开业没几年,但已经蝉联了三年的香港Top 1 Pizza,可谓出道即巅峰,用实力说话,是好吃的!·沿着半山自动扶梯一路上坡,SOHO这个路口不仅集结了三家人气bakery,还有常常座无虚席的Fiata/The Savory Project等餐厅酒吧,从白天到深夜都是不间断的活力与热闹。·奶酪/火腿/番茄等Napoli披萨灵魂元素都是DOP级别,光是菜单就能看出对食材自信满满。炭烤是如今意式披萨的主流,没想到Fiata是电烤,anyway,火候把控得相当不错。·【BEEF TARTARE】这里的牛肉塔塔相当有趣,滑韧带筋的肉粒被burrata的浓厚奶香和pistachio的坚果脂香包裹,咸度也很克制。·【PARMIGIANA CONTEMPORANEA】大饼砸上仿佛铺开了一张和谐的田园风光画卷,番茄干和茄子丁的酸甜清爽从这头钻出,愉悦的罗勒草本香又从那头冒出来,底下是奶酪贴着薄薄的饼底拉丝缠绵。·口感更是令人心服口服,饼边在炉底高温的淬炼下膨起,形成小山丘一样连绵起伏的纹理,弹性,焦香,润泽,充分咀嚼时像给嘴巴裹上了散发着小麦香的毯子,打包第二天吃都香得要命。·【BRONTE 5.0】蓬
【BEEF TARTARE】
【PARMIGIANA CONTEMPORANEA】
【BRONTE 5.0】
蓬松柔韧的饼边依然像一块会呼吸的海绵,撕扯开来,气孔争先恐后释放着热乎的小麦香气。延展到中心则又柔软起来,托住沉甸甸的馅料,可以像棉被一样卷起来吃。
Ricotta奶油松散地点缀其间,中和了mortadella的咸,口感也更顺滑了。番茄干有点重复,早知道点一款番茄酱base的了,不过这款也很赞。
【TIRAMISU】
香港优秀的提拉米苏很多,相比之下这款不算太出彩。手指饼干浸没了但还没完全与mascarpone融为一体。甜度很好接受,espresso的苦香突出,还吃得到细碎的cacao。
Walk-in应该也有位,不过只有60mins time limit,想慢慢吃最好预定一下。店面略拥挤,不过就该是这个热热闹闹的vibe。杯卖🍷一般,配餐凑合喝点,于是刚出门又扭头进了隔壁TSP~
2024-10-20
  • BEEF TARTARE DI FASSONA
  • Parmigiana
1K
2024-10-13 3010 views
假日同友人行街順便食晚飯,今次去一間人氣店,由意大利人主理的Fiata Pizza,主打拿坡里手工pizza,感覺正宗,之前想去但好full,今次book定位唔洗等。假日的19:00去到已經好多人,堅!餐廳有兩層,格局似酒吧,燈光昏暗,我地2人坐2樓,樓底較矮,坐位較迫,但同時幾有氣氛,但因為空間細比較嘈。餐牌,一場來到即試下人氣之選。FRESCA (Grapefruit Soda),$45,有柚子及微微的檸檬清香,冰涼酸酸地,爽!MARGHERITA,$165,人氣之選,餡料係蕃茄醬、牛乳莫扎瑞拉芝士及羅勒等,意大利國旗主色,餅皮邊位較厚,焦香微脆內裡帶點煙韌,中間餅底好薄,餡料份量十足,芝士味恰好,蕃茄醬酸甜配合羅勒的清新,食起上來唔會好有飽滯感,味道不俗。ESTATE,$225,餡料係巴馬火腿、布拉塔芝士及紅洋蔥果醬調味, 巴馬火腿味道鹹香,布拉塔芝士口感柔軟似乳酪味的,再配合紅洋蔥果醬調味,較為輕盈的Pizza易入口。Tiramisu,$80,以酒杯盛載,賣相精緻,入口香甜軟滑,咖啡味濃郁,略帶點酒香味。2個女子竟然都食得晒2個Pizza~食物果然係有水準,下次有機再戰。
假日的19:00去到已經好多人,堅!
餐牌,一場來到即試下人氣之選。
FRESCA (Grapefruit Soda)
MARGHERITA
ESTATE
Tiramisu

