2025-01-08 113 views
朋友話大埔嘅東昌街開咗一間新嘅餐廳,叫逸東小館,放假去左試試。我哋試咗幾樣野食:🍜 雙拼雲吞:沙爹牛柳鮮肉雲吞+鮮菇蟲草花鮮肉雲吞,每款各 4 隻。佢哋嘅雲吞大大粒,味道濃郁!沙爹牛柳幾創新,沙爹味香濃,牛柳鮮嫩多汁;蟲草花嘅清香顯得特別清新,搭配鮮肉,口感滑嫩,冬天真係好適合搭配熱湯一齊食!🥡 脆炸腩肉擔擔米粉:呢碗擔擔麵好正宗,米粉滑溜,最特別係脆炸腩肉,食落去卜卜脆,配合濃郁嘅醬汁,好味!🍜 醉雞醬油撈麵:醉雞入味到不得了,醬油撈麵都有佢自己嘅特色,自家製醬油味道不錯!🍗 南乳炸雞翼:呢款雞翼真係大大隻,南乳味好濃,炸得外脆內嫩,食咗一啖就停唔到!🍵 仲叫咗一支自家製嘅蘋果茉莉花茶,味道清新,可以解解膩!逸東小館無論係味道定係分量,都非常滿足,值得一試!下次再約埋朋友一齊嚟食!🥳

我哋試咗幾樣野食:

🍵 仲叫咗一支自家製嘅蘋果茉莉花茶,味道清新,可以解解膩!

2025-01-05 113 views
大埔好野食真係好多。大埔墟火車站行大約10分鐘就黎到東昌街。逸東小館主打手工雲吞同埋雞湯湯麵,見到門口寫住下午茶時段3pm至6pm有7折,今次就黎試下係咪咁好食咁抵食。餐牌上有幾多野食,有招牌雞湯手工雲吞、招牌雞湯麵、撈麵、擔擔麵同客飯套餐。我地就叫左花膠雞上海麵、醉雞上海麵、沙嗲牛柳雲吞同埋蝦仁鮮肉雲吞。個人覺得沙嗲牛柳雲吞幾特別,雲吞皮唔厚,配搭沙嗲牛柳嘅沙嗲味,幾juicy。蝦仁鮮肉雲吞都不錯,蝦仁幾新鮮,幾好食。👍至於花膠雞上海麵嘅雞都幾滑,而且有雞翼同雞髀,幾好幾好。花膠都幾大塊,但如果炆淋啲就perfect。醉雞上海麵嘅湯底就係醉雞湯,配搭上海麵,每一啖都飲到醉雞湯。👍有雞髀同雞胸,正。

2025-01-04
Tea
1K
2025-01-05 91 views
搬家後探索大埔發現很多美食😋逸東小館在東昌街買菜時會經過這邊下午茶時段全單七折,沒理由不試推薦他們的餃子和雞湯系列真是回味無窮我是十分想吃醉雞麵可惜是最近戒口中不可吃雞肉帶點遺憾也是好的,下次回來再試吧餃子口味多,有些還挺有創意的(印象中有一款是餐蛋餃😆)老人家保守還是要韮菜豬肉蝦酥餃附雞湯,非常好喝餃子連湯一起吃好舒服餃子飽滿大顆,一碗八隻蝦酥原來是櫻花蝦,帶點鹹香加了$8米粉底,吸收湯汁,吃得一滴不剩炸豬排撈麵豬扒炸得超級脆,也算厚身的撈麵適合重口味人士,調味不錯驚喜是附送雞湯一碗!太好喝了,滿滿的雞鮮味!鮑汁豆腐一客四件,多汁不乾,不錯的小吃跟餐可加購飲品想不到這裡也可以喝到即磨咖啡😋沒太高要求,有咖啡就開心了另一杯是自家製的茶桂花元肉烏龍茶大概是室溫,不冷也不熱我覺得還好的,畢竟喝過熱熱的雞湯喝溫茶也可以接受下次回來必定試試醉雞麵🤭吃過的朋友有沒有心水推介?

