Restaurant: EverShine
Info:

2023-03-25 158 views
和兩位好朋友staycation後由半山步行前往這間標榜健康主義的餐廳。選址在中環户外街市附近,主要針對附近居民和中環上班一族。餐廳室内環境不算多,只有一列高枱背對著水bar,然後就是占大範圍的室外用餐位置,容易吸引蚊子的朋友要注意一下,預先搽定蚊拍水,因為有小盆栽和室外的關係,是難免會有小昆蟲的。我們點了一客慢煮雞胸肉拌薑黃椰菜花配抽子醋分享。齋看名字就是一道既健康又高蛋白質又清新的養生菜式。雞胸肉經過慢煮保留鮮味,相比平時健身吃的雞胸肉更勝一籌。餐廳也選擇用椰菜花取代白飯減少碳水化合物的攝取,薑黃的本身又是很強的抗氧化元素,吃進肚子中一些罪惡感也沒有。不只愛運動人士,我們也應該會喜歡。最後我們每人點了一客玫瑰咖啡。玫瑰花很美,拉花也很別緻,用上優雅感的杯子和匙羹,渡過了一個休閒的周末。
慢煮雞胸肉拌薑黃椰菜花配抽子醋
Rose Latte

2023-02-25
$100 (Lunch)
慢煮雞胸肉拌薑黃椰菜花配抽子醋
Rose Latte
中環除咗一片密密麻麻嘅商業大廈之外,估唔到仲可以喺鬧市中搵到一片寧靜悠閒嘅後花園💐 呢間喺中上環嘅EverShine有別於一般cafe,佢主打健康清新嘅menu,等大家可以0罪惡感咁享受美食❤️🌃 環境 (4.5/5)EverShine喺中上環Soho區附近,由上環站行過去會比較近☺️ Cafe隱身喺Peel Street右轉上斜嘅位置,雖然位置隱蔽但入到去都見到有唔少捧場客❤️Cafe行清新田園風格,運用唔同嘅花朵同植物佈置,令小店溫馨得黎有生氣蓬勃🌿 EverShine店面唔大,室內位置得一張長吧檯,不過最受歡迎一定係半露天嘅室外空間🤩 店主好用心咁將平平無奇嘅空間改造成鬧市中嘅後花園🏞 雖然環境細細,但喺咁別緻嘅環境下嘆杯咖啡食個light brunch真係夠晒寫意😚😋 食物 (4.5/5)🥣 藍色螺旋藻乳酪碗 $82🍝 香煎比目魚配檸檬汁牛油拌意粉 $84🍗 鹹蛋黃羅勒雞翼 $42🍰 招牌藍莓乳酪雲石芝士餅 $68🍋 Espresso Tonic with Lemon $55🌹 Rose Cafe Latte $54EverShine主打健康輕盈嘅菜式,menu上面所有嘅食物都好貼心

🌃 環境 (4.5/5)

😋 食物 (4.5/5)
🥣 藍色螺旋藻乳酪碗 $82
🍝 香煎比目魚配檸檬汁牛油拌意粉 $84
🍗 鹹蛋黃羅勒雞翼 $42
🍰 招牌藍莓乳酪雲石芝士餅 $68
🌹 Rose Cafe Latte $54

EverShine主打健康輕盈嘅菜式,menu上面所有嘅食物都好貼心咁標明卡路里,蛋白質同脂肪含量,啱晒減緊肥嘅靚女們💓

鍾意打卡嘅一定要嗌碗靚靚嘅yoghurt bowl💙 藍色螺旋藻乳酪碗好fresh好天然,全碗都係用whole food同新鮮食材製成,有提子🍇 香蕉🍌 藍莓🫐 紫薯乾🍠 同chia seeds等等嘅材料,非常豐富✨ 而且yoghurt base都係greek yoghurt,唔會食到一般yoghurt嗰陣甜味,非常健康🥰

除咗健康yoghurt之外我仲試咗邪惡嘅鹹蛋黃羅勒雞翼🍗 通常食呢樣小食一定係炸雞配鹹蛋黃,但cafe為咗令佢無咁罪惡就改用焗嘅方式烤香隻雞翼之後再加鹹蛋黃醬🍳 鹹蛋黃醬份量慷慨,鋪滿成隻雞翼,味道鹹香油潤😛

