觀塘呢間低調工廈西餐廳,出品高質✨更有多款特色素食,肉素共桌,甜品必叫原個菠蘿刨冰!🐟香煎比目魚配忌廉牛油汁 $88比目魚厚肉之餘,煎得香嫩唔會老,creamy忌廉汁香滑不膩。🐑紅酒燴羊膝伴薯蓉 $118燜得入味,濃郁紅酒香搭配嫩滑羊膝,有膠原口感小似牛犍XD🍍菠蘿刨冰配香滑奶蓋 $78原個勁滿足!新鮮菠蘿挖肉,奶蓋係原味忌廉,如果變芝士奶蓋會更正😉刨冰都有悉心加上菠蘿汁,打得夠碎,所以食到底都覺得好食!

🐟香煎比目魚配忌廉牛油汁 $88

🐑紅酒燴羊膝伴薯蓉 $118
燜得入味,濃郁紅酒香搭配嫩滑羊膝,有膠原口感小似牛犍XD

🍍菠蘿刨冰配香滑奶蓋 $78
餐廳:EFG Eat for Green (觀塘)地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座3樓P室講到素食餐廳香港的確唔少,不過大部份純素食餐廳價錢都幾貴💸,或者喺物以罕為貴嘅關係?又或者佢哋嘅客源相對較窄而需要將食物價格提高,以致維持收支平衡?再次去到觀塘駱駝漆大廈3座3樓呢間EFG Eat for Green @eatforgreen ,因為知道佢哋推出咗全新超抵食嘅午市同晚市套餐Menu,亦研發咗一系列新式甜品🍰,希望繼續以「健康」同「素食」為理念,帶比素食同肉食人士高質素嘅食物同食過返尋味嘅享受😎✝️素超厚豬扒飯配溫泉蛋 $98足4cm厚嘅素超厚豬扒♻️,用咗仿真度極高嘅素食材打製成嫩口豬扒,外層同時帶有鬆脆嘅吉列口感,加上秘製可樂汁令素豬扒味道層次更加豐富,食落更加惹味😋;配上菜苗🌱、椰菜絲同溫泉蛋,將飯免費轉埋做白麵豉豆乳湯麵🍜,濃郁乳滑嘅豆乳湯帶有少少白麵豉鹹香,麵條掛上濃而不膩嘅豆乳湯,每啖都充滿住日式風味🇯🇵✝️日本生蠔 $78/3隻嚟自日本兵庫縣嘅大隻生蠔🗾,蠔肉望落白得嚟肥美飽滿,蠔身較大而且肉質鮮甜🦪,入口先爽嫩後Creamy,啖啖肉嘅滋味真喺一試難忘🤤,加多幾滴檸檬汁就
餐廳:EFG Eat for Green (觀塘)
地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座3樓P室

✝️素超厚豬扒飯配溫泉蛋 $98
麵條掛上濃而不膩嘅豆乳湯,每啖都充滿住日式風味🇯🇵
✝️日本生蠔 $78/3隻
嚟自日本兵庫縣嘅大隻生蠔🗾,蠔肉望落白得嚟肥美飽滿,
蠔身較大而且肉質鮮甜🦪,入口先爽嫩後Creamy,啖啖肉嘅滋味真喺一試難忘🤤,加多幾滴檸檬汁就將甘甜鮮味推去極致。依家追加第二客都只喺需要加多$58,即喺$136就有半打靚蠔食,餐廳入貨果然唔馬虎🤩

✝️泰奶麵包布甸 $62
將餐廳自家調製嘅泰式奶茶,
倒入即叫即整熱辣辣又鬆軟Fluffy嘅麵包布甸當中,配埋Oreo碎、雲呢拿雪糕🍨、焦糖香蕉🍌,
既熱又冷🔥❄️,一食就上癮🤪,喺非常Match又夠甜蜜蜜嘅飯後甜品

PS夜晚後8點入座單點甜品、飲品同小食仲免收加一服務費😍,食完晚飯想搵個地方飲杯嘢食個甜品,或許呢度都喺一個好嘅選擇👍
2023-10-03
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$180 (Dinner)
2023-09-25 82 views
🥩️肉素同桌cafe無限時任坐 聚會之選☘ 必食炸豬扒、拿破崙 🍰 甜品免加一🤑拉➡️睇menu🐭 米奇老豬Vol. 400 🐷[EFG Eatforgreen]老豬係一個好鍾意食素嘅人 🥗不過好多時未必個個朋友都接受到無肉食今次受邀試呢間推廣肉素共桌嘅餐廳@eatforgreen 就啱曬啦 👏🏻餐廳裝修格調介乎cafe同茶餐廳播住輕音樂 可以同朋友坐足成晚傾計如果8點後入坐淨係食甜品仲唔洗加一添!.🐖🐖《風乾種子餅配自家製純素芝士醬》🐖🐖 🛑7/10🛑 💰$48💰由各類健康嘅seeds&nuts組成嘅薄脆餅個底有小小燶 所以有d苦澀味純素芝士醬口感似hummus 👍🏻有薑黃粉嘅味道~.🐖🐖《經典Impossible漢堡》🐖🐖🛑8.1/10🛑 💰$98💰漢堡包體外脆內鬆軟 有牛油香仲有d花生醬味(?)素漢堡扒口感同味道都好似🐮 🤩有番茄同芝士不過整體略嫌唔夠juicy 😛.🐖🐖《香煎比目魚配酸忌廉牛油汁》🐖🐖🛑8/10🛑 💰$88💰魚塊偏細 不過煎得幾香皮脆 🐟薯蓉應該落左d木薯粉(?)食落有d煙韌 唔係一般粉蓉狀 幾特別.🐖🐖《素超厚豬扒配溫泉蛋·白面豉豆乳湯麵》🐖🐖🛑8.4/10🛑

