2K
2017-11-16 141 views
今日放咗工,朋友推介我去呢間👉🏻前身叫Aroma💜嘅中西Fusion餐廳chill chill , 估唔到餐廳改左名一樣咁正😋11月份仲推出全新Menu,以全新面貌呈現!餐廳環境有格調,食物精緻有水準。 🍴頭盤有蒜茸香草包🍞 點菜後,店員便送上一人一塊超香超美味的香草包😍,還配有一人一碟蒜茸香醋、橄欖油食,味道一流👍🏻 🍗Golden chicken wings ($78) 呢個☀️招牌食物一直都好受歡迎,最近制作方法仲仲改良左少少,雞翼除咗用左咸蛋炸成嘅😜仲再加左蜜糖🍯同檸檬汁🍋醒胃又好味😋 呢個真係激讚,我同朋友兩個食唔停口,最後做數埋啲邊嘅鹹蛋碎,真係好出色啊! 🍝Spaghetti Carbonara ($108) 意粉擺碟精緻美觀,質感嫩滑,🧀芝士味道超級香和濃郁👍🏻 口感勁creamy 🍼 掛汁力極高👅,伴碟還有芝士呢,真是非常邪惡! 🐄Grilled US short Rib ($228) 🐮肉質又腍又滑 配埋蜜糖甜甜地🍯味道好好 伴碟嘅炸薯仔🥔同沙律菜🥗仲有香脆芋片🍠都好正😍 最後同朋友點左兩杯無酒精飲品,飲品調得好出

🍴頭盤有蒜茸香草包🍞

🍗Golden chicken wings ($78)

🍝Spaghetti Carbonara ($108)

🐄Grilled US short Rib ($228)

🐮肉質又腍又滑 配埋蜜糖甜甜地🍯味道好好

伴碟嘅炸薯仔🥔同沙律菜🥗仲有香脆芋片🍠都好正😍

最後同朋友點左兩杯無酒精飲品,飲品調得好出色,加入左青檸和薄荷葉製成的飲品冰涼解渴,而且味道非常清新,我和朋友都很喜歡!

🍓Strawberry Virgin Mojito🍹($45)

🌿Lemongrass Soda🍸 ($45)

2017-11-07
2017-11-16 52 views
餐廳位於灣仔石水渠道及皇后大道東交界。餐廳小食款式很多,另外還有些主菜選擇,雞豬牛羊樣樣都齊。餐廳有兩層,樓上可作包場用途,每位約$400,最少12位。Mushrooms soup忌磨蘑菇湯內有大量的蘑菇,湯很濃稠,有蘑菇的香味,不過都幾飽滯。餐包焗得香脆,可以選配蒜蓉或者油醋,隨你喜歡。Parma ham spring roll炸春卷裏面包著Parma ham及大量的芝士,吃不出火腿的味道,可能是被芝士味蓋過,但春卷炸得香脆,裏面的芝士溶化,咸香十足,是一個不錯的小食。Truffle mushroom risotto意大利飯煮得煙韌中帶少許硬,飯內有大量的蘑菇,非常足料,黑松露味道比較淡,但意大利飯整體非常creamy。Straight in mood有陣陣橙香,酒味一般不會太濃,甜度比較高,偏向似溝了酒的橙汁。總結:食物味道不俗,尤其是炸物一類,即是即做,新鮮熱辣。
餐廳位於灣仔石水渠道及皇后大道東交界。
餐廳小食款式很多,另外還有些主菜選擇,雞豬牛羊樣樣都齊。
餐廳有兩層,樓上可作包場用途,每位約$400,最少12位。

