Restaurant: EverShine
Info:

今日喺附近都整回鄉證,整完就睇吓附近有咩食,喺網上搵到呢間 Cafe,見到啲嘢食精緻得黎又夠健康,中環就係要食呢啲🌸-行過嚟呢度都好近,間舖細細地入面竟然有個花園仔😳有少少秘密花園feel🌴好Chill~-望下餐牌有咩食既時候發現佢哋好細心,竟然有埋卡路里、蛋白質、碳水化合物、總脂肪既攝取量🥹岩哂啲健康/減肥人士❤️-坐低咗就有個靚靚老闆幫我地斟水,聽佢講啲水怕有啲水味,佢就加左金橘同埋檸檬草辟味,會芳香好多,仲會跟隨季節調整🥰-輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉 $82因為輕煎帶子所以內裡好軟嫩亦好鮮甜意粉亦都好有彈性同外面腍啤啤嗰啲好大分別睇相都睇得出🤣啲醬汁每一條都包裹得好好黑松露好香濃🥰好creamy好掛汁😋-香蒜黑松露雞翼 $45雞翼佢應該係煎完之後再焗嘅食得出佢外皮嗰種黏黏哋嘅口感加埋啲香蒜又煎到好脆香👍🏻-紅肉火龍果乳酪碗 $78我一開始睇到呢一個比佢吸引左顏色好靚好吸引我眼球👀佢上面有脆脆嘅薯片而下面有好多健康嘅生果同埋靚靚嘅食用花🌸當然唔少得火龍果乳酪我本身都好鍾意食乳酪見到啲咁靚嘅乳酪即刻好想叫除咗中環都好少地方賣咁靚既乳酪🥰口感好好亦都好有層次推薦!-藍天白雲 $58其實

輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉 $82

就又清涼又提神😎

佢地仲有一個貼心位😇
係秘密花園怕你熱
每張枱仲有風扇的🥹
超好的,整個感覺都好舒服😌

2023-07-24 864 views
朋友相約出黎派帖, 婚前keep fit係常識, 細心嘅我特意揀咗中環呢間以健康做主題嘅小店。餐廳面積少少, 室內開放式廚房不覺有半點油煙,  除了吧檯有幾個座位, 另有田園做主題嘅室外座位。食物有齊主食、甜品同各式飲品, 而且每款食物仲計埋卡路里, fit哂減緊肥/健康嘅朋友。Latte Macchiato咖啡拉花好靚, 杯面放咗D玫瑰花瓣, 咖啡唔太甜, 味道啱啱好。Organic Matcha Latte:幼滑奶泡上同樣放了玫瑰花瓣, 入口間中飲到花瓣, 增添玫瑰香; 口感幼滑, 抹茶剛剛好。西蘭花煙三文魚配香草忌廉汁貝殼粉:三片煙三文魚卷成玫瑰花, 鹹香美味; 貝殼粉很creamy, 忌廉汁味重, 將西蘭花莖切成細細粒, 增加了口感層次。芝士南瓜蘑菇意大利雲吞:上枱已經聞到陣陣芝士味,意大利雲吞入面有菠菜蓉, mix埋芝士南瓜汁, 好creamy 好rich, 味道好夾, 一D都唔漏。原味乳酪碗:甜酸乳酪上佈滿了香蕉片、青紅提、士多啤梨粒、蕃薯片, 豐富、健康, 又有層次。藍色螺旋藻乳酪碗:乳酪杯因為螺旋, 所以變咗藍色, 好打卡-able!! 螺旋菌對腸胃好, 加上健康生果同
Organic Matcha Latte:
Organic Matcha Latte
西蘭花煙三文魚配香草忌廉汁貝殼粉:
西蘭花煙三文魚配香草忌廉汁貝殼粉
芝士南瓜蘑菇意大利雲吞:
芝士南瓜蘑菇意大利雲吞

