西九龍文化區可謂是香港的城市綠州,最正係沿住海邊一大片綠油油的草地,成日都吸引咗好多人來野餐,吹吹海風曬太陽,真係好寫意! Weekend 三小口享受吓家庭樂之餘,阿B放完電,就特登來咗係海濱長廊旁邊的FAM囍公館@famparkhk 來嘆個下午菜餐廳以開放式的設計,開揚的景觀使客人邊食邊欣賞海景,而室內的以鮮艷的彩色和新舊融和的設計,傳統得來更多添高雅的時代感,餐廳每個角落都很好打卡呀~餐廳以新式中菜的主題,不但香港的特色美食‘’點心‘’,重新包裝,讓客人對香港點心的保持更多新鮮感,可謂創意十足呀~ 🔮小小揚梅  賣相可服精緻,以紅梅搓成粉團,裡面是紅梅豆莎餡,再裹上粒粒脆火通,外脆內綿,微甜又香口 🔮彩虹鮮蝦餃   幻彩蝦餃皮,橙橙綠綠,晶瑩剔透如翡翠,再撲上食用金箔,賣相相當高貴,大大鮮蝦做餡料,調味恰當,爽香彈牙,好食得來又很好打卡呀~ 🔮芥末美國石蠔卷   即叫即炸,外面炸的如薯片般香脆,蠔肉餡鮮香與芥末沙律醬,一鮮一脆一辣,味道口感都很有層次 餐廳更特式開放式酒吧,客人除了可以品茗之外,更加可以嘆杯靚酒,cocktail, 或者好似我咁飲番杯香檳,來chill一番。除此之外

🔮小小揚梅

🔮彩虹鮮蝦餃

🔮芥末美國石蠔卷

除此之外FAM囍公館更加是per friendly的餐廳,歡迎客人帶埋小主子們一齊來享受一個悠閒的下午呀~
彩虹鮮蝦餃
【尖沙咀•囍公館】@famparkhkππππππππππππππππππππππππππππππ西九龍公園海景中式新派茶樓🌻|彩虹鮮蝦餃(3件)|HKD 78鮮蝦餡料的蝦肉非常新鮮,質地鮮嫩,且沒有腥味。鮮蝦的香氣十分迷人,每一口都能感受到濃郁的海鮮味道。而且餡料中還加入了一些蔬菜作為點綴,使得口感更豐富多樣。🌼|鮮蝦紅米腸(6件)|HKD 88鮮蝦的甜味和红米粉絲的香氣完美融合在一起,每一口都能品味到濃郁的海鮮風味。此外,調味料的使用也非常恰到好處,既能提味又不會過於突出,使整道菜的味道更加平衡和美味。🏵️|小小楊梅|HKD 68楊梅外型的圓煎堆外層糯米粉煎至金黃酥脆,內裡則是軟綿糯滑,有著濃濃的糯米香氣。一口咬下,感受到的是外脆內軟的口感,帶來的是一種滿足感和愉悅感。而且,點心上還加有一些麻糖的裝飾,增加了的嘴感。食點心配香檳簡直寫意啦😊餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 250✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#尖沙咀美食 #囍公館 #web3尖沙咀囍公館尖沙咀西九文化區藝術公園地下GF-01-03號舖
【尖沙咀•囍公館】@famparkhk

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#尖沙咀美食 #囍公館 #web3尖沙咀
囍公館
尖沙咀西九文化區藝術公園地下GF-01-03號舖
摩登中菜館,靚景靚裝修並以創新手法烹調傳統菜式同點心。適合🈴朋友、同事傾偈食少少嘢,感受全新中菜用餐體驗。放狗食個tea又得✌🏻FAM is a good modern Chinese restaurant with stunning views and decor. Good to gather with friends and colleagues for a light meal. Just so you know it is also a pet friendly Chinese restaurant 💕𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥✨ 小小楊梅(3件)68Crispy puff stuffed with minced crab shrimp (3 pieces) ✨ 彩虹鮮蝦餃(3件)$78Steamed fresh shrimp dumplings (3 pieces)✨ 鮮蝦紅米腸(6件)$88Steamed red vermicelli roll with shrimps (6 pieces) 🍷 Red Pinot Noir🍾 Sparkling Prosecco🫖 人

