2023-12-19 53 views
最近食咗好多餐生日飯🙈,今晚想食返清淡d同健康d😬,於是就嚟咗觀塘呢間有素食又有肉食嘅餐廳「EFG Eat for Green」試下啦!😎我們二人order 咗兩個主菜、兩個甜品!主菜加$38就有餐湯、多士、沙律、茶或咖啡!1.超厚4cm炸豬扒🐖配温泉蛋🥚$108,豬扒超級厚,啖啖肉,好滿足!😍🤤肉質細嫩,外皮炸得好香脆。流心蛋大大粒,好香呀!我選了白麵豉豆乳湯麵🍜,湯底好香濃,份量十足!👍😎😋2.牛油果🥑扁意粉配香烤串串茄$88,牛油果質感軟滑,車厘茄好鮮甜,醬汁好creamy,好掛汁!😋😬🤤3.蘋果金寶$58,熱辣辣嘅apple crumble,crumble香脆,蘋果粒粒腍身又飽滿,好濃嘅肉桂味,加上雲呢拿雪糕🍦,一冷一熱嘅感覺好正!😁🤣😬4.芒果熱情果拿破崙$42,酥皮好脆,配上吉士醬,好好味道呀!🤤👍😋Overall 嚟講,價錢便宜,份量又大大碟,肉食、素食或甜品都有多款可選擇,值得推介比大家!😬👍😎EFG Eat for Green: 觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座三樓P室

超厚4cm炸豬扒配温泉蛋
超厚4cm炸豬扒配温泉蛋
2023-12-18 65 views
與家人叫了3個餐,半隻雞跟薯條但只有雞腿,連雞翼都消失😓😓😓經過向職員查詢,為何不足半隻雞,後補了2隻迷你翼翼,因為太細,都不確定是否雞翼日式4cm厚豬扒飯, 可能太厚只有7成熟,已請職員翻煮,翻熱後有濃烈豬味🤢勁肥膩,食後有反胃感覺牛扒最正常😅可安心食用應該大家樂或大快活會比較好食慎選一向都不會打食評,但今次不得不犧牲點時間,不嫌麻煩都要打200字勸喻大家慎入慎入,要打真實食評,不要受騙。可一不可再,不能有take two !!!
與家人叫了3個餐,
半隻雞跟薯條
但只有雞腿,連雞翼都消失😓😓😓

牛扒最正常😅可安心食用

應該大家樂或大快活會比較好食

慎選

可一不可再,不能有take two !!!
2023-12-18
今日同大家嚟到觀塘,同大家試一間葷素共融餐廳。呢一區雖然有唔少餐廳🍴提供素食,但往往選擇唔多。而今次呢一間「 Eat for Green」晚市menu提供8款既素食🥒,例如漢堡、意粉🍝、燴飯、薄餅🍕,讓素食朋友有更多菜式供選擇。今次我地就叫左超厚素豬扒配湯麵🍜同牛肝菌雜菌燴飯。素豬扒外層炸到幾脆身,素豬扒係用左碎肉整成,雖然無豬肉咁有咬口,但食落都幾鹹香。旁邊仲有一隻溫泉蛋,食落幾滑口。店員推介我地配湯麵🍜,湯底係白味噌豆乳湯,味道唔會太濃,加埋麻油都幾香。麵線係用左日式拉麵,食落彈牙,而且份量都幾多,足夠兩個男生share😯!而牛肝菌雜菌燴飯煮到幾creamy,牛肝菌味都幾香👍🏻。旁邊仲有一條焗過大茄子🍆,配埋黑醋食都唔錯。另外,呢度既甜品幾令人驚喜。麵包布甸外脆內嫩滑,仲好有蛋香味。郁下隻碟麵包布甸已經動L動L咁郁緊。大家可以跟自己喜好加入泰奶,以泰茶味為主,又唔會過甜,整體都幾好味😋。Overall 嚟講,小店食物又唔會好貴,份量都好足,而以素食嚟講味道都唔錯,嚟到附近都可以嚟試下~