拉➡️睇menu

今次受邀試呢間推廣肉素共桌嘅餐廳
@eatforgreen 就啱曬啦 👏🏻
餐廳裝修格調介乎cafe同茶餐廳
播住輕音樂 可以同朋友坐足成晚傾計
如果8點後入坐淨係食甜品仲唔洗加一添!
🐖🐖《風乾種子餅配自家製純素芝士醬》🐖🐖
🛑7/10🛑 💰$48💰
由各類健康嘅seeds&nuts組成嘅薄脆餅
個底有小小燶 所以有d苦澀味
純素芝士醬口感似hummus 👍🏻
有薑黃粉嘅味道~
🐖🐖《經典Impossible漢堡》🐖🐖
🛑8.1/10🛑 💰$98💰
漢堡包體外脆內鬆軟 有牛油香
仲有d花生醬味(?)
素漢堡扒口感同味道都好似🐮 🤩
有番茄同芝士
不過整體略嫌唔夠juicy 😛
🐖🐖《香煎比目魚配酸忌廉牛油汁》🐖🐖
🛑8/10🛑 💰$88💰
魚塊偏細 不過煎得幾香皮脆 🐟
薯蓉應該落左d木薯粉(?)
食落有d煙韌 唔係一般粉蓉狀 幾特別
🐖🐖《素超厚豬扒配溫泉蛋·白面豉豆乳湯麵》🐖🐖
🛑8.4/10🛑 💰$98💰
呢個係MVP之一 🏅️
素豬扒嘅炸衣厚度適中 好脆 🦷
味道似牛漢堡多d
美中不足係黑色淋醬過鹹 ~
溫泉蛋撈椰菜絲幾清新 🥚
另一個驚豔位🌟係個湯麵
白麵豉豆乳湯甜甜地 仲有d發酵酒香
麵條有咬口又索湯 🍜 正啊!
🐖🐖《經典芋圓仙草》🐖🐖
🛑8/10🛑 💰$28 ➕$10配自家製呍呢拿雪糕💰
芋圓煙韌不過幾乎無味🥲
仙草份量多有口感
紅豆蓉同個base都係天然甜
撈埋個雪糕就啱啱好!
🐖🐖《芒果熱情果拿破崙》🐖🐖
🛑8.5/10🛑 💰$42💰
雖然呢個真係等左好耐
可能因為係即叫即焗 上台仲係微熱♨️
但個拿破崙酥皮超❗️酥❗️脆❗️
牛油香超明顯!
有好多芒果同熱情果肉 🥭 酸得來好清新
唔會過多吉士 所以完全唔膩!
❣️🐭總評分🐷❣️
味道:8/10
服務:7.7/10 (得一個員工負責全場樓面,所以大家要體諒下~)
環境:8/10
CP值:✴️ 中高✴️
ENCORE:✅ (素豬扒麵、拿破崙)

📍 EFG Eat for Green 📍
觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座3樓P室