摩登中菜館,靚景靚裝修
並以創新手法烹調傳統菜式同點心。
適合🈴朋友、同事傾偈食少少嘢,感受全新中菜用餐體驗。
放狗食個tea又得✌🏻

Ginseng oolong

囍公館 FAM

📍 尖沙咀西九文化區藝術公園地下GF-01-03號舖

2023-11-06 97 views
晚上六点到达,一桌都没有。靠室外座有蚊子和飞虫。七点点甜品,点的时候没有说要费很长时间,四十分钟还不上,问就说在做。年纪大服务员还嘴硬,就让等,不给退。后来说叫店长才给解决。再也不会再来。
呢間餐廳位於西九龍文化區,有分室內同室外位置,所以有寵物都可以食到😝餐廳主要係食點心,款式比較新穎同埋好精緻,打卡一流😎餐廳環境都寬敞,而且可以望住個開揚嘅嘅海景🥳.🦐彩虹鮮蝦餃 $88表層色彩繽紛,皮表軟糯,咬落啖啖蝦肉,彈力十足🥳.🦐鮮蝦紅米腸 $88紅米腸真係比較少見,而且表層落咗金粉,非常吸睛😳表層煙靭,配搭內層酥脆嘅炸蝦,口感十足🤪.💰人均消費~$200.🍽味道:3/5🏙環境:3/5👨🏼‍🍳服務:3/5💧衛生:4/5💰價錢:3/5
🦐彩虹鮮蝦餃 $88
表層色彩繽紛,皮表軟糯,咬落啖啖蝦肉,彈力十足🥳
🦐鮮蝦紅米腸 $88
💰人均消費~$200
🍽味道:3/5
🏙環境:3/5
👨🏼‍🍳服務:3/5
💧衛生:4/5
💰價錢:3/5
2023-11-04 212 views
而家涼返少少 🤏🏻 就想去野餐但係又驚太曬西九呢間FAM囍公館粵菜中式tea落地玻璃窗可欣賞到180 度維港海景 盡享維港景色,仲有一大片戶外草地🍃裝潢有藝術感🎨就有得揀室內/外 重點係佢哋嘅室外都係有瓦遮頭 冷氣夠大室外都吹到 唔怕變熱狗🥵☀️ 餐廳環境又舒服,座位寬敞舒適 而且環境開陽 藍天白雲呢個幾境夠晒chill❤️🫶🏻茶芥每位 $20一坐低先開壺茶🫖有普洱,香片,鐵觀音,玫瑰花,菊花同人蔘烏龍;我就揀左人蔘烏龍,淡淡人蔘味又唔會太苦澀 好清香又養生🫖👅彩虹🌈鮮蝦餃 (3件)$88入面嘅餡料大蝦大大隻又爽囗,蝦餃上面仲有金箔添,賣相非常精緻 鮮蝦紅米腸(6件)$83以紅米做粉皮,腸粉嫩滑加埋外層鋪滿金箔,咬落脆口蝦肉鮮甜 啖啖蝦肉 推介,大家一定要try🫶🏻❤️小小楊梅(3件) $68賣相睇落本身以為係甜點以為會係酸酸甜甜,咬開有驚喜 餡料係蟹肉、蝦同扇貝 炸到脆卜卜 但係完全冇油膩感🫶🏻Wine by glass 平均每杯都係around ~$100 就有得chill 住嘆紅酒🍷或白酒🍶加埋呢個靚景🏖️好抵玩🍽️而家仲有happy hour free flow暢飲tim 🥂📍 尖沙咀西
而家涼返少少 🤏🏻 就想去野餐但係又驚太曬
西九呢間FAM囍公館粵菜中式tea

