2022-09-18 81 views
途經中環街市,看到店內超多人吃,門口的人也是不斷增加,那我就知道,好吃的定必在內裡了!先來的是兩個主食,蔥油土雞肉飯和特濃豆乳雞烏龍麵,蔥油土雞肉飯的蔥油味很香,雞肉嫩而雞味濃,而特濃豆乳雞烏龍麵湯底則有濃濃的豆乳味,有點像腐竹味那種,很好喝!雞肉卷也有數件,餸方面是足夠的!而小食就點了鹽酥雞,炸得很酥脆,粉漿不酥,價錢也不貴!燙青菜是油脈菜來的,上面加了大量炸蒜,吃起來很香!熱珍珠奶茶真的很少見,但原來相比冷的喝更濃味

而小食就點了鹽酥雞,炸得很酥脆,粉漿不酥,價錢也不貴!

燙青菜是油脈菜來的,上面加了大量炸蒜,吃起來很香!

熱珍珠奶茶真的很少見,但原來相比冷的喝更濃味
2022-09-17 66 views
中環晚上的店鋪,基本上隨著上班族下班後,都會關門,但這店卻成為人龍店,顧客都是坐得滿滿~黑糖豬軟骨飯~豬肉炆得很腍軟,筋位軟棉棉,用咀唇合一下都一啖了,豬肉甜甜的,很可口~和風牛肉烏龍麵~烏龍麵爽滑彈牙,牛肉份量都幾多,還有兩片日式魚蛋及菜,感覺較健康~烤台灣香腸~大慨有兩條台灣腸仔,甜甜的,小食一流~珍珠奶茶~珍珠QQ甜甜的,茶味較濃,甜度半糖剛剛好,本身是少冰,奶茶味喝到最後沒變淡~愛玉荔枝綠茶~有清香的荔枝味,底部有些愛玉啫喱,好喝~芋圓仙草凍~很大的一碗,可跟朋友一起分享,芋圓香軟,伴上仙草及紅豆等,正~

烤台灣香腸~大慨有兩條台灣腸仔,甜甜的,小食一流~

愛玉荔枝綠茶~有清香的荔枝味,底部有些愛玉啫喱,好喝~

2022-09-16 60 views
一起食堂 (域多利皇后街) (中環)今次又同朋友嚟中環食一起食堂🥰呢到嘅台灣菜做得幾正宗,又好食,大家一定要嚟試下💛紅燒牛肉麵 $89 🍜牛肉每舊都好大舊🥰湯底好甜好足料,麵質淋度剛好,必叫!😆花雕麻油雞湯麵 $89🍜好養生嘅一個湯麵🥰有杞子、紅棗、龍眼肉同冬菇☺️雞肉好多好嫩滑,湯底都係好出色❤️推薦!肉燥燙青菜 $28🥬肉燥好多,青菜好入味☺️烤台灣香腸 $32🍖香腸表面香脆,口感正,同蒜片配搭一齊食真係味覺嘅享受!😍愛玉荔枝綠茶 $24🍹甜度固定,唔會太甜,剛剛好😉荔枝味好重,飲落層次感豐富😋值得一試!冷泡白桃烏龍茶 $24🍹🍑冰冰涼涼好解渴!白桃同烏龍茶係絕配😝地址:中環域多利皇后街2號地舖整體評分:5/5味道:5/5環境:4/5抵食:5/5
一起食堂 (域多利皇后街) (中環)

