主打正宗的西班牙菜🇪🇦由英籍總廚Simon Lynch主理,曾於Tapeo及Frites工作,經驗豐富。頭盤有Fresh salad🥗用橄欖油及黑椒作調味☺️🍴法包焗到脆卜卜,有茄蓉、蒜蓉及香草,酸酸甜甜,好醒胃😃迷你漢堡很精緻🍔少有的用上鵪鶉蛋🍳size十分配合😁奄列以薯仔及香煎蛋為主,蛋味香濃😙裡面有大量蟹肉🦀夠晒鮮味😍厚切西班牙黑毛豬扒肉質嫩滑,濃郁多汁。配上迷迭香焗肉桂蘋果🍎口感清新之餘又能減少油膩感😄肉桂條外表金黃可口,內層軟嫩,是西班牙傳統下午茶經常享用的甜品。最後以兩杯特濃朱古力咖啡作餐飲,非常滿意及飽足的一餐。🤗
主打正宗的西班牙菜🇪🇦
由英籍總廚Simon Lynch主理,
曾於Tapeo及Frites工作,經驗豐富。

頭盤有Fresh salad🥗
用橄欖油及黑椒作調味☺️🍴

法包焗到脆卜卜,
有茄蓉、蒜蓉及香草,
酸酸甜甜,好醒胃😃

迷你漢堡很精緻🍔
少有的用上鵪鶉蛋🍳size十分配合😁

奄列以薯仔及香煎蛋為主,蛋味香濃😙
裡面有大量蟹肉🦀夠晒鮮味😍

口感清新之餘又能減少油膩感😄

肉桂條外表金黃可口,內層軟嫩,
是西班牙傳統下午茶經常享用的甜品

最後以兩杯特濃朱古力咖啡作餐飲,
非常滿意及飽足的一餐。🤗
黑椒橄欖油沙律
迷你西班牙臘肉腸鵪鶉蛋漢堡
西班牙黑毛豬扒伴焗肉桂蘋果
特濃朱古力咖啡
  • 蟹肉西班牙奄列
因為住得近,嘢食又正常,服務又唔錯,所以我耐唔耐都會嚟呢間幫襯,但琴日去真係一個非常差嘅體驗,啲嘢唔同哂,以後都唔會再嚟!以前所有嘢食都有水準,我仲會介紹朋友嚟食!食過好多次所以都記得唔同菜式係點,琴日叫咗一個燒帶子併豬腩肉,平時帶子係好滑,襯埋個汁好好食,但琴日我叫同一個,上菜時連帶子都無,得燒豬腩肉,可以睇下以前同而家嘅對比圖。到食燒小青椒,勁細粒青椒,同以前完全唔同樣!炸海鮮球嘅大小,係以前嘅一半!影都無__影!真係接受唔到一間曾經鍾意嘅餐廳搞成咁!最後,平時唯一一個樓面非常有禮貌同有服務嘅男侍應,每次都會用心介紹食物,今次去到都無埋,得返啲等放工嘅菲律賓姐姐侍應,十問九唔知,成晚得我一枱客,但9點左右,已經連洗碗阿姐都企埋出嚟望住我地張枱,係咁望,個菲律賓侍應企哂出嚟望住等放工,瘋狂倒酒催我地飲完走,第一次咁樣比人迫走咁,真係以後都唔會再嚟!!

以前所有嘢食都有水準,我仲會介紹朋友嚟食!