#米奇老豬_觀塘區
#米奇老豬_蛋糕
#米奇老豬_cafe
#米奇老豬_西式

#eatforgreen #觀塘美食 #觀塘cafe #素食餐廳 #香港素食 #素年 #素漢堡 #炸豬扒 #吉列豬扒 #香港拉麵 #拿破崙 #芒果拿破崙 #拿破崙蛋糕 #比目魚 #仙草芋圓 #仙草 #觀塘甜品 #香港甜品 #香港漢堡 #刨冰 #麵包布丁 #溫泉蛋 #香港cafe #純素 #純素蛋糕 #impossibleburger
Dining Offer
Tasting Event
2023-09-25 61 views
肉素共存❤️‍🔥|📍EFG Eat For Green喺觀塘工廈覓食嘅時候發現咗有間餐廳為咗推廣肉素同桌理念,所以提供唔少素食餐點💚而且甜品種類都超多💛♡超厚4cm炸豬扒飯配溫泉蛋♡|💰$108炸豬排實物係真係好厚身❤️‍🔥外皮香脆,肉質比想像中嫩身唔會因為厚身而變得乾柴🤩配埋甜甜哋嘅豬排汁幾好食🐽如果唔想食飯嘅話仲可以免費轉配白麵豉豆乳湯麵架🍜♡美國西冷(8oz)配自家制燒汁♡|💰$108配菜可以選擇要薯蓉/薯條/意粉/白飯,選項頗多💛西冷揀咗7成熟,食落嫩口有牛香而且無筋🐮薯條係粗身薯🫶🏻食落熱焫焫好香口🍟♡巨峰乳酸梳打♡|💰$28乳酸梳打飲落相當冰涼清爽,而且大大杯飲落巨峰&乳酸味都好突出❤️‍🔥唔會有化學怪味💜♡荔枝烏龍冰茶♡|💰$32荔枝烏龍冰茶味道清新甜度適中唔係死甜味,食炸物嘅時候飲返杯冰茶真係搭配一流❣️♡哈密瓜刨冰配香滑奶蓋♡|💰$78唔想要清冰底嘅話可以加$20可轉芋圓仙草底🧏🏻‍♀️刨冰真係用足半粒哈密瓜💚食落清甜得嚟賣相好靚💛仲有一層厚厚嘅奶蓋喺面,奶香突出💚配埋冰食味道適中唔太甜💚♡經典芋圓仙草+自家製雪呢拿雪糕&兩倍仙草♡|💰$38❤️‍🔥每日限量手工製芋圓+自家製雪呢
肉素共存❤️‍🔥|📍EFG Eat For Green

♡超厚4cm炸豬扒飯配溫泉蛋♡|💰$108

♡美國西冷(8oz)配自家制燒汁♡|💰$108

♡巨峰乳酸梳打♡|💰$28

♡荔枝烏龍冰茶♡|💰$32

♡哈密瓜刨冰配香滑奶蓋♡|💰$78

♡經典芋圓仙草+自家製雪呢拿雪糕&兩倍仙草♡|💰$38
❤️‍🔥每日限量手工製芋圓+自家製雪呢拿雪糕球及兩倍仙草🖤雪呢拿雪糕球味道香濃仲見到有雲呢拿籽,保證真材實料💕芋圓同珍珠食落煙韌彈牙🫶🏻煙韌控食完相當滿足🧏🏻‍♀️仙草甘甜得嚟順滑份量多配埋軟淋香甜嘅紅豆好夾,不愧係經典組合(๑•̀ㅂ•́)و✧
EFG Eat For Green 推廣《肉素共桌》嘅概念🥩🥦 希望素食及肉食可以建立健康飲食文化! 如果想食健康啲/負擔少啲,推薦大家去食素菜、植物肉及肉類🍴有意粉、意大利飯、牛扒、植物肉、海鮮等,選擇多又多甜品!!•Dinner Set Menu•⭐️超厚4cm炸豬扒飯配溫泉蛋 $108: 炸豬扒真心好厚切😆 好脆又唔介口😋 豬扒肉質嫩唔鞋👍🏼 大大份好啱男士💕
🦐海龍王湯麵 $88: 濃蝦湯充滿海鮮味😋 海鮮有日本帆立貝、蜆、蝦及墨魚仔👍🏼 仲有木耳絲及粟米粒,有豐富!蜜瓜刨冰 配香滑奶蓋 $78: 蜜瓜呈波波形狀 外形圓祿祿好可愛🍈 奶蓋夠滑又唔會好甜😍 質感好滑👍🏼沙嗲素串燒 (4pcs) $32: 素串燒有驚喜,食完唔覺有一陣豆味! 沙嗲醬幾濃🙌🏼日式酥炸一口雞 (4pcs) $32: 炸一口雞香脆肉嫩,用蜜糖芥末醬及木魚碎 充滿日式感覺😊

