2017-12-03 38 views
今日嚟到藍屋一帶閒逛,見到呢間餐廳都幾有風味,加上見到佢哋個餐牌竟然係西班牙嘅 fushion 菜,即刻入去試下先。餐前嘅小食係法式麵包,麵包上面佈滿香草,最啜核嘅係個黑醋汁上面竟然有一大 pat 嘅蒜泥,從來食麵包點油醋汁就試得多,有埋蒜泥嘅感覺真係完全唔同,蒜泥加醋,真係絕配。Caesar salad,呢個凱撒沙律用到原條嘅羅馬生菜,令賣相更加齊整,加埋煙三文魚嘅鹹香,同羅馬生菜相輔相承,特別鍾意佢周邊有少少辣粉,令平凡嘅凱撒沙律變得不平凡。Golden chicken wing,呢個黃金雞翼有少少似大排檔嘅避風塘小炒,不過呢度仲多咗香草嚟到做調味,令到成件事更加有 fushion 嘅感覺;雞翼爆得脆身,加埋包圍住佢嘅鹹蛋黃都無整到個皮唔脆,值得一讚,雞翼中間被破開成為單骨雞翼,令食嘅時候更加方便。Truffle fries,經典嘅黑松露薯條,薯條被密麻麻嘅黑松露所包圍,每一條都炸得金黃酥脆,特別鐘意佢面頭一片片嘅parmesan cheese,同陣黑松露味好夾。Grilled game hen,走地雞被煎皮拆骨,食嘅時候啖啖肉,認真暢快;左上角既係流心嘅鵪鶉蛋,連鵪鶉蛋都做到流心

Grilled game hen,走地雞被煎皮拆骨,食嘅時候啖啖肉,認真暢快;左上角既係流心嘅鵪鶉蛋,連鵪鶉蛋都做到流心,真係第一次試,鵪鶉蛋底下紫色嘅係紫薯蓉,廚師將芝士加埋落薯蓉入面,芝士同薯蓉原來係出奇咁夾,有創意我鍾意。

Sangria,呢杯 Sangria 顏色咁夢幻,原來係源自於一個美麗嘅巧合,話說有日廚師想整杯Sangria嘅時候,咁橋用哂啲紅酒,咁佢就嘗試用其它雞尾酒去調配,點知好飲之餘出嚟嘅賣相仲好靚添,就係咁樣成就咗呢一杯咁夢幻嘅Sangria喇。
在灣仔上班的我簡直是新餐廳的常客,聽同事説石水渠街新開了間西餐廳,所以我們便來試試午市套餐。餐廳細小,可想像晩上是有情調,給客人喝酒吃小食的地方。午市時段只能點午市套餐,不點散點。套餐也有五樣,包括餐茶。如要沙律、湯或甜品就各加 $20。價錢在灣仔地段也算合理。店員先送上免費小食,香草麵包烘得十分香脆,配上橄欖油、醋汁和蒜蓉。很少見其他西餐廳提供蒜蓉,非常香和惹味。酷汁酸酸的越吃越開胃。我們也點了湯,今天是南瓜湯 (+20)。南瓜味十分香濃,應是餐廳自家製的,用真南瓜打成,所以每口也吃南瓜蓉,口感一流。湯質稠身,裡面還有洋葱等配料,是必叫!我們也加了三文魚沙律 (+20),新鮮爽口的沙律菜配上香滑的三文魚和沙律醋汁,很醒胃呢。主菜是自家製廣島蠔醬意大利粉 ($98),廣島蠔像是bb蠔,細小但非常鮮甜,吃下也沒丁點腥味。每口意粉也吃到香濃的蠔味和其鮮味,很特别。另一位點了烤德國紐倫堡螺旋腸 ($108),看著廚師把整條螺旋腸放進焗爐烤熟,我們已急不及待要吃了哈哈。螺旋腸烤得脆口,肉質有口感,份量也很大。連放在腸下的薯蓉也做得香滑 Creamy。這道菜在香港也比較少見。燒紐西蘭羊架 ($1

