2021-03-22 629 views
今天(2021-03-22) 晚上6時15分到達東海薈,當時還有很多位子,因還有一個人未到,於是問公關有沒有限時,那位名叫Ada LAM小姐 的公關說7時半要交枱,亦問可否預訂6點45 分,她說只有7點半(原則上只有兩個時段可供預訂,即6時及7時半) 。於是沒有即時預訂,唯有在附近逛逛等多半小時。到達後,當時還沒有人等,亦見場內只坐滿了7成左右,亦取票及等待,到6時55分突見一批批客人還被安排入座,一直奇怪的是林小姐說過沒有7 時可供預訂的,見7 時15分還沒被安排入座,於是問林小姐,她竟答餘下的都是給已預訂7時半的客人!之後聽了就呆了,既然有這樣的制度,為何不一早向已取票及正在等待的客人解釋,不會安排及預留給憑票(俗稱walkin) 的客人, 讓客人白等一場。對這樣的酒家安排既失望也令人不愉快。希望貴公司的管理層應該彈性處理安排入座制度及給予公關多些培訓,特別是林小姐對客的態度,避免造成不必要的誤會。
逛沙田,除了新城市廣場之外,我亦好喜歡去Home Square,必逛Ikea和Francfranc,雖然沒有搬屋,但我喜歡買一些精緻的碗碟,方便在家拍攝食物之用。走得累了,最佳活動是走入餐廳醫肚,邊吃邊欣賞自己的戰利品。最近發現商場內新開了一間「東海薈」,好吖,今天就叫餸食飯。入座時是閒日下午,時間有點尷尬,客人不多。餐廳採傳統中式酒樓設計,抬頭是大型水晶燈,內裡多是小圓桌。金沙脆皮四季豆最喜歡吃鹹蛋黃菜式,所以看見這個「金沙脆皮四季豆」,完全沒有招架之力。每一條四季豆都沾滿了金沙,外層香脆,內裡仍保持蔬菜的水份和甜美,好喜歡。紅燒脆皮頂鴿皇上次和朋友食飯,因為乳鴿漏了單而沒有吃到,一直耿耿於懷。朋友記住了這件事,今天特別再點這「紅燒脆皮頂鴿皇」給我,皮脆肉嫰,不錯啊,謝謝你。松露石榴球吃個清新的菜式。「松露石榴球」用腐皮包著了雜菌,面頭是一大堆松露蓉,味道清香,雜菌塞得滿滿的,叫人吃得滿足。紙上豉油雞這個「紙上豉油雞」可說是餐廳名物,像日式紙火鍋般上桌,雞件滑溜,連雞胸都好吃,加上有火保持溫度,熱辣辣的特別好吃。士多啤梨蝦球鍋巴蝦球大得驚人,吃得出不是雪藏貨,鮮味又彈牙,配上酸咪咪的

