2021-10-29 382 views
🔎飛陽砂鍋粥潮州打冷小廚 (元朗)💛講咗成年都未嚟食 有時又撞岩星期三休息 今次終於可以約埋朋友試啦🔹韭菜豬紅 $45Must try! 豬紅好滑無腥味 有少少鴨血質感🔹潮式蠔餅 $70個粉漿好薄 特別係啲邊位好脆 蠔都算新鮮 蠔味幾出 又幾大粒 唔錯 都會encore🔹滷水雜拼盤 $115有墨魚、腩肉、鵝腸、滷水蛋、紅腸、豬耳、豬大腸、生腸、芽菜大約係呢啲😂唔太記得 整體都幾唔錯 幾個人share岩岩好🔹椒鹽鮮魷 $98(?)比起坊間嘅椒鹽會淡味啲 係健康版嘅椒鹽鮮魷 起碼唔洗食一件又食一啖飯先 魷魚都算大條 而且爽口 不過就唔岩重口味人士啦🔹雜菜粉絲煲 $90(?)循例都食返個菜 雜菜真係好多款菜係入面 最重要竟然會有海鮮 都幾特別 依且份量都相當多 平衡吓啲油膩嘢都幾好🔹醇滑嘉士伯大樽裝 $28好似唔多地方有醇滑嘉士伯樽裝飲? 平時都係飲開醇滑 既然有就當然諗都唔洗諗啦🔹白飯 $10📍元朗鳳攸南街3號好順景大廈地下8號舖🍴搵返相關地區👉🏻 #90sfoodieshare_元朗#食在元朗#我食在元朗你卻在大排檔
🔎飛陽砂鍋粥潮州打冷小廚 (元朗)💛

🔹韭菜豬紅 $45
Must try! 豬紅好滑無腥味 有少少鴨血質感

🔹潮式蠔餅 $70

🔹滷水雜拼盤 $115
有墨魚、腩肉、鵝腸、滷水蛋、紅腸、豬耳、豬大腸、生腸、芽菜
大約係呢啲😂唔太記得 整體都幾唔錯 幾個人share岩岩好

🔹椒鹽鮮魷 $98(?)

🔹雜菜粉絲煲 $90(?)

🔹醇滑嘉士伯大樽裝 $28

🔹白飯 $10

📍元朗鳳攸南街3號好順景大廈地下8號舖
2021-08-25 418 views
今次試一試另一間地道打冷店,店內面積不算太大,環境是傳統打冷店格局。牆上貼滿了不少推介食物的菜單。第一樣試的是滷水鵝片(例牌),鵝片都算入味,但肉質相對較乾身,味道不過不失。金沙鮮魷方面,鹹蛋黃未能完全掛在魷魚炸皮上。味道不太能突出鹹蛋香。椒鹽九肚魚,九肚魚尚算嫩滑,這道菜中規中矩,沒有太大驚喜。黑椒茄子牛仔骨煲,送上來時沒有茄子,應該是廚房漏了加,故此叫店員減返價錢嘅差價。牛仔骨整體味道偏鹹。鹽焗烏頭,這道菜不錯,烏頭肉質不會過老,仍算嫩滑,而且烏頭肥美,內有魚油,推薦👍🏻

滷水鵝片(例牌)

黃金鮮魷

椒鹽九肚魚,九肚魚尚算嫩滑,這道菜中規中矩,沒有太大驚喜。

鹽焗烏頭
鹽焗烏頭
我食潮州菜嘅次數三隻手指都數得曬😅但朋友話呢間打冷佢bookmark左好耐,反正今晚係元朗呢頭就陪佢試下啦😂室內座位唔多,平日夜晚兩個人想坐室內都等左廿分鐘~我地叫左碟鹵水鵝肉,魚肚魚腐浸時蔬同一個白飯~鹵水鵝肉色澤好靚,一黎到我同朋友都覺得賣相好吸引😍(不過鵝肉真係唔似鵝片啖啖肉,除左有骨仲有啲肥😅)食落好香醬油味但唔會太鹹,一半肉質好有咬口 (好似走地雞咁😂),一半就比較淋身👍底下既豆腐同花生都幾入味幾好食😋個人黎講都覺得鹵水係食潮州菜必試既菜式😊魚肚魚腐浸時蔬都幾多下,湯底幾清,感覺家常兼唔味精👍魚肚同魚腐都係好索湯底既餸😎菜心爽脆 (不過食食下見到條菜蟲痴住條菜度有點影響胃口🤢)跟鹵水鵝俾果碟辣椒油我無用黎點鵝肉因為已經夠味,反而用黎點魚腐覺得香得黎又唔會太辣,潮州辣椒油果然係幾出色👍有機會可以試埋蠔餅同埋佢啲湯羹☺️ (同時希望佢地洗菜可以洗返乾淨啲🙈🙈)
我食潮州菜嘅次數三隻手指都數得曬😅

