2009-01-22 102 views
一月十八日 (星期日)天朗氣清,又是行山的好日子,我們相約好友,一行八人行山,由五塊田,經釣魚翁,再到布袋澳整個行程約三個半小時,不過又上山,又落山,用了不少腳骨力,約三時,我們終於到了布袋澳,看到有一個漁村,心想必定是我們期待已久的發記海鮮,已經是極度飢荒的我們又怎會放過,直奔店內海鮮是半露天的,鄰近是內海,有點漁村風味,我們實在太肚餓,急不及待要點菜,這裡的伙計很好客,還邊說笑,邊替我們落單,太多是由老公仔發板:豉椒炒蟶子是新鮮的大蟶子,每隻大約兩至三両重,伙計說每人一隻已經足夠,而且最好是炒,因為怕清蒸蟶子肉會較韌果然沒介紹錯,肉質極度爽脆鮮甜,帶點辣辣的豉椒汁,很有風味八隻總共廿六両,每両10元,合共$260,未試過吃那麼貴的一碟炒蟶子清蒸鮑魚仔伙計推介,是大連鮑,25元一隻,清蒸入口爽而彈牙,非常鮮味,雖比普通的青邊鮑略大一點,但仍有點不夠侯椒鹽鮮魷聽說是這裡有名的小菜之一,單是看到魚缸裡頭一隻隻活潑可愛的魷魚,就知道這裡的椒鹽鮮魷有多新鮮上碟,外脆而內彈牙,配上椒鹽,極度惹味,果然名不虛傳發記海鮮湯比較失色及馬虎之作美其名”發記”海鮮湯,其實是白菜豆腐魚湯,而且味道頗鹹,還
一月十八日 (星期日)

豉椒炒蟶子
果然沒介紹錯,肉質極度爽脆鮮甜,帶點辣辣的豉椒汁,很有風味

伙計推介,是大連鮑,25元一隻,清蒸

椒鹽鮮魷
上碟,外脆而內彈牙,配上椒鹽,極度惹味,果然名不虛傳

發記海鮮湯
比較失色及馬虎之作
美其名”發記”海鮮湯,其實是白菜豆腐魚湯,而且味道頗鹹,還落了很多薑好僻腥,還渴到有很多味精,渴完湯後竟然更口渴

腐乳唐生菜
菜很新鮮及爽趣,配上油和辣椒,雖有點辣,連菜都那麼惹味,今餐真是充分滿足味蕾

京都骨
這個與外面吃到的有點不一樣, 有點兒像京都骨和生炒骨的混合體,是外表似京都骨的生炒骨
每塊骨都是厚肉,而且沒有平時吃到的那麼甜,但較少骨,而且因為厚肉,口感更豐富,

海膽炒飯
錯過了才會珍惜,原本老闆說已售罄,還改了不太想吃,但又迫於無奈的楊州炒飯
誰知老闆突然向我們報喜,有幸嘗到是日的最後一碟
80克的海膽,貨真價實,不是像市面上有些餐廳,怕客人看不見海膽而先將飯炒了後才把冰冬的海膽放上去
這裡是一起炒的,海膽的鮮味混入其中,8人吃,一人剛好一碗,很滿足

