2016-11-21 129 views
啊姨餃子 ($32) 一口和牛 ($48) 脆爆雞翼 ($28/5隻) 糖心蛋肉燥麵 ($58 dinner set)荃灣一向都係美食集中地 好多好野食😋今次呢間台灣小店好足料 唔錯👍🏻特別欣賞佢既啊姨餃子 店主話真係由佢既啊姨包架 so warm 家的味道😚仲有三種味道 我推薦冬菇個款!好香菇味仲有好多菇同🐷肉係入面😋另外佢既炸物都唔錯 調味又好👌🏻
啊姨餃子 ($32)
一口和牛 ($48)
脆爆雞翼 ($28/5隻)
糖心蛋肉燥麵 ($58 dinner set)

另外佢既炸物都唔錯 調味又好👌🏻
2016-11-20 296 views
起初以為這台灣店舖只主打湯麵跟小食😳原來甜品都不錯<鮮雜果話梅紅茶> 🍹$34紅茶味夠😏雜果令飲品清新及話梅帶動到好開胃 (點解我咁講?因為全部都係我一人全怒吃)<牛魔王麵> 🐮$48 🌶麻辣湯底+$3麵是自家製上海麵🍜食落比較幼滑兼帶一點韌度,而牛肉其實是用福建整法,打成牛肉梗😌第一次食覺得唔錯,爽口滑嫩又夠膠😋仲有粟米、木耳跟菜👉佢呢到麻辣嘅小辣唔算辣,可中辣起跳<阿姨餃子> 🍵$18 /跟餐價呢到嘅餃子比較似家鄉風味,都係自家包製👐韭菜餃跟冬菇餃難分高下-<炸雞翼> 🐔$20 /3隻雞翼係即叫即炸,外皮炸到金黃脆口,入面保持到肉嫩😅不過有點細隻跟貴<真的失戀了> 🍨$38這個甜品有台式味道,入面用上仙草做底,加上抹茶凍跟麻糬,可自選一球雪糕(益力多味都唔錯)😚苦、甜、酸齊哂<冰火西多士> 🔥$28這個我超愛、其實佢係焦糖糖不甩,煙煙韌韌非常好食😍面頭仲有黑白芝麻跟花生碎
起初以為這台灣店舖只主打湯麵跟小食😳原來甜品都不錯
<鮮雜果話梅紅茶> 🍹$34
<牛魔王麵> 🐮$48 🌶麻辣湯底+$3
<阿姨餃子> 🍵$18 /跟餐價

<炸雞翼> 🐔$20 /3隻
<真的失戀了> 🍨$38
<冰火西多士> 🔥$28
2016-11-19
$90 (Dinner)
2016-11-18 425 views
荃灣近年開了很多食店,我們見到這間店的名字很有心思,中文叫入麵,英文叫entrance,互相呼應。光看店面已經很吸睛地板和櫃臺的設計很懷舊。店外還有易拉架廣告,確保路過的人不會錯過餐廳內部設計很有特色,白色的磚牆加上食物的圖片,與光管融合的置物架為餐廳添加了不少氣氛。店內一個角落:不愧為台式餐廳,以黑白為主調,加上塗鴉,看了令人心情愉快,心境也跟著年輕起來。店員招呼我們坐下,隨即為我們介紹餐單的內容,又向我們推介值得一試的飲品和菜式,然後又不忘提醒我們慢慢選,不用急,可以一道一道菜地點,實在是太貼心了!服務員推薦我們點特飲,細閱餐單後,我們也覺得特飲是值得試的,因為在別的店不會找到。藍玫瑰和藍天寒蜂:非常特別,從未在其他食店見過。根據菜單,飲料不含色素,但有豐富的維他命A, C, E和花青素。我們本來就喜歡藍色,見到藍色飲料真的很驚喜兩杯飲料各$22,也算值得的,因為真的很稀有。兩杯都有藍蝶花,所以顏色偏藍。藍玫瑰入口時嘗到很重的柚子味,吞下後口裡卻有玫瑰的芳香。藍天寒蜂入口是荔枝味,而且很甜,因為有蜂蜜,它的口感主要來自寒天,在口裡爆破的感覺令人很滿足!牛魔王湯麵:湯底是特濃豬骨湯底

