2023-02-19 761 views
貪佢方便拍車又唔駛等位,就黎試試。依個位之前已經做過唔少酒樓。一間玩完又一間。鳳城轉做八月花再轉做而家東海薈。究竟係咩原因令到依度嘅酒樓都做唔長。因為呢個鋪頭喺勁細,所以佢嘅枱都非常非常之迫,連點心車都過唔到。每次經過都要人讓一讓,成餐飯俾人不停撞。環境不知所謂之餘,啲野都真係好難食。個燒賣唔知點解勁重胡椒粉味,仲重調味料過街邊食嗰啲魚肉燒賣。伊麵咸到懷疑人生,又乾又咸。鮮竹卷係乾蒸腐皮卷,好難食好難食。

2022-12-24 918 views
同家人訂位飲茶,想揾一間無限時的酒樓。在OpenRice訂位時,沒有說明限時。到達後先知限時90分鐘。這店的青衣店及銅鑼灣店都無限時,只有沙田店是這樣。希望這店再OpenRice說明有限時的要求。我當時已經表示OpenRice無說明,他們也不理會。已經約了坐輪椅的老人家,無奈地要食。門口其中一個女帶位(比較年青嗰個)態度差,黑口黑面。食物質素本身幾好,我至愛係壽桃包,可惜沙田店服務感覺太差,加上限時,以後唔再去沙田店。
同家人訂位飲茶,想揾一間無限時的酒樓
我當時已經表示OpenRice無說明,他們也不理會。
已經約了坐輪椅的老人家,無奈地要食。
門口其中一個女帶位(比較年青嗰個)態度差,黑口黑面。
2022-12-03 1007 views
奶皇包可愛,晤捨得食碟黃金蝦腸好食,但賣相古怪,紅色皮就似未熟既牛肉蒸蘿蔔糕好食另外蝦餃燒賣都好出色,一蘢一隻,好大隻好有份量最後蛋tart好新鮮,好夠熱Openrice有得book位好方便
奶皇包可愛,晤捨得食

碟黃金蝦腸好食,但賣相古怪,紅色皮就似未熟既牛肉

蒸蘿蔔糕好食

另外蝦餃燒賣都好出色,一蘢一隻,好大隻好有份量

最後蛋tart好新鮮,好夠熱

Openrice有得book位好方便

2022-12-03
$120 (Lunch)
2022-11-24 761 views
🦀🥢🍽️|東海薈 𝐄𝐚𝐬𝐭 𝐎𝐜𝐞𝐚𝐧 𝐃𝐢𝐧𝐢𝐧𝐠|踏入11月尾今年的蟹季也快將完結了大閘蟹人們!來捉緊蟹季的尾巴吧!🦀🕺🏻今天就想介紹各位一間CP值超高的全蟹宴中菜廳 —「東海薈」我個人認為吃蟹嘛 還是去這種走傳統中菜食府的餐廳更有水準👍🏻這次餐廳推出的大閘蟹盛宴共有三個類別 —「淺嚐(一位)」、「盛宴(四位)」、「極盛(六位)」而我品嚐的就是「淺嚐」套餐 共八道菜式 當中包括兩隻5-6両時令大閘蟹價錢只是$3️⃣9️⃣8️⃣!!現在在OpenRice預約2位的話還能享有86折!即$7️⃣2️⃣8️⃣兩位😍「大閘蟹·淺嚐」套餐:清蒸大閘蟹 2隻🦀🦀每隻公約5両真是有圖有真相😍拆開蟹殼後滿滿都是金黃色的禿黃油✨甜甜的蟹膏鮮香美味❤️一點腥味都沒有什至有點一碗白飯拌著吃的衝動🤣連我這個超怕海鮮腥味的人都沒有問題蟹公白白的「啫喱」部分也是有很多的雖然個人沒有很喜歡😅鮮蟹肉略少店員姐姐上菜時 蟹兒們還是超燙手的相信不是預先蒸熟存放蜜糖叉燒拼青瓜作為頭盤 叉燒的質素並不馬虎肉質軟嫩不乾柴 每件都有肥有瘦青瓜略咸但挺開胃鮮拆蟹粉小籠包蟹粉和肉汁裹在皮裡的顏色好吸引啊😍一口咬下鮮甜的湯汁在口裡爆發每人只有一顆 真的不夠吃🥺
🦀🥢🍽️
|東海薈 𝐄𝐚𝐬𝐭 𝐎𝐜𝐞𝐚𝐧 𝐃𝐢𝐧𝐢𝐧𝐠|
踏入11月尾
今年的蟹季也快將完結了
大閘蟹人們!來捉緊蟹季的尾巴吧!🦀🕺🏻