Dinner
𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐭𝐢𝐦𝐞友人早早𝐛𝐨𝐨𝐤了這家在𝟐𝟎𝟐𝟒年獲得亞太區 𝐓𝐨𝐩 𝟓𝟎 𝐏𝐢𝐳𝐳𝐚 第四名的𝐅𝐢𝐚𝐭𝐚 𝐏𝐢𝐳𝐳𝐚(不接受𝐰𝐚𝐥𝐤-𝐢𝐧)‼️它是由已結業、曾榮獲「全球最佳意式薄餅」的𝐊𝐘𝐓𝐀𝐋𝐘餐廳大廚𝐒𝐚𝐥𝐯𝐚𝐭𝐨𝐫𝐞 𝐅𝐢𝐚𝐭𝐚主理,質素水準絕對有保證~ 𝐩𝐢𝐳𝐳𝐚定價非常親民,𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐬𝐞𝐭大約百多元就有交易!———✤ 𝐏𝐢𝐳𝐳𝐚 𝐒𝐞𝐭|$𝟏𝟓𝟎𝐌𝐞𝐧𝐮上只有𝟒款𝐩𝐢𝐳𝐳𝐚 𝐬𝐞𝐭~𝐒𝐞𝐭包括𝐩𝐢𝐳𝐳𝐚以及飲品。拿波里厚批𝐏𝐢𝐳𝐳𝐚用火爐烤製而成,口感特別鬆軟煙韌,四面外圍帶少許炭火烤焦的脆邊🔥吃的時候記得對折就可以避免配料散落😆(𝐁𝐓𝐖圖𝟑的是𝐬𝐚𝐥𝐚𝐝 𝐬𝐞𝐭,只有飲品、𝐟𝐨𝐜𝐚𝐜𝐜𝐢𝐚(類似𝐩𝐢𝐳𝐳𝐚皮),大食人士不要叫)包括:✰ 𝐌𝐚𝐫𝐠𝐡𝐞𝐫𝐢𝐭𝐚|𝐂𝐥𝐚𝐬𝐬𝐢𝐜清新組合:水牛芝士+新鮮𝐛𝐚𝐬𝐢𝐥葉+番茄𝐛𝐚𝐬𝐞✰ 𝐃𝐢𝐚𝐯𝐨𝐥𝐚|跟上面的組合相近,加了辣肉腸增添風味和鹹香✰ 𝐏𝐫𝐨𝐬𝐜𝐢𝐮𝐭𝐭𝐨 𝐃𝐢 𝐏𝐚𝐫𝐦𝐚|𝐏𝐚𝐫𝐦𝐚 𝐡𝐚𝐦+𝐫𝐨𝐜𝐤𝐞𝐭𝐬的配搭✰ 𝐓𝐫𝐚𝐦𝐨𝐧𝐭𝐨 𝐒𝐮𝐥 𝐌𝐚𝐫𝐞|唯一非番茄醬𝐩𝐢𝐳𝐳𝐚,加上鯷魚和橄欖調味評價:以這個價格吃到

———
✤ 𝐏𝐢𝐳𝐳𝐚 𝐒𝐞𝐭|$𝟏𝟓𝟎

包括:

評價:
以這個價格吃到全港𝐧𝐨.𝟏的𝐩𝐢𝐳𝐳𝐚實在好划算。𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐤𝐢𝐭𝐜𝐡𝐞𝐧見到發酵後的麵團胖嘟嘟圓滾滾超可愛🍕廚師會在你面前揉麵團,名副其實手造𝐩𝐢𝐳𝐳𝐚!𝐏𝐢𝐳𝐳𝐚 𝐭𝐞𝐱𝐭𝐮𝐫𝐞口感軟綿綿好煙韌,唯一美中不足是口味比較單一(大多番茄𝐛𝐚𝐬𝐞+新鮮葉),比較𝐜𝐥𝐚𝐬𝐬𝐢𝐜口味!(好少肉😂)
5 day(s) ago 0 views
一直都想去呢間Pizza店,因為朋友推介話係攞獎嘅Pizza,今日終於去到。因為lunch Time時間去,所以有lunch set價錢都比較平。嗌咗一個Pizza同埋飲一杯熱朱古力,朱古力首先嚟先,個杯好得意好靚,見到心心眼。pizza一放低就好期待,熱辣辣,Pizza 邊好香口, pizza都好香蕃茄味同芝士味,辣肉腸鹹度都適中,唔會過鹹。下次去會再試埋其他口味,環境都比較偏暗,影相有啲困難,不過都冇咗影低呢個Pizza嘅一刻
2024-11-04 0 views
呢間嘅Pizza真係數一數二好食,個人認為直頭可以媲美道係意大利嘅手工pizza。個crust唔油,又好煙靭,喺香港真係好難搵到呢一種咁好味嘅pizza。份量方面好足夠,我哋嗰日四個人嗌咗三個Pizza再加少少前菜已經非常之夠飽。
最近我在中環的 Fiata Pizza 嘗試了他們的 Estate Pizza,這款披薩上鋪有 Parma ham、奶油和紅洋蔥醬。雖然配料的組合聽起來很吸引,但我覺得整體味道並沒有特別出眾。尤其是披薩底,太脆,似食緊炸物,缺乏那種正宗披薩應有的口感,讓人有些失望😿除了披薩,我還點了前菜 beef tartare di fassona。這道菜搭配了 burrata cream 和 pistachio pesto,口感相當特別‼️牛肉的鮮嫩與香滑的奶油相互融合,增添了豐富的風味,而開心果香醬則帶來了獨特的香氣,讓整道菜更加出色😌💯總體來說,雖然 Estate Pizza 的配料不錯,但披薩底的口感沒有達到我的期待,而 beef tartare 則給我帶來了一些驚喜。如果你想嘗試一些特別的前菜,這裡的牛肉塔可考慮一下,但對於披薩愛好者來說,可能還是要找尋更正宗的選擇🍕

2024-11-01
$300 (Dinner)
  • BEEF TARTARE DI FASSONA
餐廳氣氛好熱鬧 用餐時間係90分鐘未必夠慢慢傾但出餐夠快夠食到 appetisers + pizza + dessert ~ ♪( ´▽`) .🐂Beef Tartare 生牛肉味一啲都唔腥係有驚喜亦適中嘅海鹽同開心果嘅味♥︎🧀Burrata 芝士本身係一般嘅burrata但上枱嗰下係飄住蘋果木煙霧加上紅洋蔥係焦糖嘅甜味令到成件事好fancy~🍕Bronte 薄餅皮好厚好鬆軟一咬落去就覺得不愧為 HK Top 1 ★睇落以為會好飽好漏但上面嘅配料酸酸地有中和作用Ham亦只係淡淡嘅鹹味就算食兩大塊都唔會覺得好滯🤤🍨Tiramisu 侍應介紹今日呢個係Halloween特別版佢話係科學怪人個腦啲Rum係腦汁🤣手指餅浸滿咖啡我個人都鍾意食冧晒嘅口感味道未去到非常出眾但甜度適中可以一試~
餐廳氣氛好熱鬧