素炸厚豬扒配白麵豉湯麵湯
牛肝菌雜菌燴飯配澳洲大茄子
素炸厚豬扒配白麵豉湯麵湯
牛肝菌雜菌燴飯配澳洲大茄子
泰奶麵包布甸
今次真漢子同太太再訪觀塘駱駝漆大廈嘅 EFG Eat for Green,餐牌嘅菜式仍然係素食同肉食各佔一半,不過就多咗好多新嘢食。🤩我哋今次試咗:🍢 沙嗲串燒 $32一上菜已經聞到好香,串燒燒到外皮薄薄一層好香脆,蘸落充滿花生香味嘅沙嗲醬,令人愈食愈想食呀。😛🍗 素雞脾 $28剛炸出嚟嘅雞脾熱辣辣,但又唔會油淋淋,放入口,feel 到一層層嘅腐皮慢慢係口入面溶化,點咗少少辣又唔會太濃味嘅醬汁,好惹味但仍然食到炸腐皮本身嘅香,實在太出色,係我食過最好味嘅素雞脾。同埋平均每隻都只係 $7 真係超抵食,沒有唔叫嘅理由。😆🥑 牛油果扁意粉配香烤串串茄 $88醬汁好好味好 creamy,仲加咗粒粒嘅牛油果同杏仁片,所以每啖意粉都好好味,尤其我老婆一路食一路讚,好快就清哂碟。串串茄以為係茄子,點知係車厘茄,點解叫串串呢?因為原來係幾粒車厘茄連埋條「梗」上碟,估你唔到。😂😂🥧 焗菠菜批配燒烤菇 & 雜菜沙律 $92個批切開係一層層嘅焗到脆脆嘅酥皮,最入面嘅係菠菜,好精緻。仲有烤大啡菇同大量沙律菜配醋汁,喜歡口味清新嘅素友會幾鍾意呢個菜式。🌱☘️🐽 素超厚豬扒白麵豉豆乳湯麵配溫泉蛋 $98厚切嘅豬扒炸

我哋今次試咗:

🍢 沙嗲串燒 $32
沙嗲串燒 $32

一上菜已經聞到好香,串燒燒到外皮薄薄一層好香脆,
蘸落充滿花生香味嘅沙嗲醬,令人愈食愈想食呀。😛

🍗 素雞脾 $28
素雞脾

🥑 牛油果扁意粉配香烤串串茄 $88
牛油果扁意粉配香烤串串茄

🥧 焗菠菜批配燒烤菇 & 雜菜沙律 $92

🐽 素超厚豬扒白麵豉豆乳湯麵配溫泉蛋 $98
素超厚豬扒白麵豉豆乳湯麵配溫泉蛋

厚切嘅豬扒炸到外皮好脆,肉質好鬆軟又 juciy,加咗燒汁食就更有和風。👘

拉麵係蛋麵,唔食蛋可轉烏冬,炸豬扒炸漿都可以轉冇蛋,加埋 creamy 嘅豆乳湯底,就成為一個純素嘅日式拉麵。🍜

🍧 留意到餐牌多咗好多甜品選擇,一場嚟到唔係唔試嘛?即刻 ready 第二個胃先。☺️

🍈 密瓜刨冰配香滑奶蓋 $78
密瓜刨冰配香滑奶蓋

呢個甜品可謂為 IG 而生,因為咁霸氣嘅外形沒有不打卡的理由 📸。核心外圍係一粒粒嘅密瓜鋪上奶蓋,再入啲係刨冰,挖空嘅密瓜盅裝住嘅係清甜嘅糖水。食嘅時候有少少技巧,就係將啲嘢响內推,否則好易冧到成枱都係(我梗係整冧過先講得出🤣🤣)。

仲有好多特色素食,例如麻醬腐乳湯麵,Impossible 菠蘿漢堡都好想試,同埋好多甜品都好吸引呀,下次再食過先。😘😘

2023-12-02
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
沙嗲串燒 $32
素雞脾
牛油果扁意粉配香烤串串茄
素超厚豬扒白麵豉豆乳湯麵配溫泉蛋
密瓜刨冰配香滑奶蓋
  • 沙嗲串燒
講起觀塘食好西,第一時間就會諗起駱駝漆大廈。今晚就揀左<EFG Eat For Green>,主要俾佢個厚切豬扒同埋蜜瓜冰慕名而來。<超厚4CM炸豬扒溫泉蛋配白麵豉豆乳湯麵>黎到EFG必叫之選,豬扒個厚度真係未見過咁厚,啖啖肉,而且好大塊。豬扒炸得香脆,而肉質心諗會唔會咁厚就變得好「鞋」。食落去完全無呢種感覺,我估兩個原因,有機會豬扒用慢煮形式,另外睇純白色的肉色就知塊豬扒質素來貨應該唔錯,所以咁厚都令肉質保持鬆軟。另外配上椰菜絲加埋溫泉蛋可以解膩。最後都未完,隨餐仲有白麵豉豆乳湯麵,湯底比較清,豆乳味相對比白麵豉濃,而麵的份量都幾大。我覺得呢個餐兩個人Share會比較合適。<蜜瓜刨冰配香滑奶蓋>一上枱已經相當吸睛,蜜瓜份量都幾多,最重要夠晒甜,因為食綠色的蜜瓜好多時都驚奶野唔甜,就影響成個享受甜品的心情。內裏主要係刨冰,可以配蜜瓜或者上面的奶蓋一齊食,份量都係算幾大份。<素雞脾>‧<酥炸雞翼>小食試下兩款雞,首先<素雞脾>之前真係未食過,一上枱望落個樣都幾似,食落去原來係炸腐皮卷。腐皮卷外

<超厚4CM炸豬扒溫泉蛋配白麵豉豆乳湯麵>

超厚4CM炸豬扒溫泉蛋配白麵豉豆乳湯麵

<蜜瓜刨冰配香滑奶蓋>

<素雞脾>‧<酥炸雞翼>

小食試下兩款雞,首先<素雞脾>之前真係未食過,一上枱望落個樣都幾似,食落去原來係炸腐皮卷。腐皮卷外脆內軟,炸得岩岩好,加埋個厚度,食落去都幾似係雞肉的質感。而<酥炸雞翼>就炸得鬆脆,炸粉夠薄而保持到內裏雞肉Juicy。另外兩道菜都唔算餣得好鹹,味道岩岩好,兩款都唔錯!

