2007-06-03 32 views
海鮮局,菜式全屬即買即叫煮,「海鮮價」,一貫的海鮮酒家作風。是晚,目光環繞著海鮮,先來豉椒炒蜆,薄薄的味道被濃而鹹的豆豉蓋過,鹹豆味太霸道,蜆的風味隨汁而散。跳螺,外貌極盡趣緻,其味鮮,肉質細緻,稱作跳螺恰如其名。九孔鮑,從不好此物,肉雖富彈性,卻沾不著醬油、陳皮香氣,隨後而添的蔥粒淪為點綴,爾爾。金黃色的瀨尿蝦,無聲無「味」地擱在桌中一寓,觀其貌嗅其,甚沒看頭,少量蒜末及屈指可數的紅椒粒伴碟,並沒產生誘人的化學作用。蝦屬於中小企,殼大肉少,硬殼保護下肉質倒是鮮嫩細膩,炸熟的瀨尿蝦惟一可取是其蝦腳,一如以往的將鹹而香濃的蝦腳嚼個半點不漏,滿足。水蛋蒸花蟹,學名不詳,肉不多卻鮮甜,甚好此物,蟹雖好,問題卻落在墊底的蒸蛋,大概是放置一段時間,期時吃到的蛋已開始凝結起來,嚐不著嫩滑,酒香倒有半份。貴妃蚌,驚嚇程度不下於瀨尿蝦,腍而不香的金蒜、乾澀的粉絲,下意識地將多餘的粉絲去掉,鮮味盅然,獨欠質感,沒留下深刻印象。最後一道海鮮,索價$320的虎班,見「熊」生輕易地將魚分拆,可能是分魚技術到家、又可能是魚質本身「鬆泡」,火候剛好不會「老身」,魚肉不黏骨,肉質細膩,然而淺嚐近腩的位置漸覺霉腍,是

最後一道海鮮,索價$320的虎班,見「熊」生輕易地將魚分拆,可能是分魚技術到家、又可能是魚質本身「鬆泡」,火候剛好不會「老身」,魚肉不黏骨,肉質細膩,然而淺嚐近腩的位置漸覺霉腍,是美中不足。

當晚最叫人難忘的,非主角海鮮,反而是兩碟飯後果:酸橙,K兄那金句:「酸有酸的吃法」,直教人哭笑不得,又是開心愉快的一晚。謝搞手安排及K兄與木兄專車接送。

後記:
是晚亦多謝Denny的精彩表現,一記獨門「爆鉗」絕技,換來全場哄動。

註:
圖為跳螺

當晚的回憶:
2007-05-27 15 views
我自己好喜歡食嘢!
我自己好喜歡食嘢!
2007-05-27 22 views
一眾為食之仕,飲食大過天,在行雷閃電陰影濃罩之下,風雨不改,一行十人,殺入布袋澳食海鮮.地點為發記.先到先等,不設劃位,天氣欠佳之緣故,唯有坐回室內.所有菜式等KC來打點,先來一碟雞腳來熱身,其後來的炒蜆一般,蜆肉無沙,但肉不夠肥.跳螺坊間不常見,外殼有點似號角,肉質比近親的東風螺,翡翠螺嫩.不知有幾多個孔的蒸鮑魚,隔水蒸完全保留到其鮮甜味.尤其內臟,甘香到非筆墨去形容.大多人吃鮑魚,也不吃內臟而棄之,實在浪費,非常可惜.瀨尿蝦肉質爽.香口到連殼都想吞下.蛋白蒸花蟹,如果用肉蟹,膏蟹會好好多.花蟹相比之下,沒有甚麼肉下過肚.蒜茸蒸象拔蚌,用大量蒜茸粉絲去遮掩著,其實並不大的象拔蚌,欲蓋彌彰.粉絲略嫌濕,幸好,象拔蚌都算爽甜.蒸老虎班為超水準,火喉較到足,剛好離骨.魚肉又鮮又甜又嫩.連魚皮也滑到如吃jelly.是小弟近年吃過最好的蒸魚之一.連炒飯,炒通菜,送埋生果.再幾支大啤.每人$220,平到發笑.當然,是夜多隻龍蝦的話,價錢會貴一點.比市區很多二三流的粵菜館更抵吃,材料又新鮮,難怪一到周末就爆場,可惜地點隔涉.除非有車,否則要坐綠Van,那就不甚方便了.這一野大家吃得很高興,有勞安排

先到先等,不設劃位,天氣欠佳之緣故,唯有坐回室內.

這一野大家吃得很高興,有勞安排.