搬家後探索大埔發現很多美食😋
逸東小館在東昌街
買菜時會經過這邊
下午茶時段全單七折,沒理由不試
推薦他們的餃子和雞湯系列
真是回味無窮
我是十分想吃醉雞麵
可惜是最近戒口中不可吃雞肉
帶點遺憾也是好的,下次回來再試吧

餃子口味多,有些還挺有創意的
(印象中有一款是餐蛋餃😆)
老人家保守還是要韮菜豬肉蝦酥餃
附雞湯,非常好喝
餃子連湯一起吃好舒服

餃子飽滿大顆,一碗八隻

蝦酥原來是櫻花蝦,帶點鹹香
加了$8米粉底,吸收湯汁,吃得一滴不剩

炸豬排撈麵

豬扒炸得超級脆,也算厚身的

撈麵適合重口味人士,調味不錯
驚喜是附送雞湯一碗!
太好喝了,滿滿的雞鮮味!

鮑汁豆腐
一客四件,多汁不乾,不錯的小吃

跟餐可加購飲品
想不到這裡也可以喝到即磨咖啡😋
沒太高要求,有咖啡就開心了
另一杯是自家製的茶
桂花元肉烏龍
茶大概是室溫,不冷也不熱
我覺得還好的,畢竟喝過熱熱的雞湯
喝溫茶也可以接受

下次回來必定試試醉雞麵🤭
吃過的朋友有沒有心水推介?
只能說我和媽媽太有口福,周末遊大埔巴士一下車,就遇到逸東小館,逸東小館不太起眼,卻具有五湖四海口味的手工雲吞,又將雞湯麵化成各式誘人的麵食,身為吃貨怎能忍得住這些美食? 真的不誇張,在下午茶時段逸東小館居然高朋滿座到一位難求。蟲草花雞麵彷彿踏入一場美味與感官的盛宴,這是一道將蟲草花與雞融合的絕妙湯麵,散發出迷人的雞肉鮮香,輕輕夾取雞塊,雞骨雞肉輕易分離,帶來極致的享受。每一口雞肉相當柔嫩,煮後不柴,溢出的鮮美與溫潤在口中綻放,而湯底更是這碗上海麵的靈魂所在,清爽又甘甜濃郁,經過細火慢熬,使蟲草花的清甜與雞肉營養完美交融。旺菜鮮肉雲吞皮薄薄的,肉皮比例剛剛好,透出粉色的鮮肉來,用湯匙舀起來不只沉甸甸,還會晃,旺菜鮮肉雲吞頗有份量。旺菜鮮肉雲吞大口咬下整個旺菜甜味爆出來,帶有豬肉的鮮甜,旺菜和鮮肉鮮味一起竄出,不錯的吃。相信逸東小館深受港式飲食文化影響,才創造出沙嗲牛柳鮮肉雲吞呢,沙嗲牛柳鮮肉雲吞別有洞天,這詞彙會瞬間充斥在口齒與味蕾,濃稠的沙嗲醬汁染指牛肉傾瀉而下,沙嗲與牛肉結合發揮一加一大於二的曼妙之處,輕輕擁抱唇齒。炸腩肉也是驚為天人,媽媽直說好吃,炸腩肉處理細緻,外層炸得金黃香脆,

炸腩肉也是驚為天人,媽媽直說好吃,炸腩肉處理細緻,外層炸得金黃香脆,色澤漂亮,飽口的肥肉毫不膩味,軟彈極致,瘦肉軟嫩不柴,酥炸腩肉引出油脂脂香,頗有一番「脂」味,入口即化,炸腩肉超級邪惡,越吃越涮嘴。

南乳炸雞翼看似簡單,卻是一道厲害的小食,南乳炸雞翼以南乳醃漬後直接下鍋高溫油炸,酥酥脆脆的雞皮配上鹹香味美的南乳,十級下飯,讓人意猶未盡,南乳炸雞翼肉嫩汁多,整體平衡性甚佳,深得我心。