燒紐西蘭羊架 ($128) 肉質腍而入味也不膻,肥瘦均勻。本身我不太好炸物,但這裡薯條不但炸得金黃色和香脆,而且用了 Canjun 粉作調味,非常惹味可口,所以我也忍不住吃光了。

嚵嘴的我最後也點了甜品 (+20),原來是抹茶和紅豆味雪糕各一球,上面鋪上椰絲、朱古力醬和果仁。我就認為紅豆味較吸引了,加了 toppings 口感一流!雖然只是午市套餐的一個甜品,但絲毫也不馬虎!
連咖啡也非常濃郁呢~

2017-11-22
$250 (Lunch)
2017-12-01 32 views
星期日晚上和友人到灣仔逛電腦商場,正愁到哪裡食晚飯,記得住灣仔的同事講起過藍屋附近有間很不錯的餐吧,一於去試試吧。來到餐廳是酒吧的格調放著輕鬆的音樂,很有氣氛,進門左面是高枱,右面是廚房,坐著便能欣賞到廚師的手藝,還有2樓的空間,都幾夠私密。欖油醋蒜汁 配 烘包包烘得微脆,上桌還有溫度,配上欖油醋蒜汁,很夾幾好味。Grilled U.S. short rib $228賣相吸引,廚師已經預先切好粒而且份量剛剛好,肉色粉嫩潤澤,四成熟入口溢出濃濃的牛香,肉汁完全鎖住了,肉帶肥的部份油脂豐腴肉質腍軟,較瘦的部分不韌有口感。鹹蛋黃雞翼 $78同中式黃金蝦的做法相似,鹹蛋黃香氣撲鼻,全部雞翼都是單骨,很方便食用,一隻接一隻,調味正好不會覺得膩,佐酒一流。Spaghetti Carbonara $108麵條軟硬適中,有口感,醬汁亦夠多,又不會放涼後令意粉變黏及乾硬。整碟香濃而不沾口,加上煙肉的微咸很提味,是近來吃過最讚的一個意粉。

欖油醋蒜汁 配 烘包
包烘得微脆,上桌還有溫度,配上欖油醋蒜汁,很夾幾好味。

Grilled U.S. short rib $228

鹹蛋黃雞翼 $78

Spaghetti Carbonara $108
2017-11-27
$250 (Dinner)
2017-12-01 151 views
辛苦地趕完一份Paper,當然要吃餐好的獎勵自己很興奮的來到在灣仔的一間Bistro & bar。點杯飲品Relax一下也不錯呢。燈光暗暗的,播著歐美流行曲,ChillMains方面雞豬羊牛也可有選擇,還有意粉,不要看餐牌小小的,因為菜式都很吸引也各有特色,所以很多菜式也想試試前菜先有蒜蓉Toast可根據個人口味點醬油和蒜蓉,蒜蓉非常香。Soup of the Day是南瓜湯,濃郁口感又不失南瓜的甜味。可選Golden Chicken Wings或是Blue Cheese Chicken Wings,很少聽到藍芝士這個名字,所以決定試試。Blue Cheese比我較常吃到的車打芝士味道更濃烈,喜歡濃郁芝士味的話不能錯過呢。很花心思的一道菜除了Grilled game hen外,配菜都很特別很有特色。首先,手打紫薯蓉保持著紫薯的甜,口感細膩,鵪鶉蛋小小的卻能煮成流心蛋,令我非常驚訝而烤雞則入口綿綿的在輕鬆的環境下少不免點杯酒這杯Blue Margarita很漂亮不想喝酒精類飲品的話也可點Non-Alcoholic Drinks,這杯Virgin Mojito甜甜的也很Fresh,我選了草
辛苦地趕完一份Paper,當然要吃餐好的獎勵自己
很興奮的來到在灣仔的一間Bistro & bar。