引伸閱讀:
2007-05-06 34 views
我們六點已到達,因此可以坐在海邊那較有利的位置,海景很不錯,而且在清涼的海風下吃著海鮮,真的很舒服。伙記的態度不錯,很殷勤,在魚檔揀海鮮的伙記也很有禮貌。不過,談到戲肉部分—海鮮的味道,就比我們想像中差。蒜蓉粉絲聖子︰太「鞋」,可能係蒸得太耐酒煮花螺︰ok,酒味幾香豉油蒸飽魚︰三樣海鮮中最好味,味道很新鮮我們還點了干燒伊麵和汽水,二人埋單約330元

伙記的態度不錯,很殷勤,在魚檔揀海鮮的伙記也很有禮貌。

不過,談到戲肉部分—海鮮的味道,就比我們想像中差。

蒜蓉粉絲聖子︰太「鞋」,可能係蒸得太耐
酒煮花螺︰ok,酒味幾香
豉油蒸飽魚︰三樣海鮮中最好味,味道很新鮮

我們還點了干燒伊麵和汽水,二人埋單約330元
2007-04-25 22 views
跟一眾哥哥及表兄妹殺入布袋澳,當然主要目的係大擦一頓平、靚、正嘅海鮮...有理冇理大叫一頓--- 魚、蝦、蟹、蟶子皇、元貝、鮮魷、海胆、蜆...差唔多你諗得到嘅種類都有...最出色嘅係薑葱肉蟹--- 肉厚之餘又夠晒鮮甜,葱段又夠多,出色...蒸花面星班亦不錯--- 肉嫩味鮮...海胆炒飯嗅到咲咲海水味,海胆及飯份量足,多到食唔晒...椒鹽瀨尿蝦及鮮魷就麻麻--- 蝦炸得太乾身且肉削;鮮魷炸粉太厚且偏韌,好明顯炸過咗火...但見滿卓海鮮,朕滿足矣....

蒸花面星班亦不錯--- 肉嫩味鮮...

海胆炒飯嗅到咲咲海水味,海胆及飯份量足,多到食唔晒...

但見滿卓海鮮,朕滿足矣....
2007-02-23 38 views
有朋自遠方來,一來4位第一站到旺角幫眼掃下貨,第二站到清水灣"布袋澳"發記食海鮮,途中細雨紛紛,幸好有車代步,1.蒜茸開邊蒸龍蝦蒜茸汁好正,平時好少食飯的我,用蒜茸汁食了一碗大飯.2.椒炎大瀨尿蝦呢個一般,瀨尿蝦炸得太幹了,肉質都變硬了,留意下...3.白灼東風螺仔食"東風螺仔"一定要食細隻的,呢個要趁熱食,可惜朋友唔爭氣,"坦"凍左,硬啃了.4.八爪魚刺身新鮮識游水,識變色的八瓜魚生刨,一片片薄簿刺食,超正.(加日本芥辣) 感動留淚~ 5.清蒸老鼠班成三百幾蚊,不過肉質好滑,無蒸過龍.今次夜晚去,黑媽媽, 睇唔到水塘景...可惜.
有朋自遠方來,一來4位
第一站到旺角幫眼掃下貨,
第二站到清水灣"布袋澳"發記食海鮮,

途中細雨紛紛,幸好有車代步,

1.蒜茸開邊蒸龍蝦
蒜茸汁好正,平時好少食飯的我,用蒜茸汁食了一碗大飯.

2.椒炎大瀨尿蝦
呢個一般,瀨尿蝦炸得太幹了,肉質都變硬了,留意下...

3.白灼東風螺仔

4.八爪魚刺身
新鮮識游水,識變色的八瓜魚生刨,一片片薄簿刺食,超正.
(加日本芥辣) 感動留淚~

5.清蒸老鼠班
成三百幾蚊,不過肉質好滑,無蒸過龍.

