2022-12-12 227 views
餐廳主打台灣和日本的便當,位於中環地舖位置,適合附近的上班一族。牆壁上掛了各部台灣電影的海報,充滿文青的感覺。有些還是我讀書時期看過的電影啊~滿腦子的回憶頓時浮了起來。職員很友善啊~雖然這裏沒有收加一服務費,但服務都不會馬虎呢~♡花雕麻油雞湯麵$89 🥢必點🥢麵原來是烏冬來,彈牙好吃啊!而花雕是另外有一個小容器裝着的,可以按個人口味來添加。湯底很香濃,內裡有冬菇、杞子和去了核的龍眼以及紅棗,感覺十分養生滋補。而主角麻油雞肉質軟腍,口感幼嫩,十分入味,而且沒有骨,啖啖肉的呢!♡原條蒲燒鰻魚飯$139 🥢必點🥢附有蔥花的湯~賣相已經十分吸引啊!原條的蒲燒鰻魚,整條都佈滿光亮的燒汁,鰻魚肉質軟腍入味。鰻魚上有紫菜和芝麻,加上溏心蛋,配飯好好吃呢!♡鹽酥雞$38台灣菜的必點小食啊~炸得很香脆,炸粉也不會太厚。♡愛玉荔枝綠茶$24平日喝珍珠奶茶比較多,這次想嚐嚐清新一點的茶飲,所以選了這款綠茶。味道不會太甜,並帶有荔枝的香味,內裡還有愛玉,味道不會單調呢~♡芋圓鮮草凍$38 🥢必點🥢有芋圓、紫薯圓、地瓜圓、仙草和紅豆,上菜時嚇了一跳啊!😆超級多的份量,碗已經是大大的碗,還要放得滿滿的,兩人份量都
餐廳主打台灣和日本的便當,
位於中環地舖位置,適合附近的上班一族。

牆壁上掛了各部台灣電影的海報,
充滿文青的感覺。
有些還是我讀書時期看過的電影啊~
滿腦子的回憶頓時浮了起來。

職員很友善啊~
雖然這裏沒有收加一服務費,
但服務都不會馬虎呢~

♡花雕麻油雞湯麵$89 🥢必點🥢
麵原來是烏冬來,彈牙好吃啊!
而花雕是另外有一個小容器裝着的,
可以按個人口味來添加。
湯底很香濃,
內裡有冬菇、杞子和去了核的龍眼以及紅棗,感覺十分養生滋補。
而主角麻油雞肉質軟腍,口感幼嫩,十分入味,
而且沒有骨,啖啖肉的呢!

原條蒲燒鰻魚飯

♡原條蒲燒鰻魚飯$139 🥢必點🥢
附有蔥花的湯~
賣相已經十分吸引啊!
原條的蒲燒鰻魚,整條都佈滿光亮的燒汁,
鰻魚肉質軟腍入味。
鰻魚上有紫菜和芝麻,加上溏心蛋,
配飯好好吃呢!

♡鹽酥雞$38
台灣菜的必點小食啊~
炸得很香脆,炸粉也不會太厚。

愛玉荔枝綠茶

♡愛玉荔枝綠茶$24
平日喝珍珠奶茶比較多,
這次想嚐嚐清新一點的茶飲,
所以選了這款綠茶。
味道不會太甜,並帶有荔枝的香味,
內裡還有愛玉,味道不會單調呢~

♡芋圓鮮草凍$38 🥢必點🥢
有芋圓、紫薯圓、地瓜圓、仙草和紅豆,
上菜時嚇了一跳啊!😆
超級多的份量,碗已經是大大的碗,
還要放得滿滿的,兩人份量都不成問題!
不要以為只是份量多,味道也很出色呢~
芋圓等的都煙韌有口感,而且很大粒。
這個價錢有這個份量非常划算,絕對會再吃!

