2017-12-14 539 views
今日snowbellmama去銅鑼灣,食返好耐無食過嘅elephant grounds 🐘叫咗一杯泰式奶茶,佢嘅茶味好香濃,同奶嘅比例啱啱好,做到一個好好嘅平衡,而入口都好順滑,like!我叫左一個三文魚飯,係torched salmon, 輕輕炙燒過嘅sashimi salmon。佢仲保持到三文魚嘅鮮味,完全唔會腥。中間仲有一隻溫泉蛋,一切落去啲蛋漿係咁標出嚟,好香蛋味。撈埋蔥粒,青瓜,粟米同沙律菜撈飯一齊食,唔使一陣就比我食晒啦!

• Torched  salmon  don
2017-12-09 643 views
11點多已經坐無虛席,證明這隻大象的吸引力Order 了pan cake, salmon egg benedict Egg Benedict 簡單的cream配上牛油蜜糖,pan cake 熱熱的,連同cream 咬下去,軟綿綿的,對一個cream 控來說,很是滿足.Egg Benedict 切下去蛋漿流在烘得剛好的麵包底,加上很喜歡中間夾著的牛油果,與新鮮的三文魚配合得很好點綴的有Swiss Mocha ,為本來心情一般的星期六早上來了個180度轉變
11點多已經坐無虛席,證明這隻大象的吸引力

2017-11-13 843 views
又到Friday 喇。。放工先黎落雨。。明玩野lor..... 搞到冇哂mood 呀! 要去食返d 好西補補數。  今日去呢間 拜落雨所賜, 黎到唔駛旦位yeah! 😅😅唔想諗, 就點左同朋友一樣既野。都幾好味丫。又冇限時用餐 大愛呀!aburi 36 hour short rib $115即係溫泉旦牛扒飯 🤣🤣 不過我唔知有咁多薑絲同蔥,要走哂先食得😖seasonal special sunshine $58影相呃LIKE 一流, 真係好靚~~~~ 記住落FILTER XDDDDDkickass fries $85呢個名有咩意思ga?! XD另外想讚下位女店員呀,好有禮貌, 本身坐bar 台,見有兩人台走左又可畀我地換, 之後見到店員都有主動offer bar 台客換去兩人台。 見我地將d 蔥呀薑絲放哂係餐巾上又主動幫我地收走再換餐巾。 呢啲小動作都有hearts! 今時今日好少見~ 💜💜
今日去呢間
拜落雨所賜, 黎到唔駛旦位yeah! 😅😅
唔想諗, 就點左同朋友一樣既野。
都幾好味丫。又冇限時用餐 大愛呀!
aburi 36 hour short rib

kickass fries $85
呢個名有咩意思ga?! XD

2017-09-01
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
aburi 36 hour short rib
seasonal special SUNSHINE
2017-11-07 622 views
The food is pretty nice. I have been here for many times however the service, especially a guy here in cwb shop, terrible attitude ! I went there alone today. A bag with me and I was alone so not convenient to get a glass of water by myself with the bag. Then I asked for help. That guy responded with straight face - "here is self service" then he turned and pretended not seeing me. I know but can't just he offer help to people who go alone? Just a glass of water man.