點杯飲品Relax一下也不錯呢。
燈光暗暗的,播著歐美流行曲,Chill

前菜先有蒜蓉Toast
可根據個人口味點醬油和蒜蓉,蒜蓉非常香。

Blue Cheese Chicken Wings

Grilled Game Hen

很花心思的一道菜

而烤雞則入口綿綿的

Blue Margarita

在輕鬆的環境下少不免點杯酒
這杯Blue Margarita很漂亮

Virgin Mojito

不想喝酒精類飲品的話也可點Non-Alcoholic Drinks,這杯Virgin Mojito甜甜的也很Fresh,我選了草莓味,很適合少女

Relaxing的晚上
2017-11-05
$232 (Dinner)
  • Grilled Game Hen
  • Blue Cheese Chicken Wings
2017-12-01 117 views
灣仔有不少fusion餐廳,令這區特別有一種中西合併的味道。但要找一間特別令人有深刻印象的,可是不容易,而這間卻例外。《Green Salad Bowl $68》首先是沙律菜夠凍,口感更鮮更爽脆。西餐多肉少菜,沙律是必須要點來平衡一下。欖油醋蒜蓉醬汁 配焗香草麵包麵包夠香脆,焗的時間剛好沒過火。平時西餐只配欖油醋,但餐廳加上蒜蓉,令整個醬汁更香口。想點是日餐湯配以上的麵包,但可惜已給包場人士耗盡,唯有下次再試。《Golden chicken wings $78》中式黃金蝦聽得多,那來到這間吃中西合璧菜式的餐廳,當然要試試這個主打的黃金雞翼。雞翼開邊吃得方便,外層用咸蛋黃醬炸成黃金,份量平均,咸香味道適中,伴酒一流!《Seared Halibut $178》比目魚外層煎得香脆像薯片但帶有煙韌口感,魚肉雪白多汁,肉質嫩滑鮮甜,煎得恰好,不錯。魚底的不是普通薯蓉,而是紫薯薯蓉配上紫薯脆片,有夠心思吧!紫薯味道清甜,份量亦多所以有點膩,但伴碟的沙律菜不少,可平衡一下膩感。《Truffle Mushroom Risotto $148 》味道香濃,陣陣黑松露香撲鼻。菇的份量又多,用料十足。意大利飯

《Green Salad Bowl $68》

欖油醋蒜蓉醬汁 配焗香草麵包
麵包夠香脆,焗的時間剛好沒過火。
平時西餐只配欖油醋,但餐廳加上蒜蓉,令整個醬汁更香口。

《Golden chicken wings $78》

《Seared Halibut $178》

味道香濃,陣陣黑松露香撲鼻。菇的份量又多,用料十足。意大利飯符合正宗7-8成的生熟度,有咬口之餘汁又足夠,加上芝士的提味,整體很惹味。

drinks
(已飲完lol) Strawberry soda $45
English Breakfast tea $35

服務:會添水,亦有禮。
環境:有兩層,門口下層有靠牆的四張4人餐桌。樓上因有包場所以沒有拍照,但可俯瞰下層。
2017-11-25
$250 (Dinner)
2017-11-30 100 views
灣仔係我由零至20歲居住的地方,因此特別有感情,不過近年灣仔區很多地方都重建了,所以久不久都會回灣仔逛街,懷緬一下往事,行到藍屋附近見到一間特式酒吧,便去品嚐一下美食。這裡除了地下,還有一樓,地下不算大,有叄張吧枱,每張可以坐四人,而廚房是開放式,所以坐著可以看到廚師煮食物,仲有種即叫即煮即食的感覺。店長好熱情介紹這裡的食物,我們聽了推介,便選了Golden chicken wings($78),Grilled us game hen($208),Grilled Japanese natural pig($198)餐前有兩片麵包,可以用來點意大利黑醋、生蒜、橄欖油。Golden chicken wings,將雞翼炸香後,再混合鹹蛋漿,呢個做法好似中式,同黃金蝦做法一樣,外表有好香鹹蛋味,廚師好窩心,將雞翼切開一半,好容易就吃到雞翼不用手。Grilled Japanese natural pig,採用日本自然豬,即係用有機飼料養大,烹調到七、八成熟,豬肉肉質唔會太淋,吃落有些爽,有點似豬頸肉,配上用酒煮過的菠菜、芝士薯仔,另外在碟邊的山楂汁,不會覺得肥膩。Grilled us game