由於我向職員大讚這個芋圓,
職員告訴我午市加$12就可以有一碗迷你版的。
有機會午餐時過過口癮都不錯😍

✖️餐廳不設加一服務費
Dinner
原條蒲燒鰻魚飯
愛玉荔枝綠茶
  • 芋圓仙草凍
2022-12-11 36 views
喺中環街市行過見到隔籬街有一間食台灣菜嘅餐廳就入去試吓啦,見到入邊嘅裝修都有好多台灣出名嘅電影海報,例如那些年。坐咗一陣已經有好多客,有啲上埋樓座坐。同朋友分別嗌咗紅燒三寶牛腩麵,原條蒲燒鰻魚飯,同埋嗌咗個鹽酥雞。飲品方面就嗌咗珍珠奶茶同珍珠仙草。紅燒三寶牛腩麵有包括牛腱、牛丸同埋牛肋條,每樣都有兩條。湯底飲得出係比較重藥材味,而面條吸收到湯汁,好咬口得來亦都唔會太淋。牛丸爽口彈牙,牛腱大大塊就食到佢筋肉分明,牛肋條就係令我最鍾意嘅,兩舊都勁大嚿,而且炆到好淋,一夾就甩,又好入味。鹽酥雞雞味濃郁,同時炸得香口,外皮香脆又唔會太硬。雞肉亦唔會太乾,依然嫩滑有肉汁,咸香剛剛好,味道唔會太咸或太淡。原條蒲燒鰻魚飯上面真係有一大條燒鰻魚,上面亦灑上紫菜絲及白芝麻粒。燒鰻魚方面,鰻魚無腥味,魚肉彈牙無骨,又夠厚肉,所以每啖都好滋味,亦唔怕哽到骨。飯上亦有好多鰻魚汁,加埋紫菜絲及白芝麻粒,成碗飯都唔會太乾,送飯一流。除此之外,仲有一隻溫泉蛋,小棠菜及蘿蔔漬物,流心蛋唔會有過熟問題出現,可以拎蛋汁撈飯。隨餐仲有一碗白蘿蔔清湯,湯有白蘿蔔粒及蔥花,飲落清甜。珍珠奶茶同仙草上菜嘅時候就用平時外賣嘅包裝,

珍珠奶茶同仙草上菜嘅時候就用平時外賣嘅包裝,咁就方便飲唔晒可以出去飲,甜度正常,反而亦有茶香味,奶味香濃,同時口感順滑。珍珠Q彈紥實,咬落非常有嚼勁。仙草方面就建議可以整醉少少仙草,咁就飲得更加開心。

見到佢外賣面同埋定食嘅話會減$10,咁下次外賣都可以再考慮吓。
2022-12-09
$162 (Dinner)
2022-12-09 33 views
估唔到呢間點俾我咁大既驚喜😍😍店名都好得意,叫「一齊食堂」!店面唔大,不過裝修得好有風格,有啲似深夜食堂!Menu菜品唔算多,但樣樣都係台灣特色菜☺️花雕麻油雞麵💰89真係成杯花雕就俾我地!大家可以就自己既喜好隨意加入湯。不過我覺得呢個雞湯都夠晒好味😋好濃郁既麻油雞味!➕少少花雕酒凸顯全部既味道,好滋補☺️陪埋佢個雞卷都好好食!好滑嫩☺️特濃豆乳素菜烏冬麵💰79真係好濃郁既豆乳湯味!米白色既湯望到都流口水🤤每飲一啖都似飲豆漿咁😉雞件都係卷物形狀,陪埋湯好適合鹽酥雞💰38真係要吹爆呢個鹽酥雞!好好好好食🤤!首先係啱啱炸完出黎仲熱辣辣😝雞肉都係醃過,味道好好,加上撒上去既椒鹽粉,超級好食😍😍吉列炸蠔🦪💰48好大隻蠔!而且都係新鮮炸出黎!炸蠔講求既就係熱個陣食!一啲都唔腥😙😙推薦!飲品 🍑白桃烏龍茶 & 仙草奶茶🥤今晚真係即興行過見到間店就入去食!估唔到咁驚喜!強烈推薦花雕麻油雞麵同埋必點鹽酥雞!我覺得係我係hk食過最好食既🥰🥰如果食完時間早仲可以去行行中環街市打下卡👍🍴一起食堂 (域多利皇后街) (中環)📍中環域多利皇后街2號地舖💰人均:100+

