放假想出街食飯但又吾想去咁遠,附近好食既而又有良心,我既首選一定系Explorer Fusion Restaurant💛💛💛一去到因為無book位所以等左一陣,就安排左我地坐出面,好彩果日有啲風~吾駛咁熱😜侍應好細心同我地介紹Special Menu,最記得真鯛刺身系好吸引,價錢亦吾貴,不過同行朋友無興趣🥲Order左幾樣野食,包括精選自家沙律﹑焗芝士肉醬薯角配芥末酸忌廉﹑Extra Prime牛肩板胛牛扒 10oz﹑炸芝士圈同埋啤酒🍺精選自家沙律 - 有新鮮沙律菜﹑牛油果﹑角切魚生﹑蟹籽撈埋一齊食,口感好豐富👍🏼焗芝士肉醬薯角配芥末酸忌廉 - 肉醬即叫即焗,新鮮熱辣用薯角點住黎食,正😋但系可能啖口左少少,再濃味反少少會更加好!Extra Prime牛肩板胛牛扒 10oz - 5成熟!可以食到表面焦脆口感,裡面軟滑,10 oz 三個人食岩岩好🥰炸芝士圈 - 好驚喜!!!洋蔥圈就食得多,今次試尼個芝士圈,雖然芝士吾系拉絲,但系都食到濃厚芝士味🧀👍🏼Suntory 黑啤 - 無健X士咁濃,女仔都飲到~記得佢地之前系有beer tower,吾知點解而家無左,如果可以有反就真系爽!

精選自家沙律
精選自家沙律 - 有新鮮沙律菜﹑牛油果﹑角切魚生﹑蟹籽
撈埋一齊食,口感好豐富👍🏼
焗芝士肉醬薯角配芥末酸忌廉
焗芝士肉醬薯角配芥末酸忌廉 - 肉醬即叫即焗,新鮮熱辣
Extra Prime牛肩板胛牛扒 10oz - 5成熟!
炸芝士圈
炸芝士圈 - 好驚喜!!!
Suntory 黑啤
Suntory 黑啤 - 無健X士咁濃,女仔都飲到~
Extra Prime牛肩板胛牛扒 10oz
2021-07-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
精選自家沙律
焗芝士肉醬薯角配芥末酸忌廉
炸芝士圈
Suntory 黑啤
Extra Prime牛肩板胛牛扒 10oz
好少餐廳做西餐又做埋日本嘢本餐牌勁厚一定有款你啱食平時感覺唔專嘅餐廳質素一般都麻麻哋但呢間真係有驚喜🥳.🍣上級壽司盛合 $198材料新鮮 連最易出事嘅海膽都夠鮮甜見佢餐牌有飛機魚 但嗰晚8點左右已經聽到佢哋話賣哂想食嘅要早啲喇😉.🦞北海道帶子配大啡菌海膽龍蝦汁意粉 $188個名長到都話哂俾你知個意粉入面有啲咩🤣唔知係咪本人黑仔 以往食有海膽/海膽汁嘅意粉都伏多🥲抱住勇者無懼嘅心試呢個意粉結果 好食!!帶子好大粒 意粉分量亦多 推薦😋.🧅炸洋蔥圈 $45炸洋葱圈真係私心必點去親間餐廳有得嗌基本上都會嗌嚟食😂佢哋炸得勁脆(雖然太暗張相影得唔好🥲) 正!!.🍹Virgin Mojito $98唯一有些少失望嘅地方就係佢哋冇mocktails 因為唔想飲酒 所以就問有冇virgin嘅mojito佢哋話有咁就嗌咗啦結果埋單先發現都係收番cocktail價當然我哋冇問清楚 佢哋本身menu都冇所以唔係佢哋問題不過好多餐廳酒吧都會有virgin drinks 如果佢哋有埋mocktail menu就更好喇😉.要留意番 佢哋好full❗️想食最好book定位喇💁🏻‍♀️
好少餐廳做西餐又做埋日本嘢
北海道帶子配大啡菌海膽龍蝦汁意粉
🧅炸洋蔥圈 $45
炸洋葱圈真係私心必點
去親間餐廳有得嗌基本上都會嗌嚟食😂
佢哋炸得勁脆(雖然太暗張相影得唔好🥲)
正!!
上級壽司盛合
北海道帶子配大啡菌海膽龍蝦汁意粉
炸洋蔥圈
2021-06-14 1698 views
難得有機會黎到石門 一出石門站就係京瑞廣場第一二期朋友話呢到好多良心小店 集中係商場石門人好幸福💛山長水遠黎到 行哂兩個商場好多間都想試!最後揀左Explorer fusion restaurant 有日本菜又有西餐坐得舒服又無趕人走 可以慢慢食悠悠閒閒咁傾計(假期下午茶時間) 叫左個極上拖羅蓉海膽魚子丼 連前菜+茶碗蒸+味噌湯 $89加一魚生新鮮 大大份 滿足見到隔離兩枱食慢煮牛扒都讚好好味店員後生有禮貌 動物有善坐户外可以再encore!
難得有機會黎到石門 一出石門站就係京瑞廣場第一二期
有日本菜又有西餐