當然如果係炸雞一定會香口啲,不過烤雞翼罪惡感就大減,可以留quota食甜品🤪

另外我哋仲試咗香煎比目魚配檸檬汁牛油拌意粉🍝 比目魚好大塊,煎得啱啱好,好彩魚骨夠大舊唔會好難處理🐟 檸檬牛油汁幾清爽,唔會好膩🍋 呢碟味道較為清淡,係light brunch 之選⭐️

靚女店主仲推薦我哋試佢地招牌嘅藍莓乳酪雲石芝士餅🍰 店主話呢個cheesecake用乳酪取代咗cream cheese,輕盈健康好多😋 Cheesecake食到yoghurt酸酸甜甜嘅味道,加埋藍莓夾層味道層次更豐富~ 口感同味道偏向日式嗰種輕芝士蛋糕,食落完全無負擔💓

呢度嘅咖啡同樣出色☕️ Espresso Tonic with Lemon 好清爽,咖啡味香濃,好適合夏天飲🍋 朋友嘅Rose Cafe Latte賣相超靚,奶味同咖啡都幾balanced同唔好過甜,兩杯都好滿意🌹

💰 價錢 (4.5/5)
Average price $200/pp
EverShine麻雀雖小但五臟俱全,餐廳設計同食物出品都可見用心❤️ 價錢以中上環cafe黎講非常合理,基本上所有食物都喺$100蚊內,係值得支持嘅小店🌹
  • 藍色螺旋藻乳酪碗
  • 香煎比目魚配檸檬牛油汁伴意粉
  • 招牌藍莓乳酪雲石芝士餅
  • Espresso Tonic with Lemon
味道90分, 溫度15度,份量5分飽,呢壇嘢好kick😅⋯⋯・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🐤慢煮雞胸肉伴薑黃椰菜花配柚子醋 HK$80・味道:香草味雞胸幾香口,配柚子醋加埋又幾夾,好似點咗檸檬蛋糕咁嘅汁。薑黃味好出,飯出色。・口感:雞胸好嫩滑,未去到一咬就開嘅淋,但唔似啲健身雞胸一pat肉醬夾硬切做一舊肉嘅質感。椰菜花冇出面切咁細粒,咬到根同花嘅多重口感。🍝香煎比目魚配檸檬牛油汁伴意粉 HK$84・味道:比目魚魚油流哂出嚟好正,檸檬牛油汁兩者平衡得好好。・口感:比目魚嫩到好似瀡滑梯咁直入,不過覺得個汁厚身啲會再正啲。☕️肉桂薑鮮奶咖啡 跟餐+HK$25・味道:肉桂味好出,暖笠笠~啡底偏nutty香,小量薑味,比肉桂搶咗風頭。・口感:幾rich同thick~🍗咸蛋黃羅勒雞翼 HK$42・味道:咸蛋黃醬好濃,食落好邪惡嘅醬。食唔出羅勒香草味。・口感:雞肉嫩滑,未去到有肉汁。咸蛋黃醬未去到起沙,但厚醬嚟,唔浠。🥣藍色螺旋藻乳酪碗 HK$82・味道:香蕉醬底,生果都甜嘅。個紫薯脆片冇乜味,椰子片就level up咗個乳酪喇,食落香味多好多。・口感:普通輕盈natural乳酪底,唔係gr

🐤慢煮雞胸肉伴薑黃椰菜花配柚子醋 HK$80
慢煮雞胸肉伴薑黃椰菜花配柚子醋

🍝香煎比目魚配檸檬牛油汁伴意粉 HK$84
・味道:比目魚魚油流哂出嚟好正,檸檬牛油汁兩者平衡得好好。
香煎比目魚配檸檬牛油汁伴意粉

☕️肉桂薑鮮奶咖啡 跟餐+HK$25
・口感:幾rich同thick~
肉桂薑鮮奶咖啡

🍗咸蛋黃羅勒雞翼 HK$42
・味道:咸蛋黃醬好濃,食落好邪惡嘅醬。食唔出羅勒香草味。
咸蛋黃羅勒雞翼

🥣藍色螺旋藻乳酪碗 HK$82
・口感:普通輕盈natural乳酪底,唔係greek嗰種咁厚。

🚁🚁🚁🚁🚁🚁🚁🚁🚁🚁🚁🚁🚁🚁

🚁問題1:溫度出咗事,唔夠熱,影咗一分鐘相左右但食落已經係室溫⋯⋯

🚁問題2:份量比盡佢5羹半食完,陰9公仲少過cafe份量,完全唔夠飽⋯⋯(FYI本波係一碗譚仔兩餸少米食唔哂嘅眼闊肚窄小鳥胃)