•Dinner Set Menu•
⭐️超厚4cm炸豬扒飯配溫泉蛋 $108

🦐海龍王湯麵 $88

蜜瓜刨冰 配香滑奶蓋 $78

沙嗲素串燒 (4pcs) $32
: 素串燒有驚喜,食完唔覺有一陣豆味! 沙嗲醬幾濃🙌🏼

日式酥炸一口雞 (4pcs) $32
: 炸一口雞香脆肉嫩,用蜜糖芥末醬及木魚碎 充滿日式感覺😊
相信大家都知道觀塘工廈入面嘅食肆最近經營上都幾困難😔 而大家可以做嘅就係多多支持💪🏽幾年前去過𝑬𝑭𝑮 𝑬𝒂𝒕 𝒇𝒐𝒓 𝑮𝒓𝒆𝒆𝒏,前晚約咗個戒咗大部份肉食嘅朋友見面,所以決定二訪~➿ 餐湯 • 沙律 • 多士 (+$38)鍾意佢哋嘅沙律🥗 加咗三色藜麥,滿滿纖維量,夠晒健康!➿ 香煎比目魚配忌廉牛油汁 ($88)比目魚扒魚皮煎到脆卜卜,味道不錯,食食下覺得唔夠喉😛 薯蓉份量就多啲,配菜種類有香煎翠玉瓜、南瓜🎃 椰菜花、紅蘿蔔🥕 偏軟冧~➿ 素超厚豬扒飯配溫泉蛋 *白麵豉豆乳湯麵 ($98)呢度亦有好厚,厚度有4cm嘅真豬扒揀,但係我想講,素豬扒都好真,好有肉感啊🐖 白麵豉豆乳湯濃味~➿ 泰奶麵包布甸 ($62)我哋最滿意係個甜品🍮💕 同坊間嘅麵包布甸好唔同,唔會見到焗到好乾身一粒粒嘅麵包,而係麵包同埋布甸已經融為一體,成為一磚有啲似蛋糕質感嘅甜品☺️ (所以勁輕鬆咁插咗我自己帶嘅生日牌落去😛) 泰奶醬汁唔甜得嚟又幾重泰奶嘅茶香味!➿ 薰衣草洋甘菊蜂蜜茶 (+$17.5)想做個安睡寶寶?薰衣草同洋甘菊呢個配搭絕對可以令你瞓個好覺🤣➿ 熱情果烏龍冰茶 ($16)夏天真係好啱飲熱情果嘅飲品☺️

➿ 餐湯 • 沙律 • 多士 (+$38)
鍾意佢哋嘅沙律🥗 加咗三色藜麥,滿滿纖維量,夠晒健康!

➿ 香煎比目魚配忌廉牛油汁 ($88)

➿ 素超厚豬扒飯配溫泉蛋 *白麵豉豆乳湯麵 ($98)

➿ 泰奶麵包布甸 ($62)

➿ 薰衣草洋甘菊蜂蜜茶 (+$17.5)

➿ 熱情果烏龍冰茶 ($16)
夏天真係好啱飲熱情果嘅飲品☺️ 酸酸甜甜解解膩~
2023-09-10 37 views
因為今日約咗位素食朋友去食觀塘行街,佢就話去呢間 @eatforgreen 素食Cᴀғᴇ到食吓嘢,我哋叫咗2個Dɪɴɴᴇʀ Sᴇᴛ,$168一位,包括是日沙律、小食、主菜、是日甜品同飲品素雞髀外型真係幾似雞髀🤣 其實佢係炸腐皮卷,熱辣辣新鮮炸起,好香口素春卷好紮實,入邊有一絲絲嘅蘿蔔絲🥕蕃茄醬猴頭菇蒟蒻麵蒟蒻麵比一般意粉更加彈牙,有咬口,夾埋蕃茄醬,酸酸甜甜,通常猴頭菇都係中式煮法,第一次食到西式煮法嘅猴頭菇,幾特別,出奇地夾😚芝士焗千層薯個概念同千層麵一樣,一層層嘅薯仔片,每層中間夾雜住啲Cʀᴇᴀᴍ Cʜᴇᴇsᴇ,淡味啲,而薯仔味就會比較明顯,底層仲有啲菇類、椰菜花同西蘭花🥦菠蘿蜜桃梳打幾香幾清爽,唔會一味死甜芒果橙梳打呢款就濃味啲,都好清爽又解渴朱古力心太軟 $48另外叫多咗個甜品,個皮幾鬆軟,切開係滿滿嘅流心朱古力,唔係好甜好甜嘅朱古力,配埋雪糕食,真係冷熱交融,爽🤪呢度最好嘅就係佢有提供埋肉類嘅Mᴇɴᴜ,照顧返唔係素食嘅朋友,所以唔洗驚啲食肉獸朋友嚟到無啖好食🤭