超厚4CM炸豬扒溫泉蛋配白麵豉豆乳湯麵
  • 素雞脾
  • 蜜瓜刨冰配香滑奶蓋
2023-12-08 541 views
📍最搵到間又有肉又有素食嘅餐廳🍴而且佢哋嘅甜品都係超級正添🥳下次一定要約埋素食朋友一齊嚟試吓呀🥳🐷超厚4cm炸豬扒配溫泉蛋 🌈呢個超厚4cm炸豬扒配溫泉蛋真係超大份好抵食呀✅豬扒炸得金黃香脆🔥豬扒嘅肉質紮實添🐽啖啖肉🐷上面仲有隻溫泉蛋🥚撈埋一齊食🤤真係好正呀🥳今次我轉左味道濃郁既白麵豉豆乳湯麵🍜超正呀💯佢呢度仲有個素版嘅炸豬扒飯❤️下次再嚟試吓先🥳🍆牛肝菌雜菌燴飯配澳洲大茄子🌈好喜歡牛肝菌菇濃郁獨特嘅香味🍄上面仲放咗半隻好厚肉嘅澳洲大茄子🍆味道唔錯👍依家好少餐廳餐牌上面有咁多素食嘅選擇🥒好讚喔🥳☕️夏威夷果粒蜂蜜茶 🌈 呢個夏威夷果粒蜂蜜茶🔥係用一個壺冲出嚟上枱✅𥚃面有洛神花🌸葡萄,🍇玫瑰果🌹 波蘿🍍木瓜🥒柑橘🍊 芒果🥭味道清甜又潤喉呢👅☕️土耳其蘋果茶 🌈呢壺土耳其蘋果茶🍎充滿任清新香甜嘅蘋果氣味👃好易入口❤️好啱依家呢個天氣飲呀🥳🍈蜜瓜刨冰配香滑奶蓋 🌈呢個蜜瓜刨冰配香滑奶蓋唔係單止賣相吸晴😍好啱打卡📸仲超好味🤤刨冰上面砌滿一粒一粒嘅哈蜜瓜波波🍈粒粒都甜美多汁✅好可愛好推介喔🥳🍮泰奶麵包布甸 🌈第一次食呢個好飽滿嘅泰奶麵包布甸🔥上面仲有球好大嘅雪糕🍦口感層次超正🥳

🐷超厚4cm炸豬扒配溫泉蛋

• 士耳其蘋果茶
  • 蜜瓜刨冰配香滑奶蓋
  • 泰奶麵包布甸
2023-11-30 346 views
好耐冇嚟駱駝漆發掘小店啦~呢日行完觀塘一於走嚟搵吓有咩野食,呢間cafe有素食又有肉食好多選擇幾吸引٩(ˊᗜˋ*)و🍽食物✨超厚炸猪扒配溫泉蛋配白麵豉豆乳麵$108 8/10係真豬扒同素豬扒之間掙扎左好耐,最後都係揀真豬扒🤣嚟到見到塊豬扒真係超厚,仲係好粉嫩的~不過個炸粉一啲都唔會過厚,咬落去脆卜卜同時又食到細嫩嘅肉質,一啲都唔乾柴!出於好奇而嗌左白麵豉豆乳麵,湯底係好香味麵豉湯味,豆乳質地令湯底變得濃厚,麵質有啲似爽滑嘅拉麵,又好掛湯,我哋幾個溫泉蛋加左落湯入面,同啲麵撈埋令口感更綿密~👍🏻菠菜批配燒烤菇$92 7/10菠菜批嘅外層係酥皮,一切開就見到一層層仲好酥脆,餡料主要係菠菜蓉,口感軟滑仲keep住勁熱,差啲辣親😂,燒烤菇唔算好厚切,但都好多汁~伴碟嘅沙律份量好大方,簡單用黑醋調味已經好好味~晚市加$38仲會跟set,有羅宋湯、脆卜卜餐包同沙律,野飲可以半價轉特飲,我嗌左薰衣草洋甘菊蜂蜜($17.5 7/10) ,花香味好濃厚,加埋蜂蜜甜甜哋好順口,仲可以免費refill~✨沙嗲串燒$32 8/10有啲好奇素串燒係點就嗌左~原來係將麵根炸左,再淋沙嗲醬。呢個幾出乎意料,串燒冇平

🍽食物
✨超厚炸猪扒配溫泉蛋配白麵豉豆乳麵$108 8/10

👍🏻菠菜批配燒烤菇$92 7/10

✨沙嗲串燒$32 8/10
有啲好奇素串燒係點就嗌左~原來係將麵根炸左,再淋沙嗲醬。呢個幾出乎意料,串燒冇平時食齋雞齋燒鵝個種豆味,沙嗲醬好惹味,完全唔覺得係食緊素食😂

除左主食仲有好多甜品選擇~質素有驚喜!

