2020-11-22 1633 views
以今時今日普通茶記大排檔都收你$80-$120個菜式,去酒樓食個晚飯連加一無$300位都落唔到樓呢度完全物超所值,食材新鮮,自己去一轉街市買返同一樣野都差唔多價錢唔計水電煤,最重要唔使洗碗。待應推介有私房菜可以試下,今晚第一次黎試水$350/位,佢問有無野唔食等范太幫你諗食咩。好唔使諗正!中式Omakase,菜式以當日餐廳新鮮食材為準。涼菜係鮑魚伴麵超水準,蒜蓉粉絲蒸大扇貝,自家制酸齊,椰子粉葛燉瘦肉,清蒸馬友魚,豉油皇海蝦,豉油雞,清菜,蘢仔蒸白飯,完全無味精。一個字正!如果同我一樣有選擇困難症直接叫中式Omakase, 坐定定等食 風水師傅呃你10年8年,好唔好食試下就知。PS 有隱藏靚梅酒,抵飲紅白酒約$300左右有另有珍藏靚白酒識貨就會知價錢

風水師傅呃你10年8年,好唔好食試下就知。

PS 有隱藏靚梅酒,抵飲紅白酒約$300左右
有另有珍藏靚白酒識貨就會知價錢

2020-11-22
$350 (Dinner)
  • 私房菜菜單
2020-11-20 941 views
冇服務可言,$550/位1)多油菜心;2)紅蘿蔔竹蓆茅根廋肉湯;3)鹽香雞(切到一啲都唔專業);4)鹹香蒸馬友(免強可以);5)豉味(話大)蝦;6)臘腸、臘肉蒸飯(原條上😤);7)拼盤(味道okay)(有龍蝦1只(4位用)、花雕鮑魚(每人一只)、蜆肉(每人兩小只)、青瓜、芽菜、梅子石榴..)隨意放成一大盤。$350/位個餐冇拼盤,只係家常便飯餸菜。汽水$25;梅洒$100/杯(想加冰,主事人話加冰會影響酒香,建議放入冰櫃。😅😅其實就係冇冰)冇下次,難怪要出走別區😅😅
冇服務可言,$550/位

$350/位個餐冇拼盤,只係家常便飯餸菜。

冇下次,難怪要出走別區😅😅
2020-11-13
$600 (Dinner)
2020-11-18 697 views
首次試中式廚師發板聽朋友說就話好好食,禁未試過,緊要去試一次!入到去會有三個價錢選擇!因朋友試過,我就不多問,選了中價的!滿心其待當天晚上的盛宴!到出來效果都唔錯!都滿有驚喜!*有部分掛住食,唔記得影相*臨走時才記起,他們有道名菜(滑蛋蝦仁🍤)唯有下次啦
首次試中式廚師發板
聽朋友說就話好好食,禁未試過,緊要去試一次!
滿心其待當天晚上的盛宴!
到出來效果都唔錯!都滿有驚喜!
*有部分掛住食,唔記得影相*

臨走時才記起,他們有道名菜(滑蛋蝦仁🍤)
唯有下次啦
2020-10-05 882 views
呢間范湯皇我係第一次食。之前聽同事講過幾次話呢一間私房菜好好食,一直都想去試吓。今次食咗佢嘅lunch,係籠仔蒸飯,我叫咗滑雞飯,佢即叫即蒸,面頭有冬菇同紅棗,感覺好養生。重要嘅係佢嘅雞火侯啱啱好,食落仍然好嫩口,有少少雞油加埋豉油一齊食,真係相當好味。而另一個就叫咗臘味飯,我試咗一小碗。佢嘅芋頭值得一讚,好味之餘,亦都食得出芋頭嘅香味。啲飯係一粒粒唔會黐實晒。一入秋嘅時候食就啱啱好啦。至於飲品,佢就係俾咗一壺花茶,佢係茉莉花,都唔錯,飲左幾杯。不過價錢方面真係唔算平,要$68,間中去食下都可以。

