今日12:30入去諗住食個lunch, 當時餐廳冇咩人,得2枱客,我哋坐低已經即刻叫野食,又入座到叫餐店員並沒有提過食物要等耐少少。好快店員就送咗兩個set 包埋嘅雜菜湯,雖然個湯有啲凍但係好體諒店員咁快手,個湯味道冇咩特別,好足料,有熟悉嘅金寶湯味道。今次我哋叫咗個鐵板煎豬扒飯同埋煎雞扒鐵板,正確啲嚟講係用鐵板型嘅碟裝住嘅茶記豬扒碟頭飯,啲飯偏濕,老實講由落單開始等咗半個鐘完全唔expect 會食到呢個質素,可以睇圖,係可以充飢嘅質素,但係又未到難食,如果合埋眼食或者會再好味啲。價錢方面$68 包湯同嘢飲,接唔接受到見人見智,想支持呢呢間餐廳可以預多少少時間入去Btw 餐廳地板黐立立

Btw 餐廳地板黐立立
2023-07-30 27 views
成日都話要Green Monday,今次因為同行有素食朋友,朋友仔怕我地食唔慣就揀咗間同時有素食同埋葷食嘅樓上cafe🥬睇完個Menu發現其實而家啲新式素食都幾吸引啊😳完全唔係以前舊式嗰啲齋鋪咁,最後全部都叫晒素食🥒.黑松露大啡菇芝士忌廉薄餅 $75呢個pizza就算係唔係素食嘅人士應該都唔會抗拒,黑松露味好香,餅底夠薄脆🍕經典Impossible漢堡配薯條 $92呢個漢堡好似真肉一樣,本身諗住呢啲植物性食品會唔會好重豆味呢,原來係唔會㗎,仲做到好似又真肉嘅味道,同埋個醬汁都幾特別,似係有特別調配過,唔係就咁整個沙律醬落去,印像都唔錯🍔真假蟹餅 $88食落完全唔知佢係素食,同埋佢改呢個名,以假亂真,又幾香口同都幾似真嘅蟹餅🦀素冬陰功湯紙包焗素魚 $138印象比較深刻嘅係呢一個焗魚,湯底係好香濃嘅冬陰功湯,素魚柳比較似食緊魚手指嗰種質地,感覺唔差,個底仲有啲粉絲、菇同菜,整體個味道都幾好🐟🍲素雞脾(小食) 午市+$8至於呢個素雞髀呢,我估其實應該就係一啲豆卷嚟嘅,食落去又幾有咬口,而且唔知點解好似真係有雞味咁🤣呢個食落都唔錯🍗朋友講開而家開始多左人食素,已經唔再係嗰啲傳統嘅齋鹵味芋頭魚,

