2023-04-25 45 views
想食熱熱既面,叫左豆乳雞烏冬,但上到黎個湯唔熱係溫溫地only,雞件咬入去係凍,唔知係煲得唔夠滾,定係呢碗面既特色黎。味道正常,係同我預期中食完暖粒粒既希望有落差

味道正常,係同我預期中食完暖粒粒既希望有落差
2023-04-25 23 views
餐廳的裝潢以古典台灣風為主,壁上掛滿了台灣經典電影和電視劇的照片,播放著台灣的流行曲,給人一種濃濃的台灣味道。我點了一杯半糖珍珠奶茶和鹽酥雞。珍珠奶茶的口感非常棒,半糖的味道剛好適中,珍珠也非常多。鹽酥雞的份量十分充足,外層炸得金黃酥脆,肉質鮮嫩,撒上鹽之後更加美味。一啖奶茶,一粒鹽酥雞,相得益彰,一下子就吃光了。除了鹽酥雞,餐廳還有花雕麻油雞湯麵等多款台灣料理,令人垂涎三尺。餐廳的價格也十分實惠,適合作為快速的午餐或晚餐地點。

2023-04-20
Type of Meal
Dinner
  • 鹽酥雞
  • 花雕麻油雞湯麵
2023-04-21 63 views
之前食過「一起食堂」喺觀塘嘅分店,好味又抵食,呢日喺中環遇上,又入去幫襯吓先。餐牌入面有唔少選擇,有台/日式飯、麵食、小食,仲有季節限定。特濃豆乳雞烏龍麵($89)- 入面有四塊厚切嘅雞肉,雞肉整得好滑。豆乳湯底清清地,帶豆乳香味,烏冬麵亦相當滑同煙韌。蒲燒鰻魚飯 ($99)- 鰻魚厚身,燒汁濃郁,連埋流心蛋同味素,送飯一流。烤台灣香腸 ($32)- 烤得香脆,唔會過鹹,好香口嘅小食。肉燥燙青菜($28)- 青菜分量都多,加咗肉燥,味道唔會咁寡。珍珠奶茶($24)- 健康啲點咗無糖,更加突顯茶味,珍珠入口都煙靭,抵飲又好味。愛玉鳳梨綠茶($24)- 鳳梨味道好香,配搭愛玉,味道唔錯。餐廳食物質素不俗,響中環區來講定價相當抵食,值得推介呀。

餐廳食物質素不俗,響中環區來講定價相當抵食,值得推介呀。
2023-04-19 44 views
💁🏻‍♀️花雕麻油雞湯麵好似藥材湯咁 滋補養生湯底帶杞子 桂圓🌞加埋淡淡花雕酒香鐘意清淡口味又想有特別簡呢個就岩啦😛 麻油雞卷應該係用雞髀肉紮成條狀再拎去煮 結實且啖啖肉👐🏻💁🏻‍♀️麻辣鴨胸鴨血湯麵鴨胸同鴨血都好入味 麻辣湯底唔算辣 反而帶點甜甜既感覺中和左辣度 係經典台式既味道💁🏻‍♀️府城蝦卷外層用腐皮包裹住再煎外皮酥脆 內面係蝦肉香脆又好味😽💁🏻‍♀️烤台灣香腸我最鐘意就係加生蒜片一齊食香腸微微刺激既味道加埋台式香腸獨有既油香真係絕配❤️💁🏻‍♀️紅豆奶茶+仙草奶茶店員好貼心😝 我係張紙上面寫左無糖同半之間😂佢地驚我地唔知想要幾多糖所以額外比左杯糖漿我地 叫我地自己鍾意加幾多就幾多😆雖然我地最尾都無加到糖🤣🤣🤣
💁🏻‍♀️花雕麻油雞湯麵