素雞髀
素雞髀

素春卷
好紮實,入邊有一絲絲嘅蘿蔔絲🥕

芝士焗千層薯
芝士焗千層薯

菠蘿蜜桃梳打
幾香幾清爽,唔會一味死甜

芒果橙梳打
呢款就濃味啲,都好清爽又解渴

朱古力心太軟 $48
朱古力心太軟

2023-09-03
Type of Meal
Dinner
2023-09-07 231 views
蕃茄醬猴頭菇蒟蒻麵賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧寬闊又長身的蒟蒻麵上,掛滿香濃的蕃茄醬汁,入口酸香帶甜,清新又開胃,口感爽滑彈牙,令人回味無窮。猴頭菇大粒厚切,咬落嚼勁十足,軟腍又不失煙韌,質感頗似食肉,十分有趣。除了猴頭菇外,還有多款的菇菌類夾雜蒟蒻麵中,令整體口感層次更豐富,非常高質。澳洲牛板楗配燒肉汁、炸薯條賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧牛板楗厚身足秤,火喉控制得宜,經爐火用心煎香,內裡牛肉依舊粉嫩多汁,食落口感軟腍中略帶煙韌,嚼勁絕佳。配搭特制燒肉汁一起食用,牛肉的鮮味更加突出,惹味之選。炸薯條新鮮即炸,金黃酥脆,炸香四溢,非常邪惡。🐧❣️Dinner set 奉送沙律、小食、甜品和餐飲,非常豐富🤩 泰奶麵包布甸賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧大大份的麵包布甸放在鐵pan 上溫熱送上,特配的泰式奶茶則分開另裝,讓客人可按喜好控制份量,十分貼心。麵包布甸與常見的款式不同,以布甸作基底,再加一層麵包在外,造成外層較結實有嚼口,內層滑溜水嫩的口感,十分特別。布甸味道富有濃郁的蛋香,外層麵包吸納了泰奶的精華,散發著甘香的茶味,非常可口。布甸上附有oreo 碎、雪糕和焦糖香蕉,為布甸增

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

炸薯條新鮮即炸,金黃酥脆,炸香四溢,非常邪惡。

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

布甸上附有oreo 碎、雪糕和焦糖香蕉,為布甸增添不同的口感和滋味,令整體更豐盈,大滿足之選。

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳設計富自然特色,採用大量木系餐桌,並以綠葉植物作點綴,感覺和諧又舒心。

🐧❤️結語:肉類素食同樣出色,約會素食朋友的必選餐廳👍
Type of Meal
Dinner
2023-09-02 58 views
朋友係素食者,而我就係典型嘅肉食愛好者😋所以要揾到一間岩各自口味嘅餐廳並唔容易👀喺觀塘嘅「EFG Eat for Green」,除咗有齊上述兩款菜式💥仲有不同嘅特色甜品,一次過滿足晒三個要求,正呀✅🔸(純素) 原個南瓜素海鮮盤($168)素海鮮以原個南瓜盛載住🎃素蝦、新蟹餅同新炸魚柳像真度相當高🤩配搭粟米、西蘭花、菇類等,健康指數level up👍🏻南瓜湯清甜鮮美,再刮埋啲南瓜蓉食,飽肚又滿足💕🔸香煎帶子扁意粉($168)帶子鮮嫩有嚼勁,且散發出誘人焦香💋扁意粉爽彈煙韌,再用上苜蓿芽襯托,倍添惹味程度🆙🔸泰奶麵包布甸($62)甜品賣相精緻🍮香濃奶茶滲透於酥脆麵包層之中,滑溜布甸入口即化👏🏻連同綿密雲呢拿雪糕、鬆脆Oreo碎同香甜焦糖香蕉一同品嘗,口感層次非常豐富🙆🏻‍♀️

🔸(純素) 原個南瓜素海鮮盤($168)

🔸香煎帶子扁意粉($168)

🔸泰奶麵包布甸($62)
2023-08-30 38 views
🔹今次嚟到駱駝漆大廈食Dinner 餐廳有素食有肉食🥗🥩 啱哂唔同需要唔同口味嘅朋友一齊食飯🥳 食物質素好好 價錢亦好合理 好抵食 非常推薦大家過嚟試吓😝🔸芒果熱情果拿破崙🥭 ($42)我哋試咗呢個店內no.1銷量嘅拿破崙🤩 拿破崙有三層脆脆嘅酥皮 中間夾住芒果肉同熱情果粒粒 果肉酸酸甜甜🍰 再加上脆脆粒粒 吅埋吉士醬 口感豐富😜 成個拿破崙都好fresh 唔會太膩👍🏻🔸海膽蟹籽燴飯配香煎帆立貝🥘 ($138)我哋仲叫咗期間限定嘅燴飯🍚 聽到個菜式名已經feel到會好好食 因為我係海鮮愛好者🌝 海膽同帆立貝都幾新鮮😋 燴飯嘅醬汁非常濃郁同creamy🥰 份量非常多 食完之後非常飽 可能有啲人會覺得滯😂🔸牛油果種子餅配魚子醬🫔 ($88)呢個係必點嘅頭盤😋 種子餅以亞麻籽 南瓜籽 葵花籽等多種種子 用低温54度風乾製成😙 總共有4舊😄 種子餅好香脆 可以食到唔同種子嘅香味👍🏻 面頭有牛油果同車厘茄🥑🍅 仲有啲素魚子醬 淋上酸甜嘅醬汁 呢個組合非常夾😄🔹Dinner Set ($198)🔸是日沙律🥗🔸吉列蝦(2隻)🍤🔸慢煮豬肋骨配燒烤醬、炸薯條🍕🍖🔸夏威夷果粒蜂蜜茶🫖我哋叫咗一個晚餐se

🔸芒果熱情果拿破崙🥭 ($42)

🔸海膽蟹籽燴飯配香煎帆立貝🥘 ($138)

🔸牛油果種子餅配魚子醬🫔 ($88)