黑松露大啡菇芝士忌廉薄餅 $75

經典Impossible漢堡配薯條 $92

真假蟹餅 $88

素冬陰功湯紙包焗素魚 $138

素雞脾(小食) 午市+$8

朋友講開而家開始多左人食素,已經唔再係嗰啲傳統嘅齋鹵味芋頭魚,有機會都想試下多啲呢類型嘅餐廳🥗
Type of Meal
Lunch
2023-07-17 51 views
Uncle要食素所以試吓,同枱三位全部叫肉類餐點。我自己冇試到素食嘅部份,但係見到uncle清左碟應該都ok!**********我自己點左蜆意粉,估唔到成10隻新鮮大蜆,意粉嘅質地唔會過軟,應該唔係煮定擺喺度,我非常滿意!!因為意粉本身都係啲平民嘢,好多Cafe都唔會落心機整,但依度交足貨!**********豬肋骨我哋覺得麻麻地,可能慢煮唔夠時間,未去到啲肉會甩出嚟,同埋味道較淡。**********聽到隔籬枱喺度討論比較緊素年嘅素食,咁講真驟眼睇環境擺盆同埋選擇都一定唔係素年嘅級數,但係食素同食肉可以同枱,依度係可以的!
2023-04-14 193 views
餐前小食及沙律份量少,質素係雪藏食品,炸物很油又硬,令人感覺已經不好。到主食方面,份量都不錯,有一隻雞,但食到一半發現燒雞入面唔熟,香草味唔香,伴菜薯條係炸得唔脆。味道方面整體係好普通,上菜速度慢,但價錢係地舖甚至乎同商場一樣。令人感得不值。食了set menu,離開時都冇主動提供甜品,感覺只是想賺盡客人,但沒有誠意提供食物或服務。侍應都有禮貌,但不足以補償味道。可能沒有食推薦的素食餐單,但普通工廈西餐水準和價格不成正比。
駱駝漆應該是觀塘美食集中地吧(˙꒳​˙ )最近開了間以健康均衡飲食為主題的餐廳主要有肉食menu&素食menu可選Menu款式都幾創新特別 還不定時會轉換menu耶最近還有鐵板menu 好像同樣蠻吸引的!.▫芝士impossible漢堡🍔 $118微微烘過的芝麻漢堡🍔夾住impossible植物肉肉身香口有肉感 口感同普通漢堡無異·͜· ︎︎配搭蕃茄片&鹹香的流心芝士 豐富口感 同時又不會過於油膩.▫甜薯條🍟 + $15炸得好香脆 甜薯味好濃甜 有啲唔夠喉耶・֊・.▫冬陰功湯紙包焗素魚 $138幾特別就嗌黎試下)用紙包成糖果型盛載住冬陰功湯 好特別冬蔭功湯味道酸酸的不辣 用上兩大塊OMNI素魚 質地軟腍更有多款配料: 粉絲.西蘭花.椒.菇.▫蒜蓉包 + $25滿滿的蒜蓉香 沾上湯汁&配料 味道更香濃.ᐟ‪‪.ᐟ.▫朱古力牛奶 $39 甜甜的好邪惡😚
駱駝漆應該是觀塘美食集中地吧(˙꒳​˙ )
最近開了間以健康均衡飲食為主題的餐廳
主要有肉食menu&素食menu可選
Menu款式都幾創新特別 還不定時會轉換menu耶
最近還有鐵板menu 好像同樣蠻吸引的!
▫芝士impossible漢堡🍔 $118

▫蒜蓉包 + $25

滿滿的蒜蓉香 沾上湯汁&配料 味道更香濃.ᐟ‪‪.ᐟ
▫朱古力牛奶 $39 甜甜的好邪惡😚
2023-03-08 95 views
琴晚約左朋友9點半食dinner, 放工就去左駱駝漆大廈搵甜品醫下個肚先,去到3樓就俾餐廳門口個芒果熱情果拿破崙poster吸引左, 諗都冇諗就衝左入去😂🤣入到去發現呢間餐廳有素食食物,好適合素食者同食肉獸聚會。由於今次食甜品為主,唯有下次再光顧試佢地嘅dinner set。甜品即叫即做,除左叫左個拿破崙,仲order左面包布丁&桂花花茶。員工服務好好,我地只點左一壺花茶佢就俾左兩隻杯我地share飲,有不時問我地洗唔洗加水,好貼心☺️講返甜品,拿破崙個皮好鬆脆,個吉士醬好好味,熱情果酸酸maymay,配上香甜芒果粒,正呀喂👍面包布丁太布丁喇,食落有d實,同我平時出去食嘅口感唔到,唔知係咪我地一路食一路評論,廚師突然出黎問我地對食物有咩意見,覺得佢好有hurt,聽完我地嘅意見話會改良,叫我地下次再試,我地一定會🤗
2023-03-07
2023-03-05 103 views
今晚經過觀塘,發現一間隱藏於工廈的肉素餐廳。我們十分欣賞餐廳推動健康飲食文化,從而達致「肉素共桌」的理念,讓肉食者和素食者可以同桌用膳,食得健康又愉快。素食dinner set (HK$168)小食:素雞髀x2 造型可愛,由一層層的腐皮製成,外層炸得好香脆。主菜:蕃茄醬猴頭菇蒟蒻麵醬汁香濃,蒟蒻面口感Q彈而入味,健康之選。肉食dinner set (HK$198) 小食:芥末芝士球x2 口感煙韌,芝士味濃 。主菜:澳洲牛板楗配燒肉汁(80oz)、炸薯條 牛扒肉質軟嫩,薯條炸得好香脆。兩份set dinner 都包沙律、甜品和花茶/梳打,CP值非常高。是日沙律 沙律份量多,醬汁酸酸甜甜,非常開胃。是日甜品 :牛奶朱古力雪糕 牛奶味濃 飲品:熱情果芒果梳打 果味濃郁 巨峰乳酸梳打 味道清新 我們都感受到廚師的用心烹調,服務又十分細心,非常滿足的一餐。