2023-04-12
Type of Meal
Dinner
2023-04-19 43 views
放工同男朋友經過原來佢話呢間係佢啲同事嘅食堂所以就入去試一試禁佢係一間台灣為主嘅餐廳咁當然有啲好普遍台灣餐廳都有嘅紅燒牛肉麵個類但佢仲會有佢地自己嘅特色菜🐣花雕酒雞肉卷麵又足料又充滿住藥材香味嘅濃湯配上好滑嘅鮮雞卷另外有一細碗花雕酒比你食之前倒落去✨冬天食一流又補身又暖身🦐蝦膏櫻花蝦拉麵湯麵上鋪滿粉紅色嘅櫻花蝦中間更加畫龍點睛放上蝦膏令到成碗面勁香一下就成碗食哂🐮滷水拼盤有豬耳牛腱雞翼同蛋全部都入味之餘唔知係咪係我心理作用好似有陣淡淡嘅藥材味✨
放工同男朋友經過

有豬耳牛腱雞翼同蛋
全部都入味之餘唔知係咪係我心理作用
好似有陣淡淡嘅藥材味✨

2023-04-17 64 views
放假同阿爸阿媽去香港公園打卡,去完有啲想食台灣嘢,於是就去咗呢間「一起食堂」,間嘢位於中環域多利皇后街2號地下,喺正中環街市對面,認真方便。我哋三個人叫咗兩飯一麵加一個小食,認真抵食。紅燒牛肉麵碗麵啲烏冬真係一流,麵質幼滑彈牙,好似喺日本食嘅水準。啲牛肉又多,湯底好好。和風牛肉飯牛肉飯再加隻半生熟蛋,牛肉本身好新鮮,食落真係好食過x野家多多聲!蒲燒鰻魚飯真係冇得輸,條鰻魚好新鮮,而且又大嚿,個汁好味令到成碗飯一粒飯都冇剩。吉列炸蠔有四粒咁多,真係要趁熱食,係好好味。

我哋三個人叫咗兩飯一麵加一個小食,認真抵食。

和風牛肉飯

蒲燒鰻魚飯

吉列炸蠔
有四粒咁多,真係要趁熱食,係好好味。
2023-04-15 46 views
呢間餐廳嘅名叫做一起食堂真係幾似個食堂(無論價錢、環境、速度,唔怪之得佢嘅時候人頭湧湧)🍲紅燒三寶牛肉麵,本身以為啲面喺台灣麵,但其實佢係類似烏冬;牛肉包括牛腱、牛丸、牛肋條,每款都幾入味~🍱黑糖豬軟骨飯,呢個係好似一個便當形式,有飯有湯有配菜仲有甜品仔。首先個湯係蘿蔔湯,幾清甜,然後側邊有啲海草同埋細粒紫薯仔,都幾有誠意。主菜豬軟骨好林,有豐富嘅黑糖味道,幾好味! 🥟府城蝦巻,呢個蝦卷都算係真材實料,幾脆幾好味🥬肉燥燙青菜🥬可以平衡返呢餐嘅肉類,佢啲炸蒜都幾好味🧋紅豆奶茶🫘芋圓仙草凍:呢個好驚喜,因為超大碗,勁多粒芋圓,食完好飽🤣🤣🤣中環嘅真食堂!
呢間餐廳嘅名叫做一起食堂

🥟府城蝦巻,呢個蝦卷都算係真材實料,幾脆幾好味

🥬肉燥燙青菜🥬可以平衡返呢餐嘅肉類,佢啲炸蒜都幾好味

🧋紅豆奶茶

中環嘅真食堂!

• 芋圓仙草凍
  • 府城蝦卷
2023-04-14 54 views
「一起食堂」我一直以為官塘先有,早二日收工經過中環街市等過馬路,先見到對面街原來都有一間,立即影相問下細佬同唔同我食埋飯先返屋企😂花雕麻油雞湯麵$89麵底其實係幼烏冬(我喜歡💕)雞係用雞卷肉質比較結實,花雕酒用小木杯盛載比你自己調節酒量,而我當然要全杯落哂啦~整過湯底濃香花雕味,香香甜甜仲有大大粒紅棗同大粒杞子,好補身呀!😂😂三杯雞飯$79濃味之選😂九層塔🌿好香,加埋紅椒辣辣的,相當惹味!鹽酥雞$38酥酥脆脆,如果可以再咸一點更理想😂酥炸地瓜條$38無敵炸物,沒有不點的理由!珍珠奶茶同仙草奶茶可以選擇半糖同糖,正常發揮啦~

花雕麻油雞湯麵$89
麵底其實係幼烏冬(我喜歡💕)

三杯雞飯$79
濃味之選😂九層塔🌿好香,加埋紅椒辣辣的,相當惹味!