👍🏻芋圓仙草$28 7/10
見到芋圓又點可以唔試🤭有齊芋圓仙草紅豆粉圓好足料~芋圓好軟糯,撈埋啲配料一齊食好滿足!

👍🏻蜜瓜刨冰$78 7/10
呢個好打卡able🤣將蜜瓜挖晒出嚟再將刨冰放返入蜜瓜入面,上面淋左奶蓋甜甜哋同個冰好夾,啲蜜瓜都算甜,不過個冰溶得好快😂真係要好快手

⛩環境
👍🏻裝飾簡約,啲枱都好闊落,坐得舒服

💁🏼‍♀️服務
👍🏻店員態度好殷勤

👛人均消費 ~$216 (連加一服務費)

⏱冇限時

• 超厚炸猪扒配溫泉蛋配白麵豉豆乳麵
  • 沙嗲串燒
  • 芋圓仙草
  • 蜜瓜刨冰
最近食得太多肉,搞到消化不良飽飽滯滯咁,但又約咗朋友聚會😆 朋友極力推介位於觀塘駱駝漆大廈嘅EFG Eat for Green 同時有素食有肉食,多樣選擇(包括有甜品、素食、肉食、扒類),係觀塘平價抵食晚餐嘅其中之一😎 朋友果然無介紹錯,素食原來都可以好有驚喜!! 黑松露醬燒烤菇impossible漢堡 $88素burger賣相唔單止幾可亂真,用植物蛋白、葵花籽油、椰子油等製作嘅素肉仲十分有營養😋 脂肪含量極低兼且全無膽固醇,健康地嘆美食,配上黑松露醬同juicy唧燒烤菇,估唔到素burger可以咁好食!! 素超厚豬扒飯配溫泉蛋 $98朋友推介另一素食: 素超厚豬扒飯,可以轉白麵豉豆乳湯麵🍜 果然十分厚切,而且因為係素,大啖大啖食都零內疚感🤣 意想不到素肉嘅質地模仿得幾近似,仲炸到外脆內軟,十足真豬扒一樣👍 白麵豉豆乳湯麵都好好食,湯底仲超好飲🙌🏻美國西冷(8oz)配自家制燒汁 $108可配薯蓉/薯條/意粉/白飯EFG Eat for Green 同時有素食有肉食,鐘意食肉嘅朋友仔都唔使擔心😎 依個西冷肉質幾嫩滑,自家制燒汁仲好惹味,撈飯一流🙊PS 加$38加配套餐仲有餐湯、沙律同飲品

黑松露醬燒烤菇impossible漢堡 $88

素超厚豬扒飯配溫泉蛋 $98

美國西冷(8oz)配自家制燒汁 $108
可配薯蓉/薯條/意粉/白飯

PS 加$38加配套餐仲有餐湯、沙律同飲品,我揀嘅夏威夷果粒蜂蜜好好飲,好香甜好fruity😌 朋友話甜品系列: 泰奶茶麵包布甸、
經典芋圓仙草刨冰(芋圓、珍珠、仙草)、奶蓋蜜瓜刨冰都好出色,今次實在太飽下次先試到🥹 即將推出冬天必選:原個雪梨紅棗燉桃膠🍐一定要試!!
2023-11-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
  • 黑松露醬燒烤菇impossible漢堡
  • 素超厚豬扒飯配溫泉蛋
素食肉食兼容係好,但所有主菜小食嘅味道份量都唔合格🙅🏻‍♀️,反而甜品不錯,整體好kick🥶・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🍣 香煎三文魚配香草忌廉牛油汁 HK$78・味道:三文魚皮好脆但冇乜魚油香,香草忌廉牛油汁好香口好食,但杰撻撻的。菜有用心做唔係齋烚,輕輕醃過冇草青味。但大重點係薯條凍的,唔係室溫,係凍❄️(已上枱即食)!・口感:鞋口三文魚肉,全碟嘢靠醬汁在撐( ˘•ω•˘ ),而且呢個價錢會唔會太細份?比起我喺超市買一pack 4舊三文魚仲要細喎🤡🐮 牛魔王蕃茄湯面 HK$68・味道:同餐湯同一湯底,什菜湯haha⋯⋯牛嘅份量好多,有肥牛x5-6、牛舌x3同牛板腱x2, 但一啲牛味都冇🤡而且隻肥牛好似N年前食港式韓燒嗰啲紙咁嘅牛,好耐冇食過呢種劣質牛,出面食肆啲肥牛都好食的點解呢到係咁🥶。拉麵正常發揮。・口感:errr,牛都正常嘅,冇乜特別彈口或軟腍。🍗 素雞髀 HK$8・味道:雞皮形狀腐皮,以為會有啲素肉。食到成頭問號係咪我太少食素(。ŏ_ŏ)?・口感:至少係脆身唔刮口嘅⋯⋯🦪 芝士焗青口 HK$20・味道:芝士好鹹,不過都仲有芝士香氣嘅。青口冇腥味正常發揮。・口感:OK

