2017-03-30 311 views
近日同一班朋友聚餐,我們便搵一間京菜家常便飯一齊吃。裝修日系,門面好靚。入到去裝飾擺設令你好舒服,想再坐一會。因為我們得四人,唯有叫二個佳餚宴。佢幫你切好一條條蟹腳,說實話真的好方便,用食蟹棒棒輕輕力可成條出來。甜甜酸酸話梅酒令蟹腳更添芬香。可惜分量大少,已經是四人份量😧。嘩一聲就無左......瘦肉雞湯,普通。出邊個賽螃蟹係蛋白加醋,這個好足料,除了有瑤柱仲有🦐肉,有口感。正紅燒獅子球,這個做得不錯,獅子球肥瘦適中,食出來好似煎香午餐肉。宮保蝦球,佢太厚粉,令到蝦食出來鞋口。蟲草花翡翠苗又炒得不錯,不會太多油。愛靚嘅女士一定like.全場水餃係最差一碟餸,太厚皮,餡料全部都係菜好少肉。最後都有食剩。跟餐有杏仁豆腐,涼涼地有d 杏仁味可接受。有朋友浩愛拔絲菜餙,最後我們選擇拔絲蘋果,蘋果本身偏酸再掛上糖漿好美味,如果蘋果稍微切細條d會更好呀。食完真的好full
近日同一班朋友聚餐,我們便搵一間京菜家常便飯一齊吃。
裝修日系,門面好靚。
入到去裝飾擺設令你好舒服,想再坐一會。
因為我們得四人,唯有叫二個佳餚宴。
瘦肉雞湯,普通。
宮保蝦球,佢太厚粉,令到蝦食出來鞋口。
跟餐有杏仁豆腐,涼涼地有d 杏仁味可接受。

食完真的好full
$300 (Dinner)
2017-03-24 277 views
很不錯的京菜。order $268每位 個 set, 再加個上海炒年糕。小食方面雞絲粉皮 , 屬一般,因雞肉鞋口。麻醬茄子,這個好有驚喜。好好食。個醬汁整得好香,野味,配埋涼茄子。好好食。。花雕酒長腳蟹。有啖啖蟹肉食。但建議不要連酒汁一齊食。因會偏鹹。。松子魚塊。份量多。抵食。味道中上。。上海炒年糕。味道適中,不會太鹹,年糕質地好食。QQ的。個 set 仲包左兩個湯,兩個白飯,兩個甜品, order 前都無留意到呀!。總括。餐廳環境優雅~食物質素可以
很不錯的京菜。
order $268每位 個 set, 再加個上海炒年糕

小食方面
雞絲粉皮 , 屬一般,因雞肉鞋口。

花雕酒長腳蟹。
有啖啖蟹肉食。但建議不要連酒汁一齊食。因會偏鹹。

松子魚塊。份量多。抵食。味道中上。

上海炒年糕。味道適中,不會太鹹,年糕質地好食。QQ的。

總括。餐廳環境優雅~食物質素可以
2017-03-23
$360 (Dinner)
2017-03-23 254 views
想安靜些又浪漫些,經常都只會想到西餐,但又想食中餐,好不容易找來一家可試試,就在銅鑼灣耀華街百樂中心9樓的京.花朝。這間菜館以京滬菜為主打,不會辣的應該適合大眾口味。來到店內地方雖然不大,但設計十分雅致具特色,木製的餐枱和座椅配上陶瓷擺設,特別的是配上外國的輕音樂,感覺有點中西合璧的浪漫氣色。《佳餚宴 兩位用 $488》<原盎燉湯>雞腳花生燉至稔身,燉湯不濃但有淡淡雞香,味道偏淡是因為「零味精」的關係,令原盎燉湯原汁原味、零渴感,倍感滋陰。<花雕話梅醉蟹腳>賣相相當吸引,令平時不怎麼吃蟹腳的我也想試試,用上剪刀很容易就把原條蟹腳肉完整弄出來,蟹肉結實鮮甜,帶有淡淡酒香而不強烈,慢慢透出微微的梅香,非常開胃。<瑤柱賽螃蟹>一道非常出名的菜式,體現廚師的手藝,把雞蛋白及魚肉炒成片片雪白蟹肉的質感,還有陣陣瑤柱香味。很香很滑火喉剛剛好,調味也恰到好處。<紅燒獅子頭>跟傳統的獅子頭不同,有點新式的感覺,較為稔身和鬆散,津白吸收了肉汁,肉的肥瘦比例剛好,配上一碗白飯應該不錯。<宮保蝦球>賣相看似有點辣的樣子,吃下原來
這間菜館以京滬菜為主打,不會辣的應該適合大眾口味。
《佳餚宴 兩位用 $488》
<原盎燉湯>
<花雕話梅醉蟹腳>
<瑤柱賽螃蟹>
<紅燒獅子頭>
<宮保蝦球>
賣相看似有點辣的樣子,吃下原來是酸甜味較多,個人覺得酸甜度再平衡些會更好,蝦肉質彈牙,很棒的一道菜。
<蟲草花翡翠苗>
本人較喜歡翡翠苗,細細的、脆脆的有口感,還有獨特的清草香,配上彈牙的蟲草花,味道口感更正。
<上湯水餃>