不過價錢方面真係唔算平,要$68,間中去食下都可以。
2020-09-17 724 views
一直都好想要來🥺之前訂位因店有要事開唔到要改期改了期後又因疫情,朋友不想外出用餐。等了又等。終於晚市再次開到十點。又可以外出用餐😁😁我諗如果范太睇到🙈🙈一定認到邊台客因為當天有點要求所以范太改了一下菜式☺️每次黎到我都好期待燉湯😋😋因為每次都會唔同(連席上同桌也會有不同)原本打算簡兩個一人浪漫餐🙈🙈但范太肯為我改其中一個菜。所以最後點了套餐☺️☺️頭盤的小三色🤔原來是用龍蝦🦞肉拌出來三色中我較喜歡黃色😂😂因為有松露🙈香酥蝦😋😋非常鬆脆又好味😩😩臨走唔就得買多份。燉湯我的是蔘鬚燉湯,友人是川芎白芷湯。可能我地有提及到平時會吃到菜式。所以今次蒸的為我地改了成墨魚蜜汁蒸豆腐🤣🤣很特別👍🏻👍🏻👍🏻最後糖水是桃膠😁😁非常滿足
一直都好想要來🥺
之前訂位因店有要事開唔到要改期
改了期後又因疫情,朋友不想外出用餐。

等了又等。終於晚市再次開到十點。
又可以外出用餐😁😁

我諗如果范太睇到🙈🙈一定認到邊台客
因為當天有點要求所以范太改了一下菜式☺️

每次黎到我都好期待燉湯😋😋
因為每次都會唔同(連席上同桌也會有不同)