今天就想介紹各位一間CP值超高的全蟹宴中菜廳 —「東海薈」

這次餐廳推出的大閘蟹盛宴共有三個類別 —
「淺嚐(一位)」、「盛宴(四位)」、「極盛(六位)」
而我品嚐的就是「淺嚐」套餐 共八道菜式
當中包括兩隻5-6両時令大閘蟹
價錢只是$3️⃣9️⃣8️⃣!!
現在在OpenRice預約2位的話

鮮拆蟹粉小籠包
蟹粉和肉汁裹在皮裡的顏色好吸引啊😍
一口咬下鮮甜的湯汁在口裡爆發
每人只有一顆 真的不夠吃🥺
好想多吃幾顆小籠包啊!

頭抽美極大花蝦

肉肥瘦相間 竟然帶有點像豬頸肉的脆度
可惜的是外層炸皮已經軟掉了🥺
姬松茸燉螺頭湯
薑茶湯丸

隨餐還有姬松茸燉螺頭湯、雞汁浸時蔬
甜品是吃蟹必備的熱薑茶湯丸⚪️🍵

蜜汁叉燒拼青瓜
蟹粉小籠包
姬松茸燉螺頭湯
2022-11-14 598 views
又係大閘蟹嘅季節♥️。每年都會同屋企人出嚟至少食一餐🦀。今年揀咗東海飲食集團旗下嘅東海薈試吓。六人餐$2688加一。個餐都幾豐富同抵食。有鮮拆蟹粉小籠包,京式片皮鴨,雞蓉燕窩羹,清蒸大閘蟹12隻(每隻公約五兩),蟹粉蒜蓉包,頭抽美極大花蝦,蟲草花浸時蔬,暖心薑茶湯圓,另外一個餐仲會包埋每人一杯橙汁或者一罐汽水。套餐嘅大閘蟹仲可以每隻另加$80轉為六両(公)。冇限時,可以慢慢品嚐,我哋差唔多食咗成三個鐘。五両嘅大閘蟹嚟講,啲蟹都算多膏。服務都幾好,好勤換碟同埋第二round嘅大閘蟹佢會等你食完第一round先上👍🏻。一大班人又唔想喺屋企咁麻煩自己整嘅話,呢度呢個套餐都係唔錯嘅選擇。
聽講十一月係食大閘蟹公嘅季節😍鍾意食蟹嘅我今次就帶佐媽咪去沙田#東海薈食【秋分細味•黃金盛蟹】淺嚐套餐,晚市時段都係$398加一/每位仲送橙汁🥰🥰頭盤先嚟✨姬松茸燉螺頭湯 非常足料嘅老火湯,有雞腳、姬松茸、螺頭,味道清甜又滋補✨蜜糖叉燒併青瓜青瓜酸酸甜甜夠爽脆,叉燒稍微乾身佐小小唔係好夠肥😆✨鮮拆蟹粉小籠包 個皮都幾薄,入面嘅蟹粉肉汁鮮甜Juicy✨清蒸大閘蟹公 🦀️每位2隻約五両重😍打開蟹蓋滿滿蟹膏,勁肥美🦀️ 入口香濃creamy 而蟹肉都幾鮮甜,真係原汁原味熱辣辣😜✨頭抽美極大花蝦 每位1隻👍🏻👍🏻外殼都炸到脆卜卜,入面肉質彈牙爽口,整得勁惹味✨鮮鳳梨黑䐁肉黑䐁肉炸得外酥內軟肥瘦均勻,配埋三色椒🫑,好睇又好食👍🏻👍🏻👍🏻最後仲有✨雞汁浸時蔬 同✨暖心薑茶湯圓 食完大閘蟹食番碗薑茶湯圓暖下身軀一軀寒就啱曬🥰🥰 薑味香濃得嚟又唔會太甜,辣辣地暖身又解膩🥰🥰
聽講十一月係食大閘蟹公嘅季節😍
鍾意食蟹嘅我今次就帶佐媽咪去
沙田#東海薈食【秋分細味•黃金盛蟹】
淺嚐套餐,晚市時段都係$398加一/每位仲送橙汁🥰🥰

