睇到網頁推介, 所以專登去呢間Cafe試下. 但試過後, 覺得名過其實, 唔會再去. 其實今次去到, 覺得自己好好彩, 因為之前睇FB, 個個都話有排排隊, 但我去到, 唔係好要等就可以入內. 我同男朋友2個, 坐係店內至入的位置的一張四人枱度搭枱, 同枱仲有一個女仔係度食緊.呢間店舖, 係好似Super Sandwiches咁, 先去櫃台點餐, 付款, 再拎個牌仔去返自己張枱等.因為口乾, 所以拎佢支水來飲, 但一飲,...點解會有d硬硬地既野既, 原來...支水入邊有d 膠浮係度.之後野飲來啦, 講返野飲, 杯野幾好味, 但好細杯, 要加成幾廿蚊加野飲, 都幾唔抵.坐坐下, 同枱既女仔已經食完走左, 同一時間有2公婆同1個大約3歲既小朋友入來, 店員安排左一家3口坐係我地隔離張2人枱, 再加一張櫈俾佢地坐, 而o個張加櫈既櫈背係貼住我地張枱.我同男友見到咁迫, 就同店員提議, 不如我地讓左我地坐緊張4人枱出來, 俾一家3口, 店員拒絕, 而因為一家3口張加櫈因為迫住我地張枱, 店員就叫我男友坐後d, 拉後d我地張枱, 但其實咁坐, 阻住左個樓梯位, 我就同店員講話咁坐會阻住人地出

坐坐下, 同枱既女仔已經食完走左, 同一時間有2公婆同1個大約3歲既小朋友入來, 店員安排左一家3口坐係我地隔離張2人枱, 再加一張櫈俾佢地坐, 而o個張加櫈既櫈背係貼住我地張枱.我同男友見到咁迫, 就同店員提議, 不如我地讓左我地坐緊張4人枱出來, 俾一家3口, 店員拒絕, 而因為一家3口張加櫈因為迫住我地張枱, 店員就叫我男友坐後d, 拉後d我地張枱, 但其實咁坐, 阻住左個樓梯位, 我就同店員講話咁坐會阻住人地出入, 跟住店員話佢出入到, ...其實我個心係諗, 咁樣會攪到我地坐得好辛苦, 一有人來又要讓俾佢過, 而講緊坐位既同時, 原來店員已經再叫左一對情侶來坐我地側邊, 怪唔得無得轉枱. (後話, o個張櫈又頂住左出去廁所個走廊, 成個感覺, 好迫夾).

跟住又等左好耐好耐, 先o黎左我男友個野食, 又再等左好耐先有我個野食, 但...一望...支叉好dirty...
其實佢既食物都okay, 但其實佢如果上餐快d, 根本唔駛令咁多人係出邊等位, 亦都唔駛因為想做多個客pack到d客人咁迫.

由佢安排坐位, 支水, 支叉, 都會令我唔想再o黎. 去cafe都係想hea下, 想舒服下, 而且呢度見到既食物, 大約到200蚊, 呢個價錢, 已經可以係同區, 巿中心, 搵到幾間坐得舒服, 安排得宜既同類形食店, 似乎今次睇到既餐廳推介, 都係水份甚重.

2015-03-14
$110 (Lunch)
  • 玫瑰latte
繼續抺茶大熱,這次我長途跋渉來到來這間在大埔的FAIRY TALE,為的就是前陣子在Ig瘋傳的抺茶紅豆軟糕多士。星期六的下午三時,幸運地沒有見到人龍,只等了十五分鐘就可以順利地坐下來了。店內出奇地狹少,三個店員走來走去時經常會有碰撞。全店大概只有二十多個位子,二人以上大枱就只有三個,真興幸自己是一個人來。餐牌上只有文字,食物的圖牌就參考貼在櫃台後面的圖片。無奈貼相的位置反光,食客比括我都要走到前去細望,令本來更濟迫的通路更濟迫。落單的模式比較特別,人客需要自己走到櫃台落單,所有都是即叫即付。所以,我坐在櫃台旁的我不少會被其他落單的人撞到… 心情當然會收到影響。抺茶紅豆軟糕多士準備時間是二十分鐘左右。抺茶多士由多種的綠色組合,色彩的層次豐富,上碟時麵包香脆,雪糕沒有溶掉,外表非常理想。再仔細地吃下去,抺茶雪糕的味道清甜,自家風的抺茶醬甘香,兩者的味道都令人吃得很舒服。抺茶軟糕絶對是一個驚喜,茶味濃,口感煙韌,半融化的軟糕拉出一條條抺茶絲; 再加上低甜的粒粒紅豆有咬勁,是我近期吃過最有層次的抺茶甜品。當然,如果你是追求hk style的奶香甜味、又或是要食材奢華,這個抺茶taste par

再仔細地吃下去,抺茶雪糕的味道清甜,自家風的抺茶醬甘香,兩者的味道都令人吃得很舒服。抺茶軟糕絶對是一個驚喜,茶味濃,口感煙韌,半融化的軟糕拉出一條條抺茶絲; 再加上低甜的粒粒紅豆有咬勁,是我近期吃過最有層次的抺茶甜品。當然,如果你是追求hk style的奶香甜味、又或是要食材奢華,這個抺茶taste paralleling會令你失望。
相反,如果你對真正的日本綠茶味有認識,跟我一樣欣賞抺茶獨特的甘香清新,你一定會愛上他們的軟糕多士。
最後,想分享一些食物以外的感想
1. 老實說,抺茶紅豆軟糕多士是當店唯一的賣點。

