2023-01-11 53 views
好耐無食台灣菜,今日出中環,又係中環街市附近,就試試💛一起食堂啦!位置方便,過條馬路就到喇。小店地方唔大,最多10組客人。weekend lunch time 時間入去,陸陸續續都多食客 對佢都有信心。第一次嚟到,就試試餐廳推介!🍴花雕麻油雞湯烏冬 $78啱晒冬天要暖身嘅朋友仔!烏冬一上枱,已經聞到好香嘅味道,湯底用上咗好多材料,有杞子龍眼同埋紅棗,湯頭非常甜,不過就唔算好濃,亦都冇乜麻油味。另外上台時,隨餐會有一杯花雕,成杯倒落碗麵🍜,即使味道Level up。🍴地瓜條掛住食唔記得咗影相,非常甜,亦都係即炸,熱辣辣!呢點加分!

第一次嚟到,就試試餐廳推介!

🍴花雕麻油雞湯烏冬 $78

🍴地瓜條
掛住食唔記得咗影相,非常甜,亦都係即炸,熱辣辣!呢點加分!

• 花雕麻油雞湯麵
2023-01-10 54 views
放假去左中環街市行下 見到對面有間台灣野 啲人又keep住入去食 我又八卦跟埋去試😋🍜紅燒三寶牛肉麵 $99成碗湯飲得出比其他台灣鋪冇禁重口味 比較清淡既牛骨湯 飲多兩啖唔驚太口渴牛腱,牛丸,牛肋條 各有2舊牛丸係濃汁牛丸果款!所以好香口牛肋條算淋 但都有少少咬口 牛腱口味偏淡🍜麻辣鴨血鴨胸湯麵 $89微辣版本!鴨胸幾香 唔會太重味鴨血幾爽口 但若果再入味啲就更好🍤府城蝦卷 $32有驚喜!外皮勁薄勁脆既鷹皮 蝦肉香口彈牙 真外脆內軟 會想再食🍢炸花枝丸 $38大大粒 好彈牙 食到有少少花枝粒粒係入面!🌭烤台灣香腸 $32比街外淡少少 冇禁死咸!台灣野必食🤣🍧迷你芋圓仙草凍 $12午巿有得加錢食迷你版 勁抵!最少有8-9粒芋圓 不過味道偏淡 冇禁多糖水味🍹愛玉荔枝綠茶 $12愛玉幾有咬口食禁多野飲番杯fresh d既飲品就岩哂

🍜紅燒三寶牛肉麵 $99

微辣版本!鴨胸幾香 唔會太重味
鴨血幾爽口 但若果再入味啲就更好

🍤府城蝦卷 $32

🍢炸花枝丸 $38
大大粒 好彈牙 食到有少少花枝粒粒係入面!

🌭烤台灣香腸 $32
比街外淡少少 冇禁死咸!台灣野必食🤣

🍧迷你芋圓仙草凍 $12
午巿有得加錢食迷你版 勁抵!
最少有8-9粒芋圓
不過味道偏淡 冇禁多糖水

🍹愛玉荔枝綠茶 $12
愛玉幾有咬口
食禁多野飲番杯fresh d既飲品就岩哂
2023-01-07 2028 views
行完中環donki,去一起食堂食碗台灣麵,有由鄉下一號來到鄉下二號之感。餐廳細小而親切,食物豐富而高質。食完主食記得加$12食埋個仙草凍,滿足。麵食:💥花雕麻油雞湯麵($89)一上枱已聞到濃濃的麻油香味和淡淡的藥材味,花雕酒用一小杯另上,可按喜好添加。雞肉是用雞髀肉捲成的雞卷,很嫩滑。湯底有杞子、紅棗等,配料有青菜和冬菇,味道清甜,也很暖胃。💥紅燒三寶牛肉麵($99)三寶是牛腱(𦟌)、牛丸和牛腩,每樣都有兩件,還有紅、白蘿蔔,好豐富。三寶都好食,特別欣賞牛𦟌,尤其筋位部份,軟腍得來有口感,滿滿的骨膠元。湯底香濃。每碗主食還跟三款小點心:忌廉泡芙、小紫薯和綠茶蕨餅。每碗湯麵都是用台式烏龍麵,軟身、順滑,有彈性,好食。小吃:💥府城蝦卷($32)金黃薄皮,外酥內Q嫩。內餡飽滿而鬆軟,食到魚漿和蝦仁的鮮甜。💥燙青菜($26)燙過的油麥菜,拌一些蒜酥跟醬油,很有台式風味。甜品:💥芋圓仙草凍(迷你)(+12)有仙草、黃白紫三色芋圓和花奶,仙草凍香甜,芋圓Q彈。因為沒有糖水浮起仙草,所以雖說迷你,但其實是大大碗。在甜品店吃的話貴好多呢。💥飲品:仙草奶茶/熱/半糖(+$12)紅豆奶茶/凍/正常(+$1

