Restaurant: EverShine
Info:

2023-01-21 136 views
餐廳以健康與美味兼備為主題,餐牌上的食物都列出卡路里、蛋白質、碳水化合物和脂肪,非常有心思。店內佈置相當精緻,更設有室外花園座位,充滿清新文青感。 紫薯窩夫配焦糖海鹽和雪糕暖笠笠的窩夫裡面加入紫薯蓉,配上香甜的焦糖海鹽和冰凍雪糕, 口感豐富。 咸蛋黃羅勒雞翼咸蛋黃質感幼滑起沙,包裹住肉質嫩滑的雞翼,鹹香惹味極邪惡。 黃金香辣蜆肉意粉蜆肉味道鮮甜,意粉軟硬適中,加入咸蛋黃醬和東南亞醬汁,微辣更加惹味。 芝士南瓜汁配意式野菌雲吞雲吞皮非常軟滑,香濃的南瓜蓉平衡了厚重的芝士味, 不會覺得膩,而且口感豐富。藍天白雲(左)海鹽焦糖香蕉藍螺旋藻牛奶怒(右)桂花、雪梨、無花果

店內佈置相當精緻,更設有室外花園座位,充滿清新文青感。

紫薯窩夫配焦糖海鹽和雪糕

咸蛋黃羅勒雞翼
咸蛋黃質感幼滑起沙,包裹住肉質嫩滑的雞翼,鹹香惹味極邪惡。

黃金香辣蜆肉意粉

芝士南瓜汁配意式野菌雲吞

藍天白雲(左)
海鹽焦糖香蕉藍螺旋藻牛奶
怒(右)
桂花、雪梨、無花果
2023-01-15 157 views
Badboy帶埋朋友去咗中環一間小店,小店有室內室外嘅座位,室內係淺色調休閑嘅裝潢,室外係舒適寫意嘅露天小花園。Badboy同朋友坐室外,天色好好,影相都特別靚,前一晚無點瞓都覺得精神爽利😆店主精心製作好多既健康又美味、賣相又吸引嘅美食同飲品,餐牌上仲寫哂每樣食品嘅卡路里、蛋白質、碳水化合物同脂肪嘅數據😳店主嘅用心令人欽佩😃。🥣藍色螺旋藻乳酪碗$82乳酪碗有好4款味道,每款都唔同顏色。店主介紹藍色螺旋藻對皮膚好,岩哂近排受皮膚問題困擾嘅badboy🤭同埋玻璃碗裝住藍色嘅乳酪,上面仲有好多香蕉、紫薯乾、提子、士多啤梨等等,色彩繽紛igable☺️🫐招牌藍莓乳酪雲石芝士餅$68掛住影相擺耐咗溶咗少少😆芝士餅口感偏軟身同濕潤,容易融化喺口中滲出濃郁嘅芝士味而不膩,藍莓喺中間可以令芝士餅嘅味道無咁單一、fresh啲😋🧇紫薯窩夫配焦糖海鹽和雪糕$98第一次食呢種薄身嘅窩夫,脆脆哋又棉棉哋,同曲奇雪糕一齊食好食又唔會膩。夾紫薯片同水果粒食又係另一番風味。☁️藍天白雲$55好似富士山嘅杯裝住,好可愛嘅海鹽焦糖香蕉藍螺旋藻牛奶😆面層嘅奶泡好厚🥛都幾滑,唔會好甜。☕️竹炭鮮奶咖啡(熱)$50喺其他地方都無見有

🥣藍色螺旋藻乳酪碗$82

🫐招牌藍莓乳酪雲石芝士餅$68

🧇紫薯窩夫配焦糖海鹽和雪糕$98

☁️藍天白雲$55

☕️竹炭鮮奶咖啡(熱)$50
喺其他地方都無見有竹炭咖啡,聽店主介紹係加入咗竹炭粉,可以吸濕排毒,於是朋友揀咗呢杯試。怕甜怕太濃嘅咖啡可以試試呢杯,咖啡濃度比較低,少甜,奶滑👍🏻

