Restaurant: Fairwood (Hanford Plaza)
Info:

2023-03-17 125 views
我已经吃过大快活的咖喱鸡饭,肉酱意粉,香菇滑鸡煲了,大快活的每一道菜都是很正常的快餐水平,我觉得挺好的。最近好像出了新的午市百搭双餸饭,下次打算尝尝,这个应该很划算。
2019-11-04 515 views
秋風起打邊爐是常識吧!大快活打邊爐緊係快靚正,如果想簡單地過下忍, 大快活是不二之選,價錢合宜。一個火鍋足夠2人份量,而且配料相當豐富,有墨丸/ 生菜/娃娃菜/魚腐/腐足卷/烏冬(當日賣完,變了即食麵),湯底仲有辣或不辣揀,湯內有雞,至於肉煩有豬肉或牛肉揀,選擇套餐時可揀半份或全份, 我咁細食緊係揀半份啦,飲品就要另叫的如果能改善為餐內包埋會更好呀。*溫馨提示:如晚上打邊爐,需要早點來,因為會好多配料賣完,以及會售罄
緊係揀半份啦,飲品就要另叫的
如果能改善為餐內包埋會更好呀。

2017-01-30 487 views
是日三姊妹到此午餐,因為有免費熱飲券😅😅😅二妹食咕嚕肉ok,不過勁多洋蔥,真係食唔晒😂😂😂胡椒米線感覺好重胡椒,我食到勁流鼻水😂😂😂四妹食魚柳幾脆,但咖哩咸咗d😅😅😅
是日三姊妹到此午餐,因為有免費熱飲券😅😅😅

二妹食咕嚕肉ok,不過勁多洋蔥,真係食唔晒😂😂😂
胡椒米線感覺好重胡椒,我食到勁流鼻水😂😂😂
四妹食魚柳幾脆,但咖哩咸咗d😅😅😅
2017-01-30
$42 (Lunch)
Dining Offer
Coupon
2016-07-18 429 views
平日閒時早咗起身,都會想食個早餐,因為個人好鐘意食早餐。今日就黎到大快活食早餐,因為係星期六,所以特別地多人,叫野食,攞餐都有一條長長既人龍。今日叫咗個雞扒蕃茄通粉,跟餐飲,三十蚊。大概又排咗五 六分鐘,就攞到野食啦。其實真係幾快,雖然好多人。雞扒都幾大件,幾好食,只係稍嫌多咗少少肥膏。通粉係有坑紋嗰種,煮得尚可,唔好太腍。不過唯一唔太開心就係食完成個餐,都冇個種飽足感,如果再大份啲就好啦。以平民價連鎖快餐店黎講,算係唔錯咖啦。
平日閒時早咗起身,都會想食個早餐,因為個人好鐘意食早餐。

以平民價連鎖快餐店黎講,算係唔錯咖啦。
2016-07-16
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$30 (Breakfast)
2016-06-01 235 views
今日黎大快活食飯,揀左個吉列豬扒飯,取餐好方便快捷马上就可以食到熱騰騰飯菜,豬扒己經切好左一塊塊,炸至金黄色非常惹味,外边好香脆,肉质鮮嫩厚實,有點淡淡鹹味,用黎配米飯一啲都唔覺油腻!!
2016-04-11 274 views
今日難得同屋企人食,最後都去返老人家必去地方大快活今次叫左個$24下午茶,有花生醬多士加腸加雪菜米粉,講真仲要有野飲已經十分抵,原來用長者咭仲有3蚊優惠食落多士仲keep到脆口,醬有花生加煉奶,食落味道不錯,但腸就凍既…雪菜米粉係細版但都吾少料,食落吾咸,米粉都多所以都幾飽肚
今日難得同屋企人食,最後都去返老人家必去地方大快活