頭盤先嚟
✨姬松茸燉螺頭湯

非常足料嘅老火湯,有雞腳、姬松茸、螺頭,味道清甜又滋補

✨蜜糖叉燒併青瓜

青瓜酸酸甜甜夠爽脆,叉燒稍微乾身佐小小唔係好夠肥😆

✨鮮拆蟹粉小籠包

個皮都幾薄,入面嘅蟹粉肉汁鮮甜Juicy

✨清蒸大閘蟹公 🦀️每位2隻

而蟹肉都幾鮮甜,真係原汁原味熱辣辣😜

✨頭抽美極大花蝦 每位1隻

👍🏻👍🏻外殼都炸到脆卜卜,入面肉質彈牙爽口,整得勁惹味

✨鮮鳳梨黑䐁肉

最後仲有✨雞汁浸時蔬 同

✨暖心薑茶湯圓

食完大閘蟹食番碗薑茶湯圓暖下身軀一軀寒就啱曬🥰🥰
薑味香濃得嚟又唔會太甜,辣辣地暖身又解膩🥰🥰
2022-11-09 356 views
大閘蟹嘅季節,由朝到晚都響IG見人post大閘蟹!一於我都唔執輸,約埋閨蜜陪我食返餐大閘蟹先!.為左方便泊車,我地揀左沙田Home Square嘅東海薈,一人一份「大閘蟹淺嚐套餐」:.。蜜糖叉燒併青瓜:叉燒偏瘦,啱晒怕肥肉嘅我!青瓜出奇咁爽脆好味!。鮮拆蟹粉小籠包:好香蟹膏味,不過得一隻,完全唔夠喉丫!。姬松茸燉螺頭湯:我同閨蜜本身都好鍾意燉湯,呢碗落足料,好正💯。清蒸大閘蟹2 隻:每隻公約五両,隻隻都好多蟹膏,勁creamy😋😋😋,而且蟹肉夠鮮甜,我地逐隻逐隻蟹腳拆黎食,加埋傾計,前後食左個幾鐘🤣🤣。頭抽美極大花蝦:隻蝦係驚喜之作,好大隻、好鮮甜!而且勁香美極味,如果配幾啖白飯一定好正(不過會飽到落唔到樓🤣)。鮮鳳梨黑豚肉:原來係皮脆內軟嘅咕嚕肉,酸味味,醒神開胃!。雞汁浸時蔬:其實已經好飽!不過食多d菜健康d,最終都食晒👏🏻。暖心薑茶湯丸:堅夠薑,夠晒驅寒👏🏻👏🏻雖然好飽但都要飲晒落肚.呢個套餐性價比超高、仲超級豐富,大滿足丫~~
。鮮拆蟹粉小籠包:好香蟹膏味,不過得一隻,完全唔夠喉丫!
。鮮鳳梨黑豚肉:原來係皮脆內軟嘅咕嚕肉,酸味味,醒神開胃!
呢個套餐性價比超高、仲超級豐富,大滿足丫~~
2022-11-01
$440 (Dinner)
2022-11-09 354 views
今日黎左東海薈飲茶,第一次試,蝦餃燒賣續粒點,佢續粒蒸,感覺仲比其他酒家彈牙好味。另外,叫咗個特價餐,一條紅燒斑魚加個炒飯,條魚整得非常好味,皮什至骨都脆,但魚肉又唔鞋,味道亦不錯,推介。
2022-11-07 256 views
今次同媽咪嚟食蟹哩間由頭盤嘅叉燒 到最後嘅薑茶湯圓每道一菜式都好食!(阿媽都大讚😋)大閘蟹更係滋味多膏而且最貼心係~等你食完一隻先再上另一隻 👍🏻keep住熱食難怪平日去都爆滿呀!🔹大閘蟹。淺嘗🔹(*平日$368/位,星期五、六、日及假期$398/位)🔸蜜糖叉燒併青瓜(❇️正)真係半肥瘦,好鬆軟(睇相都知正)!外層係油油亮亮嘅麥牙糖,醃得靚,外層部分焦香,真係好好食!🔸鮮拆蟹粉小籠包(❇️正)堅皮薄餡靚,一咬開啲蟹黃汁就傾湧出嚟,好多湯汁!肉餡又嫩滑,好好食!🔸姬松茸燉螺頭湯足料又夠味,有螺頭、姬松茸、瑤柱、雞腳、瘦肉,燉足火喉,養生好飲!🔸清蒸大閘蟹2隻係公蟹,每隻約5両,我就最鍾意食白膏,所以公蟹好啱我,肥美多膏,蟹肉鮮甜,一口氣拆哂啲蟹肉再拌蟹膏、香醋食,真心正!值得一讚係店員見你就快食完一隻,至送上第二隻,新鮮熱辣!👍🏻🔸頭抽美極大花蝦蝦好大隻呀!外皮炸得通邊香脆,蝦肉鮮甜彈牙,彈彈醬油香,惹味!🔸鮮鳳梨黑豚肉(❇️正)🔸雞汁浸時蔬黑豚肉肉味好香濃,外層脆、中間鬆軟!用新鮮鳳梨,個汁有天然果香,香甜可口,係升級版嘅咕嚕肉!🔸暖心薑茶湯丸(❇️正)薑茶同湯圓都好好食!薑香順口不嗆喉,湯圓
今次同媽咪嚟食蟹
哩間由頭盤嘅叉燒 到最後嘅薑茶湯圓
每道一菜式都好食!(阿媽都大讚😋)
大閘蟹更係滋味多膏
而且最貼心係~
等你食完一隻先再上另一隻 👍🏻
keep住熱食
難怪平日去都爆滿呀!