睇得出店主真係好用心經營小店,熱情細心介紹餐廳嘅食物同飲品。如果喺附近返工,不妨lunch time過嚟充吓電,平日一至五嚟跟餐可以優惠價加配指定飲品。假日過嚟嘆吓咖啡、嘆吓茶都係一個唔錯嘅選擇☺️。
2022-11-21 428 views
行經卑利街發現有間小餐廳入去先知原來有個露天後花園座位/西蘭花煙三文魚配香草忌廉汁貝殼粉醬汁味道惹味將西蘭花莖切粒加入貝殼粉物盡其用之餘仲增加口感👍🏻/輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉醬汁夠多意粉唔會乾啱晒鍾意食嘢多汁嘅香港人食物細細份啱晒女仔食🤭/檸檬乳酸梳打桂花烏龍(凍)兩杯飲品夠晒清新,解渴一流🥰
行經卑利街發現有間小餐廳
啱晒鍾意食嘢多汁嘅香港人
食物細細份啱晒女仔食🤭
檸檬乳酸梳打
桂花烏龍(凍)
兩杯飲品夠晒清新,解渴一流🥰
西蘭花煙三文魚配香草忌廉汁貝殼粉
輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉
2022-11-13 327 views
再次到訪 @ever_shinehk 感覺吃得很健康的餐廳cafe食物的擺盤和色彩都已經好繽紛😍(相信老闆娘有應用「彩虹🌈飲食法)~~打卡同吃一樣感覺超好Der~~~Americano 好飲☕️ 咖啡花拉得靚(未及影相已經被破了😅)平日午餐只有求求其其,來到假日就是要chill一點,對自己胃口好一點吧🥰老闆娘超好人,溫柔又主動為客人推薦餐飲🥰~ 記得要留意佢既飲食節目喇😌Remarks: 上次試過佢地既芝士雲吞,好好味😋唔肥膩,會想追吃的👍🏻
再次到訪 @ever_shinehk
感覺吃得很健康的餐廳cafe
Americano 好飲☕️
咖啡花拉得靚
(未及影相已經被破了😅)

2022-11-08 1742 views
😋味道:9/10 🏡環境:9/10💰性價比:10/10✨👍🏻推薦度:10/10✨.🐼呢間實力小店真係要大推(;´༎ຶД༎ຶ`)雖然睇落十分打手 但真心食完有啲好感動嘅感覺( ; _ ; )/~ 想嚟好耐係因為想打卡個yogurt bowl 點知嚟到真係好多嘢都十分驚喜🥺雖然係小店 但裝修裝飾都好靚好花系🌸然後食物質素非常高 又靚又好味 淨係睇拉花都知好有心思🥰仲要老闆娘真好好服務😭勁nice!而且啲食物真係算平 性價比好高🤩最後就係每款食物都有寫卡路里、protein等 啱晒keep fit嘅人😙成日都覺得有開餐廳心思係重要 所以呢間cafe一句講晒:200分!😍.🥙藍色螺旋藻乳酪碗 480Kcal $78 (9/10)真係又健康又好味😋材料好簡單但每樣嘅份量都恰到好處生果都新鮮 特別係士多啤梨好甜!🥰乳酪好滑 酸酸甜甜好想一啖又一啖食🍝輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉 581Kcal $78 (9/10)本身覺得係普通嘅意粉點知好有驚喜✨帶子煎得恰到好處 好香口意粉乾濕度剛好🍗咸蛋黃羅勒雞翼(3隻)266Kcal $38 (10/10)✨作為咸蛋黃控 十分認可呢個雞翼!肉好嫩滑 而且同個汁
😋味道:9/10
🏡環境:9/10
💰性價比:10/10✨
👍🏻推薦度:10/10✨
🥙藍色螺旋藻乳酪碗 480Kcal $78 (9/10)
真係又健康又好味😋
材料好簡單但每樣嘅份量都恰到好處
生果都新鮮 特別係士多啤梨好甜!🥰
乳酪好滑 酸酸甜甜好想一啖又一啖食