燒帶子配燒豬腩肉配粟米蓉
2023-04-04 88 views
📍El Cerdo (大壩街) (荃灣)荃灣大壩街77號地舖環境超級美的西餐廳🥗El Cerdo Garden Salad 招牌 沙律, 份量好,好開胃,為 main set日開曬胃口。 🐖炸黑毛豬火腿球(3粒)鐘意食黑毛豬既朋友真你要試一試幾特別。今次係第一次食炸黑毛豬,食落又幾過引。原本仲擔心好滯,點知! 食落完全一D都唔滯,每啖都有黑毛豬。🐥燒無骨雞腿配蘑菇松露蛋黃醬 鍾意食燒雞嘅朋友都可以試一試,佢地好細心,雞全部無骨, 岩曬小編啖啖肉。再加埋佢嘅蛋黃醬,味道好fresh, 用嚟配雞簡單絕配。雞燒得啱啱好,好滑!🍯Churros 朱古力醬自己調味,味道好正! 一杯有三條,可以慢慢品嚐。新鮮熱辣,入口鬆軟,再配埋朱古力醬一齊試,超級夾!原來佢哋仲有少少嘅獨門秘方,用嚟送咖啡都唔錯喎。🛎️總結: 餐廳環境好靚,好優雅,最緊要地點方便。 地點⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道⭐️⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度⭐️⭐️⭐️⭐️(5星為最高分)

環境超級美的西餐廳

🥗El Cerdo Garden Salad

🐖炸黑毛豬火腿球(3粒)

🐥燒無骨雞腿配蘑菇松露蛋黃醬

🍯Churros
朱古力醬自己調味,味道好正!
原來佢哋仲有少少嘅獨門秘方,用嚟送咖啡都唔錯喎。

🛎️總結: 餐廳環境好靚,好優雅,最緊要地點方便。

地點⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道⭐️⭐️⭐️⭐️
環境⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度⭐️⭐️⭐️⭐️
(5星為最高分)
2023-04-04 92 views
💛好味指數:4.6/5💛💜回頭指數:4.6/5💜朋友介紹咗間西班牙菜,難得去開荃灣可以試下😀餐廳環境舒適,全卡位設計,而且牆身充滿時尚感✨🪩✅鮮蕃茄蓉焗法包$48用新鮮番茄整成,味道好開胃,而且法包焗得好脆☺️✅鮮炸魷魚配蒜蓉檸檬蛋黃醬$88魷魚炸得好脆,而且份量都幾多🦑蛋黃醬配魷魚都幾夾,傾下計好快就當小食食灑✅Set B Lunch$128前菜揀咗沙律🥗另外配咗兩個Main都幾夠飽🔸脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬 秘製蜂蜜蛋黃醬甜甜地又帶黃芥末味,同香口嘅脆皮豬腩肉完美配搭,中和豬腩肉嘅油膩感🐷🔸西班牙蘑菇奄列上菜嘅時候仲出煙香噴噴♨️奄列入面夾住薯仔同蘑菇勁香🥔而且整到圓碌碌咁好可愛✅甜品香脆玉桂條配榛子朱古力醬跟餐配玉桂條,外層嘅砂糖同朱古力醬真係邪惡到不得了😆西班牙杏仁千層酥另外點咗千層酥,好食過好多千層蛋糕店😍千層皮好酥脆👍🏻✅飲品Passion Fruit Mojito$85Rum、Fresh Passion Fruit、Mint、Lime、Soda Water味道清新,食咗咁多煎炸嘢可以解油膩感🌿Frambuesa $60Fresh Raspberry Juice、Lemon Ju
💛好味指數:4.6/5💛
💜回頭指數:4.6/5💜
✅鮮蕃茄蓉焗法包$48
用新鮮番茄整成,味道好開胃,而且法包焗得好脆☺️

✅鮮炸魷魚配蒜蓉檸檬蛋黃醬$88

✅Set B Lunch$128
前菜揀咗沙律🥗另外配咗兩個Main都幾夠飽
🔸脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬

🔸西班牙蘑菇奄列

甜品
香脆玉桂條配榛子朱古力醬
跟餐配玉桂條,外層嘅砂糖同朱古力醬真係邪惡到不得了😆
西班牙杏仁千層酥
另外點咗千層酥,好食過好多千層蛋糕店😍千層皮好酥脆👍🏻

✅飲品
Passion Fruit Mojito$85
味道清新,食咗咁多煎炸嘢可以解油膩感🌿
Frambuesa $60
Fresh Raspberry Juice、Lemon Juice、Sprite
味道酸酸甜甜,莓味好出🫐