餐前有兩片麵包,可以用來點意大利黑醋、生蒜、橄欖油。
麵包

Golden chicken wings

Grilled Japanese natural pig

Grilled us game hen,屬於走地雞,肉質唔會硬,反而比較嫩,雞皮亦煎得很香脆,伴碟有些蒜頭薯仔汁,而且仲有紫薯泥,再加上兩只溫泉鵪𪂹蛋。
Grilled us game hen
我覺得整體食物質素都好滿意,價錢可以接受,樓上二樓仲有地方,可提供包埸。
麵包
Golden chicken wings
Grilled us game hen
某星期日,窩夫與蝦子餅到灣仔藍屋逛逛拍拍照,逛完後經過Elmo’s Bistro & Bar,便進去試試看。餐牌很簡單,就只有桌上的黑板,左邊是前菜,右邊是主菜,窩夫與蝦子餅選了一款前菜和兩款主菜。落單後,店主送來剛烘好的多士、黑醋橄欖油和生蒜,第一次用生蒜來伴多士,感覺新鮮。窩夫愛吃鹹蛋黃,點了Golden Chicken Wings ($78),單骨雞翼吃起來很方便,脆漿薄薄的,非常香脆,雞肉很嫩滑,鹹蛋黃醬加了檸檬和蜜糖,不鹹不膩,沒想到在西餐廳會吃到如此高水準的黃金菜色。窩夫與蝦子餅的位置剛好看著被店主譽為「天才少年廚神」的大廚在開放式的廚房為我們準備主菜,實在太好看了,令整頓晚餐更加難忘。第一道主菜是Grilled Japanese Natural Pig ($198),來自日本的自然豬不是常見的食材,窩夫與蝦子餅當然要把握機會一試,自然豬不用煮至全熟便可食用,肉味濃口感爽爽的,值得一試。主角自然豬以外,其他配菜也是精心製作的,特別是自然豬下面的紫薯蓉,單是那紫色已經很吸引,紫薯蓉裡面加了脆卜卜的米通,口感特別豐富,而且加了芝士,帶點鹹香,令味道更有層次。第二道主菜本來點了G

多士、黑醋橄欖油和生蒜

Golden Chicken Wings

Grilled Japanese Natural Pig

安格斯西冷

第二道主菜本來點了Grilled US Short Rib ($228),但當晚沒有Short Rib而改用安格斯西冷。上桌時窩夫不禁嘩了一聲,面前放的像一件藝術品。安格斯西冷煮得熟了一點,比自然豬稍為遜色。配菜很豐富,那些薯仔特別好吃,蝦子餅說窩夫吃起來臉上流露出很滿足的表情。
2017-11-19
$280 (Dinner)
多士、黑醋橄欖油和生蒜
Golden Chicken Wings
Grilled Japanese Natural Pig
安格斯西冷
大家可能對灣仔石水渠街呢個地方較為陌生,但一講到灣仔活化古蹟「藍屋」, 大家都可能會聽過。話說有日去藍屋打卡過後, 就到附近嘅【Elmo’s Bistro & Bar】chill一chill~餐廳門口放咗幾張戶外吧枱櫈, happy hour嘅時候企滿客人, 感覺就有如置身外國嘅小巷餐廳,非常有感覺。餐廳入面嘅擺設亦夠曬rock n roll, 望住牆上面嘅黑膠唱片,配上輕快嘅音樂,令人相當輕鬆, 加上少少酒精嘅催化 ,不知不覺就墮入咗外遊歐陸嘅回憶之中。一坐低, 店員就送上熱辣辣嘅法包多士, 呢個餐前多少最特別嘅就係用嚟點包嘅《蒜泥黑油醋》, 平時點意大利油醋點得多, 不過加上新鮮蒜泥,倒是第一次試。新鮮即磨蒜泥辛口,蒜味非常香濃, 加上酸中帶少許甜嘅意大利黑醋, 味道非常匹配。 比起平時食開嘅蒜蓉包, 多咗一份辛口感,讚~平時食小食都好鍾意嗌雞翼,呢度就有兩款味道非常特別嘅雞翼。 分別係黃金雞翼《Golden Chicken wings》, 同埋藍芝士雞翼《Blue cheese Chicken Wings》。 兩款味道都相當有個性, 用嚟佐酒就最適合不過。先講吓大廚特別調配嘅《黃