飲品方面,媽媽選喝豆漿,我則喝蘋果茉莉花茶,蘋果茉莉花茶是一款老少咸宜茶飲,蘋果茉莉花茶淡麗清香,喝起來清新爽口且純粹,尾韻回甘俐落,韻味天然,邊喝蘋果茉莉花茶邊吃東西挺解飽膩。
2024-12-18 183 views
大埔街坊一定好熟悉的人氣餸子店,喺隔離/個舖位開咗新分店,除咗照舊有手工餸子,仲有好合時宜嘅熱辣辣雞湯麵、客飯(菜飯底!)、特色小菜等等🥢花膠雞麵 (轉通心米線)花膠超大塊好有份量!我唔夠力夾起成塊影相🤣 雞湯清澈但係好鮮甜仲有好少見嘅通心米線,有飽滿湯汁,配依個雞湯底一流!🥢醉雞麵 (轉通心米線)冬天食醉雞好暖胃♨️ 湯底有好香酒味,雞肉嫩滑,唔係啲頭頭尾尾位,而且索到雞湯,好滿足🥰🥢雙拼雲吞八隻:湯底都用上雞湯好有驚喜!沙嗲牛柳鮮肉真係有港式沙牛嘅味,而且牛柳打得有彈性,值得一試!蝦仁鮮肉雲吞蝦仁彈牙鮮甜,都算係水準之作飲品有跟餐價鴨屎綠檸檬茶豆漿

🥢花膠雞麵 (轉通心米線)
仲有好少見嘅通心米線,有飽滿湯汁,配依個雞湯底一流!

🥢醉雞麵 (轉通心米線)

🥢雙拼雲吞八隻:
湯底都用上雞湯好有驚喜!

沙嗲牛柳鮮肉
真係有港式沙牛嘅味,而且牛柳打得有彈性,值得一試!

蝦仁鮮肉雲吞
蝦仁彈牙鮮甜,都算係水準之作

飲品有跟餐價

鴨屎綠檸檬茶
豆漿
人均$60起|大埔|滬菜|逸東小館大埔好吃的真多今天來到火車站附近的逸東小館冬天最適合來上韭黃芽菜炒鱔糊你們看一下裡面有超多的鱔片太好吃了再來一客炸腩肉我就說即叫即炸的醉好吃香脆的外皮搭配邪惡的肥膏讚值得加配春卷畢竟皮薄餡令也是人氣小吃沒想到烏龍花茶是真的好喝清甜解膩吃過這麼多東西人均都只是港幣60趕快把這裡Bookmark起來吧——————為食分界線——————📍 逸東小館大埔東昌街2號地舖人均消費: $60#mariofatfat #foodie #hkfoodie #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood #hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
人均$60起|大埔|滬菜|逸東小館

📍 逸東小館
大埔東昌街2號地舖

人均消費: $60
2024-12-10 207 views
入大埔踩完單車,搵嘢食搵到呢度~ 都有唔少街坊幫襯,相信係有返咁上下質素~ 價錢都平民,所以同朋友都唔手軟咁叫~🍽️ 花膠雞雞湯通心米線送到上枱淨係見到塊花膠,心諗係唔係上錯~ 真係落足料,雞肉又好嫩,連埋湯飲一流!🍽️南乳炸雞翼上海麵平時出去都係得3隻,佢一上就五隻,份量好有誠意!雞翼嘅南乳十分香,仲有炸粉唔厚,真係啖啖肉!🍽️韭菜蝦酥鮮肉雲吞x鮮菇蟲草鮮肉雲吞叫咗兩個主食都係忍唔住食最心愛嘅雲吞,雙拼每人兩隻味道可以試少少,雲吞嚟講合格!皮唔厚,而且絕對唔係細細隻膚衍你,內陷好足料,材料、調味都好香。🍽️蘿蔔絲空氣春卷平時好驚食炸嘢嘅我,驚喜唔會太油,入口脆卜卜,加上蘿蔔絲幾甜,幾有口感。🍽️鮑汁豆腐叫咗咁多嘢食,見到鮑汁豆腐咁特別,就梗係都要試下啦。汁十分入味,同埋唔係平時啲罐頭鮑汁味~值得一試!