🐻總結
西班牙杏仁千層酥好正👍🏻👍🏻

2023-04-04 806 views
一切都中規中矩,沒有伏Set A每個餐的頭盤都可選餐湯或沙律餐湯: 蕃茄湯偏酸,不是來至蕃茄的酸,似是醋味主食1:燒無骨雞腿配磨菇松露蛋黃醬份量頗多(相比set B) ,皮燒得香脆肉質算嫩,不會太嚡,沒有雪味磨菇松露蛋黃醬,磨菇松露也吃得出,但不會覺得在吃汽油主食2:傳統洋蔥薯仔西班牙奄列可以一試,蛋味頗濃餡料以薯仔為主薯粒不少,有薯味,飽肚之選不過個人口味, 覺得較為單調或可選磨菇奄列更為吸引Set B沙律:新鮮,拌了少許沙律醬調味主食1:煎蕃茄西班牙辣肉腸鮮魷魚魷魚新不新鮮無從稽考,但份量的確很少辣肉腸油潤,鹹香主食2:墨魚汁炸海鮮球(3顆)這是最令人最失望的主食墨汁球雖然炸得外皮香脆,但中間只有1堆醬,沒有甚麼味道也不吃不甚何海鮮除了估計該炸球之所以是黑色,應該是墨汁外,不知道這菜和菜名有甚麼關聯如果間中想一嚐西班牙特色的食品,也可淺嚐,而價格也不算太高
一切都中規中矩,沒有伏

Set A
每個餐的頭盤都可選餐湯或沙律
餐湯: 蕃茄湯
餐湯: 番茄湯
偏酸,不是來至蕃茄的酸,似是醋味
主食1:燒無骨雞腿配磨菇松露蛋黃醬
份量頗多(相比set B) ,皮燒得香脆
Set A - Mains: 燒無骨雞腿配磨菇松露蛋黃醬
肉質算嫩,不會太嚡,沒有雪味
磨菇松露蛋黃醬,磨菇松露也吃得出,
但不會覺得在吃汽油

主食2:傳統洋蔥薯仔西班牙奄列
可以一試,蛋味頗濃
餡料以薯仔為主
薯粒不少,有薯味,飽肚之選
不過個人口味, 覺得較為單調
或可選磨菇奄列更為吸引

Set B
沙律:新鮮,拌了少許沙律醬調味
餐沙律
主食1:煎蕃茄西班牙辣肉腸鮮魷魚
魷魚新不新鮮無從稽考,但份量的確很少
辣肉腸油潤,鹹香
主食2:墨魚汁炸海鮮球(3顆)
這是最令人最失望的主食
墨汁球雖然炸得外皮香脆,
但中間只有1堆醬,沒有甚麼味道
也不吃不甚何海鮮
除了估計該炸球之所以是黑色,
應該是墨汁外,
不知道這菜和菜名有甚麼關聯

如果間中想一嚐西班牙特色的食品,
也可淺嚐,而價格也不算太高
2023-03-25
$140 (Tea)
2023-03-13 123 views
想食西班牙菜又唔想出去尖沙咀中環咁遠同多人,就搵咗間係荃灣嘅西班牙餐廳試吓。鮮蕃茄蓉焗法包蕃茄新鮮,法包薄身脆口,一啖落去就好好味!墨魚汁炸海鮮球外皮好香脆,味道濃郁,入口即化。脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬豬腩肉外皮脆卜卜,肉同脂肪嘅分層比例啱啱好,食落唔會太過肥膩。薯仔西班牙奄列薯仔西班牙奄列,蛋味香濃,仲有滿滿嘅薯仔粒喺入邊,令人食落好滿足!西班牙海鮮炒飯底有少少焦,海鮮嘅鮮味落曬個飯到。Sangria (紅酒)酒香味道和水果味道都好搭配。Morning Sunrise新鮮芒果汁同橙汁,加上Grenadine同Sprite,味道清新又甜美。Chocolate Winkle有伏特加、白可可、薄荷酒、朱古力同糖霜,味道好香濃,令人回味無窮。總括而言,呢間餐廳嘅食物同飲品都唔錯,係荃灣區嘅高質西班牙餐廳。員工雖然得幾個人,但係中間都有幫我哋換碟,幾細心。

鮮蕃茄蓉焗法包
蕃茄新鮮,法包薄身脆口,一啖落去就好好味!