原本打算簡兩個一人浪漫餐🙈🙈
但范太肯為我改其中一個菜。
所以最後點了套餐☺️☺️

頭盤的小三色🤔原來是用龍蝦🦞肉拌出來
三色中我較喜歡黃色😂😂因為有松露🙈

香酥蝦😋😋非常鬆脆又好味😩😩
臨走唔就得買多份。

燉湯我的是蔘鬚燉湯,友人是川芎白芷湯。
可能我地有提及到平時會吃到菜式。
所以今次蒸的為我地改了成
墨魚蜜汁蒸豆腐🤣🤣很特別👍🏻👍🏻👍🏻

最後糖水是桃膠😁😁非常滿足
2020-09-09
$350 (Dinner)
之前聽朋友介紹過的私房菜,舊舖係太安樓多年,最近搬左入黎元朗,今日即興去試下,難得有位,聽聞book位都提早好多book,之前去過其他私房菜都係樓上鋪,點知去到係地鋪,仲有落地大玻璃,去到比想像中靚,環境好舒適,點餐係無餐牌的,有三個價錢,$350,$550,$880,咁我哋6位,就叫左$550,每一道菜都好好味,我哋誇張到好似洗碟咁,全部餸清晒,兩籠白飯再加一籠龍仔蒸飯,都食晒,好食程度就唔使講啦,依家出街食飯如果想食中餐,唔係茶餐廳就得酒樓,大排檔,又會擔心衛生問題,或者驚佢啲食材唔新鮮,又好多味精,終於搵到一間,冇味精,又好味😋,又健康,你會feel到老闆娘花咗好多心思去整每一道餸,坐得又舒服,可以成家人坐低傾吓計既地方,相信范湯王會成為以後我哋家庭聚會嘅地點
Type of Meal
Dinner
2020-07-02 471 views
完全無味精嘅私房菜,地方唔大,一入門口就見到開放式廚房,好有屋企嘅感覺,我地一行6個大人,2個小朋友,俾咗間房我哋,bb high chair已經準備好,價錢人頭計,廚師發板,唔使煩點菜,俾當日最新鮮嘅野你,我地揀咗$550嗰個餐,有鮑魚、龍蝦、醉乳鴿丶星班丶燉湯丶海蝦丶沙薑雞丶臘味籠仔蒸飯,甜品有紅棗雪耳桃膠同雞蛋腐竹糖水,小朋友肚餓我地特別order咗個麵,個湯底都係真材實料,小朋友食得好開心,全部餸都水準超班,完全無投訴之餘食到我地全部人舔舔脷,食到半路老闆娘范太仲同我地傾計,一個好開心嘅晚上
2020-07-01
$600 (Dinner)
  • 豉油王海蝦
  • 醉乳鴿
  • 臘味龍仔蒸飯
2020-07-02 392 views
話說父親節訂枱食飯,父親大人想有新意思,唔想去一般餐廳食行野,於是膽粗粗 book 咗依間。雖然有朋友試過話得,但畢竟 $550 位,check 又有負評,都是心大心細,心諗大不了食一次就算。於是按時出現,一入去無乜人,大件事! 後來先知有大枱 No Show。但已到此都要坐底,待應第一時間就開茶,是晚驚喜開始。由茶講起,不是一般茶,是特式花茶,有乾甘桔無花果。配餐廳環境音樂,令你覺得回了家食飯一樣,輕鬆。跟著等到齊人,終於上第一道菜,有多款冷盤 及 當晚其中一亮点 大北海道蟹 及 大鮑魚 做前菜,非常新鮮,多肉,鮑魚更加一絕不但質地爽口, 烹調後仍能保持鮑魚原 size, 高!因為係小店,人手不多, 略嫌棄張枱有啲細,待應都努力更換碟子,加茶,服務一流,結帳先知無收加一,茶錢 ! 到下一道就是出名嘅燉湯 ,一飲全枱靜哂,默默地飲,不用多說,夠熱夠火, 材料精華盡在湯中。之後有凍魚, 一上以為係大眼雞 ,呃錢咩 ! 点知 係自己太孤陋寡聞 。之後去街市問返啲魚檔 先知 果晚條凍魚叫 將軍甲 , 真係冇乜人識,可以做到條魚 能夠保持鮮味,肉質唔鞋, 需要一定技巧。成餐飯食到一大半已經好滿

成餐飯食到一大半已經好滿足,以為差不多,跟著有 豉油雞 ,牛柳粒,炒菜心苗,糖水。道道精彩 !

全餐飯都冇特別花巧襯托, 但係每一口都食到老闆嘅用心。不過相信每人對一餐飯的要求都有不同 ! 對於我地一家,好難得今時今日去到一間餐廳仲食到有溫度及人情味。

一定推薦 !
2020-06-24 303 views
因為疫情關係,很久已經沒有與家人聚餐。難得限聚令放寬。我就同家人去試城中所說的 「家常便飯」,亦真的喜出望外,很開心尋回了「家」的味道。該晚與家人一同聚餐,知道范湯皇是私房菜型式,所以就讓范太發辦。先來前菜,後上精心燉湯。就這两款已試出范太真材實料,毫無味精。該晚約有7至8道菜,菜肉魚湯飯有齊。不得不提,我本人覺得全晚精髓所在,一定係條(一夜情)。 就只這條魚,我一定能添上两三碗飯。 多謝范太在疫情沉悶的限聚下,讓我家有一餐豐富開心的晚餐。簡單卻很實在的范湯皇,真係一試難忘。

2020-06-22 269 views
先來北海道凍蟹,不可能失敗,黑色的蟹羔係咪正常呢?唔識。食咗沒有肚痛。同碟有兩隻鮑魚,鮮甜。第二道鹽焗將軍甲魚,誤以為剝皮魚,啖啖肉乾乾的,又食唔出特別鮮美,老板話佢係全港唯一識咁樣整將軍甲的人。跟住來個燉湯,清淡,有少少鮑魚和湯料在燉盅內。花膠菜芯用石X魚浸熟,因為戴咗口罩聽唔到係石崇魚定石頭魚,魚湯好味,菜芯食材可以有進步空間。海膽雪耳蒸水蛋,很好👍🏼。黃酒雞係全晚最好的一道菜👍🏼可惜已經很飽,打包。籠仔蒸飯👍🏼一半打包。 甜品是紅棗大西米椰汁,好味👍🏼因為是日父親節,全晚有兩枱客,另一枱是熟人。承為每位$550。不會重來。
2020-06-21
$550 (Dinner)
Celebration
Father's Day
2020-06-16 246 views
今日經過開,見到餐廳門口的菜式都幾吸引,於是入內用餐。我19:35落單,叫左兩個前菜,一條湯同埋一個蒸飯,結果一等就等左半個鐘,連遲入過我既兩枱客人都上哂前菜同湯,我都係咩都未有!我再三催促服務生,終於到左20:05,我既前菜先到!我完全唔理解點解凍食前菜都要等咁耐!之後個飯更加誇張,等左50分鐘都未有!中間係無人黎交代,我主動問,就keep住答我就有就有!最後我叫佢埋我張單,我就無等到個飯了!一吐火!
今日經過開,見到餐廳門口的菜式都幾吸引,於是入內用餐。