水餃有北方味道,皮有韌度有口感,葷素搭配適合香港人,鹹度適中味不太濃,配以鮮甜上湯,清一清口中味道也不錯。
<精美甜品 - 杏仁豆腐>

杏仁豆腐半透明狀,口感嫩滑有彈性,散發淡淡杏仁香,配以雜果,更添口感,很清新。

整體來說,京.花朝環境優雅舒適,私密度高有情調,食物有質素,價錢合理,花鵰話梅醉蟹腳更是一試難忘,一定會再來。
2017-03-20
$250 (Dinner)
2017-03-22 280 views
吃中菜不一定要去酒樓這次跟媽媽吃飯我想就去了百樂中心的中菜館裝潢較為西式亦都保留中國傳統的感覺雅緻的飾櫃,上面放著富有中國特色的麒麟中間放置了一缸金魚,充滿朝氣前菜是帶有甜的腰果及合桃我們選了二人套餐「佳餚宴」 $488花雕話梅醉蟹腳(亞拉斯加皇帝蟹)多數是吃到花雕醉雞用花鵰來煮蟹腳都是一個新嘗試想不到原來兩者係咁夾一上菜已聞到陣陣花鵰味,梅味輕輕作點綴原盅燉靚湯花生眉豆雞腳湯原盅燉,所以好熱辣辣而且味道好濃郁所有湯料都燉到好稔可見都用了很多時間燉雞腳的骨頭甚至可以一咬即溶化可以連鈣質都食埋瑤柱賽螃蟹用蛋白和蟹一起煮口感滑溜,配鎮江醋一起吃作少少調味,好好吃宮保蝦球蝦球好大隻,上面有稔身的蒜片味道帶甜、酸及辣,非常惹味紅燒獅子頭獅子頭上有高麗菜及香菇伴隨著獻汁令獅子頭表面無咁乾身獅子頭好軟好,不肥也不瘦,啖啖肉蟲草花翡翠苗這道菜是我最喜歡的其中一道翡翠苗十分嫩,配合蟲草花用上湯煮兩者口感相似,又健康又好味上湯水餃用原盅裝住,用水餃來代替平常吃到套餐的米飯份量剛剛好,餃子每粒都很飽滿用菜肉做餡料,餡料豐富最後甜品是雜果杏仁豆腐賣相杏仁豆腐形狀跟雜果裡的椰果有點相似雜果裡還有小時候吃甜果會
吃中菜不一定要去酒樓

這次跟媽媽吃飯

我想就去了百樂中心的中菜館
裝潢較為西式

亦都保留中國傳統的感覺

雅緻的飾櫃,上面放著富有中國特色的麒麟

中間放置了一缸金魚,充滿朝氣
前菜是帶有甜的腰果及合桃
我們選了二人套餐「佳餚宴」 $488
花雕話梅醉蟹腳(亞拉斯加皇帝蟹)

多數是吃到花雕醉雞

用花鵰來煮蟹腳都是一個新嘗試

想不到原來兩者係咁夾

一上菜已聞到陣陣花鵰味,梅味輕輕作點綴

花生眉豆雞腳湯

原盅燉,所以好熱辣辣

而且味道好濃郁

所有湯料都燉到好稔

可見都用了很多時間燉

雞腳的骨頭甚至可以一咬即溶化

可以連鈣質都食埋
瑤柱賽螃蟹

用蛋白和蟹一起煮

口感滑溜,配鎮江醋一起吃

作少少調味,好好吃
宮保蝦球

蝦球好大隻,上面有稔身的蒜片

味道帶甜、酸及辣,非常惹味

獅子頭上有高麗菜及香菇伴隨著

獻汁令獅子頭表面無咁乾身

獅子頭好軟好,不肥也不瘦,啖啖肉

這道菜是我最喜歡的其中一道

翡翠苗十分嫩,配合蟲草花用上湯煮

兩者口感相似,又健康又好味
上湯水餃

用原盅裝住,用水餃來代替平常吃到套餐的米飯

份量剛剛好,餃子每粒都很飽滿

用菜肉做餡料,餡料豐富
最後甜品

雜果杏仁豆腐

賣相杏仁豆腐形狀跟雜果裡的椰果有點相似

雜果裡還有小時候吃甜果會吃到的製過車厘子

味道清清地帶點甜,而且豆腐有點挺身

頗有口感
2017-03-20
Type of Meal
Dinner
2017-03-07 2027 views
樓上餐廳越開越多, 位於時代廣場後街的百樂中心, 早前經過已經被它的招牌吸引著, ''京. 花朝''用上中國書法字體,並以彩色花圖案襯托, 兩者非常貼切有特色餐廳裝潢高貴, 有著在家的感覺, 適合家庭及朋友聚餐, 華麗不浮誇, 令人舒服店內的陶瓷餐具選用了粉藍色,細膩光滑當晚跟友人點了特色晚餐, 每位$268, 2人的話可在12款冷盤小碟中自選兩款, 有素的,有辣的還有肉類醬牛筋, 牛筋凍如啫喱, 質感較爽, 陣陣牛香味,跟一般一整條牛筋完全兩種口感, 面層加以蒜,辣椒,芫荽配合,為醬牛筋味道提升層次川北涼粉, 每一條如刀削麵般, 非常挺身, 不像外面的涼粉, 滑來滑去, 底層除左有辣椒油, 面層還加了生蒜, 辣椒等, 辣的程度相當刺激是日湯羹是粉葛排骨湯, 粉葛清甜, 排骨帶鮮甜肉味, 瘦肉沒有脂肪不油, 每一淡都非常清, 廚師把湯料切粒, 這樣可煲出所在精華, 非常健康主菜之一 - 花雕話梅醉蟹腳, 蟹腳選用亞拉斯加皇帝腳製成, 店員早已為我們準備拆蟹工具, 我們是一次過拆晒所有蟹腳後慢慢品嚐, 帶甜的花雕酒於口腔內徘徊的時間長, 當酒味稍散了一點, 蟹腳的鮮味慢慢滲出, 蟹腳如棉
店內的陶瓷餐具選用了粉藍色,細膩光滑
川北涼粉
粉葛排骨湯
, 帶甜的花雕酒於口腔內徘徊的時間長, 當酒味稍散了一點, 蟹腳的鮮味慢慢滲出, 蟹腳如棉花一般吸收花雕酒香味
花雕話梅醉蟹腳
京滬小菜兩位選一款包白飯, 以套餐來說有20款選擇是非常多, 豬牛羊魚蔬菜樣樣齊

