2017-12-05 2470 views
柴灣終於有間似樣少少嘅西餐廳。雖然係由社企經營,但食物質素一啲都唔輸蝕。昨天叫左個雞扒帶子,賣相好似削左少少,但味道幾好,非常足料。一個set lunch,有main dish,有麵包,有餐湯,有野飲,$68,好ok啦!
2017-12-04
$80 (Lunch)
  • Cheese Cake
2017-11-08 2079 views
因工作關係,今日又要來到柴灣,行下行下就發現到呢間Fantastic Cafe。午餐由58到98蚊不等,包餐湯及餐飲,選擇都算多。是日餐湯係忌廉蘑菇湯,忌廉湯都算滑,湯料有蘑菇粒及粟米粒,以cafe餐湯黎講算唔錯。香煎泰式香茅雞扒飯 :份量相當大份,雞扒醃得入味,亦煎得香脆,配埋泰式辣醬,酸酸辣辣好開胃,但略嫌醬汁有點唔夠,飯食到最後都啲乾。另外建議餐廳可以加多少少配菜,咁就更健康。茄蓉煙三文魚天使麵 :天使麵口感煙韌,配上茄蓉酸酸地好好味,煙三文魚新鮮,味道同天使麵好夾。上返開飯網睇,先知道原來呢度係社企,食物都算抵食夾大件,有機會真係要再黎。

午餐由58到98蚊不等,包餐湯及餐飲,選擇都算多。

香煎泰式香茅雞扒飯 :

茄蓉煙三文魚天使麵 :

2017-11-06
$70 (Lunch)
2017-10-10 1858 views
星期日處處人山人海,想舒舒服服靜靜地食個lunch真係5容易,我都5記得喺咩途徑知道呢間餐廳,有個禮拜日失驚無神就中咗上去試吓叫咗我最愛嘅牛扒,老公就叫咗個天使面2個都5過$100,又大份量,味道5錯,係赤柱啲西餐嘅味道,一啲都5 hea 架餐湯都5差喇,嗰日係南瓜湯,我覺得有進步空間嘅,但咁嘅價錢就ok喇但個餐包就5得喇,乾晒硬晒都5叮返熱先比人食最好就係5洗等位,人又5多,可能5做廣告又喺工厦區裏面無乜人知喇,但我就係中意佢夠靜吖有樣野要提提大家,如果雖要好服務嘅就要諗諗喇,嗰度全部係退休年齡嘅大叔大嬸,5會話頭盆刀叉湯匙扒刀同你擺晒位架,不過正常不過不失咁喇總括嚟講價錢食物環境都係值得推介嘅

叫咗我最愛嘅牛扒,老公就叫咗個天使面

但個餐包就5得喇,乾晒硬晒都5叮返熱先比人食

總括嚟講價錢食物環境都係值得推介嘅
2017-09-22 1720 views
祖利安說柴灣商廈內有一間食評不錯的社企餐廳,於是帶歌安利亞一起去試試 。餐廳環境寬敞,是日更有live band獻唱,在職員端出生日蛋糕時,live band 亦有即席送上生日歌,搞搞氣氛。我們點了焗南瓜野菌茄子千層麵($78)、招牌脆皮豬手配德國酸椰菜($118)、巴馬火腿伴田園沙律配日式芝麻醬(+$8)。餐包鬆軟美味,沙律的蔬菜很新鮮,味道不錯,餐湯相對普通。豬手份量十足,但不夠入味。豬皮雖脆,但較硬,而醬汁很稀,味道一般。薯角好味,但酸菜太酸。值得一讚是配菜份量很多,可平衡一下肉類的飽膩感。千層麵美味可口,有大量芝士、蕃茄、茄子和南瓜蓉。建議二人以上share 吃,否則會過膩。

餐包鬆軟美味,沙律的蔬菜很新鮮,味道不錯,餐湯相對普通。

2017-08-25
$100 (Dinner)
  • 焗南瓜野菌茄子千層麵
2017-08-28 1627 views
朋友推介,是社企餐廳,地方闊落,多位亦近小巴站,交通方便。是日星期六中午12點半到,只有疏落幾枱客人。餐桌前後位置鬆動,但左右距離很近,滿座時應會頗為擠擁,但也有卡位可揀。點了炭燒牛排跟意粉($98),一上枱香味撲鼻。雖然點餐時侍應未有詢問成熟度,但切下時尚見肉汁,肉色粉嫩,應有5成熟。肉味尚算濃郁,肉質也算軟冧,但部分筋位會少少韌。厚度size適中,整體不錯。伴碟只有2舊西蘭花和一堆粟米,略顯失色。朋友點了大蝦天使麵($62),有5至6隻蝦,size頗大,不是mini size,朋友反映味道不錯。餐包是香草包,小小一片,女生來說分量剛好。餐湯只有南瓜湯,沒見其他選擇,味道不過不失。2份餐的麵量也頗多,男生應該也夠飽。侍應是上左年紀的嬸嬸和叔叔(?還是伯伯),但反應也很快,服務殷勤有禮,不輸後生呢。最後埋單不用加一,整體CP值ok,可encore,週末輕鬆之選。
朋友推介,是社企餐廳,地方闊落,多位
亦近小巴站,交通方便。

