2020-05-08 270 views
心血來潮突然想滿足一下對大排檔風味的慾望,選擇了這間一應俱全的打冷小炒。風味滑雞煲 ($80)• 雞肉油香嫩滑、而且非常今味,外皮帶點焦香,連骨頭都很惹味。• 煲內除了雞肉之外,其他配料同樣豐富而且吸收了醬汁的關係亦變得十分惹味。椒鹽九肚魚 ($85)• 每次到大排檔都必點的菜式之一,香口的椒鹽份量剛好,不會太咸,均勻地分布於酥脆的九肚魚。• 九肚魚內𥚃肉質保嫩滑,炸的部分亦恰到好處,同樣香口、有層次。馬拉盞炒通菜• 通菜爽脆鮮嫩,充滿馬拉盞獨有的惹味,肉碎混合通菜後令通菜多添了一股肉香,令味道更加有層次。• 如果辣度多一點應該會更加惹味。黃金蝦 ($128)• 邪惡的黃金蝦球,每一顆都被粉狀的咸蛋黃所包裹著,蝦肉卻依然保持彈牙。• 落單時可要求廚師剝殼處理,便可以毫無顧忌地享受啖啖蝦肉。

風味滑雞煲

風味滑雞煲 ($80)

椒鹽九肚魚

椒鹽九肚魚 ($85)

馬拉盞炒通菜

• 如果辣度多一點應該會更加惹味。

黃金蝦

黃金蝦 ($128)

風味滑雞煲
黃金蝦
💛 飛陽砂鍋粥潮州小廚 💛..............................當日本身約左朋友去佐敦食「紅伶飯店」可惜我呢個門釘人又摸門釘 原來老闆娘病左希望老闆娘快啲好返 好人一世平安💛.我條打冷癮出咗嚟啦 唯有即刻開個和你Eat睇睇黃嘅打冷得幾間 最後就決定直入元朗啦!舖入面油煙都幾大 最後忍唔住調咗去出面坐😣..............................~ 鵝肉 $80.肥瘦適中 唔會太油膩 但又有鵝嘅油香皮下帶丁點肥油 鵝肉好鬼嫩滑😍滷水汁非常出色 食到微微花椒八角味滷到超入味 會令人回想起嘅一碟鵝肉🦢但略嫌切太薄 加上鵝肉會連骨 食落無咁爽我嗰碟入面有一塊無骨又厚啲嘅鵝肉 哇_ 好正我諗我下次嚟會叫返鵝片 應該會好食啲🤤.~魚香茄子煲 $75.呢個就好夠重口味啦💛我都幾滿意!鹹魚味都幾重 惹味到不得了 撈飯一流😍茄子唔會煮到爛晒腍晒 仲有啲爽爽口感唯一要批評嘅地方係唔係好夠鑊氣 冇咋咋聲🙁.👏🏻:7/10(呢兩樣嘢).~蠔餅 $65.蠔餅上枱哇左一聲 因為份量好多 有兩大塊不過睇真啲就有啲失望啦 中間太厚啦😔邊邊位係好好食 味道都好 又夠脆但一食到中間就
💛 飛陽砂鍋粥潮州小廚 💛
當日本身約左朋友去佐敦食「紅伶飯店」
可惜我呢個門釘人又摸門釘 原來老闆娘病左
希望老闆娘快啲好返 好人一世平安💛
我條打冷癮出咗嚟啦 唯有即刻開個和你Eat睇睇
黃嘅打冷得幾間 最後就決定直入元朗啦!
舖入面油煙都幾大 最後忍唔住調咗去出面坐😣
但略嫌切太薄 加上鵝肉會連骨 食落無咁爽
我嗰碟入面有一塊無骨又厚啲嘅鵝肉 哇_ 好正
我諗我下次嚟會叫返鵝片 應該會好食啲🤤
~魚香茄子煲 $75
呢個就好夠重口味啦💛我都幾滿意!
鹹魚味都幾重 惹味到不得了 撈飯一流😍
茄子唔會煮到爛晒腍晒 仲有啲爽爽口感
唯一要批評嘅地方係唔係好夠鑊氣 冇咋咋聲🙁