原味乳酪碗:
藍色螺旋藻乳酪碗:
乳酪杯因為螺旋, 所以變咗藍色, 好打卡-able!! 螺旋菌對腸胃好, 加上健康生果同蕃薯片, 唔太甜又飽肚。
2023-07-23
$200 (Lunch)
Organic Matcha Latte
西蘭花煙三文魚配香草忌廉汁貝殼粉
芝士南瓜蘑菇意大利雲吞
藍色螺旋藻乳酪碗
店內分為室內及室外兩部分,室內有長枱高椅,桌上擺放着花朵裝飾,牆上貼滿有關店家的報導。室外主打田園風,更適合拍攝美照。店主非常熱心有禮,會介紹最新推出的產品,客人用餐完畢後亦會詢問是否適合口味。食物所有食品都會在餐牌上列明總卡路里、碳水化合物、蛋白質及總脂肪,方便著重營養攝取量的客人計算。🌸 藍色螺旋藻乳酪碗 $82無糖低脂高鈣藍色螺旋藻乳酪配搭新鮮士多啤梨、提子及香蕉,加入籽類及香脆蕃薯片增加口感。甜味大部分來自香蕉,天然美味又漂亮。🌸 輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉 $82帶子選用北海道刺身級別,輕煎過後嫩滑可口。忌廉汁香濃惹味,以黑松露和牛肝菌調味得恰好,令人忍不住大快朵頤後還想再來一碟。🌸 經典慢煮雞胸肉凱撒沙律 $76沙律菜新鮮爽口,雞胸肉份量充足。飲品🌸 男神 $46成份為蝶豆花、檸檬、薄荷、毋忘我,味道清新,個人認為有一點像利口樂的味道🤣 十分適合炎炎夏日降溫,紫色的飲品上方有漂亮的乾花,十分適合拍照。🌸 怒 $46成分有桂花、雪梨及無花果,十分適合下火消怒。🗒️ 總結集健康漂亮美味一身的小店,CP值高,推介大家到訪一嚐。

食物
🌸 藍色螺旋藻乳酪碗 $82
🌸 輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉 $82
🌸 經典慢煮雞胸肉凱撒沙律 $76
沙律菜新鮮爽口,雞胸肉份量充足。

飲品
🌸 男神 $46
🌸 怒 $46
成分有桂花、雪梨及無花果,十分適合下火消怒。

🗒️ 總結
集健康漂亮美味一身的小店,CP值高,推介大家到訪一嚐。
炎熱夏天,最適合去食清爽消暑且無負擔食品。這間中環小店主打天然健康輕盈食物及飲料,當中乳酪碗最爲出名,除此之外,店鋪裝潢也是一大特色,因爲它是一個隱世的後花園,是打卡好地方。美女店主在餐牌上很用心的寫上每一個食物的卡路里、蛋白質、碳水化合物及總脂肪。同時也很細心的介紹每一個食物的食材。🥰經典慢煮雞胸肉凱撒沙律凱撒沙律正常發揮,慢煮雞胸肉非常嫩滑,本身有微微調味,所以吃起來帶點汁水和味道清淡。藍色螺旋藻乳酪碗顔值擔當!本來有考慮過火龍果乳酪碗,但是藍色真的超級美!Topping超級多,有紫薯番薯片、香蕉、士多啤梨、青紅提子及亞麻籽。乳酪是無糖的,裏面只加了螺旋藻。乳酪挺滑,覺得酸可以伴著水果吃,水果很甜,特別是提子。亞麻籽吃起來硬硬的。薯片很好吃,帶點微微鹹味,也很脆,紫薯味挺突出。建議吃之前先攪拌乳酪一起吃,這樣可以吃到不同口感。輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉這個大推!帶子煎得帶一點半生熟的口感,外層脆脆,裏面軟泥,味道都突出。白汁比較粘,應該是麵粉落得比較重,口感都比較輕,然後意粉每一條都沾到白汁。小編覺得黑松露及牛肝菌是點綴,因爲白汁之中帶有一點香味及蘑菇煎香味,小編開頭以爲是白胡椒
經典慢煮雞胸肉凱撒沙律

藍色螺旋藻乳酪碗
顔值擔當!本來有考慮過火龍果乳酪碗,但是藍色真的超級美!

輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉
這個大推!帶子煎得帶一點半生熟的口感,外層脆脆,裏面軟泥,味道都突出。白汁比較粘,應該是麵粉落得比較重,口感都比較輕,然後意粉每一條都沾到白汁。小編覺得黑松露及牛肝菌是點綴,因爲白汁之中帶有一點香味及蘑菇煎香味,小編開頭以爲是白胡椒但又不像是辣味。整體來説是有點驚訝而好吃的。
男神(蝶豆花、薄荷、檸檬、無忘我)
怒(桂花、雪梨、無花果)
飲品也一樣很eye-catching,特別是“男神”,紫色真的很迷人;”怒“看起來給人脾氣緩和(小編自己)的感覺。兩杯都是無糖,只有材料本身的味道,可能會有人不太能接受,但一邊吃主食一邊喝,其實很解渴,因爲平時喝有糖分飲料之後都會更口乾。小編的”怒“桂花味比較重,然後就是無花果。友人的“男神”因爲有薄荷跟檸檬,小編覺得味道很像Ricola的喉糖(笑😂)。
這間小店CP值很高。食材配搭上著重健康平衡的同時,亦能把握味道的火候。視覺上更加令人眼前一亮及胃口大開,更顯厨師在煮食及佈置餐廳的用心。