光看店面已經很吸睛
地板和櫃臺的設計很懷舊。
店外還有易拉架廣告,確保路過的人不會錯過
店內一個角落:

藍玫瑰和藍天寒蜂:
藍玫瑰和藍天寒蜂

牛魔王湯麵:
牛魔王湯麵
湯底是特濃豬骨湯底,點菜時會懷疑,牛肉加豬骨湯底會不會很怪,結果效果很好,沒有違和感,建議吃的時候順便喝一下湯底,會有意外驚喜,真的很好喝。
牛肉煮得很好,很滑很軟。一般最怕牛肉煮過了火,這道菜完全沒有這問題。麵是上海麵,很適合用來做湯麵,不舔牙又有點彈性,老闆說是特別訂製的。可以看得出他對食材的堅持,訂製一定不便宜,但為了食物質素,他寧願減少利潤。

蟹粉撈麵:
蟹粉撈麵
見到餐單寫這是時令推介,當然不能錯過!$88有點貴,但想到不是每日都有,就覺得要試試。整道菜最特別的是蟹粉,很鮮甜惹味,從未見過這麼一大塊蟹粉,喜歡吃蟹的朋友一定要試!

蟹粉令人太興奮了!相比之下其他材料沒蟹粉那般帶來無限沖擊。還是覺得上海麵最好用來做湯麵,它不適宜太乾,會很怪,幸好撈麵附上gip汁,濕一點口感會好很多。

阿姨餃子:
阿姨餃子
$32有6隻,價錢偏貴,但勝在可以自由配搭味道。一共有三種味:冬菇、菜肉和韮菜,我們各要了兩隻。
冬菇餃裡的冬菇很軟,不會很難咬,味道清甜,有菇味,嘗得出是用心之作,毫不馬虎。菜肉餃的豬肉是新鮮豬肉,沒有雪藏味。韮菜餃的韮菜味掌握得很好,平時吃餃子最怕韮菜味太濃,這裡沒有這個問題。

店主很友善,會走過來跟我們聊天,他不只是做生意,還把食客當作是朋友,難怪店裡有些客人都是他的熟客。他問我們對食物的意見,看得出他很想做得更好,這種落手落腳,又力臻完美的老闆真是買少見少。

他見我們點了不同食物,又送了兩粒椒鹽雞球給我們試試,真的很慷慨!

椒鹽雞球:
椒鹽雞球
雞球的皮是炸的,比一般炸雞粒的皮薄。其他地方的雞粒很小,卻有一半厚度來自皮。這裡的雞球的皮既薄又軟,卻仍是脆的,裡面的雞肉很滑,很好!

最後我們吃甜品
,我們點了兩款甜品

1. 真的失戀了:
真的失戀了
我們選了榴槤雪糕,也是因為店員推介,而且外面很少有店賣榴槤雪糕。雪糕味道很好,榴槤味極充足,卻又拿捏得很好,多一分太多,少一少太少。
反而旁邊的綠茶涼粉和普通涼粉就有點苦,店員說是特意這樣設計的,以照顧喜歡甘甜味的食客。可能就是這苦味,成就了這甜品的名字。

