2016-12-20 604 views
行過太子,好鍾意行入細街巷仔,因為有好多好野食見到呢間鋪名幾有中國特色,但望下Menu 同裝飾擺設其實係食西式野感覺呢到前身可能係間酒吧或者Cafe,環境寧靜,因為唔係大馬路附近,其實無乜車經過好想食Pizza,原來款式都幾多,揀左香辣腸PizzaPizza 皮比圖片更薄更脆,覺得幾意外同驚喜香腸的賣相雖然麻麻地,但成個Pizza味道幾好,辣辣地Pizza 既芝士仲好多,芝士既厚度可以厚過Pizza 皮, 見過未? 芝士仲幾香濃Pasta 款式更多,有10 幾款, 我都係食最鍾意既卡邦尼煙肉意粉同食開既Carbonara 有少少唔同,呢到係多左隻蛋自己撈,呢種食法同其他餐廳唔同,感覺比較正宗食之前先將蛋漿撈勻,忌廉加蛋漿的配合,令意粉更滑更香意粉硬度適中,啖啖意粉之中,亦食到有粒粒芝士粉飲品就叫左Oreo 曲奇沙冰有D 奇怪,整出黎點解唔係Oreo色,唔知係咪落錯左Order不過試下飲,反而似好濃既朱古力沙冰,仲幾好味,反正自己都飲過,所以照飲,無要求要換食完Pasta,Pizza 好似唔太飽,諗緊仲要加咩好既時候 侍應黎介紹甜品有傳統既Waffle (朱古力/草莓),亦有兩款新推出既
行過太子,好鍾意行入細街巷仔,因為有好多好野食

好想食Pizza,原來款式都幾多,揀左香辣腸Pizza
Pizza 皮比圖片更薄更脆,覺得幾意外同驚喜

香腸的賣相雖然麻麻地,但成個Pizza味道幾好,辣辣地
食之前先將蛋漿撈勻,忌廉加蛋漿的配合,令意粉更滑更香

意粉硬度適中,啖啖意粉之中,亦食到有粒粒芝士粉

飲品就叫左Oreo 曲奇沙冰

侍應黎介紹甜品有傳統既Waffle (朱古力/草莓),亦有兩款新推出既紫薯草莓Waffle & 紅豆抹茶雪糕Waffle

她介紹下紫薯草莓Waffle,原來係Waffle中間會夾住紫薯,聽落又幾特別喎
但朋友都係想食傳統朱古力Waffle多D,都係叫左呢個,預返15分鐘黎整

等等下聽到焗爐叮一聲,已經聞到好香既鬆餅味
賣相好靚,Waffle 厚,質地結實有蛋香,趁Waffle 仲有D 熱加埋朱古力醬同雪糕食,一冷一熱的味覺感受,外脆內軟,好正!

朱古力雪糕仲超濃

香蕉新鮮,不過有少少未夠熟

Waffle 咁厚,仲有4 大塊咁多,真係好飽肚
Dinner
2016-12-14 303 views
今天晚上約了呀Bee 吃晚飯,知道太子有一間居盧Cafe, 是酒吧餐廳,地方雖小,但裝修不俗,而且氣氛很好,感覺很舒服!  We feel so happy and comfortable at this Bar Restaurant.牛油大蝦意粉熱辣辣很香噴噴,大蝦很多而且很爽口,口感一流!最有水準的是巴拿馬火腿火箭菜簿餅很薄很脆,而且巴拿馬火腿很入味,加上火箭菜把火腿的香味帶出來,真的很有水準!凍的榛子摩卡和芒果熱情凍茶十分解喝,我們都很喜歡,尤其是咖啡真的很香,没想到小小的酒巴餐廳有這樣的水準!
牛油大蝦意粉熱辣辣很香噴噴,大蝦很多而且很爽口,口感一流!
2016-12-14
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
2016-11-28 489 views
難得放假一天,去了bookmark的居盧cafe,店子細細,座位不多,內裡是黑色為主,所以下午來也覺得黑漆漆一片。Cappuccino & Rose Latte不得不讚拉花超美,看得出店員很有心思。咖啡香濃適中,比例恰到好處,質感幼滑,好正。芝士火腿牛角包,牛角包烤得香脆夠熱,流心的芝士配上火腿簡直一流~之前也點了蒜片意粉,不過用太多蒜粉,變得整碟油油的很一般!最後是士多啤梨雪糕waffle,看得出店員好花心思裝飾,不過一開始就擠cream,時間太長已經融掉了,手腳有點慢既關係令到waffle變得不脆,整體味道好普通。居盧沒有lunch set,全部單點,以份量來算價錢偏貴,味道又不算出眾,2個人lunch $352