京花羊肉, 京葱味好香濃, 羊肉片爽實,稍有羶味, 兩者夾雜著連貼白飯一起進食, 真是連汁都撈埋
京蔥羊肉
套餐還要包甜品, 不是普通中式糖水, 京滬菜當然有杏仁豆腐
不規則切粒的杏仁豆腐配什果, 透心涼
2017-03-05
$315 (Dinner)
粉葛排骨湯
京蔥羊肉
2017-03-05 238 views
我喜歡上海菜但又唔識得分上海菜、京菜同滬菜的分別。 其實唔識分並非罪過,在香港這個中西文化互通的大城市, Mix & Match 也是一種文化。而在吃的文化上從而取長補短;互補不足。所以今時今日吃到是也未必是正宗地方菜,其實只要好味就夠,做人多一點彈性會生活得更自在。今晚來到銅鑼灣百樂中心9樓  以女性化的名字命名,店內裝潢中、西合壁。大水晶吊燈、中式坊古董擺設、襯上輕快的音樂,感覺中西如文化交流之地。 但一點肯定的是我們來吃 啊。有多款套餐供選擇,經濟一點可以選擇三百多元的二人餐。而我們對則選了高級一點的 $268/位  套餐的選擇是非常有彈性,從十多款小菜中選了前菜兩款 ,前者都唔使點介紹,而芝麻醬伴茄子則與平時吃到的略有分別,因為在茄子上再加上芝麻醬,而茄子上有蒜泥下有醬油,已經好夠味,所以我認為麻醬反而令味道變得太濃重。 乃是今晚的重頭戲,拆蟹的工具已齊備,我唔客氣了。其實我係一個對於食好懶既人,我好怕要自己落手去拆骨,所以我今晚絕對是一反常態。我先喝了一口花雕酒,嘩~好正! “好正” 並非單純酒的哽,而是當花雕混和海鮮而漸變出的迷人香氣。正如香水一樣,一款香水嘖在不同人身
我喜歡上海菜但又唔識得分上海菜、京菜同滬菜的分別。

多一點彈性會生活得更自在。

今晚來到銅鑼灣百樂中心9樓 [京花朝]
以女性化的名字命名,店內裝潢中、西合壁。大水晶吊燈、中式坊古董擺設、襯上輕快的音樂,感覺中西如文化交流之地。 但一點肯定的是我們來吃 [中菜] 啊。

有多款套餐供選擇,經濟一點可以選擇三百多元的二人餐。

而我們對則選了高級一點的 [自選晚餐] $268/位

套餐的選擇是非常有彈性,從十多款小菜中選了前菜兩款 [雞絲粉皮],[芝麻醬伴茄子]

[話梅花雕酒伴阿拉斯加蟹腳] 乃是今晚的重頭戲,拆蟹的工具已齊備,我唔客氣了。

我先喝了一口花雕酒,嘩~好正! “好正” 並非單純酒的哽,而是當花雕混和海鮮而漸變出的迷人香氣。正如香水一樣,一款香水嘖在不同人身上所散發出來的香氣也有分別。

阿拉斯加蟹腳好客易被拆出來,其雪白而粗條狀的蟹肉的確很吸引,我再將蟹腳放在花雕酒中浸多一會, 希望親近多點那磁人的香澤。經過加工後的蟹腳果然不同凡響,花雕、話梅夠搶味,但伴上蟹肉則令鮮味上更昇華。而蟹肉富彈性, 啖啖肉更滋味無窮。
無論春夏秋冬我都愛湯,是日 [原盅燉湯] 是粉葛雞腳湯,熱騰騰的老火湯,已去油飲得更加放心。味道不會過份鮮甜, 應該無加味精。
主菜點了 [松子仁魚塊] 賣相一般,魚塊並非即炸,小了一分香口和熱度,咕嚕汁濃稠合意,青、紅椒、菠蘿粒、椰果也用上,口感上無疑是挺豐富的,所以配白飯是一流。
甜品並非我喜歡的 [雜果杏仁豆腐], 如進取一點換上豆沙窩餅、驢打滾等經典點心會更貼心。