2019-08-26 1747 views
聽人講范湯好食。中午行過就入去試下。未入都知收費貴。不過諗住都試下。講到咁好食。我同朋友一坐底已經有一壺花茶(應該係檸檬味花茶)放係度飲用,後來先知原來係跟餐嘅花茶,冇其他飲品選擇。點左2個餐。加一個愛心靚湯$38-(點餐個女仔係唔識中文。需要講英文點餐)前菜係芽菜,佢餐牌就一個餐跟一個前菜。我地2個都係一碟,後面坐左3個都係一碟。芽菜有點麻辣香。食落都辣辣地。味道可以係分量略小愛心湯一壺,應該係薯仔蕃茄煲魚湯,味道濃厚好香,薯仔淋身,好香魚味。分量都有3小碗左右。2個人都ok. 招蕃茄牛肉飯$78-蕃茄汁撈左落d飯度。配上3色椒都唔錯。牛就係肥牛黎。都可以接受。分量女士都夠。馳名咖哩雞飯$78-講真。佢個咖哩同大家樂個個味係差不多我覺得。多幾粒提子。分量都幾小。唔太飽。雞肉都ok嘅。不過有一件未熟。入面粉紅色。。最後2個人午餐食左$194-都幾貴下。每人接近$100-應該唔會再點黎食。太貴。

前菜係芽菜,佢餐牌就一個餐跟一個前菜。
我地2個都係一碟,後面坐左3個都係一碟。

芽菜有點麻辣香。食落都辣辣地。味道可以係分量略小

招蕃茄牛肉飯$78-

蕃茄汁撈左落d飯度。配上3色椒都唔錯。
牛就係肥牛黎。都可以接受。分量女士都夠。

馳名咖哩雞飯$78-

講真。佢個咖哩同大家樂個個味係差不多

最後2個人午餐食左$194-
都幾貴下。每人接近$100-
應該唔會再點黎食。太貴。
2019-08-18 1194 views
和家人去完屯門青松仙苑拜祭父母後,一起去元朗朗屏虹坊的范湯皇食晚飯,支持一下范太。先上冷盤-鮑魚再上招牌-酸齋,好味盬焗雞-夠入味白灼蝦 - 鮮味煎䱽魚- 每次必食,次次都十分滿意太太最喜歡的煎肉餅煎馬友一夜干,魚味濃炒青菜今晚主角-油鹽焗奄仔蟹。奄仔大隻,充滿蟹膏,十二分好味范太另外一樣招牌-燉湯. 今晚是天麻白芷燉魚頭。最後是腐竹白果薏米糖水。㷛到奶白色,所有材料都混為一體,足火候我們全家人都十分満意今晚的餸菜,已經約好下次會再來