先講吓大廚特別調配嘅《黃金雞翼》,呢個可謂港式Fusion菜,大廚用咗牛油同鹹蛋黃,秘製出甘香美味嘅黃金醬汁,食落一d都唔油膩,充滿鹹蛋黃嘅咸香,而且雞翼被開半,單骨食落更方便。

《藍芝士雞翼》嘅Blue cheese味非常香濃,鹹香十足,每口都充分表現出藍芝士果份獨特,而又無可取締嘅味道,鐘意Blue Cheese嘅朋友絕不能錯過。

《Curry Flower》取咗椰菜花英文Cauliflower嘅諧音,固名思意,係咖哩椰菜花。大廚將椰菜花伴上蜜糖芥末醬,同咖哩粉,甜甜地,同時亦有咖哩嘅香料氣息。椰菜花夠爽脆,但硬度拿捏得恰度好處,非常味美。

到主菜出場《香煎比目魚》,表皮煎得金黃香脆,咬落卜卜聲,夠晒香口,而魚肉部分又能鎖住肉汁,肉質夠油份。配菜部分有令人口味十足嘅手打紫薯蓉,大廚放咗啲芝士入紫薯蓉入面,形造出拉絲感覺,每口都充滿紫薯香氣,以及牛油香。口感既滑溜,但又不失手打出黎嘅粒粒口感,突顯出大廚嘅誠意。

《Grilled Japanese Natural Pig》用咗來自日本嘅野生豬,野生豬用咗放牧嘅方法飼養,肉味香濃,肥瘦均勻,肉質夠嫩滑juicy。大廚用上山楂汁黎配搭豬肉,食落酸酸甜甜,又滲出一點果香。配菜用上咗菠菜蓉及炒薯粒,菠菜蓉吸收咗豬肉汁,味道突出。

另外傾得耐總會口乾,當然有叫返幾杯cocktail飲下啦~

呢杯《Aperol Spritz》用咗意大利苦橙酒,以及sparkling wine, 味道酸酸地又帶點獨特苦味,酒精含量唔少,飲下幾口後,心情放鬆不少。

呢個週末,既到咗藍屋打卡影靚相,又食咗餐咁滿意嘅晚餐,可謂滿意十足,得閒Chill一Chill,煩惱自然飄~
Type of Meal
Dinner
平時去得多銅鑼灣前幾日就行多幾步路去灣仔食飯呢間餐廳感覺似小型bar未夠8點已經坐滿人Truffle Fries $68 平時都鍾意食黑松露所以去親餐廳見到有黑松露薯條都一定會叫薯條每條都沾上黑松露醬十分香濃不過薯條可以再炸得脆d 但整體口感都算不錯🤗Grilled U.S Game Hen $208店員推介呢款燒野雞質感滑身而且啖啖肉伴碟既紫薯味香而且清甜除左裝飾得好有心思之外味道也不錯Grilled Japanese Natural Pig $198日本自然豬食落原汁原味油脂分佈均勻而且口感唔鞋配上酸酸甜甜既山楂汁感覺新穎開胃伴菜用左炒菠菜 食落有點辣整體味道帶有層次感餐廳細細但係環境適合同朋友飲野傾計算係灣仔一個不錯可以chill 的地方
平時去得多銅鑼灣