2016-04-11
$24 (Tea)
呢幾日見個肚好唔舒服可能食食埋埋D太油利既野由於見唔到我番工既地方有素食既餐廳,而我又見到就近既大快活出左一個素食餐而我又未試過,所以食一次睇下好好味同埋可以寫下食評等位就唔需要 一去到就有位可能三聖 呢個地方太過偏僻不過還好...如果番工放(晏仔)要等,根本就迫你去第二間食!位就唔需要等...不過個餐 要等大約十分鐘可想而知個餐出量少,咁一定比新鮮野我題外話:買完個餐,佢送左支日本飲品(贈品)睇一睇支野 糖份19克 試飲一下...哇....好似藥水呀!!!!!!!!!!!!!!又太甜,飲幾淡 無再飲講番正題先@@餐名:野菌棠菜豆腐飯飲品:凍奶茶$38+3=$41個餐其實真係幾貴不過貴得有道理既因為呢D素餐要準備工夫係特別多!又少人食...大快活呢D大集團竟然出呢D素餐,真係令我刮目相看!!!照道理只會為左賺錢,果然係有良心...如果個價再平少少,會比較好!!!等左大約十分鐘左右,終於黎啦個餐見到個餐真係食慾大增,真係好足料份量果然同圖片相差無幾!!!果然係良心集團...眼見有大量既菜,雲耳,豆腐,栗米粒,炸物。首當其衝,緊係要試下個雲耳啦味道還不錯,個雲耳好入味可惜,個雲耳完全未剪到
呢幾日見個肚好唔舒服
可能食食埋埋D太油利既野

由於見唔到我番工既地方
有素食既餐廳,而我又見到就近既大快活
出左一個素食餐

而我又未試過,所以食一次睇下好好味
同埋可以寫下食評

等位就唔需要 一去到就有位

可能三聖 呢個地方太過偏僻
位就唔需要等...不過個餐 要等大約十分鐘
可想而知個餐出量少,咁一定比新鮮野我
題外話:
買完個餐,佢送左支日本飲品(贈品)
睇一睇支野 糖份19克

又太甜,飲幾淡 無再飲

講番正題先@@
餐名:野菌棠菜豆腐飯
飲品:凍奶茶
$38+3=$41
個餐其實真係幾貴
不過貴得有道理既
因為呢D素餐要準備工夫係特別多!
又少人食...
大快活呢D大集團竟然出呢D素餐,真係令我刮目相看!!!
照道理只會為左賺錢,果然係有良心...
如果個價再平少少,會比較好!!!
野菌棠菜豆腐飯+凍奶茶
等左大約十分鐘左右,終於黎啦個餐

見到個餐真係食慾大增,真係好足料
份量果然同圖片相差無幾!!!果然係良心集團...
眼見有大量既菜,雲耳,豆腐,栗米粒,炸物。
首當其衝,緊係要試下個雲耳啦
味道還不錯,個雲耳好入味
可惜,個雲耳完全未剪到...
要咬好耐先食到,唔係就要成舊雲耳放入口
舊豆腐味道就好一般,可能D汁唔入味
有D可惜...因為佢個餐係豆腐為主
但係豆腐唔好味,令成個餐既感覺真係大打折扣!!!
呢個炸物,令成個餐苦中帶少少甜
因為成個餐係素食為主
佢加入炸物,果然有意思
我估呢個炸物入面應該係薯仔黎
味道真係唔錯,唔會太油利,溫度適中
薯仔唔會太溶,咬落去好(翠)!!
十分評價比夠十分佢...
成個餐黎講,最特別都係個個薯仔炸物
雖然個餐叫做(野菌棠菜豆腐飯)
但係豆腐唔入味,令人有感到可惜!!!

個餐整體上我都覺得好滿意!!
難得大集團快餐店竟然出素餐
令我感大快活果然仲存在一點點既威心@_@

香港都市人成日食肉,唔食菜<---可能只係無得選擇
難免出現咁多肥仔肥女,
如果其他快餐店都好似大快活推出一點素食餐單
既健康,既可以減肥

大快活做左一個先驅!!希望佢可以出更多既素食比人去選擇!!