🍽️ 花膠雞雞湯通心米線

🍽️南乳炸雞翼上海麵

🍽️韭菜蝦酥鮮肉雲吞x鮮菇蟲草鮮肉雲吞

🍽️蘿蔔絲空氣春卷

🍽️鮑汁豆腐
2024-12-05
2024-12-10 185 views
嚟到大埔搵嘢食,雖然位置有少少偏,但味道唔錯,有唔少選擇~~~一向鐘意食醉雞面,呢度嘅醉雞酒味香,仲有通心米線,比較少見,幾q彈吸湯汁好食,滿意!朋友叫嘅蟲草花雞面,份量都幾多,雞肉肉質嫩滑,雞皮薄,湯底濃味唔會過咸~叫咗款雙併雞湯雲吞,雲吞皮厚薄適中,餡料飽滿,沙嗲牛柳鮮肉雲吞,創新之餘味道幾正,香濃啖啖肉~~蝦仁鮮肉雲吞就有原隻蝦爽口彈牙~~南乳炸雞翼,即炸熱辣辣上枱正!外脆內嫩!樽仔奶茶同桂花元肉烏龍茶~

蝦仁鮮肉雲吞就有原隻蝦爽口彈牙~~

南乳炸雞翼,即炸熱辣辣上枱正!外脆內嫩!

樽仔奶茶同桂花元肉烏龍茶~
2024-12-04 183 views
大埔新開的港式餐館小店以往大埔有間專食餃子的小店名叫「逸東」,現在旁邊新開了姊妹店,專吃雞湯雲吞,另有多款港式風味的小菜和麪食。推薦必食雞湯雲吞,口味很有獨特性,是次點了沙嗲牛柳鮮肉雲吞,很特別口味的,有香港式沙嗲牛的香濃的味道,牛柳手打很有彈性和牛味濃,雲吞皮薄,雞湯很香!另外推介招牌雞湯麵,多款配搭選擇,今次點了芫荽雞麵,雞湯很香濃美味!中式小菜燴獅子頭菜飯,小店菜飯定食,有麻辣豆芽,更跟飲品「桂花圓肉烏龍花茶」,只需$60,抵吃之選。除了主菜外,更有多款小食可選擇,是次點了鮑汁豆腐和炸豬扒,飽汁豆腐很入味!炸豬扒外脆內軟!
大埔新開的港式餐館小店

除了主菜外,更有多款小食可選擇,是次點了鮑汁豆腐
和炸豬扒,飽汁豆腐很入味!炸豬扒外脆內軟!
最鍾意試新店花膠雞麵 $𝟠𝟝花膠真材實料超級大塊 差唔多冚過晒成碗麵食到啜啜聲(ง ´͈౪`͈)ว啲雞又滑又嫩麵可揀 通心米線/油麵/米粉/公仔麵/上海麵(•ૢ⚈͒⌄⚈͒•ૢ)多種選擇八隻餃子 加麵 $𝟞𝟘+$𝟚+$𝟠鮮菇蟲草花鮮肉雲呑 沙嗲牛柳鮮肉雲呑每粒雲呑都好大舊 一口完全食唔曬 我都要幾啖先食得曬 '◡' 最好笑係 男朋友食沙嗲牛柳鮮肉雲呑既時候 話好似食緊沙嗲牛肉麵 ૮₍ ˶ᵔᵕᵔ˶₎ა而且仲驚啲沙嗲牛肉汁滴落碗湯麵度破壞個湯既味道·͜·♡麻香螺旋藻$𝟚𝟘冰冰涼涼既螺旋藻 口感爽☺︎. 南乳雞 𝟛隻$𝟚𝟠好濃南乳味 炸得好香好脆₍ᐢ..ᐢ₎♡見到隔離枱 三母女叫左兩碟 證明好多人鍾意食鮑汁油菜 $𝟚𝟘$𝟚𝟘一碟菜真係唔算貴ꪔ̤̮加埋鮑汁唔會覺得個口寡寡鮑汁豆腐 $𝟛𝟘總共有四舊豆腐 鮑汁好入味成舊豆腐吸滿曬鮑汁 會係個口度爆汁ᐠ(ᑒ)𐂐
最鍾意試新店

每粒雲呑都好大舊 一口完全食唔曬
我都要幾啖先食得曬 '◡'
而且仲驚啲沙嗲牛肉汁滴落碗湯麵度破壞個湯既味道·͜·♡

麻香螺旋藻$𝟚𝟘
冰冰涼涼既螺旋藻 口感爽☺︎.