室內座位唔多,平日夜晚兩個人想坐室內都等左廿分鐘~

我地叫左碟鹵水鵝肉,魚肚魚腐浸時蔬同一個白飯~

鹵水鵝肉

鹵水鵝肉色澤好靚,一黎到我同朋友都覺得賣相好吸引😍
(不過鵝肉真係唔似鵝片啖啖肉,除左有骨仲有啲肥😅)

底下既豆腐同花生都幾入味幾好食😋
個人黎講都覺得鹵水係食潮州菜必試既菜式😊
魚肚魚腐浸時蔬

魚肚魚腐浸時蔬

魚肚魚腐浸時蔬都幾多下,湯底幾清,感覺家常兼唔味精👍
魚肚同魚腐都係好索湯底既餸😎
菜心爽脆 (不過食食下見到條菜蟲痴住條菜度有點影響胃口🤢)

2021-08-24
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$93 (Dinner)
  • 鹵水鵝
2021-08-07 294 views
一向都好喜歡黎呢間位於雞地既打冷小店,店鋪雖小,但唔會有一般打冷店的雜亂感同衛生環境差既感覺🙇‍♂️今次一行只係兩位叫左兩個小菜,啤啤佢滷水鵝片墨魚每次黎到都必叫既滷水配搭,鵝片份量好多,入味又唔會老👍👍墨魚爽滑,無渣入味,底層有滷水豆腐同芽菜,送飯一流椒鹽豆腐外皮香脆,豆腐豆味濃,唔會有太重既油膩感,送啤酒一流👍👍總括而言好喜歡呢間打冷小店,衛生情況比起其他打冷老店好好多,不過因為小店位置座位較小,好彩我地黎得早,坐低一陣已經好多人係門口排隊埋單都只係三百幾,抵食👍

今次一行只係兩位叫左兩個小菜,啤啤佢

椒鹽豆腐
外皮香脆,豆腐豆味濃,唔會有太重既油膩感,送啤酒一流👍👍

埋單都只係三百幾,抵食👍

2021-08-05
$170 (Dinner)
2021-07-02 553 views
老媽出名要求高, 唔知帶佢食咩好, 就帶佢去雞地食街任佢揀. 竟然媽對打冷店情有獨鍾, 更意外的是原來元朗國有黃打冷店. 由於是週末晚上, 都要排隊入坐, 坐門口位, 好彩下午落完雨不是太熱. 餐牌食物多到令人選擇困難😂鹵水鵝真係好彈牙有口感, 重要俾隻鵝髀我哋, 性價比超高👍🏻 阿媽至醒, 知道碟底有鹵水豆腐同花生韮菜豬紅好惹味, 又嫩滑. 汁底可以當湯飲埋😋椒鹽脆炸三寶~魷魚豆腐九肚魚. 火喉剛好, 外脆內軟.蠔仔粥超多料, 蠔仔多到呢🥰

鹵水鵝

韮菜豬紅好惹味, 又嫩滑. 汁底可以當湯飲埋😋
韮菜豬紅

椒鹽脆炸三寶~魷魚豆腐九肚魚. 火喉剛好, 外脆內軟.
椒鹽炸三寶

蠔仔粥超多料, 蠔仔多到呢🥰
潮洲蠔仔粥
2021-06-12
鹵水鵝
韮菜豬紅
椒鹽炸三寶
潮洲蠔仔粥
2021-05-29 384 views
突然好想食潮州凍魚!即刻openrice下,發現呢間最近就去試下啦!去到唔使等,但要坐戶外!凍魚(大眼雞)十分鮮甜味美!完全冇魚腥味!椒鹽三寶特別欣賞佢個椒鹽魷魚🦑!有口感得來,又好外脆內軟!蠔餅大大份,真材實料!

去到唔使等,但要坐戶外!

凍魚(大眼雞)

十分鮮甜味美!完全冇魚腥味!

椒鹽三寶
特別欣賞佢個椒鹽魷魚🦑!有口感得來,又好外脆內軟!