🍣 香煎三文魚配香草忌廉牛油汁 HK$78
香煎三文魚配香草忌廉牛油汁
🐮 牛魔王蕃茄湯面 HK$68
・口感:errr,牛都正常嘅,冇乜特別彈口或軟腍。
牛魔王蕃茄湯面
🍗 素雞髀 HK$8
・口感:至少係脆身唔刮口嘅⋯⋯
素雞髀
素雞髀
🦪 芝士焗青口 HK$20
・口感:OK的不咩特別。
芝士焗青口
🥣 餐湯 - 什菜湯
・味道:有陣中藥味,應該係啲香料味嚟,唔算好夾但可以接受嘅。菜都幾多款~
・口感:正常軟腍菜菜子。
餐湯
🍍🍑 菠蘿蜜桃梳打 HK$14 跟餐半價
・味道:罐頭糖水黃桃溝漏氣梳打水🤡冇菠蘿味,梳打都唔夠爽,飲落唔似即開。
・口感:errr連梳打都咁我真係冇咩好講,都用得糖水黃桃,不如畀埋罐頭菠蘿啦,加兩粒果粒都可以掛-3-?

🥭🍊 芒果橙梳打 HK$14 跟餐半價
・味道:呢個好啲,真係飲到芒果同橙味,兩者幾平衡。梳打同樣問題,唔夠氣咁。
・口感:店員話兩杯嘢飲分別係呢個有果肉的,但飲過幾啖都飲唔到🙏
🧋 泰奶麵包布甸 HK$62
・味道:係最好食嘅一個item了。自己倒嘅泰奶,泰奶味好重唔會好甜,3分糖左右👍。麵包布甸嘅包同布甸幾平衡,麵包脆口,雞蛋布甸蛋味重。雲呢拿雪糕正常冇特別。
・口感:麵包脆配上布甸彈,未算嫩,但加上市面少見泰奶甜品,製體層次感同甜度都做得唔錯。

🤰性價比:低~
🤰9衝度:不了~
🤰結論:老實講諗咗好耐畀中定低,最後畀低係得甜品合格,唔想大家覺得可以一試。因為我唔會去第二次,食甜品可能會,主菜小食同飲品都唔會有下次了🥲

2023-10-18
$130 (Lunch)
泰奶麵包布甸
早排駱駝漆都有啲風風雨雨但其實都係有餐廳會開 有野食的🤓 唔只有野食 仲有素食 好重要 因為今日係同食素嘅朋友食飯 而EFG係推廣素肉共融 我可以照食肉 朋友可以食素 餐牌選擇嘅比例大約都係一半一半 大家都唔洗勉強大家🤭🤭(雖然我貪得意今次都食左素🤤)🍖素超厚豬扒配白麵豉豆乳湯麵($98)先講主菜 呢個係招牌菜 雖然我係食肉獸 但普通吉豬實在太普通 所以我素左素豬 結果係好有驚喜 冇決定錯!🤫外皮炸得好脆 豬扒冇乜平時素肉嘅豆味 好鬆軟 而且我靠想像力仲食到啲免治牛味嘅感覺🤡食開素嘅朋友試左舊都讚賞有加 非常突出 係必叫之選😆🧇韓式素炸雞伴飯配溫泉蛋($68)朋友就食左韓式炸雞 炸雞比想像中細件 唔係大大舊個種炸雞 不過韓式配菜好多 有醃蘿蔔同泡菜等等 撈埋溫泉蛋一齊食就似韓式伴飯喇 吉豬太出色嘅關係韓式炸雞相對就冇咁驚喜🤣🫓風乾種子餅($48)呢個都係超特別一見到就想試係用左亞麻籽 南瓜籽 葵花籽各種種子風乾而成嘅餅 仲配上牛油果同一個酸酸辣辣嘅南瓜醬搭配一齊食 健康得黎卜卜脆又惹味 😆🍗炸雞髀($28)呢度炸物真係炸得好脆 有4隻雞髀 有啲似煎腐皮卷 作為小食係唔錯嫁 傾下又咬一隻
早排駱駝漆都有啲風風雨雨