*餐廳沒有加一服務費(小編覺得真的高CP值😍)
2023-06-29 43 views
食物出色只係略嫌outdoor 位置有點逼夾,同埋近廁所室內只有一張bar枱嘅位置但叫做別有一番風味😆我哋揀咗Waffle配雪糕同埋意大利雲吞味道真係不錯份量略少咖啡方面好fruity 不錯👍🏻👍🏻
食物出色
只係略嫌outdoor 位置有點逼夾,同埋近廁所
室內只有一張bar枱嘅位置
但叫做別有一番風味😆

我哋揀咗Waffle配雪糕同埋意大利雲吞
味道真係不錯
份量略少

咖啡方面好fruity 不錯👍🏻👍🏻

2023-06-21 58 views
⭐️輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉帶子軟腍 意粉彈牙 醬汁份量剛好黑松露菌香味道都幾突出 味道都唔錯唯獨係份量太少 女士應該都會食唔飽⭐️藍色螺旋藻乳酪碗粉藍色好靚 乳酪香滑 味道酸酸微微甜 配搭多款生果同果乾 健康有益⭐️藍天白雲賣相靚靚 打卡一流海鹽焦糖香蕉藍螺旋藻牛奶味道鹹鹹甜甜 香蕉味幾突出⭐️仙氣朱古力將熱朱古力加落放左棉花糖嘅杯度棉花糖瞬間即溶 打卡同樣一流朱古力味道香濃 唔太甜 唔錯總結:味道唔錯 賣相吸引 打卡一流但份量略嫌太少 女士都未必食得飽🙈唔知係咪關餐廳就健康路線事🤔環境麻麻 地方好細 坐得好迫都幾唔舒服服務好好 價錢合理 但份量太少 性價比較低
⭐️輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉

但份量略嫌太少 女士都未必食得飽🙈
唔知係咪關餐廳就健康路線事🤔
環境麻麻 地方好細 坐得好迫都幾唔舒服
服務好好 價錢合理 但份量太少 性價比較低
雖然平時都有機會經過俾利街,但是都沒有留意到有一間細細間主打健康,輕盈的cafe,今次終於係同事嘅介紹之下去試吓如何他們有分室外和室內位置,室外的感覺就真係好似置身於花園的感覺,而室內就係高身枱,坐得就冇室外位咁舒服,但因為有冷氣,所以我都係揀咗室內🙊他們每樣食物都有將他們的卡路里、蛋白質含量等等,標示出嚟,唔使成日出去食飯都要對自己食嘅嘢估估下EverShine黄金香辣蜆肉意粉 $82推薦指數🗯️:🌟🌟🌟食落鹹蛋黃和喇沙味道都好突出,但又唔會太鹹太辣,不過蜆肉可能在炒嘅時候比較遲先放落去,所以食蜆肉的時候,基本上淨係食到蜆表身的味道(而且有一隻食到有沙),唔係好食到醬汁的味道,而且意粉的份量偏少,食完感覺沒有太大飽腹感招牌藍莓乳酪雲石芝士餅 $68推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟食落芝士味和藍莓味都算突出,而且沒有平時食芝士餅那種食一兩啖已經覺得好膩的感覺,所以自己一個人獨食都唔會有太大罪惡感以上均是我個人觀感,每個人嘅口味各有不同,所以末必同每個人嘅用餐感覺一樣,如有不同,敬請見諒。

EverShine黄金香辣蜆肉意粉 $82
推薦指數🗯️:🌟🌟🌟

招牌藍莓乳酪雲石芝士餅 $68
推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟

2023-06-12 58 views
《Evershine》📍中環站聽聞依間咖啡室係主打路線的菜式,而且成個造型都好精緻colorful,尤其是個乳酪係比較出名,今晚經過附近地方就決定一於嚟試吓(o^^o)~💜紅肉火龍果乳酪碗🥢 💰$78一上菜就望到成個乳酪碗都好多健康元素包含係一個碗入面,包括紅/青葡萄粒、士多啤梨粒、香蕉切片、番薯脆片(紫+黃)、黃金藜麥,成個樣比我想像中更豐富(o^^o)第一啖係食到比較濃的香蕉味,相信係旁邊的香蕉切片帶出嘅味道( ^ω^ )然而火龍果smoothie本身就唔係有好出嘅味~食嘅時候可以一齊配搭水果同smoothie會有更香的果香味,如果想有更豐富的脆脆質感可以再加埋番薯片,就可以有種係脆片上點生果醬嘅層次口感o(*////▽////*)q有點失望嘅係佢望起上黎比我想像中細碗(・・;)如果大碗啲就好了( ̄∇ ̄)幸福指數:😻😻😻😻/5💜Special Tea - Lady(女神)🫖🥢 💰$15(跟餐加配)成分包括: 玫瑰 洛神花 千日紅 檸檬 甜菊葉 一開始聞起上黎會有好香的玫瑰味,一飲落有好香的洛神花香味,由於加左檸檬片🍋,所以飲落會有更大的酸味,再配埋亁玫瑰的點綴,令到成個花茶更加清香
《Evershine》📍中環站