🔹大閘蟹。淺嘗🔹
(*平日$368/位,星期五、六、日及假期$398/位)

🔸蜜糖叉燒併青瓜(❇️正)

🔸鮮拆蟹粉小籠包(❇️正)

🔸姬松茸燉螺頭湯

🔸清蒸大閘蟹2隻

🔸頭抽美極大花蝦

🔸鮮鳳梨黑豚肉(❇️正)
🔸雞汁浸時蔬

🔸暖心薑茶湯丸(❇️正)
薑茶同湯圓都好好食!薑香順口不嗆喉,湯圓皮軟滑,似係自家製,芝麻餡香滑,yummy!

🔸橙汁1杯
每人一杯鮮橙汁及小食,總係覺得中菜配橙汁係好夾,好有細個去飲嘅感覺。
2022-09-02 1051 views
今朝到Home Square 東海薈飲早茶,9:40分到達,諗住食一蚊雞點心,原來一蚊優惠要9點半前才供應,兩個人食了$179. 茶OK嘅,比較失望是灌湯餃,涵料較少,反而牛肉OK.静静地飲茶可以一試。
静静地飲茶可以一試。
2022-05-28 1726 views
一行5人連1個bb7點15分入座,食到一肚氣。7點半落單,8點黎左2個餸,蒸魚和龍蝦伊面,8點半追下點解只係黎得2個餸,原來漏咗單,其餘6樣無落單,已經覺得奇怪。點解落咗2樣無落其他,但我哋都同佢講咁而家落返單,咁無理由未食飽就走?到咗9點都係未黎齊。食物叫左8樣1.古法蒸老虎班條魚係新鮮蒸得都幾好味,蒸行岩岩好鮮嫩幼滑,加上做緊優惠半價都好抵食2.波士頓龍蝦加伊面底龍蝦食落都新鮮鮮甜,肉質彈牙,同樣都係做緊半價優惠。3.叉燒例牌 叉燒入味,上面啲糖唔係死甜,味道好,但肉質較散有雪味4.燒鵝例牌燒鵝肉質鬆散但皮脆,一般。5.乳鴿都幾大隻肉質ok,略嫌有啲雪藏味,味道好6.咕嚕肉呢個啲醬太甜,皮似翻炸,粉厚,重要百幾蚊7.椒鹽魷魚唔推介,完全冇魷魚味,又唔夠熱8.金銀蛋莧菜呢個係足足等左2個鐘既菜,但客觀講都好食嘅,只係無特別好食嘅感覺
一行5人連1個bb7點15分入座,食到一肚氣。
食物叫左8樣
1.古法蒸老虎班

古法蒸老虎班

2.波士頓龍蝦加伊面底
龍蝦食落都新鮮鮮甜,肉質彈牙,同樣都係做緊半價優惠。

3.叉燒例牌

叉燒入味,上面啲糖唔係死甜,味道好,但肉質較散有雪味

4.燒鵝例牌
燒鵝肉質鬆散但皮脆,一般。

5.乳鴿
都幾大隻肉質ok,略嫌有啲雪藏味,味道好

6.咕嚕肉
呢個啲醬太甜,皮似翻炸,粉厚,重要百幾蚊

7.椒鹽魷魚
唔推介,完全冇魷魚味,又唔夠熱

8.金銀蛋莧菜

古法蒸老虎班
2022-03-07 1482 views
唔出街飲茶,叫啲點心外賣食下。堂食風險高,屋企食感覺安全啲👍🏻蘿蔔絲酥餅好酥脆,完全唔會油淋淋。蘿蔔好夠。韮黃蝦春卷炸野真係整得唔得。外賣都無話淋左,蝦同韮黃都幾好味。燒賣好大粒下,個皮唔會蒸到爛晒。個餡調味幾好。蝦餃皮厚薄適中,一樣無蒸過龍。蝦仁幾爽,有筍爽口好食。山竹牛肉食得出真係牛肉,有口感調味都係唔錯,腐皮都厚身,唔係碎上😅鮑汁福建炒飯炒飯同個汁分開上,真係幾好。外賣都唔會唔好食。炒飯乾身好食😋
唔出街飲茶,叫啲點心外賣食下。