2. 雪之布朗尼:
雪之布朗尼
甜品賣相極好,用糖霜砌出雪花圖案,看了會心情大好,坐附近的小朋友看到也嚷著要點。
雪糕方面,我們點了益力多雪糕,味道也不錯,但我們比較喜歡榴槤雪糕。布朗尼中有很多杏仁碎,很特別,我的感覺是店主很努力要讓每道菜都跟別的店不同,這份心思很值得食客珍惜。
整頓晚餐用了$298,價錢算是合理。我們都很享受這頓飯,餐廳氣氛、店員態度、食物味道都很好,有機會我一定會再來!
2016-11-16
$149 (Dinner)
藍玫瑰和藍天寒蜂
牛魔王湯麵
椒鹽雞球
  • 榴槤雪糕
2016-11-13 80 views
今晚一個人食飯, 行過收工必經既路德圍, 是但搵間餐廳食埋先返屋企.發現有間台灣麵未食過, 價錢唔貴又幾多野揀. 要個豬八戎麵, 個名幾特別, 仲可以選豬骨湯底或是蕃茄湯底, 我選左豬骨, 入口幾濃, 仲帶少少胡椒香味. 豬八戎既豬肉一舊舊, 但一D都唔鞋唔韌, 口感軟滑, 麵線煙煙韌韌夠彈牙, 一路食都唔會浸淋, 口感唔錯. 仲有好多栗米, 生菜配料, 清清地唔會太濃味.剩係碗麵唔夠喉, 要埋脆爆雞翼, 外表炸到剛剛脆, 好香帶少少脆口, 仲好似有D椒鹽, 類似鹽酥雞果D口味, 好台灣味. 雞肉仍保持嫩滑, 又夠入味, 好好味, 可以食多5隻.仲要杯雜果蜂蜜綠茶, 台式特飲真係五花百門, 不過配極咩口味都好飲.  呢杯加左大量新鮮生果, 唔會太甜, 好清新.

發現有間台灣麵未食過, 價錢唔貴又幾多野揀.

Dinner
因為媽媽似乎偏愛中菜,於是決定帶她去吃台灣菜。我們先叫了兩個晚飯套餐。媽媽要日式叉燒面,我則要了燒汁牛肉面。我的燒汁牛肉面是豬骨湯底,我口味比較清淡,這個豬骨湯底的濃度對我來說剛剛好,不太濃也不會淡。後來聽老闆說,原來這個豬骨湯底是沒有落味精的 ! 牛肉看起來像吉野家的牛肉,但口感卻有天淵之別:洋蔥和燒汁都好入味,而且不像吉野家的牛肉般乾澀,很少肥肉。不錯呀!面條是訂造的上海幼面 ! 我媽對這種面條讚不絕口,話好彈牙! 有趣的是,除了面條之外,我總覺得這個面像日式拉面多過像台灣面。XD 因為不論是湯底,還是配料都有日式拉面的影子。但因為我本身也很喜歡日本菜,這個很合我胃口。事實上,我今晚最喜歡的菜就是這個燒汁牛肉面 (豬骨湯底) 呢~ ^_^ 媽媽的日式叉燒面是蕃茄湯底,望起來賣相已經相當吸引,令人胃口大開。蕃茄湯底我嚐了一口,有淡淡的蕃茄味。不得不提的是,這個日式叉燒面真的塊塊也很大塊呀!飲品我們喝荔枝玉露和藍天寒蜂。媽媽的荔枝玉露一上桌,我們已經聞到濃濃的荔枝味 ! 真的沒有偷工減料,有很甜的荔枝味。我決定喝正在做推廣的藍天寒蜂。上半杯是藍蝶花的紫藍色,嚐起來淡淡的,但 menu
因為媽媽似乎偏愛中菜,於是決定帶她去吃台灣菜。

我們先叫了兩個晚飯套餐。
媽媽要日式叉燒面,我則要了燒汁牛肉面。

飲品我們喝荔枝玉露和藍天寒蜂。

我決定喝正在做推廣的藍天寒蜂。上半杯是藍蝶花的紫藍色,嚐起來淡淡的,但 menu 上寫著藍蝶花的營養十分豐富 ! 淡淡的藍蝶花中會嚐到淡淡的蜂蜜味。不喜甜的人可以試下這個呀!又健康外表又好看 !