🤰性價比:中~
🤰9衝度:可試~
🤰結論:真心好食,味道係9衝水平,溫度同份量真係不了,拉上補下嚟講,唯有叫可試。

📍 EverShine
地址:中環卑利街13號地下
環境:小店十人左右,主要係露天位置,室內就得「闊度為一杯咖啡」嘅bar枱。室外嘅懶係渡假風枱本波唔識欣賞,木條啲窿太闊,唔跌嘢食都唔平衡好難放嘢食,user UNfriendly🙄!
2023-03-07
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
香煎比目魚配檸檬牛油汁伴意粉
肉桂薑鮮奶咖啡
咸蛋黃羅勒雞翼
藍色螺旋藻乳酪碗
做完野跟朋友來探店試試呢間小cafe, 其貌不揚,但入到去絕對驚喜滿滿,係露天既小花園茶座啊,擺滿小盆栽,份外清幽既隱世田園風。食物飲品價錢係中環黎講比預期中平,選擇多樣,飲品除左咖啡,有special tea, special drink, 食物除左沙律,咸食,甜品,比較特別係有幾款唔同口味既乳酪碗,下次再有機會一定要試。我地order左三色蕎麥紅菜頭鮮果沙律 $78,caramel cafe latte 同special tea Anger (桂花雪梨無花果),沙律有我最愛既紅菜頭,仲有青提紅提,士多啤梨同蕃茄,份量還可,咖啡尚算香滑,甜度適中,而熱茶Anger好清香refresh。最貼心既係食物都標註左kcal,蛋白質同脂肪等資訊,好貼心,岩晒注重飲食健康既食客。係輕食輕打卡hea下既好地方。❤️

係輕食輕打卡hea下既好地方。❤️

2023-03-14
$120 (Tea)
  • 焦糖鮮奶咖啡
2023-03-18 72 views
中環cafe 眾多,呢間主打健康飲食🍀每一份食物都會標明卡路里、蛋白質、碳水化合物和總脂肪等,好適合減肥/做gym/體重管理人士到訪😉😉🫶🏼🐥慢煮雞胸肉拌薑黃椰菜花配柚子醋雞胸肉用上慢煮嘅方法,相對會比較嫩~本身已經用咗香草調味,配埋柚子醋就更加清新✨以椰菜花切碎有少少米飯嘅口感~薑黃味亦突出香口,有啲🇮🇳印度風味🤣🐟香煎比目魚配檸檬牛油汁拌意粉比目魚魚香十足~肉質都嫩滑但比較多骨,食嘅時候就要小心啲啦😉 意粉煮嘅時候都掌握得幾好😙🧇紫薯窩夫配焦糖海鹽和雪糕窩夫比平時食嘅扁身,相對較light~加入紫薯去制作,另外toppings有提子、士多啤梨等生果作點綴~最後配上雲呢拿雪糕😋🍼Iced cappuccino 奶味較濃,上面嘅奶泡十分綿密😝☕️Hot latte賣相精微緻有拉花,再加上少少🌹玫瑰花瓣推介指數:⚡️⚡️⚡️⚡️餐廳環境:⚡️⚡️⚡️⚡️服務態度:⚡️⚡️⚡️⚡️再訪:Yes