茶芥每位 $20

彩虹🌈鮮蝦餃 (3件)$88

鮮蝦紅米腸(6件)$83

小小楊梅(3件) $68

📍 尖沙咀西九文化區藝術公園地下GF-01-03號舖
囍公館位於西九文化區。今次係第一次同朋友嚟。整體上感覺都好好。👍餐廳佈置非常優雅舒服。牆嘅顏色好colourful好sharp, 有粉紅色、綠色。梳化同凳都好舒服,顏色都好colourful, 好靚。😍食物整體上都好好味。尤其是叉燒,蒜泥白肉,菜心,咕嚕肉。呢幾道菜式都好好味。👍😋服務方面, 餐廳職員都好有禮貌。我哋食飯果一日係星期六,嗰晚餐廳有人喺台上面唱歌,不過唔會好大聲,所以食飯嘅時候都可以同朋友傾到偈。一路聽住歌,一路食飯,好好嘅享受!❤️
囍公館位於西九文化區。今次係第一次同朋友嚟。
整體上感覺都好好。👍
服務方面, 餐廳職員都好有禮貌。
香草蜜豆玫瑰露叉燒
蒜泥白肉
鮮無花果咕嚕肉
鮮腐竹米皇浸菜心
煙燻太爺豉油雞
2023-10-21
$400 (Dinner)
香草蜜豆玫瑰露叉燒
蒜泥白肉
鮮無花果咕嚕肉
鮮腐竹米皇浸菜心
煙燻太爺豉油雞
片皮鴨
西九文化區除左有展覽睇✨👀仲愈開愈多餐廳🫦位於西九公園既FAM望出去對住個海🌊個view都幾chill幾舒服😚餐廳內部都幾大,好多座位同沙發位😌🛋️食物方面仲有多款又靚又特色既點心😍🫶🏻岩曬打卡📸同埋chill一chill😋❤️🍓小小楊梅外皮香脆帶香甜,咬落內裡熱辣辣,內餡甜甜地咁,忌廉洋蔥既味道,口味同口感都唔錯🌈彩虹鮮蝦餃外皮顏色鮮艷,打卡一流,皮薄軟糯,咬落去淡淡蝦肉,鮮味彈牙🦐鮮蝦紅米腸紅米腸外皮質感似啫喱,紅卜卜咁再加上金箔色睇落好吸睛,食落充滿咸香,中層微脆,內層淡淡蝦肉🥂Prosecco意大利汽泡酒,飲落清爽又細膩,chill之選

🍓小小楊梅

🌈彩虹鮮蝦餃
外皮顏色鮮艷,打卡一流,皮薄軟糯,咬落去淡淡蝦肉,鮮味彈牙

🦐鮮蝦紅米腸

🥂Prosecco
意大利汽泡酒,飲落清爽又細膩,chill之選
鮮蝦紅米腸
鮮蝦紅米腸
Prosecco
📍 囍公館 (尖沙咀西九文化區)成日番工前都會過黎行一個圈,散個步先番工,但一直都冇留意到附近既餐廳🍴嘆個茶再返工🫖色彩繽紛又優雅,望住海食飯,好寫意~每款點心上都鋪滿金箔,賣相夠哂吸睛,岩哂打卡📸食lunch 拍拖再飲杯酒🥂正❣️🥂Prosecco Brut DOC "Casa Gheller”呢款Prosecco 第一次飲,一拎上手,己經聞到好香嘅果味,令人一口接一口🤩🥂Chardonnay 呢款白酒偏甜,容易入口,酸甜適中,同點心的確幾夾~🔸 小小楊梅外層松化香脆,帶有點楊梅味,入面以海鮮餡料做主題,鹹酸夾雜,口感好得意😍🔸彩虹鮮蝦餃賣相好精緻可愛😍同平時蝦餃不同,有金箔係表面~比較大粒彈牙,原隻鮮蝦,好有口感~🔸鮮蝦紅米腸以紅米做粉皮,腸粉嫩滑,外層鋪滿金箔,香口惹味。主角係鮮蝦,鮮甜啖啖蝦肉,選料認真,抵贊👍
📍 囍公館 (尖沙咀西九文化區)
色彩繽紛又優雅,望住海食飯,好寫意~
每款點心上都鋪滿金箔,賣相夠哂吸睛,岩哂打卡📸

食lunch 拍拖再飲杯酒🥂正❣️
🥂Chardonnay
呢款白酒偏甜,容易入口,酸甜適中,同點心的確幾夾~

🔸 小小楊梅

🔸彩虹鮮蝦餃

🔸鮮蝦紅米腸

呢日同朋友偷得浮生半日閒,想去貼近大自然得嚟又唔想離開九龍,見打完9號風球,仲有啲秋涼嘅感覺,朋友建議去西九文化區走走搭車途中,上網搵定餐廳,見到呢間以Food、Art 同 Music 為題嘅中菜廳幾有意思,一於試試點心menu 有唔少item 嘅名都有別於一般常見嘅點心名,好多款都想試,最後order咗以下items :🔸彩虹鮮蝦餃餃皮顏色特別食落皮滑,蝦肉大粒爽彈除咗蝦蝦,仲有唔少筍粒,食落筍香滿溢,又增添爽脆口感🔸盆栽小蘿蔔連埋”泥土”一齊上枱嘅小蘿蔔夠晒”新鮮”小蘿蔔酥脆香口蘿蔔絲餡料混合咗蟹肉🦀身價升陪又好味😋原來”泥土”係Oreo餅餅嚟㗎~🔸小小楊梅紅卜卜嘅楊梅造型可愛~擺盆見心思🌹🥬楊梅內嘅餡料係蟹、蝦同帶子混合物,3款海鮮都係my cup of tea 🥰🔸 椰皇花膠灌湯餃椰皇入饌通常見於甜品呢到用原個椰皇嚟整灌湯餃幾特別個湯飲落清清哋得嚟又有陣椰皇香味😌花膠養顏🧏🏻‍♀️ 餃皮薄滑,餡料係帶子同菜菜整體調味清得嚟,但又啱啱好呢到食中式點心同中菜,估唔到個wine list相當extensive亦 impressive! 而且仲有個red、white、rosé同spark