魚生新鮮 大大份 滿足
見到隔離兩枱食慢煮牛扒都讚好好味

店員後生有禮貌 動物有善坐户外
可以再encore!
2021-06-07 1041 views
#石門 #Explorer 好朋友黎搵我食lunch🤭就一於試呢間☺一入到去覺得好暗,幾啱情侶去,以為會好難影相啦,又唔算喎,影出黎都夠光嘅😎#肉眼扒配薯角意粉跟蘑菇燒汁 叫咗5成熟,但係黎咗7成熟,好彩我地叫咗5成,肉質都偏靭,係個蘑菇片乾好香,又幾特別,薯角新鮮炸起,夠脆👌#香醋燉牛肉配珍珠米飯 喜出望外😍好好味,牛肉燉到入哂味,又好腍,個sauce少少酸,少少咸,送飯一流👍👍👍👍係啲配菜唔夾,個sauce加落西蘭花,變咗有餿味,粟米本身個清甜味又被蓋過,仲有油膩味,明明配牛肉好好食🤦‍♀️ #珍珠米飯 黏性高,又好有米香,正餐湯係自己打嘅,味道都幾濃味道: 7/10味精: 7/10價錢: 6/10環境: 7/10服務: 7/10#vinainshekmun #vinafood #exploreefusionrestaurant #cafe #fusion #ribeyesteak #肉眼扒 #wedges #driedmushroom #balsamicbeefstewwithrice #balsamicbeef #香醋燉牛肉#廣東話 #黃到金 #石門黃店 #石門美食 #foodp