🫶🏼🐥慢煮雞胸肉拌薑黃椰菜花配柚子醋

🐟香煎比目魚配檸檬牛油汁拌意粉

🧇紫薯窩夫配焦糖海鹽和雪糕

🍼Iced cappuccino
奶味較濃,上面嘅奶泡十分綿密😝
☕️Hot latte
賣相精微緻有拉花,再加上少少🌹玫瑰花瓣

推介指數:⚡️⚡️⚡️⚡️
餐廳環境:⚡️⚡️⚡️⚡️
服務態度:⚡️⚡️⚡️⚡️
再訪:Yes
  • 慢煮雞胸肉拌薑黃椰菜花配柚子醋
2023-03-15 73 views
👍老闆娘笑容甜美,服務態度好好,會主動添水,又有廁所提供..👎但地方狹窄,客與客之間距離好近,同frd坐bar枱高凳,都坐得唔太舒服,因為好逼,張凳個墊又會移位..👎賣相方面冇相睇咁吸引,好普通一個麵,上面加啲配料,食落去唔難食,但都好普通,自己屋企整到嘅味,雖然喺上環喱個地段佢定價唔貴,每樣野都$70-80,又計好咗卡路里,但份量偏小,兩個女仔嗌3樣嘢$240,食完都唔飽唔滿足,食食下仲有隻蚊滋飛左去杯水嘅杯邊,又唔打卡able,又唔飽肚同特別好食,真係搵唔到理由會二訪😭同樣價錢會幫襯第二間鋪..牆上面有好多鋪頭嘅專訪剪報,感覺上老闆娘都擺左好多心思,但今次嘅整體體驗都麻麻
👍老闆娘笑容甜美,服務態度好好,會主動添水,又有廁所提供
2023-03-11 76 views
去到餐廳之後發現裝修非常精緻同温馨,有分室內同室外section😗我哋就揀咗坐田園風室外露天餐區🤩而餐廳最特別之處係每一款食物都會列岀相應嘅卡路里😍超級減脂,塑型friendly 今次嗌咗幾款招牌美食輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉 一上枱已經聞到濃烈黑松露嘅香味🤩帶子除咗本身多肉之外,煎完之後都幾焦香😍creamy嘅黑松露掛汁意粉再配上菠菜,超正藍色螺旋藻乳酪碗 依款yogurt bowl 除咗Greek yogurt base 之外搭配咗水果(香蕉,士多啤梨,提子)同紫薯,番薯脆片 😍 擔擔都食到水果,超級足料😗鹹蛋黃羅勒葉雞翼 依款雞翼嘅鹹蛋黃超足料🤩每一啖雞翼都包裹轉鹹蛋黃醬😗而羅勒葉亦都可以幫手解膩仙氣朱古力依個可以話係打卡必叫🫰🏻杯上面有棉花糖,而淋上朱古力之後會變成糖漿,但係朱古力唔會太甜,反而味道啱啱好🤩除咗嘢食之外,佢哋嘅服務都非常細心😽就以水為例,佢哋都浸咗一啲檸檬,乾花同埋薄荷過嚟😗都幾Refreshing📍Ever Shine地址:中環卑利街13號地下推薦:💛💛💛💛🤍#hkfoodie #hkfood #hkblog #likeforlikes

今次嗌咗幾款招牌美食

輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉

鹹蛋黃羅勒葉雞翼

仙氣朱古力

📍Ever Shine
地址:中環卑利街13號地下
推薦:💛💛💛💛🤍

2023-03-11 511 views
星期五,約咗新識既女性朋友食晏,就上網找到呢間Ever Shine ,呢間店舖主打健康飲食我諗第一次約會應該是很啱女士的選擇。大概十一點我們就嚟到位於上環卑利街的Ever Shine 我選擇了室外的位置坐下,給我猶如花園一般的感覺非常舒服。再看看餐牌這裏的餐牌非常之特別,每道菜都計算埋總卡路里,碳水化合物,蛋白質同總脂肪等資訊。我點了以下菜式:原味乳酪碗,配上紫薯片,新鮮生果同亞麻籽,賣相同味道相當夾。剛好見到靚女廚神經過我便問一問他乳酪入面的配料,他說有紫薯片同亞麻籽可以增強口感而且亞麻籽對心臟有益。香煎比目魚配檸檬汁牛油汁拌意粉,比目魚煎得外脆內軟十分嫩滑,意粉配上檸檬汁牛油帶有少少酸味提升胃口,意粉亦都煮到剛剛好非常彈牙。香蒜黑松露雞翼,雞翼煎得皮脆肉滑,肉汁亦沒有流失配上黑松露更能提升香氣同味道。紫薯窩夫配焦糖海鹽和雪糕,窩夫香脆配上雪糕冰火口感,焦糖配上海鹽雪糕食落不會滯口。冬,紅棗薑桂圓甜菊葉,紅棗度、薑味非常平和而且帶有桂園甜菊葉的天然甜味,非常適合女士雲呢拿鮮奶咖啡,咖啡味香濃配上淡淡的雲呢拿,不會搶去咖啡味而且拉花亦都非常之靚,見到咖啡師拿咖啡來時亦都小心翼翼,以免破
我點了以下菜式:

原味乳酪碗

香煎比目魚配檸檬汁牛油拌意粉

香蒜黑松露雞翼

紫薯窩夫配焦糖海鹽和雪糕

紫薯窩夫配焦糖海鹽雪糕

雲呢拿鮮奶咖啡,咖啡味香濃配上淡淡的雲呢拿,不會搶去咖啡味而且拉花亦都非常之靚,見到咖啡師拿咖啡來時亦都小心翼翼,以免破壞咁靚拉花。

雲呢拿鮮奶咖啡

今餐同女性朋友食得非常之遠快,呢間店舖對食物非常之認真,基本上每道菜都可以用嚟打卡,我諗好快會再次到來,期待下次試其他菜式。

原味乳酪碗
香煎比目魚配檸檬汁牛油拌意粉
香蒜黑松露雞翼
紫薯窩夫配焦糖海鹽和雪糕
紫薯窩夫配焦糖海鹽雪糕
雲呢拿鮮奶咖啡
  • 香煎比目魚配檸檬牛油汁伴意粉
2023-03-10 40 views
Food Sec呢日終於成功逼(no!佢係自願既☺️)Food Boss 試呢間花花主題既cafe🤣。Evershine Cafe 主打健康輕食,仲好貼心咁list埋每項食品既卡路里,幾適合係中上環返工又注重健康既上班族。1. 輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉 ($78)帶子厚切大粒,煎得岩岩好。整體口感creamy,松露味唔太重。👩🏻‍💻7/102. 藍色螺旋藻乳酪碗 ($78)呢個幾有驚喜,平時唔太中意乳酪,但呢個無平時太raw既乳酸味,同時又唔會一味死甜,配搭唔同嘅生果同乾蕃薯片口感清新又爽脆,雖然唔太食到藍色螺旋藻係咩味😂,但整體都幾fresh幾特別。👩🏻‍💻8.5/103. 女神 Lady花茶 (玫瑰 洛神花 千日紅 檸檬 甜菊葉) ($40)覺得咁多隻味入面玫瑰味最搶,其他都尚算平均。入口順口,四十蚊有成壺算幾抵飲,杯口仲要係心型,岩曬女士打卡😚❤️。👩🏻‍💻7/10

1. 輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉 ($78)

👩🏻‍💻7/10

2. 藍色螺旋藻乳酪碗 ($78)

👩🏻‍💻8.5/10

👩🏻‍💻7/10
  • 女神花茶
2023-02-27 88 views
🔹上環//Evershine🔹人均約$200🔹▫️輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉 $82帶子煎得幾香~黑松露味重超creamy😍😍意粉硬度岩岩好☺️🫶🏻▪️香煎比目魚配檸檬牛油汁拌意粉 $84好少食比目魚今次嗌黎試下🤓🤓檸檬汁酸酸maymay好開胃🫶🏻第一次食咁既煮法,唔係平時白汁/蕃茄好fresh💖▫️藍色螺旋藻乳酪碗 $82超打卡藍色,而且我平時食開飲開走甜,依個乳酪杯唔甜岩晒我💖💖有啲生果撈埋一齊夠味又健康☺️同埋佢有藍色既螺旋藻薯片質地,夠晒口感~▪️蜂蜜芥末雞翼 $42我鍾意食食個味多d😝有啲芥末醬點綴好滋味😋▫️咸蛋黄羅勒雞翼 $42男朋友鍾意咸蛋黃!食落有一粒粒咸蛋碎好多口感😝係自制醬黎架~🔹好飽評語:入到去有個小小既後花園,好正好舒服🫶🏻岩晒假日放鬆下💖而且佢menu上有寫齊卡路里同碳水既數量!岩晒唔識計/懶得計既減肥人士🤣🤣🧠回頭指數:8️⃣🧏🏻‍♀️打卡港女:8️⃣🌬冷氣溫度:⏹🚽廁所評價:⏹🧾性價比呢:8️⃣
🔹上環//Evershine🔹人均約$200🔹

🧏🏻‍♀️打卡港女:8️⃣
🌬冷氣溫度:⏹
🚽廁所評價:⏹
🧾性價比呢:8️⃣
上星期同朋友行完大館,想搵個地方坐低傾下計,見到呢間Cafe個Menu 幾吸引,就入去試下。呢間Cafe 前半part 嘅裝修似一般Coffee Shop,估唔到再行入去係另一個小天地,店主悉心佈置左個戶外小花園,環境都幾舒服。Menu入面好多食物都有列明卡路里,蛋白質,脂肪等營養資訊,啱晒一眾減肥同健身人士藍天白雲 ($58, 8,5/10)呢杯望落好似富士山嘅飲品其實係海鹽焦糖香蕉藍螺旋藻牛奶,上面嘅奶泡係海鹽焦糖口味,下面係香蕉奶,藍螺旋藻飲唔到咩特別嘅味道,但加落飲品就變成好少女心嘅粉藍色,賣相非常吸睛😍肉桂薑鮮奶咖啡 ($50, 9/10)一上枱已經聞到肉桂同薑嘅香味,香料味道濃郁之餘,但仍然飲到咖啡嘅nutty味道,感覺好平衡,而且亦唔會太甜,朋友非常鍾意呢杯飲品紅肉火龍果乳酪碗 ($78, 8.5/10)呢個乳酪碗賣相非常靚,入面有好多種配料,例如香蕉,亞麻籽,紫薯脆片等,令口感好豐富同感覺好fresh,健康得嚟又好味輕煎帶子牛肝菌菠菜意粉 ($82, 9/10)帶子好鮮味,唔會overcook;牛肝菌嘅香氣同菠菜嘅味道融入忌廉汁,令個意粉食落層次更豐富。意粉保持Al D