💜紅肉火龍果乳酪碗🥢 💰$78

幸福指數:😻😻😻😻/5

成分包括: 玫瑰 洛神花 千日紅 檸檬 甜菊葉
一開始聞起上黎會有好香的玫瑰味,一飲落有好香的洛神花香味,由於加左檸檬片🍋,所以飲落會有更大的酸味,再配埋亁玫瑰的點綴,令到成個花茶更加清香芬芳^_^

幸福指數:😻😻😻😻/5

紅肉火龍果乳酪碗
第二次嚟食精緻健康乳酪碗,花花世界裝飾保持瑰麗優雅,店員及老闆 Mabel 依舊好客有禮,笑容滿面。食物方面 - 螺旋藻乳酪碗(註* 走任何種籽):雜果款式多樣,份量亦算豐富,配合紫薯脆片增加口感層次,酸甜開胃。比目魚檸檬汁牛油拌意粉:檸檬汁減低牛油膩感,調味適中,但魚塊偏細,意粉份量相對少。飲品方面 - Affogato:特濃咖啡豆味偏酸,中和微甜Gelato,飲落舒服易入口。Gelato高質,滑溜而且夠挺身,淋上熱咖啡都唔會即時溶化。美式咖啡:濃度偏淡,加玫瑰花碎作裝飾,感覺有增添心思。雖然適合女士打卡,但咖啡精相對高要求就要考慮下。

食物方面 - 螺旋藻乳酪碗(註* 走任何種籽):

比目魚檸檬汁牛油拌意粉:
檸檬汁減低牛油膩感,調味適中,但魚塊偏細,意粉份量相對少。
比目魚配檸檬汁牛油意大利粉

飲品方面 - Affogato:

特濃咖啡豆味偏酸,中和微甜Gelato,飲落舒服易入口。
Affogato

Gelato

美式咖啡:

濃度偏淡,加玫瑰花碎作裝飾,感覺有增添心思。
雖然適合女士打卡,但咖啡精相對高要求就要考慮下。
Americano
2023-05-23
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$130 (Lunch)
比目魚配檸檬汁牛油意大利粉
Affogato
Gelato
  • Yogurt bowl
呢排周末需要去慢活一下既同時,都想注重健康唔攝入過量卡路里😌,對身體做成負擔🍴呢間中環既小店出名打卡之餘主打使用天然材料❣️₍ᐢ⑅•ᴗ•⑅ᐢ₎環境小店有一個半露天後花園,大約十多個位🪵裏面有各種花花擺設同木色擺設,非常慢活Feel;呢日5月中午時分黎到,雖然太陽好熱🤣,花園部分有蓋簷篷唔太熱🤙🏻,日光隱約照射在桌子上,感受陽光下一絲悠閑放鬆既治愈小時光💓♡••┈┈┈┈┈┈┈••••┈┈┈┈┈┈┈••ᨰׁׅꫀׁׅܻꫀׁׅܻƙׁׅ֑ꫀׁׅܻꪀׁׅժׁׅ݊ ϐׁׅ֒ꭈׁׅυׁׅꪀׁׅᝯׁhׁׅ֮餐廳Menu每款食物標明卡路里,對健康人士黎講非常貼心✨️ꕤ黑色竹炭粉乳酪碗 $82393kcal/10.8gP/67gC/10gF餐廳有4款顔色既打卡乳酪碗選擇~而其實裏面既顔色都係來自食物既天然顔色🫐竹炭粉yougurt bowl呈深灰色,其中加入既黑色竹炭據説可以促進腸道蠕動同時排毒作用喲🥰!值得一贊同是市面上乳酪相比完全吾甜,靠香蕉/士多啤梨天然水果切粒調味🍌🍓,顔色方面與深色系的竹炭粉乳酪相映成趣🌷特別中意餐廳加入口感脆脆的紫薯乾😚,大樹菠蘿乾同香蕉乾,顔色鮮艷增加食欲之餘,大大增加乳酪碗既口感,推介🥹🫶🏻!ꕤ 煙三文魚牛油果沙律 $82493kcal/17

♡••┈┈┈┈┈┈┈••••┈┈┈┈┈┈┈••
餐廳Menu每款食物標明卡路里,對健康人士黎講非常貼心✨️

ꕤ黑色竹炭粉乳酪碗 $82
393kcal/10.8gP/67gC/10gF

煙三文魚牛油果沙律

ꕤ 煙三文魚牛油果沙律 $82
493kcal/17gP/3gC/15gF #kurin沙律地圖
如果想選擇生酮低碳水選擇,就當然要叫沙律😆🥬~有多塊三文魚片🐟配上新鮮沙律菜,碳水只係3g!
卡路里tips:一碗白飯碳水45g🍚,西式麵包細細個都碳水35g🍞,而一個饅頭分分鐘接近60g碳水化合物,好容易肥而且無足夠營養😔;三文魚有豐富蛋白質,而沙律蔡正好吸收食物纖維,可以light一下~🤭

輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉

ꕤ 輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉 $82
581kcal/25gP/68gC/21gF
意粉分量適中而且分量比想象中多😳🍝~大大粒帶子煎得得宜
一mix立即傳出陣陣黑松露味,意粉呈al dente升糖指數比白飯低,口感整體食落去都不會heavy

ꕤ 男神茶(蝶豆花/薄荷檸檬/無忘我) $60/壺
飲品有各種透明玻璃壺裝既打卡茶(而且無糖!)🍹💮

男神茶加入蝶豆花有護眼作用😗,濃薄荷味濃夠醒神,顔色方面係紫水晶色非常打卡
店員話如果吾擅長飲無糖茶,都可以另外上糖漿٩(ˊᗜˋ*)و✨️<<杯子認真一看係❤型😚

亞麻籽紅肉火龍果汁

ꕤ 亞麻籽紅肉火龍果汁 $52
夏天太熱啦,就叫左呢杯適合夏天既亞麻籽紅肉火龍果汁 😛賣相深粉紅色非常打卡,飲落去明顯係天然火龍果打成🌸,加入埋亞麻籽,天然之上口感豐富~(Kurin一開始擔心果汁難免會好甜,結果係原本淡淡火龍果味道,0甜度喲💓!!立即加分!
••┈┈┈┈┈┈┈••••┈┈┈┈┈┈┈••

✔️花園設計有種去左田園小旅行感覺🏖
✔️無加一+用天然食材 同區内Brunch性價比高
亞麻籽紅肉火龍果汁
  • 輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉
最近想食啲健康食品,於是週末就嚟到呢間咖啡店。上網睇到餐廳專門製作健康輕盈的菜式,Menu上所有食物都會標明卡路里、蛋白質同埋脂肪含量,咁就可以按照個人需求選擇菜式。內部環境充滿花花,仲有室外環境可以入座,不過可惜我地去個日咁啱落雨。如果唔喺就可以坐室外,寫意舒適。<藍色螺旋藻乳酪碗> $82<黑色竹炭粉乳酪碗> $82分別叫咗藍色螺旋藻乳酪碗&黑色竹炭粉乳酪碗。兩款乳酪味道相似,乳酪嘅酸味,加上新鮮水果如香蕉、士多啤梨、提子及紫薯乾等,味道清爽輕盈。<焙茶鮮奶> +$25漂亮的拉花伴隨着花瓣作點綴,烘焙香氣明顯。<伯爵茶鮮奶> +$25伯爵茶鮮奶伯爵茶因為經過佛手柑薰製,香味濃郁。<香煎比目魚配檸檬牛油汁拌意粉> $84比目魚煎得啱啱好,意粉煙韌彈牙,清爽嘅檸檬牛油汁,食落酸酸地幾開胃。<紫薯窩夫配焦糖海鹽和雪糕> $98窩夫以紫薯製成,口感外微脆內軟,加上焦糖醬、紫薯脆片、雲呢拿雪糕及時令水果,擺盤精緻繽紛。希望下次陽光明媚既日子再次到訪,相信到時坐室外體驗會更好。