素食dinner set (HK$168)
小食:素雞髀x2
造型可愛,由一層層的腐皮製成,外層炸得好香脆。
主菜:蕃茄醬猴頭菇蒟蒻麵
醬汁香濃,蒟蒻面口感Q彈而入味,健康之選。
肉食dinner set (HK$198)
小食:芥末芝士球x2
口感煙韌,芝士味濃 。
主菜:澳洲牛板楗配燒肉汁(80oz)、炸薯條
牛扒肉質軟嫩,薯條炸得好香脆。

是日沙律
沙律份量多,醬汁酸酸甜甜,非常開胃。
是日甜品 :牛奶朱古力雪糕
牛奶味濃
飲品:熱情果芒果梳打
果味濃郁
巨峰乳酸梳打
味道清新
2023-03-04 61 views
🍛南瓜忌廉燴飯👍🏼👍🏼👍🏼- 整體濕度啱啱好- 所有材料都好均勻地撈到忌廉汁,包括南瓜、粟米仔、菇同飯- 飯粒粒分明有一定硬度,唔會俾汁整淋哂- 南瓜味好香,調味啱啱好,食得出每種材料特有嘅味道- 本身以為會唔夠飽,結果飽到好滿足.環境乾淨企理,下次再嚟試埋其他菜式😋
🍛南瓜忌廉燴飯
👍🏼👍🏼👍🏼
- 整體濕度啱啱好
- 所有材料都好均勻地撈到忌廉汁,包括南瓜、粟米仔、菇同飯
- 飯粒粒分明有一定硬度,唔會俾汁整淋哂
- 南瓜味好香,調味啱啱好,食得出每種材料特有嘅味道
- 本身以為會唔夠飽,結果飽到好滿足
環境乾淨企理,下次再嚟試埋其他菜式😋
南瓜忌廉燴飯
南瓜忌廉燴飯
今日收工朋友帶左我來觀塘駱駝漆大廈晚飯,大概七點半到樓下已經要排隊等𨋢,呢到工廈好多餐廳同唔同類型嘅鋪頭,我地都想食西餐,最後就決定揀呢間❤︎︎EFG Eat for Green❤︎︎店內裝修已黃色同綠色為主💛💚枱與枱之間都相當寬落👍🏻,播住輕快嘅英文歌,成個感覺都好舒服同放鬆~晚餐有素食揀👍🏻比較特別,好適合同素食者朋友一齊晚餐。呢度啲侍應招呼都好好勁有禮貌👍🏻上餐速度又快,大家來開呢到,唔知食咩好,記得試吓呢間😋價錢合理,野食又好味❤️超正。☻︎☺︎︎☻︎☺︎︎☻︎☺︎︎☻︎☺︎︎☻︎☺︎︎☻︎☺︎︎☻︎☺︎︎☻︎☺︎︎☻︎☺︎︎☻︎☺︎︎☻︎☺︎︎☻︎☺︎︎☻︎☺︎︎☻︎☺︎︎☻︎☺︎︎☻︎我地Order左兩份晚餐,先會跟份藜麥沙律🥗,沙律菜新鮮開胃,加左藜麥落去更健康👍🏻,套餐會跟一人一份小食,芥末芝士球,即叫即炸😋入口熱辣辣,大家食嘅時候小心爆汁,吉列蝦都係即叫即炸🍤超鬆脆香口,餐前小食一流👍🏻主菜澳洲牛板楗配燒肉汁(8oz),炸薯條🍟呢個主菜真心推介❤️份量超大碟,擺盤落足心機(睇圖就知)牛板楗肉質軟嫩,好重牛味😍真係好好味👍🏻👍🏻另外叫多左個忌廉吞拿魚闊條麵,又係大大碟,味精教得非常好,我同朋友好快就成碟食晒😬飲品叫左巨峰乳酸同熱情果芒果梳打,大大柸夠晒解渴。食飽後重有雲尼

