2011-10-26 26 views
十年前當兩邊對家水深火熱之時,泛后也有一定競爭力的,但事後佳記繼續獨大之後,泛后就只能繼續平靜發展,雖然也有一定客源,但隨著四處也有發記、五代同堂、松記等大競爭對手在周邊,就更顯不出甚麼光芒。是晚與朋友吃過燒蠔想以甜續會,就步往這邊的甜品戰區,朋友表明不吃佳記,但自已對發記、五代也沒有興趣,就聽從朋友意見來一趟這邊,其實已經十年沒有來過,反而自已較喜歡佳記,腸粉翼尖好吃,較光猛也有電視。事前沒有再「做功課」,反正天天路過也沒有興趣,做完資料搜集也不會有突破。來個標準size的楊枝甘露和一個玩諧音的黑白「有」滑。可能地方細,呀姐落單的壓力也很大,還未看清餐牌就站在旁,無癮後離去又回來。想不到那個A貨米老鼠的標記沿用至今,個人就覺得看罷也胃口減半,加上楊枝甘露用上芒果條,賣相雜亂,椰漿下得多,整碗偏白多於黃,而且柚子拆得不夠散,西米又不多,很稀的一碗楊枝甘露。一山還有一山高,黑白有滑來了,奶凍很軟身,左右搖擺幅度很大,墊底的是黑芝麻糖漿還是濃縮了的開粉芝麻糊? 奶凍本身極淡味,估計是用無糖豆漿製,友人說豆味濃,但自已卻吃不到半點,配上濃味的黑芝麻是理想,但放面的花生碎反而畫蛇添足,芝麻漿與
一山還有一山高,黑白有滑來了,奶凍很軟身,左右搖擺幅度很大,墊底的是黑芝麻糖漿還是濃縮了的開粉芝麻糊? 奶凍本身極淡味,估計是用無糖豆漿製,友人說豆味濃,但自已卻吃不到半點,配上濃味的黑芝麻是理想,但放面的花生碎反而畫蛇添足,芝麻漿與奶凍都是幼滑,硬碎的花生乾而無味,極端的口感也不配,為甚麼友人吃得津津有味?? $51,如果真的要在佳記與泛后之間選,個人還是會吃佳記。上來交評才發覺這是大賣作品,不明。
$26 (Last Night Supper)
2011-10-11 10 views
去完南生圍第一站又係食左甜品先, 因為唔想食涼粉所以揀左佳記對面的泛后甜品,食左乳酪藍草莓綿綿冰連生果!嘩, 個綿綿冰的味道唔錯, 好食!不過呢, d生果少到可憐! 早知唔加生果啦! 價錢同份量完全唔成正比例的生果仲叫左魚旦和腸粉~魚旦彈食, 唔錯! 腸粉都無咩特別, 不過佢唔知點解落左好多麻醬同油落去, 影響晒!相比起佳記, 呢度份外冷清, 不過都有人客, 但係就唔洗等位~
去完南生圍第一站又係食左甜品先,
因為唔想食涼粉所以揀左佳記對面的泛后甜品,

食左乳酪藍草莓綿綿冰連生果!
嘩, 個綿綿冰的味道唔錯, 好食!
不過呢, d生果少到可憐! 早知唔加生果啦!
價錢同份量完全唔成正比例的生果
仲叫左魚旦和腸粉~
魚旦彈食, 唔錯! 腸粉都無咩特別,
不過佢唔知點解落左好多麻醬同油落去, 影響晒!
2011-10-05
$19 (Tea)
2011-09-14 10 views
一去到就有阿姐招呼我地坐低...而且好快有人問我地食咩...不過都係第1次黎...之前食開對街果間...發現開始無咩新意...所以先黎呢間試一下點知真係有新發現...呢間d水果好新鮮...而且仲唔係用罐頭水果!!食完我地仲坐左成個幾鐘...呢度真係一個一班人傾計吹水既好地方雖然menu選擇唔多,不過勝在好食!
一去到就有阿姐招呼我地坐低...
而且好快有人問我地食咩...
不過都係第1次黎...之前食開對街果間...
發現開始無咩新意...所以先黎呢間試一下

點知真係有新發現...
呢間d水果好新鮮...而且仲唔係用罐頭水果!!
新鮮菠蘿冰
椰子冰,好香椰子味,唔似係飲緊椰奶
芒果西米露都同樣出色,芒果有少少酸,但同西米露好夾
食完我地仲坐左成個幾鐘...
呢度真係一個一班人傾計吹水既好地方

雖然menu選擇唔多,不過勝在好食!
2011-09-10
$25 (Last Night Supper)
新鮮菠蘿冰
椰子冰,好香椰子味,唔似係飲緊椰奶
芒果西米露都同樣出色,芒果有少少酸,但同西米露好夾
  • 椰子冰
2011-08-08 11 views
一去到就有位唔使等...叫左個朱古力綿花冰 同埋 雲呢拿綿花冰...夠味... 夠大份... 又抵食...燒賣魚旦都抵食...夠爽口彈牙...值得一試...唔錯下次試埋糖水~
一去到就有位唔使等...