伴菜用左炒菠菜 食落有點辣
整體味道帶有層次感

餐廳細細但係環境適合同朋友飲野傾計
算係灣仔一個不錯可以chill 的地方
尚記得位於石水渠街的Aroma,早幾星期心血來潮再來這邊吃吃看,原來餐廳改名做Elmo’s Bistro & Bar,對我來說,這也許只是餐廳的名字而已,食物的質素能保持到就好。當然嘛,餐廳沒有令我失望,而且還令我留有好印象呢。 今次我就坐在上一層,可其實上一層也蠻精細的,地方都有好好粉飾過。 先來麵包,香草多士加上累醋跟蒜泥,真的超級開胃呢,胃口即時大開。 Beef Cheek Spring Roll ($68) 自家製的食物是最讓我歡喜的地方。廚師自己包的春卷,春卷皮薄且金黃香脆,中間牛肉的部份,肉味十分香,還加入濃郁的芝士,入口更是香濃,而且把肉的味道更為突出,更令人愛不釋口。 Fish and Chips ($128) 醬料中加入七味粉,令本來很容易漏的醬料添加味道跟色彩,好像走入一個充滿活力的地方一樣。旁邊的粗薯條放久了,所以略為淋身,但也沒失分數,皆因廚師在薯條上灑上七味粉,更是香更是誘人,配合醬料食用更是美味。至於炸魚柳呢,外脆內嫩滑,放久了依然金黃香脆,還有點點肉汁呢,不錯。 Grilled US Game Hen ($208) 雞件本身已經被起骨,食起

Beef Cheek Spring Roll ($68)

Fish and Chips ($128)

Grilled US Game Hen ($208)

雞件本身已經被起骨,食起來更方便。雞件丁點不油膩,怕肥的我把香口且略帶脆的雞皮全都清理掉,肉質鮮嫩多汁,相當滑溜,可配合碟旁的醬料食用,更為惹味鹹香。旁邊的伴菜也不賴,紫薯蓉清甜可口,怕吃得多太膩的話,可以吃吃紫薯蓉上的紫薯片,可說廚師相當細心,為食客帶來不同的口感跟食物層次。

最後來一杯甜而不膩的甜品:抹茶味雪糕球、紅豆味雪糕球,把整頓晚餐顯得更完美。
  • Grilled US Game Hen
  • Fish and Chips
  • Beef Cheek Spring Roll
2017-11-23 260 views
Elmo 的前身是 Aroma,是一間小編挺欣賞的小店。最近重遊舊地,才發現餐廳早已易手。新店裝潢和舊店大體上一樣,只是門外招牌轉了。一份標準午餐只含主菜及餐飲兩款食品,如欲選配頭盤或甜品的話,則可追加 $20 享用。是日的餐湯是南瓜湯,味道很甜。細心留意,不難發現湯中還帶有絲絲南瓜肉,真材實料,亦豐富了湯品的口感。 隨湯品附上兩片薄麵包,香醋是常見的調味料,蒜蓉則較少見。小編一向喜愛蔥蒜這類香口食物,當然樂於嘗試自家製作蒜蓉包。比較可惜的是生蒜味道辛辣,作為麵包佐料稍稍過濃。另外,香醋落在特色小圓碟中雖然美觀,但實用性不高,窄身開口很難用作蘸點之用。主菜烤德國紐倫堡螺旋腸,腸仔即叫即煎,味道帶甜,亦微微帶辣,屬特色主菜。 自家製廣島蠔醬意大利粉的製作亦十分特別,雖然鮮蠔比較細隻,但無礙鮮濃蠔味的發揮,喜愛吃蠔的朋友必定喜歡。唯一要留意的地方,是要盡快完成這道菜式,否則易有鯹味產生。 甜品是特色雪糕,紅豆抹茶雙拼。甜品以椰絲、朱古力醬及脆脆作襯飾,並以透明玻璃杯盛載,賣相比預期吸引。雪糕不以滑溜質感作賣點,反而著重紅豆抹茶味道,OK 喇! Elmo's Bistro & Bar

南瓜湯

自家製廣島蠔醬意大利粉

雪糕

Elmo's Bistro & Bar 由年輕的主廚主理,製作用心,菜餚味道不俗。午市繁忙時段出菜稍慢,易有甩漏情況,可留意一下!