吃光每一碟餸,有朋友說不好”食七”,所以決定吃糖水,是從根記外購回來的,我們吃了西米露,頗冰涼的,味道就是是太特出

看見鋪面貼了多張周潤發的照片,發記的名是不是由此起?
不過,始終是實力最實際,懶理有沒有發哥做生招牌,發記仍然是值得一試的海鮮店
京都骨
海膽炒飯
$120 (Lunch)
2K
2008-12-25 27 views
24-12-2008當大部分人都因為要「應節」, 自願「進貢」多幾舊水去西餐廳 / hotel buffet 食環境食氣氛兼同人迫餐懵, 我屋企就因為太鍾意食海鮮又太數口精 (?), 年年 Christmas Eve 一定去中菜館食海鮮, 真係反高潮 今年一行 5 人選擇布袋澳, 主要因為阿媽同事介紹呢間「抵食」, 而且連阿爸都從未駕車入過去, 當入去行0下啦:- 豉椒炒蟶子: 我0既至愛, 呢度的亦做得好食 -- 蟶子極爽脆鮮甜, 加埋辣辣0地的豉椒汁, 勁正!- 椒鹽瀨尿蝦: 椒鹽落得都幾重手0下, 味道鹹0左 d; 瀨尿蝦本身雖然無乜羔, 但夠晒肉地, 食落仍然鮮甜, 好食.- 清蒸鮑魚仔: 彈牙, 不過鮮味度一般, 有 d 擦膠 feel...- 清蒸羔蟹: 蒸得太耐了, d 羔係頂晒角, 但食落好硬好硬; 蟹肉就鮮甜又夠實, 都幾好食.- 蒜蓉粉絲蒸象拔蚌: 象拔蚌爽口鮮甜, 不過最好食當然又係 d 索滿蚌汁又沾滿蒜蓉的粉絲, 我好唔客氣地食了兩隻!- 白灼蝦: 要了中蝦, 肉質結實爽甜; 個頭就勁「黑」, 唔敢食, 可惜.- 仲有碟蒜蓉炒白菜仔: 油水夠,
24-12-2008

- 仲有碟蒜蓉炒白菜仔: 油水夠, 炒得腍身, 0岩晒席上老人家.

食到樣樣都清碟, 其實都飽了 80%, 但見 $7 碗「根記糖水」款式幾對口味, 又每人一碗試試.
我揀了白果腐竹, 腐竹煲到溶晒, 賣相如豆漿, 配上粉粉軟軟的白果及煙煙韌韌的薏米, 又香又滑, 而且甜度剛好, 正! 呢度的做得不比九龍城地茂館 (http://www.openrice.com/restaurant/photos.htm?shopid=3565&photoid=91253) 差, 值得試0下!
另外仲叫了椰汁西米露, 蕃薯糖水及雪耳燉木瓜, 唔知好唔好食?

環境帶點地 mou, 比想像中乾淨, 雖然陰風陣陣, 但坐0係帳篷下又唔會覺得太凍, 好舒服; 阿姐阿叔們有求必應, 招呼 ok.

埋單每人約 $270, 比想像中貴, 但比呢度 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1868456) 好食好多, 都可以接受的. 下次 (Christmas Eve 2009?) 0黎的話, 會試砵酒蠔, 上湯焗龍蝦, 油鹽水大白蜆, 豉油皇煎花竹蝦... etc etc.
$270 (Dinner)
2008-11-12 16 views
前幾日去食,食左:1.鹽水雞腳。用既應該係急凍大雞腳,都算浸得夠,唔算太硬,味道都OK。2.鼓汁炒蜆。個汁較得幾好,炒得亦夠火喉,本來幾野味。但係d蜆本身唔得,肉質好差,後來問老細,話係d大陸蜆,仲係咁say sorry話以後唔會咁。大家要問清楚。3.白灼東風螺。d螺新鮮,所以白灼已經夠鮮味。4.上湯龍蝦。龍蝦ok,炒功都唔錯,d汁可以鎖係d肉。冇加伊麵,之前食開有伊麵,但總係煮到水汪汪,自己就唔係咁鍾意。5.椒鹽瀨尿蝦。有少少炸過龍,但係都仲可以,不至於太乾身,唔錯。6.薑蔥炒肓蟹。當造爆肓,炒得ok,不過都係走油時耐左少少,有d乾,不過都唔錯。7.椒絲付乳生菜。出哂水,唔得。大排檔feel,冇expect過任何service。加埋啤酒汽水,五個人埋單~$1,500。呢度成日黎,但蒸魚我從來唔叫,佢地d魚係新鮮,但似乎唔係好識蒸......
前幾日去食,食左:

3.白灼東風螺。d螺新鮮,所以白灼已經夠鮮味。
7.椒絲付乳生菜。出哂水,唔得。

大排檔feel,冇expect過任何service。

加埋啤酒汽水,五個人埋單~$1,500。

• 椒鹽瀨尿蝦
  • 上湯龍蝦
2008-10-05 40 views
我們昨晚(星期六)一行6人大約在7點左右到達,差不多已經客滿﹗海鮮類,我們點了:5隻蒸飽魚–無特別,都算大隻,有2個5元大小,我自己唔喜歡食飽魚。白灼東風螺–有少少"醒"味,好硬。炒聖子–有少少熱,入味,算好食。炒蜆–凍冰冰,都不知放了幾耐,才拿給我們,有十幾隻都未開,加上只有殼的數量,全碟都唔知有無一半蜆肉呀﹗蒸杉斑–佢話有1斤幾,個樣皮開肉裂,我覺得比較老,佢上魚的時候,用了兩隻碟,我以為剛蒸好,誰不知,又是一個"涼拌"﹗5隻蒸扇貝–上面的粉絲,唔入味,但扇貝都算鮮味,不過有少少老﹗炒蟹–算最好的海鮮類,雖然都唔熱,隻蟹本身好多膏,海鮮新鮮最重要﹗另外後加了一個清炒菜心及楊洲炒飯:清炒菜心–無特別,不過是所有食物,最熱的一碟﹗由於楊洲炒飯追來追去,都沒有來,我們取消左。當我們等結帳的時候,有個服務小姐手上拿著兩碟楊洲炒飯,話我們叫左一碟,先給我們食住先,我們話已經結帳,佢就話唔緊要,拿著兩碟飯到後面去,放左那兩碟飯給另外兩枱客。根本佢就想試吓我們,如果我們話算啦,來了就食,佢就可以賺多一碟錢,果然"識做生意"。加上5支啤酒及免費的生果,一共1, 108元。基本上,全部海鮮都唔熱,坐

海鮮類,我們點了:
白灼東風螺–有少少"醒"味,好硬。
炒聖子–有少少熱,入味,算好食。

另外後加了一個清炒菜心及楊洲炒飯:
清炒菜心–無特別,不過是所有食物,最熱的一碟﹗

加上5支啤酒及免費的生果,一共1, 108元。基本上,全部海鮮都唔熱,坐在魚排上,有人行過,就會un un 吓,不是那麼舒服﹗另外,有個服務大叔幫我們執走個碟,佢不小心掉了一些殼在我朋友的背上,又無講對不起,又無取濕毛巾給我們,真有"性格"﹗
$185 (Dinner)
2008-09-26 26 views
上星期天和一班朋友「長途跋涉」─在港鐵寶林站,再打「的」進入布袋澳(據說這是除了自己開車外唯一個較為方便進布袋澳的方法)。經過20~25分鐘後終於到達「發記」,朋友胸有成竹地點了一個$1580的套餐,再叫了一盤蒸扇貝($240),看了餐牌已很舊,價錢沒改過,證明還算老實生意人。朋友坐齊,一大盤菜也隆重登場,每盤份量都很足夠,讓我介紹一下各個菜式﹕1、白灼海蝦─剛好煮熟,火候控制得很好,蝦肉清甜爽口,大家全部吃光,可見受歡迎程度!2、灼西生菜─和一般酒家差不多。3、薑葱炒蟹─能夠帶出蟹的鮮味,蟹肉鮮甜,只是稍嫌鹹了一點點!4、清蒸扇貝─扇貝上地鋪上一層蒜泥和粉絲,味道清甜,加上蒜泥後不會單調,口感豐富。5、龍蝦伊麵─很多龍蝦,肉質鮮甜。伊麵吸收了龍蝦和少量芝士的味道,好吃!6、清蒸海斑─相對這個菜顯得一般,魚肉似乎蒸過頭了一點,雖然新鮮,但有點了硬,蒸的時間控制出現問題。7、炒蟶子─這個菜味道相對較濃,有醬料辣椒,與其他的菜成很大的對比,吃起來另有一番風味。8、沙薑雞─非常嫩滑,是吃過最嫩最滑的雞,比許多以「雞」為招牌菜自稱的餐廳有過之而無不及。海鮮西家能做出如此鮮美的雞肉,值得一讚!我