餐湯係自己打嘅,味道都幾濃

味道: 7/10
味精: 7/10
價錢: 6/10
環境: 7/10
服務: 7/10

#廣東話 #黃到金 #石門黃店 #石門美食 #foodporn #foodiehk #likesforlike #f4follow #f4f
香醋燉牛肉配珍珠米飯
肉眼扒要薯角意粉
香醋燉牛肉配珍珠米飯
We had a happy hour there, the location is super convenient which it takes 3-min walk from Shek Mun MTR station to get to the restaurant. We ordered a platter and 2 drinks there, taste were good but were quite pricy…environment was good as well!
2021-05-30 925 views
平時鍾意食嘢嘅我,今日比我搵到呢間餐廳,既可以食到日本餐又可以食到西式嘅食物。兩樣都係我最鍾意嘅!講返食物質素先,三文魚牛油果沙律,味道都唔錯!食得出三文魚係有煙熏味!冇諗過配合埋牛油果味道係甘夾嫁!之後叫咗個三文魚配薯角,三文魚煎得外脆內軟,旦係就有少少油膩,不過配合埋佢嘅沙律醬,味道就中和返少少!日式食物方面,我就叫咗是日精選刺身同埋上級壽司盛盒。壽司就有少少失望,紫菜食起上黎一啲都吾脆,海膽仲有少少偏苦添!而是日精選刺身係網池魚!另外仲叫咗油金魚腩刺身。魚嘅肉質望上去亦都冇變色!食得出係新鮮😋
上級壽司盛盒
三文魚配薯角
是日精選魚生
三文魚牛油果沙律
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
三文魚配薯角
2021-05-30 562 views
下星期就要考試👧🏻👦🏻👩🏻溫到傻傻吓 係時候帶👦🏻👧🏻去食好嘢當係獎勵下👧🏻👦🏻順道慰勞吓👩🏻自己😆咁就過咗去石門食💛今次order左👩🏻 豐盛丼 跟餐有茶碗蒸、中華沙律、麵豉湯刺身飯最正係拖羅蓉 鮮甜嫩滑 其他刺身亦都頗新鮮 再撈埋粉紅色粉 味道滿分👧🏻 美式肉醬吉烈黑豚漢堡配薯角 好熱 漢堡上枱時 黑豚肉仲好脆好熱 好香又好多汁 麵包有烘過 加埋太陽蛋汁 👧🏻話好味道自己食哂一個漢堡 👩🏻最欣賞係沙津菜🥗係有撈啲醋調味、蕃茄又有燒一燒🍅好香口👦🏻 兒童餐肉醬意粉🍝 👦🏻話最鍾意食炸雞塊仲有跟3件蟹柳壽司🍣、南瓜湯、一杯橙汁份量超足 小童未必食得哂Explorer Fusion Restaurant (沙田)📍 沙田石門安群街3號京瑞廣場第一期地下G10號舖
下星期就要考試
👧🏻👦🏻👩🏻溫到傻傻吓
係時候帶👦🏻👧🏻去食好嘢
當係獎勵下👧🏻👦🏻
順道慰勞吓👩🏻自己😆
咁就過咗去石門食💛

今次order左
👩🏻 豐盛丼
跟餐有茶碗蒸、中華沙律、麵豉湯

👧🏻 美式肉醬吉烈黑豚漢堡配薯角
👧🏻話好味道自己食哂一個漢堡
👩🏻最欣賞係沙津菜🥗係有撈啲醋調味、蕃茄又有燒一燒🍅好香口

👦🏻 兒童餐

2021-05-23
Type of Meal
Lunch
2021-04-25 1663 views
⚠️💛🧡⛑🚃香港美食➡️石門很久沒去我的食堂了,想當年剛開店便深得我心,因為一間餐廳有齊日式和西式,而且食物質素高水準,每次帶不同的朋友去吃都會獲得好評,唯一美中不足是選擇極少的飲品🥩 澳洲肉眼扒配薯角意粉配黑椒蘑菇燒汁 $98配上的西湯是極之濃郁的蕃茄湯,微酸而且明顯沒有加水,當中還有一點點的香草味真正做到五成熟的肉眼扒,味道很好,但筋腱位置比較難咬,薯角超好吃,意粉有調味,還加了一點香料碎,十分高質🍱 三文魚親子丼 $78配上味噌湯,味道不錯,茶碗蒸超滑超好味三文魚新鮮,三文魚籽粒粒爆開與壽司飯一起吃十分鮮味,Wasabi夠香
⚠️💛🧡⛑
🚃香港美食➡️石門