堂食風險高,屋企食感覺安全啲👍🏻

蘿蔔絲酥餅
好酥脆,完全唔會油淋淋。
蘿蔔好夠。

韮黃蝦春卷
炸野真係整得唔得。
外賣都無話淋左,蝦同韮黃都幾好味。

燒賣
好大粒下,個皮唔會蒸到爛晒。
個餡調味幾好。

蝦餃
皮厚薄適中,一樣無蒸過龍。
蝦仁幾爽,有筍爽口好食。

山竹牛肉

食得出真係牛肉,有口感
調味都係唔錯,腐皮都厚身,唔係碎上😅

鮑汁福建炒飯
炒飯同個汁分開上,真係幾好。
外賣都唔會唔好食。
炒飯乾身好食😋
2022-03-05
Waiting Time
40 Minutes (Delivery)
2021-11-25 1718 views
東海薈埋單$377 既羊腩煲,個煲裡面有10粒細細舊既羊,但係8舊都係骨黎既!何來有舊腩肉!經理重話離貨係咁喎~ 吹脹!!生意難做,我明既~ 但都唔駛賺到咁盡既,比少少良心出黎!話晒你地都係大集團,煮d咁既下欄野比客人食,真係覺得過份!味道又唔係出色,味精多!食完口喝到爆!幾粒粉嘅貢丸,簡直唔知自己食過d乜!阿服務生重好無禮貌,用對講機同廚房講,“有個男人投訴喎,話d羊……”,好心大集團train下d員工啦,就算幾唔like, 都比番少少禮貌丫!不知所謂!呢間野,堅係伏!
羊腩煲
2021-11-24
Type of Meal
Dinner
  • 羊腩煲
2021-10-31 1509 views
服務唔使講差到不得了!想叫餐經理扮睇你唔到。叫左餐d餸自己係咁上,食緊蟹,大佬,於是d餸凍晒!終於食哂完全凍嘅片皮鴨,蝦,牛肉粒,等半個鐘都唔上小籠包,再追佢小籠包,佢話我冇叫起小籠包,我即刻同佢講:之前我夠冇叫你上啦,又自動上哂所有野,搞到全部凍哂⋯⋯⋯等湯圓又等多半個鐘。明明叫雞湯烏冬,又上左辣肉燥烏冬,上錯都算,個侍應竟然想放低叫我哋照食,成餐飯6點食到9點都未完,食法國菜都唔使食3個鐘啦大佬,冇下次啦!你估唔使錢咩!
見到東海薈的宣傳廣告《大閘蟹。盛極六人套餐》所吸引,便諗住去試一試。我哋決定叫咗個六人餐,因為星期一至三係有75折,決定到沙田東海薈home square去試一試。入到去酒樓的面積不是十分大,但都坐滿了客人,樓面的人手真是不夠,服務態度不用多講了。我哋落單後,首先,1️⃣ 拎黎是京滬順嫂魚羹,這更簡直同普通快餐沒有多大的分別,第一口吃落去是凍的羮,廚房並未有保溫,就盛載出嚟比客人吃,這一點已經大打折扣。2️⃣粉小籠包也是不外如是,普通到唔普通。唯一可取的是蒜片澳洲和牛粒, 是稍為好吃的。3️⃣跟住再來的是酸菜肉燥手打烏冬,每人一碗。何謂酸菜?一點酸也沒有,是一碗由阿姐推車仔逐枱派,架車遊花園後,才送到你張枱,ㄧ碗又是普通的烏冬。4️⃣好戲在後頭,以為大閘蟹可以給我們有最後的驚喜。這驚喜簡直是震驚,不是籠仔蒸大閘蟹,而是用ㄧ大碟捧出來,一揭開出嚟成個大閘蟹蓋都是霉的大閘蟹肉,找不到一點蟹膏,蟹腳黐住蟹腳的殼,簡直用棒棒都拔不出來。我相信,我出去街市買一隻50蚊嘅,總好過這店整出來的大閘蟹,簡直是唔知係死左幾耐的大閘蟹呢🦀?咁樣都比得客人食既!如果你試過,ㄧ定有這難忘、深刻的經歷。現有相片為證。我相信,我

如果你試過,ㄧ定有這難忘、深刻的經歷。現有相片為證。我相信,我不是要求太多,但是總要過得了客人的關口。我不會再幫襯這間店舖。相信係客人的眼睛是雪亮的, 品質和口碑是客人會評價到的。😖