奶茶,好飲呀。奶茶香滑,多左份椰奶香,比一般奶茶更好飲。

全日餐 $58

蔥油淋生菜,好爽脆乾淨。

2023-09-23
Type of Meal
Lunch
2023-09-15 67 views
餃嘢 (荃灣)荃灣曹公坊25號地舖上次去左荃灣搵嘢食,作為一個餃子控見到呢間新開既餃子店當然要食吃為快啦🤣叫左個餃嘢全日餐 $58揀2款小食同埋任選一款餃子🥟小食揀左:涼拌海蜇、酸辣鳳爪餃子係芝士牛肉蘑菇煎餃佢地餃子係先蒸後煎,咁樣就可以快d出到同時又可以make sure啲餃子一定熟d餡料係好多 而且皮又好薄,仲可以點埋醋食,勁開胃😙煎餃要加$5 ,如果要10隻餃子就冇麵5隻餃子就可以配一個麵,食食下老闆好有心過黎一齊傾計,仲款待一碗關東煮湯比我試下,老闆話冇味精,飲完又真係唔口渴,係好清甜既蘿蔔味,蘿蔔又煮得夠淋
餃嘢 (荃灣)
荃灣曹公坊25號地舖

叫左個餃嘢全日餐 $58
揀2款小食同埋任選一款餃子🥟

小食揀左:涼拌海蜇、酸辣鳳爪
餃子係芝士牛肉蘑菇煎餃
d餡料係好多 而且皮又好薄,仲可以點埋醋食,勁開胃😙

煎餃要加$5 ,如果要10隻餃子就冇麵
2023-09-13 53 views
聽朋友講愉景新城附近開左間餃子店,今次一於去試一試佢,店鋪係用QRcode落單,餃子有分傳統口味同餃嘢口味,我地想試多D唔同味,所以就叫左兩個雙拼,估唔到剩係湯底都有成8種可以揀,有湯有撈有辣有唔辣,叫雙拼仲可以揀2款小食,有成十種選擇,仲可以揀唔同飲品。蜜汁雞中翼+涼拌海蜇芝士雞肉薯泥棒+涼拌青瓜豬肉粟米+彈彈蝦滑魚籽好(關東煮湯)濃情孜然羊肉+洋蔥黑椒牛肉(三鮮蕃茄湯)汁雞中翼+涼拌海蜇芝士雞肉薯泥棒+涼拌青瓜豬肉粟米+彈彈蝦滑魚籽好(關東煮湯)濃情孜然羊肉+洋蔥黑椒牛肉(三鮮蕃茄湯)

蜜汁雞中翼+涼拌海蜇

芝士雞肉薯泥棒+涼拌青瓜

豬肉粟米+彈彈蝦滑魚籽好(關東煮湯)

濃情孜然羊肉+洋蔥黑椒牛肉(三鮮蕃茄湯)

汁雞中翼+涼拌海蜇

芝士雞肉薯泥棒+涼拌青瓜

豬肉粟米+彈彈蝦滑魚籽好(關東煮湯)

濃情孜然羊肉+洋蔥黑椒牛肉(三鮮蕃茄湯)
2023-09-07 69 views
其實近愉景專賣餃子嘅店其實冇乜,本身好開心開左餃子店,所以同同事過嚟試吓~ 其實係幾抵食嘅, 餃子再加兩個小食再加飲品先 $58, 不過份量其實太多😂女仔食應該就咁6-7隻餃子都夠飽了🤣不過好係餐嘅飲品選擇都多,又唔需要額外加錢凍飲!不過小食口味偏咸/重味, 餃子感覺唔似手作似來貨,唔算好食。皮都厚,上碟已皮肉分離。關東煮湯底幾好飲~ 叫咗豆漿,但係應該都係來貨,飲落係大牌子嘅味道😂同埋明明電子落單,都可以上錯嘢,同漏單。
女仔食應該就咁6-7隻餃子都夠飽了🤣
不過好係餐嘅飲品選擇都多,又唔需要額外加錢凍飲!
叫咗豆漿,但係應該都係來貨,飲落係大牌子嘅味道😂
同埋明明電子落單,都可以上錯嘢,同漏單。
去到本身想叫佢啲飯食,但佢哋話而家唔會整飯,咁你寫喺餐牌度做乜9??之後叫咗5隻煎羊肉大蔥餃+番茄湯米線,個米線嚟先,一飲個湯,好撚咸!!又冇番茄味,又唔甜又唔酸,唔知飲緊乜,你唔同我講我都唔知原來我飲緊番茄湯,食完仲覺得好頸渴,心諗落完味精都咁撚難食真係第一間,個米線就無特別之後就神奇啦,落咗單過咗差唔多15-20分鐘,個煎餃都仲未到,但全間鋪除咗我張枱之外係一個人都冇!!加上見到個廚師唔係喺廚房整緊我個煎餃,而係出去出面張枱度玩手機、大聲send voice message,係之後個樓面同佢講要整嘢食,佢先去整一整,前後出咗嚟兩次等到蚊瞓個煎先嚟,一嚟見到,仆你個街!!啲餃子細撚到,啲餃子長度得我手指尾咁長,又扁又細,一食到入口,我心諗:佢煮錯嘢?diu你似豬肉白菜餃,冇羊味又冇蔥味,完全唔知食緊乜,加上啲肉同個餃子皮分得勁開,得少少餡,一啲都唔飽滿,同雖然一咬落去有肉汁,但完全冇令我改觀囉成餐飯食咗$60,完全唔知自己食咗乜,去譚仔叫個米線加小食加嘢飲仲抵食,狗也不食,食完成個人燥撚哂底、心情超差!

Type of Meal
Lunch