今次夜晚去,黑媽媽, 睇唔到水塘景...可惜.
2007-01-16 26 views
一行十二人...食左:豉椒炒蜆油鹽水浸蜆椒鹽鮮魷- 勁大碟...只賣$50..抵到爛...豆豉鯪魚油墨菜椒鹽賴尿蝦豉汁炒聖子王- D 聖子好爽口....勁好味...白灼蝦- 大大隻蝦...又爽口....薑蔥炒蟹- 隻鉗大到似雪糕批.....啖啖肉....蒜蓉粉絲蒸扇貝豆豉蒸蔕子- 蒸老左...失色跳螺糖水買十送二....一人一碗.....味道都OK架....係搭車麻煩D....但都值得山長水遠入黎食.....總括黎講D海鮮都好新鮮...又大大隻....睇見都開心...而且環境漁村碼頭咁....好好feel 喎....我覺得好過去西貢市同人逼囉....
一行十二人...食左:
豉椒炒蜆
油鹽水浸蜆
椒鹽鮮魷- 勁大碟...只賣$50..抵到爛...
豆豉鯪魚油墨菜
椒鹽賴尿蝦
豉汁炒聖子王- D 聖子好爽口....勁好味...
白灼蝦- 大大隻蝦...又爽口....
薑蔥炒蟹- 隻鉗大到似雪糕批.....啖啖肉....
蒜蓉粉絲蒸扇貝
豆豉蒸蔕子- 蒸老左...失色
跳螺
糖水買十送二....一人一碗.....味道都OK架....
係搭車麻煩D....但都值得山長水遠入黎食.....
2006-12-10 19 views
four ppl had dinner:豉椒炒蜆: large. standard taste蒜蓉蝦: not very very large $15 each 兩, average $30 each. tastes good.鮮魷with soy bean sauce $110: very tasty. the best one in the dinner. 海鮮濃湯$40 =白菜豆腐湯. quite salty.海膽炒飯$100 : only few 海膽and spring onion. 蒜蓉粉絲蒸扇貝$16 each. very disappointing. very hard. 蒸too long time. 蒜蓉西蘭花: large蒸帶子: 蒸too long time again. the texture and tastes was worse than 扇貝.
four ppl had dinner:
豉椒炒蜆: large. standard taste
海鮮濃湯$40 =白菜豆腐湯. quite salty.
蒜蓉西蘭花: large

2006-12-10 22 views
24/11/06 星期五晚一大班朋友食晚飯.人數: 5男1女記得大約3年前, 老細請食lunch, 去過布袋澳(海鮮島海鮮酒家)食海鮮, 覺得個次好正, 今次自己同朋友再黎, 去錉咗發記. 既然坐低咗, 就試一試. 環境:都可以接受, 漁村風味, 不過海鮮島個邊仲靚. 食物:蒸班, 墨魚兩食(刺身,椒鹽), 薑蔥炒蟹, 炒芥蘭, 炒麵.1)呢到最好o既, 居然唔係海鮮, 而係炒芥蘭同炒麵, 好耐未食過咁好食o既炒芥蘭. 2)魚, 墨魚刺身, 炒蟹, 不過不失. 3)椒鹽墨魚就唔掂, 似食粉多d海鮮島vs 發記: 今次留言目的, 就係如果再去布袋澳, 一定只去海鮮島.
24/11/06 星期五晚一大班朋友食晚飯.
人數: 5男1女

環境:
都可以接受, 漁村風味, 不過海鮮島個邊仲靚.

食物:
2)魚, 墨魚刺身, 炒蟹, 不過不失.
3)椒鹽墨魚就唔掂, 似食粉多d

2006-11-26 22 views
僻.遠.魚,唔靚,蒸o既時間唔啱.蟹,魷魚,蜆,不過不失.菜,麵,反而新鮮有風味.唔通食餐好味d??簡陋的環境,最是一流.
僻.遠.
魚,唔靚,蒸o既時間唔啱.
蟹,魷魚,蜆,不過不失.
菜,麵,反而新鮮有風味.
唔通食餐好味d??
簡陋的環境,最是一流.
2006-11-20 21 views
行完山都未夠5點已落到布袋澳,來個early bird dinner。雖然是一行8人,叫個$1388的12人套餐。因為大家又餓又累,唔想諗。本來想加多個生炒骨,老細竟然話冇......唯有改叫京都骨。套餐包括有:白灼蝦來講是少有的大隻,蝦頭又多膏,蝦肉爽口,食得出肯定不是死蝦。上湯龍蝦(伊底)-雖然是上湯,但帶點芝士味。上時已傳來一陣陣香味,味道恰好,沒有上湯的清淡,又沒有芝士那麼溜。而伊麵吸晒上湯的精華,特別好味。椒鹽鮮魷-香脆熱辣又野味。薑蔥炒蟹-我無食,但老友們的評語就一般。火腩炆油-大鱔外皮夠脆,鱔肉又好入味,味道真是一流,是全晚我至愛。清蒸大石班-好有份量、絕不戲場,蒸煮的時間剛好,魚肉嫩滑。海鮮濃湯-其實是白菜豆腐魚湯,味道較鹹,還有重重的薑味,無何否認是絕對有味精的。另加的京都骨-醋味甚重,豬扒的肉質都ok,起碼唔會有雪味。其實套餐的份量十足,而且沒有偷工減料,交足功課,算是扺食。
套餐包括有:
椒鹽鮮魷-香脆熱辣又野味。
薑蔥炒蟹-我無食,但老友們的評語就一般。
清蒸大石班-好有份量、絕不戲場,蒸煮的時間剛好,魚肉嫩滑。
另加的京都骨-醋味甚重,豬扒的肉質都ok,起碼唔會有雪味。
其實套餐的份量十足,而且沒有偷工減料,交足功課,算是扺食。
2006-10-04 18 views
一行七人短征龍蝦灣, 越過高山後, 成個人散哂. 姊姊V提議入布袋澳, 海鮮島發記二揀一, 揀了發記.行完山已經兩點幾, 人客不太多, 揀了碼頭位, 望望海, 環境幾好.瀨尿蝦: 6分, 二佰幾蚊兩隻瀨尿蝦, 但蝦肉麻麻地鮮甜, 亦唔係太多肉, 貴了點.咕嚕肉: 4分, 叫的是咕嚕肉, 上碟的是京都肉排, 而碟肉無酸甜的味道, 完全係小時食京都肉排的味道, 但點解要叫咕嚕肉? 豉椒炒蜆: 7分, 蜆肉幾大隻, 用豉椒炒幾好食. 但都幾多齋殼無肉.油墨菜: 6分, 好多油, 油墨菜變成油菜.海鮮濃湯: 5分, 好腥, 但又唔覺濃. 海鮮只有魚得閒出席, 其餘海鮮沒有影蹤. 加上豆腐同菜, 份量唔多夠.沙彊雞腳: 5分, 沙彊汁過鹹. 但沙彊味又好似唔多入到隻雞腳.腐竹白果糖水: 7分, 外賣根記的糖水在發記堂食. 腐竹白果糖水很冰凍, 行完山食好正, 但糖水太杰, 沒有了平時食腐竹白果那份清甜的感覺.在附近行山的話, 都可落發記一試. 特登入布袋澳就似乎唔係咁值.