本身覺得係普通嘅意粉
點知好有驚喜✨
帶子煎得恰到好處 好香口
意粉乾濕度剛好

作為咸蛋黃控 十分認可呢個雞翼!
肉好嫩滑 而且同個汁好夾🤤

🌹玫瑰鮮奶咖啡 $44 跟餐$25 (10/10)✨
一入口玫瑰味係爆出嚟💥(勁誇張🥲)
好順滑 味道好平衡 又唔會太甜👍🏻

☕️Mocha $44 跟餐$25 (8.5/10)
朱古力味比較重 尾隨淡淡嘅咖啡香~
  • 藍色螺旋藻乳酪碗
  • 輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉
  • 玫瑰鮮奶咖啡
  • 鹹蛋黃羅勒雞翼
2022-11-04 298 views
👍🏻精緻的花藝小店Cafe👍🏻健康又好看的美食-◾️#黑色竹炭粉乳酪碗 HKD$82像花海一樣的仙氣乳酪碗😍低卡路里美食🧝🏻‍♀️女生必點!!灰色的是乳酪看上去很酷內有番薯脆片,香蕉,草莓,葡萄,亞麻籽乳酪微酸搭配水果的清甜口感豐富且香甜又健康👍🏻很輕盈卻也有飽足感◾️#輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉 HKD$82鮮嫩的帶子肉身很厚煎得金黃💕醬汁很creamy,意粉有嚼勁黑松露加牛肝菌的香味很濃郁菠菜的點綴剛好平衡了油膩感😋◾️#蜜糖芥末雞翼 HKD$42雞翼很入味肉質嫩滑蜜糖芥未汁倒在雞翼上好看又美味伴碟的沙律菜有放芝麻醬🥗◾️#藍天白雲 HKD$58非常推薦的打卡飲料😚健康好喝又美麗👍🏻超讚的粉藍色來自藍螺旋藻的天然色素配白色奶泡分層加上食用花瓣🥰用了山型玻璃杯很像富士山呢🏔喝起來像帶有焦糖香的香蕉奶昔口感偏厚很豐富◾️#玫瑰鮮奶咖啡 HKD$54咖啡香但不濃,奶味比較重一點玫瑰沒有搶去咖啡的味道甜度也剛好適中喝完嘴內還留有淡淡的玫瑰香呢🌹-店後的小小露天空間就像秘密花園帶有神秘感又休閒舒適餐牌貼心的寫了食物的卡路里飲食上都做得十分有心思店長人很nice好熱情❤️推薦大家來跟閨蜜約會👩🏻‍🤝‍👩🏾

👍🏻精緻的花藝小店Cafe
👍🏻健康又好看的美食

◾️#黑色竹炭粉乳酪碗 HKD$82
像花海一樣的仙氣乳酪碗😍
低卡路里美食🧝🏻‍♀️女生必點!!
灰色的是乳酪看上去很酷
內有番薯脆片,香蕉,草莓,葡萄,亞麻籽
乳酪微酸搭配水果的清甜
口感豐富且香甜又健康👍🏻
很輕盈卻也有飽足感

◾️#輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉 HKD$82
鮮嫩的帶子肉身很厚煎得金黃💕
醬汁很creamy,意粉有嚼勁
黑松露加牛肝菌的香味很濃郁

用了山型玻璃杯很像富士山呢🏔
喝起來像帶有焦糖香的香蕉奶昔
口感偏厚很豐富

◾️#玫瑰鮮奶咖啡 HKD$54
咖啡香但不濃,奶味比較重一點
玫瑰沒有搶去咖啡的味道
飲食上都做得十分有心思
店長人很nice好熱情❤️
推薦大家來跟閨蜜約會👩🏻‍🤝‍👩🏾
2022-11-01 241 views
1️⃣紅肉火龍果乳酪碗顏色非常鮮豔,有多款水果-士多啤梨,提子,香蕉,無花果.上面有d紫薯片,蕃薯片.食落好有口感👍🏻乳酪方面較水同淡,火龍果味唔太特出,味道普通.💰HKD$782️⃣比目魚配檸檬牛油汁意粉份量好細🥲真係好唔飽...比目魚都幾嫩滑.檸檬味都夠,但牛油味唔太夠.💰HKD$843️⃣藍天白雲海鹽焦糖香蕉藍螺旋藻牛奶,好重香蕉味,但完全唔甜,所以都麻麻地💰HKD$584️⃣竹炭雲呢拿咖啡就係普通咖啡味💰HKD$50餐牌會寫埋卡路里,蛋白質,碳水化合物含量,都幾用心,不過健康野食食落味道就真係麻麻😹
1️⃣紅肉火龍果乳酪碗