2015-06-14
$40 (Lunch)
野菌棠菜豆腐飯+凍奶茶
今日落左大快活食左個S3,炒蛋蛋士,麥片配低糖綠茶,先講下塊多士,呢個餐多士係大Size,所以可以將佢分開一半,一半用黎茶牛油,一半加砂糖食😋😋😋,炒蛋方面,我就覺得唔夠滑,可以加番多啲牛奶去炒,最後個麥片好健康,因為對於我黎講真係冇咩味,所以我放左好多砂糖先食到☺️
2015-04-23 206 views
(大快活良心下午茶餐)$25<--配凍飲+$3 雪菜肉絲米粉配厚多士+凍奶茶身為一個香港人,食個晏仔(下午餐)都需要諗過度過先去食。又要諗價錢貴唔貴,好唔好食,份量足唔足夠又要諗下個餐食完會唔會唔夠飽而本人都唔算係一個中產階層。只算係一個草根階層麥記都做過,所以呢d餐對我來講真係既感慨,!!!收入不過萬既未有(車),未有(樓),未有(女朋友)回想一起,中學當年阿SIR個句事業有成,收入穩定,就可以(乜乜乜)....乜乜乜-->可能係講緊 中午個餐可以食扖餐,夜晚個餐可以去高級餐廳食鵝肝,既可以配一支法國紅酒而家暫時仲未因為無乜錢 所以呢一餐係我既黎既~ 大快活咁多下午茶餐點解選呢個餐,唔選其他餐以下會再講!我咁多餐唔選,而會呢個雪菜肉絲米粉配厚多士+凍奶茶呢???首先價錢方面,佢成個餐$22係送一個熱飲而我加左$3 轉凍飲(凍奶茶)正常我唔會轉凍飲,但係佢個凍奶茶配方真係比得上茶記(大約都有7成味道左右)成個餐都係$2x左右家陣出去食個茶記,閒閒地都開天殺價$3X 一個常餐仲要通常D常餐係 一PAC汁一舊肉 之後一杯野飲真係吹佢地唔脹$3X 好似食緊唔知乜野咁。真係去
雪菜肉絲米粉+厚多士+凍奶茶
(大快活良心下午茶餐)$25<--配凍飲+$3 [本生個餐係$22]

雪菜肉絲米粉配厚多士+凍奶茶

身為一個香港人
,食個晏仔(下午餐)都需要諗過度過先去食。
又要諗價錢貴唔貴,好唔好食,份量足唔足夠
又要諗下個餐食完會唔會唔夠飽
而本人都唔算係一個中產階層。只算係一個草根階層
麥記都做過,所以呢d餐對我來講真係既感慨,!!!
收入不過萬

既未有(車),未有(樓),未有(女朋友)
回想一起,中學當年阿SIR個句
事業有成,收入穩定,就可以(乜乜乜)....
乜乜乜-->可能係講緊 中午個餐可以食扖餐,
夜晚個餐可以去高級餐廳食鵝肝,既可以配一支法國紅酒

而家暫時仲未

因為無乜錢 所以呢一餐係我既[早午餐]黎既~

大快活咁多下午茶餐點解選呢個餐,唔選其他餐
以下會再講!

我咁多餐唔選,而會呢個雪菜肉絲米粉配厚多士+凍奶茶呢???
成個餐都係$2x左右
家陣出去食個茶記,閒閒地都開天殺價$3X 一個常餐

$3X 好似食緊唔知乜野咁。
真係去食麥當勞$22殘廢餐都好過佢!

茶記D正常餐通常都特別貴!
$38/$39 見到都眼都突埋

如果每日食茶記晏仔, 當佢$38埋單=一餐
每個月番26日工,咁就係$38 X 26天=$988
成個月咁就無左$1000個大洋
仲有車費支出,
真係買架車渣下都可能學下(祥仔)[黎耀祥]
講番句: 人生有幾多個十年

題外話,講完...
講番個主題先.__./

成個餐其實好唔好食真係見人見志
因為個餐好多都識自己整出黎。

以下是評價
雪菜肉絲米粉
(雪菜肉絲米粉)