叫左個朱古力綿花冰 同埋 雲呢拿綿花冰...

夠味... 夠大份... 又抵食...

燒賣魚旦都抵食...

夠爽口彈牙...

值得一試...

唔錯

下次試埋糖水~

2011-08-06
$30 (Last Night Supper)
2011-07-13 13 views
我和皇妹約了皇阿媽, 本想去幫襯咖啡店, 但突然又好想食甜品, 於是去了這間店!可能是下午時份, 店內只有三數位人客, 如果是晚飯後至零晨, 這裡必定座無虛席!我地點了鮮雜果西米露及榴槤班㦸!其實皇阿媽最喜歡吃鮮雜果, 但因為以前在對面一間類似的甜品店試過所謂雜果, 原來是罐頭生果的敗筆之作後, 已經很久沒再嘗試過, 今日反而想在這間店再試一番, 幸好, 奉上來的大部份都是新鮮生果, 令皇阿媽很滿意, 大家很努力地把整碗消化在肚內! 大size盛惠50多元, 貴過一碟飯, 但也值得!至於榴槤班㦸, 亦很讚呀! 外層的皮做得很軟, 內裡的cream跟榴槤肉融化在一起, 榴槤肉很香甜, 對於喜愛吃榴槤的人來說, 簡直是”齒頰留香”! (為免引起不喜愛榴槤者的不安, 所以決定不把班㦸內在圖展出)後感: 雖然環境佈局過於簡單, 但勝在以食品的外觀及質素搭夠, 下次會再試其他款式!

我地點了鮮雜果西米露及榴槤班㦸!

鮮雜果西米露 $5X
至於榴槤班㦸, 亦很讚呀

$30 (Tea)
鮮雜果西米露 $5X
  • 鮮雜果西米露
  • 榴槤班㦸
2011-07-11 11 views
今日天氣又焗又濕, 尤其是路窄車多的元朗, 在街上停留超過三分鐘都受不了約了朋友時間未到, 於是去食碗糖水抖抖涼一直覺得B仔涼粉麻麻地, 何況佢地出名的是涼粉, 而不是糖水, 所以揀了泛后甜品落腳近期愛上腐竹糖水, 但必須要有薏米, 因為質感較creamy再三問清楚阿姐, 腐竹糖水是否有薏米, 阿姐話凍食同樣有二話不說, 即來一碗試試若果無記錯, 這次是首次食凍的腐竹薏米味道的確不錯, 夠creamy, 甜度剛好, 腐竹未至於全爛而變成豆漿, 正是我想要的, 薏米可以再多些, 白果有一粒未去芯$14 一碗, 好抵食, 食完想再encore除了深水步綠林及女人街老友記, 這裡可以成為食腐竹糖水的心水店
約了朋友時間未到, 於是去食碗糖水抖抖涼
再三問清楚阿姐, 腐竹糖水是否有薏米, 阿姐話凍食同樣有
二話不說, 即來一碗試試
若果無記錯, 這次是首次食凍的腐竹薏米
$14 一碗, 好抵食, 食完想再encore
2011-07-10
  • 白果腐竹薏米
元朗除了B仔涼粉和沙冰外, 還有黑白誘惑. 那是一個豆腐布甸, 上面洒了碎花生及放上"濃縮"芝麻漿增加味覺層次, 豆腐布甸的味道還是不錯, 鮮味十足, 可是那個芝麻漿粉量被小, 味道跟普通的芝麻糊沒甚麼區別, 沒有"吊味" 的作用, 有點多餘. 我還是喜歡芝麻糊加豆腐布甸, 這個價錢夠我去吃兩碗甜品!!!!
2011-05-29
$23 (Other)
2011-05-20 46 views
四月二十二日 (星期五)吃完了晚餐老公仔說肚子還可以吃多個甜品附近有家叫泛后甜品,十分出名我之前看過書介紹,不過就未試過店子的座位坐得不太舒適,但是如果甜品好就不要緊了點了黑白有滑(是芝麻糊底加上豆腐布甸)和楊枝金露黑白有滑底層的芝麻很香濃豆腐布甸也很滑溜是店子其中一個必試的甜品見到有網友說較夜時分已經售罄,要吃趁早呢楊枝金露味道比出面吃到的較清甜芒果汁底很鮮甜,椰汁也香濃無比加上醒胃的柚子肉聽說這裡的榴槤甜品也很出名,下次必試!今日郊遊以一個近乎完美的甜品作結
四月二十二日 (星期五)