紅燒牛肉麵 $89 🍜
牛肉每舊都好大舊🥰湯底好甜好足料,麵質淋度剛好,必叫!😆

花雕麻油雞湯麵 $89🍜

肉燥燙青菜 $28🥬
肉燥好多,青菜好入味☺️

烤台灣香腸 $32🍖
香腸表面香脆,口感正,同蒜片配搭一齊食真係味覺嘅享受!😍

愛玉荔枝綠茶 $24🍹

冷泡白桃烏龍茶 $24🍹🍑
冰冰涼涼好解渴!白桃同烏龍茶係絕配😝

地址:中環域多利皇后街2號地舖

整體評分:5/5
味道:5/5
環境:4/5
抵食:5/5
嚟到中環唔知食咩好,見到呢間台灣嘢都幾多人食,咁就入咗去試吓。🍴特濃豆乳雞烏龍麵 $89 (7/10)豆乳湯都幾清,鹹鹹地,豆味未算好濃好香,烏冬好滑好淋,淋都好似唔使咬咁,雞肉卷幾嫩滑有雞味!呢個幾唔錯嘅,不過$90一碗有啲貴,未去到CP值好高。🍴古早滷水拼盤 $78 (7/10)滷水拼盤有牛展滷水蛋雞翼同埋豬耳,滷水汁比較淡,微鹹,豬耳好爽口滷得好入味,雞翼好淋,雞蛋都有滷水味,牛展好淋有牛味,OK嘅!🍴綜合關東煮 $68 (5/10)個湯底好鹹,完全唔係幻想嘅柴魚香味😂😂貢丸好香口爽口彈牙,花枝丸有花枝粒,好有花技味,蝦餅係辣嘅,福袋係腐皮入邊係年糕,幾煙靭,蘿蔔都幾淋,但有渣,粟米幾甜,但$68個人就覺得唔係特別好食CP值都唔高。推薦指數: 7/10總括嚟講質素都OK,但未到好驚喜好好食,麵係唔錯嘅,但係關東煮就一般啦,喺中環唔知食咩都可以試吓。

🍴特濃豆乳雞烏龍麵 $89 (7/10)

🍴古早滷水拼盤 $78 (7/10)

🍴綜合關東煮 $68 (5/10)

推薦指數: 7/10
2022-09-05 166 views
眾所周知中環地段嘅餐廳唔係人多就係好貴㗎啦!我地發現佢係中環入面係較為平民嘅餐廳💁🏻‍♀️,係假日只不過等咗3分鐘左右就有位啦~ 餐廳整體環境較昏暗同狹窄,牆身貼滿咗台灣🇹🇼嘅電影海報,相當有特色~-蒲燒鰻魚飯🍱 - HKD99望完環境嘅我地好快點嘢食啦🤤。 首先我地先叫蒲燒鰻魚飯🍱,要講嘅係上菜速度極快呀!💨 由我地落單到上菜只不過係5分鐘嘅時間😂,鰻魚飯嘅賣相十分誘人,厚厚嘅魚身燒到金黃色兼有少少焦邊😋,而醬汁都有水準,甜度適中之餘亦不失香味👃🏻,配上大量飯素及流心蛋🥚, 一口氣食落口又甜又香,值得一提嘅係雖然我地叫咗半條鰻魚,但份量都好多😙, 以性價比黎講真係超值呀!🤑蔥油雞肉乾拌麵🍜 - HKD79之後我地就叫咗蔥油雞肉乾拌麵🍜 ,上菜時就聞到淡淡嘅蔥油香味,而雞肉及炸蒜份量都相當多,比較大食嘅人士都唔會怕唔夠飽呀😆,麵底比較寬身,口感彈牙,可惜雞肉比較乾身,食落口感覺似雞胸肉,味道較淡及無嫩滑嘅感覺🥴。每份餐都附上一份小食🍱及清湯🥣,清湯飲落胡椒味比較重,適合餐前開胃,而小食就有日式沙律、甜薯及泡芙,味道不過不失😆。整體而言今餐係相當滿足嘅一餐👍🏻,而味道加上性價比高嘅優點亦難
蒲燒鰻魚飯🍱 - HKD99

蔥油雞肉乾拌麵🍜 - HKD79

配菜

整體而言今餐係相當滿足嘅一餐👍🏻,而味道加上性價比高嘅優點亦難怪一起食堂咁受中環打工仔歡迎!😋 如果唔係假日去嘅朋友仔可能要早啲去搵定位啦😉
2022-09-04
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
配菜
  • 原條蒲燒鰻魚飯
TLDR: 某啲外賣食品(比如我叫的特濃豆乳雞肉烏龍麵🐓🍜及蟹肉茶漬飯🦀🍵🍚)係冇配菜嘅,如果想食,堂食會係更好嘅選擇或者改叫其他嘢。Please be noted that certain takeaway items does not include the usual side dishes - if you wish have those with your meal, consider eating in or ordering something else.Long version: 一起食堂食物是好吃嘅,今次大概已經係我第四次幫襯呢間店。食物價格合理而之前所有試過嘅嘢食都唔錯。包括今次我食嘅特濃豆乳雞肉烏龍麵🐓🍜,啲面幾煙靭,豆乳湯濃度適中。The soy milk chicken noodles 🐓🍜 was pretty good - I especially the noodles which I thought was quite chewy. The soup was also quite refreshing. Would recommend others

