2020-10-27
大都淮揚中菜 🍽-10月就係大閘蟹既季節🦀一年一度狂食大閘蟹開始喇😍食到11月尾就冇大家快d食喇錯過左又要等一年😉出面好多餐廳都做緊任食大閘蟹優惠但今年第一波決定去香港萬麗海景酒店🏨中菜廳試下佢大閘蟹饗宴😍-大閘蟹饗宴(八道菜) $498/位 係酒店中菜廳以$498價錢就可以食到米芝連水準抵到爛呀😍套餐包左2杯任飲可以揀花雕酒🍷或橙汁🥤仲有餐前水果開下胃先😉-前菜: 燈影魚片 冰宮肴肉睇個擺盤已經攞哂分🤣燈影魚片好特別係類似魚干小食咁再加上醬汁好味😋小編好鐘意食肴肉因為個肉同冰凍啫喱好夾加埋醋好開胃😋-小食: 蟹粉小籠包世界級正!一打開個籠已經聞到陣蟹皇味😌提提大家食個陣細啖D小編一咬好似水炮車咁噴到成枱都汁🤨小籠包入面好多湯好正呀雖然我噴走左一半🤣-湯: 雪燕菊花豆腐羹師傅刀工好勁用豆腐切左個菊花放係羹入面但完全冇散😍仲要豪不吝嗇既燕窩加滑DoDo既蒸蛋加埋個口感同味道絕配!-主角大閘蟹🦀 (2皇1后)公大約5兩而乸就大約3兩🦀食落D膏都好多色水都好金黃色😋小編比較鐘意食公因為個舊透明膏好漿糊好正🤣3隻其實都好滿足!慢慢拆都食左成個鐘😂餐廳亦會有薑茶俾大家驅寒☕️-雪裡紅手鮮蝦🦐食完個
大閘蟹饗宴(八道菜) $498/位
前菜: 燈影魚片 冰宮肴肉
小食: 蟹粉小籠包
湯: 雪燕菊花豆腐羹
主角大閘蟹🦀 (2皇1后)
雪裡紅手鮮蝦🦐
食完個蟹都有少少膩因為D膏都幾多😂食反個清清地既鮮蝦清下喉龍唔錯!呢個用左紫菜加上新鮮蝦唔洗調味就咁食蝦甜味已經好正😋
原隻鮑魚蔥油拌麵
食呢個餐唔洗驚唔飽因為有拌麵仲要有鮑魚😋個鮑魚用蠔油炆左好耐超級入味😍加埋炸香左既蔥絲拌麵好好味😋
甜品: 洋薏米湯丸
薏米糖水唔會好甜味道剛好😋薏米可以去水腫唔錯🤣湯丸係芝麻味皮薄多餡😋
🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅
📍地址: 灣仔港灣道1號會展廣場8樓