吃完了晚餐
老公仔說肚子還可以吃多個甜品

附近有家叫泛后甜品,十分出名
我之前看過書介紹,不過就未試過
店子的座位坐得不太舒適,但是如果甜品好就不要緊了

點了黑白有滑(是芝麻糊底加上豆腐布甸)和楊枝金露
底層的芝麻很香濃
豆腐布甸也很滑溜
是店子其中一個必試的甜品
見到有網友說較夜時分已經售罄,要吃趁早呢
味道比出面吃到的較清甜
芒果汁底很鮮甜,椰汁也香濃無比
加上醒胃的柚子肉

聽說這裡的榴槤甜品也很出名,下次必試!
今日郊遊以一個近乎完美的甜品作結

2011-04-22
$25 (Last Night Supper)
2011-04-07 11 views
咁大個女都好少入元朗食野終於都可以黎哩到一試大什果涼粉$60真係好大份量 夠五個人食不過唔好食D水果唔夠甜 可能因為唔啱季節啦仲要有D係用罐頭水果 最重要係.....成碗野一D都唔凍囉以前成日聽日話點好點好依家真係令我好失望
咁大個女都好少入元朗食野
終於都可以黎哩到一試

大什果涼粉$60
真係好大份量 夠五個人食
不過唔好食
D水果唔夠甜 可能因為唔啱季節啦
仲要有D係用罐頭水果

最重要係.....
成碗野一D都唔凍囉

以前成日聽日話點好點好
依家真係令我好失望
2011-04-06
2011-04-06 16 views
本來對泛后都唔係太大興趣,覺得佢d甜品都比較求其....今次黎到,都唔知食乜好,又唔想食凍冰冰o既棉花冰...唔想食涼粉,西米露咁....熱糖水又覺得佢整得麻麻....望一望個牌見到"黑白有滑",朋友仲話好多次黎都食唔到....咁我即管試下啦....黎到都幾大碟喎,"黑"好香濃o既芝麻醬,都唔算太甜,味道濃郁, 跟住"白"係個類似用豆漿加左大菜整出黎o既"布甸"咁,都好香豆味,不過唔覺甜,可能係"黑"o既味比較濃"白"就淡口d,加上面頭有d黃豆粉,食落又好似花生咁...成個配撘都幾特別,感覺都幾健康,加埋都唔算太甜,都應該幾o岩怕太甜o既人,又鍾意芝麻o既人食...可以一試呀! 建議可以將"白"整甜返少少,同埋可以加返d蛋白,令佢再滑d...
本來對泛后都唔係太大興趣,覺得佢d甜品都比較求其....