炭燒牛排跟意粉

大蝦天使麵

2017-08-26
$80 (Lunch)
炭燒牛排跟意粉
大蝦天使麵
2017-07-30 1649 views
平日都好少黎柴灣,而柴灣東貿廣場其實有好多間教會,其中一間就係我恆常聚會既教會,就連6樓餐廳都係一間良心社企,專請長青人士作招待及服務員工👍🏼真的要多多支持!每次林唔到去邊道食飯、或者唔想去商場同人迫、或者超大雨既情況下,都會選擇黎呢個飯堂😂每一次來到都必選「豬手」,啖啖肉之餘,外皮仲脆卜卜,雖然咸左啲啲但勝在大件夾抵食😋配埋薯角、超多既配菜,顏色配搭加曬分啊,每次食完都大滿足離開😁😁😁除左豬手外,佢都有焗飯、意、扒選擇的,份量充足夠飽足一整日😂
2017-07-30
Lunch
2017-06-17 1662 views
有朋友以前來過,說這間不錯。我看了網上資料和打電話查詢後,知道它是一間有基督教背景、幫助長者就業的社企西餐廳,星期五和六晚上有像是長者的4人樂隊,相信唱的歌不是民歌就是soft pop oldies,應該適合我們這些喜歡唱歌的老餅。並且在8點後顧客可以上台唱歌(每首歌捐30元做善事)。看看餐牌,感到價格比想像的低,還有 法國燒乳豬 可以預定。於是預定了一隻小乳豬(2.5kg)、約了一些同學一起去happy。預訂乳豬是需要先交訂金的,所以找了一天午餐時候上去交錢。到的時候,座無虛席,侍應忙得很。等了一會兒後才招呼我,侍應打電話去問有沒有乳豬,知道有了後收了我的錢就讓我走了。建議各位如果去交乳豬訂金,最好下午茶去。星期五晚終於到了,我們13人7點陸續到齊。樂隊也快開始。於是我們叫了湯、巴馬火腿沙律、garlic toast(不確定)、八九道菜和甜品,大家分享吃,就開始聊天。7點半,湯、toast和沙律開始來了。湯蠻好喝的,但忘了是什麼,toast也好吃,沙律新鮮醬好味。法式燒乳豬來了!燒得很均勻,照相後拿去切塊上盤。吃起來毫不油膩,脆爽。雖然不及以前吃過的葡式和西班牙式燒乳豬,但也很不錯。

。雖然不及以前吃過的葡式和西班牙式燒乳豬,但也很不錯。值得4星吧。少吃多滋味,每人吃兩三塊,很快就就吃光了。另外的菜也陸續來了。

燒美式豬肋骨,即BBQ ribs。覺得不算好,也不夠吃。薯角也炸過攏了一點,但調味還可以。自從在德州吃過那裡出名的BBQ ribs後,什麼地方都比不上。值得2星半。

香草燒春雞,調味很好,火候恰當。值得4星。

脆皮豬手,不錯,3星半。
烤加拿大豬扒,意想不到的好吃!可惜薯角也炸過攏了一點。值得4星。
菠菜石班薯蓉,頂呱呱!值4星。
煎三文魚柳,沒吃!但別人說很好吃,怪不得,手快有手慢無。
海鮮忌廉意大利飯,吃很少,但覺得不錯,3星半。
南瓜野菌雞柳意大利粉,沒吃,但有人說不錯。

甜品combo,我一向少吃甜品,但吃了一口雪糕,非常好!

飲料,咖啡不錯,奶不夠,要求多點,侍應馬上拿來。

吃飽後,打算唱歌,於是跟侍應說,她拿來了歌曲清單給我們點,並且說有歌詞提供。於是朋友點了好幾首,就開始一堆堆人上去唱。
埋單連加一,2100有找,由於玩得開心,服務也親切貼心,所以額外給多200。每人消費175元,真抵!
燒美式豬肋骨
古法香草燒春雞
南瓜野菌雞柳意大利麵
甜品combo
2017-06-16
$180 (Dinner)
古法香草燒春雞
  • 法式燒乳豬,烤加拿大豬扒
2017-05-15 1708 views
位於商業大廈內既社企餐廳,上去之前都帶有一點點期待。但點知一出lift就聽到好高分貝既歌聲。是日餐單,選擇多,價錢都唔平。是日餐湯係南瓜湯,味道都幾濃。餐包係提子麥包。焗星加坡大蝦海鮮飯有蝦有青口,幾香。炭燒紐西蘭厚切肉眼牛扒伴雜菜薯角叫了七成熟的牛扒較韌,叫了五成熟的比較好。好大塊,肉味同質素可接受。薯菜幾好食,不過要小心打開支茄汁,否則成身都係。焗菠菜石班配薯蓉薯蓉十分滑,可想而知用了大量奶同忌廉。石班都有魚味,還可以。西蘭花較生。其實唱得唔差,只係聲浪過高,坐得前就好辛苦。歌曲以七八十年代為主,男歌手唱英文歌都幾好聽。
位於商業大廈內既社企餐廳,上去之前都帶有一點點期待。
但點知一出lift就聽到好高分貝既歌聲。