Please be noted that certain takeaway items [such as the soy milk chicken noodles 🐓🍜 and crab meat tea rice (?) 🦀🍵🍚 as pictured below] does not include the usual side dishes - if you wish have those with your meal, consider eating in or ordering something else.

The soy milk chicken noodles 🐓🍜 was pretty good - I especially the noodles which I thought was quite chewy. The soup was also quite refreshing. Would recommend others to try this.

特濃豆乳雞肉烏龍麵

而我朋友叫嘅蟹肉茶漬飯🦀🍵🍚都唔錯,但係啲湯有點過鹹同埋用料比起其他嘅食品好似少咗啲。

My friend’s crab meat tea rice (?) 🦀🍵🍚 is also pretty good however the soup was a little salty and in comparison to other food items on the menu, you don’t seem to get as much bang for your buck.

蟹肉茶漬飯

問題係呢如果呢叫呢兩樣嘢外賣唔包佢嘅配菜,所以叫外賣就沒得食佢個泡芙、紫薯🍠、海草(?)所以如果想食埋呢啲配菜應該考慮堂食或者叫其他外賣食品會比較抵食。

As noted above, if you were to order these two items as takeaway, you would be unable to try their side dishes [i.e. cream puff, sweet potato🍠, and seaweed (?)] which I find to be quite a shame. Thus, I would recommend either to try these items whilst dining in or simply order something else.
2022-09-05
TakeAway
$94 (Dinner)
特濃豆乳雞肉烏龍麵
  • 特濃豆乳雞烏龍麵
2022-08-24 103 views
同事farewell,人人無意見下我就話食台灣菜啦無人應機就當贊成,咁睇下放工附近有邊間好食的台灣食店見到一起食堂,睇門口個樣及食物都好吸引下平日去又早唔洗訂位都會有位吧入面裝修簡單企理,都幾舒服掛左D台灣經電影poster餐牌點菜:好集中地三個都叫左特濃豆乳雞烏龍麵 $ 89雞係醉雞有濃烈酒味烏龍麵係烏冬唔錯喎連個豆乳湯都飲埋卤水拼盤 $ 78落左單後話無雞翼,其他食品比多少少可以嗎,出到檯面感覺都唔多左幾多鹽酥雞$  38 台灣野必食,幾好食夠脆
同事farewell,人人無意見下我就話食台灣菜啦
無人應機就當贊成,咁睇下放工附近有邊間好食的台灣食店
見到一起食堂,睇門口個樣及食物都好吸引下
平日去又早唔洗訂位都會有位吧
入面裝修簡單企理,都幾舒服
掛左D台灣經電影poster
鹽酥雞$  38 台灣野必食,幾好食夠脆

仙草豆漿$ 24 好飲唔會太甜
2022-08-22
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2022-08-11 152 views
之前食過觀塘的一起食堂 今次去左食中環既分店 食物味道都一樣咁好食😍😍中環分店仲有2層 樓上位置闊落 坐得舒適!▪️和風牛肉飯 ($79)▫️鹽酥雞 ($38)▪️肉燥燙青菜 ($28)▫️府城蝦卷 ($32)▪️炸花枝丸 ($38)▫️冷泡白桃烏龍茶 ($24)價錢定價合宜 小食仲好便宜🤩每一款都好吸引 特別欣賞府城蝦卷 味道特別 口感外脆內嫩🤤🤤🤤🤤🤤🤤-一起食堂 (域多利皇后街) (中環)中環域多利皇后街2號地舖

▪️和風牛肉飯 ($79)