(雖然我貪得意今次都食左素🤤)

🍖素超厚豬扒配白麵豉豆乳湯麵($98)
素吉列豬扒

外皮炸得好脆 豬扒冇乜平時素肉嘅豆味
好鬆軟 而且我靠想像力仲食到啲免治牛味嘅感覺🤡
食開素嘅朋友試左舊都讚賞有加 非常突出 係必叫之選😆

🧇韓式素炸雞伴飯配溫泉蛋($68)

🫓風乾種子餅($48)
呢個都係超特別一見到就想試
風乾種子餅

🍗炸雞髀($28)

呢度炸物真係炸得好脆 有4隻雞髀 有啲似煎腐皮卷 作為小食係唔錯嫁 傾下又咬一隻咁 而且價錢都好抵🤫🤫

🍮泰奶麵包布甸($62)

甜品超好食的說 雖然甜品多數都有蛋奶 全素就食唔到 食到嘅話都好推介大家食 我試左泰奶麵包布甸 泰奶味香濃 配上啲曲奇碎同雪糕 一流🤤🤤

🥧芒果熱情果拿破崙($42)
芒果拿破崙

偷食左朋友拿破崙幾啖 層酥皮麵整得好脆 牛油香味亦好濃 有水準😌😌

甜品對我黎講好有驚喜
食素朋友亦特別一讚餐廳連魚膠粉都有標記出黎
非常素食friendly 多人一齊食想試埋其他甜品 大大杯刨冰都好打到卡 抵食又有$28一碗芋圓 當晚都有見到唔少客人專登黎食甜品😍😍
素吉列豬扒
風乾種子餅
芒果拿破崙
  • 泰奶麵包布甸
其實觀塘區都有唔少素食,今次介紹一間主打素葷共融的小店,餐牌有一半係素食,跟非素食朋友食飯唔需要就來就去,人人都食得開心。甜品選擇都好多好吸引,價錢又平路過坐低下午茶或飯後甜品都唔錯㗎。地點在方便就腳的駱駝漆大廈,晚上都唔少人行來行去找東西吃。大約可以容納40人。裝修自然簡約風,唔會太逼都坐得舒服。主食有近20款揀,當中有一半係素食,都幾有心思照顧素食者。有飯有麵有漢堡有薄餅,菜式以西式為主。甜品好多款揀,價錢都幾抵食,這天吃完都見到有人來吃飯後甜品。原個南瓜燉飯HK$108剛好遇上萬聖節,於是應節叫南瓜燉飯,好玩拍照又有趣的菜式。南瓜勁大個,入面可能有三四碗飯超誇張,黃色的飯香氣十足,尤其重芝士&忌廉味,中間有些菇和玉米筍之類,食晒成個會勁飽,可以幾個人分享吃。素超厚豬扒配溫泉蛋 白麵豉豆乳湯麵HK$98厚豬扒可以配飯或湯麵,賣相非常吸引。白麵豉豆彩麵味道香濃,麵豉絕對無慳住用。超厚豬扒也很有驚喜,除了夠厚夠脆之外,味道吃起來有點像免治鹹牛肉,質感唔會太纖維感太韌,本身吃肉的朋友都覺得好吃。「肉」質都唔錯,味道唔似麵筋果啲,肉食者都可以接受。哈蜜瓜刨冰配香滑奶蓋 HK$78 甜品時間
地點在方便就腳的駱駝漆大廈,晚上都唔少人行來行去找東西吃。
大約可以容納40人。裝修自然簡約風,唔會太逼都坐得舒服。
主食有近20款揀,當中有一半係素食,都幾有心思照顧素食者。
有飯有麵有漢堡有薄餅,菜式以西式為主。
甜品好多款揀,價錢都幾抵食,這天吃完都見到有人來吃飯後甜品
原個南瓜燉飯HK$108
素超厚豬扒配溫泉蛋 白麵豉豆乳湯麵HK$98
「肉」質都唔錯,味道唔似麵筋果啲,肉食者都可以接受。
哈蜜瓜刨冰配香滑奶蓋 HK$78
甜品時間必吃刨冰系列,哈蜜瓜和菠蘿兩款都好吸引,粉粉波仔哈蜜瓜得意又方便食,賣相夠晒可愛。面頭一層奶蓋有點雲呢拿味,唔會太甜太膩,食落幾清爽。
泰奶麵包布甸 HK$62
入口即溶的麵包布甸,不用刀就可以吃完整份,配上特色泰奶、雪糕、OREO和焦糖香蕉,豐富又多元化。
2023-10-31
🎀觀塘。工廈素食肉食餐廳🌱出色份量感甜品🍨🎀🪄店名* #EFG #EatForGreen🔮地址*觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座3樓P室 🔮🗾分店地區🗾 沒有分店💰價錢$400.4 已加一 (2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_觀塘剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_西餐➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵成個月無黎觀塘 今次都係去翻駱駝漆工廈 見到呢一間有好多人介紹話味道唔錯 所以就黎試下😙餐廳環境都係好木系感 裡面都有少許綠色裝飾品 我見到有好懷舊既風扇燈 正題都係工業風mix木系為主😉🍽️食物質素🍽️呢一間餐廳主要系提供平價又健康既套餐比我地呢啲忙碌既都市人都可以得到均衡飲食💕同埋都有各種素食提供 等素食者都可以享受美味😆不過我地今次就無試到素食餐單 下次有機會可以再試~👀評分💖💖💖💖🪄超厚炸豬扒配溫泉蛋$108超飽腹份量 超過4cm超厚豬扒 上菜既時候我都呆左😯豬扒採用慢煮方法煮熟後再炸 炸皮金黃香脆 肉質厚實有肉汁😜超有滿足感😍溫泉蛋好有動感 介開仲會流出邪惡蛋漿 超送飯 而且配有適量沙律菜 令整體膩感減少~👀評分💖💖💖💖
🎀觀塘。工廈素食肉食餐廳🌱出色份量感甜品🍨🎀