2、灼西生菜─和一般酒家差不多。

我們一伙九個人好像吃了$2,0~~,價錢合理,最重要材料新鮮,廚師有一手!大家不訪一試!唯一,~~~~交通實在不方便~~~~~

$250 (Dinner)
  • 蒸扇貝、沙薑雞、炒蟹
2008-09-01 22 views
朋友推介布袋澳食海鮮好抵,所以一行十人由將軍澳打完牌就殺入去....我地order左1880既海鮮餐白灼海蝦:幾新鮮都大隻椒塩瀨尿蝦:炸到好粉,反而蓋晒鮮味炒聖子:唔係太大隻薑蔥炒蟹:向來唔食蟹嘅我都品嚐一下,入味,但朋友話啲肉就梅梅地蠔油菜心:大大條,粗壯!豆腐海鮮湯:有一煲,但天氣太熱,怕怕龍蝦伊面:除左係咸啲外,都好ok!蒸大大石班:勁大條,唔錯!沙薑雞:夠滑,好味!橙另外order左一客沙薑雞腳。但因為冇冷氣,所以都好辛苦。
我地order左1880既海鮮餐
白灼海蝦:幾新鮮都大隻
椒塩瀨尿蝦:炸到好粉,反而蓋晒鮮味
炒聖子:唔係太大隻
蠔油菜心:大大條,粗壯!
豆腐海鮮湯:有一煲,但天氣太熱,怕怕
龍蝦伊面:除左係咸啲外,都好ok!
蒸大大石班:勁大條,唔錯!
沙薑雞:夠滑,好味!

另外order左一客沙薑雞腳。
但因為冇冷氣,所以都好辛苦。
$220 (Dinner)
2008-06-28 16 views
岩岩返香港就8號風頭~~點知要入呢一度食野~~山長水又遠~~男朋友同d朋友專程楂車入呢一度食野~~我一上車就訓左~一下車係山卡啦~好似比人賣豬仔甘 我地一行11人食左佢一個好似1880既海鮮餐足12位用~~1~~ 白灼海蝦~~新鮮好味~~又夠大隻2~~椒塩鮮尤~~外面粉脆入面好彈又野味~正~3~~炒聖子~~好似整得太熟~~唔係甘岩我~4~~薑蔥炒蟹~~細細隻蟹但係好多汁夠入味~超喜愛呢一個~5~~蠔油菜心~~果然係海鮮出名~~不過呢一個唔係強項~~d菜好老~~好多查~~6~~豆腐海鮮湯~~好多好多胡椒粉好多好多塩~~想攞 人命甘~7~~龍蝦伊面~~酒店既水準~~正~8~~楊洲炒飯~~超大盆~~一個=街既餐廳4個size甘~~味道都唔錯~~9~~蒸大大石班~~條魚一定好新鮮~~好大條但係唔會*鞋*師傅好野~10~~椒塩尿尿蝦~~隻隻都好大隻~~多汁又多肉好味~10~~橙~呢一個好好野~~橙都可以甘甜真係唔簡單~
岩岩返香港就8號風頭~~點知要入呢一度食野