三聖個間大快活
真係做得唔錯架啦!!
(可能少人係個區食野)

1)米粉方面
唔會好[銀]
食落口唔會話想吐番出黎
$22價格 真係對得起佢個面質!!!
2)湯底方面
真係OK!!!
我做過麥當勞都知道,通常呢D咁大量供應既野食
都係用粉再開熱水LO埋一齊,之後放係一個器皿入面,再熱佢
說真話,個湯底味道唔會太差,同個面幾配合到!!!
3)雪菜肉絲方面
雪菜唔會太腥或太酸又或者係無味
廚房個邊,應該好多高手係入面
做過麥記既人都知廚房係最難做!

太多麻煩既野要準備
通常有D茶記既雪菜係非常之難食!
厚多士
(厚多士)[已加上花生醟同奶油既圖片]
呢個餐既神髓!!!
其實個雪菜肉絲米絲周街都食到
雖然厚多士係一個好普通既食品
但係佢成個餐最飽肚既食品
厚多士加上奶油再加花生醟

第一啖咬落去,真係令人歡樂無比
第二啖咬落去,令我充滿能量
第三啖咬落去,令我無曬工作壓力
咬到最後一淡,令我感到有一點點既可惜/__\

因為成個餐既過程就黎去到尾聲

成個餐,因為係快餐黎
由買單到去等取餐時間都不用等待多於10分鐘
食既所需時間都係8-10分鐘左右
真係香港打工仔恩物套餐,又平又飽肚!!!

總結而言
價錢方面真係無得輸!
個餐份量好足夠
以我體重為例 49KG左右既成年男人
可以當呢個餐係 早午餐咁食

我大約9AM-9:30AM點起身,(起身到2點其間只係飲水)
我食呢個餐大約係下午2點左右
捱到夜晚10點半先食晚飯
可想而知呢個餐幾飽~__~
另外順帶一提丫~V~!!!
D女仔(肥男士)成日話自己好肥,一星期番成六日工根本無時間去做運動,根本減唔到肥既藉口係大錯特錯!!!
減肥唔一定要做好多運動

只要你係飲食方面做得好,
同埋你要限制自己早午餐可用既洗費!!!
我為例 每天早餐同午只可以用大約$25
基本你既體重會自動降低
以我為例,
我都係每星期要番六天
得一天係放假日子
仲要個放假個日 唔一定會去做運動TIM

大約1年既我,重大約63KG
現在48-49KG左右!!身高就16X
計過BMI係最正常個個GROUP!
減肥唔難架!只係需要你飲食正常既衡恆
你就會達成你理想既身材
可以著到你自己理想衫褲!!!
仲有機會追到心儀對象(女神與男神
只要有恆心
減肥成功好鬼易!!!

小弟初出茅廬,初次寫食評
希各位多多見諒!!!

Other Info. : $22 真係良心價格黎,同麥記既$22餐真係有得比較一下!!! 呢個餐黎講肯定飽過麥記既$22餐!!
2015-04-23
$25 (Tea)
雪菜肉絲米粉+厚多士+凍奶茶
雪菜肉絲米粉
厚多士
每次溫書溫到好攰, 肚子打鼓,衝去大快活食肥牛火鍋都係 不二之選有好多菜同配料, 惟粟米餅對友人來說不太吸引🙈🙈……肉質唔錯, 叫左一個肥牛火鍋餐再加一個烏冬,兩個人加埋只係食左九十幾蚊,好抵!
每次溫書溫到好攰, 肚子打鼓,
衝去大快活食肥牛火鍋都係 不二之選