🔹Dinner Set ($198)
🔸是日沙律🥗
🔸吉列蝦(2隻)🍤
🔸慢煮豬肋骨配燒烤醬、炸薯條🍕🍖
🔸夏威夷果粒蜂蜜茶🫖
我哋叫咗一個晚餐set🍽️ Dinner set有分肉食同素食menu 大家可以按自己嘅喜好叫😀 先上一個沙律🥗 小食係吉列蝦 食得出係即叫即炸🍤 非常香脆😀 主菜我哋揀咗豬肋骨🍗 份量真係好多 有兩排骨🤩 平時出街食應該得佢嘅一半🤣 肉質非常冧 唔會太韌或者太老😙 香草味濃郁 再加上燒烤醬酸酸甜甜😀跟餐仲配花茶或者梳打 我叫咗個花茶🫖 酸酸甜甜嘅花茶🌸

2023-08-23 57 views
呢間餐廳係以均衡飲食為靈感 💭除左肉食,甜品 仲有唔少素食 肉素食者食飯都冇問題💚不過雖然話主打健康 但整體食物略嫌有啲重口味同油膩🙈.📌海膽蟹籽燴飯配香煎帆立貝 $138咁啱見到有期間限定 即刻嗌咗‼️大大隻香煎帆立貝 裙邊爽口 帶子就過熟 較煙韌唔軟嫩🦪海膽好加分 唔只個面有 飯入面都有 鮮甜甘香 冇太重腥苦味🧡燴飯好creamy 飯粒軟糯 每粒都裹滿酸酸甜甜嘅醬汁 加埋粒粒蟹籽同車厘茄 唔錯😚.📌素食全日早餐 $108呢到提供嘅素食種類都多 平時都有食開齋 炸素魚柳冇估錯應該係OMNI嘅 外層炸皮香脆 咬落軟淋得嚟帶點粒粒煙韌 甜甜地 口感味道幾好 但就好油🐟炸豆腐係素日式揚豆腐 好彈牙 入面仲有啲蔬菜粒 睇落好似炸到過晒火好黑 但食落冇焦苦味 乾身唔油膩😋兩片麵包微微烘過 邊邊脆內裏軟熟 不過就偏乾🥖大啡菇都幾juicy 但唔夠厚肉🍄蕃茄燒過 好多汁 酸酸甜甜🍅炒蛋唔係cafe嗰啲滑蛋 係茶餐廳重油味唔係蛋奶香嗰種🍳沙律菜同乳酪正常發揮🥗.📌薯條 $35份量勁多 滿滿一兜 炸得好脆 同M記個味一樣 加鹽嚟撈🍟但係落得太多 好鹹🧂.📌泰奶麵包布甸 $62配泰式奶茶又幾特別 分開上

📌海膽蟹籽燴飯配香煎帆立貝 $138
咁啱見到有期間限定 即刻嗌咗‼️

📌素食全日早餐 $108

📌薯條 $35
薯條

📌泰奶麵包布甸 $62
配泰式奶茶又幾特別 分開上 飲左一啖 茶底甘甜濃郁🧋麵包布甸同平時唔同 佢係布甸底再加一層麵包面🍮
泰奶麵包布甸
布甸淡淡蛋香 奶味就冇乜 口感都算滑溜 面層嘅麵包索滿泰奶 濕潤香甜🍞
泰奶麵包布甸
加埋凍冰冰嘅雪糕同oreo碎一齊食 好正🍦🍪燒香蕉有層薄脆焦糖味 成個甜品相當豐富🍌

📌菠蘿烏龍冰茶 +$18
Brunch set飲品轉烏龍茶系列 菠蘿+烏龍茶好少見 果香味配搭甘香茶底 幾夾 但叫左少甜 飲開全糖嘅朋友都覺得太甜🍍🍵
菠蘿烏龍冰茶
薯條
菠蘿烏龍冰茶
如果有食素嘅朋友想同食肉嘅朋友一齊食飯,好多時諗食咩都難,鍾意食肉嘅朋友唔想淨係食素;今次嚟到觀塘工廈嘅呢間專為素食同肉食都設計咗一系列好有特別既菜式,而且甜品menu 非常抵食重好吸引!同屋企人嚟試吓佢哋嘅晚市套餐,包埋沙律、一款小食(有芥末芝士球/列蝦)、三選一的主菜(香煎原隻春雞配雞燒汁拼炸薯條/澳洲牛板楗配燒肉汁(8oz)炸薯條/慢煮豬肋骨配燒烤醬拼炸薯條、飲品(花茶/梳打系列)同甜品(雪糕球),另外重點多一款冬陰功雜菌燴飯配香烤菠蘿,同埋必試埋佢哋銷量No.1嘅芒果熱情果拿破耑 $42!(素)冬蔭功雜菌燴飯配香烤菠蘿原隻菠蘿上非常震撼的視覺效果,入口鮮甜勁juicy,轉眼間見媽咪已經清咗🤭冬陰功味道非常香濃,帶點香辣,就算食素嘅朋友都可以感受到無窮嘅滋味!慢煮豬肋骨配燒烤醬、炸薯條主菜推介及最受歡迎嘅肉食系列🍖慢煮豬肋骨配燒烤醬,係絕對一個人都食唔哂嘅份量,燒烤醬帶出豬肋骨嘅香甜肉味,豬肋骨未到離骨狀態亦都煮得夠柔軟,配埋細長嘅炸薯條,單人晚餐夠哂份量✨芒果熱情果拿破耑老實講就算食完飯經過觀塘我都會想返嚟食佢嘅甜品,而且呢個價錢42蚊真心好抵食,拿破崙非常鬆脆,三層酥皮夾住鮮