平時我響銅鑼灣打泰拳,所以上堂之前都要搵D輕食~今次就搵到呢間食沙律的地方~其實佢仲有好多野食,不過acai bowl比較出名,但我呢晚又唔係食佢,係食其他沙律,因為我有我最喜歡的羽衣甘藍~我同朋友2個人share了一個羽衣甘藍藜麥bowl~咪睇佢好似好細個咁啊,D菜+青瓜+藜麥其實好飽肚羽衣甘藍好"肥美",食落索索聲,好正~對於非草系朋友來講,我會推介大家食呢個bistro fries,開頭我以為點黑蒜醬會好奇怪,非也非也!!薯條上面有D香草碎,入口好清新,無咁油膩,黑蒜醬比想像中少蒜味,可能係因為mayo的關係,加上薯條上面D芝士碎,點完醬入口咸咸地,薯條仲係脆卜卜,真係會令你食唔停!!呢度D咖啡選擇都幾多而且定期會轉特色咖啡,今次我同朋友分別試左espresso tonic 同 dirty.我想講,espresso tonic真係好特別,你幻想下味道就係好苦的冰咖啡但成口都係梳打D泡泡,其實好奇怪,連我都頂唔順不過Dirty就正啦,因為佢奶比例好少,所以有苦味但依然有奶調和~~最後我仲口痕買左支雪糕食(鬼叫佢D口味咁特別咁吸引o羊~~)苦思之下我選擇了earl grey cook
kale quinoa bowl
羽衣甘藍好"肥美",食落索索聲,好正~
espresso tonic
dirty
苦思之下我選擇了earl grey cookie,真係好~~~~~~~~味呀~佢夠冰,夠奶,但又唔係好軟,我喜歡佢比較硬身的口感,而且個筒又有特別顏色~佢個earl grey 味好出,好少雪糕做到,因為earl grey 本身味道好弱,但佢又唔會好甜,總之大家幾飽都好,一定要食呀~~~
earl grey cookie

Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
dirty
earl grey cookie
2017-10-26 875 views
咖啡室林立, 如何在眾多對手中 學立雞群呢? 食物質素故之然重要,但是室內裝修亦是重要的一環。Elephant Grounds 的裝修都是森林系的, 多用木嘅枱櫈, 銅鑼灣店的天花板更有綠色植物, 茶杯有公司嘅印花, 可見老闆落足本錢。😆😆下午茶時間, 來一杯芋頭雪糕~ 大大球 淺紫色的雪糕,上面放着脆脆的炸芋頭片, 連木匙羹都有印上公司logo 😘芋頭片加上鹽,脆得來有鹹香~ 雪糕嘅芋頭味真實, 如果味道可以再濃啲就perfect, 甜度適中, 這就是愉快的下午茶時光 😀😀😀飢Point : 7/10#hungermarch #飢詩 #非飢詩
飢Point : 7/10
#hungermarch #飢詩 #非飢詩
2017-10-08 1580 views
週未嚟到銅鑼灣鬧市,想搵個地方唔太多人,坐低同朋友傾下計,食下野~ 呢條百德新街都係一個唔錯既選擇不過。。。想食好野都係要等位既留左名之後可以行開一陣,好彩唔洗企定定排隊。等左約半小時,終於有位!Peanut Gallery/ Salmon Eggs Benedict/ Mocha評價:⭐⭐⭐⭐Peanut Gallery好多花生🥜😏超有口感!雪糕🍦好creamy~ 左右兩邊cookies🍪好正喔!不過略嫌過甜🤔.Salmon Eggs Benedict呢個組合好難唔好食😏 蛋味🥚好濃郁!再配煙三文魚香👍🏻👍🏻 仲有幾塊牛油果🥑 口感好豐富,亦幾清新😃..另外:水係自助既~個杯好有特色

不過。。。想食好野都係要等位既

評價:⭐⭐⭐⭐

Peanut Gallery
Peanut  Gallery
Salmon  Egg  Benedict
呢個組合好難唔好食😏 蛋味🥚好濃郁!
再配煙三文魚香👍🏻👍🏻
仲有幾塊牛油果🥑 口感好豐富,亦幾清新😃
Mocha

另外:水係自助既~個杯好有特色
2017-07-18
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
Salmon  Egg  Benedict
2017-10-04 7088 views
國慶假日的一天,來到銅鑼灣的 Elephant Grounds 食 Brunch 。戶內和戶外兩個用餐區都逼爆,大約 20 分鐘後終於有位坐😋。30 多度的大熱天,要求坐到了戶內,店堂不大,佈置得非常簡潔,牆上的卡通圖案裝飾透出了活潑的氣息。水吧檯放置了玻璃杯和健康水,供食客自助取用。正值 Brunch Time ,侍應遞上了簡單的餐牌。[ACAI YOGURT BOWL]HK$ 85 免加一。賣相非常漂亮,顏色搶眼,秀色誘人可餐。碟子裡下層是紫色的藍莓乳酪,上層依次平排鋪著榖物片、香蕉、士多啤梨、藍莓、紅莓、果仁片……等等,選料新鮮,健康並且美味😍![SALMON EGGS BENEDICT]HK$ 110 免加一。賣相精巧,很細份,由上至下分別為溫泉蛋、三文魚、牛油果、多士,伴以大蒜芫荽醬調味,口感濃味又獨特,三口並兩口,很快 K.O.掉了。[BULLETPROOF COFFEE]HK$ 60 免加一。原本是想體驗一下這個運動員偏愛的[防彈咖啡]的風味,結果敗陣,上面的奶油味道還算可口,下面是苦齋啡,享受不來😅。[FRESH LIME SODA]HK$ 35 免加一。這個看似簡單又