南乳雞 𝟛隻$𝟚𝟠

鮑汁豆腐 $𝟛𝟘
總共有四舊豆腐 鮑汁好入味
成舊豆腐吸滿曬鮑汁 會係個口度爆汁ᐠ(ᑒ)𐂐
2024-12-04 114 views
最近見到逸東餃子旁邊開了一間姊妹店「逸東小館」。主打雞湯手工雲吞、雞湯麵。亦有不少中式客飯套餐。★花膠雞通心米線★花膠雞通心米線是這裡的招牌菜之一,湯底清甜、鮮香,雞湯的味道醇厚,融合了花膠的滑嫩。通心米線煮得剛好,不會過淋。添加的鮮菇和蟲草花更增添風味。★鮮菇蟲草花鮮肉雲吞★每一隻雲吞的皮薄透亮,包裹著香濃的肉餡。鮮肉的質感滑嫩,與鮮菇和蟲草花的搭配,讓整體口感更加豐富。★韭黃芽菜炒鱔糊★太耐無食過韭黃芽菜炒鱔糊。雖然色彩不太吸引,重要是入口濃香惹味,很好下飯。選了鮑汁豆腐作前菜,吸收了鮑汁的精華,同樣濃香。★炸腩肉★炸腩肉外酥內嫩,口感十足。每一口都令人回味無窮。★玫瑰荔枝茉莉茶★香氣悠然,清新可口。★熱情果玄米綠茶★帶來了一絲清新的酸甜感,十分提神。【逸東小館】📌大埔東昌街2號地舖

★花膠雞通心米線★

★鮮菇蟲草花鮮肉雲吞★

★韭黃芽菜炒鱔糊★

★炸腩肉★
炸腩肉外酥內嫩,口感十足。每一口都令人回味無窮。

★玫瑰荔枝茉莉茶★
香氣悠然,清新可口。

★熱情果玄米綠茶★
帶來了一絲清新的酸甜感,十分提神。

【逸東小館】
📌大埔東昌街2號地舖

2024-12-02 148 views
大埔真係一個卧虎藏龍嘅美食地方,好多貼地嘅小店,今日行過橫街,正正巷頭段位置,見到門面唔算大但有2個古代圖案吸引左係一間上海小店,中午時段都多人,但座位都寬敞,小店來說唔會有壓逼感,裝潢都用上一d古代圖案及節氣名….✨花膠雞麵配上海麵🍜大大塊的花膠,即時覺得滋補最滋補;雞肉肉質嫩滑,雞湯湯底味濃,飲得出熬製時間長,配上幼身上海麵✨南乳炸雞翼配油麵🍜炸得非常之香口,而保持雞翼的嫩滑,南乳味唔會過咸,油麵配上雞湯✨韮菜蝦酥鮮肉雲吞雲吞好足料,韮菜及蝦酥味配豬肉,每啖食落都香氣滿滿,大大粒滿足✨蘿蔔絲空氣春卷炸得乾身唔油,香脆可口,作為餐前的小食正合不過✨跟餐飲品半價點了咖啡及利賓納梳打價錢貼地,雞湯麵🍜雞湯底濃,食完碗麵真係會跟手飲埋成碗湯,小店嚟講做得唔錯,職員很有禮貌,下次嚟會試下客飯