藍天白雲 ($58, 8,5/10)

肉桂薑鮮奶咖啡 ($50, 9/10)

紅肉火龍果乳酪碗 ($78, 8.5/10)

輕煎帶子牛肝菌菠菜意粉 ($82, 9/10)
帶子好鮮味,唔會overcook;牛肝菌嘅香氣同菠菜嘅味道融入忌廉汁,令個意粉食落層次更豐富。意粉保持Al Dente,而且非常掛汁

紫薯窩夫配焦糖海鹽和雪糕 ($98, 8/10)
窩夫擺盤睇得出有花過心思,顏色繽紛奪目。窩夫份量十足,有4件咁多,雖然較為薄身,但質地鬆軟,配埋半溶嘅雲呢拿雪糕加海鹽焦糖醬,有冷熱嘅雙重口感。伴碟嘅提子,士多啤梨同紫薯脆片亦可以令成碟窩夫冇咁滯

💰人均:$183

整體呢間Cafe無論食物同飲品嘅味道都令人滿意,賣相亦非常靚,環境幾舒服,好適合同閨蜜嚟傾計同打卡。另外值得一讚嘅係店員嘅招待好周到,態度親切。
2023-02-18
$183 (Lunch)
  • 紅肉火龍果乳酪碗
  • 輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉
  • 藍天白雲
  • 肉桂薑牛奶咖啡
2023-02-09 134 views
去完一次就會感動嘅cafe💙因為鋪頭所有嘢由佈置、食物到服務都有心機。中環地段但全部主食都只係$80左右,超好服務但全日免加一,值得encore👍🏻 餐廳環境行木系風格,行入啲仲有室外花園座位感受吓清新空氣🌼 餐牌每款菜式都好特別,仲會列出曬卡路里同營養含量(放心睇完只會更加想食,因為全部都偏低卡)食物都色彩繽紛真係名副其實做到eat the rainbow喇😆🌈 首先來個開胃菜 - 煙三文魚牛油果沙律🥑份量比我想像中大,牛油果新鮮柔軟,配上爽脆嘅蔬菜口感一流;藍色螺旋藻乳酪🥣天藍色嘅賣相未食先開胃,仲有香蕉、士多啤梨等水果同脆脆地嘅蕃薯片,唔鍾意食水果嘅我都食咗好多😂;最鍾意係佢地嘅紅菜頭廣島蠔微辣貝殼粉,廣島蠔好大粒飽滿,而且貝殼粉味道濃郁唔會太淡.ᐟ.ᐟ 各方面都平衡得好好 佢地嘅latte都十分有驚喜,唔單止拉花超級靚,綠茶味唔會太甜有回甘,竹炭味都好香濃,口感醇厚👍🏻技術同用料都有質素The shop endorses eating healthily and every item on the menu comes with nutrients and calories d