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$15 (Last Night Supper)
2011-03-24 4 views
見到咁多人推介黑白有滑 & 楊枝甘露, 所以叫咗呢兩樣,黑白有滑果然名不虛傳,杏仁布丁彈彈吓咁好得意,加埋黑芝麻醬,簡直配合得天衣無縫,超正,而楊枝甘露有分普通,標準,家庭,楊枝甘露分兩隻色,好靚,裡面有勁多碌柚&芒果,超多料,雖然多料好正,但又好似多料得滯,當然都好味啦!!好開心飯後 食到好好味嘅泛后甜品
見到咁多人推介黑白有滑 & 楊枝甘露, 所以叫咗呢兩樣,
而楊枝甘露有分普通,標準,家庭,
楊枝甘露分兩隻色,好靚,裡面有勁多碌柚&芒果,超多料,
雖然多料好正,但又好似多料得滯,當然都好味啦!!
好開心飯後 食到好好味嘅泛后甜品
2011-03-13
  • 黑白有滑
  • 楊枝甘露
2011-02-03 38 views
食完葡國菜之後,就行左過黎呢度食糖水。望住一個幾乎可以背得到既餐牌,完全真係無頭緒去諗食乜野好。因為款式次次都係咁上下,唔係呢樣就果樣。我又唔想個小二等我地咁耐,都係食雪糕涼粉呢類無難度之作。而家人就食另外兩款甜品。雪糕涼粉呢類無難度之作,真係幾難整得唔好食。標準製作既雲呢拿雪糕再加上罐頭涼粉,呢個配搭當真唔錯,絕少有失手既機會。涼粉雖然係罐頭貨色,不過做到我要既爽口,已經算唔錯。等雪糕慢慢咁溶,再加涼粉食,真係唔錯既。黑白有滑白色既係大豆布丁,彈下彈下好可愛架。而且豆味好夠,唔錯唔錯。而黑色既係芝麻,黑同白撈埋一齊。味道都幾夾,芝麻同豆既味道又唔會俾豆或者芝麻獨佔。整體上,個甜品都算幾有新意既。楊枝甘露表面睇味道應該唔錯,不過我對芒果既興趣唔太大。所以無乜咁食,因此不作特別既評論。整體上都中規中矩,價錢都算合理。食物上既效率都幾高,只不過每次見到似曾相識既餐牌。真係諗唔到食乜野糖水。
野好。
無難度之作。而家人就食另外兩款甜品

雪糕涼粉
搭當真唔錯,絕少有失手既機會。
慢咁溶,再加涼粉食,真係唔錯既。
黑白有滑
白色既係大豆布丁,彈下彈下好可愛架。
而且豆味好夠,唔錯唔錯。而黑色既係芝
整體上,個甜品都算幾
有新意既。
論。
諗唔到食乜野糖水
2011-01-23
2011-01-25 11 views
食完飯,就去左呢度食甜品,呢一年都已經由B仔改食呢間因為一來O的阿姐無咁惡,二來O的野食好似抵食O的咁,2家打對檯咁,成條街都放晒檯係到都爆晒相反係條巷仔入間 ”深井發記甜品“ 就一個人都無..... 哈, 地頭唔同無得打叫左個芒果新地,十幾年都無食過面頭O個O的CREAM同埋開屏威化餅啦,感覺非常良好,同埋芒果都幾多幾甜另外友人叫左個蕃石榴棉花冰,一放落來已經好大陣味,其實份量比出面都算多,友人一陣就食晒佢就話好好食,不過我始終都係覺得佢成陣葯水味多O的。
食完飯,就去左呢度食甜品,呢一年都已經由B仔改食呢間

佢就話好好食,不過我始終都係覺得佢成陣葯水味多O的。
芒果新地
蕃石榴棉花冰
2011-01-23
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$30 (Last Night Supper)
芒果新地
蕃石榴棉花冰
下午兩時半左右,剛吃完些「肥膩野」,現在再去食「甜品」。講真,想減到磅數都幾難。星期日的這個鐘數來這裡吃甜品最舒服,人不多,也不是「拍烏蠅」。繼續是一行三人,叫了以下甜品:我叫的是「蛋白燉奶」,薑汁味很重,我鍾意! 但質地不夠滑溜。芝麻糊我就沒有嘗試。但試了一啖「黑白有滑」; 頂頭有「木糠」鋪面; 中間是豆腐花,很香滑。底部是芝麻糊。正體感覺ok。

繼續是一行三人,叫了以下甜品:
芝麻糊、黑白有滑、蛋白燉奶

2011-01-16
$16.33 (Tea)
2011-01-15 8 views
因為要趕assignment同考試..前兩個月既食評要今日先寫到個日自己一個係元朗行行下見肚餓...但係過左下午茶時間, 唔想食咁飽!所以叫左個熱ge海帶綠豆沙食la服務態度良好...可能我去個時無咩人..!!一入去就帶位...拎餐牌!講返個綠豆沙....!用料十足...唔會水汪汪!亦都唔會太甜(最唔鐘意甜到好假ge dessert)好吃的泛前甜品

因為要趕assignment同考試..
前兩個月既食評要今日先寫到

個日自己一個係元朗行行下見肚餓...
但係過左下午茶時間, 唔想食咁飽!
所以叫左個熱ge海帶綠豆沙食la

服務態度良好...可能我去個時無咩人..!!
一入去就帶位...拎餐牌!

講返個綠豆沙....!
用料十足...唔會水汪汪!
亦都唔會太甜(最唔鐘意甜到好假ge dessert)
好吃的泛前甜品
海帶綠豆沙
2010-11-26
$13 (Tea)
海帶綠豆沙