呢間餐廳以百碟宴而著名,好岩一圍人食,果晚我哋兩個人叫咗幾個菜式咋🤣餐廳地方大,裝潢靚,坐得好舒適,下次帶埋屋企人嚟食先👌🏻.羅春閣爆汁生煎包 $78又真係有爆汁🤩好食呀!食生煎包最緊要唔好燙親個嘴🙈日喜灌湯小籠包 $74皮薄餡正又多汁!🤤不過生煎包同小籠包嘅價錢都較貴😭孜然羊肉 $118賣相唔錯!✨好多羊肉,幾好味,如果孜然再重啲會更好~上海粗炒 $78用真上海麵去炒而唔係烏冬🤫大大碟,幾抵食!爆汁牛肉餡餅 $48幾好味,但細件,唔夠喉🙈吾是南瓜 $48 外層好煙韌,原來入面係紫薯蓉餡!好好味!💜
呢間餐廳以百碟宴而著名,好岩

又真係有爆汁🤩好食呀!食生煎包最緊要唔好燙親個嘴🙈
日喜灌湯小籠包 $74

皮薄餡正又多汁!🤤
不過生煎包同小籠包嘅價錢都較貴😭
孜然羊肉 $118

賣相唔錯!✨好多羊肉,幾好味,如果孜然再重啲會更好~
上海粗炒 $78

用真上海麵去炒而唔係烏冬🤫大大碟,幾抵食!
爆汁牛肉餡餅 $48

幾好味,但細件,唔夠喉🙈
吾是南瓜 $48

外層好煙韌,原來入面係紫薯蓉餡!好好味!💜
2019-08-21 42 views
因為有大肚朋友,為左坐得舒適,所以選擇呢到。除左冷氣凍啲,基本上都好好。招呼都好周到。酸菜班塊超好食,夠酸夠辣,料又夠多(例如:水晶粉、芽菜),班塊又好食。價錢同味道成正比。醉雞 同 生炒骨 上次食百碟宴已經食過,超正再點生煎包因為上次分唔到無機會食,果然係肉汁滿滿,搞到朋友一身都係菇湯菜苗真係好好食,但佢既好食程度同價錢成正比清炒萵苣有鑊氣服務好好,環境都唔錯,係冷氣勁凍。仲有個廁所好臭,臭到想嘔。

酸菜班塊
醉雞 同 生炒骨
上次食百碟宴已經食過,超正再點
生煎包
因為上次分唔到無機會食,果然係肉汁滿滿,搞到朋友一身都係

菇湯菜苗
真係好好食,但佢既好食程度同價錢成正比
有鑊氣

醉雞

生炒骨

炒菜苗

酸菜斑片

2019-08-08
$250 (Dinner)
醉雞
生炒骨
炒菜苗
酸菜斑片
2019-08-11 122 views
難得同朋友約到時間聚會,緊係要揀間好坐既餐廳,所以我地黎左係銅鑼灣既日喜樓。佢地最出名既其實係百碟宴,不過我地就得4個人,今次冇機會試啦,希望下次約到多啲人既話再試啦!日喜特調有買一送一優惠,所以我地都每人點左一杯。我揀左甘蔗花茶,味道都幾清新,擺得靚靚咁都幾岩打卡呢。小食點左乾燒蝦球配鍋巴底,平時好似冇咩機會食到,酸酸甜甜配埋脆既鍋巴,好開胃呢。我地每人揀左一道菜,有北京填鴨(半隻),份量岩岩好夠4個人食,可以點半隻價錢都唔算太貴,岩哂想試下既朋友仔。上海粗炒係朋友點名要食,佢話好入味呢,我就冇咩點食。招牌水煮羊肉夠哂香辣,超惹味!羊肉冇煮到太鞋都抵讚。最後點少得菜呢,我地揀左奶油娃娃菜,煮到好淋又唔會太膩。
甘蔗花茶

乾燒蝦球配鍋巴底

北京填鴨(半隻)