我地Order左兩份晚餐,先會跟份藜麥沙律🥗,沙律菜新鮮開胃,加左藜麥落去更健康👍🏻,套餐會跟一人一份小食,芥末芝士球,即叫即炸😋入口熱辣辣,大家食嘅時候小心爆汁,吉列蝦都係即叫即炸🍤超鬆脆香口,餐前小食一流👍🏻主菜澳洲牛板楗配燒肉汁(8oz),炸薯條🍟呢個主菜真心推介❤️份量超大碟,擺盤落足心機(睇圖就知)牛板楗肉質軟嫩,好重牛味😍真係好好味👍🏻👍🏻另外叫多左個忌廉吞拿魚闊條麵,又係大大碟,味精教得非常好,我同朋友好快就成碟食晒😬飲品叫左巨峰乳酸同熱情果芒果梳打,大大柸夠晒解渴。食飽後重有雲尼拿曲奇雪糕跟埋🍨飽晒🤤成餐飯超滿足唷。

2023-03-01
$220 (Dinner)
  • 澳洲牛板楗配燒肉汁(8oz)炸薯條
平時間中都會食吓素,呢間係第一間令我失望嘅素食店🥲雖然價錢都偏貴,見 OpenRice 冇乜負評就試吓前菜有小食同沙律,味道不過不失主菜我哋揀咗蕃茄醬猴頭菇蒟蒻麵 & 墨西哥芝士夾餅蒟蒻麵先上菜,隔咗25分鐘先上芝士夾餅,我哋2個人已經食完碟麵先有夾餅食,呢個上菜速度真係令人失望(仲要舖頭其實得一半人)同埋前菜已經有沙律,主菜又有沙律,重重複複有啲悶⋯⋯(btw芝士夾餅個沙律醬係好食啲)另外份量有啲少,食完好似冇食嘢咁,越食越肚餓⋯⋯(不過我哋自己嗌錯嘢,因為唔記得咗蒟蒻麵係唔飽肚,但估唔到個芝士夾餅都咁細份😂)最後其實已經冇乜期望,只想快啲食完走人去第二間再食但個甜品一嚟真係呆咗,個雪糕好似得半羹,真係少得可憐⋯⋯雪糕其實幾好味,仲見到有雲呢拿籽,幾香口唔知雪糕係咪都係vegan,咁我都理解vegan 雪糕係貴,但其實都可以換個細啲嘅碗仔,或者加一舊窩夫之類嘅甜品落去,顯得冇咁細同單調,就咁半pat 雪糕令人覺得好hea埋單連加一每人要$185,其實唔係唔好食,但份量細,出餐慢,仲要喺工廈,收呢個價真係偏進取,希望可以改善吓
平時間中都會食吓素,呢間係第一間令我失望嘅素食店🥲
雖然價錢都偏貴,見 OpenRice 冇乜負評就試吓

前菜有小食同沙律,味道不過不失

主菜我哋揀咗蕃茄醬猴頭菇蒟蒻麵 & 墨西哥芝士夾餅

同埋前菜已經有沙律,主菜又有沙律,重重複複有啲悶⋯⋯
(btw芝士夾餅個沙律醬係好食啲)