[22/11/2017; Wed]
2017-11-22
$150 (Lunch)
南瓜湯
自家製廣島蠔醬意大利粉
2017-11-22 28 views
因為大家都好忙所以好難先至約到個同事食生日飯!所以就揀咗晏晝去慶祝生日,食飯啦!餐廳係我哋公司附近,所以lunch嘅時候行過去都好近,10分鐘就到。如果喺灣仔地鐵站行過去都係大約5分鐘到,所以好就腳。餐廳唔算好大,都係高枱高櫈,燈光暗暗地,好有feel。Lunch餐牌有五個set,沙律、意大利飯、pasta同埋扒類都有得揀,仲可以加錢配埋餐湯、沙律或者甜品。上主菜之前,餐廳上咗佢哋送嘅麵包,有兩片。中間嘅麵包好柔軟,可以查佢俾埋嘅黑醋同埋蒜蓉食,好香!尤其是啲黑醋,酸酸地好開胃!我哋加左$20飲個餐飲,今日嘅餐湯係南瓜蕃茄湯。個湯好濃郁,有南瓜既甜,又有酸酸地嘅蕃茄味。呢個湯有別於平時飲開嘅蘑菇湯或者羅宋湯,比人哋有新鮮感!沙律有唔同嘅沙律菜同埋辣肉腸。我就揀咗呢一個慢煮自然豬。慢煮我都聽過,但係自然豬真係第一次聽,朋友話豬係喺自然嘅環境生長,從飼養到屠宰都有嚴格規定,亦無用藥去飼養,所以價格相比普通豬貴。又長知識了!個豬扒好味,啲肉一啲都唔鞋,好有肉味。面頭有啲香草好香,加上酸酸地嘅汁好好味!切開塊豬扒會見到肉有少少粉紅色,但係全熟嘅,食落好淋,有少少嘅肥肉。朋友就叫咗個黑松露雜菌意

餐廳唔算好大,都係高枱高櫈,燈光暗暗地,好有feel。

沙律有唔同嘅沙律菜同埋辣肉腸。

我就揀咗呢一個慢煮自然豬。

慢煮自然豬

朋友就叫咗個黑松露雜菌意大利飯。
黑松露嘅味道好香,面頭有啲芝士片,入邊有唔同嘅雜菌同黑松露。

雜菌同黑松露係絕配!兩樣都好香、好夾。
個人就覺得個意大利飯可以再稔一啲,因為可能我平時冇食開,所以唔好習慣,整體上都唔錯!

意大利飯

食完飯番杯咖啡都好唔錯!咖啡濃郁香滑,賣相都唔錯。

最後梗係要食返個甜品啦!今日個甜品係朱古力慕絲,平時叫餐價錢跟個甜品都係細細件嘅蛋糕仔,但呢度係有三舊嘅朱古力慕絲,覺得都幾抵。除咗價錢平之外,佢嘅質素都好得,好香朱古力味,食三舊都唔係好夠喉!

朋友好滿意呢餐生日飯,價錢都唔係好貴,值得再嚟!
慢煮自然豬
意大利飯
2017-11-19 40 views
響灣仔比較市中心嘅地方嘅餐廳都試得七七八八,今次專程行遠少少,來到街市上面嘅地方,見到呢一間酒吧餐廳外型不錯,就入去試吓佢哋嘅午餐質素如何。午餐價錢不貴,就隨意選擇左慢煮豬仔脾餐。呢度使用open kitchen,可以觀賞廚師嘅手勢。點餐之後職員立即送上一份剛剛烘起嘅多士,旁邊有意大利橄欖油加醋,和新鮮蒜蓉,多士原本已塗上牛油,其實將蒜蓉塗上已經好香!天氣轉冷,所以我都加$20叫咗一個餐湯,今日係粟米忌廉湯,職員話忌廉湯係自家製,入面帶一份果香甜,估計可能加入左小小梨或蘋果,粟米粒嘅份量亦都好多,真材實料。煙三文魚沙律雖然唔太特別,但亦都好開胃。慢煮豬仔脾肉質好淋,好入味,上面淋上一啲甜甜地嘅燒烤幾特別,薯條香脆。餐茶要咗最普通嘅檸檬茶。因為呢度係酒吧嘅關係,用上高枱嘅設計,坐得冇咁舒服,不過以食lunch一小時來說,環境都算清靜同唔錯。