是日餐單,選擇多,價錢都唔平。
是日餐湯:南瓜湯+餐包

是日餐湯係南瓜湯,味道都幾濃。
餐包係提子麥包。

焗星加坡大蝦海鮮飯
有蝦有青口,幾香。

炭燒紐西蘭厚切肉眼牛扒伴雜菜薯角

叫了七成熟的牛扒較韌,叫了五成熟的比較好。
好大塊,肉味同質素可接受。
薯菜幾好食,不過要小心打開支茄汁,否則成身都係。

焗菠菜石班配薯蓉

薯蓉十分滑,可想而知用了大量奶同忌廉。
石班都有魚味,還可以。西蘭花較生。

其實唱得唔差,只係聲浪過高,坐得前就好辛苦。
歌曲以七八十年代為主,男歌手唱英文歌都幾好聽。
Dinner
是日餐湯:南瓜湯+餐包
2017-03-02 2162 views
呢度地方夠大,坐得好舒服,員工好有禮貌~食物質素好,不錯不錯~份量都好充夠,選擇都好多元化,特別係隻脆皮豬手,外表好脆,入面好夠肉汁~如果可以送啤酒的話,簡直一流!我地會再幫襯~
呢度地方夠大,坐得好舒服,員工好有禮貌~
食物質素好,不錯不錯~
如果可以送啤酒的話,簡直一流!
我地會再幫襯~
2016-11-28 2138 views
$160多元的全隻波士頓龍蝦餐, 龍蝦細得可憐, 起出來的肉比一隻大蝦還要少, 肉質無鮮味像雪藏,只有一大堆薯角及配菜, 主角龍蝦變了配角, 感覺被騙, 沒有下次.

2016-11-27
2016-10-18 2578 views
上星期六同朋友食生日飯 第二次黎啦可能假期關係,比平時多人甘啱呢日live band係唱懷舊歌 後生仔一邊食西餐一邊听係會覺得好搞笑但睇得出食客都好enjoy係甘嘅環境野食有水準 價錢平得黎好有Heart好難得柴灣有甘好的餐廳 會再去
上星期六同朋友食生日飯 第二次黎啦
可能假期關係,比平時多人
甘啱呢日live band係唱懷舊歌
後生仔一邊食西餐一邊听係會覺得好搞笑
但睇得出食客都好enjoy係甘嘅環境
野食有水準 價錢平得黎好有Heart
好難得柴灣有甘好的餐廳 會再去

2016-05-27 3880 views
跟男朋友到柴灣搵食,地點都叫就腳,柴灣地鐵站一出行5分鐘度到,係工廈區。不過真係估吾到會有個甘好氣氛既餐廳,星期日晚7點半度到吾哂等位,安排左2人台坐。間餐廳都幾大間,位都多但排得幾梳,有D沙發位俾2/4人坐,不過滿哂,下次再來要BOOK沙發位坐。服務都幾好,服務員都係婦女多。睇完MENU覺得最吸引都係肉眼扒(~$148)。跟餐有沙律,湯同餐飲。沙律有最鍾意既芝麻醬,湯飲得出好足料。塊肉眼扒都幾大份,都埋叫左6成,煎得岩岩好,有D血水,啖啖肉。配菜份量都好多,食完真係飽。仲有LIVE BAND,不過唱D歌係中文老歌多~個人覺得幾正,氣氛幾好。又吾會太嘈,可以傾度計既~會想再ENCORE,見其他台叫既野食都幾吸引