<藍色螺旋藻乳酪碗> $82
<黑色竹炭粉乳酪碗> $82

<焙茶鮮奶> +$25
漂亮的拉花伴隨着花瓣作點綴,烘焙香氣明顯。

<伯爵茶鮮奶> +$25
伯爵茶鮮奶伯爵茶因為經過佛手柑薰製,香味濃郁。

<香煎比目魚配檸檬牛油汁拌意粉> $84

<紫薯窩夫配焦糖海鹽和雪糕> $98

希望下次陽光明媚既日子再次到訪,相信到時坐室外體驗會更好。
Type of Meal
Lunch
  • 藍色螺旋藻乳酪碗
  • 香煎比目魚配檸檬牛油汁伴意粉
  • 紫薯窩夫配焦糖海鹽和雪糕
2023-05-08 114 views
之前已經好想試呢間小店🤭⁣呢間係中環卑利街嘅cafe 雖然地方唔算大 但都幾舒服😌⁣難得係中環鬧市有個小小露天後花園🌸🪴⁣⁣我地試咗最吸睛嘅藍色螺旋藻乳酪碗☺️⁣淺藍色好靚🥹🥹打卡一流呀⁣雖然我食完都唔知螺旋藻係咩 ⁣成碗都係酸酸甜甜嘅乳酪⁣面頭仲有切片嘅草莓🍓香蕉🍌提子🍇蕃薯片⁣感覺好清新又好light!⁣⁣輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉都幾好食⁣帶子大大粒好厚肉🤤煎得剛剛好⁣黑松露牛肝菌汁味道濃郁⁣意粉彈牙又掛汁 而且唔油膩 覺得好輕盈呀😆⁣⁣仙氣朱古力非常靚🤎⁣滿滿嘅朱古力🍫⁣倒落放滿左棉花糖嘅杯入面☺️⁣以為好甜 又無喎 感覺啱啱好 ⁣朱古力好濃郁🤭⁣⁣另外點左一壺熱茶 lady🤍⁣係用左玫瑰🌹洛神花 千日紅 檸檬🍋同甜菊葉😘⁣好香玫瑰味😍 飲落酸酸地好重洛神花⁣

之前已經好想試呢間小店🤭⁣

好香玫瑰味😍 飲落酸酸地好重洛神花⁣

• 藍色螺旋藻乳酪碗
  • 輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉
  • 仙氣朱古力
𝘓𝘰𝘤𝘢𝘵𝘦𝘥 𝘪𝘯 𝘢 𝘴𝘮𝘢𝘭𝘭 𝘢𝘭𝘭𝘦𝘺𝘸𝘢𝘺 𝘪𝘯 𝘊𝘦𝘯𝘵𝘳𝘢𝘭, 𝘌𝘷𝘦𝘳 𝘚𝘩𝘪𝘯𝘦 𝘪𝘴 𝘢 𝘲𝘶𝘪𝘦𝘵 𝘤𝘢𝘧𝘦 𝘵𝘩𝘢𝘵 𝘧𝘰𝘤𝘶𝘴𝘦𝘴 𝘰𝘯 𝘴𝘦𝘳𝘷𝘪𝘯𝘨 𝘩𝘦𝘢𝘭𝘵𝘩𝘺 𝘧𝘰𝘰𝘥. 𝘛𝘩𝘦 𝘯𝘶𝘵𝘳𝘪𝘵𝘪𝘰𝘯 𝘪𝘯𝘧𝘰𝘳𝘮𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯 𝘰𝘧 𝘦𝘢𝘤𝘩 𝘥𝘪𝘴𝘩 𝘪𝘴 𝘤𝘭𝘦𝘢𝘳𝘭𝘺 𝘴𝘵𝘢𝘵𝘦𝘥 𝘰𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘮𝘦𝘯𝘶 𝘴𝘰 𝘥𝘪𝘦𝘵-𝘤𝘰𝘯𝘴𝘤𝘪𝘰𝘶𝘴 𝘥𝘪𝘯𝘦𝘳𝘴 𝘤𝘢𝘯 𝘮𝘢𝘬𝘦 𝘢 𝘴𝘶𝘪𝘵𝘢𝘣𝘭𝘦 𝘤𝘩𝘰𝘪𝘤𝘦. 𝘛𝘩𝘦 𝘰𝘶𝘵𝘥𝘰𝘰𝘳 𝘴𝘦𝘢𝘵𝘪𝘯𝘨 𝘢𝘳𝘦𝘢 𝘪𝘴 𝘤𝘰𝘻𝘺 𝘢𝘯𝘥 𝘳𝘦𝘭𝘢𝘹𝘪𝘯𝘨 𝘢𝘴 𝘪𝘧 𝘺𝘰𝘶 𝘸𝘦𝘳𝘦 𝘩𝘢𝘷𝘪𝘯𝘨 𝘢 𝘮𝘦𝘢𝘭 𝘪𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘨𝘢𝘳𝘥𝘦𝘯.𝘛𝘩𝘦 𝘙𝘦𝘥 𝘋𝘳𝘢𝘨𝘰𝘯𝘧𝘳𝘶𝘪𝘵 𝘚𝘮𝘰𝘰𝘵𝘩𝘪𝘦 𝘉𝘰𝘸𝘭 𝘪𝘴 𝘧𝘪𝘭𝘭𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘢𝘴𝘴𝘰𝘳𝘵𝘦𝘥 𝘧𝘳𝘶𝘪𝘵𝘴 𝘰𝘧 𝘥𝘪𝘧𝘧𝘦𝘳𝘦𝘯𝘵 𝘤𝘰𝘭𝘰𝘶𝘳𝘴 𝘸𝘩𝘪𝘤𝘩 𝘮𝘢𝘬𝘦 𝘵𝘩𝘦 𝘣𝘰𝘸𝘭 𝘴𝘰 𝘦𝘺𝘦 𝘤𝘢𝘵𝘤𝘩𝘪𝘯𝘨 𝘢𝘯𝘥 𝘪𝘯𝘴𝘵𝘢𝘨𝘳𝘢𝘮𝘮𝘢𝘣𝘭𝘦! 𝘛𝘩𝘦 𝘤𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 𝘸𝘪𝘯𝘨𝘴 𝘢𝘳𝘦 𝘵𝘢𝘴𝘵𝘺 𝘢𝘯𝘥 𝘫𝘶𝘪𝘤𝘺 𝘸𝘩𝘪𝘤