墨魚汁炸海鮮球
外皮好香脆,味道濃郁,入口即化。

薯仔西班牙奄列

西班牙海鮮炒飯
底有少少焦,海鮮嘅鮮味落曬個飯到。

Sangria (紅酒)
酒香味道和水果味道都好搭配。

Morning Sunrise

Chocolate Winkle

2023-03-10 82 views
呢間係我哋都幾常幫襯嘅西餐,一嚟鍾意食西班牙菜,加上食物水準穩定,價錢合理,服務裝修都唔錯,自然成日想嚟幫襯~🔘Pan Con Tomate $48呢度嘅蕃茄蓉真係超級好食,甜酸度啱啱好又食到olive oil嘅香,法包薄薄的夠香脆,簡單食物都做得咁好食唔容易呀!!🔘Croquetas Platter $68兩款味道各兩粒,分別係黑毛豬火腿球同墨魚汁海鮮球,自己鍾意黑毛豬火腿多啲,重口味啲有鹹香味!!🔘Patatas Bravas $52香煎薯仔粒,加咗辣粉更加香口,薯仔口感軟綿,會忍唔住係咁食😀🔘El Cerdo Paella $228以餐廳命名嘅西班牙海鮮炒飯,加上檸檬汁提鮮,少少飯焦,不過今日個飯淡味咗少少,大鑊飯兩個人share有啲多~🔘Churros with Nutella $58最愛嘅西班牙甜品,夠脆煙韌度啱啱好,Nutella醬汁放杯底,係必點推介!!

🔘Pan Con Tomate $48

🔘Croquetas Platter $68

🔘Patatas Bravas $52

🔘El Cerdo Paella $228

🔘Churros with Nutella $58

2023-03-06 110 views
平日去食有午市套餐,見到假日都有午餐,只係加$10。我哋叫咗一個一人餐$148 share。揀咗沙律、迷你辣肉腸鵪鶉蛋漢堡🍔、西班牙蟹肉奄列,甜品係芝士蛋糕。叫咗個青口$98 share。沙律菜新鮮,有橄欖油同黑椒調味。迷你漢堡一份有兩個,超級細個,真係熟咗嘅鵪鶉蛋咁大左右,非常得意~鵪鶉蛋蛋黃係流心。有蕃茄、牛肉漢堡扒、生菜🥬西班牙蟹肉奄列,蛋味香濃,薯仔味有調味面上有少少辣粉,飽肚之選。散叫嘅青口夠大隻,配有麵包可以點青口嘅汁食。飲品揀咗Mörning Sunrise、Del Gingebre,每杯$60。Mörning Sunrise ,用上新鮮果汁有芒果🥭、橙🍊、石榴汁,再加Sprite,味道酸酸甜甜。Del Gingebre有薄荷、青檸及 Ginger Ale,感覺清新!甜品Basque Cheese Cake,蛋糕充滿芝士味,質感濕潤。