👏🏻:7/10(呢兩樣嘢)
~蠔餅 $65
但唔係好推薦大家叫呢個餸食😣😣
~馬拉盞白菜仔 $75
呢個簡直係我地不智先會咁叫😂
因為呢日無通菜 又想食馬拉盞炒嘅菜
陣味完全唔夾 大家真係唔好勉強啦!
同埋唔知點解有陣臭豆腐味😣麻麻地姐
可能係我地配搭嘅問題啦 總知大家唔好咁叫🤧

👏🏻:5/10(呢三樣嘢
🎈 飛陽砂鍋粥潮州打冷小廚 (元朗)
元朗鳳攸南街3號好順景大廈地下8號舖
#CREATINGHK黃店 #CREATINGHK元朗
滷水鵝肉
魚香茄子煲
蠔餅
馬拉盞白菜仔
2020-03-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
滷水鵝肉
魚香茄子煲
2019-03-06 646 views
宵夜時間,隨隨便便走進一間打冷的小菜店,叫了幾樣不會好飽的東西。第1樣時胡椒豬咸菜肚湯,我們本來以為是小小一鍋,怎知來了個大鍋。超重黑胡椒味,很辣,也吃不到其他味道,也許本來就該這樣,才符合它的名稱。。。來個西蘭花炒蝦,普普普通通,沒什麼特別。這個炒蜆,真的不用叫,因為菜端上來,照道理應該是炒完,應該是熱的。可是,你能吃到蜆是凍的,只能說是,店舖為求快,把蜆都烚後備用,完全沒有炒過的鍋氣。絕不推介大家叫這道菜。可能有人說潮州打冷,不是應該叫潮州菜嗎?對喔~ 當時沒想到,就隨便叫而已,如果好吃,就算是普通菜也會好吃吧,但沒有喔....或許其他人可以試試叫其他菜,應該會有不同吧?

來個西蘭花炒蝦,普普普通通,沒什麼特別。

絕不推介大家叫這道菜。

或許其他人可以試試叫其他菜,應該會有不同吧?

2019-01-20 456 views
晚上唔想煮飯係元朗一帶走走睇下有咩好食最後揀左打冷 感受一下街邊風味可惜 有啲失望而回叫一左鍋蠔仔粥 好似有一碗同一鍋成日都食到好多殼感覺好差椒鹽鮮魷🦑 好想念大排擋嘅味道可惜無椒鹽味 太油 唔脆身 口感好淋叫左半隻霸王雞 ($88)算係沒有出事嘅一道餸亦都無咩特別朋友話很一般我感想:最少唔難食仲有一碟蒜蓉白菜仔無咩味 只係油油的不過已經無心機影相已經俾前面啲食物掃興了下次都係搜集下資料先食地球好危險呀!大概三百幾蚊
晚上唔想煮飯係元朗一帶走走

椒鹽鮮魷

椒鹽鮮魷🦑 好想念大排擋嘅味道
可惜無椒鹽味 太油 唔脆身 口感好淋

霸王雞

叫左半隻霸王雞 ($88)
算係沒有出事嘅一道餸

下次都係搜集下資料先食

地球好危險呀!

大概三百幾蚊
2019-01-19
$170 (Dinner)
2017-12-09 798 views
叫9碟餸,但2碟都俾我地退左。首先炒蜆,又腥又多沙,即退。跟住叫個酸菜門鱔,得一舊魚,佢話賣剩最後一碟,所以多菜少魚,但完全無問過我地就咁放低,再退。蠔仔粥成口蠔殼。生腸果陣 尿壓味一放低都已經聞到。食完都仲勁肚餓。。。一定唔會再黎
叫9碟餸,但2碟都俾我地退左。
首先炒蜆,又腥又多沙,即退。
蠔仔粥成口蠔殼。
生腸果陣 尿壓味一放低都已經聞到。
食完都仲勁肚餓。。。
一定唔會再黎
2017-12-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$84 (Dinner)
2017-01-17 1463 views
一家人是晚黎到呢間打冷食店食餐家常飯。鹵水鵝肉 $70 花生伴碟,豆腐墊底。鵝肉嫰滑,味道不會過咸,好味識食打冷之人就一定係配番白粥椒鹽九肚魚 $68 炸漿不算厚,但調味有待改進,有點淡味。京都骨 呢碟豬扒汁稀到包唔住肉嘅味道,勁酸,用咕嚕肉嘅煮法充當京都骨,豬扒完全入不到味。豉油王炒麵算是不錯,$65,炒得乾身而唔濃唔油。 鹵水雙併 $65 腩肉併豬腸 附芽菜腩肉夠稔入味,豬腸鹵得夠稔無怪味。打冷最鐘意就係有咬口嘅芽菜餐廳打冷食品是有水準,只係不夠全面,小菜較略遜一籌。
一家人是晚黎到呢間打冷食店食餐家常飯。
鹵水鵝肉 $70 花生伴碟,豆腐墊底。
鵝肉嫰滑,味道不會過咸,好味
識食打冷之人就一定係配番白粥
椒鹽九肚魚 $68 炸漿不算厚,但調味有待改進,
有點淡味。
豉油王炒麵算是不錯,$65,炒得乾身而唔濃唔油。
鹵水雙併 $65 腩肉併豬腸 附芽菜
腩肉夠稔入味,豬腸鹵得夠稔無怪味。
打冷最鐘意就係有咬口嘅芽菜