餐廳細小而親切,食物豐富而高質。
食完主食記得加$12食埋個仙草凍,滿足。

麵食:
💥花雕麻油雞湯麵($89)
花雕麻油雞湯麵

💥紅燒三寶牛肉麵($99)
紅燒三寶牛肉麵

每碗主食還跟三款小點心:忌廉泡芙、小紫薯和綠茶蕨餅。
每碗湯麵都是用台式烏龍麵,軟身、順滑,有彈性,好食。

小吃:
💥府城蝦卷($32)
💥燙青菜($26)
燙過的油麥菜,拌一些蒜酥跟醬油,很有台式風味。
府城蝦卷
燙青菜

甜品
💥芋圓仙草凍(迷你)(+12)
芋圓仙草凍(迷你)

💥飲品:
仙草奶茶/熱/半糖(+$12)
紅豆奶茶/凍/正常(+$12)
2023-01-07
$153 (Lunch)
紅燒三寶牛肉麵
府城蝦卷
芋圓仙草凍(迷你)
2023-01-06 1381 views
星期五Happy Friday,午餐去左中環街市附近既一起食堂食返餐經濟午餐。呢度地理位置都好方便。難怪兩點都仲係滿座!一如既往,餐牌簡單一張紙,不過選擇都唔少,有麵,飯,季節限定菜式,小食,飲品同甜品,自己剔紙落單。呢度冇收加一。今日叫左兩個主食同兩款小食分享,仲有甜品!特濃豆乳雞烏龍麵 $89呢個特濃豆乳湯勁香豆乳味,又滑又香,不過唔會太甜,飲完都唔口渴,果然養生。烏龍麵好似烏冬,非常滑溜,個豆乳湯令麵條更香,真係好配烏龍麵。雞其實係醉雞卷,一共有4件,雞皮又薄又滑,雞件帶少少酒味,肉都唔韌,好有台式風味。另外都有兩大塊腐皮,貫切返特濃豆乳呢個主題。配菜有3條小棠菜心同蔥花。呢個特濃豆乳雞烏龍麵的確好健康。原條蒲燒鰻魚飯 $139原條蒲燒鰻魚飯係超大條原條鰻魚,暖暖地上枱,食落彈牙啖啖肉,上面更灑上好多紫菜絲同白芝麻粒,加上豐富鰻魚汁,撈飯一流。呢個係少飯份量,不過飯量都唔少。伴有一隻溫泉蛋,整穿隻蛋蛋汁撈飯就最正。配菜同樣有3條小棠菜心同兩片蘿蔔漬物,仲有少量蔥花。另外跟左一碗胡椒白蘿蔔清湯,飲完都唔口渴。兩個主食都跟有3格小食,分別有枝豆,忌廉泡芙同黃豆粉蕨餅。忌廉泡芙大大粒,
今日叫左兩個主食同兩款小食分享,仲有甜品
特濃豆乳雞烏龍麵 $89

原條蒲燒鰻魚飯 $139

原條蒲燒鰻魚飯
兩個主食都跟有3格小食,分別有枝豆,忌廉泡芙同黃豆粉蕨餅。忌廉泡芙大大粒,入面忌廉又多又滑,可以清味蕾。黃豆粉蕨餅質感係高質蕨餅既口感,味道唔膩。
小食

吉列炸蠔 $48
吉列炸蠔

最鍾意呢個吉列炸蠔小食。炸蠔一客4件,炸皮香脆,厚薄適中,入面蠔肉多汁,伴有沙律醬可稍稍降溫。
鹽酥雞

鹽酥雞 $38

鹽酥雞份量勁多,全部都係一口份量,可以一啖食哂。熱辣辣上枱,炸皮非常脆,而入面雞肉都算嫩,食落好酥脆,味道帶少少辣。

午市升級組合加$12有迷你芋圓仙草凍或者$25以下飲品。
迷你芋圓仙草凍

迷你芋圓仙草凍 加$12

迷你芋圓仙草凍有3色芋圓8粒,配有滑溜無怪味既仙草,加上香滑淡奶,味道完全唔甜,食完可以清左把口嘅油膩感。咁大碗,真係好抵食!