平日去食有午市套餐,見到假日都有午餐,只係加$10。

我哋叫咗一個一人餐$148 share。

沙律菜新鮮,有橄欖油同黑椒調味。

散叫嘅青口夠大隻,配有麵包可以點青口嘅汁食。

荃灣區出名多米線,估唔到有間西班牙菜。門面非常低調但望落有格調。中午時間唔算人多,中午有𝘭𝘶𝘯𝘤𝘩 𝘴𝘦𝘵,坐落幾舒服😌😚佢既𝘭𝘶𝘯𝘤𝘩 𝘴𝘦𝘵 有齊𝘴𝘵𝘢𝘳𝘵𝘦𝘳, 𝘮𝘢𝘪𝘯 同𝘥𝘦𝘴𝘴𝘦𝘳𝘵。每個餐可以簡兩個𝘮𝘢𝘪𝘯,幾欣賞佢既份量唔算太大,可以試到多𝘥唔同配搭😚𝑺𝒕𝒂𝒓𝒕𝒆𝒓 ▫𝘋𝘢𝘪𝘭𝘺 𝘴𝘰𝘶𝘱係椰菜花湯,飲落仲食到菜既顆粒,奶香味重▫沙律🥗就好大碗同埋新鮮𝑴𝒂𝒊𝒏▫️𝗖𝗹𝗮𝘀𝘀𝗶𝗰 𝗧𝗼𝗿𝘁𝗶𝗹𝗹𝗮傳統洋蔥薯仔西班牙奄列蛋餅煎得好香口,側面可以見到大大粒薯仔肉,加埋洋蔥🧅增加口感,上面既蛋黃醬令成件事更𝘮𝘢𝘵𝘤𝘩! 不過唔算驚艷▫𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗕𝗼𝗻𝗲𝗹𝗲𝘀𝘀 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗟𝗲𝗴 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗠𝘂𝘀𝗵𝗿𝗼𝗼𝗺 & 𝗧𝗿𝘂𝗳𝗳𝗹𝗲 𝗔𝗶𝗼𝗹𝗶 燒無骨雞腿配蘑菇松露蛋黃醬呢個好好食呀!唔講唔知係西班牙野,雞扒既皮燒到脆卜卜咁,而內裹仍然超級𝘫𝘶𝘪𝘤𝘺! 雞腿底部仲以蘑菇墊底,吸收埋雞油香氣,食完呢個好滿足😍▫𝗠𝗶𝗻𝗶 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲𝗕𝘂𝗿𝗴𝗲𝗿𝘀 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗖𝗵𝗼𝗿𝗶𝘇𝗼 & 𝗤𝘂𝗮𝗶𝗹 𝗘𝗴𝗴𝘀 迷你臘肉腸鵪鶉蛋漢堡好驚喜佢做得咁精緻!兩個𝘭𝘪𝘵𝘵𝘭𝘦 𝘣𝘶𝘳𝘨𝘦𝘳 🍔超的骰

𝑺𝒕𝒂𝒓𝒕𝒆𝒓
▫沙律🥗就好大碗同埋新鮮

𝑴𝒂𝒊𝒏
▫️𝗖𝗹𝗮𝘀𝘀𝗶𝗰 𝗧𝗼𝗿𝘁𝗶𝗹𝗹𝗮傳統洋蔥薯仔西班牙奄列

好驚喜佢做得咁精緻!兩個𝘭𝘪𝘵𝘵𝘭𝘦 𝘣𝘶𝘳𝘨𝘦𝘳 🍔超的骰但係所有𝘥𝘦𝘵𝘢𝘪𝘭𝘴 都有齊!最頂個鵪鶉蛋🍳係太陽蛋,禁落去仲會流心,裹面有牛肉、西班牙火腿、蕃茄、芝士、生菜等等,誠意滿滿☺️

▫𝗜𝗯𝗲𝗿𝗶𝗮𝗻 𝗛𝗮𝗺 𝗖𝗿𝗼𝗾𝘂𝗲𝘁𝗮𝘀 & 𝗦𝗾𝘂𝗶𝗱 𝗜𝗻𝗸 𝗖𝗿𝗼𝗾𝘂𝗲𝘁𝗮𝘀 黑毛豬火腿球併盤(𝟰粒)
各有兩粒黑毛豬火腿球同兩粒墨魚汁海鮮球。外皮既炸粉好脆,內裹既餡料好足同熱辣辣,黑毛豬果個咸香好突出。

𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕
▫𝗖𝗵𝘂𝗿𝗿𝗼𝘀 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗡𝘂𝘁𝗲𝗹𝗹𝗮 香脆玉桂條配榛子朱古力醬
我最愛呢個𝘤𝘭𝘢𝘴𝘴𝘪𝘤 既甜品,𝘤𝘩𝘶𝘳𝘳𝘰𝘴啱啱炸起,點左少少白砂糖,再配左一杯𝘯𝘶𝘵𝘦𝘭𝘭𝘢 比你自己點😍極度邪惡但很開心呀!𝘗𝘦𝘳𝘧𝘦𝘤𝘵 𝘦𝘯𝘥𝘪𝘯𝘨

📍 𝗘𝗹 𝗖𝗲𝗿𝗱𝗼 (大壩街)
荃灣大壩街77號地舖
荃灣真係好多野食😂😂感覺永遠都食唔完咁🤣🤣今日又搵到間正既西班牙餐廳介紹比大家😋環境靚 重會播英文歌 食晚餐應好有feel☺️🔸薯仔湯❤️香濃薯仔味,重會有d薯仔碎增加口感加上黑糊椒重突出到湯既香味 好鐘意☺️☺️🔸脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬❤️成舊豬腩肉好香脆,好鐘意 香脆既唔只係帶有少少咸味既皮,肉身都好脆 加埋甜甜地既蜂蜜蛋黃醬好夾 好特別🔸炸黑毛豬火腿球❤️如果有食開黑毛豬火腿既人一定好鐘意 因每啖都係超香濃嘅黑毛豬味道 咸咸地好好味😋😋雖然係炸,但係完全唔會係好乾 好鐘意❤️🔸西班牙蘑菇奄列勁大塊餅嘅奄列🤣超飽 入面有薯仔洋蔥蘑菇煎得好香 好足料🔸燒無骨雞腿配蘑菇松露蛋黃醬❤️皮又薄好香脆 雞肉肉質好滑唔會鞋口 黑松露醬好Juicy 🔸甜品❤️香脆肉桂條配榛子朱古力醬熱辣辣好香脆😋肉桂條配埋甜甜既榛子朱古力醬好襯 🍀總結發覺呢間餐廳嘅醬汁全部都唔會覺得好肥膩 ,每次都好想點曬醬黎食🤣餐廳亦好貼心等我地食完一碟先再上另一碟,唔會攤凍曬👍原來呢度既户外位可帶寵物🥲早知帶埋我隻狗仔黎 下次夜晚再黎試下晚餐🥹
荃灣真係好多野食😂😂
感覺永遠都食唔完咁🤣🤣
今日又搵到間正既西班牙餐廳介紹比大家😋
環境靚 重會播英文歌 食晚餐應好有feel☺️

🔸薯仔湯❤️
香濃薯仔味,重會有d薯仔碎增加口感
加上黑糊椒重突出到湯既香味 好鐘意☺️☺️

🍀總結

燒無骨雞腿配蘑菇松露蛋黃醬
  • 香脆玉桂條配榛子朱古力醬
2023-02-15 77 views
📍El Cerdo今次試下喺荃灣呢間西班牙餐廳set lunch幾抵食平平地就可以食到西班牙菜價錢大概百零蚊可以揀兩款主食再配咖啡🔹西班牙脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬豬腩肉好脆 好似食開既燒肉🤣但個味再鹹少少同層皮再脆啲 好厚但無燒肉咁乾 加埋蜂蜜蛋黃醬無得頂🥰🔸煙三文魚配俄羅斯雜菜沙律因為揀左豬腩肉所以想食返啲fresh d 既自己好鍾意呢個沙律同汁 唔好以為豬腩肉好細份🤭我加埋已經好夠飽 仲有湯同咖啡▫️另外呢個係蟹肉西班牙奄列薯仔磨菇加蟹肉係完美既配搭 幾得意鍾意甜品既話可以試下玉桂條配榛子朱古力醬係西班牙甜品黎 唔係周圍都有 再點埋Nutella 就完滿了🥰🥰🥰🥰📍El Cerdo (大壩街) (荃灣)荃灣大壩街77號地舖📍 El Cerdo (伊利近街) (中環)中環伊利近街38號地舖
📍El Cerdo