小食 $20

茶芥 $8/位

服務貼心, 店員會為客人主動加茶。
2017-03-02
$320 (Dinner)
  • 話梅花雕酒伴阿拉斯加蟹腳
銅鑼灣食肆林立, 但有時真係唔知可以食咩…銅鑼灣一向比我感覺係消費高既地方, 但今日竟然比我搵到呢間好抵食既舖頭~~~🙂位於百樂中心呢棟食肆中心入面, 搵到呢間食滬菜(上海菜)既餐廳, 同男朋友又去試下新野喇!唔好以為o係銅鑼灣一定係食貴野, 呢度既價錢真係幾抵食嫁! 🤗🤗🤗最後簡左呢個有皇帝蟹食既邂餚宴點餐後先黎左一碟佐酒小食, 炒合桃唔會好油膩, 食落香香甜甜, 個人好中意食😋♥️邂餚SET $388 (2位用)包2個前菜, 燉湯, 皇帝蟹腳, 獅子頭, 豆苗, 水餃 & 甜品, 對於2位用真係好算食!~ 絕對係抵食之選👍🏻👍🏻👍🏻前菜 - 雞絲粉皮  & 鎮江肴肉鎮江肴肉係一門手功菜, 主要材料係用咸豬手&雞湯做成, 冷卻切成一件件, 一小口既肴肉唔會太大件, 一啖可以放晒入口, 內裡既咸豬手肉份量好多, 同雞湯好似有d唔成比例! 😂食落有入口即融既口感, 少少咸香相當好食!👍🏻雞絲粉皮 份量配合得宜, 而且麻醬既濃杰程度岩岩好麻醬香又唔會過甜, 呢個真係好好味!♥️♥️♥️🤤花雕話梅醉蟹腳醉蟹食得多, 以亞拉斯加皇帝蟹製成既小妹真係第一次食! 😍之前仲怕會係雪蟹而以花雕製成, 但食落先
銅鑼灣食肆林立, 但有時真係唔知可以食咩…

最後簡左呢個有皇帝蟹食既邂餚宴

邂餚SET $388 (2位用)

前菜 - 雞絲粉皮  & 鎮江肴肉

花雕話梅醉蟹腳

醉蟹食得多, 以亞拉斯加皇帝蟹製成既小妹真係第一次食! 😍之前仲怕會係雪蟹而以花雕製成, 但食落先知係自己多心, 蟹腳好有彈性的! 唔係一般雪蟹有既質感~~
蟹腳多肉而且好多肉, 內裡既肉質厚實而且富有口感, 花雕酒唔會太過濃烈, 好正呀🤤🤤🤤

但始終花雕味道較重有dd搶左蟹肉既鮮甜味~如果以清蒸的話效果一定更佳!🙂
燉湯係每人一盅, 湯品入面都好多食材, 燉湯好清甜~飲落令人覺得好舒服
紅燒獅子頭, 呢個都算係上海菜既名菜之一, 紅燒獅子頭好咸而且咬落都好有份量, 配埋娃娃菜一齊食的確係個唔錯既好配搭~~~
翡翠苗係豆苗bb, 食落沒有渣之餘仲好脆身, 唔錯唔錯! 👏🏻👏🏻👏🏻😋
水餃內裡係九菜豬肉, 皮既厚薄程度都ok, 唔知點解食落個人覺得有d似媽媽的味道🙈🙈🙈
最後上左呢個甜品, 唔記得係咪叫做杏仁豆腐, 食落有d似嗜喱咁咁滑身但又冇嗜喱咁林, 又唔會好甜, 食落幾好食~~唔錯

雖然飯筒的我中意食飯不過呢個餐都一樣可以餵飽我😂😂😂

味道方面推介雞絲粉皮 & 醉蟹腳, 份量足夠而且呢度既服務態度都好好, 而且店子分開左2邊, 右邊有張大枱方便一大班朋友家人食飯, 而左邊以4-8人枱為主, 一定會再黎幫襯!!!♥️👍🏻👍🏻
2017-02-28
$220 (Dinner)
  • 花雕話梅醉蟹腳
  • 雞絲粉皮
2017-02-25 954 views
It’s time for another mother-and-daughter date and I have picked the newly opened Fat Duck Den Chinese Cuisine for our most recent culinary adventure. I got attracted to this place partly because of their classy and elegant interior. The vibe that most office ladies and teenage girls would love. Doing a la carte can be a pain at times when your mom is too easygoing so we had a dinner set for 2 where everything from the starter to dessert has been decided for us. Problems solved right away. T

The two Beijing cuisine assorted appetizers were greenbean noodle with shredded chicken in sesame sauce and salted pork jelly. The former was a bit bland and the jelly was more on the salty side but it went well with the vinegar.

Whoever created this drunken Alaskan king crab legs with plums is just brilliant. Fresh, tender and sweet crab meat soaked in Chinese wine was a love at first bite and I couldn’t help wolving down most of them.

Double-boiled soup was pipping hot and hearty. Hongkonger just love soup don’t we?

Haven’t had braised pork balls in soy sauce for a while so I was longing for it. Unfortunately the meat ball tasted like a mixture of corned beef and spam to my surprise.

Here you can see some bits are more pinkish than some other parts. I sincerely hope that I was wrong but it really tasted a bit funny for my liking.

Sautéed jade sprouts with cordyceps flower made a nice save with the well seasoned and slightly bouncy fungus.

You can’t go wrong with Beijing dumpling in supreme soup and this one was just fine, only the soup was kinda tasteless.

We had almond jelly as our dessert and too much syrup from the canned fruits was added. Okay maybe I am too whiny about the food being either too salty or not seasoned enough but this is way too sweet. Just replace the canned fruits with fresh seasonal fruits and it’ll be perfect.