花雕麻油雞麵💰89

特濃豆乳素菜烏冬麵💰79

鹽酥雞💰38

吉列炸蠔🦪💰48

飲品 🍑白桃烏龍茶 & 仙草奶茶🥤

🍴一起食堂 (域多利皇后街) (中環)
📍中環域多利皇后街2號地舖
💰人均:100+
2022-12-08
$100 (Dinner)
  • 鹽酥雞
  • 花雕麻油雞湯麵
偽文青去完中環街市之後過咗對面食小店😆一起食堂係我最愛嘅台式小店🤓一去到有種飛左去台灣嘅感覺☺️小店座位數量不多、長身仲有啲台灣電影海報做裝飾!花雕麻油雞湯麵一上枱已經聞到超級香🥰湯底有好多杞子、龍眼、紅棗,我呢個冬天食到呢個麵好暖胃✨落埋個一杯仔花雕酒😌淡淡藥材味之餘仲有浸酒香!雞卷夠厚肉、嫩滑,用酒淋過嘅雞肉就好似食緊醉雞咁😋特濃豆乳雞烏龍麵豆乳控一定要叫呢個冬季限定嘅烏龍麵呀🤩佢個湯底豆乳味真係超濃烈!飲落好順滑、好滋潤🥰仲有兩舊超朔湯嘅豆腐卜,好好味🤤烏龍麵爽口彈牙,唔會煮到淋淋啤啤💕滷水拼盤(牛腱、雞翼、豬耳、魯蛋)呢度嘅滷味滷水味好濃,但唔係死咸個種!牛腿切都都幾厚身,啖啖肉咁咬好爽!雞翼滷到好淋,輕輕一咬開就骨肉分離!仲有大量嘅爽脆豬耳😋全部都滷水得好入味!冷泡白桃烏龍茶無冰粒嘅冷泡茶飲到最後都唔會淡😚白桃味道都幾突出🍑茉香綠茶比普通綠茶多一啲茉莉嘅香氣!飲落好清新😜一起食堂 (域多利皇后街) (中環)中環域多利皇后街2號地舖
偽文青去完中環街市之後過咗對面食小店😆
一起食堂係我最愛嘅台式小店🤓

一去到有種飛左去台灣嘅感覺☺️

小店座位數量不多、長身仲有啲台灣電影海報做裝飾!

一上枱已經聞到超級香🥰
湯底有好多杞子、龍眼、紅棗,我呢個冬天食到呢個麵好暖胃✨
落埋個一杯仔花雕酒😌淡淡藥材味之餘仲有浸酒香!
雞卷夠厚肉、嫩滑,用酒淋過嘅雞肉就好似食緊醉雞咁😋

特濃豆乳雞烏龍麵

豆乳控一定要叫呢個冬季限定嘅烏龍麵呀🤩
佢個湯底豆乳味真係超濃烈!
飲落好順滑、好滋潤🥰
仲有兩舊超朔湯嘅豆腐卜,好好味🤤
烏龍麵爽口彈牙,唔會煮到淋淋啤啤💕

滷水拼盤
(牛腱、雞翼、豬耳、魯蛋)

呢度嘅滷味滷水味好濃,但唔係死咸個種!
牛腿切都都幾厚身,啖啖肉咁咬好爽!
雞翼滷到好淋,輕輕一咬開就骨肉分離!
仲有大量嘅爽脆豬耳😋全部都滷水得好入味!