Cappuccino & Rose Latte
之前也點了蒜片意粉,不過用太多蒜粉,變得整碟油油的很一般!
$176 (Lunch)
2016-11-17 427 views
店面很細,整體裝潢不錯,中西式混合的裝修格局,搭西式美食,藤面座椅有個咕𠱸使人坐得挺舒服。兩個女仔點了千島蜜桃煙鴨胸肉Pizza及牛油大蝦天使麵,薄薄的pizza餅上舖了厚芝士,因為我鍾意食芝士,所以覺得好好味!凍朱古力上的cream讓人帶來喜悅感。

千島蜜桃煙鴨胸肉Pizza
牛油大蝦天使麵
凍朱古力
2016-11-16
$128 (Dinner)
千島蜜桃煙鴨胸肉Pizza
凍朱古力
2016-09-08 1422 views
每次經過太子的居廬都坐滿人, 終於有次食完飯後想飲返杯, 經過有位即衝入去試下~店很少, 本來位置就不多, 環境算是擠迫, 有種不能慢慢RELAX的感覺他們的咖啡有很多選擇, 但我還是點了一向最愛的MOCHA, 味道沒有令人失望, 也未去到令人回味。原本沒什麼好寫的, 但他們的拉花實在太有趣, 好想分享一下另外一杯朋友的拉花好像子彈花,  很好玩再次光顧是另一個下午, 這次坐室外, 吃了一個朱古力香蕉窩夫和美式咖啡。第一次坐馬路邊吃東西感覺有點怪, 也覺得有點多塵, 但就比店內坐得較舒服。之後有再到土瓜灣的居廬吃過, 又是另一番風味!
MOCHA
另外一杯朋友的拉花好像子彈花,  很好玩

朱古力香蕉窩夫
之後有再到土瓜灣的居廬吃過, 又是另一番風味!
2016-05-21
食店嘅裝修有個人風格,西式餐廳但滲透啲印色元素,幾特別。四個人叫左海鮮意大利飯、鴨胸肉天使麵、南瓜汁海鮮天使麵 & bufflo雞翼。意大利飯完全係一個伏,雖然啲汁真係好好味,廚師亦都好花心機去稍稍整伴碟 但意大利飯煮得太生,生到似食緊米。。。反而果兩個面又幾好食,南瓜汁麵唔會太痴埋一舊,加左少少油,食落天香口。至於個鴨胸面,啲面幾爽口,鴨胸煮到岩岩好,唔會過熟。但廚師加得太多油,我隻碟到最後勁多油。雞翼嘅皮煎得好脆,但雞嘅肉汁又流失哂,一啲雞味麵無,扣哂分。
2016-07-15
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
$76 (Dinner)
2016-07-06 1341 views
在深水埗工作完畢,到附近找地方晚餐,就到了這間很特別的「居廬」。「居廬」是小小的一間店,裝修帶有中式風味,與小店不太相容的浮誇大水晶吊燈,還有不少咖啡比賽的獎盃。賣的是西餐意粉、咖啡、窩夫等。先來一杯 Tiramisu $42 - 奶泡上灑有朱古力粉,喝下去有tiramisu的甜甜味道,有吃甜品的感覺,不錯!Caramelique Cappuccino $42 - 咖啡上面灑上砂糖再燒焦,糖再多些更好~芝士洋蔥煙肉焗薯皮 $68 - 滿滿的芝士覆蓋薯皮和煙肉,底下還有茄汁豆。南瓜汁海鮮闊條麵 $88 - 非常濃郁香甜的南瓜汁,配闊條麵一流。草莓鬆餅 $78 - 鬆餅鬆脆,配士多啤梨雪糕,正~總括這裏的鹹食、甜品和咖啡都有水準,有機會還會再來!