今餐勁飽,食物好食,價錢實惠,服務員態度友善,上菜又快,絕對係中環效率。
2023-01-06
$169 (Lunch)
鹽酥雞
迷你芋圓仙草凍
2023-01-06 47 views
一起食堂琴晚去咗中環食一起食堂,唔知大家有無睇日本劇呢?呢間裝修好似日本嘅深宵食堂個feel咁,入面座位唔多,但勝在價錢夠平,仲要喺中環喎,性價比高!呢間餐廳門口都係有一級,又要出動斜板嘅時候,我發覺依家越食越多餐廳,但門口餐廳嘅一級就越來越高,我塊板應該就快唔得啦!😖😖1.原條蒲燒鰻魚飯$139(7/10)呢條鰻魚真係大條到不得了, 等於其他餐廳兩至三倍咁大,但係呢條鰻魚就好多軟骨,大家食要小心!溫泉蛋唔流心,應該過熟啦!2.凍珍珠奶茶$24(8/10)無叫少甜都唔甜,幾健康,茶味又夠,不過珍珠有少少硬心!3.凍仙草奶茶$24(8/10)無叫少甜都唔甜,幾健康,茶味又夠,仙草正常,份量算多!4.芋圓仙草凍$38(9/10)呢碗芋圓仙草凍好大碗,唔會好甜,入面有芋圓、地瓜圓同紫薯,細細粒好煙韌彈牙,仲有紅豆!2人總共價錢$225個人口味總評分:8/10地址:中環域多利皇后街2號地舖#中環美食 #一起食堂 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkf
一起食堂

1.原條蒲燒鰻魚飯$139(7/10)
溫泉蛋唔流心,應該過熟啦!

2.凍珍珠奶茶$24(8/10)
無叫少甜都唔甜,幾健康,茶味又夠,不過珍珠有少少硬心!

3.凍仙草奶茶$24(8/10)
無叫少甜都唔甜,幾健康,茶味又夠,仙草正常,份量算多!

4.芋圓仙草凍$38(9/10)

2人總共價錢$225

個人口味總評分:8/10

地址:中環域多利皇后街2號地舖

#中環美食 #一起食堂 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
  • 原條蒲燒鰻魚飯
  • 芋圓鮮草凍
2023-01-06 168 views
花雕麻油雞湯麵 $89麵條烏冬質地,口感彈牙。湯底充滿藥材香味,味道清甜,入面有紅棗、龍眼、杞子同冬菇,再加埋附送一小杯既花雕酒,藥材味道更濃更好食。醉雞卷有4件,肉質嫩滑👍🏻原條蒲燒鰻魚飯 $139大大條原條蒲燒鰻魚上面鋪咗啲紫菜味素,令鰻魚味道更豐富。飯入面有鰻魚汁,飯量偏多,一個女仔食唔哂。原條蒲燒鰻魚飯配有一隻溫泉蛋,配埋紫菜味素同蔥花一齊食,好好食!飯跟一碗胡椒白蘿蔔清湯,味道清甜,飲完唔會覺得口渴~吉列炸蠔 $48炸蠔有4粒,金黃色香脆外皮包住多汁既蠔,沾埋沙律醬食,正~仙草冬瓜茶 $24甜度適中,好解渴~芋圓仙草凍 +$12一碗有齊三色芋圓、仙草同花奶~ 芋圓煙韌,仙草Q彈,加埋花奶食,呢個組合唔錯👍🏻📍 一起食堂 (域多利皇后街) (中環)中環域多利皇后街2號地舖
花雕麻油雞湯麵 $89

