2023-04-30 653 views
鳳鳴居我一直都係一個米線控有一間次次都見好多人但唔知有咩特色,都唔會突登去排隊咁啱友人的妻子在上水收工就同友人去排一排隊睇下有咩特別🔸醉香雞湯米線原來呢間舖主打係雞!唔怪個名有個鳳字!雞,係我鍾意既走胸因為我好怕鞋湯汁充滿花雕酒既香味我唔覺唔覺飲左半碗真係好唔錯呢!🔸蜂巢春卷網狀既外圍+啱啱炸岀黎咬落去脆得黎唔會散哂因為內餡用左芋頭?所以點樣食都唔會散口感仲好好呢唔錯唔錯我係真心推薦因為我仲有幾款想試人地食唔係自己食我都聞倒好香😂推薦指數⭐️⭐️⭐️⭐️/⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數⭐️⭐️⭐️/⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🏡 鳳鳴居 (上水)上水馬會道154號地下
鳳鳴居

我一直都係一個米線控
有一間次次都見好多人但唔知有咩特色,都唔會突登去排隊

咁啱友人的妻子在上水收工
就同友人去排一排隊睇下有咩特別

🔸醉香雞湯米線

原來呢間舖主打係雞!
唔怪個名有個鳳字!
雞,係我鍾意既走胸
因為我好怕鞋
湯汁充滿花雕酒既香味
我唔覺唔覺飲左半碗
真係好唔錯呢!

🔸蜂巢春卷

網狀既外圍+啱啱炸岀黎
咬落去脆得黎唔會散哂
因為內餡用左芋頭?
所以點樣食都唔會散

推薦指數
⭐️⭐️⭐️⭐️/⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

抵食指數
⭐️⭐️⭐️/⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🏡 鳳鳴居 (上水)

2023-04-29 352 views
醉香雞湯米線一上碗就聞到好香酒味 藥材味飲落反而冇咁濃 清香啲 唔錯大大件雞上碗 肉質大部分都嫩間中有1 2嚿煮得過咗龍份量都比岀面多少少 店員會跟住佢哋播嘅歌一齊唱個氣氛都幾好🤭keep住有人嚟食

一上碗就聞到好香酒味 藥材味
飲落反而冇咁濃 清香啲 唔錯
大大件雞上碗 肉質大部分都嫩
間中有1 2嚿煮得過咗龍
份量都比岀面多少少

店員會跟住佢哋播嘅歌一齊唱
個氣氛都幾好🤭keep住有人嚟食
2023-04-27 268 views
鮮雞加用藥材熬既雞湯,可以河粉、米線,飯就變湯飯!雞嫩滑夠新鮮,濃郁藥材味嘅醉雞湯底個個月都食幾次,又好味又健康,好過食茶記。最中意食姬松茸湯河。食咁多年到無失水準,而且非常適合一兩個人去食,屋企唔煮飯個d人,又有啖湯飲吓,非常舒服既一餐!
2023-04-26 219 views
長期多人嘅餐廳,但係流轉率都快,等候時間唔算好長~特別鍾意呢度成日播廣東歌,一路食嘅時候都成日想跟着唱,playlist好適合我🤭 一🐾 姬松茸雞湯米線|$60除咗濃郁嘅雞湯香味外湯底都充滿姬松茸嘅菇香味道雞肉嘅份量,依舊滿滿的再配埋辣椒豉油但係私心都比較鍾意醉雞米線多啲~一🐾 蜂巢春卷|$31蜂巢嘅外皮令到佢層次感大增熱辣辣炸出嚟入邊就充滿芋頭兩個口感衝突夾埋上嚟有驚喜🤩一 🚏 鳳鳴居 (上水)上水馬會道154號地下一