餐廳打冷食品是有水準,只係不夠全面,小菜較略遜一籌。
2017-01-15
Type of Meal
Dinner
  • 鹵水鵝肉
  • 鹵水雙併
2016-12-08 975 views
我剛好做完FACIAL,需要吃點東西,而朋友即將開精品小店,剛好係元朗看傢俬。咁就一齊食野吹下水啦~話哂都HAPPY FRIDAY嘛朋友本身已經食左晚飯,所以一直唔知食哂好,但又想搵D可以吹下水既餐廳,行下行下經過呢間舖,咁就入左去食啦由於朋友已經吃了晚飯,所以只有點了2樣食品,不能再嘗試更多。裡面環境都唔大,得5~6張枱,本來叫我地坐入面,但入面得返張圓枱,之後就再我地講有可能搭枱,所以我地唯有揀坐出面啦!出面都有4~5張枱,幸好沒有食客吸煙,因為隔離舖D油煙攻哂過黎好辛苦樣樣都有D,估唔到有雞蛋唔算好濃滷水味,而點個醋超級無敵酸,可以淡返少少本來佢有個3寶,不過就係配腰果,我地就將腰果轉左做豆腐,就要加$30,有點貴椒鹽味唔夠,九肚魚有骨,係條條都有吐骨,我第一次食係咁魷魚都唔出色,完全好失望食大排檔係要啤啤佢既,不過佢好似冇雪櫃,佢用冰箱(藍色身,白色蓋果D)雪住,唔算好凍。

話哂都HAPPY FRIDAY嘛

滷水什錦
樣樣都有D,估唔到有雞蛋
唔算好濃滷水味,而點個醋超級無敵酸,可以淡返少少
椒鹽鮮尢豆腐九肚魚

椒鹽味唔夠,九肚魚有骨,係條條都有吐骨,我第一次食係咁

魷魚都唔出色,完全好失望
2016-12-02
$120 (Dinner)
2016-10-20 1111 views
鳳琴街打完波,大家都舉手要黎呢間打泠book 到鳳琴街打羽毛球,巳係係一種幸運再加上可以同朋友無拘無束咁食餐好真係舖位細細,都唔少人我最愛嘅肥鵝腸呀朋友要硬加墨魚美味九肚魚,有粒粒蒜香,但又絕不油膩,肉質就係: 嫩,滑,香睇吓果碟咸菜花生送粥超正鵝片好好味,正過好多名店豬紅份量足夠
鳳琴街打完波,大家都舉手要黎呢間打泠

book 到鳳琴街打羽毛球,巳係係一種幸運

再加上可以同朋友無拘無束咁食餐好

真係

舖位細細,都唔少人
我最愛嘅肥鵝腸呀
朋友要硬加墨魚

睇吓果碟咸菜花生
送粥超正
鵝片好好味,正過好多名店
豬紅份量足夠
$90 (Dinner)
2016-06-29 1117 views
情人節要返工, 所以放工係附近食餐飯順便慶祝下啦 其實想試呢間打冷好耐, 次次行過都見坐滿哂, 應該唔會差得去邊掛 o都o都雞煲 - 原煲上, 夠哂熱辣辣, 雞又夠入味, 都幾滑 蠔仔餅 - 打冷必食, 夠哂熱又唔算多油, 蠔仔又多 滷水拼盤 - 款式都幾多, 不過滷水爭少少, 唔係好夠味 三個餸一個飯埋單都係$196, 我應該會做左佢地既長期食客
情人節要返工, 所以放工係附近食餐飯順便慶祝下啦