冷泡白桃烏龍茶
無冰粒嘅冷泡茶飲到最後都唔會淡😚白桃味道都幾突出🍑

茉香綠茶
比普通綠茶多一啲茉莉嘅香氣!飲落好清新😜

一起食堂 (域多利皇后街) (中環)
中環域多利皇后街2號地舖
2022-12-06
  • 花雕麻油雞湯麵
  • 特濃豆乳雞烏龍麵
  • 冷泡白桃烏龍茶
  • 滷水拼盤
  • 茉香綠茶
2022-12-07 21 views
係正中環街市隔離見有間台灣野 價錢又唔貴 所以入去睇下有咩好野食 坐低叫左蟹肉🦀冷烏龍麵 特濃豆乳雞烏龍麵 加多杯冷泡白桃🍑烏龍茶 食物一到賣相幾精緻 仲配埋3款小食, 枝豆, 中華沙律 黑糖厥餅 主菜蟹肉冷烏龍麵, 蟹肉味唔太突出 個烏龍麵好似凍稻亭烏冬 而特濃豆乳雞烏龍麵個湯都真係要讚👍🏻, 因為好清 有少少豆乳味 幾好飲幾特別 而個雞做法都幾得意 好少見雞塊係圓碌碌 雞肉嫩 但味道好淡 大致上都唔錯
2022-12-05 30 views
其實我很少在同一間餐廳再吃第二次,因為中環實在有太多食店,不過今次貪方便和很久沒吃過牛肉麵,想再吃,於是二度回訪這間食堂。🏠環境:跟之前都沒變過,藍色的牆身貼上台灣的海報,石屎地配木枱椅,很有台灣小店的的味道。🍽️午市:可加錢配飲品和甜品🥩紅燒牛肉麵🍜 $89牛肉湯不油膩,聞起來很濃牛味,帶點中藥味。🥩牛肉有三大件,少肥膏多肉,口感是非常軟腍,非常好吃😋。配菜有大舊兼香甜的白蘿蔔🤩和小棠菜,另外灑上蔥花和鹹菜。麵底是烏冬,滑溜彈牙,整體質素中上👍🏻。🥣芋圓仙草凍(迷你) $12想不到加錢的甜品是那麼多芋圓,三色芋圓蕃薯、紫薯和芋頭齊備,粒粒都軟糯糯😍,配合滑溜溜的涼粉吃一流😋,糖水底是牛奶,不會過甜☺️。絕對值得加錢吃,性價比高👍🏻,平常40元一碗先有那麼多芋圓。🍵黑糖薑母茶 $12薑味較清淡,黑糖的甜度較突出,需攪拌底層,有粒粒的龍圓肉😚,很甜。

🏠環境:跟之前都沒變過,
藍色的牆身貼上台灣的海報,
石屎地配木枱椅,很有台灣小店的的味道。

🍽️午市:可加錢配飲品和甜品

🥩紅燒牛肉麵🍜 $89

牛肉湯不油膩,聞起來很濃牛味,帶點中藥味。
🥩牛肉有三大件,少肥膏多肉,口感是非常軟腍,非常好吃😋。
配菜有大舊兼香甜的白蘿蔔🤩和小棠菜,另外灑上蔥花和鹹菜。
麵底是烏冬,滑溜彈牙,整體質素中上👍🏻。

🥣芋圓仙草凍(迷你) $12

🍵黑糖薑母茶 $12
2022-12-05
$113 (Lunch)
  • 紅燒牛肉麵
  • 芋圓仙草凍
呢間餐廳位於中環鬧市嘅地舖,朋友喺附近返工,話呢間餐廳佢公司好多同事都覺得幾好食!✨鹽酥雞份量都幾多,其實兩三個朋友食都勁滿足!✨紅燒三寶牛肉麵(牛腱、牛丸、牛肋條)❤️牛展都幾大塊,同埋厚肉,啲肉一絲絲都幾軟林林❤️牛肋條識落感覺有啲似香港嘅牛腩!都幾容易咬開,同埋唔算好肥!適合啲鍾意健康嘅人士!🥰牛丸就不過不失,不過值得一讚就係牛丸都算有幾多肉汁唔算好多粉!✨原絛蒲燒鰻魚飯成條鰻魚真係感覺好豪華!鰻魚一啲腥味都冇,而且好厚肉❤️❤️嘢食種類選擇都算OK,見到呢間餐廳質素都幾好🥰怪不得深受中環打工仔嘅欣賞👍

✨鹽酥雞

份量都幾多,其實兩三個朋友食都勁滿足!

✨紅燒三寶牛肉麵(牛腱、牛丸、牛肋條)