🐾 姬松茸雞湯米線|$60
除咗濃郁嘅雞湯香味外
湯底都充滿姬松茸嘅菇香味道
雞肉嘅份量,依舊滿滿的
再配埋辣椒豉油
但係私心都比較鍾意醉雞米線多啲~

🐾 蜂巢春卷|$31
蜂巢嘅外皮
令到佢層次感大增
熱辣辣炸出嚟
入邊就充滿芋頭
兩個口感衝突
夾埋上嚟有驚喜🤩

🚏
鳳鳴居 (上水)

2023-04-21 239 views
#20230407 💛📍 鳳鳴居 @fengminghouse 上水馬會道154號地下 🍽️旺角西洋菜南街138號地下2號舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#醉香雞湯麵 #米粉 #走蔥 $52💭 呢間舖既招牌菜,🐷每次食完都話下次要試其他,結果再尼都係忍唔住叫返呢個😂湯底好甜好香酒味,🐷呢個酒量奇差既飲完個湯會面紅😅唯獨醉雞麵既雞係無得揀部位,但佢係生焗雞🐔就算係雞胸位都唔會好鞋,食到辣的話點埋佢跟既辣豉油食好正👍🏼不過大家要預時間等,因為佢比起其他野食需要多啲時間製作⏳.#姬松茸雞湯麵 #河粉 $60💭 個湯比🐷想像中有驚喜,本身以為佢係清雞湯面頭加啲菇咁,不過佢唔係,佢個湯都有陣姬松茸味,應該係煲果陣已經落左啲菇一齊煮,所以啲菇食落都好甜入晒味,🐷最後連湯都飲晒😋就算唔係生焗雞都唔會鞋而又有味,唔會好似其他打住雞米旗號但俾白切雞咁😎.#瑞士雞翼 #4隻 $22💭 雞翼應該煮左好耐,淋到好似滷水雞翼咁唔使點咬就散開左,瑞士汁好夠味,甜甜地咁,入晒味落雞翼度,兩個人4隻真係唔夠分🤪.#炸細三兄弟 $33 🫧 #爆丸 #墨丸 #魚片💭 呢個唔算好特別,爆丸都唔係一咬爆汁既feel😅但當
#20230407 💛

#姬松茸雞湯麵 #河粉 $60

#瑞士雞翼 #4隻 $22

#炸細三兄弟 $33
🫧 #爆丸 #墨丸 #魚片
💭 呢個唔算好特別,爆丸都唔係一咬爆汁既feel😅但當佢係普通炸豬肉丸食都依然高分,墨丸同魚片都正正常常咁

#凍菊花薑蜜 +$8
💭 呢個唔錯😬薑味同菊花味都一飲就飲得出🌼甜味之中帶少少辣喉好過癮🤏🏼會係咁想一啖一啖飲晒

#上水美食 #上水黃店 #🐷在上水 #旺角美食 #旺角黃店 #🐷在旺角 #🐷_食
2023-04-21 242 views
#chuchu食在上水📍 鳳鳴居 Bookmark左好耐,摸左兩次門釘終於食到!都真係抵咁多人嚟食!💡🐷試過8點幾到,已經賣晒截左單,所以記住早啲去—————————————————————❣️ 醉香雞湯麵 $52醉雞真係好醉,好香酒味,啲雞又滑又嫩,米線軟硬適中!.❣️ 芫荽雞湯麵 $57 爆茜,正,芫荽控要去!要揭開先搵到啲雞!雖然係普通清雞湯,不過都夠味!雞就同上面入面,好滑好嫩的!不過🐷真係唔鐘意黃色皮嘅雞😂—————————————————————不專業評分👅好味指數: 8/10 💰性價比: 7/10👍🏻推薦: 7/10 —————————————————————🏡地址: 鳳鳴居 (上水)上水馬會道154號地下👉🏻旺角都有分店🕑營業時間: 12:00-22:30—————————————————————#chuchu食港式———————————————————Follow🐷 @chuchu_hkfoodietag埋你啲朋友仔like下我啲po♥️需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀🐷💬每一篇食評都好認真打架#香港美食 #hkfood #852food #相機食先 #香港好去處 #hkfoodi
#chuchu食在上水
📍 鳳鳴居
💡🐷試過8點幾到,已經賣晒截左單,所以記住早啲去

❣️ 醉香雞湯麵 $52
醉雞真係好醉,好香酒味,啲雞又滑又嫩,米線軟硬適中!