另外份量有啲少,食完好似冇食嘢咁,越食越肚餓⋯⋯

最後其實已經冇乜期望,只想快啲食完走人去第二間再食
但個甜品一嚟真係呆咗,個雪糕好似得半羹,真係少得可憐⋯⋯

雪糕其實幾好味,仲見到有雲呢拿籽,幾香口

2023-02-23 690 views
觀塘工廈區近年愈嚟愈多特式小店同餐廳同其他區嘅商場相比 呢度冇一式一樣嘅連鎖店進駐呢度嘅小店大都帶著店主的夢想同理念💕呢間位於駱駝漆大廈嘅餐廳 亦是如此店主特意設計出一系列特式餐點希望推廣健康飲食文化 並達致「肉素共桌」嘅理念******************************食物s:我哋一行3人 點咗一個素食同肉食套餐再加啲小食🥑(素)牛油果種子餅配素魚子醬 ($88) 賣相超靚嘅一碟前菜 綠色同紅色嘅配搭好吸睛❣️用上亞麻籽、葵花籽等多種果仁製成 香口又爽脆車厘茄同埋牛油果 配上素魚子醬 淋上酸甜嘅醬汁 十分開胃 成個組合夾埋一齊食好有層次感 一試即愛上👅💫---素食Set Dinner--- ($168) 🥗是日沙律香甜嘅桔仔、鮮甜嘅車厘茄 配上爽脆沙律菜 加上黑醋汁 酸酸甜甜咁 十分醒胃🍃素雞髀*2以腐皮卷製成 炸得好香脆 一層層好有層次感🥔芝士焗千層薯入口有香濃嘅蒜香味同薯香味 伴有淡淡芝士香味🧀食落口感好粉好茸 調味適中唔會過咸食完唔會覺得好膩 感覺較其他西餐廳健康😉🍎土耳其蘋果茶淡淡嘅蘋果清香味 感覺清新💫---肉食Set Dinner--- ($198) 🧀芥末芝
觀塘工廈區近年愈嚟愈多特式小店同餐廳
同其他區嘅商場相比 呢度冇一式一樣嘅連鎖店
進駐呢度嘅小店大都帶著店主的夢想同理念💕
呢間位於駱駝漆大廈嘅餐廳 亦是如此
店主特意設計出一系列特式餐點
希望推廣健康飲食文化 並達致「肉素共桌」嘅理念

食物s:

我哋一行3人 點咗一個素食同肉食套餐再加啲小食

🥑(素)牛油果種子餅配素魚子醬 ($88)
賣相超靚嘅一碟前菜 綠色同紅色嘅配搭好吸睛❣️
用上亞麻籽、葵花籽等多種果仁製成 香口又爽脆
車厘茄同埋牛油果 配上素魚子醬
淋上酸甜嘅醬汁 十分開胃
成個組合夾埋一齊食好有層次感 一試即愛上👅

(素)牛油果種子餅配素魚子醬

💫---素食Set Dinner--- ($168)

🥗是日沙律
香甜嘅桔仔、鮮甜嘅車厘茄 配上爽脆沙律菜
加上黑醋汁 酸酸甜甜咁 十分醒胃

食完唔會覺得好膩 感覺較其他西餐廳健康😉

🍎土耳其蘋果茶
淡淡嘅蘋果清香味 感覺清新

土耳其蘋果茶

💫---肉食Set Dinner--- ($198)

🧀芥末芝士球*2

土耳其蘋果茶
芥末芝士球
慢煮豬勒骨配燒烤醬 炸薯條
朱古力雪糕
今日與素食朋友聚會,故由佢選擇餐廳。佢推介位於觀塘駱駝漆大廈的EFG(Eat forGreen)。其實未和朋上去之前,我早前行街已經見過呢間餐廳,對佢印象好深。因為除左素食餐牌外,還有肉食和海鮮。餐廳的環境舒適,坐位闊落。餐牌用圖示細分菜式含蛋,奶,五辛,堅果,純素,非常清晰。由於我是食肉獸,所以我叫左個DINNER SET,朋友就叫左VEG DINNER SET。佢既SET DINNER 其實都好抵食,有沙律、小食、主食、飲品和甜品。沙律方面鮮甜的橙配上藜麥,開胃之選。1.Veg Dinner Menu ($168)素雞脾用上腐竹製作成嘅素雞槌,炸得剛剛好。芝士焗千層薯千層麵的素食版原來用上新解的薯仔片製成,每層夾有少少的芝士。配上底層的蔬菜,菇類、椰菜花。2.Dinner Menu($198)炸得金黃酥脆的吉列蝦香煎原隻春雞配雞燒汁、炸薯條雞肉份量勁大份,有4雙雞脾。肉質嫩滑,不會鞋身,搭配燒汁,非常惹味。配上蕃薯條和沙律,滿足。西柚橙梳打巨峰乳酸梳打鮮甜清新解渴,不會太甜。甜品方面有著濃濃的朱古力味,可以比美各大大品牌的雪糕
今日與素食朋友聚會,故由佢選擇餐廳。