油墨菜: 6分, 好多油, 油墨菜變成油菜.

2006-06-18 16 views
由寶琳地鐵乘小巴到此,只不過25分鐘車程到了個與世隔絕既天堂,感覺比大澳更遠更寧靜,但事實只是與將軍澳這新市鎮短短路程之間,實在是逃離煩囂既好地方。在星期六中午入黎,沿路風景美不勝收,藍天碧海,未吃已經有股放假既氣氛涼透心。講到食物,一行7人,點了12人的$1380海鮮餐,以下續一品評:白灼蝦:份量多,細細隻,但很鮮甜!龍蝦伊麵:份量多,肉爽又彈牙,麵當然好味!薑蔥炒蟹:雖只是花蟹,但味道調較有水準,吃得津津有味!豉椒聖子:聖子size中等,很爽口及夠味!清蒸大海斑:超嫩滑,大家超讚!沙薑雞:是用浸製的方法做,肉是很滑,但稍欠雞味,而且被其他的海鮮比了下去。海鮮湯:鮮甜,除豆腐、菜和魚外,竟然有東星斑在內。炒飯:十分足料,想食多幾碗,但吃不下了~~總括來說,這套餐菜式份量碟碟又大又多,是很足料的。,而且沒有味精,是十分抵吃的,我們7人吃不完外,還要打包,我相信這份量給10人食是最適合。最後,發記還代售根記糖水,6蚊碗冰冰涼涼的,加上日落美景,真令人讚嘆不已~~

白灼蝦:份量多,細細隻,但很鮮甜!
龍蝦伊麵:份量多,肉爽又彈牙,麵當然好味!
薑蔥炒蟹:雖只是花蟹,但味道調較有水準,吃得津津有味!
豉椒聖子:聖子size中等,很爽口及夠味!
清蒸大海斑:超嫩滑,大家超讚!
海鮮湯:鮮甜,除豆腐、菜和魚外,竟然有東星斑在內。
炒飯:十分足料,想食多幾碗,但吃不下了~~

2006-04-17 13 views
都係因為今日行完山先走過來食午餐。兩點幾到但係都差唔多坐滿人。共14個人叫左個12人餐,有魚、蝦、龍蝦、菜、蟹、抄飯、海鮮湯、椒鹽鮮魷、鹽焗雞。其實d餸真係好好大份,尤其是條魚都重過3斤,我地14個餓人都食唔晒。但係d野食唔係特別好食,不過不失,最係埋單每位140蚊,真係幾抵。真係唔使突登來啦。
2005-09-01 22 views
而家去布袋澳真係好方便,係寶琳巴士總站就可以坐16號van仔入去,經坑口,全程4,5個字,唔想楂車的可以諗吓。講返間酒家,好有長洲海鮮大牌檔feel,好漁港風味,日頭去可以影埋相,啲海鮮好新鮮,食套餐會平少少,但要人多先有。我地一大班人去,食了灼蝦、椒鹽魷魚、蒜蓉象拔蚌、瀨尿蝦、龍蝦伊、蟹、蒸斑、楊洲炒飯。每位約200元。呢個價錢食咁多款海鮮算係咁啦﹗