上海粗炒係朋友點名要食,佢話好入味呢,我就冇咩點食。
上海粗炒

招牌水煮羊肉夠哂香辣,超惹味!羊肉冇煮到太鞋都抵讚。
招牌水煮羊肉

最後點少得菜呢,我地揀左奶油娃娃菜,煮到好淋又唔會太膩。
奶油娃娃菜
乾燒蝦球配鍋巴底
北京填鴨(半隻)
招牌水煮羊肉
奶油娃娃菜
2019-08-04 167 views
鎮江糖醋小排骨 $68鎮江骨甜甜酸酸咁 一直都算ok欣賞 幾有特色既一道菜食開通常係大size 長條骨果種 呢份細細地幾易入口糖醋汁係呢類菜既signature 實情就主要係甜味 無咩酸既 岩胃口既人自然會鍾意肉質黎講就麻麻地 我嫌實左啲 咬起黎無骨起刀落種暢順 好在小排骨既整法令佢唔會太韌道菜唔算高質 但就幾襟咬既 食下食下都清左唔少四川擔擔麵 $58食京川滬餐館 又點少得叫返碗擔擔麵俾定心理準備大家 日喜樓既擔擔麵係辣既 比起常見果啲無咁落重碎花生肉醬 而係行辣辣地路線味道上都ok既 利申我勉強算係食得辣之人 所以覣得辣度屬一般碗麵同市價差唔多 但係份量偏少 辣之外調料伴料唔算多 主要食其他小菜好過 有啲堅抵玩 當然食碗麵打底都好既薑蔥大頭蝦煮年糕 $258呢兜野好正 係一個姐姐推介 攞自己隻手比劃 話隻大蝦有小臂咁長一上檯 又真係大大隻 不過似係龍蝦黎嫁喎老世 定係我鄉下得劑少見多怪刀叉侍候 肉質ok 用薑蔥整我自己少見啲 又唔似炒同爆果種 而係薑蔥汁 有啲特色既年糕好多下 切得幾薄易入口 幾有咬口 配薑蔥汁味道可以對海鮮有喜好既人可以試下日喜灌湯小籠包 $74呢籠小籠包堅貴
鎮江糖醋小排骨 $68

對海鮮有喜好既人可以試下

日喜灌湯小籠包 $74
呢籠小籠包堅貴 但係又真係好好食
好食既小籠包不外乎皮薄餡靚汁多 全部都中哂
先講皮 夾起一粒小籠包頂影相果陣無整穿 第二粒心急左就爆汁 睇得出同埋食得出皮足夠薄 同埋講得爆汁 當然代表肉汁豐富 餡方面我比較唔講究 食出唔錯口感表示滿意
通常呢個價既小籠包係講緊蟹籽或者特色小籠 如果唔介意貴 呢籠原汁原味叫得過

優惠砂鍋雲吞雞(半份) $98
呢兜雲吞雞超抵玩 又平又有質素 人多果陣更加係必叫
點解佢叫優惠 實情佢做緊半價 又係餐廳個姐姐推介 力sell之下我兩個人都叫左兜黎玩
順手讚下餐廳服務好好 譬如同我地講聲後幫我地切埋雞 飲完一碗又有人主動幫手再舀 (叫左好多野餐桌滿左 擺左係隔離)
雞肉都算嫩口 雲吞仲好食 成碗十幾粒雲吞走唔甩 湯加埋都有六碗左右
唔知佢個優惠詳情點玩 去到幾時 有機會黎既就唔好錯過
$300 (Dinner)
  • 日喜灌湯小籠包
2019-08-01 192 views
同事約咗成個月,終於約到食日喜樓嘅百碟宴!話說呢圍菜,主打sell 100碟內有50款不同京川滬菜色,價錢為$4688/ 10-12人 一圍未計加一。當晚我哋有14人,所以要額外加錢 (然而我又唔係好明點解要加,因為碟數並沒有增加)除此之外,我哋add on咗2小時free flow drink,飲品選擇都幾多,有啤酒紅酒白酒花茶,但啲花茶全部都唔係幾好飲 黑啤同白酒就值得一讚講番啲食物先,其實絕大部份都幾好味 一次過可以試到咁多種唔同嘅選擇,真係唔係成日都有呢個機會!基本上全部食物味道都中規中矩,但係冇乜邊道菜令我有好深印象。而講到賣相最靚應該係呢籠蒸包點。不過我冇試味道,因為佢得六粒,唔夠分~總括嚟講,食百碟宴都係打卡呃like行先,因為最後埋單要成$540 一個人,而呢個價錢,應該可以兩至三個人份量喺呢度叫a la carte。
同事約咗成個月,終於約到食日喜樓嘅百碟宴!