我地一行11人食左佢一個好似1880既海鮮餐足12位用~~
1~~ 白灼海蝦~~新鮮好味~~又夠大隻

2~~椒塩鮮尤~~外面粉脆入面好彈又野味~正~

3~~炒聖子~~好似整得太熟~~唔係甘岩我~

4~~薑蔥炒蟹~~細細隻蟹但係好多汁夠入味~超喜愛呢一個~

7~~龍蝦伊面~~酒店既水準~~正~

10~~椒塩尿尿蝦~~隻隻都好大隻~~多汁又多肉好味~

10~~橙~呢一個好好野~~橙都可以甘甜真係唔簡單~
$190 (Dinner)
  • 龍蝦伊面~~薑蔥炒蟹~~蒸大大石班
2008-06-06 153 views
幫親左好多年,水準都保持得咁上下,好少有失準情況。今次中午入黎食飯,只係叫左三款海鮮一個炒飯。白灼蝦:夠新鮮,食到係海蝦,蝦膏又多,正!蒸鮑魚:時間啱啱好!貴妃蚌:粉絲多左啲,但中唔係太中意,但隻蚌好新鮮。海膽炒飯:好味,飯身夠乾。原來日頭黎風完全唔同晒,好有漁村風味,夜晚就嘜都睇唔到。

白灼蝦:夠新鮮,食到係海蝦,蝦膏又多,正!
蒸鮑魚:時間啱啱好!
貴妃蚌:粉絲多左啲,但中唔係太中意,但隻蚌好新鮮。
海膽炒飯:好味,飯身夠乾。

原來日頭黎風完全唔同晒,好有漁村風味,夜晚就嘜都睇唔到。
白灼蝦
貴妃蚌
海膽炒飯
$100-150 (Lunch)
白灼蝦
貴妃蚌
海膽炒飯
  • 白灼蝦、鮑魚、海膽炒飯
2008-04-28 14 views
雖然對我呢個香港島人路途有d遙遠, 但不枉此行....四人菜單如下:1.付乳通菜: 普通菜式, 但好食, 唔多油2.椒鹽魷魚: 炸完仍然juicy~正!!! 而且唔係好多炸漿包住~~~3.炒蜆: 不過不失4.炒聖子: 好爽, 好鮮甜5.炒蟹: 淡淡肉6.鹽水雞腳: 估不到的好食! 7.粉絲蒸扇貝: 勁多粉絲&蒜蓉, 勁勁勁正!!!而且蒸到岩岩好, 扇貝冇變un, 值得推介!!8.白菜仔豆付魚湯: 足料, 好甜!! 好住家feel~~9.香竽西米露: ok啦...好滿足, 見周圍幾多外國人幫襯, 比香港島甚至離島好食, 再食海鮮都會黎呢度!!
雖然對我呢個香港島人路途有d遙遠, 但不枉此行....

四人菜單如下:
1.付乳通菜: 普通菜式, 但好食, 唔多油

3.炒蜆: 不過不失

4.炒聖子: 好爽, 好鮮甜

5.炒蟹: 淡淡肉

6.鹽水雞腳: 估不到的好食!

8.白菜仔豆付魚湯: 足料, 好甜!! 好住家feel~~

9.香竽西米露: ok啦...

2008-04-10 25 views
今次係第三次來呢度,基本上每次都係幫襯佢哋。隔籬海鮮島嘅評語毁譽參半,自己未試過,又唔可以莽下判斷嘅...老師榮升大教授,一班徒弟仔梗要食餐賀賀佢。一行十六人,如果來個a la carte又實在麻煩,叫兩個套餐就算la..例牌有魚、龍蝦伊麵底、白灼蝦、薑葱炒蟹等。質素亦係例牌嘢,蝦有一點酶味,蟹肉不太鮮及太"削";龍蝦還可以,但精華所在嘅炆伊麵就不太入味;魚足足有斤幾兩斤重。咁大條,除非係靚嘢,否則,你都可以想像D肉有幾嚡...最好嘅竟然係頭盤嘅沙薑雞腳,問你怕未? 記得上次自己出去揀海鮮,質素確真不賴。估唔到套餐差咁遠...不過,依然夠平夠抵食,個個食到捧住個肚出嚟...除咗我...

最好嘅竟然係頭盤嘅沙薑雞腳,問你怕未?