𝘛𝘩𝘦 𝘙𝘦𝘥 𝘋𝘳𝘢𝘨𝘰𝘯𝘧𝘳𝘶𝘪𝘵 𝘚𝘮𝘰𝘰𝘵𝘩𝘪𝘦 𝘉𝘰𝘸𝘭 𝘪𝘴 𝘧𝘪𝘭𝘭𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘢𝘴𝘴𝘰𝘳𝘵𝘦𝘥 𝘧𝘳𝘶𝘪𝘵𝘴 𝘰𝘧 𝘥𝘪𝘧𝘧𝘦𝘳𝘦𝘯𝘵 𝘤𝘰𝘭𝘰𝘶𝘳𝘴 𝘸𝘩𝘪𝘤𝘩 𝘮𝘢𝘬𝘦 𝘵𝘩𝘦 𝘣𝘰𝘸𝘭 𝘴𝘰 𝘦𝘺𝘦 𝘤𝘢𝘵𝘤𝘩𝘪𝘯𝘨 𝘢𝘯𝘥 𝘪𝘯𝘴𝘵𝘢𝘨𝘳𝘢𝘮𝘮𝘢𝘣𝘭𝘦! 𝘛𝘩𝘦 𝘤𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 𝘸𝘪𝘯𝘨𝘴 𝘢𝘳𝘦 𝘵𝘢𝘴𝘵𝘺 𝘢𝘯𝘥 𝘫𝘶𝘪𝘤𝘺 𝘸𝘩𝘪𝘤𝘩 𝘣𝘭𝘦𝘯𝘥 𝘱𝘦𝘳𝘧𝘦𝘤𝘵𝘭𝘺 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘭𝘵𝘦𝘥 𝘦𝘨𝘨 𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦.

𝘛𝘩𝘦 𝘴𝘩𝘰𝘱 𝘰𝘸𝘯𝘦𝘳 𝘪𝘴 𝘷𝘦𝘳𝘺 𝘧𝘳𝘪𝘦𝘯𝘥𝘭𝘺 𝘢𝘯𝘥 𝘴𝘰 𝘢𝘵𝘵𝘦𝘯𝘵𝘪𝘷𝘦 𝘵𝘩𝘢𝘵 𝘴𝘩𝘦 𝘤𝘰𝘯𝘴𝘵𝘢𝘯𝘵𝘭𝘺 𝘤𝘢𝘮𝘦 𝘣𝘺 𝘵𝘰 𝘳𝘦𝘧𝘪𝘭𝘭 𝘸𝘢𝘵𝘦𝘳 𝘸𝘪𝘵𝘩𝘰𝘶𝘵 𝘩𝘢𝘷𝘪𝘯𝘨 𝘵𝘰 𝘢𝘴𝘬 𝘢𝘵 𝘢𝘭𝘭.

☕️𝗘𝘃𝗲𝗿 𝗦𝗵𝗶𝗻𝗲 @𝗲𝘃𝗲𝗿_𝘀𝗵𝗶𝗻𝗲𝗵𝗸
𝗚/𝗙, 𝟭𝟯 𝗣𝗲𝗲𝗹 𝗦𝘁𝗿𝗲𝗲𝘁, 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗿𝗮𝗹
中環一向俾人嘅感覺都係商業大廈同上班族,原來仲有特色Cafe小店😯呢間位於中環嘅EverShine,室內係Bar枱,再入多少少會見到內藏一個半露天嘅小小後花園,室外空間有不少花草擺設,喺享受美食飲品嘅同時,可以望下周圍啲小盆栽同綠樹,會感受到一種放鬆同寧靜,即使處於鬧市中,想享受一個迷人嘅午後時光都不再有難度😋Cafe主打多款營養健康菜式,食物嘅整體風格同環境相得益彰,仲會show埋營養資料 (包括卡路里,蛋白質同脂肪) 喺menu到,適合一班追求健康嘅人士👌紅菜頭廣島蠔微辣貝殼粉紅菜頭係有益嘅super food,作為蔬菜界嘅顏值擔當,紅菜頭用佢好似玫瑰咁亮麗嘅顏色俘虜咗無數人嘅心,加上紅菜頭嘅營養價值係非常高,所以當見到呢款以紅菜頭作為元素嘅貝殼粉已經非試不可了😛雖然紅菜頭有陣草青味,好多人對佢卻步。不過呢款貝殼粉就冇呢個情況了✔貝殼粉加入微辣辣汁烹製,不但可去除草青味,更令醬汁味道變得可口。粒粒飽滿嘅紅色貝殼粉外型俏皮可愛,形狀有啲似一個碗仔能輕易再盛住啲醬汁❤貝殼粉上面更放咗兩粒廣島蠔,廣島蠔嘅水份通通被鎖住,所以佢即使熟晒都仲係脹卜卜,一咬落去先會感受到香層嘅焦脆香味,而後面