原條蒲燒鰻魚飯 $139

吉列炸蠔 $48
炸蠔有4粒,金黃色香脆外皮包住多汁既蠔,沾埋沙律醬食,正~

仙草冬瓜茶 $24
甜度適中,好解渴~

芋圓仙草凍 +$12

📍 一起食堂 (域多利皇后街) (中環)
中環域多利皇后街2號地舖
仙草冬瓜茶
芋圓仙草凍
2023-01-04
$89 (Dinner)
仙草冬瓜茶
芋圓仙草凍
2023-01-05 30 views
呢日同朋友行街來到中環,朋友話想食牛肉麵,咁就諗起中環街市隔離呢間台灣舖,一於過嚟食囉。“紅燒三寶牛肉麵”有牛腱,牛肋條和牛丸,牛腱有質感,牛肋條好淋,牛丸有牛味;“蒲燒鰻魚飯”有成條鰻魚,感覺好抵食,又有湯跟,又有前菜,分別係“日本蕃薯仔”,“中華沙律”和“綠茶蕨餅”,當然牛肉麵亦有呢三樣前菜跟。見到有“酥炸地瓜條”,又點可以唔叫呢,講真佢真係好食過薯仔製嘅薯條,如果你未曾試過建議你來呢度試下就知真與假。“黑糖薑母茶”和“仙草奶茶”都係加12蚊就有得飲,非常之好。“芋圓仙草凍”亦都係加12蚊就有得食咁又點可以唔叫呢,呢個係地道台灣特色甜品吖👍

• 蒲燒鰻魚飯
2023-01-04 42 views
好多年無去旅行,除咗鄉下之外,最掛住就係台灣。每次去台灣,日日都會落夜市🍴最鍾意去饒河街夜市😋喺未去到台灣,去台灣餐廳頂替住先🤣好耐之前已經聽過哩間餐廳,成日都會經過,餐廳係中環街市對面,好容易揾👍🏻餐廳唔算大,大約16~20個位,裝修帶點舊日式餐廳嘅感覺,牆上面貼住台灣電影嘅海報。花雕麻油雞湯麵 ($89)餐廳推介嘅主食👍🏻花鵰酒係分開落,落多落少可以自己控制🍶先飲一啖湯先落酒,酒好香,同湯底好夾😋雞卷有4大件,仲有桂圓、紅棗、冬菇、白菜。烤台灣香腸 ($32)平時食台灣香腸,都係就咁煎香。朋友教路,原來台灣會配埋蒜片🤔夾埋一齊食,又真係香好多👍🏻味道多咗蒜味,惹味好多👍🏻鹽酥雞 ($38)炸到脆脆嘅鹽酥雞,食得出係即叫即炸,唔係凍冰冰。麻辣香滷豬耳朵 ($48)爽爽脆脆嘅豬耳,好入味😋因為係麻辣汁,所以比平時嘅小辣再辣一啲,唔食得辣嘅朋友要注意‼️酥炸地瓜條 ($38)每一條地瓜條都好飽滿,炸到外脆內軟,值得一試🍟今次叫咗咁多款食物嘅味道都好好,食物温度夠哂熱♨️份量比想像中大,而且價錢唔貴。係可以回頭嘅餐廳👍🏻大家經過中環的話,推薦大家嚟哩度試下😋
最鍾意去饒河街夜市😋
喺未去到台灣,去台灣餐廳頂替住先🤣

花雕麻油雞湯麵 ($89)
餐廳推介嘅主食👍🏻
花鵰酒係分開落,落多落少可以自己控制🍶
先飲一啖湯先落酒,酒好香,同湯底好夾😋
雞卷有4大件,仲有桂圓、紅棗、冬菇、白菜。