2008-04-05 7 views
朋友請食飯, 15個人要左個$27xx餐\再另加炒聖子同魷魚兩食.招呼唔錯, 收碟上菜都好快, 地方ok企理, 起碼toilet都乾淨.相: http://www15.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=6856710&extra=page%3D1

2008-03-13 18 views
月前的周日,連天大雨,連黃色暴雨警告都掛上了。但老早已約定來吃海鮮,沒道理取消,結論仍然是:「wind rain no change」。多得兩位食友的協助,七時許,十人的一席,已安坐在布袋澳。在這裡吃海鮮,首選當然是坐在漁排邊,風涼水冷的較好環境。但考慮到天氣炎熱,還下著不小的雨,就訂了二樓冷氣樓層一邊的大檯,是鬆動又較舒適。例牌去魚缸揀海鮮,這裡的比隔壁海鮮店的為小,規模亦較細,但其實海鮮的數目及種類是差不多,相差的可能是那缸游水墨魚。想找一隻三斤來重的龍蝦,但是日的統統都是一斤左右的,質素還是一般,唯有吃其他海鮮了。先來兩隻花蟹,斤半跳螺、活鮑魚及貴妃蚌,皆清蒸。再來椒鹽瀨尿蝦、豉椒炒蜆、加一條斤半的虎斑,加上油鹽水雞腳及炒飯,十人的一席,應該都幾豐富的了。不知何時開始,去吃海鮮,第一味必定是一碟油鹽水雞腳。這裡的油鹽水雞腳一向不錯,浸得夠味,雞腳不會太腍,保持了咬口,吃完一隻再來一隻才夠喉;見有跳螺,當然不去理東風螺了。這裡標榜用隔水蒸而不是白灼,好處是不會流失螺肉的鮮味,壞處是,跳螺的肉質會比較韌。是晚的螺,不算大隻,什麼醬料也不用配,螺肉也較東風螺及蜆鮮甜,吃得過;吃海鮮也來

不知何時開始,去吃海鮮,第一味必定是一碟油鹽水雞腳。這裡的油鹽水雞腳一向不錯,浸得夠味,雞腳不會太腍,保持了咬口,吃完一隻再來一隻才夠喉;見有跳螺,當然不去理東風螺了。這裡標榜用隔水蒸而不是白灼,好處是不會流失螺肉的鮮味,壞處是,跳螺的肉質會比較韌。是晚的螺,不算大隻,什麼醬料也不用配,螺肉也較東風螺及蜆鮮甜,吃得過;吃海鮮也來一碟炒蜆,用豉椒爆炒,是細隻一點,但用來下啤酒,幾治味;要了5隻瀨尿蝦來椒鹽炒,揀的時候幾大隻,上到檯面就全變了小號,幾明顯,似乎店家偷天換日的技巧也不算到家。瀨尿蝦炒得香口,吃得滿手蒜香味,又是另一味下啤酒的良品;

要了兩隻花蟹來蒸蛋白,用一個大圓淺碟上檯,花蟹斬件,散落在蒸好的蛋白中,賣相不俗。吃此味,宜趁熱先吃蛋白,吃一口,蛋白蒸得嫩滑,火候剛好。蟹味不算濃烈,似乎可以更好。拿了件蟹身,吃落多肉,也算是鮮甜,不過肉質不算很實淨,似乎是有點「水」。在吃蟹中途,對面傳來異狀,原來食友在拿鉗子對付蟹鉗的時候,竟然連鉗子也弄斷了,足證這兩隻花蟹蟹殼的硬度,確是非同小可;

是晚的活鮑魚分大小兩款,大的三十元一只,小的只賣九元,見小的也像不錯,就要了便宜一點的,一人兩只。簡單的隔水蒸,最後下一點醬油及蔥花,鮑魚仔味道鮮美,肉質是絕對的有咬口,應該不比大隻的鮑魚遜色。鮑魚肉後的腸更是精彩所在,甘香豐腴,人間美味;見貴妃蚌幾夠件頭,也來一人一隻,用上蒜蓉粉絲去清蒸。這裡的蒜蓉粉絲,不夠味道,粉絲「碎濕濕」,絕對不能與在興記吃到的相比。貴妃蚌是出奇的口惑爽脆,吃起來一點也不韌,鮮嫩,三十蚊一只,也物有所值;最後來的蒸虎斑,選了一條斤半左右的,肉剛離骨,火侯恰到好處。魚肉雖然嫩滑,始終是養魚,但魚肉卻欠缺了海斑爽口結實的口感,雖則如此,也跟幾位「好魚」的食友,只吃剩一條魚骨。