蠔餅

大大份,真材實料!
2021-05-15 415 views
網上搵,想食潮州嘢,元朗區。就搵到呢一間野。要等位就係事實,完全值得。招呼好,服務態度滿意。最鍾意係個柯仔炒蛋,我鍾意佢脆卜卜。另外楊氏烏頭,好耐冇食過咁正宗嘅潮州菜。唔介意等過嚟試吓。
2021-05-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$125 (Dinner)
楊氏烏頭
滷水拼盤
椒鹽三寶
清晒
2020-11-01 1102 views
終於,我同友人都可以疫情緩和下,出黎食個晚飯啦,當然仲有其他原因出唔到黎食夜晚啦🙈我地叫左幾款食,我地規則係自付盈虧,自己負責返自己果碟,如果食唔晒嘅話🤣最後4個人叫左6碟餸分別有......潮洲打冷,因為屋企人緣故,我好鍾意食依款魚—大眼雞,真係無得輸跟住友人大排檔都會叫嘅椒鹽三寶,依度特別少少,三寶係有腰果、魷魚🦑九肚魚,因為唔太食炸野,所以每樣食左少少,都還好,粉漿唔會太多依個亦係大排檔例牌菜—鹵水拼盤,不過我覺得稍微遜色少許,食落唔太新鮮,有待改善,同埋大豆芽菜可以再多少少到油鹽水浸蜆啦,我覺得一般,因為沙較多,粉絲都係較少,食過有間更加足料嘅,同埋咁樣煮法,配沙白會較好味依個真係第一次食,友人配粥食,我都覺要配粥先好食,就咁食較咸最後一道,亦係最遲上菜嘅油渣炒豆苗,我覺得炒得都幾惹味,不過都係較鍾意清淡少少,太肥膩啦🙈友人叫嘅,小試吓就可。整體黎講,其實依間打冷都可以再試下嘅因為都想試埋其他款式加油,支持小店,當然特別係💛
分別有......
凍食大眼雞配豆醬

椒鹽三寶(腰果、九肚魚、魷魚🦑)

鹵水拼盤

油鹽水浸蜆配粉絲

韮菜炒蜆仔

油渣炒豆苗

整體黎講,其實依間打冷都可以再試下嘅
因為都想試埋其他款式
加油,支持小店,當然特別係💛
2020-11-01
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$175 (Dinner)
凍食大眼雞配豆醬
2020-10-06 892 views
入秋嘅夜晚舒服咗好多,呢個時候最好去打冷,就算坐室外都OK。經過呢間打冷舖坐滿人,感覺應該幾好,一於試吓先。蠔仔粥夠2個人share,淡口咗少少,好在蠔仔無乜殼,都飽滿嘅。滷水拼盤 份量都幾多,有齊紅腸、豬腩片、豬腸、鵝腸、蛋、大豆芽、雞腎...個汁幾好食,記住點辣椒醬,好得。食唔晒,打包返屋企,next day再食過。涼拌魚皮 而家唔係好多地方可以食得到,所以一見到又想食。魚皮都幾爽口,凍冰冰,內有紅洋蔥、青瓜。用咗麻辣汁,好惹味,所有嘢都係爽爽脆脆。椒鹽九肚魚呢個唔得咗,唔夠味,炸得唔夠,魚肉太濕。望見隔離枱有炸蠔餅,大份又靚仔,可惜食唔落喇,無叫。‼️呢間打冷舖門口有級唔出奇,但竟然好細級,店內都幾大,算係好方便輪椅人士去當然坐店外都得啦。

經過呢間打冷舖
坐滿人,感覺應該幾好,一於試吓先。

蠔仔粥
夠2個人share,淡口咗少少,好在蠔仔無乜殼,都飽滿嘅。

滷水拼盤

涼拌魚皮

椒鹽九肚魚

當然坐店外都得啦。
2020-09-05 623 views
Restaurant Review📋Food🍽Poached Chicken🐔with Ginger and Green Onion Sauce霸王雞🐔Deep-fried Bombay Duck🐟with Spicy🌶Salt椒鹽九肚魚🐟Stir-fried Broccoli🥦with Shrimp🦐Paste蝦🦐醬炒西蘭花🥦- Chicken🐔was super tender and juicy, with strong chicken flavour👍- All the dishes are fresh and with strong wok-hay- Personally, want them to be bit more saltyDelivery🛵#神速遞(元朗錦田外送服務)- Nice service and fast delivery
Restaurant Review📋

Food🍽
霸王雞🐔

椒鹽九肚魚🐟

蝦🦐醬炒西蘭花🥦

Delivery🛵
#神速遞(元朗錦田外送服務)

2020-06-07 826 views
現在這段時間把以前的習慣改變了,因為這個疫情下比較少外出用餐,幸好有外賣app很方便可以足不出戶也可以叫自己喜歡的食物!這次我們特地叫了打冷外賣,因為太耐冇食啦!打冷我哋次次都必叫韭菜豬紅(味道差一點點咸味)酥炸蠔餅(外賣到家也很脆,係有些蠔殼食落去有啲危險)鹵水雙併(鵝肉及大腸)味道幾好呀!講真以外賣質素味道唔錯,份量好多👍🏻值得再試!
這次我們特地叫了打冷外賣,因為太耐冇食啦!
打冷我哋次次都必叫韭菜豬紅(味道差一點點咸味)

酥炸蠔餅(外賣到家也很脆,係有些蠔殼食落去有啲危險)

鹵水雙併(鵝肉及大腸)味道幾好呀!