鮑魚

先上冷盤-鮑魚

酸齋

再上招牌-酸齋,好味

盬焗雞

盬焗雞-夠入味

白灼蝦

白灼蝦 - 鮮味

煎大䱽魚

煎䱽魚- 每次必食,次次都十分滿意

煎肉餅

太太最喜歡的煎肉餅

馬友一夜干

煎馬友一夜干,魚味濃

炒菜

炒青菜

油盬焗奄仔蟹

今晚主角-油鹽焗奄仔蟹。奄仔大隻,充滿蟹膏,十二分好味

天麻白芷燉魚頭

范太另外一樣招牌-燉湯. 今晚是天麻白芷燉魚頭。

腐竹薏米白果糖水

我們全家人都十分満意今晚的餸菜,已經約好下次會再來
2019-08-10
$500 (Dinner)
鮑魚
腐竹薏米白果糖水
  • 煎䱽魚
  • 奄仔蟹
2019-08-09 408 views
今天帶老友專程入元朗朗屏虹坊的范湯皇試一試范太高超的廚藝。今次三個人,兩枝清酒配范太私房料理。梵-日本之翼,日本皇室御用清酒,機場免稅商店五千丹一枝,當然好味過獺祭。先上前菜,好味香煮肉餅,好juicy煎䱽魚,火喉啱啱好離骨,我們一路食一路讚石崇魚濃湯,范湯皇以燉湯聞名,我們一口氣飲清光首本咖哩牛腩加飯另外一個首本名菜- 滑蛋蝦仁,真的好滑黃酒煮雞今晚的高潮是花蟹蒸蛋。兩隻大花蟹放在蒸滑蛋上,超級好食今晚每人五百元,浄係食花蟹都有賺。最緊要一致裁定碟碟都好味,不枉專程入元朗試范太的手勢。
今天帶老友專程入元朗朗屏虹坊的范湯皇試一試范太高超的廚藝。

前菜三小碟

先上前菜,好味

煮肉餅

香煮肉餅,好juicy

煎䱽魚

煎䱽魚,火喉啱啱好離骨,我們一路食一路讚

石崇魚濃湯

石崇魚濃湯,范湯皇以燉湯聞名,我們一口氣飲清光

咖哩牛腩

首本咖哩牛腩加飯

滑蛋蝦仁

另外一個首本名菜- 滑蛋蝦仁,真的好滑

炒菜心

花蟹蒸蛋

今晚的高潮是花蟹蒸蛋。兩隻大花蟹放在蒸滑蛋上,超級好食

前菜三小碟
炒菜心
花蟹蒸蛋
  • 煎䱽魚
2019-06-10 1178 views
原本一家四口充滿期待品嚐這間好評的私房菜(沒有餐牌不要緊,是預料中事,通話中只提及價錢包括8款菜式有湯加個糖水。),而小弟亦絕不是第一次食私房菜,300蚊是相對便宜,相信會包括少許海鮮如最基本的蝦……。 先中肯一些(欣賞的),進入小店,感覺是舒服的,老闆娘態度親切,很有笑容,店內掛上一幅幅食客相片,相信口碑不俗,當時心情更是期待。坐下不久,先來三個前菜(下😟其中一碟是毛豆/枝豆,不是8款中的其中一款吧!如是,這個絕對失望),另外兩碟為酸麵筋及哈密瓜沙律,味道尚可,仍充滿盼望……接著,是咖喱雞,雞相信是用鮮雞,個汁是吸引的,但份量每人只可嚐兩小件,四人分兩舊薯仔(多謝晒😒!)…… 打擊開始出現,下一碟是蒸肉餅(叫做有幾粒魷魚同食得出手打的)和焗蠔仔蛋,味道好麻麻,如70-80一碟,都還覺得可以。當時心情已一沉,為何仍未出現海鮮😨,但已是6款了……想不到海鮮是清蒸細條馬友(上面加多一隻食指長的咸魚😔)。最後一碟是無鹽菜心,今日到此為止。 以上小菜唔該$1200😰😰😰!全不明白,只是一些家常菜(無疑是有心機煮),但這些食材(計盡材料費只值二百),煮法……(
以上小菜唔該$1200😰😰😰!全不明白,只是一些家常菜(無疑是有心機煮),但這些食材(計盡材料費只值二百),煮法……(相信家人比心機煮都是佳餚),如何值得收客1200呢(300x4人)?幾有心機煮的餸菜,都應該讓客人食得心服口服,或者小弟見識少,香港物價真的高到這個地步了吧。