4️⃣竹炭雲呢拿咖啡
就係普通咖啡味
💰HKD$50

2022-10-31 113 views
上環的隱世小店服務不錯,員工有禮😄意粉🍝價錢較一般cafe平少少$80起,但係份量真係少,食完唔覺飽所以真係要留意返份量可能你唔好預計食得好飽或者當輕食咖啡還可以,一般水平,咖啡未算好香濃
上環的隱世小店
服務不錯,員工有禮😄
意粉🍝價錢較一般cafe平少少
$80起,但係份量真係少,食完唔覺飽
所以真係要留意返份量
可能你唔好預計食得好飽
或者當輕食
咖啡還可以,一般水平,咖啡未算好香濃
2022-10-26 135 views
中環隱世後花園餐廳餐廳設有室內室外用餐地方唔算大 但環境都幾別緻.睇得出店主非常用心設計餐單食物唔單止賣相唔錯仲平衡美味同埋健康🥰.芝士南瓜汁配意式野菌雲吞 ($78)南瓜蓉好滑芝士唔會太漏.紅肉火龍果乳酪碗 ($78)配上唔同水果超有營養而且乳酪唔會太甜.紫薯窩夫配焦糖海鹽加雪糕 ($98)窩夫好香蛋味用上真材實料既紫薯而唔係坊間既紫薯粉如果紫薯粒粒份量再多啲就更好
中環隱世後花園餐廳
餐廳設有室內室外用餐
地方唔算大 但環境都幾別緻
睇得出店主非常用心設計餐單
食物唔單止賣相唔錯
仲平衡美味同埋健康🥰
芝士南瓜汁配意式野菌雲吞 ($78)
南瓜蓉好滑
芝士唔會太漏
紅肉火龍果乳酪碗 ($78)
配上唔同水果超有營養
而且乳酪唔會太甜
紫薯窩夫配焦糖海鹽加雪糕 ($98)
窩夫好香蛋味
用上真材實料既紫薯而唔係坊間既紫薯粉
如果紫薯粒粒份量再多啲就更好
2022-10-19 209 views
🔖呢間餐廳性價比好高😍🌟🌟🌟🌟🌟餐廳所有既食物,都會係餐牌上列出食物既總卡路里、蛋白質、碳水化合物、總脂肪⋯好貼心😍座位數量唔算多,但有室外室內座位。職員服務好,細心有禮貌,感覺很親切。🍽黑色竹炭粉乳酪碗$78乳酪碗原來係使用日本無糖有鈣乳酪和所製,口感厚實香甜,再用藜麥、亞麻籽、番薯片等健康食材做配料,口感豐富。🍽芝士南瓜汁配意式野菌雲吞$78南瓜味好出,雲吞食落重芝士味,大概有8-9粒雲吞。🍽帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉$82呢個味道比較啖口啊,但意粉非常掛汁,食到個口將住咗😋🍽藍莓乳酪雲石芝士餅$64以乳酪代替忌廉,比坊間吃的輕盈清新。口感香滑,食完一啖就想再食!🍽藍天白雲$58海鹽焦糖香蕉藍螺旋操牛奶🥛,呢個嘢真係好似藍天白雲,上下兩層層次分明,飲落都重香蕉味,牛奶加上焦糖既甜味,味道清淡得來又帶一點甜。💡整體餐廳好好啊,環境舒服,性價比很高,上菜速度都好快。下次再去食其他嘢先!💡餐廳仲會有工作坊,或者仲可以包場添。

🍽黑色竹炭粉乳酪碗$78

🍽芝士南瓜汁配意式野菌雲吞$78
南瓜味好出,雲吞食落重芝士味,大概有8-9粒雲吞。

🍽帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉$82
呢個味道比較啖口啊,但意粉非常掛汁,食到個口將住咗😋

🍽藍莓乳酪雲石芝士餅$64

🍽藍天白雲$58

💡餐廳仲會有工作坊,或者仲可以包場添。

係中上環一帶性價比高嘅cafe 價錢親民 主打全日brunch嘅概念 有得揀坐室內定室內 室外就比較似花園feel 環境都好靚同埋適合打卡 室內唔洗驚好熱因為枱上都有小風扇😆-點餐前已經有杯茶提供 我個日去嘅茶係有金蓮花同埋檸檬🍋飲落去幾清新🍃 最特別嘅係menu上面有提供每道菜式嘅卡路里、蛋白質、碳水化合物、總脂肪嘅數量 大家做選擇都可以考慮 亦唔洗擔心吸取太多熱量🔥-1.紅肉火龍果乳酪碗 $78之前都有係ig見過人po哩個yoghurt bowl 好似好吸引咁 今次終於到我試😍 有水果嘅鮮甜味 好清新 份量都多 好足料 有香蕉、士多啤梨、青提子、番薯片等😌 仲有超級食物亞麻籽同埋黃金藜麥 係可以滿足又健康又好食嘅食物 好吸引!🤤-2.西蘭花煙三文魚配香草忌廉汁貝殼粉 $78用西蘭花🥦嘅菜莖同埋貝殼粉嘅口感好特別 好有咬口😛 忌廉汁唔會太杰 口感啱啱好 煙三文魚味道正常🫶🏻😋-3.輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉 $82黑松露味好香 但係食落去就balance番 唔會全口都係黑松露嘅味 意粉軟硬度適中 有波菜做配菜好夾 🤪 口感比較creamy 帶子煎一煎 暖暖地 好食~-4. 焦糖鮮奶
1.紅肉火龍果乳酪碗 $78
2.西蘭花煙三文魚配香草忌廉汁貝殼粉 $78
3.輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉 $82
4. 焦糖鮮奶咖啡 (iced) $54
唔係好甜 但係焦糖味唔算好重~ 相比之下可能食物會比較推薦同出色🙈
5. 焙茶鮮奶 (iced) $52
相比起出面嘅cafe哩個會冇咁甜🤣 味道較為有少少淡🤔
❌加一
推薦指數: 🦐🦐🦐🦐
性價比指數: 🦐🦐🦐🦐
📍 EverShine
中環卑利街13號地下