🪄店名* #EFG #EatForGreen
🔮地址*觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座3樓P室 🔮
🗾分店地區🗾 沒有分店
💰價錢$400.4 已加一 (2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

🍽️食物質素🍽️

🪄超厚炸豬扒配溫泉蛋$108

👀評分💖💖💖💖💖
🪄清酒蜆肉意粉加配套餐$88+$38
本身對呢一款無咩期待 以為好普通😂點知十分之出色!五星推介✨份量超大碟 香氣撲鼻 意粉系用左扁意粉 好特別😋 蜆肉都有好多舊 仲要全部都係超大 鮮味極濃鬱又冇沙 呢個價錢黎講真係十分之抵食😍不過對於我黎講有啲辣~ 可以加38蚊就配埋餐湯,脆多士及沙律tim🙂

🪄炸雞翼$38
總共有四隻 每一隻雞翼都係好大隻 食得出系生炸 所以好夠肉汁 外皮薄身香脆 勁正✨

👀評分💖💖💖💖
🪄飲品-巨峰提子梳打$14(套餐加配飲品半價)
飲品甜度啱啱好 幾啱我口味 而且夠大杯 十分解渴😆

👀評分💖💖💖💖💖
🪄蜜瓜刨冰$78
估唔到呢度嘅甜品都幾出色喎 甚至比起出面甜品舖更為優秀 份量上已經係超級足夠 好似食極都仲有😂 賣相都係好靚好適合打卡 蜜瓜勁甜勁脆 雖然佢個刨冰唔係棉棉冰 但係都唔會好硬😯甜度適中✨
(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️
  • 炸雞翼
  • 清酒蜆肉意粉
  • 超厚炸豬扒配溫泉蛋
2023-10-30 35 views
👧🏻😋👅🍽✨葷素共融 抵食工廈餐廳 -EFG Eat for Green🇭🇰 觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座3樓P室 🇭🇰-🌱呢間餐廳個名一睇就知係食素, 但細心睇睇menu原來main course同小食既素肉比例大約各佔一半, 有好多選擇, 係真正既葷素共融; 每個item隔離都有icon標示有冇奶, 蛋, 五辛, 咁就唔怕誤會啦🌱店內主要木色作主調, 加上綠色仿園藝裝飾品, 環境好寫意; 店員服務都好殷勤, 有介紹menu又有幫手換水壺; 我地一人一個主食, 再加左小食同甜品share加埋一都唔使人頭$200, 呢個質素算抵食-🐷 🥚 超厚4cm炸豬扒飯配溫泉蛋 $108 💯估唔到一間素食專門店都有咁邪惡既單品😎 吉豬4cm超厚但入面依然好粉嫩, 配上大大粒流心蛋好香💯同出面吉豬飯唔同既地方係佢既椰菜唔係用黎墊油, 超新鮮同清甜, 份量仲好多, 夾住豬扒一齊食都冇咁罪疚🤣-🧀 🍕 瑪嘉烈墨西哥薄餅 $88 ✨薄脆pizza上面有幾款芝士同酸酸甜甜既番茄, 完全唔輸蝕比肉食pizza; 面頭仲加左香草同豆苗, 口感更豐富, 食落亦更清新-🫓 🫕 風乾種子餅配自家制純素芝士醬 (2
👧🏻😋👅🍽✨

🧀 🍕
瑪嘉烈墨西哥薄餅 $88

🫓 🫕
風乾種子餅配自家制純素芝士醬 (2片) $48
💯幾款種子同黑白芝麻壓平風乾而成既種子餅口感香脆, 就咁食已經係食上癮既snack, 再加上店家自製純素芝士醬好鹹香又夠rich勁夾