因為除左素食餐牌外,還有肉食和海鮮。

餐廳的環境舒適,坐位闊落。

餐牌用圖示細分菜式含蛋,奶,五辛,堅果,純素,非常清晰。

沙律方面鮮甜的橙配上藜麥,開胃之選。

1.Veg Dinner Menu ($168)

素雞脾

用上腐竹製作成嘅素雞槌,炸得剛剛好。

芝士焗千層薯

配上底層的蔬菜,菇類、椰菜花。

2.Dinner Menu($198)
炸得金黃酥脆的吉列蝦

香煎原隻春雞配雞燒汁、炸薯條

配上蕃薯條和沙律,滿足。

西柚橙梳打

巨峰乳酸梳打
鮮甜清新解渴,不會太甜。

甜品方面

有著濃濃的朱古力味,可以比美各大大品牌的雪糕

2023-02-20
$200 (Dinner)
觀塘駱駝漆最多好野食!😋今次同K小編搵到呢間又有肉又有素菜既餐廳😍估唔到真心塘有驚喜!佢地由前菜、小食、主菜到甜品都一絲不苟!真心無咩挑剔!環境幾舒服~服務十分細心!⭐️原個純素南瓜海鮮盤 ($168)呢個真心不得了!日本南瓜載住素蟹餅、素蝦、素炸魚柳、菇粟米等等,但重點係啲素海鮮口感像真度極高!蝦做到彈牙!蟹餅係一絲絲!個湯食得出無味精但好足南瓜香!南瓜盅都可以刮到南瓜蓉食!完全滿分🥹⭐️牛油果素雞肉闊條麵 ($108)份量十足!十分creamy 但又唔會太膩,好掛麵~素雞肉賣相&質感同真雞肉無太大分別好勁!食完一啖接一啖😋⭐️肉類dinner set ($198)包是日沙律、小食、肉類主菜、是日甜品、飲品!性價比高到傻眼🤪沙律🥗好新鮮~蕃茄鮮甜,個汁好開胃!小食揀咗芥末芝士球,好似炸魚蛋質感包住爆汁芝士好味!肉係慢煮豬肋骨配燒烤醬、炸薯條竟然有兩大塊豬肋骨😍真心抵到爛!豬肋骨質感岩岩好!唔會靭~燒烤醬係絕配啦!薯條香脆~甜品係朱古力雪糕!留意返唔係廉價味道,係濃郁dark choco味~接近H牌子質素😍飲品揀咗菠蘿蜜桃梳打!(花茶或者梳打系列都唔使加錢!)正常質素💖!唔係死甜/藥水味!⭐️

⭐️原個純素南瓜海鮮盤 ($168)

⭐️牛油果素雞肉闊條麵 ($108)

⭐️肉類dinner set ($198)

沙律🥗好新鮮~蕃茄鮮甜,個汁好開胃!
小食揀咗芥末芝士球,好似炸魚蛋質感包住爆汁芝士好味!

肉係慢煮豬肋骨配燒烤醬、炸薯條

飲品揀咗菠蘿蜜桃梳打!(花茶或者梳打系列都唔使加錢!)
正常質素💖!唔係死甜/藥水味!

⭐️是日推介小食:
芝士菠菜焗蠔2件($40)
本身無咩期望,點知蠔肉飽滿又大隻~芝士菠菜又唔會搶左個蠔味!好高質❤️

燒帆立貝串($18)
有2粒中size 帆立貝~火候岩岩好!唔會rubbery ! 可以媲美出面串燒店!

食得出餐廳出品都係用心做!大家多多支持呢啲小店,又係一間被underrated餐廳!