🧀Burrata
芝士本身係一般嘅burrata
但上枱嗰下係飄住蘋果木煙霧
加上紅洋蔥係焦糖嘅甜味
令到成件事好fancy~

🍕Bronte

味道未去到非常出眾
但甜度適中
可以一試~
2024-10-01 2379 views
名不虛全 香港Top1Pizza連續幾年獲獎,大名昂昂位於中環的Fiata Pizza,平日都絕無空席,有興趣到訪記得要提早Book枱!Staff熱情有禮,每次打招呼都讓人感到賓至如歸。見到杯唔滿仲會密密湛水,非常細心!╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴❀ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴▶ ∗︎*゚ Etsate呢款係獲得50 Top Pizza入面嘅其中一款,Parma ham配上Burrate芝士整成嘅cream。不得不提主角Parma ham非常高質,唔會死鹹沒有騷味。Burrate cream係香甜嘅芝士!成塊Pizza冇額外醬汁,相對會比較乾,加上Pizza係走厚實煙韌路線,鍾意多醬或者唔鍾意食麵包嘅話,呢款就未必啱你口味啦~但個人非常欣賞Fiata Pizza嘅獨有餅皮,係好實在好好食嘅focaccia!煙韌得嚟凍咗唔會咬到口軟,有淡淡炭燒香味。配上帶鹹的Parma ham,單食餅皮都有層次和一流口感!▶ ∗︎*゚ Tiramisu甜品必點Tiramisu,都好啱我胃口!咖啡味濃!!!相對酒味不突出,取而代之有獨特嘅朱古力味~細細杯好快食晒╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴❀ ╴ ╴
名不虛全 香港Top1Pizza

▶ ∗︎*゚ Etsate

▶ ∗︎*゚ Tiramisu

香港Top1Pizza果然名不虛全,Pizza有特色,餅皮令人印象深刻!味道選擇都唔少,可以按個人口味揀選~適合約多幾個朋友,一齊試唔同口味!
2024-09-27 2153 views
今日特意嚟同朋友慶生,聽聞係全港最好食嘅pizza,果然名不虛傳,非常好食,濃郁嘅芝士味,非常足料,麵團發酵得啱啱好,咬落去有啲軟綿,加上惹味嘅辣肉腸好開胃,所有配料都配搭得好好!
二訪~一個月吃了兩次還未厭 🙂‍↕️🙂‍↕️暫時是我吃過最好吃亦是我最愛的pizza !🥹 餐廳位列2024年亞太區最佳pizza榜第4名!果然是名不虛傳~ !!正宗意大利pizza,厚厚的批邊,口感煙韌非常好吃!吃得再飽也要把批邊給吃了! 🙂‍↔️ 中間薄薄的以餡料和醬料為主~從最薄的尖尖位吃到最闊的批邊,濃郁的配料衝擊著味蕾後再吃到微脆又煙靭的批邊,每次也要吃三塊pizza才滿足!(๑´ڡ`๑)最喜歡「Diavola By Giovanni」 濃厚蕃茄底配上辣肉腸還有莫扎瑞拉乳酪,滋味又惹味!莫扎瑞拉乳酪口感軟滑 帶濃郁奶香 跟番茄醬簡直是絕配~餐牌上有兩粒火公仔,但個人覺得還好 不會太辣~◔.̮◔✧其次是「A’ Salsicca」 用上焦糖化紅洋蔥、洋蔥cream、加莫扎瑞拉乳酪還有意大利肉腸造成的肉粒,整體鹹鹹甜甜很特別很好吃~ 另一款「Porcino」主要有蘑菇、乾蕃茄跟芝士,個人不太愛放在pizza上的Ricotta Di Bufala~前菜的Beef Tartare 份量偏少~建味道上還好~Tirimisu 也不錯 也值得來一份(๑´ㅂ`๑)𖤐˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒
二訪~一個月吃了兩次還未厭 🙂‍↕️🙂‍↕️
暫時是我吃過最好吃亦是我最愛的pizza !🥹