鍾意甜品既話可以試下玉桂條配榛子朱古力醬
係西班牙甜品黎 唔係周圍都有
再點埋Nutella 就完滿了🥰🥰🥰🥰

荃灣大壩街77號地舖
📍 El Cerdo (伊利近街) (中環)
中環伊利近街38號地舖
  • 脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬
  • 蟹肉西班牙奄列
2023-02-09 1328 views
有時想食西餐 但係又覺得成日食pasta risotto 嗰啲好悶 😐就諗住同個friend近近地喺荃灣嚟試吓西班牙菜~🇪🇸因為我哋都唔算太肚餓,所以就留到下午三點嗰陣去試下個tea setSavouryClassic Tortilla傳統洋蒽🧅薯仔西班牙奄列🥔Mini Cheese Burgers with Grilled Chorizo and Fried Quail 🍳 迷你臘肉腸鵪鶉蛋漢堡🍔Iberian Ham Croquetas炸黑毛豬火腿球Squid Ink and Seafood Croquetas墨魚汁炸海鮮球🦑Crispy Pork belly with Quince Aioli脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬DessertChurros with Nutella香脆玉桂條配榛子朱古力醬🍫Mini Spanish style Mille Feuille with Almonds西班牙杏仁千層酥🥨DrinksSangria (Red / White)298雖然食物份量睇落唔係好多,但係食完都覺得幾飽 兩杯Sangria 都幾甜幾易入口 🤭Savoury 方面 我個人中意 Squ

Savoury

Churros with Nutella
香脆玉桂條配榛子朱古力醬🍫
西班牙杏仁千層酥🥨

Drinks
Sangria (Red / White)

雖然食物份量睇落唔係好多,但係食完都覺得幾飽
兩杯Sangria 都幾甜幾易入口 🤭
Savoury 方面 我個人中意 Squid Ink and Seafood Croquetas
墨魚汁炸海鮮球 呢款菜式都幾特別而且係第一次洗覺得有啲似crab cake 🤣
Desert方面 我就最鍾意西班牙churros 配Nutella 真係一流🤣
整體性價比都幾高 值得一試🙌🏻
  • 香脆玉桂條配榛子朱古力醬
2023-02-06 111 views
以前到過幾次覺得唔錯,但今次有啲失望。食物/服務整體比以前遜色。最差係最後嘅咖啡,因為咖啡機壞咗,所以要用即溶代替,我哋都唔介意。但冇諗過即溶咖啡可以咁苦咁酸,加多奶同糖都入唔到口,另外叫咗杯cappuccino 情況一樣
2023-01-29
El Cerdo📍荃灣大壩街77號地舖呢日同朋友久違地去荃灣行街,行完荃灣廣場之後,就想搵嘢食,不過荃灣廣場嘅餐廳大多數係連鎖店,所以我哋都想喺附近搵一啲有特色嘅餐廳試吓。等過馬路嘅時候,見到呢間餐廳裝修得幾有異國風情,望完餐牌又望吓OpenRice之後決定入去坐低飲杯嘢同叫啲小食試吓,估唔到會咁好食,迎嚟今年度第一間拎5粒星嘅餐廳! 💰$68 🧆炸黑毛豬火腿球 Liberian Ham Croquetas除咗睇食評見到幾乎人人都有叫呢款火腿球之外,店員都有介紹呢款係佢哋餐廳嘅招牌菜,基本上係不試不得,於是我哋就點咗一碟嚟食。一碟有四件炸火腿球,裏面嘅餡料係用咗60個月嘅伊比利亞黑毛豬火腿粒整成,味道非常香口。火腿球表面炸得好香脆,調味亦較濃好惹味,加埋上面嘅蛋黃醬一齊食,有啲似食緊西班牙風味嘅炸章魚小丸子!呢款我同朋友都覺得係必點嘅,唔好睇佢得四嚿好似好少,其實都好飽肚㗎! 💰$108 🦐🥖鐵板燒蒜蓉辣椒炒大蝦 Gambas Pil Pil我哋另外叫咗呢款大蝦tapas嚟食,想碟嘅時候鐵板燒得好熱,所以啲油同醬汁燒到咋咋聲,店員同我哋講可以用跟碟上嘅麵包點汁,夾埋啲蝦一齊食。呢個菜式
El Cerdo
📍荃灣大壩街77號地舖