EFG(Eat for Green)位於觀塘駱駝漆大廈 3 座 3 樓,唔係剩係一間有素食餐牌嘅餐廳咁簡單。佢嘅素食同肉食(海鮮為主)各佔一半,所以素食者同非素食者約响度食飯,各自都唔使煩惱諗食咩,達致 ”肉素共桌” 嘅目的,真漢子好欣賞呢個諗法。💚🌱餐牌用圖示細分菜式含 [蛋,奶,五辛,堅果,純素],比好多素食餐廳嘅餐牌還要清晰。👍🏼今次同太太一齊去食,我哋點咗:🥑 牛油果種子餅配素魚子醬 $88賣相已經靚到忍唔住係咁影相,估唔到食落仲驚喜。個餅好脆,由亞麻籽,南瓜籽,葵花籽等種子低溫風乾製成,超級香口。牛油果配埋加咗 wasabi 嘅醬,加埋素魚子醬,口味好夾又開胃,好食到停唔到口。😛🐟 冬蔭功湯紙包焗素魚 $138呢個係我太太 order 嘅,我本身都冇咩期望,因為冬蔭功整得好食嘅餐廳唔多。但一食就覺得好好味,又夠辣。用嘅係 OMNI 新魚柳,响 Green Common 食果陣已經好鍾意,估唔到配冬蔭功都好 match ,太太表示難分真與假。入面仲有菇,西蘭花,同索哂湯汁嘅粉絲,好入味。😋🦐 原個南瓜海鮮盤 $168呢個味道偏甜,唔鍾意食太重口味嘅素友會喜歡呢個,而且佢仲係純素
今次同太太一齊去食,我哋點咗:

🥑 牛油果種子餅配素魚子醬 $88
牛油果種子餅配素魚子醬

🐟 冬蔭功湯紙包焗素魚 $138

🦐 原個南瓜海鮮盤 $168
原個南瓜海鮮盤
呢個味道偏甜,唔鍾意食太重口味嘅素友會喜歡呢個,而且佢仲係純素添。海鮮除咗好搶眼嘅素蝦,仲有新魚柳同新蟹餅。素蝦好大隻又彈牙,蟹餅預先炸過,索埋南瓜湯食香口又鮮味。入面仲有菇同粟米件,而個南瓜盤都可以食埋㗎,甜甜哋幾正。🎃

飲品就叫咗凍拿鐵咖啡 $48 同紅火龍果乳酪沙冰 $42。對咖啡好有要求嘅太太都對杯拿鐵讚不絕口,我杯火龍果沙冰就少少酸,唔會太甜,味道調配得好適中。🍧
紅火龍果乳酪沙冰
其實仲有好多嘢食想試,例如炸素雞脾同意粉,不過兩個主菜份量都幾多,唯有留番下次。另外呢個大廈仲有好多嘢買,其中不乏素食如零食,素肉,調味料等,所以素友們响度食飽飯仲可以順便 shopping 添。🛍️🛒
2023-02-11
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
牛油果種子餅配素魚子醬
原個南瓜海鮮盤
紅火龍果乳酪沙冰
2023-02-11 90 views
如果另一半食素,但自己想食肉,唔使分開食嘅,觀塘呢間餐廳一次過滿足晒食素同食肉嘅慾望!嚟緊情人節,餐廳仲有情人節套餐添~🐔 香煎春雞配雞燒汁 晚市套餐跟沙律同飲品,雞肉份量都多,而且肉質偏嫩,口感唔會鞋身,搭配濃郁嘅燒汁食,再配上薯條同沙律,滿足得嚟又唔會有太大罪惡感。🥑 牛油果素雞肉意大利粉作為牛油果愛好者,意大利粉掛汁之餘,仲充滿牛油果香,意粉內有唔少牛油果肉,素雞肉口感都似一般雞肉,而且食到濃濃芝士香同橄欖油香,整體口感幾Creamy、豐富。🧊 焦糖脆脆咖啡咖啡面有滿滿嘅焦糖脆脆,可以邊食焦糖脆脆邊飲咖啡,亦可以將焦糖脆脆融化喺咖啡中,焦糖脆脆中和咖啡嘅甘,甜甜地易入口。

🐔 香煎春雞配雞燒汁

🥑 牛油果素雞肉意大利粉