▫️鹽酥雞 ($38)
▪️肉燥燙青菜 ($28)
▫️府城蝦卷 ($32)
▪️炸花枝丸 ($38)

▫️冷泡白桃烏龍茶 ($24)

一起食堂 (域多利皇后街) (中環)
中環域多利皇后街2號地舖
2022-08-11 130 views
餐廳坐位比較逼 環境比較嘈一邊食一邊聽住隔離枱/ 對面枱講嘢 感覺不良好而且用餐當日 凍飲杯包膜機壞左飲野時不太方便 餐牌lunch選擇不多希望餐廳注意 用餐位置不要過逼提供良好用餐體驗午飯時間peak hour - 枱與枱 客與客之間完全沒有分隔開疫情最近都反覆,餐廳似乎為左入座率沒有理會座位安排。繁忙時間,坐樓上會很難叫到侍應⋯ 用餐環境麻麻等餐時間較長食物選擇不多有待改善
餐廳坐位比較逼 環境比較嘈
一邊食一邊聽住隔離枱/ 對面枱講嘢
感覺不良好
而且用餐當日 凍飲杯包膜機壞左
飲野時不太方便

餐牌lunch選擇不多
希望餐廳注意 用餐位置不要過逼
提供良好用餐體驗

疫情最近都反覆,餐廳似乎為左入座率
沒有理會座位安排。

繁忙時間,坐樓上會很難叫到侍應

用餐環境麻麻
等餐時間較長
食物選擇不多

有待改善

• 鹽酥雞
餐廳:一起食堂 (中環)地址:中環域多利皇后街2號地舖住近觀塘嘅人唔少都有食過開源道嘅台灣餐廳一起食堂,佢哋喺香港開咗兩間分店,而我最近去開中環街市嗰頭就經過佢哋嘅中環分店,諗起有一段時間無食台灣菜,索性打鐵趁熱幫襯吓小店💛,好掛住台灣啊🥺去餐廳嗰日喺星期六,去到都幾多人,而且坐滿得7788,食到中途啲人仲要開始排隊等位🚶🏻‍♀️。佢哋嘅主食最平$69就食到,包三碟前菜小食,午市11:30-15:00仲可以用升級優惠價$12換購$25以下飲品一杯或者迷你嘅芋圓仙草凍🍧,而佢哋最近亦推出咗一系列嘅夏日限定主食,有特濃豆乳湯烏龍麵同冷烏龍麵,值得一試😋✝️特濃豆乳雞烏龍麵 $89烏龍麵即喺烏冬,特濃豆乳整成奶白湯底,飲落有幼滑豆乳香,配上4件無骨雞卷、豆卜同青菜🥬,整體味道鮮香而清甜,食完一啲油膩或者過鹹嘅味道都無,幾有特色✝️關東煮烏龍麵 $89呢個關東煮有10款食物🍢:竹輪、蘿蔔、福袋、冬菇、粟米🌽、甜不辣、豆腐、雞肉、貢丸同白菜仔,清湯湯底顯得份外健康,仲可以一次過試到多款關東煮食物,福袋餡料似足淮山蓉,貢丸爽彈入味,唯獨略嫌豆腐、甜不辣無乜口感小食叫咗個鹽酥雞($38)同燙青菜($26)
餐廳:一起食堂 (中環)
地址:中環域多利皇后街2號地舖

✝️特濃豆乳雞烏龍麵 $89
烏龍麵即喺烏冬,特濃豆乳整成奶白湯底,飲落有幼滑豆乳香,
配上4件無骨雞卷、豆卜同青菜🥬,

✝️關東煮烏龍麵 $89
呢個關東煮有10款食物🍢:

小食叫咗個鹽酥雞($38)同
燙青菜($26),鹽酥雞咁啱比我叫到最後一份就賣晒🙈,
酥脆皮薄嘅鹽酥雞炸得金香可口,食完第一舊就停唔到口🤤,內裏嘅雞肉仲喺熱辣辣,每食一舊都好滿足到口癮