草莓鬆餅 $78 - 鬆餅鬆脆,配士多啤梨雪糕,正~
總括這裏的鹹食、甜品和咖啡都有水準,有機會還會再來!
$160 (Dinner)
  • 草莓鬆餅
  • 咖啡
雖然香港樓市出現下滑情況,但士瓜灣一帶好像不受外圍因素影響,早前與朋友到附近一帶睇樓,索價實在令我有點吃驚,在沒有地鐵站、舊區、樓齡高的情況下,開價竟然可拍得上新樓價錢,世界真的變得越來越可怕。朋友每次想到要花一輩子時間供樓,往後的日子就要節衣縮食,就會感到非常頭痛,既然是這樣,唯有帶他到cafe坐坐,放鬆一下,這到這間餐廳的店名"Take a Break",不禁會心微笑,就選這一間吧。他沒有心機,就讓我為他拿主意,點了和我一樣的焦糖咖啡來提提神,咖啡口感細滑,味道醇厚,加了焦糖令味道更甜香,入口時有濃郁的奶味,但就不會搶去咖啡本身的香味,加上甜膩感不重,非常好喝。 另外,我還點了一個薄餅及意粉給著吃。超級推介煙三文魚意式薄餅,薄餅夠薄夠香脆,入口時帶有濃郁芝士香味,而且芝士口感郁,加上薄餅面灑了點芝士粉,令味道帶點鹹香,若三文魚的份量可以再多一點點的話,相信這個薄餅可以拿滿分。 龍蝦汁海鮮扁意大利粉的味道同樣不錯,雖然入口時真的不覺得有龍蝦汁味道,可是意粉卻出奇地彈牙,而且內的海鮮配料相當豐富,青口、魷魚及鮮蝦,全都是非常新鮮及爽口,令整個意粉變得更有口感。沒想到土瓜灣都有如此高質素

另外,我還點了一個薄餅及意粉給著吃。

沒想到土瓜灣都有如此高質素的cafe,可惜餐廳的門面就是欠缺了點特色,有點街坊的感覺,不然,相信會有更多人認識。

2016-06-11
$145 (Lunch)
2016-06-04 795 views
這裡的鬆餅聽說比咖啡弄出色!但不知道為什麼,我的鬆餅和menu的不同,明明應是格仔餅狀,蛋糕質感那種,但來的卻是花花狀。但原來花花形的都很不錯!非常外脆內軟,蛋香十足,不是空心的,配兩球柔韌香滑的雪糕,有水準!但我吃不到格仔形狀的,還是有點失望。草莓鬆餅 Strawberry Waffle $68
這裡的鬆餅聽說比咖啡弄出色!

但原來花花形的都很不錯!

但我吃不到格仔形狀的,還是有點失望。

草莓鬆餅 Strawberry Waffle $68
2016-06-01 685 views
喺太子食完飯search 下有咩甜品食 見到哩間既窩夫好靚好吸引 就決定試一下 下午3點幾黎到唔洗等位 間餐廳有種中國既色彩幾有特色 同朋友點左紫薯草莓鬆餅同蜂蜜咖啡 我地要求既鬆弛熊拉花似乎有d出入😂只係一隻熊仔不過都幾可愛既 咖啡泡沫細滑 唔洗加糖夠甜 哩份鬆餅真係好靚 切開入面夾住紫薯顏色靚爆窩夫外脆內軟 不過紫薯味唔夠 有待改善 草莓都唔甜店員態度親切 可以坐耐d同朋友傾計幾好
同朋友點左紫薯草莓鬆餅同蜂蜜咖啡
哩份鬆餅真係好靚
切開入面夾住紫薯顏色靚爆
窩夫外脆內軟 不過紫薯味唔夠 有待改善 草莓都唔甜

店員態度親切 可以坐耐d同朋友傾計幾好
2016-05-31
Tea
2016-05-19 594 views
想係太子區行街,又想搵間CAFE 食下野傾計, 係OPEN RICE 睇話依度既食評唔太差, 就決定一試, 點知係惡夢既開始炸洋蔥圈    唔錯, 熱騰騰, 份量都唔少草莓窩夫    士多啤梨幾甜, 窩夫焗濃左, 所以味道有D 苦, 如果唔溝埋雪榚一齊食入唔倒口 龍蝦忌廉汁煮海鮮意大利飯    冇龍蝦汁味,味道有D 古怪, 而且海鮮分量好少, 意大利飯煮唔夠, 好硬, 而且係唔太熱, 只係可以講微溫辣汁蕃茄蒜香長通粉    味道係唔差既, 可惜一上台係唔熱既, 連微溫都冇.....我地忍唔住叫同佢講, 再上台都只係熱少少千島蜜桃煙鴨胸PIZZA    味道唔差, 最少係熱辣辣上台, 我食左一件, 但係我食唔倒鴨胸, 同行朋友話食倒少少熱榛子朱古力熱薄荷朱古力熱雲尼拿朱古力熱朱古力四杯朱古力可以夾埋一齊講, 因為根本係同一味, 榛子, 薄荷, 雲尼拿味全無, 好似三X即沖朱古力咁, 榛子, 薄荷, 雲尼拿, 佢仲要收貴6蚊一杯,而且同意粉一樣, 都係唔熱, 即情係凍既.....4杯野飲, 唯一可取就係拉花唔錯.......真心冇下次, 成晚只係做3台客, 而我地係第一台, 都唔明點解可以