As my subject suggests, overall the food was alright but more attention is needed on the bits and pieces to make the customers come back for more.
2017-02-13
$220 (Dinner)
2017-02-23 652 views
國版《步步驚心》終於也追完了!兩部步步都太揪心,心情,自然沒那麼快平伏下來,還是不斷想起劇中的十誡詩:最好不相見,如此便可不相戀;第二最好不相知,如此便可不相思... 這兩句,其實應用在常常入戲太深的自己身上,倒也正常適合,以後,還是徹底絕了對步步一切的想念吧~口是這樣說,不過當兩口子身處銅鑼灣找地方吃飯,看到這別致的名字「京.花朝」,一份淒美感又湧出來,「老公,不如吃這間吧?」餐廳其實不很大,卻明顯花過心思,環境別致骨子同時帶點優雅古樸氣質,讓人不自覺也將聲線下調。這樣清靜爾雅的地方,不但吸引了本地食客,當晚所見也有外國食客特地來幫襯!兩口子並不算很餓,見兩位用的 邂餚宴 ($388) 看來算清淡,就點了一份試試。首先有京式兩小碟,分別是雞絲粉皮及水晶肴肉,連同清脆好別的脆合桃前菜,一同上碟。雞絲粉皮的醬料比例剛好,好吃同時清爽開胃,很快清光。水晶肴肉以二人餐來講,份量就未免有點多,還好味道不膩,點上浙醋也能順利完成;不過肉中找到一兩件骨碎,值得留意。接著是原盅燉靚湯,當晚是蟲草花螺頭豬展燉湯,火候足、味道鮮,熨嘴熱度令人滿意,每人一盅下胃十分溫熱好受!暖了胃後,就來到主菜的 花雕話

暖了胃後,就來到主菜的 花雕話梅醉蟹腳,菜式選用亞拉斯加皇帝蟹,腳粒肉多,原有鮮味加上花雕酒香及話梅甜香,滋味十分迷人!餐廳細心附上蟹剪、濕巾等,也令用餐經歷更方便順暢。
另外還有 紅燒獅子頭蟲草花翡翠苗,獅子頭質感夠鬆化,但味道過鹹,反而更喜歡配菜;至於青味較重的翡翠苗,則非我愛吃的蔬菜,但拌上蟲草花雙重爽脆口感,效果又不錯。
小菜後又有每位 上湯水餃,份量不多只每人兩粒,但做到皮薄餡香,味道卻是挺好,加上套餐的蔬菜/纖維類豐富,吃完其實比預期中更飽足。
最後精美甜品是雜果杏仁豆腐,很久沒吃這味,除了罐頭水果有點甜,杏仁豆腐的輕滑的確討人喜歡!
兩口子吃得飽飽的一頓,原先再拜訪的聰少也去不了;連茶位加一$420多,在這區也算抵食,希望店方越做越好吧!
2017-02-22
3K
2017-02-10 322 views
一年一度中學同學聚會又到了,平時各有各忙,難得聚首一堂。大夥兒一起食中式最適合。京菜是大多數人的意願。今晚選了間樓上京菜館,捨棄大路的連鎖店,希望有驚喜啦!先來三小碟頭盤作熱身。滷水豆腐,雞絲粉皮和餚肉。質素平平,餚肉略為鹹了少許。原盅燉靚湯火喉足,清甜滋潤,最適合今日乾燥天氣。其實食京蔥爆牛肉主要係食京蔥,因爆香後非常入味。牛肉亦不錯,肉質軟腍,味道濃郁。另一款相當開胃的崧子松鼠魚塊,酸酸咪咪的醬汁,勁吸引。魚塊啖啖肉不覺油膩,配合醬汁確美味。京式香酥鴨比一般食的有點不同,經炸過後,口感有點似食炸雞。炸過後肉質依然軟嫰。但我個人認為傳統的烤鴨比較好味。肉食多了來一碟上湯腿茸扒津白中和一下胃部的罪惡感。招牌炒飯不錯啊!粒粒分明飽滿,調味亦恰到好處。最後一碗清心的杏仁豆腐花。開開心心歡聚了一個晚上,又期待下次的約會了。
一年一度中學同學聚會又到了,平時各有各忙,難得聚首一堂。

先來三小碟頭盤作熱身。
滷水豆腐,雞絲粉皮和餚肉。
質素平平,餚肉略為鹹了少許。
原盅燉靚湯火喉足,清甜滋潤,最適合今日乾燥天氣。
肉食多了來一碟上湯腿茸扒津白中和一下胃部的罪惡感。
招牌炒飯不錯啊!粒粒分明飽滿,調味亦恰到好處。
最後一碗清心的杏仁豆腐花。
開開心心歡聚了一個晚上,又期待下次的約會了。
2017-02-09
$190 (Dinner)
2017-01-12 343 views
因為有「姊妹」喜歡食中菜....所以係openrice找到這間....貪佢裝修靚同食物精緻!上到去環境同相一致,氣氛良好!叫了套餐食有炒年糕、老火湯、炸鴨夾餅、甜酸魚柳和津白!好豐富!所以剩番好多🙈唯有帶番屋企再食!(回家後,再reheat 也ok正👍🏼)個老火湯好濃味....同埋好足料!值得一讚!炸鴨夾餅也好好食!不會太油和太咸!加埋個鬆軟的夾包....味道好夾!😍唯一不足係餐個甜品:什果杏仁豆腐,冇乜杏仁味,同略硬!😅
上到去環境同相一致,氣氛良好!叫了套餐食
(回家後,再reheat 也ok正👍🏼)
個老火湯好濃味....同埋好足料!值得一讚!
唯一不足係餐個甜品:什果杏仁豆腐,冇乜杏仁味,同略硬!😅
  • 炸鴨夾餅
耀華街是銅鑼灣數一數二的酒吧街, 那裡的食店也比較多, 其中百樂中心是不少餐廳的匯聚點。 知道媽咪鐘意食上海菜,得知百樂中心有家名為「京.花朝」幾出名,就帶媽咪來試試吧!😏  店內裝潢相當雅緻, 有不少盆栽和古色古香的陶瓷玉器作擺設, 實木餐桌椅為餐廳打造成富有古裝庭園的感覺, 和這個主打京滬菜的👲🏽中菜廳相呼應。  餐廳食物款式都算多, 其中比較抵食的就係多人套餐,  見邂餚宴(兩位用$388)有冷盤,有燉湯,有菜有肉幾抵食,就呢個套餐啦。😏 先來的是特色小食和茗茶,  值得一讚的是合桃炸得香脆可口,鹹甜滋味, 連小食都不馬虎,主菜真的令我很期待呢!😳 京式兩小碟, 雞絲粉皮Shredded Chicken in Crystal Flour Noodles  粉皮厚薄切得剛好,口感軟滑又帶少少煙韌,雪得又夠凍, 最重要的是主角花生醬汁鹹甜適中,帶有濃郁的花生香,粉皮又掛汁,啖啖是滋味,  再配上爽脆青瓜和雞絲, 作為雞絲粉皮愛好者的媽咪表示大愛❤。 北京醬蹄 Peking Style Sliced Pig's Knuckle  香軟滑膩的醬肘子,讓人看一眼就食慾大增,
耀華街是銅鑼灣數一數二的酒吧街,