套餐附送小吃,小吃就普通正常啦,沒主菜咁吸引。手拍青瓜很清爽,但加了醋和豉油之後就有點咸。個人來說比較喜歡清甜的生青瓜。另外,青瓜可以切得整齊點。油菜就正常普通的味道。

我們另外叫了兩個小吃。
媽媽要了香燒大尾魷魚乾。不同在其他流動小吃店或零食的魷魚乾,這個香燒大尾魷魚乾比較大條和厚身,而且每條並不乾巴巴,事實上有點稔,可能因為入面有燒汁 ! 之後聽老闆說,這個魷魚乾用的不是一般的魷魚,是很大條的大尾魷魚 ! 難怪難怪。。。。。。。

我就叫了炸蕃薯條。因為平時吃普通薯條吃得多,蕃薯乾也吃過,但炸蕃薯條則未吃過呢!份量不多,但條條都好粗好大條,表層灑上了椒鹽,入面則是真真正正無花無假的蕃薯! 考慮價錢才20元,呢碟炸蕃薯條也幾物超所值。而且新鮮炸上來的,熱騰騰的,更添風味。

這裡好有人情味。老闆見我們沒點店內的招牌菜,很熱心的推介了幾款菜。於是我們就試了阿姨餃子。因為這個餃子是老闆阿姨自己包的,就得來這個名字了。^_^ 入面的肉好足,皮唔會太薄,但同時又夠滑,咬感不錯。原來這餃子皮是老闆特地挑選,從很遠的地方運過來的。真的很有心 !

熱情好客的老闆又拿了一點店內的招牌肉:豬八戒和牛魔王讓我們試! 豬八戒是豬筋,令人一試難忘:外表望起來是粉紅色,一望就知道很新鮮。吃下去唔覺有調味料,但同時又有豬肉自己本身的鮮味。我本身以為豬筋應該會很難嚼,原來又不是,好像平時的豬肉般。一咬下去,很彈牙。下次真的要叫一碗豬八戒面來嚐嚐。

總體而言,今日的菜我也很滿意,(除了小吃比較普通之外)用料好足,價錢又大眾化,味道不錯,不會太重口味卻不會太淡,感覺很健康。

我下次經過荃灣會再來光顧的 ~! ^_^

Entrance 在連接荃灣站的天橋底附近的一條食店橫立的街,也挺好找的。下次去荃灣吃飯時不妨可以試下這間台灣菜 !
荔枝玉露和藍天寒蜂
日式叉燒面 (蕃茄湯底)
豬骨湯底燒汁牛肉面
好大塊叉燒 ~
香燒大尾魷魚乾
炸蕃薯條
幾大條蕃薯條 ~
牛魔王和豬八戒
2016-11-08
$113 (Dinner)
荔枝玉露和藍天寒蜂
日式叉燒面 (蕃茄湯底)
豬骨湯底燒汁牛肉面
好大塊叉燒 ~
香燒大尾魷魚乾
炸蕃薯條
幾大條蕃薯條 ~
牛魔王和豬八戒
2016-11-10 95 views
Entrance,是一間湯麵店。炸蕃薯條$20蕃薯炸薯條牛魔王面$48餐廳招牌面,牛肉很滑,過於腍身,缺乏嚼勁餃子可單點一種或有三種,包括豬肉餃子,冬菇餃子,韮菜餃子。個人最愛韮菜餃子,豬肉餃味道不太足。
Entrance,是一間湯麵店。
炸蕃薯條$20

蕃薯炸薯條
牛魔王面$48

餐廳招牌面,牛肉很滑,過於腍身,缺乏嚼勁
2016-11-04
2016-10-02 605 views
荃灣路德圍是荃灣區的美食集中營! 早前,聽朋友講,有間餐廳的食物名好攪笑又棧鬼! 聽罷令我也不禁要走到荃灣兜番轉!連店名 <Entrance 入麵> 也有玩味成份! 起初,我聽到店名 Entrance,只會想到「 入口」!打開餐牌,供應:麵類、小食、台式飲品、甜品...等,有些食物名的確幾玩味! 包括:豬八戒麵、牛魔王麵、真的失戀了...另有供應晚餐,那麼更划算!老闆熱情招呼每枱食客!問及食客對食物的意見,務求做到盡善盡美!這裡頗有台式餐廳風格,簡約而舒適! 若非鄰桌的小妹妹問老闆貓貓會不會留在這裡?此時,我才發現店內有白色貓貓公仔躲在一旁!豬八戒麵 $45店方選用豬肉梗,聽老闆說,這是福建美食,我並不是福建人,所以不知道!食落似肉眼筋,富鮮味又有彈性, 份量也不少呢!自家製的麵質爽口彈牙又滑溜!口感討好!店方以大量蕃茄打成蓉,蕃茄湯質感酸香又醒胃,配上雜菜健康清新! 阿姨餃子 $32 (6隻)老闆稱這款餃子是他阿姨包餃子而命名!有三款,口味清怡的椰菜豬肉餃子、鮮美的冬菇餃子及濃味突出的韮菜餃子!入口薄而煙韌的餃子皮摺位很工整!滿載鮮味的餡料,真材實料,物超所值!柳橙薑
荃灣路德圍是荃灣區的美食集中營!
 早前,聽朋友講,有間餐廳的食物名好攪笑又棧鬼!
 聽罷令我也不禁要走到荃灣兜番轉!