水吧檯放置了玻璃杯和健康水,供食客自助取用。

正值 Brunch Time ,侍應遞上了簡單的餐牌。

餐牌

[ACAI YOGURT BOWL]HK$ 85 免加一。
賣相非常漂亮,顏色搶眼,秀色誘人可餐。
Acai Yogurt Bowl

榖物片、雜莓、果仁、乳酪等

Bulletproof Coffee

[FRESH LIME SODA]HK$ 35 免加一。
這個看似簡單又普通的飲品,反而更加順喉好飲,新鮮的青檸加上走糖蘇打水,感覺清新又健康。
Fresh Lime Soda

這一餐的食物全部是由自然健康的食材組成,吃後完全沒有任何脂肪、膽固醇之類的後顧之憂,輕鬆沒有負擔😊。
2017-10-02
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$145 (Lunch)
Acai Yogurt Bowl
Fresh Lime Soda
2017-10-03 753 views
人大左,放假只係中意揀間coffee shop食下輕食,坐個下午悠悠閒閒咁過。揀餐廳方面更加怕要等好耐又冇得book。見到elephant ground幾有特色想試好耐,而且成條街都係餐廳就算要排好耐都仲有第啲選擇!碰下運氣好好彩有個自成一角位!個餐牌都幾得意下,有啲special野,最後叫左個salmon eggs benedict再加杯cappuccino,呢啲basic野試下佢手勢先!cappuccino先黎,咖啡味濃。再黎就係我個主菜喇!benefict整得十分好,生熟程度拿捏得好好,切開個蛋等個包底吸左啲蛋汁,加埋牛油果同salmon一齊食,口感一流,而且呢度嘅三文魚係生嘅,唔係smoke salmon,成件事都好夾。雖然人多,不過都可以好好消磨一個下午!
[慢活下午]
2017-10-03 670 views
尤記得在instagram 見到某food blogger 貼上的torched salmon donburi,被其色彩繽紛的賣相深深吸引後,便決心總有一日要來試試是什麼的味度。今日終於來了,卻是大失所望。說實話,torched salmon donburi 味道真的一般,無什特別:飯是凍的,醬汁無味,latte 要飲到尾先有咖啡味,而且侍應service 又唔係太好⋯⋯ 加上又因爲人太多坐了出面,萬萬想不到竟然有數位煙民在附近!一路食、一邊有陣陣煙味傳過來,完全影響了食慾。強烈建議餐廳實施全面禁煙,否則應該同食客講清楚外面是吸煙區。今次食完,應該也不會再來這邊。下次幫襯還是去灣仔那邊算了
今日終於來了,卻是大失所望。

今次食完,應該也不會再來這邊。下次幫襯還是去灣仔那邊算了
Elephant grounds has good quality food, and their ice cream sandwiches are amazing! I love how they change their ice cream sandwich flavor cominations every week - thought I definitely miss some flavors and wish they would make a comeback. I have also tried their earl grey ice cream, their ice cream has a gooey hand churned texture, that is closer to turkish style ice cream, and doesn't melt as fast. If you prefer a more gummy texture this ice cream is for you. The tea flavor was intense - so I personally loved it.