那裡的食店也比較多,

其中百樂中心是不少餐廳的匯聚點。

店內裝潢相當雅緻,

有不少盆栽和古色古香的陶瓷玉器作擺設,

實木餐桌椅為餐廳打造成富有古裝庭園的感覺,

和這個主打京滬菜的👲🏽中菜廳相呼應。

餐廳食物款式都算多,

其中比較抵食的就係多人套餐,

先來的是特色小食和茗茶,

值得一讚的是合桃炸得香脆可口,鹹甜滋味,

連小食都不馬虎,主菜真的令我很期待呢!😳

京式兩小碟,

雞絲粉皮
 粉皮厚薄切得剛好,口感軟滑又帶少少煙韌,雪得又夠凍,

雞絲粉皮
 再配上爽脆青瓜和雞絲,

作為雞絲粉皮愛好者的媽咪表示大愛❤。

北京醬蹄
 香軟滑膩的醬肘子,讓人看一眼就食慾大增,

忍不住想要咬上一口~😍

別以為豬蹄很肥!其實豬蹄皮厚筋多,

膠質重,瘦肉多,肥而不膩!😋

而且營養價值也很豐富,

豬蹄含有大量的膠原蛋白質,具有補鈣美容的功效。🤗

配上特調的酸甜辣汁,作為前菜十分開胃。

吃過冷盤,原盅燉靚湯便送上來~

原盅燉靚湯
 燉湯內的材料豐富,有蓮藕、瘦肉等,

味道鮮甜可口,完全真材實料,唔覺有味精,

極像平日媽咪平常煲的老火湯。😙

最深得我和媽咪歡心的🤗就是這碟花鵰話梅醉蟹腳 Drunken King Crab Legs with Plums

賣相很吸睛👀呢!未食已經覺得流晒口水。

花鵰話梅醉蟹腳
 店家標榜其蟹腳是用上亞拉斯加皇帝蟹🦀,

蟹腳都算大隻,只要用膠剪左右剪2刀就開到,非常方便。🤘🏻

蟹肉結實鮮甜,花鵰酒味不算太強烈,沒有蓋過蟹腳肉的鮮甜味。

啖啖肉啖啖酒香,真的很入味!😌

而且店家還用上話梅來調味,細嚼時會滲透出微微的梅香,酸酸甜甜,幾開胃!

紅燒獅子頭 Braised Pork Balls in Soy Sauce

紅燒獅子頭
 獅子頭肥瘦比例剛剛好,

經過油炸後,肉汁盡封在丸子裡,

而且獅子頭裡應該還加了吸味的豆腐,令到口感更軟嫩,

肉丸燜煮得軟稔入味,如果有碗白飯真係一流!

紅燒獅子頭
 配菜的津白吸收了汁料的精華,啖啖都令人停唔到口。😚

蟲草花翡翠苗 Sautéed Jade Sprouts with Cordyceps Flowers

蟲草花翡翠苗
 小編最喜歡的蔬菜就是翡翠苗,😍

有人可能會覺得翡翠苗有草青味,

但其實只要炒至剛熟,草青味就唔會再有,仲會有獨特的青香,😌

而且咬落爽口又有嚼勁,

配埋口感q彈的蟲草花就更清新。😋

上湯水餃 Beijing Dumpling in Supreme Soup

上湯水餃
 水餃葷素搭配,餡料十足,鹹度適中,

配以鮮甜上湯,清一清味蕾不錯啊!