❤️牛展都幾大塊,同埋厚肉,啲肉一絲絲都幾軟林林

✨原絛蒲燒鰻魚飯

成條鰻魚真係感覺好豪華!
鰻魚一啲腥味都冇,而且好厚肉❤️❤️

2022-12-04 33 views
幾年前當中環街市仲未開幕嘅時候呢間日台式餐廳已經喺度當年試過一次之後 印象唔錯 價錢都優惠餐牌選擇亦都不時更新想食嘅茶漬飯雖然無提供 但係有其他新菜式冬日季節限定 蝦膏豚肉櫻花蝦麵($89)一上菜已經聞到好香嘅蝦味口味類似馬來西亞菜嘅檳城蝦麵配上大量嘅櫻花蝦 香味撲鼻而來面底係烏冬 加上薄切叉燒 好有fusion風味特濃豆乳雞烏龍麵($89)奶白豆乳香濃湯底雞卷片肉質細嫩滑溜對比起櫻花蝦麵的濃味 豆乳烏冬口味清甜府城蝦卷($32) 香脆外表 內裏是爽口彈牙的蝦肉一口小食食唔停口 不過略嫌多了點油熱芋圓燒仙草($35)比較少見到熱仙草 味道和質感像甜甜的仙草湯啱晒想食仙草但唔想食凍嘅朋友芋圓煙靭OK
幾年前當中環街市仲未開幕嘅時候
呢間日台式餐廳已經喺度
當年試過一次之後 印象唔錯 價錢都優惠

餐牌選擇亦都不時更新
想食嘅茶漬飯雖然無提供 但係有其他新菜式

冬日季節限定 蝦膏豚肉櫻花蝦麵($89)
一上菜已經聞到好香嘅蝦味
口味類似馬來西亞菜嘅檳城蝦麵
配上大量嘅櫻花蝦 香味撲鼻而來
面底係烏冬 加上薄切叉燒 好有fusion風味

特濃豆乳雞烏龍麵($89)
奶白豆乳香濃湯底
雞卷片肉質細嫩滑溜
對比起櫻花蝦麵的濃味 豆乳烏冬口味清甜

府城蝦卷($32)
香脆外表 內裏是爽口彈牙的蝦肉
一口小食食唔停口 不過略嫌多了點油

熱芋圓燒仙草($35)
比較少見到熱仙草
味道和質感像甜甜的仙草湯
啱晒想食仙草但唔想食凍嘅朋友
芋圓煙靭OK

2022-12-04 22 views
在中環街市附近發現一間小店,賣的是台日式的餐點,仔細一查發現開了滿久的,今晚就同朋友一起來試看看花雕麻油雞湯麵暖暖的天氣最適合來碗熱呼呼的麵,湯底很清一旁花雕酒可以自己斟酌加入。放入的是很Q彈的烏龍麵而非台式的粗麵或麵線,配上切成一片片的雞腿肉,清爽又甘甜。三杯雞飯這道看起來超美味,雞肉外皮被著上紅亮亮的醬汁,味道比較像日式的糖醋風味,和台式用米酒和薑料理出來的味道不同。雞肉很軟嫩,味道很棒。炸花枝丸 鹽酥雞台式餐廳必點,份量看起來不少但雞肉有點碎,大塊的不多有點可惜。花枝丸份量十足比較好吃。芋圓燒仙草有Q彈的地瓜圓芋圓和綠豆圓,搭配微甜的燒仙草,暖暖的甜品為我們晚餐做了美好的收尾。

三杯雞飯

炸花枝丸 鹽酥雞

芋圓燒仙草
  • 炸花枝丸
次次行過呢條街都唔覺眼有間台灣野係度,係今次朋友話想食台灣野先知原來呢度有!同傳統台式餐廳一樣,都係畫紙仔落單,見到餐單第一行既花雕麻油雞湯麵就好想食啦!今日咁凍食呢個暖下個身都唔錯! 呢個麵好似烏冬咁好有韌度~好好食!😋餐廳會另外擺多杯花雕酒隨餐送上,好貼心~我就好鍾意酒味濃啲,所以成杯倒晒落去🥰呢個雞肉係用扎肉既形式卷起再切件,食落仲有少少花雕酒味~個湯係最好飲的😋😋之後仲叫左台式料理必食既滷肉飯同鹽酥雞個滷肉飯就不過不失,但鹽酥雞就真係一流!份量都好足!粒粒雞都好脆~好好味🤤仲叫左個滷水拼盤,有3款食物,雞翼、蛋、豬耳、牛筋腩~ 再飲埋杯珍珠奶茶同食埋個細份芋圓甜品~真係好滿足呀🥰🥰