(素)冬蔭功雜菌燴飯配香烤菠蘿

慢煮豬肋骨配燒烤醬、炸薯條

芒果熱情果拿破耑
老實講就算食完飯經過觀塘我都會想返嚟食佢嘅甜品,而且呢個價錢42蚊真心好抵食,拿破崙非常鬆脆,三層酥皮夾住鮮甜芒果肉同帶微酸有口感嘅熱情果粒粒同果仁、醬汁相當夾味,就連好少食甜品嘅我都很喜歡!
2023-08-10
$150 (Dinner)
  • 冬陰功雜菌燴飯配香烤菠蘿
又嚟到介紹觀塘小店啦☺️今次呢間就位於好多餐廳選擇既駱駝漆工廈入面主打素食為主 但亦都有肉食menu😯啱晒唔同人口味👍🏻我就叫2款唔同既dinner set而且佢哋個甜品真係有驚喜🙈記住食埋甜品先走啊‼️——————————————————🍴Vegan Dinner Set($168)🍴Dinner Set($198)話明dinner set當然有沙律同小食啦Vegan個set呢就揀左素春卷普通個set就揀左芥末芝士球素春卷入面係滿滿既蘿蔔絲 仲炸得好脆添而個芝士球切開都真係流晒啲芝士醬出嚟🧀芥末味唔係好重 都幾好食👍🏻🍴蕃茄醬猴頭菇蒟蒻麵到主菜啦🍽️呢個蒟蒻麵真係估佢唔到咁好食😂平時煮飯都好少用到猴頭菇 通常都係用嚟煲湯多猴頭菇食落幾juicy 口感都真係有啲似食肉咁蒟蒻麵望落似粉皮 但食落好有咬口仲好飽肚🍴慢煮豬肋骨配燒烤醬•炸薯條雖然佢地素食為主 但都有啲肉食menu比肉食朋友👫🏼食落幾有豬味🐷份量仲幾多下添而且仲好容易就骨肉分離 肉質一啲都唔”柴”🍴夏威夷果粒蜂蜜茶🍴菠蘿蜜桃梳打蜂蜜茶就只限熱飲♨️雖然入面係無果粒既 但飲落都好濃味無乜甜味仲酸酸地添而個梳打就好重菠蘿味🍍飲到尾就得返冰
又嚟到介紹觀塘小店啦☺️
今次呢間就位於好多餐廳選擇既駱駝漆工廈入面
主打素食為主 但亦都有肉食menu😯
啱晒唔同人口味👍🏻我就叫2款唔同既dinner set
而且佢哋個甜品真係有驚喜🙈
記住食埋甜品先走啊‼️
——————————————————
🍴Vegan Dinner Set($168)
🍴Dinner Set($198)

話明dinner set當然有沙律同小食啦

蒟蒻麵望落似粉皮 但食落好有咬口仲好飽肚

🍴慢煮豬肋骨配燒烤醬•炸薯條

雖然佢地素食為主 但都有啲肉食menu比肉食朋友👫🏼
食落幾有豬味🐷份量仲幾多下添
而且仲好容易就骨肉分離 肉質一啲都唔”柴”

🍴夏威夷果粒蜂蜜茶
🍴菠蘿蜜桃梳打

蜂蜜茶就只限熱飲♨️
雖然入面係無果粒既 但飲落都好濃味
無乜甜味仲酸酸地添
而個梳打就好重菠蘿味🍍
飲到尾就得返冰都唔會好淡👍🏻
——————————————————
🍴芒果熱情果拿破崙($42)