連店名 <Entrance 入麵> 也有玩味成份!
 起初,我聽到店名 Entrance,只會想到「 入口」!
 包括:豬八戒麵、牛魔王麵、真的失戀了...
另有供應晚餐,那麼更划算!

這裡頗有台式餐廳風格,簡約而舒適!
豬八戒麵 $45

食落似肉眼筋,富鮮味又有彈性,
 份量也不少呢!自家製的麵質爽口彈牙又滑溜!口感討好!

豬八戒麵
阿姨餃子 $32 (6隻)

老闆稱這款餃子是他阿姨包餃子而命名!

入口薄而煙韌的餃子皮摺位很工整!
滿載鮮味的餡料,真材實料,物超所值!
柳橙薑茶 $25

香橙的天然果然減低薑帶出的辛辣感,味道酸而辣!
 口味獨特,有助舒緩喉嚨不適!
柳橙薑茶香橙的天然果然減低薑帶出的辛辣感,味道酸而辣!
冰火西多士 $28

年糕煙韌的質感,表面以火鎗燒一燒形成焦糖,鋪滿香脆可口的黑白芝麻及花生碎,口感豐富!
冰火西多士
小店的食物真材實料,價廉物美!用料新鮮又抵食!
 值得支持!
2016-09-01
$130 (Dinner)
豬八戒麵
2016-09-09 285 views
呢度既野食名都好特別幾有創意😁豬八戒麵即係豬肉 豬肉會有筋位令到腍得黎又有啲咬口😋麵比較軟身 會扣到湯汁如果湯底可以再濃啲就啡li good la~阿姨餃子有韮菜 椰菜 同冬菇餡揀韮菜餡份量夠足 味道不過不失🙈兩碗麵都有菜,雲耳同蘿蔔粟米做配料份量充足👍🏻 到飲品方面呢度既飲品好似行夢幻路線咁😆好多都係藍紫色藍蝶奶茶賣相好吸引飲之前記得要搖下先不過就略嫌甜左啲🤔 藍玫瑰個名好夠浪漫😍入面包含三個原素 藍蝶花、玫瑰蜜同柚子蜜好似係會有淡淡既玫瑰香散發出黎既柚子蜜咁到甜品今次就試左個推介: 真的失戀了配益力多雪糕 益力多味好出 酸酸地咁係成個甜品既亮點🔆係涼粉上面有麻糬同抹茶果凍麻糬灑左少少糖係面 同抹茶既苦味形成對比下面既係涼粉 成個甜品食落微微苦咁 再加上雪糕有酸酸澀澀 形成好似失戀既感覺😢同個名好搭👍🏻