❣️ 芫荽雞湯麵 $57

不專業評分
👅好味指數: 8/10
💰性價比: 7/10
👍🏻推薦: 7/10
—————————————————————
🏡地址: 鳳鳴居 (上水)
👉🏻旺角都有分店
🕑營業時間: 12:00-22:30
#chuchu食港式
———————————————————
Follow🐷 @chuchu_hkfoodie
tag埋你啲朋友仔like下我啲po♥️
需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀
🐷💬每一篇食評都好認真打架

#香港美食 #hkfood #852food #相機食先 #香港好去處 #hkfoodie #hkblogger #hkfoodiestagram #週末好去處 #食好西 #美食推薦 #好食 #食食食 #tasty #美食 #飲品 #甜品#follow #like #like4like #eatwithfoodiez
2023-04-10
Dinner
北區著名米線店,長期人山人海,原因好明顯:經濟實惠、食物有水準及服務態度好醉香雞湯米線同一般店鋪一樣,個麵底除左米線外,更可以油麵、米粉、河粉,其他特別啲的就要額外加錢睇相就知道,真係好足料。 雞鎚雞肉唔少得,唔係餸頭餸尾,個湯底勁香酒味濃郁,食到最後其實個湯都飲得7788...自選湯麵組合 - 紫菜蒜蓉辣辣雞翼尖墨魚丸米如果PRESET唔鍾意,都可以自己combine個雞翼尖好入味,嗜辣必點墨魚丸入口彈牙,凍菠蘿青檸蜜老老豆豆,其實飲湯底都足夠。不過好多時出邊都會落重味精而令到客人食完碗米,就會口乾。重申返,呢到係的湯底無令我口乾,證明真係真材實料 講返杯野飲,少少酸少少甜,十分開胃及提神,very good!

北區著名米線店,長期人山人海,原因好明顯:

經濟實惠、食物有水準及服務態度好

自選湯麵組合 - 紫菜蒜蓉辣辣雞翼尖墨魚丸米

如果PRESET唔鍾意,都可以自己combine
個雞翼尖好入味,嗜辣必點
墨魚丸入口彈牙,

凍菠蘿青檸蜜

老老豆豆,其實飲湯底都足夠。
不過好多時出邊都會落重味精而令到客人食完碗米,就會口乾。
重申返,呢到係的湯底無令我口乾,證明真係真材實料

2023-04-09
Dinner
2023-04-19 224 views
因有事要到上水處理,又正好接近中午食飯時間,所以心思思又去食這個「鳳鳴居」的醉香雞湯麵。今次好好彩,剛剛是1:00pm 可能未到放飯時間,一去到就有位直入去,唔使等位有驚喜!今次又再encore 我最愛的「醉香雞湯米線」、再試了另一個「蔥油雞飯」。醉香雞湯味香、今次的酒味好像濃了少許,不過加上雞湯味仍是我的最愛,雞肉今次就比較冇咁嫩滑好味道!不過這個雞肉只是配角,湯才是主角!葱油雞飯就比下去了,葱油香,雞肉就一般。

葱油雞飯就比下去了,葱油香,雞肉就一般。
葱油雞飯
2023-04-17
米線周圍都係🍜但係要搵到一間超級好食嘅米線都唔容易,鳳鳴居呢一間嘅米線配料簡單,但是味道香濃,絕對是一道好味嘅美食醉香雞湯米線🐔美味指數:👅👅👅👅/👅 (4.5)醉雞米線真係好好食,味道出色😋 叫佢嘅時候可要求小酒,即使你唔係飲酒嘅人都會鍾意呢個味道!啲雞滑滑嫩嫩,米線軟硬適中,我成日都會去食,因為實在係太好味啦,而且價錢都唔貴,好抵食❣️麻辣雞湯米粉🌶️美味指數:👅👅👅👅/👅 (4.5)醉雞的肉質非常嫩滑,且醉雞的味道非常香濃,再加上特製的麻辣醬汁,味道更加豐富👍🏻