✨花膠雞麵配上海麵🍜

✨南乳炸雞翼配油麵🍜

✨韮菜蝦酥鮮肉雲吞

✨蘿蔔絲空氣春卷
炸得乾身唔油,香脆可口,作為餐前的小食正合不過

✨跟餐飲品半價
點了咖啡及利賓納梳打

Lunch
  • 招牌雞湯麵~花膠雞麵
1K
2024-12-02 131 views
今晚凍凍地想食暖胃嘅食物,於是去咗大埔東昌街搵食,街道短短,但係食肆都吾少,見到呢間位處轉角位嘅[逸東小館(大埔)],門口餐牌見有鍾意嘅雞湯雲吞就入去試吓😁呢個餸第一口當然要先飲啖湯,果然真材實料而且無味精,喝後無口渴,蝦仁鮮肉雲吞吸盡湯汁,皮又薄又滑,鮮肉餡料充足清甜,蝦仁大隻無雪味,有水準👍🏻韭黃芽菜炒鱔糊色澤鮮綠,鱔魚切成條狀,同新鮮的韭黃炒製而成,口感鮮嫩滑潤,鱔魚肉質細嫩,韭黃清香,成碟餸味道鮮美😋麻香芽菜以鮮嫩爽脆的芽菜為主料,麻辣味適中,值得推介📍小食叫咗蘿蔔絲空氣春卷、南乳炸雞翼和炸豬扒和鮑汁豆腐,炸物方面做得好出色,皮脆肉嫩,醃得入味又吾會過咸,鮑汁豆腐食落似臭豆腐,味道吾錯,係用心製作嘅小食💯餐廳仲提供兩杯免費果茶,解膩解渴,適合作為餐後飲品💕

Dinner
2024-11-26 158 views
食過逸東餃子好食,今次見到隔離開左間逸東小館決定試下。超巨型花膠雞米線:花膠的size有大半個碗咁大件,花膠發得好靚,有一定厚度,咬落軟身,雞件都係靚部位,我叫左通心米線,啲米線可以吸哂雞湯☺️招牌雲吞叫咗鮮菇蟲草花鮮肉雲呑拼韭菜蝦酥鮮肉雲吞。鮮菇蟲草花鮮肉雲呑好香蟲草味,帶菇菇的香氣。韭菜雲吞就相對重味少少,帶咸香。另外必試南乳雞翼!個南乳味好香,雞翼好入味,外皮炸到脆卜卜,好好食我再試左個蘿白絲空氣春卷,春卷空氣感重,所以咬落好香脆,咬到入去會食到咸香的白蘿白條,中意食脆卜卜炸物可以試下。
食過逸東餃子好食,今次見到隔離開左間逸東小館決定試下。

• 花膠雞米線
  • 南乳炸雞翼
2024-11-24 267 views
逸東餃子旁邊開咗新分店,係逸東小館,有好多客飯湯麵等等。除咗食物種類同隔離唔同之外,座位亦更闊落。韮黃芽菜炒鱔糊菜飯餐會配一份前菜同飲品。鮑汁豆腐口感正常,吸滿鮑汁嘅味道。炒鱔糊的份量豐富,味道濃郁,鱔肉亦很爽口,每一口配上菜飯非常之合適。薑蔥油雞扒麵麵底為上海麵,上海麵為較幼身嘅麵質,口感唔會太過淋。雞扒嘅賣相很吸引,表面香脆金黃,每一口有非常脆口嘅雞皮加上肉質鮮嫩嘅雞肉,薑蔥醬更為味道更添上一層層次,既邪惡又好食 。韭菜蝦酥鮮肉雲吞雲吞皮很光滑帶點彈牙口感,內裡香濃嘅韭菜加上濃郁又帶點脆嘅蝦酥口感好特別,各種濃郁嘅味道亦令雲吞味道豐富。客飯跟餐可以配一個飲品,好少見有利賓立梳打,即刻試咗,加咗soda water嘅利賓立,味道會無咁甜~

韮黃芽菜炒鱔糊
菜飯餐會配一份前菜同飲品。
鮑汁豆腐口感正常,吸滿鮑汁嘅味道。

薑蔥油雞扒麵
麵底為上海麵,上海麵為較幼身嘅麵質,口感唔會太過淋。

韭菜蝦酥鮮肉雲吞