🔸彩虹鮮蝦餃
餃皮顏色特別
食落皮滑,蝦肉大粒爽彈
除咗蝦蝦,仲有唔少筍粒,食落筍香滿溢,又增添爽脆口感

🔸盆栽小蘿蔔
連埋”泥土”一齊上枱嘅小蘿蔔夠晒”新鮮”
小蘿蔔酥脆香口
蘿蔔絲餡料混合咗蟹肉🦀身價升陪又好味😋
原來”泥土”係Oreo餅餅嚟㗎~

🔸小小楊梅
紅卜卜嘅楊梅造型可愛~
擺盆見心思🌹🥬

🔸 椰皇花膠灌湯餃
椰皇入饌通常見於甜品
呢到用原個椰皇嚟整灌湯餃幾特別
個湯飲落清清哋得嚟又有陣椰皇香味😌
花膠養顏🧏🏻‍♀️
餃皮薄滑,餡料係帶子同菜菜
整體調味清得嚟,但又啱啱好
椰皇花膠灌湯餃

呢到食中式點心同中菜,估唔到個wine list相當extensive亦 impressive! 而且仲有個red、white、rosé同sparkling 嘅兩個半鐘free flow promotion添~
雖然我同朋友都唔好酒,不過都order 咗兩杯Prosecco 嚟伴一伴啲點心同窗外嘅靚景🫶🏻 Cheers 🥂
Prosecco

呢度嘅點心造型可愛,色彩繽紛,視覺上攞足分💯
而且改名都好用心添~
除咗賣相,味道亦有水準 👍🏻

除咗美食,仲有180°維港美景,喺到用膳有種心曠神怡嘅感覺
呢日嚟西九文化區走走真係明智之選😎
2023-10-10
$300 (Lunch)
椰皇花膠灌湯餃
睇食評見到d點心都幾精緻,專程過嚟西九文化區試下呢間囍公館,早幾日特登打黎book定位,睇相見到窗邊位置望海都幾chill,所以都有特別講明想要窗邊位置,落booking既職員亦都話ok。嚟到餐廳,可能過左Lunch hour人客並唔算多,但係booking並冇remark要窗邊,仲話暫時冇窗邊既位置,如果要就要等一陣,即時有d bad feeling😒落booking又話ok坐底左之後,見到HSBC既menu,每樣點心都有d,就叫左一人一個set,但呢個set係冇最多人打卡既盆栽小蘿蔔,所以我地都另外叫左一份。食物既部分其實就冇咩驚喜,賣相較為精緻既就只有盆栽小蘿蔔、小小楊梅同彩虹蝦餃,另外就有小籠包、賽螃蟹餃,素鵝、芥蘭同一碗龍蝦湯烏冬。如果喜歡飲茶食點心既話,味道唔算好驚豔,正常發揮不過不失,喜歡食新派點心既話,香江花月同唐宮小聚都一樣滿足到打卡又好味既要求,而講到飲茶,開個壺香片都麻麻地,愈飲愈澀口最後食完晒野諗住埋單走,但我望一望menu原來仲有甜品未食,佢地竟然冇人記得個set係未上完,如果連我都唔記得就會直頭冇左個甜品🙄對我黎講任何價位都唔應該犯呢個底級錯誤,去到呢度,只