紅菜頭廣島蠔微辣貝殼粉

雖然紅菜頭有陣草青味,好多人對佢卻步。不過呢款貝殼粉就冇呢個情況了✔貝殼粉加入微辣辣汁烹製,不但可去除草青味,更令醬汁味道變得可口。粒粒飽滿嘅紅色貝殼粉外型俏皮可愛,形狀有啲似一個碗仔能輕易再盛住啲醬汁❤貝殼粉上面更放咗兩粒廣島蠔,廣島蠔嘅水份通通被鎖住,所以佢即使熟晒都仲係脹卜卜,一咬落去先會感受到香層嘅焦脆香味,而後面係廣島蠔嘅咸香湧出,感覺將廣島蠔嘅鮮全部激發曬出嚟❗

紫薯窩夫·焦糖海鹽·雪糕
上檯時會俾佢嘅精緻外觀所吸引,成個小花園咁非常打卡able🤭紫薯窩夫外脆內軟,軟軟哋帶點濕潤,切開時候會感受到少少韌性,入面透住少少溫熱,口感拿捏得啱啱好👈加上濃濃嘅焦糖醬、紫薯番薯片、雪糕球、各式水果... 配料之間嘅融合令味道同顏色非常豐富,多重滋味中會感受到店家嘅用心😆

原味乳酪碗
又係一款養顏又養眼嘅食品✨乳酪質地比較濃稠,乘托力自然能托住頂部嘅食材同出現好似藝術品咁樣嘅效果! 除咗有唔同水果,仲有紫薯及番薯脆片,厚厚嘅乳酪包裹住水果同脆片層次好豐富😻 (最好喺脆片未被完全浸淋嘅時候食,咁就會有少少外脆內嫩嘅感覺) 由於我哋揀咗原味乳酪,將啲水果撈埋一齊食果味就特別濃💯

蜂蜜芥末雞翼
雞翼嘅芥末味濃郁,配上甜甜地嘅蜂蜜,厚肉惹味,食到lamlan利😂

藍天白雲
係一杯藍螺旋藻加入海鹽、焦糖、香蕉同埋牛奶製成嘅飲品😬奶藍色好治癒,原來係來自藍螺旋藻嘅天然顏色,就好似一座迷你雪山咁,好滿足到我呢啲儀式感愛好者📸入口有淡淡香蕉味道,加上牛奶嘅絲滑,好味又有營養🙋

竹炭鮮奶咖啡
竹碳粉發揮自身"黑色幽默",化身成杯面上嘅拉花,鮮奶咖啡微苦卻不澀口,散發成熟風味💫
平時多數都係出街食飯,所以好多時候都係食肉類多,難免會吸引過多脂肪同埋油份,而過少蔬菜嘅纖維同埋水果。今次去依間有中環後花園之稱嘅EverShine。餐廳主打多款有營養又健康嘅菜式,務求令到健康同埋美食畫上等號,餐廳最入邊仲有一個小花園,可以喺中環繁忙嘅地區休息一下。西蘭花煙三文魚配香草忌廉汁貝殼粉 $78摺到玫瑰花狀嘅煙三文魚配上細細粒嘅貝殼粉,煙熏味同埋忌廉味比較突出和清新。慢煮雞胸肉半薑黃椰菜花配柚子醋平時對於雞胸肉比較抗拒,因為普遍嚟講都比較韌,但係佢哋用咗慢煮嘅方式處理,所以肉質非常軟腍。我好鍾意佢哋用咗椰菜花代替傳統澱粉質嘅米飯,會比較健康,有少啲卡路里。玫瑰鮮奶咖啡 $54咖啡上面用咗玫瑰花瓣同埋奶泡做裝飾,飲落充滿玫瑰香又不失咖啡本身嘅果仁味道。藍天白雲 $58藍天其實就係藍螺旋藻,加入海鹽、焦糖、香蕉同埋牛奶,係一杯又靚又開胃嘅飲品。EverShine (中環)中環卑利街13號地下

西蘭花煙三文魚配香草忌廉汁貝殼粉 $78

慢煮雞胸肉半薑黃椰菜花配柚子醋

玫瑰鮮奶咖啡 $54

藍天白雲 $58

EverShine (中環)
中環卑利街13號地下