醉香雞湯米線🐔
美味指數:👅👅👅👅/👅 (4.5)

麻辣雞湯米粉🌶️
美味指數:👅👅👅👅/👅 (4.5)
2023-04-08 289 views
復活節假期和朋友們郊遊樂,遊山玩水過後,來到上水的「鳳鳴居」一祭五臟廟!說來好笑,筆者之前有聽過「鳳鳴居」這間餐廳,但一直以為是一間茶樓。直到今天才從朋友口中得知真相,真是天大的誤會。據悉是「鳳鳴居」的招牌名物,湯底味道香濃,入口偏甜,到喉後有陣陣酒香味回湧。筆者平日不喝酒,不過對於湯底的酒味也是能夠接受。雞件肉質甚為嫩滑,全因店舖以生滾形式烹煮,推薦吃時佐以辣椒豉油,更加惹味!同行朋友推薦的小食!魚皮厚身,炸至脆卜卜,十分香口。整片魚皮被鹹蛋黃包裹著,充滿獨特的鹹香,令人吃不停口。黃金魚皮

醉香雞湯麵

,全因店舖以生滾形式烹煮,推薦吃時佐以辣椒豉油,更加惹味!
黃金魚皮

同行朋友推薦的小食!魚皮厚身,炸至脆卜卜,十分香口
2023-04-08
Tea
黃金魚皮
打電話落外賣自取,要喇沙湯底米線+自選兩款配料 (手撕雞🐔+紫菜)到拎既時候發現落左喇沙「雞🐔」米線另加兩款配料 (手撕雞🐔+紫菜)自己本身唔鍾意食切雞有雞皮有骨個種雞🙅🏻‍♀️,所以好肯定唔會講錯,覆單既時候亦聽唔到對方講喇沙「雞」米線再另加手撕雞+紫菜黎到已經裝好包好廢事煩,只好照要🫣🫣🫣餐廳應該好少見啲客會咁樣落兩份雞黎食?老闆/員工睇到麻煩留意下,野食係好味,但顧客角度感覺唔老實

黎到已經裝好包好廢事煩,只好照要🫣🫣🫣

餐廳應該好少見啲客會咁樣落兩份雞黎食?
老闆/員工睇到麻煩留意下,野食係好味,但顧客角度感覺唔老實
TakeAway
2023-03-27 319 views
之前見話北區出名米線之一,於是來試下~味道都ok~ 唔錯~.醉雞湯米線 🐔🍜 $52好味度:⭐️⭐️⭐️雞味香,不過真係好醉雞味個人覺得,而且佢呢個醉雞味係偏甜果種~都ok~.麻辣雞油麵 $52好味度:⭐️⭐️⭐️麻辣湯底個味,味精味非常明顯,同平時出面真係麻辣湯底的味好唔同但佢ge 雞唔錯的👍🏻😀.蜂巢春卷 (6 條)$31好味度:⭐️⭐️⭐️⭐️炸得好香脆,而且入面熱辣辣,好正😀👍🏻.凍菠蘿青檸蜜 好味度:⭐️⭐️ 味道真的麻麻地。。完全唔覺有青檸味,只有好淡好淡的菠蘿香,唔好飲🤣🙈.菊花蜜🌼🍹好味度:⭐️⭐️⭐️
之前見話北區出名米線之一,於是來試下~
味道都ok~ 唔錯~
醉雞湯米線 🐔🍜 $52
醉雞湯米線