滷肉飯

之後仲叫左台式料理必食既滷肉飯同鹽酥雞
滷水拼盤

仲叫左個滷水拼盤,有3款食物,雞翼、蛋、豬耳、牛筋腩~
芋圓

再飲埋杯珍珠奶茶同食埋個細份芋圓甜品
真係好滿足呀🥰🥰
2022-12-02
$140 (Dinner)
滷肉飯
芋圓
2022-11-07 133 views
花雕麻油雞湯麵 $89湯底好香麻油味,仲有紅棗、杞子、圓肉等配料,湯底好清甜,唔覺得有味精,好好飲。另外有一小杯花雕酒俾客人按自己喜好自由添加,增加花雕嘅香氣。雞肉卷粉嫩,麵底係烏冬,烏冬滑溜又彈牙,口感好好。蔥油雞肉乾拌麵 $79肉燥份量超級少!名符其實嘅「乾」拌麵!超乾!冇汁!冇味!貢丸湯 $18一碗有3粒貢丸,高湯味道有台灣風味,淡淡地,貢丸彈牙,有香菇味。鹽酥雞 $38鹽酥雞香脆,但切得好細,係雞粒,咬落完全唔juicy,偏乾。烤台灣香腸 $32香腸外皮脆身,味道正常😅 而且幾片香腸收$32,價錢相當進取。〰️〰️〰️〰️〰餐廳水準參差,花雕麻油雞麵好食嘅,最喜歡佢有一小杯花雕酒俾客人自己加,因為通常酒係上菜前已經揮發哂,食唔到酒香味;蔥油乾拌麵就真係完全唔得,淡而無味,食到一半都放棄咗;其他小食就好普通,周圍都可以食到呢個質素。餐廳以藍色為主調,木檯木櫈,燈籠,加上台灣電影嘅海報,裝潢上有放心思,舒適愜意。〰️〰️〰️〰️〰️食物: 3/5性價比: 3/5 環境: 4/5服務: 3.5/5Revisit: No
花雕麻油雞湯麵 $89

蔥油雞肉乾拌麵
蔥油雞肉乾拌麵 $79
肉燥份量超級少!名符其實嘅「乾」拌麵!超乾!冇汁!冇味!

貢丸湯

環境: 4/5
服務: 3.5/5
Revisit: No
2022-10-30 120 views
放工約了友人食飯,因大家臨時有野做之下揀了地點比較方便的餐廳一起食堂,主打日本菜及台灣菜,啱食之餘仲要平。小小的店子,裝潢以木系為主,簡約得來又有點和風之感,牆上掛有台灣電影海報,適逢將近Halloween,內堂有Halloween的佈置,平日的7點不太多人。紙,其實都想試豆乳雞烏龍麵,但都係比鰻魚吸引左。珍珠奶茶,$24,要了無糖,因為最近唔想飲太甜,茶味不俗。浦燒鰻魚飯,$99,鰻魚軟嫩甘香,有溫泉蛋伴食口感更豐富,漬物爽口開胃。特濃豆乳雞烏龍麵,$89,友人的。滷牛腱,$48,肉質軟腍入味。食物味道幾好,價格尚算抵食,感覺舒適,下次有機來試拉麵。飯後又行下散步。
紙,其實都想試豆乳雞烏龍麵,但都係比鰻魚吸引左。
珍珠奶茶
珍珠奶茶,$24,要了無糖,因為最近唔想飲太甜,茶味不俗。
浦燒鰻魚飯
特濃豆乳雞烏龍麵
特濃豆乳雞烏龍麵,$89,友人的。
滷牛腱
滷牛腱,$48,肉質軟腍入味。

食物味道幾好,價格尚算抵食,感覺舒適,下次有機來試拉麵。

飯後又行下散步。

Dinner
2022-10-29 102 views
二訪一起食堂🙈今次就去咗中環嘅分店~一樣咁好食🫶🏼//🐔蔥油雞肉乾拌麵 $79蔥油味好香🤤而且炸蒜同雞肉都比得好多,食落好惹味😻乾拌麵嘅汁雖然唔多但食完都唔會覺得好乾😽麵質彈牙,非常推薦🙈🦀蟹肉茶漬飯 $99滿滿嘅蟹肉💯茶漬飯湯底用咗鰹魚味湯汁🐟食落好開胃🥰加埋蟹肉、紫菜、脆粒食🤓口感豐富🤩🦐府城蝦卷 $32蝦卷用咗馬蹄粒所以食落爽口😎蝦味香之餘,外面層腐皮脆脆哋✨小食必選🥳🧀日式一口芝士(5件) $48一口芝士細細粒,而且係啱啱即炸所以熱焫焫🔥芝士味超香濃🫡🍡芋圓仙草凍(迷你) +$12雖然係迷你但用料一啲都唔馬虎💕有三色芋圓、紅豆同仙草❤️‍🔥三色芋圓夠晒煙韌、甜度調配得啱啱好🤭🧋珍珠奶茶 +$12正正常常嘅珍珠奶茶🤣但珍珠都彈牙同茶底夠香🙈🍵黑糖薑母茶 +$12‍有龍眼肉😍黑糖味香得嚟唔會過甜🤪天氣涼飲完暖笠笠😮
二訪一起食堂🙈今次就去咗中環嘅分店~一樣咁好食🫶🏼
🐔蔥油雞肉乾拌麵 $79