The shop endorses eating healthily and every item on the menu comes with nutrients and calories details, this is very thoughtful and helped us to make conscious food choices (Don’t worry! it’s never TMI as they mostly are with low fat).
We had 🥑𝚂𝚖𝚘𝚔𝚎𝚍 𝚜𝚊𝚕𝚖𝚘𝚗 𝚊𝚟𝚘𝚌𝚊𝚍𝚘 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝚖𝚒𝚡𝚎𝚍 𝚜𝚊𝚕𝚊𝚍 ($82) as our appetizer which is so refreshing, the creaminess of avocado pairs with the crispy veggies so well. Topped with various kinds of fruits and sweet potato chips, the 🥣 𝚂𝚙𝚒𝚛𝚞𝚕𝚒𝚗𝚊 𝚜𝚖𝚘𝚘𝚝𝚑𝚒𝚎 𝚋𝚘𝚠𝚕 ($78) is delightfully presented with its sky-blue base.
My favorite goes to their 𝙱𝚎𝚎𝚝𝚛𝚘𝚘𝚝 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝙷𝚒𝚛𝚘𝚜𝚑𝚒𝚖𝚊 𝙾𝚢𝚜𝚝𝚎𝚛 𝚒𝚗 𝚂𝚙𝚒𝚌𝚢 𝚂𝚊𝚞𝚌𝚎 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝚌𝚘𝚗𝚌𝚑𝚒𝚐𝚕𝚒𝚎 ($82) that oysters are huge, plump & juicy, while the pasta is being flavourful with the creamy sauce.
We rounded off our meal with 🍵 𝙾𝚛𝚐𝚊𝚗𝚒𝚌 𝚖𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 ($44) 𝚊𝚗𝚍 𝙲𝚑𝚊𝚛𝚌𝚘𝚊𝚕 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 ($50). The cup of Matcha was definitely potent - extremely rich, thick with a slight bitterness. The charcoal one is also quite balanced with coffee flavor with a long aftertaste. Not to mention their latte arts are so fancy!

2023-02-04
平日番工食𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡真係是是旦且🤣今日放假一於約好閏蜜去尋找靚餐廳,好好聚一聚💞加上新年食足一星期蘿蔔糕,食到個人真係滯滯地😮‍💨今日黎到呢間餐廳,絕對係鬧市繁囂中的一點小清新,有分室外室內,坐室外猶如一個小花園🍀餐廳主打健康路線,所以餐牌上都會見到每款食物有顯示到當中含有幾多卡路里,𝐤𝐞𝐞𝐩緊𝐟𝐢𝐭既您就最岩喇!💛值得一提既係,老闆娘同店內職員非常有禮貌~好細心,亦會定時幫我地𝐫𝐞𝐟𝐢𝐥𝐥水🥰如果大家有睇過𝐕𝐢𝐮𝐓𝐕「今餐有料到」,就會認得老闆娘𝐌𝐚𝐛𝐞𝐥,牆上都有好多唔同藝人同佢既合照🫶🏻🍴紅肉火龍果乳酪碗 $78一見到呢個乳酪碗我已經覺得好靚😍而且超級健康,入面有好多生果,例如有士多啤梨🍓香蕉🍌藍莓🫐提子🍇食完即刻覺得健康哂,幫我清下腸胃咁~最緊要係超級𝐈𝐆-𝐚𝐛𝐥𝐞!!🍴 輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉 $82閏蜜都想食啲暖暖地既野,所以就嗌個意粉試下☺️份量唔會太多太少,意粉熟度剛好~有微微黑松露味道,仲有兩粒帶子煎得好香🤩🍴蜂蜜芥末雞翼(3隻) $42雞翼肉質都好嫩滑,而且蜂蜜芥末醬汁一啲都唔吝嗇,不過略嫌雞翼煎得有點太燶,但有醬汁搭救唔大影響😋🍴有機抹茶鮮奶(凍) $52好滑

🍴紅肉火龍果乳酪碗 $78

🍴 輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉 $82

🍴蜂蜜芥末雞翼(3隻) $42

🍴有機抹茶鮮奶(凍) $52
好滑溜既抹菜鮮奶啊!而且係杯面上灑上少許食用乾花,超級靚~整體唔會太甜,推薦💡

🍴檸檬乳酸梳打(凍) $55
如果食得太飽,可以飲番杯清爽既梳打特飲「嗝」下😆呢杯有淡淡檸檬味,既清新又消滯!