呢度既野食名都好特別幾有創意😁
豬八戒麵即係豬肉 豬肉會有筋位
令到腍得黎又有啲咬口😋
麵比較軟身 會扣到湯汁
如果湯底可以再濃啲就啡li good la~
阿姨餃子有韮菜 椰菜 同冬菇餡揀
韮菜餡份量夠足 味道不過不失🙈
兩碗麵都有菜,雲耳同蘿蔔粟米做配料
份量充足👍🏻
到飲品方面
呢度既飲品好似行夢幻路線咁😆
好多都係藍紫色
藍蝶奶茶賣相好吸引
飲之前記得要搖下先
不過就略嫌甜左啲🤔
藍玫瑰個名好夠浪漫😍
入面包含三個原素 藍蝶花、玫瑰蜜同柚子蜜
好似係會有淡淡既玫瑰香散發出黎既柚子蜜咁
麻糬灑左少少糖係面 同抹茶既苦味形成對比
下面既係涼粉
同個名好搭👍🏻
2016-09-06 282 views
每次經過都覺得只係一間好普通的台式飲品店, 無諗過原來入面係有晚餐食, 如果唔係因為落雨入去避下, 都唔會有咁多驚喜!點了一份豬八戒麻辣湯麵開頭幻想會係一塊豬扒咁樣…原來係一舊舊豬肉…賣相就真係唔算吸引,但食左第一啖,真心有驚喜呀…因為每塊豬好嫩滑,真心未食過咁嫩口既,一咬唔會好難咀嚼,同埋剛剛好熟既感覺。不過麻辣的湯底就差少少,略為偏淡,如果可以辣多少少就好。另外是餃子,點了幾款餃子,個人最欣賞是菜肉餃,因為味道最夾,入面有汁,肉夠咸,與椰菜配搭,絕配最後點了一款甜品,布朗尼配雪糕…無諗過會咁有心思,個雪糕係益力多味而下面的布朗尼真心好食,好鬆化