💰$68 🧆

💰$108 🦐🥖
鐵板燒蒜蓉辣椒炒大蝦 Gambas Pil Pil
我哋另外叫咗呢款大蝦tapas嚟食,想碟嘅時候鐵板燒得好熱,所以啲油同醬汁燒到咋咋聲,店員同我哋講可以用跟碟上嘅麵包點汁,夾埋啲蝦一齊食。呢個菜式真係好出色,一個細細的鐵板裏面裝咗八隻大蝦,就算咁高溫煎住上碟,啲蝦都仲係非常彈牙,唔會過熟,讚!蒜蓉片同辣椒令到佢嘅口味昇華,睇落好似好多油,但其實又一啲都唔油膩,食落都有好正宗嘅西班牙菜味道啊!

💰$78 🍳
傳統洋蔥薯仔西班牙奄列 Classic Tortilla of Potato, Egg & Onion
另一款好多人都有點嘅菜式就係呢款西班牙奄列喇,上枱嘅時候仲以為係甜品黎添,點知原來係用蛋、洋蔥、薯仔組成嘅奄列。一上枱我同朋友都忍唔住要影個story,一切開啲薯仔同餡料就流晒出嚟,非常適合打卡!除咗睇得之外,呢款奄列唔會過鹹,味道偏清淡,夾埋其他菜式一齊食,啱啱好!

佢嘅薯仔粒唔會過硬過淋,流質嘅內餡加厚實嘅蛋一齊食真係好夾,最重要係加少少放喺上面嘅蛋黃醬嚟食,滋味滿分!

💰$65
覆盆子味飲品 🍹
我哋叫咗兩杯嘅飲品,而呢杯raspberry mocktail真係出乎意料之外咁好飲!佢加咗檸檬汁同雪碧咁調出嚟,睇落顏色鮮艷,飲落仲非常清新添!朋友話呢杯飲品真係好特別,係佢喺第二度未試過嘅口味,讚口不絕!

💰$65
提子味飲品 🍇
而另一杯就係提子汁,味道有少少似黑加侖子汁,相比之下就冇咁突出,但都好飲嘅!

埋單我哋食咗四百幾蚊,午市嚟講,荃灣當然有更經濟嘅選擇啦,但係食到咁有特色嘅餐廳,環境舒適,店員友善,再加埋嘢食咁用心製作,唔俾五粒星真係講唔過去,大家去開荃灣如果想食好味嘅西班牙菜,都可以試吓呢間餐廳!
  • 鐵板燒蒜蓉辣椒炒大蝦
  • 傳統洋蔥薯仔西班牙奄列
  • 炸黑毛豬火腿球
  • Mojito
  • 蘑菇西班牙奄列
2023-01-10 92 views
✨墨魚汁炸海鮮球外層炸得香脆 有墨汁香味✨鮮蘆筍配黑毛豬火腿及溫泉蛋鮮蘆筍爽脆 黑毛豬火腿鹹香 加埋溫泉蛋 口感味道都好豐富✨傳統洋蔥薯仔西班牙奄列奄列濕潤鬆軟 有淡淡蛋香 餡料有洋蔥粒 薯仔粒等 口感豐富 整體幾特別✨西班牙杏仁千層酥用左杏仁片同糖霜作點綴千層酥香口酥脆 吉士忌廉厚滑✨DE LA PASSION 用左熱情果 芒果 檸檬 梳打水等調製味道香甜 飲落都幾清爽✨FRAMBUESA 用左紅桑子 檸檬 糖漿 雪碧等調製味道酸甜 幾清新 食物可以 有特色環境唔錯 地方唔大 但幾別緻服務正常 價錢可以
✨墨魚汁炸海鮮球
外層炸得香脆 有墨汁香味