Mushrooms soup

餐包焗得香脆,可以選配蒜蓉或者油醋,隨你喜歡。

Straight in mood
總結:食物味道不俗,尤其是炸物一類,即是即做,新鮮熱辣。
Type of Meal
Dinner
Straight in mood
2017-11-16 151 views
今晚放工後約了朋友去灣仔飲嘢,朋友未到自己周圍走走,在藍屋這裏走了一圈,欣賞一下舊式的建築物。這間位於藍屋附近的Elmo,七點半都幾乎滿座。酒吧傳統的設計,擺滿了酒及開放式廚房。餐廳menu是會更改的,但大部份小食都會保留著。Tea martini普洱茶膽加上自加製的糖水,糖水有橙、肉桂及八角等材料,跟酒混合在一起,茶味比較淡,反而肉桂味及酒味濃郁,蓋過了茶香。Green salad bowl with smoked salmon沙律菜比較咸,但新鮮爽脆,配上黑醋汁酸酸甜甜,非常開胃,煙三文魚有三塊,有咸香味,非常好吃。Golden chicken wings黃金雞翼的黃金即是咸蛋,聽到都覺得好邪惡,雞翼外層用咸蛋王包裹著,雞翼是一開二,將兩條骨分開,再點粉炸脆,方便食之餘又非常香脆,這個小食雖然邪惡但滋味十足。Seared halibut比目魚表皮煎得很香脆,一咬入口好似吃薯片的聲音,魚肉不會煎過火,依然很嫩滑及雪白,配上薯蓉、沙律菜及紫薯片,一個健康的主菜。總括而言,這裏的小食比較突出,有創意及心思,味道不俗,價錢合理,小食全部都是$60-70起,閒時跟朋友落去飲下嘢叫點小食坐坐卻
餐廳menu是會更改的,但大部份小食都會保留著。
Tea martini
普洱茶膽加上自加製的糖水糖水有橙、肉桂及八角等材料,跟酒混合在一起,茶味比較淡,反而肉桂味及酒味濃郁,蓋過了茶香。
Seared halibut
總括而言,這裏的小食比較突出,有創意及心思,味道不俗,價錢合理,小食全部都是$60-70起,閒時跟朋友落去飲下嘢叫點小食坐坐卻是不錯。
Seared halibut
努力工作後想吃好西慰勞一下自己, 在緣份的安排下我們遇上了這家位於藍屋附近的餐廳!還正值Happy hour的時段, 做緊買一送一優惠!不過我們二人肚子比較需要填飽, 還是點東西吃好了!餐廳有二層, 下層有Bar枱, 環境較適合把酒歡談~ 我們選了在上層的dining area用餐~在二樓的小閣樓可以看到店主的精心佈置~ 掛飾很型格啊!我尤其喜歡枱上的圖騰花紋! 當食物背景拍照是滿美的!先來一份香草烘麵包, 非常脆又不會很乾, 配生蒜帶點微辣又有濃烈蒜香~不喜歡蒜頭的味道可直接沾黑醋吃~老闆前來細心介紹菜式, 每一道都很吸引! 所以我們都有點~他還特別推介了“自然豬”!! 什麼是自然豬呀? (黑人問號) 老闆說豬仔在養殖過程是由牠們在圈子裡自然地成長, 並不會刻意的把牠們谷肥, 放任牠們自由自在地跑呀、玩呀、食呀 (聽起來做豬仔也蠻快樂的呀)所餵的飼料都有嚴格監控, 所以吃起來不會有藥物殘留或者怪怪豬味~ 最重要的是吃得健康和安全嘛! 我們平時大多數都是吃黑毛豬嘛, 自然豬我倒真的是第一次吃! 所以滿期待的~Caesar Salad with smoked Salmon ($78)點沙
還正值Happy hour的時段, 做緊買一送一優惠!
不過我們二人肚子比較需要填飽, 還是點東西吃好了!

餐廳有二層, 下層有Bar枱, 環境較適合把酒歡談~
我們選了在上層的dining area用餐~

在二樓的小閣樓可以看到店主的精心佈置~ 掛飾很型格啊!
我尤其喜歡枱上的圖騰花紋! 當食物背景拍照是滿美的!

不喜歡蒜頭的味道可直接沾黑醋吃~

老闆前來細心介紹菜式, 每一道都很吸引! 所以我們都有點~

最重要的是吃得健康和安全嘛!

點沙律做前菜 fresh一下味蕾是常識吧! 配煙三文魚吃實在美味!
這個Caesar Salad的麵包脆脆是長條形的, 最怕吃到勁咸的但這個不會~又夠脆!

Truffle Fries ($68)
Truffle Fries

薯條外脆內軟是很討喜的一種, 黑松露好香好香呀! 配搭咸香的芝士簡直一絕! 如果配啤酒一定一流!