另叫的兩碟菜,俱過鹹。這裡的炒飯一向不錯,夠鑊氣又乾身。但是晚的卻是炒得濕身一點,亦溫溫吞吞的,口感一般。最後奉送的一碟橙,是酸得離奇。

埋單每人二百二十元,有魚有蝦有蟹,都不算是太貴。來布袋澳吃海鮮,想選擇多一點,可去隔離海鮮島,想煮功好一點的,我始終會選這裡。

想看多一點相片的,可以來這裡:
2008-02-02 36 views
昨日歲晚收爐了, 一班同事一起到布袋澳吃海鮮, 可算是我們的年夜飯! 天氣雖然冷, 但是我們對吃海鮮的熱情不減, 而且布袋澳比我們想像中暖! 我們一行13 人, 點了最貴的$2680 餐, 再加3 碟海鮮(辣酒煮花螺, 油鹽水花甲, 椒鹽墨魚), 真的是大吃大喝! 我們共吃了:白灼海蝦椒鹽瀨尿蝦上湯龍蝦油鹽水花甲蒜茸蒸元貝花雕蛋白蒸蟹椒鹽墨魚海鮮湯蒸鮑魚鹽焗雞清蒸海星斑炒飯這餐年夜飯一共花了$3415, 每人$263. 我們13 人都吃得捧著肚, 海鮮美味又新鮮, 大家都吃得很滿意! 不過美中不足是糖水的水準有待提升, 我吃的腐竹糖水像是"水+ 糖開出來的", 這碗糖水扣了不少分.照片可參考:http://hk.myblog.yahoo.com/thxdtsdd/article?new=1&mid=608

白灼海蝦
清蒸海星斑
炒飯

照片可參考:

2007-12-27 32 views
本年十月與男友一家到此聚餐\,失望之極第一道來的是醬爆魚腩鍋對我來說,普通啦(因為我根本不喜歡吃魚)再來就是龍蝦(這是唯一好吃的.只因為它是龍蝦,)我們其實吃不出它是上湯還是芝士.因為我們叫上湯焗,可是又有點芝士味,會是上一碟菜是芝士,他的鍋沒洗哩= =辣酒煮螺,它的芡很杰,酒有點怪姜蔥炒蟹, 我爸炒得比較好......蒜蓉蒸帶子, 帶子本來是好吃的,可是粉絲乾,一點豉油也沒有班球炒西芹, 又是沒什么\味道豉汁聖子, 聖子蠻大隻,可是它的芡又很杰, 豉汁是甜的,聖子很淋椒鹽鮮魷, 他的魷魚超淋........一生最難吃的椒鹽鮮魷就在此
本年十月與男友一家到此聚餐\,失望之極