其次是「A’ Salsicca」 用上焦糖化紅洋蔥、洋蔥

𖤐˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒ ˒˒
ෆ A’ Salsicca
  • DIAVOLA BY GIOVANNI
  • TIRAMISÚ
  • A' SALSICCIA
2024-09-01 3525 views
꧁ 𝗙𝗶𝗮𝘁𝗮 𝗣𝗶𝘇𝘇𝗮 ꧂ 📍 Hong Kong | Central地址:中環蘇豪士丹頓街2號地舖好味指數:🌕🌕🌕🌖🌑………………………………………………………………………………超耐冇出城食野🤣今次book左Fiata Pizza🥳餐廳係主打拿破崙pizza,曾榮獲「全球最佳意式薄餅」!仲係香港no. 1 pizza tim!不過餐廳環境比較嘈,有d逼狹,坐得唔係幾舒服,而且仲有限時tim😢想傾耐少少計都唔得< BURRATA DI ANDRIA IGP AFFUMICATA > $180 - (🤤:4.5/5)呢個前菜好正!係一個用蘋果木煙薰既burrata,下面有焦糖紅洋蔥。waitress上碟時打開個蓋好大陣蘋果木既香味😍Burrata食落就冇蘋果木既香味,而係香滑既芝士味😋撈埋甜甜既洋蔥食落好正!< PROVOLA E PEPE > $195 - (🤤:3.75/5)我地今次揀左呢款classic既pizza,pizza得Provola Affumicata芝士、蕃茄仔、少量既basil同好多黑椒。Pizza一定要趁熱食、因為個餅皮有少少
꧁ 𝗙𝗶𝗮𝘁𝗮 𝗣𝗶𝘇𝘇𝗮 ꧂

📍 Hong Kong | Central
地址:中環蘇豪士丹頓街2號地舖

好味指數:🌕🌕🌕🌖🌑

我地今次揀左呢款classic既pizza,pizza得Provola Affumicata芝士、蕃茄仔、少量既basil同好多黑椒。Pizza一定要趁熱食、因為個餅皮有少少焦香,質感比較香脆煙靭。而中間有餡料部分就好軟糯🥰芝士味唔算強烈,但係做到拉絲效果!整個pizza都幾多黑椒(落得唔係幾均勻),食落辣辣地,配搭埋蕃茄仔幾開胃,唔怕食到好濟。

< TIRAMISÚ > $80 - (🤤:3.5/5)
呢個tiramisu酒味好強烈!同埋手指餅浸得比較濕,呢個質感我個人唔太愛🤣
小十七的旅遊綜藝 #나나투어 NANA TOUR✈️除了勾起我對意大利濃厚文藝氣息📚和田園風光的嚮往,印象最深刻的還是成員們大喊Salute! 的畫面🍷與各種意式美食🍝說起意大利pizza🍕就不得不來這間榮登2024年「亞太地區50大最佳薄餅」第4位,同時也是🇭🇰香港排名第1🥇的Pizzeria,品嚐即點即烤、色香俱全的手拍薄餅~✦ Fiata by Salvatore Fiata✦ (ʜᴋᴅ 220 pp)⁣ ⁣🦀 ᴏᴠᴇʀᴀʟʟ ꜱᴄᴏʀᴇ 8/10 ⁣味道8.5/10 | 環境7/10 | 服務7/10 | 回頭 ✔️⁣⁣=∞=∞=∞=∞=∞=∞=⁣✦餐點✦⁣✽ Insalata di Prosciutto di Parma - 雜錦沙律菜鋪上鹹鮮巴馬火腿,清爽不膩🥗💦 火腿沒有油膱味,質素尚可👌😌✽ 🍕ESTATE - ʜᴋᴅ225 Fiata 經典口味之一👑 有別於平常吃慣的美式薄餅,餅底由鬆軟的focaccia製成,散發馥郁的香草🌿與橄欖油香氣。嚴選的巴馬火腿與柔軟乳香的burrata芝士🧀形成豐富口感,再淋上少量紅洋蔥醬和香葉加以點綴🧅激發食材天然風味,值得好評👍✽ 🍕DI