Soup of the day (Pumpkin) ($48)
Soup of the day (Pumpkin)

南瓜湯味道不算濃稠, 幾Creamy帶微酸, 但不會很濃郁, 不怕喝完湯會有飽足感

Golden chicken wings ($78)

Golden chicken wings

這個滿城盡帶黃金雞翼一上菜已經好香!! 單骨雞翼外皮炸到金黃色, 但不會太厚粉, 很酥脆又夠Juicy!
而且每一隻都被咸蛋黃緊緊包住~ 味道雖然好濃郁但又不會很漏 (個人覺得有點腐乳香味)
大廚還在蛋黃醬加了點檸檬汁和香草, 中和了油膩感, 讓人無懼膽固醇地一隻接一隻地吃下去!

Grilled US Short Rib ($228)
Grilled US Short Rib

Rib已經被切成了一片片一口牛的size, 很貼心!
因為牛肉沒大多的調味只加了點黑椒, 所以吃到原本的肉味, 還有有輕微烤過的味道!
每片肉的中心位置是粉紅色的很嫩滑, 但亦有點嚼勁, 一咬到油脂位置便感受到牛油在口腔內爆發!

Grilled US Short Rib

不得不提, 伴碟的薯仔是壓碎過再加了芝士調味, 加上少許鹽巴和香草調味, 味道很不錯!!

Grilled Japanese Natural Pig ($198)
Grilled Japanese Natural Pig

然後到我期待的自然豬登場了!!
Grilled Japanese Natural Pig

自然豬產地是日本, 豬肉的油脂分佈很均勻, 纖維幼細所以口感較為柔軟,
不會吃到有粗鞋的感覺, 但也是有咬口的~不是很軟腍那種
豬的味道雖然沒有到很濃烈, 但完全沒有羶味, 跟我們平時所吃到的豬肉/黑毛豬真的有差! 整個感覺很特別!
配上甜甜酸酸的山楂汁調味, 味道也不會過濃, 吃落很柔和~ 亦一點也不會油膩! 值得一試!

真的不要小看配菜, 大廚明顯有精心炮製的~
旁邊的炒菠菜帶點辣辣的, 味道和質感都有點像雪菜肉絲米的雪菜!
而墊底的紫薯薯蓉甜甜的但又帶點咸香, 原來是加了意大利芝士! 好好味!!

Drinks:

Ginger Honey Citrus Soda ($45)
原本以為味道是ginger gel只有一點點薑味, 豈料真的落了一大片薑!!
薑味一點也不淡~但又不會太辣太嗆! 配蜜糖感覺很滋潤, 雖然是凍飲但也覺得養生!

Virgin Mojito (Passionfruit) ($45)
沒想到這款會加了那麼多薄荷葉, 但又意外地薄荷味又不算太重, 而且加了青檸汁味道更清新!

最後2人捧著大肚子離場, 臨走前還跟大廚閒聊, 他說Grilled Game Hen是去骨的!
OMG仲講到好吸引! 下次有機會一定再來試呀!

餐牌:

2017-11-07
$400 (Dinner)
Truffle Fries
2017-11-07 87 views
再次返到黎呢間餐廳,雖然改左名,menu有少許改動,但食質素卻更上一層樓比大家望下新menu先,左邊係前菜/小食,右邊係main dishes,我就簡左咸蛋黃雞一字骨雞翼,Caesar salad,烤野母雞( grilled game hen)同埋spaghetti with pancetta tomato sauce 先黎講自家烘的麵包,特別鬆脆。凱撤沙律擺盤精緻,味道也不錯,菜很新鮮。要強調一定要試嘅小食!濃郁的咸蛋黃味,但唔會濟,單骨雞翼亦顯貼心,唔洗食到個嘴污糟。意粉比較酸,食落開胃。野母雞嘅肉質比較實,有咬口,加上紫薯蓉鵪春蛋同埋黑松露醬,口感好豐富。

先黎講自家烘的麵包,特別鬆脆。
凱撤沙律擺盤精緻,味道也不錯,菜很新鮮。
意粉比較酸,食落開胃。