黑啤同白酒就值得一讚

講番啲食物先,其實絕大部份都幾好味

而講到賣相最靚應該係呢籠蒸包點。

不過我冇試味道,因為佢得六粒,唔夠分~

2019-07-22
$540 (Dinner)
2019-08-01 143 views
朋友說試百碟宴,於是多找了11人去品嚐,每位約$420上100碟菜約用30分鐘。終於上完整百碟川菜,氣勢磅礡非百種菜式,因細碟,每樣菜式會double ,重複上百碟食物約30分鐘,8:30到,為拍完整照片9點才開餐,😄食物一般人,期望過大的沒驚喜碗碟精緻,色彩鮮豔,刺激食慾粉皮,甜品不錯有興趣既朋友留意百碟盛宴分兩輪:6:30和8:30上臺,食物上臺要25分鐘。若未能集齊12人,可考慮半席。另外一席的話可以13-14人,因為12人會吃剩。
朋友說試百碟宴,於是多找了11人去品嚐,每位約$420
上100碟菜約用30分鐘。
終於上完整
食物一般人,期望過大的沒驚喜
碗碟精緻,色彩鮮豔,刺激食慾
粉皮,甜品不錯

• 雞絲粉皮
  • 高力豆沙香蕉球
2019-08-01 79 views
呢到係食上海野既最有特色就係有一百碟既大餐 不過今日又無咁豪我地都係叫左幾個送第一個前菜係黃金蝦球 佢既將包埋隻大蝦 好惹味好好食 下隻蝦都好新鮮 下面既米通簡卜卜脆 好夾 再加分之後就係水煮魚 魚都好多 食落都好滑 湯麻辣 不過自問唔係好食得辣 就要三思啦haha奶油白菜都係水準之上 個湯好香濃  菜既程度又岩岩好片皮鴨都幾大份  鴨既質地都好滑 之後皮脆又唔會好肥另外叫左上海粗炒 都有上海野既水準最後食埋甜品就岩岩好喇
呢到係食上海野既
最有特色就係有一百碟既大餐 不過今日又無咁豪

我地都係叫左幾個送

奶油白菜都係水準之上 個湯好香濃  菜既程度又岩岩好

片皮鴨都幾大份  鴨既質地都好滑 之後皮脆又唔會好肥

另外叫左上海粗炒 都有上海野既水準

最後食埋甜品就岩岩好喇
2019-07-25 67 views
日喜樓店鋪面積大,坐得非常舒適。今次同朋友黎到叫左北京填鴨半隻跟12件薄餅、仲叫左填鴨二食醬燒鴨架,個人認為薄餅同填鴨係絕配,配合埋醬汁同其他配菜就更加正,醬燒鴨架就比較多骨,我就唔太鐘意多骨的食物。
日喜樓店鋪面積大,坐得非常舒適。

係銅鑼灣鬧市之中,唔洗等位坐得舒服又可以慢慢食🥰-砂鍋雲吞雞🥘 $98用餐當日店員向我們推介有半價優惠,所以就點了🤣原來係一大煲湯,有雲吞同菜,雞就另上。湯係好足料既中湯,冇味精味,好飲🤤雲吞同菜都好食。雞因爲煲過湯,所以有啲鞋,但食下都無妨。-羅春閣爆汁生煎包 🥟$78/4件果然好爆汁!包底好脆,好好食!拍得住上海食到果啲(雖然上海食係rmb9/4🤣)-高力豆沙香蕉球🍌 $38/3件呢個超推薦!!高力豆沙軟綿綿,好似梳乎厘pancake咁,不會過甜,鍾意甜就可以食埋面層糖霜,唔鍾意撥走就可。餡料是紅豆蓉加香蕉,有香蕉中和紅豆的甜味,好夾🤩-
係銅鑼灣鬧市之中,唔洗等位坐得舒服又可以慢慢食🥰
砂鍋雲吞雞🥘 $98
羅春閣爆汁生煎包 🥟$78/4件
高力豆沙香蕉球🍌 $38/3件
砂鍋雲吞雞
高力豆沙香蕉球
2019-07-22
$130 (Dinner)
砂鍋雲吞雞
高力豆沙香蕉球
2019-07-21 78 views
本身book咗呢間嘢慶祝屋企人生日,點知附近有遊行所以想遲一個禮拜先去,打俾佢地同佢地講我地有老有嫩,為了安全起見淨係想改期唔係想cancel,而且我地已經俾咗$1000 deposit所以我地一定會再來,但佢地好似開咗錄音機咁一味話材料已經訂咗所以唔可以改期,完全沒有事先提醒,問佢地之前幾個禮拜遊行有無影響,先話有!但都係個句- 唔得,完全唔會體諒客人!最後講到我地一肚火,最終都係要放棄deposit,並且以後都唔會去!為了區區$1000咁樣對客人,實在難而接受!
2019-07-21
Celebration
Birthday
2019-07-18 87 views
位於登龍街gei 日喜樓 主打食中菜一直我都想試下呢度個百碟宴 但今日只得兩個人 所以食唔到喇一落去有個打卡等位區 中式圓櫈 別具一番風味坐位都好舒適 俾人有舒服gei 空間感兩個人黎講 我地會唔會叫得太多野食呢酸菜魚 - 魚肉新鮮扎實 食落嫩滑佢用小辣調味 適合好多唔食得辣gei 人都可以淺嘗一下酸菜味道濃郁  令人好開胃乾扁四季豆 - 四季豆爽甜 配上辣肉碎香口又惹味 令人食指大動四喜臨門 - 4種味gei 小籠包 有原味/蒜香/九層塔/茴香每一個都有香濃湯汁我自己就最鐘意九層塔 香味好突出瀑汁牛肉餡餅 - 無呃人 真係好Juicy外皮煎得好香脆 一啖食到外脆內軟又多汁 正呀大千雞 - 呢個雞食落好得意 甜甜地 又帶住花椒香味雞肉炸過 皮脆肉嫩 配上青蔥感覺多一份清新飲品我地叫左香茅薑茶 佢淡淡gei 香茅味感情清新配上濃而不辣gei 薑茶令人身心舒暢
位於登龍街gei 日喜樓 主打食中菜