🦀 ᴏᴠᴇʀᴀʟʟ ꜱᴄᴏʀᴇ 8/10 ⁣

✦餐點✦⁣

Insalata  di  Proscuitto  di  Parma

✽ 🍕ESTATE - ʜᴋᴅ225
Diavola

✽ 🍕DIAVOLA - 厚薄正好的餅底塗上San Marzano番茄醬🍅,一咬下去是滿滿當當的mozzarella芝士🧀,再加上黑毛豬紅腸🐷和新鮮羅勒🌿不愧是老少咸宜的王道口味~
Estate

=∞=∞=∞=∞=∞=∞=⁣

Things I learned about Italy after watching Nana Tour: Salute 🥂 and Italian food 🇮🇹
The lunch set at Fiata was delightful and satiating. First time having authentic Italian gourmet pizzas 🍕 and super impressed by the Estate cause of the explosive flavours and unique textures every single bite. Totally worth trying out and value for money too!

📍 中環蘇豪士丹頓街2號地舖
☎️ (853) 6032 6626 (WhatsApp訂座)
🕰️ Mon-Sun 12:00-15:00; 18:00-22:00

我們的目標是吃遍全世界! ꜰᴏʟʟᴏᴡ ᴘᴜᴜ ᴇᴀᴛꜱ🦀 @sake_krd 一起踏上美食之旅🛫⁣

🔎相同菜系及地區: #KRD意大利菜 #KRD中環

=∞=∞=∞=∞=∞=∞=⁣

#香港美食 #中環旅行 #披薩 #意大利菜 #香港薄餅 #香港披薩 #手拍薄餅 #香港第一 #全港第一 #pizza專門店
#香港旅行 #ピザ #ピッツェリア #ピザ専門店 #홍콩 #피자
#pizza #pizzalover #pizzaaddict #italia #50toppizza #hkfoodie #foodie #foodstagram #foodporn #nanatour #seventeencarat
Diavola
Estate
2024-08-14 3959 views
聽聞是全香港數一數二既Pizza (排全亞洲第4)位於中環既 Fiata Pizza 由意大利 Caserta 土生土長既 Salvatore Fiata 開設見無咩人排隊又有位就入去試下 叫佐款pizza & 牛肉他他Fiata 有多款Pizza選擇,批邊帶微脆質感,批底煙韌軟熟牛肉他他味道好鮮美  美中不足既係份量有d少
聽聞是全香港數一數二既Pizza (排全亞洲第4)
牛肉他他味道好鮮美  美中不足既係份量有d少

2024-03-29
2024-07-06 5896 views
專登為咗佢香港第一Pizza嘅頭銜去試,預先網上book咗位,點知勁失望,首先餐廳座位與座位之間好窄,上Pizza嘅時候係一次過上晒,食唔切就會凍晒。Margarita 好一般,似食緊fresh d嘅麵粉,要試就試其他比較多料嘅pizza其實唔使專登上去SOHO 試,香港大把pizza都好食過佢,勁失望d staff就幾好嘅,會不斷幫你倒水兩個人叫咗兩個pizza,食到一半好似好痛苦咁咬緊麵粉同澱粉質,埋單連一到5百幾蚊,完全唔值得咁貴同咁嘅名銜
d staff就幾好嘅,會不斷幫你倒水
2024-07-01 5241 views
真就满心期待来的🤦🏻‍♀️Parmigiana不得不说,🍕披萨的饼底很劲道软韧,但属于是很厚实的那种大囊的感觉,就算上面的配料和酱汁也无法拯救的干巴Tiramisu🍰倒是挺好吃的,香醇的酒香和咖啡浸透了松软的手指饼干,让饼干和奶油充分的融合🍦,细腻软的在唇齿留香♻️反正就是能吃的很饱,但味道没啥特别,喜欢厚底劲道款的应该会喜欢吧
真就满心期待来的🤦🏻‍♀️