蠔仔餅 - 打冷必食, 夠哂熱又唔算多油, 蠔仔又多
滷水拼盤 - 款式都幾多, 不過滷水爭少少, 唔係好夠味
三個餸一個飯埋單都係$196, 我應該會做左佢地既長期食客

2016-02-14
Celebration
Valentine's Day
2016-01-09 1147 views
成日經過都見到好多人...今日終於去試o下~雖然兩個人打冷唔食到好多o野...但又好想食...叫o左個鹵水鵝...椒鹽九肚魚...同埋一碗蠔仔粥~鹵水鵝份量都ok~ 有d好入味o既豆腐o係底~ 仲有花生~ d鵝唔算好肥...但我覺得唔係好夠入味...碟辣椒醬又唔夠辣...味道唔突出...椒鹽九肚魚都炸得幾酥脆~ 份量都ok~ 但又係無乜椒鹽味...最抵食同好食係蠔仔粥~ $35一碗都好大碗~又有好多肥美o既蠔~ 肉碎又多~ 正~ 唯一不足係d飯有好多痴埋一舊舊lor...整體都尚算不錯...但唔太突出...可能因為兩個人試唔到好多o野~ 有機會多d人再嚟過~
成日經過都見到好多人...今日終於去試o下~
雖然兩個人打冷唔食到好多o野...但又好想食...
叫o左個鹵水鵝...椒鹽九肚魚...同埋一碗蠔仔粥~

鹵水鵝份量都ok~ 有d好入味o既豆腐o係底~ 仲有花生~
d鵝唔算好肥...但我覺得唔係好夠入味...
碟辣椒醬又唔夠辣...味道唔突出...

椒鹽九肚魚都炸得幾酥脆~ 份量都ok~
但又係無乜椒鹽味...

最抵食同好食係蠔仔粥~ $35一碗都好大碗~
又有好多肥美o既蠔~ 肉碎又多~ 正~
唯一不足係d飯有好多痴埋一舊舊lor...

整體都尚算不錯...但唔太突出...
可能因為兩個人試唔到好多o野~
有機會多d人再嚟過~
2016-01-09
$86 (Dinner)
  • 蠔仔粥
2015-07-27 717 views
今晚到左晚餐時間,每晚都係幾個朋友你眼望我眼話唔到去食d乜,今晚好彩難得有朋友提出,話去親戚開去潮洲菜館一試,今日一行五人轉戰元朗。    落到元朗雞地,依到泊車好方便,附近都設有好多既咪錶位,泊完車行唔夠一百米,就已經到餐廳門口,隨便望望,依間餐廳同一般既潮洲菜館,係裝潢,佈局都大致上相同,簡單講就係正常既逼逼夾夾。    坐低,一行五人都有d胃口,叫左七菜一湯,慢慢品嚐依個豐富既晚餐,過左一分鐘到就開始上菜,一開始上到枱既當然係潮式大眼雞,韮菜豬紅同滷水拼盤。    大眼雞非常鮮味,肉質實,而且夠大條,絕對值得再食。而豬紅同滷水拼盤就普通小小,兩樣都唔夠入味,豬紅咬落去更會覺得「太實」,而兩樣既佩料:辣椒油,白醋,都做得同一般潮洲菜館唔同,辣椒油比較似桂林辣椒醬,白醋就酸味較濃,夾唔夾就見人見智。    之後既菜:有去到邊都無特別既魚肚羹,霸王雞,同埋一樣唔夠入味既涼拌魚皮,而最後兩樣「炒通菜」同「蠔餅」算得上係依餐最好食既菜式,炒通菜就夠晒濃味,食落有新鮮菜先有既爽口感。蠔餅入面夠晒多蠔,而且炸到啱啱好,唔會太硬,食落口感當然一流。    依餐價錢方面就算抵食,叫左八樣野,飲品白
    依餐價錢方面就算抵食,叫左八樣野,飲品白飯,收得好平,因為係朋友屋企人,所以一定平好多,質數方面,一試無妨