烤台灣香腸 ($32)
平時食台灣香腸,都係就咁煎香。
朋友教路,原來台灣會配埋蒜片🤔
夾埋一齊食,又真係香好多👍🏻味道多咗蒜味,惹味好多👍🏻

鹽酥雞 ($38)
炸到脆脆嘅鹽酥雞,食得出係即叫即炸,唔係凍冰冰。

麻辣香滷豬耳朵 ($48)
爽爽脆脆嘅豬耳,好入味😋

酥炸地瓜條 ($38)
每一條地瓜條都好飽滿,炸到外脆內軟,值得一試🍟

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2023-01-03 31 views
今日假期約咗朋友入長洲燒嘢食,喺入長洲之前就去中環碼頭附近食咗午餐先,最近中環碼頭有間黃店叫一起食堂,成日聽但冇機會食,今次就嚟試吓佢今次要嗌咗蔥油拌雞肉麵,我對蔥油係冇辦法拒絕抗拒,因為蔥油好香,所以今次就冇揀到佢嘅招牌花雕雞麵,揀左蔥油拌麵嚟到嘅時候同我想像中有啲唔同,我原本以為係好中式嘅蔥油,結果佢係一Pat類似沙茶醬加啲蔥,係有少少失望因為擺入口佢唔係話好香嘅蔥油味,同埋都有少少淡,但係佢雞肉係好食嘅,而佢嘅面嘅質地呢都係有少少煙韌,但係應該放湯就會好食啲另外配有三個小菜,番薯仔,中華沙律,同一個日本蕨餅,都好好食下次可能就會試吓花雕雞麵,今日見到朋友食嘅時候個雞卷好滑,而且另外仲有一杯花雕俾你倒入去,儀式感一流

2022-12-24 40 views
朋友係呢邊返工,介紹左呢間抵食晚台灣菜。紅燒三寶牛肉麵 - $99湯唔算好多,但剛好足夠,湯底係少少滷水藥材味,甜甜地咁。麵底係烏冬,好彈牙。三寶牛肉有牛丸、牛展同牛腩,牛展同牛腩超級入味,又炆到夠晒焾,好香牛味。牛丸超級juicy, 咬落去爆晒汁。仲有兩舊清甜既白蘿白同紅蘿蔔,好balance.三杯雞飯 - $79原來呢個係set黎,有埋一碗白蘿蔔湯。三杯雞飯份量適中,雞有驚喜,係炸過既無骨雞粒,啖啖肉。醬汁方面係類似燒汁咁樣,都係甜甜地,味道都濃,但配埋珍珠米就岩岩好。貢丸湯 - $18價錢好抵,有成三大粒貢丸,湯低清清地,加左蔥蒜調味。貢丸同牛丸一樣咁juicy, 另外加左香菇,好香口。肉燥燙青菜 - $28青菜底係油麥菜,應係係烚既,但加上滷水汁既肉燥,又有少少肥肉咁,好野味。冷泡白桃烏龍 -$24第一次飲到呢款冷泡茶,桃味係咁出既! 茶味清清地,但突出左桃味,好味喎!推薦大家試!芋圓燒仙草(熱) -$35佢呢到有燒仙草同仙草冰,但天氣太凍揀左熱既。芋圓係三色既,芋圓/地瓜圓同紫薯,三款都細細粒,好煙韌。仙草湯唔會太甜。

朋友係呢邊返工,介紹左呢間抵食晚台灣菜。

紅燒三寶牛肉麵 - $99

三杯雞飯 - $79

貢丸湯 - $18

肉燥燙青菜 - $28

冷泡白桃烏龍 -$24

芋圓燒仙草(熱) -$35
2022-12-23 39 views
💕女女既聖誕假期展開,帶佢出街行2下,今日就去大館睇睇12米高既🎄聖誕樹。🍴行到肚餓就去附近嘅一起食堂食lunch,中環嚟講呢度嘅價錢真係幾抵食,份量又多😍🍚飯類會配三款前菜同湯,抵食💕🐽黑糖豬軟骨飯 $79豬軟骨炆得好淋,肥肥哋入口即溶, 好餸飯。🐔三杯雞飯$79三杯雞好香好惹味,肉質外脆內嫩。🥬燙青菜 $26油麥菜爽口。🥢烤台灣香腸$32配蒜片食一流。🍗滷雞翼$48雞肉嫩滑,非常入味。🥤飲品 跟餐+$12珍珠奶茶四季春茶🍧迷你芋圓仙草凍 跟餐+$12雖然話迷你,但係2個人share都夠食 。我覺得比其他台灣餐廳嘅芋圓好食,女女話為咗佢想再嚟多次👍😁