📍𝐄𝐯𝐞𝐫 𝐒𝐡𝐢𝐧𝐞 @ever_shinehk 地址:中環卑利街13號地下營業時間 : 星期一至日 08:00-18:00門面環境室外環境室內環境圖中食物:- 西蘭花煙三文魚配香草忌廉汁貝殼粉 $78- 輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉 $82- 榛子鮮奶咖啡 $54份量就略嫌不算多,如果男士嘅話就未必食得飽不過帶子同埋煙三文魚都非常之新鮮室外環境仲有坐枱風扇 😆 好貼心同埋Pet friendly 🫶🏻
📍

圖中食物:
- 西蘭花煙三文魚配香草忌廉汁貝殼粉 $78
- 輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉 $82
- 榛子鮮奶咖啡 $54

份量就略嫌不算多,如果男士嘅話就未必食得飽
不過帶子同埋煙三文魚都非常之新鮮

室外環境仲有坐枱風扇 😆 好貼心
同埋Pet friendly 🫶🏻

2022-09-03 515 views
係港島既小店總有一種旅行既感覺入到evershine店內係吧枱行到岀小天井有幾張木枱抬頭一望有香港獨有既風景係户外陽光下食午餐都係一種享受黃金香辣蜆肉意粉 $82意粉味道係冬陰公個種酸酸辣辣 上面加左少少咸蛋黃醬成個味道都幾平均 啱啱好味道係唔會太重味份量對細食既女仔係啱啱好食完個意粉竟然仲覺得可以食到甜品試左個blueberry yogurt cheesecake $68唔會太甜太膩好睇又好食Cafe latte $40咖啡就不過不失
係港島既小店總有一種旅行既感覺

Cafe latte $40
咖啡就不過不失

2022-09-03
2022-08-23 422 views
前幾日約左朋去行中環海濱長廊,行完之後當然係搵啲好野食下啦。朋友上openrice搵到呢間Cafe好似幾吸引甘,就決定去試下啦雖然細細地,但環境唔錯,叫左個雞翼,仲有帶子和三文魚意粉,味道一流,但個玫瑰l花atte就略嫌太甜,食物高質,環境優美,絕對係打卡好去處

2022-08-18 408 views
Lunch time 想係中環搵個地方休息吓都唔係咁易今晚發掘左呢一間cafe一入到去已經俾佢一片森林嘅設計吸引住,好似去咗世外桃源咁餐牌上面嘅食物都吸引黃金蜆肉意粉賣相唔錯,材料都足!不過對於大胃口既朋友仔就未必夠,唔會太辣,蜆肉都新鮮香草忌廉汁配意式芝士菠菜雲吞味道唔錯,唔會太濃味,食落去比較清新鹹蛋黃羅勒雞翼呢個真係好鍾意,如果分量可以嗌多啲就好!佢個鹹蛋黃醬配雞翼好開胃Drink: 男神用既材料都係好天然,而且無加糖,唔鍾意飲甜野嘅人真係非常適合,同埋好健康!當然,如果你係鍾意飲甜嘅話都可以額外加糖茉莉latte除咗賣相好靚之外,呢杯都係我飲過咁多就我最鍾意嘅,原因係因為佢唔甜,唔會覺得好有罪惡咁!焦糖咖啡呢杯賣相都好吸引,所有食物除咗吸引眼球之外味道都非常好!下次一定會再嚟
Lunch time 想係中環搵個地方休息吓都唔係咁易
今晚發掘左呢一間cafe

一入到去已經俾佢一片森林嘅設計吸引住,好似去咗世外桃源咁
餐牌上面嘅食物都吸引

香草忌廉汁配意式芝士菠菜雲吞

味道唔錯,唔會太濃味,食落去比較清新

鹹蛋黃羅勒雞翼

Drink: 男神