2. 店內的運作和安排有待改善。我個人真的不想再見到服務員雙手輕撫長髮後再觸碰食物…
3. 必須跟三人行或以上的圑體朋友分享。當日雖然我的等候時間正常; 但排在我後面的三人組卻在毫無遮蓋的太陽下足足等了40分鐘左右!
抺茶紅豆軟糕多士
抺茶紅豆軟糕多士
2015-04-18
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$54 (Tea)
  • 抺茶紅豆軟糕多士
2015-04-09 699 views
本身自己是綠茶控,看到雜誌介紹即去打算來個寫意brunch。去到下午1:47分,望望餐牌,仲有all day breakfast,諗住實夠食。2:30剛剛有位入內,看到店員好似換餐牌,不以為意。去到櫃台點單時,個店員話2:30了,說只做甜品,我呆左! ALL DAY BREAKFAST 不是全日供應的嗎?!無奈地都只好點個綠茶多士、窩夫、caramel latte。個店員喺點餐過程問左我3次飲咩,我話caramel latte話左3次,點知佢又叫第二個同我點飲品,原來佢聽唔明我飲咩咖啡 ,又呆左!仲要問我枱號幾多,我指比佢睇,佢就自己行去張枱度然後超悔氣話「麻煩你地出黎點單時先睇一睇自己個枱號先啦」,我心諗店內地方不大,如果店員自己都未清楚枱號,點解我會知呢?食物方面,先論時間,真心等到蚊瞓。先上了兩杯咖啡,我已經飲得超慢,一心諗住等埋多士一齊先開餐。等吓等吓,杯咖啡都飲光了,與隔離枱同樣等食物的食客四目交投,大家都R爆頭點解可以咁耐,等左45分鐘,終於有得食!雖然只是多士,賣相確實不錯。但是味道確是勁失望,夾心綠茶軟糕並非想像中的煙靭,與多士的質感完全兩回事,好似咬香口膠一樣,食
去到櫃台點單時,個店員話2:30了,說只做甜品,我呆左!

食物方面,先論時間,真心等到蚊瞓。

雖然只是多士,賣相確實不錯。但是味道確是勁失望,夾心綠茶軟糕並非想像中的煙靭,與多士的質感完全兩回事,好似咬香口膠一樣,食了2/6件就已經好梗胃。真心失望。

然後,雜誌介紹所謂「冰火感」,只是多士的熱加雪糕的冷,實際上食起來,又凍又熱,唔知想點,就咁盛惠$53元,不值得!

另外的朱古力窩夫,唔熱又唔脆,盛惠$68元,街邊格仔餅都不如。

論時間、金錢、食物種類、味道,完全不值得一去!
抹茶紅豆軟糕吐司$53
抹茶紅豆軟糕吐司$53
極普通又貴的朱古力窩夫
2015-03-17
Waiting Time
50 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
2015-04-04 614 views
百萬行過後,專程走到大埔仁興街這間新開業的甜品店,誰知甜品卻在2:30後供應,極為失望之後只好離開,但吃過午飯心仍然對它念念不忘,於是下定決心在門口等待。由於餐廳面積不大,因此等待時間蠻長的,我們在等侯期間也到了對面的火車博物館拍照,否則也不知如何度過這段漫長時光。因為聊天聊到喉嚨都乾渴了,大家二話不說點了雜莓水果茶,可惜茶味不夠濃,水果味也不夠重,整體都是淡淡的,跟深紫色的外表不太合襯。抹茶雪糕軟糕多士萬眾期待的抹茶雪糕軟糕多士千啖呼萬喚下終於出來了,廚師將韓國米糕與抹茶醬混合,變成口感非常煙韌的米糕,一切開就輕易拉出軟糯的抹茶絲,濃郁的抹茶充滿整個口腔,如果還嫌不夠的話,旁邊更有抹茶醬,再配上外脆內軟的麵包和柔軟而甜度剛好的紅豆,加上一球抹茶雪糕,冷熱交融,口感豐富,令人一試愛上。但個人覺得麵包的外型如果可以改良一下會更好。雜莓荷蘭烤餅(Dutch Baby)而原個焗盤上的Dutch Baby非常熱盪,要小心。烤得金芒黃的Dutch Baby充滿蛋香,外層帶點點焦香,而內層則保持濕軟,上面鋪滿色彩繽紛的雜莓,加上雜莓糖漿,不過如果把雜莓布丁換成雜莓雪糕口感應該會更好。整體對食物質數
抹茶雪糕軟糕多士

雜莓荷蘭烤餅(Dutch Baby)

整體對食物質數感到新鮮滿意,期待著他們小的改善,希望下次再來的時候人龍不會太長吧。

心中原本已經鈉鎖定了這間餐廳,但過程中發生了一些事情而離開了,沒想到在新餐廳用膳時發現很後悔這個決定,新鮮感減退後,仍然記掛著它,連蹦帶跳趕到它面前,看到長長的人龍,今次對自己說不可以再錯過了,在這漫長的等待中,雖然身在千里,卻心於咫尺。

遠在咫尺 陳奕迅

假使你是情侶 假使你共同一起生活裡

同樣會記掛她身於咫尺心於千里不可抑壓像潮水

想想我為誰廝守終生死去 罪惡感中找樂趣

得不到多麼好當得到不知怎算好

奢侈的一聲天荒地老 如何能抵擋當中誘惑
誰更好

$65 (Tea)