最近發現商場內新開了一間「東海薈」,好吖,今天就叫餸食飯。
金沙脆皮四季豆

紅燒脆皮頂鴿皇

松露石榴球

紙上豉油雞

士多啤梨蝦球鍋巴

蝦球大得驚人,吃得出不是雪藏貨,鮮味又彈牙,配上酸咪咪的士多啤梨汁好開胃;底下是脆卜卜的鍋巴,如果可以有多些醬汁蘸著吃就Perfect了!
2021-03-19
東海終於都開去沙田!正!點心以外,叫咗幾個小菜!東海真係東海,真係幾出色!士多啤梨蝦球窩巴好食,脆漿啱啱好,襯埋米通真係得!有米魚好滑,職員話一啖魚加米通同瓜一齊食!好正!松露石榴球勁多松露,但餡料就稍為淡少少,還可以!點心水準好高,特別讚下個片皮鴨,廚房燒得好,職員又片得靚!低讚!不過真係超多人排隊,超好生意,建議大家早少少去等!
士多啤梨蝦球窩巴
Other Info. : 東海嚟沙田,我諗好多人都好開心!舊 Home square 八月個位!
2021-03-12
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$180 (Lunch)
作為沙田友,不時都會去行HomeSquare添置家具,最近開咗間東海薈就更方便,今日試咗佢哋幾款新菜式,其中最愛黃金有米魚,上碟時魚身上有炸脆米,應該係所講嘅黃金,另跟埋一個茶壺,服務員解釋原來係裝上湯的,待正式品嚐時才澆上,魚佢哋選咗沙巴龍躉,魚質鮮嫩無泥味,冧上湯啲炸米脆卜卜又甘香,絕對值得一試!片皮鴨佢哋週末有做緊個叫一得二優惠,鴨用上不太肥的品種,食落無咁邪惡,特色係配料竟有近期大熱鳳梨🍍,用佢包埋青瓜葱段加埋啲醬,有較refresh的感覺呢!當然其它菜式例如士多啤梨🍓蝦球窩巴及松露石榴球都值得推介,睇得出廚師有心機烹調。
2021-03-12
Type of Meal
Dinner
  • 片皮鴨
  • 黃金有米魚
  • 士多啤梨蝦球窩巴
2021-03-08 402 views
人生最差嘅一餐晚飯入到去等張bb凳等左5分鐘坐低左十分鐘,水都無一壼想用五折去吸客係好事,但廚房同侍應根本就唔夠人手,供不應求晚市七點,餐牌上三分一嘅餸已經話沽清最快黎到就係一碗白飯第一個餸到嘅時候,我碗飯已經凍唒(我哋一家已經坐左30分鐘)接落去就係成餐飯無間斷搵肯同我眼神接觸嘅侍應,催下啲餸幾時上最後上菜,竟然係碗例湯,我擂沙湯圓都放左係到變雪米糍我感覺自己去左大牌檔,經理不斷尖叫廚房爽手啲,啲餸出到黎又錯漏百出,餐飲管理一塌糊塗
人生最差嘅一餐晚飯

入到去等張bb凳等左5分鐘
坐低左十分鐘,水都無一壼
想用五折去吸客係好事,但廚房同侍應根本就唔夠人手,供不應求
晚市七點,餐牌上三分一嘅餸已經話沽清
最快黎到就係一碗白飯
第一個餸到嘅時候,我碗飯已經凍唒
(我哋一家已經坐左30分鐘)
最後上菜,竟然係碗例湯,我擂沙湯圓都放左係到變雪米糍

2021-03-08
$200 (Dinner)
2021-03-05 480 views
食物質素好 晚飯小菜都算抵食 蒜片牛柳粒 宮保蝦球 上湯龍蝦 黃金有米魚 好食🤤🤤🤤有好緊係有差啦 侍應生 非常唔掂 係非常 訂左燒鵝都可以話冇 跟手先話即刻燒錯單 漏單 賣錯野乜春都齊失敗
有好緊係有差啦 侍應生 非常唔掂 係非常
訂左燒鵝都可以話冇 跟手先話即刻燒
錯單 漏單 賣錯野乜春都齊
失敗
2021-03-04
細妹生日諗住請佢食飯佢話東海食物唔差,特意相約到沙田Home square 新開東海薈午餐,一去到見到門口好多優惠但係睇唔明,入到去坐枱與枱之間都無1.5米距離,唔係有限聚令咩😳不過都嚟咗都試吓啦😏安排坐咗喺房間裏面,得五張枱每張枱坐二人都唔算多人,點心紙大部份點心係逐件計,叫咗八樣嘢,流汁小籠包完全冇汁☹️胡椒鹹菜豬肚好韌👎🏿叉燒六件盛惠$68一入口好硬👎🏿蘿蔔絲酥餅夠熱但裏邊啲餡好鹹😣唯一最好食脆皮燒腩仔皮夠脆👍其他都一般,員工衛生意識差,見到隔離張枱個客走咗居然枱布都唔換就入咗另外一枱新客😱有冇搞錯,好想出聲不過都忍住🤭埋單走人,午餐嚟講以食物質素有折扣都要$400 有啲唔值,最後俾完信用卡,個游魂員工拎住我張信用卡,問我係咪埋單😢我同佢講你都拎住我張信用卡啦😂

2021-03-02
$200 (Tea)
Celebration
Birthday