第一道來的是醬爆魚腩鍋
對我來說,普通啦(因為我根本不喜歡吃魚)
再來就是龍蝦(這是唯一好吃的.只因為它是龍蝦,)
我們其實吃不出它是上湯還是芝士.
辣酒煮螺,它的芡很杰,酒有點怪
姜蔥炒蟹, 我爸炒得比較好......
蒜蓉蒸帶子, 帶子本來是好吃的,可是粉絲乾,一點豉油也沒有
班球炒西芹, 又是沒什么\味道
(Non-member)
2007-10-21 42 views
早排在電視上觀看蘇絲黃的節目,節目中曾介紹布袋澳平靚正,十個人一餐千幾埋單,之後便與家人一行十人到上址諗住食番一餐平靚正的海鮮,但是次經此一餐,家人再聞布袋澳色變,亦深明商業社會電視飲食節目之介紹根本係一個廣告Or.........跣到直一直。是晚到發記後,家人先到海鮮缸揀海鮮,期間見海鮮缸內正有游水墨魚,當時我問店員墨魚刺身乜價錢,當時店員答我:墨魚刺身係一份份賣,墨魚身係刺身,墨魚頭用來椒鹽炒,每份九十八,當時心想布袋澳海鮮果然係平,專登車遠一點也是一值......除(一)墨魚刺身兩食外,我們還叫了(二)青龍蝦一隻約三斤連上湯煮龍蝦的伊麵兩個、(三)豉椒炒聖子約十隻(四)薑炒羔蟹兩隻約三斤(五)椒鹽賴尿蝦三隻約二斤(六)蒜蓉粉絲蒸帶子十隻(七)炒菜二碟(八)炒飯一碟(九)海鮮湯一煲(十)汽水四罐..........講真此店的廚藝一般,並非節目中所講有驚喜,但此店的魚目混珠之術卻不同凡響,例如:游水墨魚即製刺身,變成即製就係真既,但幾時即製先係重點,即製後立即雪藏以保其新鮮的刺身],根據店員所述係當日製既,刺身大約二十餘塊,心想刺身收得你九十八蚊咁平,所以如此水準,不足為怪。其餘美食
早排在電視上觀看蘇絲黃的節目[一粒鐘真人騷],節目中曾介紹布袋澳[發記海鮮酒家]平靚正,十個人一餐千幾埋單,之後便與家人一行十人到上址諗住食番一餐平靚正的海鮮,但是次經此一餐,家人再聞布袋澳色變,亦深明商業社會電視飲食節目之介紹根本係一個廣告Or[跣稿].........跣到直一直。

講真此店的廚藝一般,並非節目中所講有驚喜,但此店的魚目混珠之術卻不同凡響,例如:游水墨魚即製刺身,變成即製就係真既,但幾時即製先係重點,即製後立即雪藏以保其新鮮的[雪藏墨魚刺身],根據店員所述係當日製既,刺身大約二十餘塊,心想刺身收得你九十八蚊咁平,所以如此水準,不足為怪。

其餘美食並無異樣,但問心絕非如節目所講十分好食,例如:上湯龍蝦伊麵…太淡唔夠味、聖子個汁煮得幾好,但洗得唔乾淨有沙、炒蟹幾好多羔不俗、椒鹽賴尿蝦拼唔到圖思疑有人打貓落格、蒜蓉蒸帶子一般......

飯後叫糖水時又一經典妙問妙答,家人叫糖水無留意糖水牌下有價錢,便問店員有無糖水送,店員答[糖水會送過黎,你要乜糖水?]之後發現對答有異,細心留意糖水六蚊一碗...

結賬時由一女店員埋單,多謝各位人兄$3145,嘩恐佈過萬聖節,於是查單...... …墨魚剌身係承為$420元,我問店員乜唔係98蚊咩,但店員極不耐煩,答左幾句應對不出,之後就話你問到我好亂,我搵第二個解釋比你聽。

兩三分鐘後,另一店員補上,話唔好意思計錯單墨魚係252元,張單係$2975。之後再問店員點解墨魚由$98變成252之原因,當時店員所答驚為天人,令小弟「茅塞頓開」,店員解釋墨魚係有一個墨魚頭(佢公司規定12兩)一個墨魚身(用來做刺身部份)同一塊墨魚骨組成,墨魚身同墨魚骨係重一斤,但做刺身既肉係大約係得六兩左右,所以你問刺身價錢時係一份98元,(但報價未包墨魚頭同墨魚骨),店員話:一隻墨魚係有墨魚頭同墨魚骨,咁你叫刺身唔通淨係收墨魚肉唔收墨魚骨同墨魚頭錢咩........

當時本人立即知道應該係自己點菜時唔小心,以致誤會店員,各位下次再去此店,敬請詳加細問,再講佢張單數,我計極都唔明,但為免查問單據時令家人尷尬,所以便無再問店員任何問題及乖乖付款了事。