🍢
沙嗲素串燒 (4 pcs) $32
✨素肉厚身有咬口, 上面佈滿香茅好香, 而重點係個沙嗲醬勁濃郁花生味但唔會過鹹令喉嚨唔舒服既感覺
沙嗲素串燒

🍈 🍧
蜜瓜刨冰配香滑奶蓋 $78
💯捉緊夏天的尾巴食個刨冰! 有香滑奶蓋好特別, 質地超綿滑, 加左蜜糖甜甜地, 更突出鮮蜜瓜既清甜
💯刨冰夠凍夠消暑, 個底仲有少少蜜瓜汁甜甜地唔會得D冰

沙嗲素串燒
2023-10-25 35 views
EFG eat for green一間推廣健康飲食文化餐廳,包括肉食素食,達致肉素公桌的理念。***** ***** ***** ***** ***** 🥗《素》全日早餐🥬沙律菜🍅大蕃茄、大啡菇、炸豆腐、炒蛋、炸魚柳、麵包、乳酪。超豐富好fresh, 食材新鮮, 好啱追求健康嘅小編。🍝燒汁雞肉意粉意粉軟硬度煮得剛剛好,燒汁味道好惹味,整體好味。3日2夜種子餅配自家製芝士醬(南瓜子、亞麻籽、葵花籽多款種子,低溫45度封乾製作)配合牛油果🥑,價錢只是$48,健康之選。奶蓋菠蘿刨冰🍧因為朋友對奶有敏感,飛走原本有的奶蓋;粒粒圓軲轆菠蘿🍍冰夠特別。🍵桂花烏龍茶(熱)🍹熱情果烏龍茶(凍)兩款茶熱同凍各有特色,茶底都好香。

***** ***** ***** ***** *****

🥗《素》全日早餐
超豐富好fresh, 食材新鮮, 好啱追求健康嘅小編。

🍝燒汁雞肉意粉
意粉軟硬度煮得剛剛好,燒汁味道好惹味,整體好味。

3日2夜種子餅配自家製芝士醬

奶蓋菠蘿刨冰🍧

🍵桂花烏龍茶(熱)
🍹熱情果烏龍茶(凍)
兩款茶熱同凍各有特色,茶底都好香。
🌟觀塘工廈覓食🌟素肉共融🍽️甜品一樣咁出色🍮☘️EFG Eat for Green (觀塘)今次專程嚟到觀塘EFG,呢間餐廳出名夠曬Green☘️平日大魚大肉開,冇咩菜食,呢間餐廳就啱晒啦!除咗一般餐廳有嘅肉食之外,仲有素食,啱晒食素嘅人士,同埋鍾意健康嘅人士🥰佢嘅甜品都好出色,食完主菜食埋個甜品啱啱好😋✨超厚4cm炸豬扒配溫泉蛋 $108 配白麵豉豆乳湯麵呢個4cm超厚炸豬扒好吸引,豬扒炸得金黃香脆,肉質紮實,啖啖肉,好滿足😆配上溫泉蛋及沙律菜,口感更濕潤,有雞蛋嘅香味🤩仲可以轉白麵豉豆乳湯麵🍜🤭 湯頭好香濃,滿滿嘅麵豉豆乳味😋又唔會太鹹,好惹味👍🏻✨美國西冷🥩(8oz)配自家制燒汁$108 配意粉我哋叫咗五成熟,肉質粉嫩鮮紅,好軟腍,配上特製嘅燒汁,滿滿嘅蒜蓉香!佢嘅意粉醬都係好香蒜蓉味,西冷份量好多,性價比好高🤤✨餐湯+沙津+多士+茶或咖啡 跟餐+$38✨ 哈密瓜刨冰配香滑奶蓋 $78賣相好靚,份量好多,半個哈密瓜上枱,果肉超鮮甜,最上面仲有雲呢拿雪糕,底下係黑糖味嘅刨冰,打卡一流,仲好好味😋✨ 《每日限量手工製》 經典芋圓仙草 $28呢度嘅仙草芋圓係
🌟觀塘工廈覓食🌟
素肉共融🍽️甜品一樣咁出色🍮
☘️EFG Eat for Green (觀塘)

✨超厚4cm炸豬扒配溫泉蛋 $108
配白麵豉豆乳湯麵

✨美國西冷🥩(8oz)配自家制燒汁$108
配意粉

✨餐湯+沙津+多士+茶或咖啡 跟餐+$38

✨ 哈密瓜刨冰配香滑奶蓋 $78

✨ 《每日限量手工製》
經典芋圓仙草 $28
呢度嘅仙草芋圓係純手工制,仙草味特別香濃,配上紅豆、芋圓、珍珠、黑糖冰,好滿足,好多配料,價錢好抵食🤩

食物✨✨✨✨
環境✨✨✨✨
衛生✨✨✨✨
價錢✨✨✨✨

🏠EFG Eat for Green (觀塘)
觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座3樓P室
2023-10-20
$200 (Dinner)