但不知道北京水餃是不是餃子皮會比較厚,

我個人就不太喜歡。🙊

是日的甜品為杏仁豆腐,

杏仁豆腐
 杏仁豆腐呈半透明狀,

口感軟嫩有彈性,散發淡雅的杏仁香,

配以雜果,更添口感呢!😳

整體來說,

「京.花朝」環境優雅舒適,食物又幾出色,

其中的花鵰話梅醉蟹腳更是一試難忘,

值得一試呀!😋
2016-12-15
$388 (Dinner)
蟲草花翡翠苗
朋友是一名蟹痴, 本來相約了2個月前來個大閘蟹宴, 不經不覺因大家事忙已拖至過了黃金時間. 另一方面, 我素來不喜替小小的大閘蟹慢慢的拆蟹肉. 朋友聽到後便介紹去一家蘇杭菜館吃醉亞拉斯加蟹腳, 大大件的蟹腳吃起來啖啖肉, 正合我心意. 於百樂中心下面排隊等候差不多10分鐘才進得了電梯, 進內的第一印象是環境雅緻舒適, 店主花費的心機不少. 座位方便, 由2人雅座至6人的連桌均有, 頗為彈性. 另一邊的座位是一枱10-12人的圓桌, 整間店的座位不會密麻麻, 座位間的空間感十足. 朋友早於訂枱前, 已打算點2人套餐, 菜單包括2個冷盤, 主菜, 小菜, 白飯, 湯及甜品, 份量上足夠2人享用. 餐具亦頗為精細雅緻, 帶花紋的餐碟及精瑩通透的杯子令人大生好感. 點了菜式後, 送上朋友點的一壺鐵觀音, 由於家裡常喝鐵觀音的關係, 一般我較少在街外點, 但這壺鐵觀音頗清香, 質素不俗. 先來的涼菜醬牛筋, 看起來像是用牛筋燉出來放涼然後切塊, 入口滿口的膠質, 調味上像是滷汁及面上加了少許蒜蓉. 這道醬蹄跟牛筋的調味上同樣是蒜蓉, 但蒜蓉的份量則多上許多, 醬蹄的皮, 肥肉, 瘦肉比例合適,
北京醬蹄
這道醬蹄跟牛筋的調味上同樣是蒜蓉, 但蒜蓉的份量則多上許多, 醬蹄的皮, 肥肉, 瘦肉比例合適, 有咬口不俗.
西洋菜排骨湯
材料有我喜愛的西洋菜及雞腳, 從雞腳的骨頭已軟腍, 應該是大火快煲. 湯的味道清甜夠火候.
花雕話梅醉蟹腳
這道可說是今晚的最期待菜式, 花雕話梅醉亞拉斯加皇帝蟹腳, 蟹腳的數量有6, 7件, 每件的蟹肉肉質鮮甜, 花雕的酒味不像上海的醉蟹, 醉雞般濃郁. 但淡淡的酒味配合亞拉斯加蟹腳則相當合適, 酒味與蟹鮮味亙不過份.

不得不讚是食店為每為食客附上工具, 讓人吃時方便及衛生得多, 拆出整條蟹肉全無難度.
松鼠魚塊
本來想點的是乾燒魚塊, 但送上的是松鼠魚塊, 一問下店員亦有禮的回說是落錯單及可換回, 當然地我不會浪費食物及時間, 便一試蘇杭的傳統菜式之一松鼠魚塊,

酸甜的醬汁包著炸得酥脆但不油膩的魚塊, 上面有灑上一些松子. 這個醬汁配飯實在是絕配.

有一點不足的是, 可能是食店的冷氣充足的關係, 菜式的熱度大約是比暖稍高一點的溫度.
杏仁豆腐
甜品是自己第一次吃的杏仁豆腐, 但樣子看不出那裡像是豆腐. 朋友一說才知原來是以甜杏仁磨漿凝結而成, 因形似豆腐而稱杏仁豆腐.

吃起來的口感表面有彈性但內裡軟滑, 帶有杏仁及果汁的清香. 配上雜果是很適合夏天享用的一道甜點.
這個套餐的價格以每位$310來說, 價格看來稍高. 但這個餐單的主要焦點在於皇帝蟹腳, 以蟹腳的質素及份量來說則算合理.

環境光猛裝修堂皇得體, 餐廳的店員有適時替食客換碟, 但上菜速度過快, 以我7:50看畢菜牌點菜計, 坐了好一會才買單才是大約8:50, 明顯地上菜過快.

另一方面, 自選特色晚餐的菜色較適合夏天享用, 前菜是2款冷盤, 主菜是涼質的蟹腳, 小菜的松鼠魚塊溫度足夠, 但前3款食物已是涼質食物. 而最後的杏仁豆腐亦是冷食, 在炎夏時享用會令人透心涼.

(是日溫度約20度)

翻食指數: 70分.

交通方便, 樓上餐廳環境寧靜, 食物質素不俗.

(此指數平衡店舖交通, 味道, 環境, 價格... 等等, 個人作出的評價.)

附上部份餐牌作紀錄.
2016-12-22
$310 (Dinner)
西洋菜排骨湯
松鼠魚塊
杏仁豆腐
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。京花朝.品味上乘京菜。✰•*˚ ✿✿舌尖上的銅鑼灣✿✿ ❤餓底飯聚❤ ❤ 天氣凍胃口大開,與內地朋友吃京味小菜 上OPENRICE 找找看 原來百樂中心開了一家「京花朝」 店子格局精緻,走北京風 菜單明確:自選特色晚餐-每位$268 2款冷盤小碟: 雞絲粉皮 非常麻香爽口,雞絲彈牙,是朋友點讚之作 醬牛筋 醬是北京人最愛的製作法式 牛筋狀態似足水晶肴肉 味道卻滲透出醬香,非常誘人,白飯可以來多碗 主菜:花雕話梅醉蟹腳 花雕的香氣與蟹的鮮味交織 在加入了話梅的酒香之中蟹腳更為鮮甜 不得不說:蟹腳的確新鮮肉厚 酒香更提升了來自海洋的氣息 鮮中帶甜 京滬小菜:京蔥爆牛肉 是一場京蔥與牛肉之爭! 牛肉夠嫩口,但京蔥太搶味了 那醬香簡直為京蔥畫龍點睛 與白飯匹配得很! 是日湯羹 花生雞腳湯:假如是廣式老火湯,咁就完美了 是日甜品 杏仁豆腐:香滑甜蜜,秒殺了! 在安靜環境下全神貫注地吃吃吃 慢慢品嚐及享受食物的色、香、味 是一家值得再吃的隱藏京味小店 小評: 味道:★★★★☆ 環境:★★★★☆ 服務:★★★★☆