雞肉炸過 皮脆肉嫩 配上青蔥感覺多一份清新

飲品我地叫左香茅薑茶 佢淡淡gei 香茅味感情清新
配上濃而不辣gei 薑茶令人身心舒暢
2019-07-15 128 views
日喜樓呢個名好似有點熟悉,原來是日熹樓的前身。由從前的杜老誌道改到宜家銅鑼灣的登龍街V Point我一直都咁喜歡。日喜樓主打上海菜,都是以重口味為主完全岩曬我。由灣仔轉到銅鑼灣無論格局與裝潢都大有不同,現在全走摩登簡約的路線,位置相當方便而且寬敞。餐牌上的種類花多眼亂,而且有六月限定優惠,真係何其吸引。由點心、小菜、涼菜、飯粉麵、甜品應有盡有並以IPAD所顯示出來。飲品方面,現在更有買一送一的優惠,多款任品選擇。雲呑雞 $98本身$198現在只需$98可以食到雲呑雞 又點可以不試呢?雲呑相當飽滿而且熱騰騰連同湯汁同吃份外美味。還有半隻飯肉嫩無比,連同雲呑足夠6人食用抵食推介。 京味韮菜肉餡兒餅$38京菜又點少得京味韮菜肉餡兒餅,喜歡日喜樓以小碟的設計,每份都細小碟可以吃多幾種款式。外脆油份不高的韮菜肉餡兒餅,輕輕咬一口肉汁滲出,韮菜味道濃郁又惹味。羅春閣爆汁生煎包 $78招牌菜又點會不點呢?以小鍋奉上保持其熱力,每粒都脹卜卜外脆,爆汁生煎包 的確有爆汁的效果,肉汁豐盈令人回味無窮。椰汁炸饅頭 $28看似普通的炸鰻頭,其實更見不平凡。椰香濃郁包著外層,而且即叫即炸的關係連同煉奶同吃,美味
雲呑雞 $98
京味韮菜肉餡兒餅$38
椰汁炸饅頭 $28
看似普通的炸鰻頭,其實更見不平凡。椰香濃郁包著外層,而且即叫即炸的關係連同煉奶同吃,美味極了。
椰汁炸饅頭
五香燻魚 $48
涼菜其中一款手工菜式,五香燻魚甜味什多外層帶有脆身,魚味肉嫩一客有六件左右,重口味朋友必點之物。
干煸四季豆 $98
四季豆帶有少許香菇添加無限口感,少許辣度倍感美味。
干煸四季豆
擔擔麵 $58
我最愛的擔擔麵,不過其份量略小。若然多少許麵條及花生醬味道更濃郁會更好。
豆沙窩餅 $48
最後又點少得豆沙窩餅作結,不過份量比較少未能滿足我的肚子。不過它的豆沙味道濃郁值得一試。
2019-06-12
椰汁炸饅頭
干煸四季豆
2019-07-11 66 views
#cassiegocwb-瘦編今日收工去左銅鑼灣Vpoint嘅日喜樓上次食過佢嘅Lunch Set真係好正好好食。🙈-晚餐就無Set,只可以散叫,比Lunch Set會貴少少,不過都係咁好食。今次叫左雞煨麵同招牌上海小籠包($74 4隻)。💕-雞煨麵個湯底好濃好香雞味,啲麵吸收哂啲雞味,個麵仲會有少少碎菜、碎豆腐同碎雞肉做配料。招牌上海小籠包食法一定係先咬一小啖,之後吸裏面嘅肉汁,超級鮮甜,食完4隻又會想再叫多4隻!🙈-味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)抵食評分▶️️🌕🌕🌕🌑🌑 (3)回購評分▶️️️🌕🌕🌕🌗🌑 (3.5)-➡️日喜樓 (銅鑼灣)📍銅鑼灣登龍街18號V Point B1樓
#cassiegocwb
味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
抵食評分▶️️🌕🌕🌕🌑🌑 (3)
回購評分▶️️️🌕🌕🌕🌗🌑 (3.5)
➡️日喜樓 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣登龍街18號V Point B1樓
2019-07-10 95 views
日喜樓位置鄰近地鐵站,地點非常易找。 餐廳寬敞,又配合現代化的裝修,比一般中菜館有不同的感覺。他們以100小碟的小菜馳名,但我們一行只有兩人,所以只選了單點菜式。我們先點了醉雞和木耳作前菜。木耳充滿著麻油香,但又不會過於油膩,而且廚師混入了生蒜,添上一層刺激感,是很好的開胃小食。醉雞份量恰當,醉雞汁不會帶有強烈的酒精味,而且雞件頗滑,值得一試。再來點了四色小籠包,小籠包的皮不厚不薄,筷子夾起上來不易篤破,中間的肉汁又得以保留。個人最喜愛還是原味,但建議放涼一會兒才進食以免燙口。另外點了半份的片皮鴨,他們把餅皮用隔油紙分開以免餅皮黏在一起,十分細心。鴨皮脆口,非常好吃,皮和肉的份量各半,是不錯的選擇。最後點了吾是南瓜,猶如其名,它不是由南瓜製成的甜品。外皮製成南瓜形狀,中間包著紫薯蓉,甜而不膩。