午餐價錢不貴,就隨意選擇左慢煮豬仔脾餐。

呢度使用open kitchen,可以觀賞廚師嘅手勢。

煙三文魚沙律雖然唔太特別,但亦都好開胃。

餐茶要咗最普通嘅檸檬茶。

2017-11-18 37 views
灣仔寧靜restaurant & bar鋪頭望落細細 有大約三四張高枱高椅 但原來上面有dinner area 鍾意再靜啲可上去架 外面又有個open kitchen 感覺好親切 可以見到廚師即刻整既每道菜 衛生都令人好放心!環境仲好靚tim 裝潢以黑色為主色 比人好入型入格既感覺 再加埋個充滿住五顏六色玻璃酒瓶既open bar 見住老闆同客人傾計 好有格調呀~頭盤:soup of the day 係南瓜湯 好creamy and 濃郁 加左唔少既蕃茄粒 甜甜酸酸咁 好開胃呀 蛋黃炸雞翼:係open kitchen炸緊既時候 已經聞到好香 改良後加埋eggyolk一齊炸 唔會炸到好厚身 單骨雞翼好貼心 咬落酥脆 竟然仲幾juicy 加埋檸檬汁同埋香草點綴 特別好食呢卡邦尼意粉:隻碟好靚 藝術感覺好強 睇得出有用過一番心思去簡啲廚具架 個汁煮得好濃 意粉份量都岩岩好夠兩個人食 日本自然豬:原來自然豬既意思係 日本自由放牧 同食有機飼料既豬仔 啲豬仔養得肥肥白白 脂肪分配十分好 咬落去一啲都唔硬 好軟林林 配菜方面落左好多工夫!廚師將豬配埋紫薯食 超特別 一咸一甜 我諗無咩人會咁配搭 估
灣仔寧靜restaurant & bar

可以見到廚師即刻整既每道菜 衛生都令人好放心!

環境仲好靚tim 裝潢以黑色為主色 比人好入型入格既感覺

個汁煮得好濃 意粉份量都岩岩好夠兩個人食

配菜方面落左好多工夫!廚師將豬配埋紫薯食 超特別 一咸一甜 我諗無咩人會咁配搭 估唔到又幾夾喎!加左微辣椒汁炒過嘅菠菜 酸酸嘅山楂汁 一道菜有哂甜酸苦辣 但又一啲都唔奇怪 好match 真係好出色!

同細妹食到飽飽就走喇 野食高質 傾計一流既餐廳:)
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
2017-11-18 241 views
今次小妹帶同事到灣仔藍屋附近覓食這一帶比起灣仔核心地帶少一份忙碌但多了一份寧靜在後方的藍屋襯托之下 在餐廳用餐更添特色和氣氛心情亦得以放鬆餐牌是人手用粉筆寫上的加添了點點人情味首先是來的是餐包烘得剛好 脆卜卜配上黑醋和蒜蓉吃口感味道一流我們點了兩款小吃為之後的主食作好準備黑松露薯條$68炸得香脆鬆軟不油膩 滿滿一大盤絕不欺場傳來濃濃的黑松露香氣咸蛋黃炸雞翼$78這是小店的招牌菜之一絕不能錯過雞翼切開了兩份一來更入味二來亦更易享用廚師的細心令我更感窩心咸蛋黃碎在雞翼面上不但增加了口感 咸香味亦濃郁這道菜非常邪惡令我又愛又恨雞翼要襯熱吃不用一會兒馬上給我倆清空了卡邦尾意粉$108意粉用上了偏幼身的更易吸收醬汁意粉口感彈牙醬汁屬比較傑身的味道creamy 濃濃的芝士味份量剛好 吃多了會膩慢煮豬$198慢煮豬味道不錯 肉質尚可可以輕易切開 肥瘦適中雖然豬才是主角但旁邊的配菜亦絕不遜色小妹特別欣賞紫薯蓉沒有額外添加很多調味能吃出食材的原味只加上了點點意大利米粒脆脆增加了口感能一邊享用美食一邊欣賞廚師烹調亦算是滿足了味覺和視覺更加期待美食離開餐廳時 月光映照在街道更添了點異國情調下次與另一半再來一
今次小妹帶同事到灣仔藍屋附近覓食
這一帶比起灣仔核心地帶少一份忙碌