鹽酥雞$38
酥酥脆脆,如果可以再咸一點更理想😂

酥炸地瓜條$38
無敵炸物,沒有不點的理由!

珍珠奶茶同仙草奶茶
可以選擇半糖同糖,正常發揮啦~

• 花雕麻油雞湯麵
2023-04-14 44 views
Amazing meal at a Taiwanese spot in Central with super friendly prices🤑 The chicken noodles with shaoxing wine and braided beef noodles were both delicious. Highly recommend for some authentic Taiwanese cuisine without breaking the bank!😝.係中環發現有間良心價台灣菜當然要試試佢,午市有做set lunch又無加一唔怪得成日都大排長龍~ 花雕麻油雞湯麵好香麻油同酒香,湯頭飲落清甜雞件都大舊兼嫩滑,三寶牛肉麵份量超澎湃,除咗牛腩多之餘仲有兩大舊入哂味嘅蘿蔔,湯底夠濃味啱哂我😛 另外鹽酥雞同芋圓都好食過好多間台灣餐廳,出開中環真係可以一試~
2023-04-14 25 views
lunch time有時lum唔到食咩都會黎一起食堂用餐,貪佢選擇多。叫左黑糖豬軟骨飯,配海藻沙律和闕餅,還有蕃薯做小食,性價比非常高。黑糖豬軟骨飯份量好多,可能有3碗飯😂😂😂豬肉和軟骨煮得非常入味,加上黑糖的甜味,食到軟骨時特別滿足,佢d骨仲係脆脆地。闕餅和蕃薯小食同好唔錯,對我黎講係extra飽😂😂價格實惠,餐點份量十足,非常適合和朋友一起來用餐。而且,餐廳嘅位置非常方便,就係中環街市對面。

2023-04-11 39 views
#中環美食 #小蓮星呑食中環🔻 一起食堂中環域多利皇后街2號地舖/🧃紅燒三寶牛肉麵 $99三寶包括牛肉丸、牛肋條同埋牛腱,牛肉丸大推,唔係彈牙嗰隻,但係就啖啖都食到牛肉同埋好濃郁嘅牛香,牛腱同牛肋條都炆到好腍好入味,紅燒湯底好特別,入口好甘甜,之後就食到好多層次嘅香料味,個麵都好特別,類似扁烏冬,比較爽口/🧃花雕麻油雞湯麵 $89首先賣相勁靚,再嚟喺個湯底好香花雕味,但係又唔係好強烈嘅酒味,非常易入口,亦都有好香嘅麻油味同淡淡嘅中藥味,雞係雞髀肉,非常嫩滑,啖啖肉,果然係招牌菜/🧃府城蝦卷 $32呢個第一次食,超級好味,個皮係腐皮,炸到脆卜卜,入面就係蝦蛟肉,唔係爽口彈牙嗰隻,但係就食到蝦嘅鮮味同埋鹹香味/🧃烤台灣香腸 $32唔會過分油膩,配蒜片食非常惹味/🧃珍珠奶茶 $24呢個價錢都算良心,但係個質素絕對不馬虎,珍珠好煙韌,奶茶無論係奶香定茶香都平衡得好好/#food #foodie #hkfood #hkfoodie #foodporn #foodstagram #hkfoodblogger #foodblogger #foodlover #foodphotography #hki
#中環美食 #小蓮星呑食中環
🔻 一起食堂
中環域多利皇后街2號地舖
🧃紅燒三寶牛肉麵 $99