Type of Meal
Dinner
  • 杞子花雕醉雞
  • 北京填鴨
2019-07-09 62 views
周末長假期輕輕鬆鬆行下街,偶然出太陽偶然雷暴是這個週末的特色,行過幾次見到呢間日喜樓,位於地庫今日終於一試,水準有幾好喎!裏面人幾多,好多個家庭客,今晚我哋食呢幾樣:雞絲粉皮 $58牛肝菌、雜菌慢煮黑豚肉 $228孜然羊肉 $118羅春閣爆汁生煎包 $78四川擔擔麵 $58雞絲粉皮麻醬夠晒濃又杰,粉皮很滑又黏汁,所以好好食。第二到來是孜然羊肉,比想像中更好味,羊肉唔騷又多汁,夾埋啲青椒紅椒洋蔥食,好香口惹味。羅春閣爆汁生煎包𥚃面真係有湯汁,所以有少少燙口,要小心慢慢食,底層果皮都幾脆,但係有啲硬硬地,可能要咁樣先至有理想效果。牛肝菌、雜菌慢煮黑豚肉等左好耐下先到,可能是慢煮嘅原因,哈哈!同想像中嘅黑豚肉唔同,事實上係五花腩肉,叫做醬汁煮五花腩比較啱,入口即溶,非常腍,鬆化,好好味,要來撈麵一流,所以特登剩番兩件打包返屋企聽日晏晝食。最後的擔擔麵,辣度啱啱好,分量調味都好適合,好食。全部味道都好好,呢間值得推薦。

裏面人幾多,好多個家庭客,今晚我哋食呢幾樣:

雞絲粉皮 $58
牛肝菌、雜菌慢煮黑豚肉 $228
孜然羊肉 $118
四川擔擔麵 $58

雞絲粉皮麻醬夠晒濃又杰,粉皮很滑又黏汁,所以好好食。

最後的擔擔麵,辣度啱啱好,分量調味都好適合,好食。

全部味道都好好,呢間值得推薦。
2019-06-30
$230 (Dinner)