澳洲肉眼扒配薯角意粉配黑椒蘑菇燒汁

🥩 澳洲肉眼扒配薯角意粉配黑椒蘑菇燒汁 $98

三文魚親子丼

🍱 三文魚親子丼 $78
配上味噌湯,味道不錯,茶碗蒸超滑超好味

2021-04-11
Type of Meal
Lunch
澳洲肉眼扒配薯角意粉配黑椒蘑菇燒汁
三文魚親子丼
2021-04-14 1324 views
之前都食過呢間餐廳既晚市雖然價錢高 但食物都有一定水準😊但今次試午市 雖然價錢抵但食物質數更低😟個丼飯係暖既 感覺上好怪魚生配暖既飯 即刻冇曬胃口🤨而家魚生冇話好鮮甜賣相上亦估唔到佢會用西餐碟上😂成餐最好食係個蒸蛋夠滑夠入味🥲呢個飯睇落d牛生熟度控制得好好但食落一點兒牛味都冇🤨最後好像變左用醬汁撈飯only真係放唔落口😔如果佢午市都keep到晚市既水準就好啦😅
之前都食過呢間餐廳既晚市

最後好像變左用醬汁撈飯only
真係放唔落口😔

如果佢午市都keep到晚市既水準就好啦😅
2021-04-02 1135 views
本來係酒吧嘅Explore Fusion,喺喺政府嘅彈出但入政策下,無奈都要轉型做午市萬事。今日終於可以嚟支持下,老實講嘢食比較普通,如果想繼續有回頭客,希望餐牌同埋味道方面都可以繼續改善啦!餐湯係南瓜湯,味道偏淡,不過食得出係用新鮮南瓜整,唔係罐頭湯。只係要加番啲鹽同黑椒,其實都幾好飲!主菜係芝士煙三文魚意粉,芝士紅應該好鍾意,因為芝士粉都幾多。煙三文魚嘅份量都唔少,都有5-6嚿。意粉彈牙嘅,但係落咗好多油去炒,一入口有好重的油膩感。餐飲加錢可以要咖啡,我想要走甜嘅咖啡,但侍應話所有咖啡都冇得揀甜度,原來係三合一嘅咖啡,咁就有少少失望,不過會再俾機會嘅,希望下次你食嘅時候會令我帶大改觀啦!

2021-03-31 899 views
呢間黃金店,係我想去list嘅其中一間,因為之前多數都係去尖沙咀分店多,朋友住沙田區所以選擇左沙田呢間!加上朋友工作時間原因,今次我哋揀咗lunch時間去幫襯。本來諗住散叫,但見午餐set Menu都好吸引,所以我哋叫左一個意粉,一份肉眼扒,同沙律🥗,意粉醬汁香濃,份量夠2個女仔食,肉眼牛扒剛好6成熟,juicy好正,沙律🥗新鮮鮮甜😋我覺得價錢合理。下次要再去,要食晚飯,因為佢哋啲魚生真係好正

1975 views
2021-03-27
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
2021-03-29 1068 views
今日帶狗狗睇醫生, 趁等候空檔去同朋友食飯。朋友喺石門返工, 佢揀咗2 間餐廳俾我, 有一間已經食過, 所以我揀咗Explorer Fusion Restaurant。去到未夠12 點, 咁唯有等佢開門啦! 順手睇埋叫咩食好! 餐廳除左有西餐, 同日式丼, 算多選擇。夠鐘12:00 填好資料就可以入座啦, 都有幾多人等開門的。店內都算寬敞。由於冇食早餐, 一坐好即刻落ORDER。我同朋友都點咗極上拖羅蓉海膽魚子丼, 我就要求走青嘅。店員先上麵豉湯同中華沙律。麵豉湯 - 幾好飲! 不錯 中華沙律 - 應該得一口, 如果份量多D 會開心D。極上拖羅蓉海膽魚子丼我呢個係走青嘅, 廚房有幫我走青 飯上面有一堆拖羅蓉, 仲有2 團海膽, 因為太餓, 一口就食晒D 海膽, 新鮮! 冇苦! 拖羅蓉、魚子都冇腥味, 用嚟送飯好正! 拖羅蓉都幾多! 食到好滿足!
今日帶狗狗睇醫生, 趁等候空檔去同朋友食飯。

去到未夠12 點, 咁唯有等佢開門啦! 順手睇埋叫咩食好!