一個肥牛火鍋 兩兜肥牛

有好多菜同配料, 惟粟米餅對友人來說不太吸引🙈🙈……

大快活肥牛😋

肉質唔錯,
$46 (Dinner)
一個肥牛火鍋 兩兜肥牛
大快活肥牛😋
  • 肥牛火鍋
2012-10-22 34 views
下午茶食奶油豬豬 豬豬夠脆 正!推介下午茶小食 - 炸蕃薯 而家改良左係炸蕃薯餅 已不是從前的炸蕃薯粒。粉槳薄 蕃薯多 又夠甜,不過嗜甜的我再加糖槳 哈哈!加配價$5,must eat item!希望一直都keep住有!好味道!
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$21 (Tea)
  • 炸蕃薯
2012-03-17 36 views
燒雞脾米線 跟 蜂蜜綠茶 煉奶厚西多士 跟 迷你春卷X2 西多士是新鮮炸的, 厚度適中迷你春卷不太特別可惜的是本人一直覺得大快活的好立克和阿華田都比較差, 不夠奶+粉, 未加糖就等於一杯有少少味的水
燒雞脾米線 跟 蜂蜜綠茶
煉奶厚西多士 跟 迷你春卷X2
西多士是新鮮炸的, 厚度適中
迷你春卷不太特別
2012-03-15
$24 (Tea)
今朝難得早起...已經好耐冇食過大快活..嘆番個早餐先~魚柳火腿多士+辣醬米粉+凍奶茶....魚柳 - 斷開兩折的兩小塊....邊邊的太乾了...食唔到~中間的都OK..火腿都係乾身的....會唔會係擺得太耐呢?辣醬米粉..OK的...但唔辣...D肉好鞋~凍奶茶..略甜...但味道係OK既~其實大快活依D集團式食肆好多都係五十年不變,款式日日如是...同埋...好多時...D野都係唔熱既~~~
今朝難得早起...已經好耐冇食過大快活..嘆番個早餐先~
魚柳火腿多士+辣醬米粉+凍奶茶....
火腿都係乾身的....會唔會係擺得太耐呢?
辣醬米粉..OK的...但唔辣...D肉好鞋~
凍奶茶..略甜...但味道係OK既~

2009-05-07
$25 (Breakfast)
2009-03-02 29 views
今朝要好早起身..所以大快活一開門我就做左第一個客.叫左炒蛋雞扒加熱華田..俾飛幾時候聽倒入面廚房話:咁快賣野!d野都未得! 心諗死啦,,會唔會加料架?_?點知返倒屋企一打開..嘩~炒蛋唔係一pat野,雞扒亦都煎得好靚,唔係好'火農' 味道唔錯.不過塊多士就差d喇 淋哂,可能外賣用紙袋入住搞住d水蒸氣搞倒咁,又唔想哂左塊多士就將d炒蛋同多士一齊食,都幾夾架喎~順帶一提,炒蛋好滑不過佢既水準時好時壞..真係要睇下好唔好彩不過我都會keep住幫襯既~^^"

不過佢既水準時好時壞..真係要睇下好唔好彩
不過我都會keep住幫襯既~^^"
$21.5 (Breakfast)
2007-02-23 42 views
入屯門辦事,怎料突然下起大雨來,遂走到恆福商場避避雨。差不多到午飯時間,順道吃過午飯再走。坦白說,也不知恆福這裡有多少食肆,但看上去似是大快活最為穩健,因此就到大快活吃過午飯吧!一向甚少光顧這類港式連鎖快餐店,主要是我更為喜歡西式的快餐店,吃包之類的好像更對胃口。其實也想不到吃什麼,見到有荷葉飯,就決定試試!荷葉飯賣相不錯,做法也夠細心,本身在荷葉上面已開了口,只消揭開便可。細看之下,荷葉飯相當多料,有瑤柱,有蝦乾,燒鴨,肉類,冬菇等,每一口也可吃到餸料,感覺相當滿足,而且飯有荷葉味,飯本身亦很入味,相信如用料充足不無關係,但味精亦肯定是幕後功臣,因吃飽後有丁點口渴感,但不算太誇張,尚可接受。整體感覺算是相當不錯。一向覺得港式連鎖快餐店食物質素一般,怎料當中仍有奇葩,有幸選上,也算是緣份,加一杯熱飲,盛惠三十大元,算是經濟。再到大快活的話,很大機會會再吃荷葉飯呢!

其實也想不到吃什麼,見到有荷葉飯,就決定試試!