🧃花雕麻油雞湯麵 $89

🧃府城蝦卷 $32

🧃烤台灣香腸 $32
唔會過分油膩,配蒜片食非常惹味

🧃珍珠奶茶 $24

#food #foodie #hkfood #hkfoodie #foodporn #foodstagram #hkfoodblogger #foodblogger #foodlover #foodphotography #hkig
🌸今日小編又想食日本菜又想食台灣菜,朋友就介紹不如去中環嘅一起食堂,話可以滿足到小編嘅雙重願望🫢💕去到見到餐牌,真係又有日式又有台灣菜,小編已經急不及待要食喇😂-𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評 🐟原條蒲燒饅魚飯 $𝟷𝟹𝟿原條饅魚好吸精🤩饅魚非常大條厚身,而且唔會好多碎骨,岩曬小編呢𝚍懶人食啊🙆🏻‍♀️ 呢個飯另外有送上湯同小菜,$𝟷𝟹𝟿咁大份又可以用黎打卡,小編覺得可以接受🫢-🐤鹽酥雞 $𝟹𝟾鹽酥雞調味岩岩好,唔會話太咸,炸粉分量適中,唔會食到成口粉,雞肉尚算嫩滑,正常發揮🙈-🍱滷水拼盤 $𝟽𝟾拼盤包括牛腱、雞翼、滷蛋和豬耳,滷水味入味但偏咸,送飯一流,而且每款的分量足夠𝟸-𝟹人𝚜𝚑𝚊𝚛𝚎,同朋友食岩岩好💕👍🏻-📍 一起食堂中環域多利皇后街2號地舖-環境:🌸🌸🌸🌸味道:🌸🌸🌸🌸服務:🌸🌸🌸🌸衛生:🌸🌸🌸🌸性價比:🌸🌸🌸🌸-#hkfoodie #foodbitxh #foodbitxh_central #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #香港美食 #instafood #hkfoodblogger #打卡美食 #instamood #香港好去處 #打卡餐廳 #相機食先
🌸

味道:🌸🌸🌸🌸
服務:🌸🌸🌸🌸
衛生:🌸🌸🌸🌸
性價比:🌸🌸🌸🌸
#hkfoodie #foodbitxh #foodbitxh_central #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #香港美食 #instafood #hkfoodblogger #打卡美食 #instamood #香港好去處 #打卡餐廳 #相機食先 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港打卡 #餐廳推介#假日好去處 #香港必吃 #香港美食 #香港探店 #香港旅遊攻略 #中環美食 #香港美食推介 #日式料理 #台式料理 #珍珠奶茶 #中環好去處 #中環黃店
十世無出過中西區行街/開餐打算搵間 #良心小店 食下台灣菜觀塘嘅一起食堂係中環開咗分店價錢亦都貴了不少, 很少見魯肉飯賣到$69一碗或者係平日lunch嚟食午餐更抵食😬𓂅 花雕麻油雞湯麵 (ᴴᴷᴰ 89)花雕酒係分開上, 可按自己嘅喜好去落幾多, 湯底麻油味濃但唔算非常香, 麵條食落比較軟身, 值得一讚係雞件幾嫩滑𓂅 紅燒三寶牛肉麵 (ᴴᴷᴰ 99)近百元的牛肉麵, 湯底牛肉味不算濃郁; 三寶為牛腱、牛丸、牛肋條, 味道都叫正常, 雖然兩款湯麵都有齊中華沙律、蕃薯仔同蕨餅, 但呢個價錢呢個味道都相對普通𓂅 鹽酥雞 (ᴴᴷᴰ 38)意外好吃的小食😂 外表炸得金黃酥脆, 雞件肉質嫰滑, 而且調味得剛好, 不錯👍🏻𓂅 珍珠奶茶 / 半糖 (ᴴᴷᴰ 24)奶茶茶底不太香, 而且奶的份量偏重, 我自己就覺得好麻麻, 好在珍珠都夠咬口都合格
十世無出過中西區行街/開餐
打算搵間 #良心小店 食下台灣菜
觀塘嘅一起食堂係中環開咗分店
價錢亦都貴了不少, 很少見魯肉飯賣到$69一碗
或者係平日lunch嚟食午餐更抵食😬

𓂅 花雕麻油雞湯麵 (ᴴᴷᴰ 89)

𓂅 紅燒三寶牛肉麵 (ᴴᴷᴰ 99)

𓂅 鹽酥雞 (ᴴᴷᴰ 38)