飲品叫咗杯珍珠奶茶同仙草豆漿🧋,加$12就可以換購到,甜度同冰度可以自由發揮🧊,我飲嘅珍珠奶茶茶香非常突出,茶味甘醇🌿,珍珠幾煙韌,好有咬口,叫咗走甜所以飲落一啲都唔甜溜,啱晒我😎
2022-08-06
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$145 (Lunch)
2022-08-07 137 views
中環街市旁的一起食堂,簡單又大路的台灣菜同朋友去行街前醫肚包會點頭話想去。午市各種飯類麵食都有啊,有牛有雞有豬實有款啱食。-紅燒牛肉麵牛柳滷得入味,入口即溶,又有少少軟骨帶𡁻頭,麵底煙韌,湯頭濃中帶甜,有啖啖的藥材味,加埋勁甜的的蘿蔔,一大碗都抵食。-口水雞涼拌烏冬夏天食涼拌麵就最爽, 口水雞肉捲微微辣帶點點惹味。-蝦酥食得台灣小食唔會唔叫埋蝦酥, 即叫即炸一口size,外皮炸得酥脆咬落彈牙-滷水牛𦟌另外仲叫多左份滷水牛𦟌,軟淋入味,筋位夠膠,大愛。-叫埋珍珠奶茶同愛玉荔枝綠茶就夠晒消暑~~
中環街市旁的一起食堂,

簡單又大路的台灣菜
同朋友去行街前醫肚包會點頭話想去。
午市各種飯類麵食都有啊,有牛有雞有豬實有款啱食。

紅燒牛肉麵

牛柳滷得入味,入口即溶,又有少少軟骨帶𡁻頭,

麵底煙韌,湯頭濃中帶甜,有啖啖的藥材味,

加埋勁甜的的蘿蔔,一大碗都抵食。

口水雞涼拌烏冬

夏天食涼拌麵就最爽,

口水雞肉捲微微辣帶點點惹味。

蝦酥

滷水牛𦟌

另外仲叫多左份滷水牛𦟌,軟淋入味,筋位夠膠,
大愛。
叫埋珍珠奶茶同愛玉荔枝綠茶就夠晒消暑~~
2022-08-04 153 views
上次喺觀塘食過呢間以台灣電影為主題嘅台日飯堂,覺得幾唔錯點知行完中環街市,發覺隔離都有間分店,正好為文青之旅作結上次想食鰻魚飯,俾胃民阻止咗,今次一炮過嗌原條鰻魚飯,真係好好好巨呀,就算係大胃食,勉強先食得晒,上面鋪滿大量飯素,更添滋味呢間嘅湯烏冬都唔錯,係店家推介,三寶牛肉有牛腱、牛丸同牛肋條,全部肉質都好彈牙同埋腍身紅燒湯唔會鹹,可以飲上一兩啖,仲有大大嚿紅、白蘿蔔,一樣煲得好腍大胃心血來潮想食蠔,呢度有炸蠔,炸得好脆身,一咬蠔香溢出,食完繞喉三日蝦捲唔好睇佢細細份,驚喜之作嚟㗎,冇諗過蝦肉可以咁軟綿可口,啖啖充滿激情上次試咗佢個芋圓仙草,今次試個抹茶蕨餅,超Q彈的說,仲有勁多甜甜的紅豆嘢飲都有好多選擇,有熱飲亦有凍飲其中呢杯仙草豆漿好特別,令人懷疑究竟夾唔夾,原來又真係得㗎喎
上次喺觀塘食過呢間以台灣電影為主題嘅台日飯堂,覺得幾唔錯