餐廳除左有西餐, 同日式丼, 算多選擇。

店內都算寬敞。
由於冇食早餐, 一坐好即刻落ORDER。

我同朋友都點咗極上拖羅蓉海膽魚子丼, 我就要求走青嘅。
店員先上麵豉湯同中華沙律。

麵豉湯 - 幾好飲! 不錯

中華沙律 - 應該得一口, 如果份量多D 會開心D。

極上拖羅蓉海膽魚子丼
我呢個係走青嘅, 廚房有幫我走青

拖羅蓉、魚子都冇腥味, 用嚟送飯好正!

拖羅蓉都幾多! 食到好滿足!

2021-02-26
2021-03-13 939 views
久仰大名,一場嚟到石門,就試試佢,可惜非常失望。賣相唔錯,但其餘既範疇唔掂,侍應態度一般,大聲傾計,餐廳衛生一般,飲得出杯水有怪味,環境唔特別乾淨,可能因為夜晚係做酒吧。最重要係食物,叫咗午市套餐龍蝦汁蟹籽菠菜意粉,質地偏濕,份量都足夠,但真係唔好食,當時我好肚餓,但都唔想食曬成個麵,意粉質地有咬口,但好似食唔出調味咁,龍蝦汁味欠奉,餐湯都係淡而無味。場內有好多文宣,支持一下良心店ok,但食物質素始終最緊要,唔會有下次了。
久仰大名,一場嚟到石門,就試試佢,可惜非常失望。

2020-12-30 2109 views
同朋友都唔係住個頭就想去一去石門探險搵食石門地方細細但食肆都唔少仲要好多都係黃店最後簡左呢間西日fushion菜環境都唔錯叫左一個蟹肉闊麵同埋吉列黑豚肉漢堡配薯角個漢堡都幾大個包係有烘過同埋搽牛油好有心思!而個蟹肉闊麵就較普通不過就食完都冇覺得好漏所以都好滿意!
同朋友都唔係住個頭
好有心思!
而個蟹肉闊麵就較普通
不過就食完都冇覺得好漏
所以都好滿意!
Lunch set 每人around 一舊水,但係份量十足,飽到反艇,會飽到夜晚🤪🤪🅿️見鋪外有停車位,可以揸架車來,坐户外位食(自己睇水啦💁🏻‍♀️)🅿️🚲單車都可以泊喺店外(當然係坐喺戶外位睇實啦)💁🏻‍♀️🦞龍蝦汁蟹肉闊麵$98 (⭐️⭐️⭐️⭐️):龍蝦蟹肉海鮮味好突出!俾咗好多蟹肉,闊條麵好有咬口Al dente (不過有幾條真係硬得滯食唔慣🙈)超級爆肚 份量好大碗呀😋🍔美式吉列黑豚肉漢堡配薯角$88 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️):漢堡包唔知係焗過定係煎過嚟,非常香口!😋 少少脆口,好香芝麻味,包底內仲搽左牛油,好掂?👍🏻最緊要 —— 漢堡包夠乾身!非常出色入面個陷都唔錯,拮穿個蛋黃撈埋吉豬食,正!😋呢個🍔真係推介,要一試,非常出色!是日手打湯:南瓜湯,非常杰,100%肯定係南瓜蓉打出嚟,其實幾好味,不過略嫌杰咗少少😂雖然一舊水係石門食一個lunch黎講,算係富貴餐,但係佢嘅食物質素同份量係100%對得住呢價錢,支持支持💛

🦞龍蝦汁蟹肉闊麵$98 (⭐️⭐️⭐️⭐️):

超級爆肚 份量好大碗呀😋

龍蝦汁蟹肉闊麵

最緊要 —— 漢堡包夠乾身!非常出色
入面個陷都唔錯,拮穿個蛋黃撈埋吉豬食,正!😋

呢個🍔真係推介,要一試,非常出色!

美式吉列黑豚肉漢堡配薯角

是日手打湯

2020-12-24
$100 (Lunch)
龍蝦汁蟹肉闊麵
美式吉列黑豚肉漢堡配薯角