雜感女生 好味日記

˚*•。京花朝.品味上乘京菜。•*˚

✿✿舌尖上的銅鑼灣✿✿

餓底飯聚

天氣凍胃口大開,與內地朋友吃京味小菜

上OPENRICE 找找看

原來百樂中心開了一家「京花朝」

店子格局精緻,走北京風

菜單明確:自選特色晚餐-每位$268

2款冷盤小碟:

雞絲粉皮

非常麻香爽口,雞絲彈牙,是朋友點讚之作

醬是北京人最愛的製作法式

牛筋狀態似足水晶肴肉

味道卻滲透出醬香,非常誘人,白飯可以來多碗

主菜:花雕話梅醉蟹腳

花雕的香氣與蟹的鮮味交織

在加入了話梅的酒香之中蟹腳更為鮮甜

不得不說:蟹腳的確新鮮肉厚

酒香更提升了來自海洋的氣息

鮮中帶甜

京滬小菜:京蔥爆牛肉

是一場京蔥與牛肉之爭!

牛肉夠嫩口,但京蔥太搶味了

那醬香簡直為京蔥畫龍點睛

與白飯匹配得很!

是日湯羹

花生雞腳湯:假如是廣式老火湯,咁就完美了

是日甜品

杏仁豆腐:香滑甜蜜,秒殺了!

在安靜環境下全神貫注地吃吃吃

慢慢品嚐及享受食物的色、香、味

是一家值得再吃的隱藏京味小店

銅鑼灣耀華街3號百樂中心9
2016-12-18
Type of Meal
Dinner
上星期預早與家人吃飯過節 經商議下決定吃家常小菜 要坐得舒服地方闊落一點的 於是決定來到位於銅鑼灣的京花朝 一來地方超級方便又易找 二來有朋友來過, 說餐廳食物質素不錯 而且招呼很周到, 環境佈置優雅寧靜 一家大細來這裡用餐很舒心呢~ 預訂了晚上7時, 到來時客人不多, 只有一、二張枱 環境果然優靜, 而且佈置看來花了很多心機 給人大方清幽感覺, 不錯~~~ 比較過後, 套餐比較抵食~ 每位只需hkd 268, 以4人計, 前菜方面可選3款, 而小菜可選2款 還包了白飯, 甜品和湯品~ 不過最吸睛當然是跟餐的花雕話梅醉蟹腳又或金蒜風沙龍蝦球 由於龍蝦沒有貨, 所以我們就點了梅醉蟹腳呢~ 等了不算太耐就已開始上前菜了~ 侍應很殷勤有禮, 碟子有少許骨都勤於為你更換 而且亦不住為你添水加茶 服務周周, 給人的印象很好~ 前菜方面, 選了夫妻肺片~ 其實我是第一次吃這菜~ 肺片相當可口, 炆得很夠火喉又不會太咸 而且每件肉片都連着少許筋, 相當富口感很0趙頭 很開胃的一款前菜~ 個人最喜愛海淅~ 這裡的 海淅做得相當出色, 首先每條都是厚切又夠份量,入口滑嘟嘟, 非常爽口!
上星期預早與家人吃飯過節

經商議下決定吃家常小菜

要坐得舒服地方闊落一點的

於是決定來到位於銅鑼灣的京花朝

一來地方超級方便又易找

二來有朋友來過, 說餐廳食物質素不錯

而且招呼很周到, 環境佈置優雅寧靜

一家大細來這裡用餐很舒心呢~

預訂了晚上7時, 到來時客人不多, 只有一、二張枱

環境果然優靜, 而且佈置看來花了很多心機

給人大方清幽感覺, 不錯~~~

比較過後, 套餐比較抵食~

還包了白飯, 甜品和湯品~

不過最吸睛當然是跟餐的花雕話梅醉蟹腳又或金蒜風沙龍蝦球

由於龍蝦沒有貨, 所以我們就點了梅醉蟹腳呢~

等了不算太耐就已開始上前菜了~

侍應很殷勤有禮, 碟子有少許骨都勤於為你更換

而且亦不住為你添水加茶

服務周周, 給人的印象很好~

前菜方面, 選了夫妻肺片~

而且每件肉片都連着少許筋, 相當富口感很0趙頭

很開胃的一款前菜~

個人最喜愛海淅~ 這裡的 海淅做得相當出色, 首先每條都是厚切又夠份量,入口滑嘟嘟, 非常爽口! 上面再灑上香口惹味的芝麻, 令人不知不覺把全碟全幹下!

至於湯品方便是燉節瓜雞腳廋肉湯~入口濃郁鮮味,喝不出有味精, 味道亦不會咸,

清清的滋補養顏吧~喝罷整個身子都暖和和的, 好味~

主角出場了- 花雕話梅醉蟹腳, 賣相精美!! 大大隻的蟹腳鋪滿碟子, 而且陣陣的話梅香飄來~

令人垂涎十呎~

蟹腳每隻都是肥肥的, 用上剪刀就可以輕易把肉拆起~蟹肉清甜, 配以淡淡的話梅香

意外地卻能保留蟹味但又不會酸, 單吃這菜就已值回票價呢~

小菜方面點了鳳梨咕嚕肉~ - 咕嚕肉炸得剛剛好, 入口不會太乾, 炸粉不厚, 而且它沒有肥肉,

大細亦是剛好, 可以一啖一件呢~佐以白飯來吃, 真的可以再添二碗飯呢~

下次有機會再來這裡開餐耶~

京花朝

銅鑼灣耀華街3號百樂中心9樓

2156 9878
2016-12-01
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)