炸洋蔥圈

唔錯, 熱騰騰, 份量都唔少

草莓窩夫

龍蝦忌廉汁煮海鮮意大利飯

辣汁蕃茄蒜香長通粉

千島蜜桃煙鴨胸PIZZA

熱榛子朱古力

熱薄荷朱古力

熱雲尼拿朱古力

熱朱古力

真心冇下次, 成晚只係做3台客, 而我地係第一台, 都唔明點解可以做得咁差,而且價錢唔算太平

2016-05-18
$145 (Dinner)
  • 炸洋蔥圈
2016-05-04 2926 views
長毛說緣份都是由浪費時間而來, 雖不置可否, 但這說法倒有點想像餘韻; 然而, 浪費時間去碰緣份已並非新手媽媽之輩可豪得起. 選對了某一些喜歡的, 想試的, 有興趣的, 不管是人是事也好, 就乾脆直接找上去好了. 居廬大概由我還有浪費時間的條件開始, 一直也跟我無緣, 直至今年分身乏術, 想擠一點私人時間也難度爆燈的情況下, 反而讓我拜訪了. 2年前口啤人氣也極盛的小咖啡室, 要過來乘一架巴士30分鐘就到, 卻一直拖字訣; 到搬了入元朗, 出太子轉折加轉折, 卻在某個週六拉着老公找上了. 本來想到長沙灣看花, 卻人比花多, 甚感沒趣, 既然來了這邊, 也就以揾食去填補心靈缺口吧. 突然腦內靈光一閃想起居廬, 二話不說跳入地鐵站跟着地圖走來. 位置並不好找, 在深水埗太子之間, 平時不會來這一邊, 小店附近很多車房, 布行, 週未倒是僻靜, 小店內也只有一兩枱客人, 如此無拘束, 卻更讓人歡喜.小店真的一眼看盡, 座位只有十數個, 5-6張枱, 感覺寫意休閒. 選了店內的座位, 燈光比較昏黃, 細心留意店內的佈置, 古樸的閘門, 獅頭把手, 寫着"勤儉"的牌匾, 充滿中國風, 很是別緻.

木枱配上紅綠色的椅子, 復古味濃厚, 配以牆上充滿宗教色彩的繪圖, 盡顯中國民間色彩.
餐牌也貫轍中國色彩, 紅綠大宅門設計, 凡此種種, 加上居廬這充滿詩意的名字, 難免讓人聯想餐廳應是供應精緻中菜或點心的小店.
​帶着矛盾來進餐就在這裡, 中國風情的另一邊廂, 是佔了1/3鋪面面積的小酒吧, 放滿了各式的酒品; 而店子門口則放了一個甜品櫃, 有着多款精美的切餅甜品. 中西合璧的風格, 未必人人受落, 連中文名字和英文名字也有點風馬牛不相及, 但反正小店旨在給人一個鬧市中的休憩一角, 也就沒必要拘泥風格的一致性, 喜歡中式的或西式的, 只focus相關元素就好.
​聞說這兒的窩夫很有口啤, 但正值晚餐時間, 肚子餓餓的, 吃正餐比較合意. 先點了2杯咖啡, 我要了Latte ($34), 在網上看到有可愛小熊拉花, 問店員可否拉一杯, 他很爽快地答允. 小熊拉花雖不致於十分精美, 但看見了心中還滿是愉悅, 注視良久不忍劃花, 待泡抺開始爆破就狠心用小匙一劃, 讓奶泡和咖啡慢慢混和, 放近有香醇咖啡香滲出, 輕呷一口, 質感厚重, 味道微澀, 奶泡夠綿密, 只是有點放涼了, 影響了口感.
老公則點了冰搖咖啡($42) , 即iced drip, 雖不是我杯茶, 但也試了一口. 滴漏咖啡味道更醇更清, 咖啡味香濃而不搶, 亦不帶酸澀, 跟安靜的環境很相配, 清雅不俗, 餘韻猶長.
黑松露野菌意大利飯(98), 價錢雖有點小貴, 份量也不太大份, 屬輕食. 意大利飯煮得軟硬適中, 米粒黏稠不爛, 保留嚼勁. 野菌味道香濃撲鼻, 加上芝士煮得creamy美味. 那一撮的黑松露醬還算足料, 獨特的菌香把味道更昇華, 齒頰留香.
煙三文魚薄餅($88), 有6吋左右, 批底烤焗得很香脆, 饀料鋪上原塊煙三文魚, 芝士, 蕃茄醬, 簡單得來卻很鮮味, 煙三文魚帶煙薰香味, 微鹹甘香.
喜歡這裡的氣氛, 隨意而自在, 沒有太多的干擾, 望着不太繁華的馬路, 漫無目的地沉思, 放空, 即使久久才有一次, 仍讓人沉醉. 浪費時間而來的, 不止緣份; 還有聆聽內心的聲音, 和精神的接軌, 也是不能或缺的一環.
2016-04-02
Dinner
2016-04-27 628 views
一直知道太子有間小店叫居廬,但因為位置偏僻,所以無去。但因為朋友推介其窩夫,比得上咖啡弄,所以要去試下,順道慶祝朋友生日。夜晚9點左右到,可能因為閒日,所以人唔多。鋪頭唔大,得4張枱左右。裝修有點懷舊,燈光都昏暗。餐牌上選擇不多,餐點主要西式為主。點了士多啤梨窩夫和煙肉芝士烤多士。另外又點左2杯熱朱古力。士多啤梨窩夫好大份,窩夫厚切,可以一開四,好足料。咬落去充滿面粉和蛋香,外皮好脆,內裏就鬆軟,拍得住咖啡弄。而且士多啤梨大大粒,有雪糕,醬又多,真係好好食。多士鋪滿芝士熱辣辣上枱,一陣芝士香,雖然唔大份,但食完甜野食下佢都好開胃。最意想不到係朱古力都可以拉左隻可愛熊仔俾我地2個,好得意,而且朱古力味好濃,好好飲。雖然店仔細細,但每樣食物都好有誠意,而且味道有質素,野飲拉花又得意,絕對推介,下次黎可以試埋佢啲咖啡。