🦀蟹肉茶漬飯 $99

🦐府城蝦卷 $32

🧀日式一口芝士(5件) $48
一口芝士細細粒,而且係啱啱即炸所以熱焫焫🔥芝士味超香濃🫡

🍡芋圓仙草凍(迷你) +$12

🧋珍珠奶茶 +$12
正正常常嘅珍珠奶茶🤣但珍珠都彈牙同茶底夠香🙈

🍵黑糖薑母茶 +$12
‍有龍眼肉😍黑糖味香得嚟唔會過甜🤪天氣涼飲完暖笠笠😮
2022-10-19 94 views
👧🏻蔥油雞肉乾拌麵 $89雞肉塊份量多,麵都好大個,所以好飽肚,蔥油配料都好香,個麵都唔會話好乾,食到口渴。 👧🏻和風牛肉飯 $79有隻好動L既溫泉蛋,用黎拌飯一流,仲有d芝麻碎既牛肉片~ 👧🏻府城蝦卷 $32好似腐皮春卷咁,塊腐皮炸到卜卜脆! 👧🏻吉列炸蠔 $48必食推介!有4件熱辣辣,好juciy,仲有沙律醬配,要慢慢咬先得,會辣親咀,炸得岩岩好! 👧🏻鹽酥雞 $38大大一碟,調味亦非常足夠!
👧🏻蔥油雞肉乾拌麵 $89
雞肉塊份量多,麵都好大個,
所以好飽肚,蔥油配料都好香,
個麵都唔會話好乾,食到口渴。

👧🏻和風牛肉飯 $79
有隻好動L既溫泉蛋,
用黎拌飯一流,
仲有d芝麻碎既牛肉片~

👧🏻府城蝦卷 $32
好似腐皮春卷咁,
塊腐皮炸到卜卜脆!

👧🏻吉列炸蠔 $48
必食推介!有4件熱辣辣,好juciy,
仲有沙律醬配,
要慢慢咬先得,會辣親咀,
炸得岩岩好!

👧🏻鹽酥雞 $38
大大一碟,調味亦非常足夠!
鬧市中的台式店-一起食堂🍜🍢中環出名難搵位食lunch,今日小編難得拍拖,一齊嚟到中環試試這食堂,午市時間座無虛席😋🥢~花雕麻油雞麵$89湯底用杞子等材料製成,可謂真材實料,小編特別鍾意食呢個雞, 十分嫩滑😋 有埋3款小食🍡🥢~紅燒牛肉麵$89湯底入味,都幾多牛肉,食到好滿足🥰有埋3款小食🍡🥢~炸花枝丸$38好香嘅孜然味,值得一試😇🥢~冷泡白桃烏龍茶 (跟餐加$12)唔加糖,非常好😍=== === === === === === 👄味道:4/5👥服務:4/5🍽環境:4/5=== === === === === === 🚩 一起食堂 (域多利皇后街) (中環)中環域多利皇后街2號地舖
鬧市中的台式店-一起食堂🍜🍢

🥢~花雕麻油雞麵$89

🥢~紅燒牛肉麵$89
湯底入味,都幾多牛肉,食到好滿足🥰有埋3款小食🍡

🥢~炸花枝丸$38
好香嘅孜然味,值得一試😇

🥢~冷泡白桃烏龍茶 (跟餐加$12)
唔加糖,非常好😍
=== === === === === ===

👄味道:4/5
👥服務:4/5
🍽環境:4/5
=== === === === === ===
🚩 一起食堂 (域多利皇后街) (中環)
中環域多利皇后街2號地舖

2022-10-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Lunch
  • 紅燒三寶牛肉麵