🍚飯類會配三款前菜同湯,抵食💕

🐽黑糖豬軟骨飯 $79

豬軟骨炆得好淋,肥肥哋入口即溶, 好餸飯。

🐔三杯雞飯$79

三杯雞好香好惹味,肉質外脆內嫩。

🥬燙青菜 $26

油麥菜爽口。

🥢烤台灣香腸$32

配蒜片食一流。

🍗滷雞翼$48

雞肉嫩滑,非常入味。

🥤飲品 跟餐+$12

四季春茶

🍧迷你芋圓仙草凍 跟餐+$12

2022-12-23
2022-12-19 56 views
行完中環街市,你想食碗湯麵,見到對面就有一間食台式嘢,就入咗去。入邊地方唔大,但係都坐到幾多人,服務員係兩個年紀比較大嘅叔叔,但佢哋好勤力,態度都好好,所以係加分嘅。小食叫咗古早滷水拼盤 $78,有牛腱、雞翼、豬耳、滷蛋,我特別鍾意食啲雞翼,軟身得來一咬,骨就直接掉出來。主食叫咗一碗花雕麻油雞湯麵 $89,都有成五六舊雞,湯底都唔錯,花雕仲係另外一小杯俾你自己隨意加,湯底有埋紅棗,麵線嘅質感都幾好食。另外叫咗碗紅燒三寶牛肉麵 $99,入面有牛腱、牛丸、牛肋條,超級足料,三樣嘢都好入味。甜品就叫咗芋圓燒仙草$35,芋圓護院好煙韌,好好食!

甜品就叫咗芋圓燒仙草$35,芋圓護院好煙韌,好好食!
2022-12-19 715 views
又係中上環覓食時間,今次試下依間有點古早味風格食店🤪🤪💬 特濃豆乳雞烏龍麵就畀佢湯底吸引去叫架,對豆乳無法抗拒🤭 又真係冇失望,油揚吸引哂滿滿嘅豆乳湯,真不錯👍仲配埋滑嫩雞捲塊,佢唔係普通雞件,而係將雞件平放捲起,再用棉繩綁起處理(本人非廚師專業地描述😆)外面有薄薄嘅雞皮包裹雞肉,滑而不膩,令口感更有提升!回頭食: ⓨⓔⓢ💬 和風牛肉飯牛肉飯面有飯素,食落都幾香,拌埋溫泉蛋食有茶漬飯嘅感覺😆,另外特製牛肉汁清而不膩,幾香!再配上蘿蔔清湯,食完其他嘢飲都唔錯🫰回頭食: ⓨⓔⓢ💬酥炸地瓜條較西式蕃薯條軟身,似細個食嘅傳統港式蕃薯餅,反而入落質感唔會太乾身太熱氣,脆外皮加上淡淡甜薯嗎🥰👍回頭食: ⓨⓔⓢ💬吉列炸蠔(4件)炸蠔都幾大隻,新鮮熱辣炸起外脆內軟🤤🤤 仲要十分juicy!! 沾上蛋黃醬就一流!推介💖回頭食: ⓨⓔⓢ💬芋圓仙草凍、芋圓燒仙草(迷你)午餐升級組合,加$12芋圓仙草凍,即刻試埋先!仙草凍上有花奶,大家中和下兩者非常夾👍;而老闆娘(應該係)知悉我唔太食得凍,所以特制碗熱嘅燒仙草畀我🤭🤭飲完暖粒粒! 芋圓地瓜圓都好香 口感好正!!回頭食: ⓨⓔⓢ💬仙草冬瓜茶(冷)原來仲有午餐優
又係中上環覓食時間,今次試下依間有點古早味風格食店🤪🤪

💬 特濃豆乳雞烏龍麵

💬 和風牛肉飯

💬酥炸地瓜條
回頭食: ⓨⓔⓢ

💬吉列炸蠔(4件)
回頭食: ⓨⓔⓢ

💬芋圓仙草凍、芋圓燒仙草(迷你)
回頭食: ⓨⓔⓢ

💬仙草冬瓜茶(冷)
原來仲有午餐優惠,$12 自選$25以下的飲品,真係幾抵🤭 冬瓜茶甜度適中,都足料,仙草味道較重,仙草好食👍,最怕遇到淡而冇味嘅「雞肋」冬瓜茶~ 好在依杯冇失望
回頭食: ⓨⓔⓢ

午餐包埋有三款小食,我兩個餐有些少唔同,有忌廉泡芙、日本小甜薯、抹茶蕨餅,另一款就中華沙津取替泡芙,全部都好好味,特別係抹茶蕨餅🤤好軟Q 正!