煎蠔餅
2015-07-26
Dining Offer
Tasting Event
2015-03-18 818 views
朋友提議打冷…就黎左呢頭搵食…唔啱食既話…咪轉中菜lor…今次點左d香口野…椒鹽三式…係魷魚+九肚魚+腰果…材料都算ok…味道則較淡…如果腰果轉做豆腐…相信會更加吸引…潮州蠔餅好大份…但芫荽就得兩條…睇落去好脆咁…但實際並非如此…都係粉多旦多…仲無咩味道…一定要沾魚露食…蠔仔唔係好多…有大有細…口感不大…滷水鵝片…切出來並唔大塊…微暖…例牌有豆腐花生墊底…滷水味道同樣係好淡…遠遠不及街市檔…整體感覺…呢間既食物得個賣相好睇…潮州野食完全無潮州味道…或者下次可以試下食中菜…睇下有無改觀…
朋友提議打冷…就黎左呢頭搵食…唔啱食既話…咪轉中菜lor…
潮州蠔餅好大份…但芫荽就得兩條…
蠔仔唔係好多…有大有細…口感不大…
滷水鵝片…切出來並唔大塊…微暖…
例牌有豆腐花生墊底…滷水味道同樣係好淡…遠遠不及街市檔…

Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
2015-01-15 665 views
星期六要全日工作, 牛先生來接我, 錯穿少了衫, 明明只得十幾度但外套如紙薄, 裡面更只是穿了短袖衣, 他說出門口時二十幾度, 冬天嘛, 大家都知道, 早晚比中午涼很多, 真是豬啊, 來到我這裡更加大風和凍, 立即狂流鼻水了。牛先生知我喜歡試新野, 幫我找了幾間不同的餐廳提議去, 但由於我生了四粒飛滋, 沒什麼心情, 吃濃味或辣野更是刺激, 於是就去元朗隨便吃算了。來到「飛陽砂鍋粥潮州打冷小廚」大約晚上7點, 幸運的不用等位, 越晚就越見多人等位了。 蠔仔粥(鍋)($60)蠔仔粥可以叫一碗或一鍋, 由於今天有點餓, 就叫了一鍋, 上到來很大鍋啊, 還好我帶了食物盒, 可以拿走一點。牛說蠔仔粥比一般的清淡, 我覺得蠻對味的, 蠔仔數量亦不少, 曾經想過自己整蠔仔粥, 但因太繁複, 還是未有實行, $60一大鍋, 出來吃也太方便了。 豬大腸拼墨魚冷盤$65豬大腸很肥美, 沒有怪味, 脂肪的東西總是好食的, 少食多滋味, 有其獨有的油脂香, 質感軟腍, 雙拼的份量較好, 多吃就不健康了。相對墨魚比較清淡, 沒太多墨魚味, 底下有爽脆的芽菜很好吃。我喜歡後面的酸醋, 平常不愛酸的牛先生都狂

蠔仔粥(鍋)($60)

豬大腸拼墨魚冷盤$65

豬大腸很肥美, 沒有怪味, 脂肪的東西總是好食的, 少食多滋味, 有其獨有的油脂香, 質感軟腍, 雙拼的份量較好, 多吃就不健康了。相對墨魚比較清淡, 沒太多墨魚味, 底下有爽脆的芽菜很好吃。我喜歡後面的酸醋, 平常不愛酸的牛先生都狂點呢。

這裡沒有收加一, 價錢相宜, 下次可以再試其他食物呢。

2015-01-10
$62 (Dinner)
  • 蠔仔粥
  • 豬大腸
2014-12-19 556 views
忽然想打冷,天氣未算好凍,坐街邊食一流!點左個滷水拼盤份量都夠,味道就不過不失!豬紅都夠入味,又唔鬆散,係韭菜老左啲!椒鹽狗肚魚好好食,食左大半先記得無影相飲左幾枝大啤,埋單300蚊,唔貴!
忽然想打冷,天氣未算好凍,坐街邊食一流!

點左個滷水拼盤
份量都夠,味道就不過不失!

豬紅
都夠入味,又唔鬆散,係韭菜老左啲!

椒鹽狗肚魚
好好食,食左大半先記得無影相

飲左幾枝大啤,埋單300蚊,唔貴!

2014-12-10
$150 (Dinner)
2014-12-07 710 views
朋友出去元朗小妹跟住去食飯,見到見到好似好好食試一試。 叫咗川招雞煲,雞炸過好乾,啲汁就好油好咸,基本上雞唔多,洋蔥就好多,有D搵笨,鵝片好凍好肥,肉鞋,下次都唔會再來了。仲有因為太夜個侍應係咁問我地要唔要魚,煩!
朋友出去元朗小妹跟住去食飯,見到見到好似好好食試一試。