I think the food options are not bad such as their sandwiches, fries and black cod- however, I think it would be much better if they offered some kind of lunch deal for weekdays because the price point is a bit high. Their salads are not filling enough but quite expensive. I do like their brunch vibe. Service is always friendly.
2017-09-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2017-09-10 1489 views
一直都喜歡約朋友去呢間Elephant Grounds嘅灣仔點,因為覺得它有休閒feel ,地點比較偏靜,就像外國充滿型格的Cafe,而今次和朋友試試銅鑼灣店,它可以坐室內或室外,其實個人比較喜歡室外,但周未太多人,只可以安排坐在室內,可能室內空間比較小,有一點點嘈雜,銅鑼灣的餐牌基本上和灣仔沒有什麼大分別,因為天氣很熱的關係,我們先點了2杯凍飲,我叫了一杯菠籮soda,朋友點了一杯麥茶,兩杯都不錯,再加Fish Filet Sando 兩個人share, 三文治分量十足,炸魚外面香脆,裏面十分鮮嫩,加上日式芥末,口感一流,兩個人都把薯條吃完了,分量足夠兩個女生做下午茶,不過下次會選擇坐外邊吧。
其實個人比較喜歡室外,但周未太多人,只可以安排坐在室內,

分量足夠兩個女生做下午茶,不過下次會選擇坐外邊吧。
2017-09-02
2017-08-17 2260 views
自己覺得香港嘅cafe 唔係話間間都高質,啲咖啡唔係話間間好飲不過呢間elephant ground 算係幾好飲。啲奶都好滑~ 食物都算幾好味,叫左個墨西哥nachos ~~ 好脆,啲sauce 都係好味嘅同朋友放工去坐下食下野幾有feel. 話晒個位係銅鑼灣,好多外國人都去食。 餐廳個feel都好西式如果想去同朋友傾下計,又唔想比人趕走,呢間會係唔錯嘅選擇有待改進可以係杯咖啡☕️其實如果可以拉靚啲個花咁就perfect 啦

餐廳個feel都好西式
如果想去同朋友傾下計,又唔想比人趕走,呢間會係唔錯嘅選擇

與兩個朋友一起去的週末三人行,安排上非常差勁。午市繁忙時間,一或二人全是直入,三人衹能排隊等吧台位,輪候時間非常之長。如果多人行的時候,完全不用考慮來此聚會了。
2017-07-27 2043 views
早午餐時間到啦~~~我終於有機會去li間Cafe 朝聖下~~~同身為foodie ge 朋友一齊食野,就係大家互相可以share好多好多美食😂😂講返個三文治先,麵包夠鬆軟,魚排炸得夠乾身之餘內在依舊保持濕潤,加上新鮮蕃茄+椰菜絲令炸魚排既油膩減低,最突出係加上wasabi mayo,令整個三文治更清爽亦唔會太搶味~~~當然三文治又點會少咗薯條陪伴呢?薯條外脆內軟~~nice!! 食brunch又點少得食Egg benedict呢?佢哋li個水煮蛋做到流心之餘,用脆卜卜既煙肉將蛋黃X荷蘭醬 X kale 醬一齊食的話~~會將煙肉的油脂減低外,更多了一層清新既味道(我想主要是kale既作用😂)👍🏻👍🏻👍🏻 食完正餐當然要上甜品😍黎到一定要試佢哋既招牌~雪糕三文治~每個星期都會有唔同口味~~~包保有一款實啱你口味~~~😋🌟蕃石榴味雪糕配芒果醬就肉眼睇已經有熱帶風情既感覺😂因為酸甜既蕃石榴雪糕加上芒果醬令人有清新止渴既感覺,食完都唔覺得好甜想飲水咁👍🏻👍🏻👍🏻🌟芒果味雪糕配椰汁紫糯米本來覺得芒果味雪糕好普通~~~點知佢哋將平凡既芒果雪糕變成不平凡既芒果糯米飯味道~~~真係食完都想飛轉泰國食芒

🌟蕃石榴味雪糕配芒果醬

🌟芒果味雪糕配椰汁紫糯米
本來覺得芒果味雪糕好普通~~~點知佢哋將平凡既芒果雪糕變成不平凡既芒果糯米飯味道~~~真係食完都想飛轉泰國食芒果糯米飯呀😂
其實我本身好想試佢哋ge signature ~~Rainbow Latte~~ 但原來只有灣仔個間先有~~~唯有下一次再去試啦😩😩😩

1978 views
2017-06-24
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$220 (Lunch)