總結一下~食物質素不錯,食得出用心製作❤️ 老闆娘(可能係唔係😅🙏🤝)好體貼,見我碗牛肉飯較乾身又會主動幫我加汁🥹🫰 環境都唔錯,有「古早味」裝飾佈置😆有feel的!位置都易搵😂食完又可以去中環街市行個圈,有好多手作小店!

💛一起食堂 (域多利皇后街)
💛中環域多利皇后街2號地舖
💛6722 1639

Type of Meal
Lunch
  • 吉列炸蠔
  • 特濃豆乳雞烏龍麵
  • 芋圓鮮草凍
2022-12-17 125 views
週末到中環街市逛逛,看到一良知台日小店價錢公道,決定一試午市高峰地下全滿,店家貼心地安排別有洞天的樓上雅座餐廳裝潢以台灣小吃街為主題,木系座位簡潔舒適內籠深長,有約20個座位,抗疫期間有分隔!店內掛上聖誕裝飾,窩心又有氣氛主打招牌台式飯麵、小吃及特色台式飲品等,價錢親民冬日限定麻辣鴨胸鴨血湯麵的鴨血非常挺身不會散開每份麵食皆有三款配菜:中華沙律、紫薯粒及綠茶糕限量的蝦膏豚肉櫻花蝦麵煙韌彈牙,味道香濃,極富層次小食滷雞翼滷得非常入味,滷水味甘香不會太鹹貢丸湯湯頭清淡好入喉,貢丸Q彈不會過於死鹹烤台灣香腸酥脆可口,真正台式味道午市升級組合加$12即可配$25以下飲品!珍珠奶茶有無糖選擇,珍珠口感煙韌冷泡白桃烏龍茶帶有清甜的香氣,茶底清新甘香不苦澀
週末到中環街市逛逛,看到一良知台日小店價錢公道,決定一試
午市高峰地下全滿,店家貼心地安排別有洞天的樓上雅座
餐廳裝潢以台灣小吃街為主題,木系座位簡潔舒適
主打招牌台式飯麵、小吃及特色台式飲品等,價錢親民
冬日限定麻辣鴨胸鴨血湯麵的鴨血非常挺身不會散開
麻辣鴨胸鴨血湯麵
每份麵食皆有三款配菜:中華沙律、紫薯粒及綠茶糕
蝦膏豚肉櫻花蝦麵
限量的蝦膏豚肉櫻花蝦麵煙韌彈牙,味道香濃,極富層次
滷雞翼
小食滷雞翼滷得非常入味,滷水味甘香不會太鹹
貢丸湯
貢丸湯湯頭清淡好入喉,貢丸Q彈不會過於死鹹
烤台灣香腸
烤台灣香腸酥脆可口,真正台式味道
冷泡白桃烏龍茶
冷泡白桃烏龍茶帶有清甜的香氣,茶底清新甘香不苦澀
2022-12-17
$150 (Lunch)
蝦膏豚肉櫻花蝦麵
滷雞翼
貢丸湯
烤台灣香腸
冷泡白桃烏龍茶
近排凍凍地想食d暖暖地既野,於是同朋友去食花雕雞飲薑母茶。餐廳以海報作裝飾,予人簡約又舒適之感。我地點咗花雕麻油雞湯麵($89)、蝦膏豚肉櫻花蝦麵($89),追加魯蛋($12)、府城蝦卷($32)同烤台灣香腸($32)。花雕麻油雞湯麵既花雕酒另上,可以因應自己需要嚟落。本身湯底既藥膳味香濃,加埋花雕就更暖身,好啱而家既季節食。魯蛋頗入味,配埋湯麵食,好有台式風味~蝦膏豚肉櫻花蝦麵睇落細份但食落都好足料,各種配料份量相若,營養均衡又健康。蝦卷金黃既外皮包住滿滿餡料,食落外層酥脆裏面彈牙,令人回味!烤台灣香腸係每次去台灣必食既小食,店舖既香腸外脆內多汁,十分美味~飲埋黑糖薑母茶($18)同珍珠奶茶($24),兩者都唔錯。
近排凍凍地想食d暖暖地既野,於是同朋友去食花雕雞飲薑母茶。

餐廳以海報作裝飾,予人簡約又舒適之感。

魯蛋頗入味,配埋湯麵食,好有台式風味~

飲埋黑糖薑母茶($18)同珍珠奶茶($24),兩者都唔錯。
  • 花雕麻油雞湯麵