點知行完中環街市,發覺隔離都有間分店,正好為文青之旅作結

原條蒲燒鰻魚飯

紅燒三寶牛肉麵

吉列炸蠔

府城蝦卷

紅豆抹茶蕨餅

菊香黑枸杞茶

嘢飲都有好多選擇,有熱飲亦有凍飲

仙草豆漿

2022-08-03
$189 (Dinner)
原條蒲燒鰻魚飯
紅燒三寶牛肉麵
吉列炸蠔
府城蝦卷
紅豆抹茶蕨餅
仙草豆漿
2022-07-26 90 views
上次食過迷你版芋圓之後,一直都試下正常版,所以再trytry呢間一起食堂😊 👧🏻蒲燒饅魚飯 $99大大塊饅魚🐟,有粒溫泉蛋,仲要係珍珠米,Good🎉 👧🏻花雕麻油雞湯麵 $89附上一小杯麻油自己加,麻油味好香,而且湯底都有唔少杞子,仲有龍眼肉,係個養生既款式,而雞卷亦係嫩滑😘 👧🏻府城蝦卷 $32🔥必食推介🔥 熱辣辣上枱,好似腐皮春卷咁樣,味道亦十分濃郁! 👧🏻魯蛋 $12有1隻蛋蛋🍳 👧🏻芋圓仙草凍 $38今次可以食正常版了,大大碗,仲加左一樣更加好味既紅豆!!令到成個甜品更加完美~
上次食過迷你版芋圓之後,一直都試下正常版,
所以再trytry呢間一起食堂😊

👧🏻蒲燒饅魚飯 $99
大大塊饅魚🐟,有粒溫泉蛋,
仲要係珍珠米,Good🎉

👧🏻花雕麻油雞湯麵 $89
附上一小杯麻油自己加,麻油味好香,
而且湯底都有唔少杞子,仲有龍眼肉,
係個養生既款式,而雞卷亦係嫩滑😘

👧🏻府城蝦卷 $32
🔥必食推介🔥 熱辣辣上枱,
好似腐皮春卷咁樣,
味道亦十分濃郁!

👧🏻魯蛋 $12
有1隻蛋蛋🍳

👧🏻芋圓仙草凍 $38
今次可以食正常版了,大大碗,
仲加左一樣更加好味既紅豆!!
令到成個甜品更加完美~
2022-07-24 127 views
️行完中環新開嘅超市超市,唔知食咩好😇咁就啱啦👍🏽喺鄭中環街市對面有一間台灣菜,性價比超高😀.🍜花雕麻油雞湯麵 $89湯底係用紅棗,桂圓等等既中藥材去煮成👍🏽 十分養生同埋好補🥳佢仲額外加咗花雕酒俾我哋淋上去,酒味好濃😌至於雞嘅方面🐣用咗雞扒卷成,所以十分嫩滑.🍜特濃豆乳雞烏龍麵 $89湯底超濃豆乳味❤️又香又甜😛加上兩塊豆卜👍🏽超索味😋 烏龍麵煙煙韌韌咁,口感有啲似烏冬😋

🍜花雕麻油雞湯麵 $89

🍜特濃豆乳雞烏龍麵 $89
2022-07-22 100 views
呢間台式小店CP值好高係中環用呢個價錢食到咁滿足唔怪得晚飯時間坐滿哂人食到勁飽先$300有找👍🏻▪️鹽酥雞新鮮炸起 口感香脆就算係炸物但食落唔太油膩啖啖肉食非常正 份量都算幾多 ▪️花雕麻油雞湯麵麻油雞件口感嫩滑 同花雕酒味好夾共有四件 每片幾厚切 口感不錯湯底帶有麻油香 另外仲附上一小杯花雕酒加哂成杯令成碗麵味道更加濃郁碗麵仲有冬菇同菜 用料有誠意麵條係烏冬 口感好滑好Q彈▪️蔥油雞肉乾拌麵主角蔥油雞肉份量十足 鋪滿成碗面仲有成隻滷蛋同小棠菜 好足料麵條一樣好彈牙 整體味道唔錯 幾惹味▪️芋圓仙草凍呢個甜品相當豐富 勁多料除咗芋圓同仙草 仲有紅豆同花奶 食完真係超滿足~▪️仙草豆漿豆漿甜度適中 仙草份量都好多 ▪️愛玉鳳梨綠茶鳳梨味道都幾出 亦都唔甜 不錯

呢間台式小店CP值好高

麵條一樣好彈牙 整體味道唔錯 幾惹味

▪️芋圓仙草凍
呢個甜品相當豐富 勁多料
除咗芋圓同仙草 仲有紅豆同花奶
食完真係超滿足~

▪️仙草豆漿
豆漿甜度適中 仙草份量都好多