點了一份豬八戒麻辣湯麵

2016-08-30
2016-09-04 128 views
一間好似唔起眼既餐廳,但入面好舒適,店員服務非常有熱誠,叫左個牛魔王湯麵,麻辣湯底,湯沒有味精,好濃香 ,牛肉超滑,再配糖心蛋,店員話係牛滑,所以特別滑,好味,再叫左餃子,餃子有菜肉餃,冬菇餃,韮菜餃,餃子唔係全肥肉,用新鮮豬肉,咬落香滑實口,好新鮮,另一特色食物,炸薯條,用蕃薯炸薯條,超甜外脆內淋,千其唔用點茄汁,因為就咁食已經好好食。再介紹下杯飲品,藍碟咖啡,顏色好特別,其實係冇咩特別味,只係純粹靚,咖啡都好香滑。甜品叫左個雪之布朗尼,如果喜愛榴槤可以叫,但我叫左益力多,餅底脆軟同時出現,正。
2016-09-03 148 views
牛魔王麵要麻辣湯底$51,小辣不算刺激,可以再辣d,配料豐富有粟米、木耳、生菜,仲有主角牛肉。牛肉比一般的好咬,筋位有嚼勁,肉鮮嫩滑。幼身麵偏淋,但吸到好多湯底,份量也好多,好夠食。阿姨餃子$32,有6隻,包得賣相吸引,雖然唔係滿滿肉餡,但肉汁多又夠香,冬菇肉餡最好味。藍天寒蜂$22,用藍蝶花沖成茶,顏色好靚,味道飲落係甜甜地的荔枝味。仲有寒天一粒粒好Q彈有咬口。還有爆珠,口感幾豐富。雖然要廿幾蚊,但超大杯,飲完好飽。
牛魔王麵
幼身麵偏淋,但吸到好多湯底,份量也好多,好夠食。
2016-09-03
藍天寒蜂
一向來荃灣都食米線, 但經過ENTRANCE見到有藍蝶花特飲, 個色太靚啦, 忍唔住買黎飲, 仲俾我發現有d特別菜式名, 豬八戎/ 牛魔王......等等, 原來麵食/飯類既名, 所以晚餐就係度解決.藍天寒蜂 $22, 用左藍蝶花/ 寒天/ 蜂蜜分子/ 荔枝汁 調整而成, 上層有好靚的藍色藍蝶花沖製, 下層是清爽甜美荔枝汁, 仲有蜂蜜分子, 即是爆珠增加口感, 但最Q彈的是寒天, 餐牌仲寫埋其營養成份.藍玫瑰 $22, 用左藍蝶花/ 玫瑰蜜/ 柚子蜜 調整而成, 玫瑰味突出, 底部的柚子蜜搞勻飲, 甜甜地似韓國柚子蜜味, 兩者味道平衡.豬八戎麵 (蕃茄湯底) $45, 蕃茄湯好濃偏酸的口味, 用料十足.豬八戎就是豬肉加筋位特別整成的, 口感比一般豬肉更有咬口, 因為有點筋位, 爽中帶點咬勁, 比較嫩滑.牛魔王麵$48 (麻辣湯底+$3),  湯底清而濃郁, 麻辣需要加錢, 選擇了小辣好易接受, 反而想再辣一點, 原來可以叫店員再加辣.牛魔王即是牛肉加牛筋, 嫩淋中帶點筋位的咬口, 比豬八戎更爽口好咬, 牛肉也煮得岩岩好.2款的麵都是有點似上海麵, 但幼身好多, 質感幾好. 而且掛到好多
藍玫瑰
幼身上海麵
2款的麵都是有點似上海麵, 但幼身好多, 質感幾好. 而且掛到好多湯汁, 味道更豐富.
阿姨餃子 (6隻)
小食叫左個阿姨餃子 (6隻) $32, 細問之下原來有三個口味, 分別韭菜/ 冬菇/ 椰菜.
阿姨餃子 (6隻)
冬菇味道最好, 好香菇味又多汁, 味道最濃厚. 有媽味包餃子的感覺, 店員說是個老人家包的, 所以叫阿姨餃子.
2016-08-30
$86 (Dinner)
藍玫瑰
阿姨餃子 (6隻)
放工會合女朋友往荃灣Entrance食dinner, 我們點了朱八戒湯面配田園蕃茄湯底, 菜肉阿姨餃子、椒鹽雞球配特濃朱骨湯底、白桃綠茶、菜心、藍玫瑰、真的失戀了配蕃石榴雪糕和雪之布朗尼配榴槤雪糕。朱八戒湯面配田園蕃茄湯底, 朱八戒朱肉好彈牙, 底底很好味的蕃茄湯;菜肉阿姨餃子, 阿姨每隻都人手製作, 份量豐富很好食;椒鹽雞球配特濃朱骨湯底, 椒鹽雞球好脆好香口, 朱骨湯底好夠味;白桃綠茶味道適中;菜心灼得香濃, 好美味;藍玫瑰好香柚子味, 很開胃!真的失戀了配蕃石榴雪糕, 蕃石榴雪糕好正! 味還道似食真蕃石榴, 另外甜仙草, 麻薯好入味, 最後,雪之布朗尼配榴槤雪糕, 榴槤味道剛剛好, 布朗尼夠熱和甜度剛剛好! 這裡美味的晚膳
真的失戀了配蕃石榴雪糕
2016-08-25
$127 (Dinner)
2016-08-28 108 views
主要黎想試下甜品真的失戀了: 配榴槤雪榚 對於仲意食榴槤嘅人就唔會喜愛 雪榚cream味太重 榴槤味太少 唔夠濃 仙草唔知點解有啲薄荷味 有啲古怪 啲麻糬有紗糖 本人就仲意食無紗糖既 日式白雪公主: 配雲呢拿雪糕 生果新鮮 不過46蚊有啲貴 奶凍又幾好食 滑 同濃奶味 整體上幾好 冰火西多士: 其實係 麻糬有芝麻同黑糖燒過味道一般 不過幾特別嘅 服務幾好 睇得出用心 不過有改進嘅地方
主要黎想試下甜品

冰火西多士: 其實係 麻糬有芝麻同黑糖燒過
味道一般 不過幾特別嘅

服務幾好 睇得出用心 不過有改進嘅地方
2016-08-26 127 views
第二次幫襯,天氣熱點左冷麵食,麵既質感煙un,好有咬感,食物質素中規中矩,我鍾意小店食野,除左食物味道,仲多一份人情味,老闆好nice同有禮貎,當我地望住餐牌有選擇困難症,老闆好有心機介紹我地食咩。
2016-08-25
$70 (Dinner)