Other Info. : 星期日晚有LIVE BAND
2016-05-15
$170 (Dinner)
  • 肉眼扒
2016-05-12 4102 views
對社企餐廳冇咩認識, 早幾日有機會之下第一次去左東區呢家XX衛理搞的餐廳試位置好卡啦, 係工廈入面入到去, 裝潢擺設OK, 有少少酒店的樣子, 但係因為工廈, 玻璃一隔就俾隔離的工廈庶住晒個view...不過唔緊要吧又唔係食個景跟住睇餐牌, 可能係節日定晚市, D價錢係比街果D餐廳貴, 最貴接近300, 最平接近100叫左個肉眼扒食, 接近150之後等...等等等...等左30分鐘...如果係正常餐廳, 除非真係好好食, 否則我已經發晒爛渣...首先黎個沙律, 芝麻醬"好勁", 搞到成口都係芝麻味... 不過D菜都係fresh的, 因為食到栗米, 生菜味...食食下, 食到4份3個老肥佬經理就無啦啦收左我碟野...-_-之後餐湯, 忌X唔知咩咩湯, 個湯就可能餐廳注重客人的健康, 所以係無味既...再等等等等等...到主角出場, 肉眼扒, 賣相唔錯, 有薯仔有扒有刀有差個汁就唔錯, 有汁味我叫左6成熟, 個扒就真係血肉模糊在我眼前...(正)試食, 冇咩根痴牙, 淡淡肉還可, 薯仔都OK成舊俾你食扒有扒味, 牛有牛味去形容吧, 因為食過唔少牛扒都係牛扒味, 唔會牛扒變豬扒 (簡單D我f
位置好卡啦, 係工廈入面

叫左個肉眼扒食, 接近150

個汁就唔錯, 有汁味

我叫左6成熟, 個扒就真係血肉模糊在我眼前...(正)

試食, 冇咩根痴牙, 淡淡肉還可, 薯仔都OK成舊俾你食

扒有扒味, 牛有牛味去形容吧, 因為食過唔少牛扒都係牛扒味, 唔會牛扒變豬扒 (簡單D我feel唔到有咩特別...[以前有D鋪頭會頭果一層煎熟D, 底就生D, 做個對比出黎, 但呢度冇])

食完, 食埋個餐包, 餐包都好照顧客人的健康, 所以都係冇味...

餐飲叫左杯奶茶...嘩大佬冇落糖水既??? =口=

加左包糖, 都OK, 有好明顯的奶味...滑既口感係飲得出

最後埋單, 盛惠3位接近600...

睇完呢個銀碼之後真係唔知俾咩反應

600蚊, 我可以去椰XX食好D, 食到啦啦聲都得, 或者去放題都仲得

但係呢間餐廳係社企, 又唔知點講...

假設以歌手去形容好食與否, 例如David Bowie代表好食, Boy George就化表難食
咁呢間餐廳我會俾佢Kenji sawada...澤田X二...(自己諗吧)
(果晚有歌手(翻版許冠傑)在台上唱英文歌, 係folk song, 冇人識包括我, 而且結他聲over左人聲, 我坐果個位係完全唔知佢唱咩? 其他客人就自己做自已野, 搞到個場面好跪異...)

同埋好坦白講一句, 咁我自已年少無知, 讀書少, 唔知社會係點運作...XDDD
(係柴灣區, 區內有唔少食市, 鄰近地鐵站, 選擇唔算少
如果係區內搞一間社企, ok
但係打住社企的旗號, 咁既價錢, 咁既質素(我唔係話差, 因為服務有禮貌, 收餐都好有效率), 咁會唔會有人黎, 當然會有, 因為總有人貪新鮮
但係試完一次, 知道咁既情況後, 會唔會有第二, 第三次? 呢一點呢間餐廳要考慮
價錢係唔平既好老實, 可能D錢拿來搞行政運作, 但香江人好現實, 與其大家價錢差不多倒不如去吃商業機構, 可能人地仲抵玩過你
呢一點呢間餐廳要考慮, 點樣拉客
唔憂做唔係問題, 但係點樣維持下去就好大問題)
Other Info. : 自己去試, 唔識形容.jpg
2016-05-12
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2016-02-13 2681 views
今晚屋企無飯食,同老公出街搵野食,係openrice 搵到呢間,記得係好耐以前食過屯門個間分店,今次試呢間。我地無book 位walk in 入去,見唔係好多人,個場好大,坐左7-8台。好舒服, 星期五,六晚仲有live band, 好正,唱好多舊英文歌,食物係set dinner,包麵包,沙律,餐湯,主菜同餐飲,價錢由$7x-$2xx不等。我叫左牛扒,老公叫左雜扒, 牛扒五成熟,好大塊,好淋,不過根位多dd,不過唔影響,有個汁,食落有d 酒未,但配牛肉好好食。老公個雜扒除左豬牛雞外仲有羊架同煎蛋,幾特別。沙律就日式芝麻醬沙律,幾開胃,餐湯應該係薯仔湯。可以係咁舒服既環境下用餐,真係好難得,可能係位置比較難搵,所以唔係咁多人知,但我先得真係值得推薦,而且係社企,可以幫到有需要既人,等佢地可以自力更生,更加值得支持。另外值得一讚既係侍應既態度好好,好有禮貌。

我叫左牛扒,老公叫左雜扒,

另外值得一讚既係侍應既態度好好,好有禮貌。
Dinner