2023-01-28 127 views
2022-01-27清新田園風cafe🌺同朋友去咗上環食午餐😉入咗間EverShine Cafe☕️環境以田園自然風格為主🌵餐廳充滿盆栽同花香令人放鬆🌸主打而健康嘅食材烹調菜式👍🏻午市時段都有好多顧客😊黃金香辣蜆肉意粉,82蚊碟💰意粉賣相好吸,幾隻大蜆放係碟邊,蜆肉新鮮帶有微微鮮甜,意粉微辣好惹味 ,醬汁酸酸辣辣勁開胃,份量足料推介🍝輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉,82蚊碟💰黑松露味夠哂濃郁,醬汁夠多意口感creamy,配上煎香嘅帶子,兩面都食到脆口,下次必定會再點嚟食👍🏻咸蛋黃羅勒雞翼,42蚊份💰咸蛋雞翼鹹香惹味,雞翼肉質都好夠嫩滑🐓紫薯窩夫配焦糖海鹽和雪糕,98蚊份💰窩夫擺盤顏色勁繽紛,有藍莓,紫薯片,青提士多啤梨等,不同生果伴碟勁豐富,窩夫配上海鹽雪糕,軟滑雪榚同窩夫好夾🧇焦糖鮮奶咖啡(凍),跟餐+25蚊💰表面有燒過嘅焦糖,咖啡入口有微甜,焦糖味幾突出🥛雲呢拿鮮奶咖啡(熱),跟餐+15蚊💰鮮奶咖啡拉花勁靚,鮮奶味幾重比較甜☕️整體環境令人心曠神怡😊老闆娘服務態度勁好,同每枱顧客都有交流🤗食物價錢合理,味道都幾好,甜品窩夫係必點,餐牌好貼心,提示食物有幾多卡路里,會再幫襯 @eversh
2022-01-27

午市時段都有好多顧客😊

黃金香辣蜆肉意粉,82蚊碟💰

輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉,82蚊碟💰

咸蛋黃羅勒雞翼,42蚊份💰
咸蛋雞翼鹹香惹味,雞翼肉質都好夠嫩滑🐓

紫薯窩夫配焦糖海鹽和雪糕,98蚊份💰

焦糖鮮奶咖啡(凍),跟餐+25蚊💰
表面有燒過嘅焦糖,咖啡入口有微甜,焦糖味幾突出🥛

雲呢拿鮮奶咖啡(熱),跟餐+15蚊💰
鮮奶咖啡拉花勁靚,鮮奶味幾重比較甜☕️

整體環境令人心曠神怡😊
老闆娘服務態度勁好,同每枱顧客都有交流🤗
食物價錢合理,味道都幾好,甜品窩夫係必點,餐牌好貼心,提示食物有幾多卡路里,會再幫襯 @evershinehk 試吓其他甜品🍮🧇☺️👍🏻

#EverShineCafe
#黃金香辣蜆肉意粉
#輕煎帶子黑松露菠菜牛肝菌意粉
#咸蛋黃羅勒雞翼
#紫薯窩夫配焦糖海鹽和雪糕

2023-01-28 1637 views
返左咁多日工, 放假當然要好好Chill下😉友人同我今次來到上環一間coffee shop,小店室內係Bar枱,戶外係後花園,周圍好多花同植物,加埋木系枱櫈,有種田園小清新既感覺☺️環境幾舒服職員服務態度友善,有主動介紹食物及送上清水。餐廳走健康路線,為左令客人可以食到好味又有營養既食物,餐牌會打埋卡路里、蛋白質、碳水化合物及總脂肪既數值,真係好用心,特別適合注重健康既朋友仔🥰🥣藍色螺旋藻乳酪碗 $82色彩繽紛夠晒IGABLE😍,上面舖滿好多番薯片、香蕉、提子、草莓、藍莓,瓜子等,酸甜爽口,味道清新自然😋🍰 招牌藍莓乳酪雲石芝士餅 $68芝士蛋糕食口感creamy,唔太甜,中間仲有少少藍莓醬,中和返芝士既味道,食落唔覺肥膩😊🧇紫薯窩夫配焦糖海鹽和雪糕 $98窩夫偏薄身,脆得來又帶少少軟,配埋雪糕、水果、番薯片、糖漿一齊食,口感好豐富,而且唔會好甜😋☁️藍天白雲 (海鹽焦糖香蕉藍螺旋藻牛奶)$55外觀同顏色都好襯個名,充清自然氣息☺️口感滑身,味道清甜🤤聽聞螺旋藻對皮膚好,忍唔住不停偷飲友人既飲品🤣☕️竹碳鮮奶咖啡(熱)$50一聽到店主話竹碳可以吸濕排毒,我即刻叫來試😂淡淡既咖啡味,少少甜,略帶

🥣藍色螺旋藻乳酪碗 $82

🍰 招牌藍莓乳酪雲石芝士餅 $68

🧇紫薯窩夫配焦糖海鹽和雪糕 $98

☁️藍天白雲 (海鹽焦糖香蕉藍螺旋藻牛奶)$55

☕️竹碳鮮奶咖啡(熱)$50
一聽到店主話竹碳可以吸濕排毒,我即刻叫來試😂淡淡既咖啡味,少少甜,略帶少少竹碳既咸味。
  • 藍色螺旋藻乳酪碗
  • 藍天白雲