𓂅 珍珠奶茶 / 半糖 (ᴴᴷᴰ 24)
2023-03-07
$120 (Lunch)
2023-04-09 143 views
💢中環食lunch 真心貴 🤑唔食米線同昭隆街基本上都要70蚊以上 但又唔一定好食 🤮每次拎完九頭鳥外賣行過 都會被佢三杯雞呢幾個字吸引到 今次等我黎打大佬啦😂🐔三杯雞飯佢有汁 🐤但啲雞黎到都仲係香脆架🐤 仲好juicy味道偏甜 中意重口味既家廚就唔太岩但女仔就應該岩 🍚食落好香 米係珍珠米🐔花雕麻油雞湯麵個湯好香藥膳味 飲落唔苦花雕🍶係另外用小杯裝好 貼心的設計 咁樣啲酒就唔會落左湯之後熱力渾發份量又可以自己調節雞肉無骨啖啖肉🤤午巿套餐佢會配啲小食比你🍈加埋冬瓜茶做收尾 🍜好完美既lunch 飽到要攬住個肚反office😂人數: 2人人均: HKD 100再黎: 🟢 可以經常食🤭
💢中環食lunch 真心貴

花雕麻油雞湯麵
三杯雞飯
花雕麻油雞湯麵
2023-04-06 3699 views
餐廳:一起食堂地點:中環域多利皇后街(中環街市隔離)菜式:台式飯堂餐牌:餐牌簡單一張紙,有麵,飯,季節限定菜式,小食,飲品同甜品,自己剔紙落單。冇收加一。紅燒牛肉麵 $89紅燒牛肉麵大大碗,牛肉有4大件,整得好腍而啖啖肉,中間有少少筋,骨膠原感重,只係有好少肥膏。仲有少少碎牛。個麵係烏龍麵,烏龍麵其實好似烏冬,非常之滑溜。配有大大舊香甜紅蘿蔔同白蘿蔔各一,仲有一條新鮮小棠菜,另外灑上蔥花同鹹菜。個湯完全唔油,味道少少微辣同少少微甜,唔錯。原條蒲燒鰻魚飯 $139原條蒲燒鰻魚飯真係超大條原條,鰻魚上面灑上好多紫菜絲,白芝麻粒,飯素同葱花。重點係鰻魚質感,非常彈牙,而且好厚肉,大大滿足!飯量唔少,而鰻魚汁好多,完全夠撈飯。伴有一隻溫泉蛋,整穿隻蛋再蛋汁撈飯就更正。配菜有1條小棠菜心同兩片蘿蔔漬物。另外跟左一碗白蘿蔔芹菜清湯。喜愛鰻魚人士必食!兩個主食都跟有3格小食,非常豐富!分別有中華沙律,迷你甜番薯三條,同忌廉泡芙。迷你甜番薯真係又腍又甜,好味。忌廉泡芙大大粒,入面忌廉又多又滑,可以清味蕾。吉列炸蠔 $48 另外叫左一份小食。吉列炸蠔一客4件,熱辣辣上枱!吉列炸皮香脆,厚薄適中,入面蠔肉
餐廳:一起食堂
地點:中環域多利皇后街(中環街市隔離)
菜式:台式飯堂
紅燒牛肉麵 $89

原條蒲燒鰻魚飯 $139

3格小食
吉列炸蠔 $48
吉列炸蠔

另外叫左一份小食。吉列炸蠔一客4件,熱辣辣上枱!吉列炸皮香脆,厚薄適中,入面蠔肉多汁,伴有沙律醬。

午市升級組合加$12有迷你芋圓仙草凍或者$25以下飲品。
芋圓仙草凍(迷你)
芋圓仙草凍(迷你) 跟餐加$12

迷你芋圓仙草凍有3色芋圓8粒,配有仙草,加上香滑淡奶,份量係成個飯碗。芋圓超飽肚,仙草滑溜無怪味,淡奶唔甜,食完真係超飽!

呢間飯堂真係抵食,食物好食,上菜快速,實有下次!
2023-04-06
$150 (Lunch)
3格小食
吉列炸蠔
芋圓仙草凍(迷你)