最後食完晒野諗住埋單走,但我望一望menu原來仲有甜品未食,佢地竟然冇人記得個set係未上完,如果連我都唔記得就會直頭冇左個甜品🙄對我黎講任何價位都唔應該犯呢個底級錯誤,去到呢度,只可以用失望黎形容呢一餐。
蒜蓉炒芥蘭
2023-10-14
Type of Meal
Lunch
2023-10-14 184 views
難得星期二平日可以和媽媽飲茶,當然要 得好啲啦,啲點心太精緻好好食,個黑松小籠包,蝦餃和燒賣 都做得好出色, 個蘿蔔絲酥 紅蘿蔔盆栽造型 好得意, 貪得意 有試食啲泥,個炒飯又香又爽口不是很油, 食完出去行下好舒服。
2023-09-19
2023-10-13 163 views
西九龍呢間餐廳既環境好好,喺落地玻璃望出去係一片綠油油嘅草地同埋維多利亞港。呢日約左屋企人黎西九龍郊遊,我地行到攰,就黎左呢度嘆返個靚tea。打開餐牌,見到呢度既選擇都幾多。我哋點咗小小楊梅、盆栽小蘿蔔、彩虹鮮蝦餃,點心賣相精緻。小小楊梅食落去外脆內軟,入面煙煙韌韌,口感好好。盆栽小蘿蔔原來係蘿蔔酥,望落去真係超靚,外層酥脆,入面係切得好幼細既蘿蔔絲。最後仲有皮薄餡靚既彩虹鮮蝦餃。配埋紅酒白酒別有一番風味。

最後仲有皮薄餡靚既彩虹鮮蝦餃。

配埋紅酒白酒別有一番風味。
  • 盆栽小蘿蔔
  • 彩虹鮮蝦餃
2023-10-07 166 views
我哋去咗超chill 摩登餐廳食飯,真係好正呀!餐廳裝修得好摩登!喺西九龍公園入面,可以一面食飯一面望住草地同埋海景,好休閒嘅感覺!我哋叫咗啲點心嚟食,其中有黑松露小籠包,真係好好味!皮薄嘅小籠包裡面包住咗黑松露,食落香氣撲鼻,唔能夠停口呀!仲有一款石蠔卷,好特別嘅組合!佢係用炸嘅卷子包住生蠔,外面脆脆嘅,入面嘅生蠔鮮甜多汁,真係一次過食到兩種口感,好過癮!另外仲有小小楊梅,好有創意嘅一款小食!佢係用煙靭嘅外皮包住蟹肉,外表係酸酸甜甜既楊梅,實際係好好味嘅蟹肉!口感好特別,令人驚喜!我哋仲叫咗彩虹鮮蝦餃同埋盆栽小蘿蔔,幻彩嘅蝦餃蝦仲有金箔喺上邊!食落去肉鮮甜彈牙,好好食!盆栽小蘿蔔好可愛,小蘿蔔就係蘿蔔絲!但係做成咗蘿蔔嘅橙色,仲喺個放左朱古力餅碎盆栽上面出現,好有趣!令人留意到食物嘅細節同埋餐廳嘅用心。最後,我哋飲咗兩杯Prosecco,真係好開心!餐廳仲有free flow & fab!

我哋仲叫咗彩虹鮮蝦餃同埋盆栽小蘿蔔,
幻彩嘅蝦餃蝦仲有金箔喺上邊!食落去肉鮮甜彈牙,好好食!

最後,我哋飲咗兩杯Prosecco,真係好開心!
餐廳仲有free flow & fab!
📍行過M+ 對住藍天白雲 心情都特別好~ 但都特别熱😂 行行下竟然發現有間fusion點心餐廳 裝修頗有時尚感 用上七彩色調同霓虹燈點綴 仲可以喺室內飽覽180度維港景色 就決定喺度休息下! 🌀 彩虹鮮蝦餃蝦餃皮做到漸層效果 由翠綠色到淡橙色 表面再灑上一層金箔 精緻得就像一件藝術品😽 蝦餃十分飽滿 食到滿滿嘅蝦肉~🌀盆栽小蘿蔔好得意! 本身好鍾意食蘿蔔絲酥餅 油酥層做得輕盈 內餡塞滿蘿蔔絲 底層嘅泥土Oreo 朱古力餅碎🌀小小楊梅楊梅球其實係鹹水角 外皮煙靭 內餡有少許蟹肉提升鮮味 味道很不錯!🌀海鮮龍蝦湯泡飯用鐵鑄鍋盛載住配料豐富嘅龍蝦湯泡飯🙆🏻 龍蝦湯較為稀身 但蝦味超濃郁 飯粒索滿蝦湯嘅鮮味 而且真係超足料 每啖都食到帶子粒同蝦肉❤️🌀 Prosecco餐廳主打不同類型嘅酒精飲品 除咗中式茶之外仲可以Wine Cocktail 🍸 Prosecco
📍

🌀 彩虹鮮蝦餃

🌀盆栽小蘿蔔

🌀小小楊梅

🌀海鮮龍蝦湯泡飯

🌀 Prosecco
$200 (Tea)
  • 盆栽小蘿蔔