雖然個set包左個雪糕甜品🍦
但見到個拿破崙又好想試😂就叫埋
上碟個陣聞落好重熱情果味
芒果既甜甜地 配埋熱情果既酸味剛剛好
拿破崙亦都十分鬆脆
夏天食佢真係好開胃😆
2023-08-15 32 views
今次👧🏻約咗朋友食飯,朋友就做開Gym平時對飲食Intake方面都比較著緊,所以今次都揀咗間又有素食又有肉食嘅餐廳,仲要夠健康嘅餐廳 - EFG Eat For Green!🌟沙律素春卷//吉列蝦今次叫咗兩個Set,一個素食晚餐Set,一個肉食Set,跟餐除咗有沙律🥗,仲有小食可以選擇。沙律有齊柚子醋配沙律菜、粟米🌽、番茄仔🍅。而兩款小食炸物都係正正常常又唔太油膩。🌟蕃茄醬猴頭菇蒟蒻麵蒟蒻麵絕對係近年嘅減肥恩物,岩曬朋友食!質感爽彈,掛汁、低卡又飽肚!而蕃茄醬🥫醬汁酸度頗明,非常開胃。至於猴頭菇就好似食緊肉咁,非常厚實鮮味。本身都擔心猴頭菇會有苦味,但呢到嘅猴頭菇就絕對冇呢個憂慮!估唔到素食都咁好味!🌟澳洲牛板楗配燒肉汁配炸薯條至於👧🏻就叫咗七成熟嘅牛板楗,牛板楗都有成吋厚,生熟程度控制得不錯!即使本身呢個部位脂肪唔多,但肉味香濃同肉質有嚼勁可以彌補一切,再配埋燒肉汁味道剛剛好!炸薯條🍟份量都唔少,包你食得飽!🌟夏威夷果粒蜂蜜//巨峰乳酸梳打飲品方面👧🏻就叫熱果粒蜂蜜茶,熱水果杯酸味頗高,岩曬消膩。而朋友叫嘅巨峰乳酸梳打就係正正常常乳酸梳打,夠曬清新!🌟芒果熱情果拿破崙呢到嘅甜品係意想

🌟沙律素春卷//吉列蝦

🌟蕃茄醬猴頭菇蒟蒻麵

🌟澳洲牛板楗配燒肉汁配炸薯條

🌟夏威夷果粒蜂蜜//巨峰乳酸梳打

🌟芒果熱情果拿破崙
呢到嘅甜品係意想不到發揮得好,$40幾蚊一份拿破崙,酥皮層超級香脆,層次分明,配上甜甜地嘅芒果吉士醬🥭、較酸嘅熱情果同芒果粒,令人好滿足!

觀塘駱駝漆真係一個食飯嘅好選擇 早兩晚 我哋兩個就去咗駱駝漆3樓呢一間EFG🙆🏻‍♀️ Eat For Green裡面有好多素食選擇🤙🏻 而且食物質素都唔錯 當然啦如果你唔係素食愛好者嘅話都可以選擇唔同嘅肉類.🐷Dinner Set 👅8/10 $198我哋叫咗一個set 主菜揀咗 澳洲牛板楗配燒肉汁🇦🇺 牛肉幾鮮嫩 7成熟唔錯😝小食就揀咗芥末芝士球 口感有啲似魚蛋裏面有餡 味道都唔錯🤣啲薯條份量都幾多同埋炸得好脆 🍟甜品係芋圓仙草珍珠🤣 非常有趣 (開頭以為跟餐甜品會係一啲西式啲嘅)不過呢個甜品都唔錯 份量啱啱好 .🐷香煎帶子扁意粉 👅8/10 $168帶子嘅口感唔錯 成碟意粉嘅份量都算係幾多 所以小編都食得非常之飽🤣 同埋味道聞落去好香😝.🐷沙嗲素串燒 👅9/10 $35冇諗過可以食到咁似肉嘅素串燒 口感方面都算幾似 食落去 沙嗲嘅醬汁 真係幾香 推薦大家試一下.🐷即炸廣島蠔 👅8/10 $55炸廣島蠔真係幾香🦪 外脆內軟 而且炸得好香 .🐷芒果熱情果拿破崙 👅8.5/10 $42芒果同埋熱情果加埋一齊口感唔錯 同埋成個感覺係酸酸甜甜 酸味令到成個感覺更加正更加Fresh 因為食完咁
🐷Dinner Set 👅8/10 $198

🐷沙嗲素串燒 👅9/10 $35

🐷即炸廣島蠔 👅8/10 $55
炸廣島蠔真係幾香🦪 外脆內軟 而且炸得好香

🐷芒果熱情果拿破崙 👅8.5/10 $42
芒果同埋熱情果加埋一齊口感唔錯 同埋成個感覺係酸酸甜甜 酸味令到成個感覺更加正更加Fresh 因為食完咁多嘢之後食返啲酸酸地嘅嘢 感覺好似有少少解膩🤣 拿破崙酥皮部份亦都唔錯

味道👅:8.5/10
賣相👀:8/10
扺食💰:8/10
服務🙆🏻‍♀️:8/10
EFG Eat for Green (觀塘)
📍觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座3樓P室
#吃貨日常#香港#茶餐廳#Cafe#麵包#西餐#中餐#日本菜#韓國菜#泰國菜#堂食#好西#小西#食 #香港美食 #eatwithfoodiez #hkfoodie#觀塘 #觀塘美食