講真以外賣質素味道唔錯,份量好多👍🏻值得再試!
$132 (Dinner)
2020-06-06 623 views
2020年6月6日7:30和朋友仔係元朗行完街街要搵啲好野食吓,行到落雞地見有間潮州菜館叫「飛陽砂窩粥潮洲打冷小廚」有個靚仔招呼我們,入到去見環境都算乾淨,坐低叫左鵝片拼墨魚🦑、豆卜大荳芽,先來個大荳芽,食落唔會太鹹太油膩,用咗麻油吊味,味道啱啱好,嚟埋個鵝片,未食過咁嫩滑嘅鵝片,墨魚🦑份量都唔小配上潮洲辣椒油真係巧巧味,下次入去元朗再食過。
2020-06-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
2020-05-21 535 views
唔知點解我特別中意係大熱天時打冷,由其想食D鹵水野!一路都知雞地一帶有間潮州打冷,擇日不如撞日,就今日去試一試味。環境同YOHO好近,幾就腳,入面隔局似茶餐廳,冇咩特別。門口都有幾張枱可能坐,怕熱既我揀左室內食物鹵水拼盤:墨魚拼大腸,墨魚好彈牙又俾得多,點埋D辣椒油一齊食好正,口感同味道都好好,大腸不過不失。韭菜豬紅:豬紅浸得好入味,份量都多,韭菜一向都唔會食埋所以唔知好唔好味蠔仔肉碎粥:D蠔仔幾大粒下,而且好鮮,出面有D蠔仔肉碎粥太少湯好快吸到乾晒,但佢飯同湯比例岩岩好辣子雞:可以改善,D雞炸得唔夠乾身,味亦唔係好夠,但雞件份量好多,而且斬得偏大舊,我地2個人食直頭食唔晒要拎走服務員工幾積極,有事叫佢都好快會處理價錢2個人食左3百蚊,唔算貴亦唔係話好平,正常價
唔知點解我特別中意係大熱天時打冷,由其想食D鹵水野!

食物

員工幾積極,有事叫佢都好快會處理

價錢2
個人食左3百蚊,唔算貴亦唔係話好平,正常價
2020-05-13 688 views
一班人出街食飯,最鍾意嗌餸食飯,特別係幫襯打冷。如果要係雞地想打冷,一定要食飛陽。鋪面唔算好大,我同老婆兩個人今次就坐鋪內。必食鵝片!鵝片鵝肉味濃,而且肉質厚實,份量十足。最正要數個疊底嘅滷水豆腐,又嫩又入味,食過返尋味!老婆最愛西蘭花炒鮮魷,食到一半先記得影相。西蘭花大大棵,又爽又膽。碟菜夠哂鑊氣,上台個陣冒白煙,熱辣辣。除咗兩碟,我哋仲嗌左蠔仔粥同生炒骨,但因為食得太興奮,完全唔記得咗要影相。整體而言,啲嘢好食夾大件,服務又好,打冷必選!
鋪面唔算好大,我同老婆兩個人今次就坐鋪內。
滷水鵝片

西蘭花鮮魷

整體而言,啲嘢好食夾大件,服務又好,打冷必選!
滷水鵝片
西蘭花鮮魷
2020-05-09 516 views
同朋友去元朗唔知食乜,之後用app search到呢間,就一於懲罰佢😘 去到嗰時係即刻開張枱喺戶外食,夠晒風味~ 舖頭有好多選擇,你噏得出嘅潮洲菜都有😎🥘 滷水雜拼拼盤 $105拼盤有墨魚、大腸、腩肉、鵝腸、豬頭肉(下刪50字)乜都有d~ 😙 滷水夠晒入味,不過食得多都有d鹹😝 呢個拼盤啱晒d十五十六唔知食乜好嘅人~🦪 潮洲蠔餅 $65又係大大碟咁上枱!蠔餅新鮮炸起,既有蛋香又脆卜卜之餘,蠔仔🦪份量都唔少,亦唔腥😎 🥬 韭菜豬紅 $40真係滿滿的一兜~ 豬紅口感結實,韭菜索晒汁🤓 三個人不停食但食極都仲有😂🐖 腩肉春菜 $40大鄉里表示未聽過春菜😂,但好彩有試到~ 好淋好索汁又幾好食😝 腩肉份量又係好多,乜都好大份!三個人都食唔晒,最後打包第日做lunch~ 每人$100都唔洗,真心大件夾抵食🤪💛

🥘 滷水雜拼拼盤 $105

🦪 潮洲蠔餅 $65