2016-03-17
$100 (Dinner)
Celebration
Birthday
2016-04-02 651 views
難得假日,總想到咖啡店休閒一下~這次選址旺角區,因比較方便!店子不大、且是開放式的~幸好在內街,沒有太多車經過~的確,店子是古式建設、但又有盞大吊燈(應該是for 晚間賣酒的感覺)我們點了蜂蜜咖啡、玫瑰latte~蜂蜜咖啡—一般,沒有特別驚喜、有輕微的蜂蜜味、可再濃一點!玫瑰latte—不錯!有淡淡玫瑰的香味值得一讚是草莓窩夫很有旦香味!好好食!還點了pizza~新鮮即制!批邊脆身又拉出芝士~不錯!
難得假日,總想到咖啡店休閒一下~

這次選址旺角區,因比較方便!

店子不大、且是開放式的~幸好在內街,沒有太多車經過~

我們點了蜂蜜咖啡、玫瑰latte~

蜂蜜咖啡—一般,沒有特別驚喜、有輕微的蜂蜜味、可再濃一點!

玫瑰latte—不錯!有淡淡玫瑰的香味

值得一讚是草莓窩夫很有旦香味!

好好食!

還點了pizza~新鮮即制!批邊脆身又拉出芝士~不錯!
2016-03-24
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$150 (Tea)
  • 士多啤梨窩夫配雪糕
2016-03-29 586 views
好耐無寫食評,不過真係驚有人中伏,唯有remind 下各位本身果日想去神經餵飼,吾知咩原因去到無開,即刻openrice 近近地搵到呢間,打電話問地址,男店員勁不耐煩亦不作講解2個路痴終於搵到,多人無位,等左一陣終於有位,order 榛子咖啡,一件opera ,一份吐司 & 一份薯皮榛子咖啡,吾落糖都甜過奶茶,以為叫錯,無咖啡香opera ,好似幾日賣吾出咁,餅底好似雪乾左豆腐渣咁,真係吾好食,真心磨姑吐司,不得了,衰過OK $10果塊pizza 仔,大佬$68 一塊方包加d茄汁再放一推又吾新鮮又吾好食雜物係面,老老實實,$68 一件吐司吾係貴,但$68 一件垃圾絕對吾值最後,宇宙最强焗薯皮,首先,meun 上面薯皮係干身,一份有幾件,一上枱係一碟好似茄汁肉丸,用一堆茄汁浸住一塊薯皮,無錯,$68 係一塊油溢味超重,一件好似焗完又焗,焗完又焗,一塊怪味薯皮收我$68 ,我真係以為係眼花,呢個價錢,呢個質素,呢個份量,簡直無言最後呢餐垃圾2個人食左$240 ,我同朋友仔都淚在心裏流為左補償自己,行左去深水步買左件美味奶醬多$9 填補今餐空虛,完
好耐無寫食評,不過真係驚有人中伏,唯有remind 下各位

榛子咖啡,吾落糖都甜過奶茶,以為叫錯,無咖啡香

最後呢餐垃圾2個人食左$240 ,我同朋友仔都淚在心裏流

榛子咖啡