麻辣雞油麵 $52
但佢ge 雞唔錯的👍🏻😀
麻辣雞油麵

蜂巢春卷 (6 條)$31
好味度:⭐️⭐️⭐️⭐️
炸得好香脆,而且入面熱辣辣,好正😀👍🏻
蜂巢春卷

凍菠蘿青檸蜜
好味度:⭐️⭐️
菊花蜜🌼🍹
蜂巢春卷
2023-03-16 282 views
最近我去了一家非常有名的醉雞米線店,嚐到了他們的招牌菜醉雞米線,感覺非常美味。這道菜由細滑的米線和鮮嫩的雞肉組成,以及獨特的調味料,味道非常豐富。米線非常爽滑,與口感鮮嫩的雞肉非常搭配。醉雞雞肉口感鮮嫩,酒香味十足,一口咬下去,鮮甜的肉汁溢出,讓人回味無窮。調味料方面,醉雞汁濃郁醇厚,加入木耳後,更加豐富了菜色的口感和層次感,讓整道菜更加美味。整體而言,這道醉雞米線非常好吃,味道豐富,口感也非常出色。如果你是個喜愛米線和雞肉的人,我非常推薦你嚐一下這道菜,相信你也會愛上它的美味。

上水人氣特色米線🍜由上水開到旺角都有🤤未開門已經門口出現人龍🙀🐓花膠雞湯麵米線 $92花膠大大舊,雞件新鮮皮薄兼肉質嫰滑,點埋自家豉油非常正,雞湯無味精非常健康🐔醉香雞湯米粉 $52聞落酒味香,食落酒味唔算重,湯底配左紅棗、木耳,味道香甜,麵底份量超足🦀蘿蔔蟹柳清雞湯河粉 $38蘿蔔超大嚿,清甜無渣,蟹柳正正常常,河粉份量多,雞湯清,非常滋味🐥紫菜手撕雞清雞湯米線 $39紫菜大大餅,手撕雞一啲都唔鞋,肉質又新鮮又軟,米線軟硬適中又爽口🌼菊花蜜 (跟餐+$8)清甜潤喉,好香菊花味🍍菠蘿青檸蜜 (跟餐+$8)菠蘿味同青檸味唔算突出,甜甜地咁飲落幾順喉

🐓花膠雞湯麵米線 $92

🐔醉香雞湯米粉 $52

🦀蘿蔔蟹柳清雞湯河粉 $38

🐥紫菜手撕雞清雞湯米線 $39

🌼菊花蜜 (跟餐+$8)
清甜潤喉,好香菊花味

🍍菠蘿青檸蜜 (跟餐+$8)
菠蘿味同青檸味唔算突出,甜甜地咁飲落幾順喉

花膠雞湯麵
蘿蔔蟹柳雞湯河
紫菜雞絲雞湯米線
菠蘿青檸蜜
花膠雞湯麵
醉香雞湯麵
每次去上水都會心思思想食呢間麵店個名好似老店 但入到去係一班後生仔打理而且真係好好食!🍂醉雞湯米線- 醉雞湯帶有微甜嘅酒味 入面有5件以上嘅雞件仲有木耳同紅棗 淨係個湯已經好令人印象深刻 尤其冬天飲 會成個人暖晒♨️- 有時太多人 時米線會偏腍- 配上佢地微辣嘅豉油 真係好惹味🍂黃金魚皮- 魚皮炸到卜卜脆 再加上粒粒咸蛋黃 好邪惡 完全停唔到口🥹🍂凍檸茶 茶味夠出 檸檬唔會澀其實鳳鳴居仲有其湯底例如麻辣、喇沙都好入味 好值得試
每次去上水都會心思思想食呢間麵店
個名好似老店 但入到去係一班後生仔打理
而且真係好好食!

🍂醉雞湯米線
- 有時太多人 時米線會偏腍
- 配上佢地微辣嘅豉油 真係好惹味
🍂黃金魚皮
🍂凍檸茶
茶味夠出 檸檬唔會澀

其實鳳鳴居仲有其湯底例如麻辣、喇沙都好入味 好值得試
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)